Sössikö Hitler Operaatio Barbarossan?

Adolf-Bitter

Hitler julisti Main Kampfissa vihaa bolsevikkeja ja juutalaisia vastaan. Varmaan sitä NL:ssakin luettiin.
Täystyrmäys oli sitten Stalin-Hitler sopimus 23.8. 1939. Se toimi hienosti molempien eduksi.
Hitler tosin kaavaili jo Puolan voiton jälkeen hyökkäävänsä Ranskaan vielä syksyllä -39 ja NL:on seuraavana keväänä.
Kauhistuneet kenraalit saivat aikeet torjuttua, silla Puolan retki oli vaatinut kalustolta veronsa ja osoittanut ammustilanteen heikoksi.

Lännen retki päättyi nopeaan voittoon kesäkuussa -40 ja Hitler ryhtyi ratkomaan itsepäisen Englannin ongelmaa. Britit eivät ymmärtäneet hyväksyä tappiotaan ja tehdä rauhaa. Mistä moinen johtui?

34

364

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Adol-Bitter

      Aatu löysi selityksen brittien sitkeydelle. Ne uskoivat saavansa jossain vaiheessa USA:n ja NL:n liittolaisikseen.

      Siispä NL oli poistettava pelistä!

      Tuumasta toimeen. Parin alustavan keskustelun jälkeen Hitler määräsi heinäkuun lopussa -40 tutkittavaksi mahdollisuuden tuhota NL nopealla iskulla.

      Kenraalit ällistyivät. Tällaisesta ei ollut koskaan edes puhuttu! Vihollisia olivat 30-luvulla Ranska, Puola ja Tshekkoslovakia ja Hitlerin tavoitteena Suur-Saksa, jonka rajojen sisällä olisivat kaikki saksankieliset. Ohjelma oli jo hyvällä alulla.

      Mutta työhön ryhdyttiin päätekijänä kenraalimauri Erich Marcks, joka oli itään siirretyn 18. Armeijan esikuntapäällikkö.

    • Khrakov

      Hitler ei vielä Barbarossan aikana kovin paljoa puuttunut sodanjohtoon mutta
      nekin muutamat kerrat sotki rintaman pahasti. Lainaan tähän taannoista kommentiani yhdestä ratkaisevasta virheestä.

      "Jo elokuussa 1941 Smolenskin motin jälkeen H väitti, että suurimittaisten sotatoimien aika oli ohi ja määräsi keskisen armeijaryhmän kahtia tukemaan pohjoista ja eteläistä armeijaryhmää jolloin esim. Guderian joutui kääntymään etelään kohti Kiovaa pihtiliikkeen pohjoisena kärkenä. Seurasi ehkä edelleen historian suurin mottitaistelu joka päättyi NL tappioon mutta samalla Moskovan hyökkäys viivästyi n.2kk:lla. Tämä oli ehkä ratkaiseva virhe jossa Saksa menetti voiton mahdollisuuden ja joka johtui strategian ja painopisteen muutoksesta."

    • satukirjako

      Mikä on Main Kampf?

    • Dankirk

      400 000 äijää päästettiin menemään, ja saari jäi valtaamatta, kun piti iskeä pää seinään kunnolla.

    • Adolf-Bitter

      Syksyn -40 mittaan kävi selväksi, että Hitler oli tosissaan . Niin perustettiin OKH:iin ensimmäisen päämajamestarin virka. Siihen nimitettiin kenraaliluutnantti Paulus ja hänelle ainoaksi tehtäväksi tuli suunnitelman kehittäminen.

      Monien vaiheiden jälkeen oltiin niin pitkällä, että se voitiin esitellä Hitlerin hyväksyttäväksi.
      Eräin tarkistuksin suunnitelma meni läpi 18.12. 40 siinä muodossa, mikä aikanaan pantiin toimeen.
      Se sinetöitiin nyt Johtajan ohjeeksi n:o 21.

      Tässä vaiheessa suunnitelmassa voidaan todeta olleen muutamia ratkaisevia virheitä. Saksan joukot hyökkäsivät suppealta alueelta ikään kuin suppilon perästä sen levenevää suuta kohti samalla koko ajan etääntyen toisistaan. Sivustoja suojaisivat Suomen ja Romanian joukot, joille tehtävistä ei kerrottu.

      Saksan eteläsiipi hyökkäsi vallan toiseen suuntaan kuin päävoimat ja erkani niistä täysin.
      Päävoimat suunnattiin kyllä kohti Moskovaa, mutta ensin tuli vallata Leningrad.

      Tavoite oli pääpiirteinen tasa Arkangel-Volga- Astrakan, jolle oli vielä Moskovasta satoja kilometrejä. Tavoitteeseen oli siis rajalta noin 1500 km ja rapiat esim. Arkangeliin.

      OKH:n esikuntapäällikkö kenraalieversti Halder nimittikin suunnitelmaa "rannattomaksi". Suomeksi sanoen, hän piti sitä mielikuvituksellisena ja joukkoja olevan aivan liian vähän tavoitteisiin nähden. SE alkoikin jo suunnittelun aikana käydä yhä ilmeisemmäksi, minkä suomalaisetkin aikanaan kokisivat. Nyt asiasta ei tiedetty mitään.

    • Adolf-Bitter

      Hitler teki myös ennen hyökkäystä pari kohtalokasta virhettä.

      Hän ei tarkistanut Japanin asennetta, vaan ohitti merkityksettä Japanin ja NL:n huhtikuussa -41 solmiman hyökkäämättömyyssopimuksen. Saksan kannalta olisi ollut välttämätöntä, että Japani olisi edes uhannut NL:a Kauko-Idässä ja pitänyt sen voimia sidottuina.

      Toinen samaan liittyvä virhe oli, että Hitler sitoutui kolmiliitossa ryhtymään sotaan, jos muut siihen joutuvat. Näin Japanin hyökättyä, myös Aatu julisti suurieleisesti sodan USA:lle kuvitellen voivansa hoitaa sen joskus jollain tavalla.

      • Aaturyssi

        Hitlerin häikäilemätön ja määrätietoinen agressio toimi ällistyttävän hyvin alkuvaiheessa,johon vaikutti ratkaisevasti Wehrmachtin korkealuokkainen ammattitaito.
        Churchill kadehti saksalaisten esikuntaa,jonka hän luonnehti olevan sotataidon mestareiden johdossa.
        Brittiläinen luokkayhteiskunta oli omiaan kasvattamaan kyvyttömiä keekoilijoita johtotehtäviin.
        Luonteenomaista sodalle oli se,että saksalaiset pystyivät tuottamaan vastustajilleen huomattavasti suuremmat tappiot kuin itse kokivat aina sodan viimeiseen vuoteen saakka.
        Vasta sodan viimeisinä kuukausina tappiotilastot kääntyivät järjestelmällisen sodankäynnin käydessä mahdottomaksi yhteiskunnallisen pohjan romahdettua.
        Hitlerin hyökkäys Neuvostoliittoon oli jo epätoivoista uhkapeliä,jonka onnistumisen todennäköisyyden romahdutti lopullisesti dramaattinen sodanjulistus Yhdysvalloille.
        Hän sai kuin saikin sen wagneriaanisen loppunsa vaikkakin toisenlaisessa kontekstissa kuin ilmeisesti kuvitteli miehitettyä Pariisia tarkastaessaan.


      • Älähän-nyt

        "Brittiläinen luokkayhteiskunta oli omiaan kasvattamaan kyvyttömiä keekoilijoita johtotehtäviin."

        Se kasvatti kaikkien aikojen suurimman imperiumin rakentajat.

        Myös saksalainen upseeristo oli luokkayhteiskunnan tuottama. Tosin siinä oli mukana huomattavan paljon keskiluokkaisia, mutta he omaksuivat aatelisten upseerien arvomaailman.

        Sama koski esimerkiksi Ranskaa ja Englantia.


      • MeAgain

        "Luonteenomaista sodalle oli se,että saksalaiset pystyivät tuottamaan vastustajilleen huomattavasti suuremmat tappiot kuin itse kokivat aina sodan viimeiseen vuoteen saakka."

        Pojat, melkoinen suoritus niiltä! Pelkästään Saksan Länsiarmeija menetti kesällä -44 vahvuudestaan lähes puoli miljoonaa miestä, mutta silti ne vain pitivät positiivisen mielenlaadun aiheuttaen viholliselle suuremmat tappiot ja ilmeisesti siis salaa, kenenkään varsinaisesti huomaamatta, tuhosivat maihinnousujoukot... kerrassaan häkellyttävää.

        Sankarikenraalien suoritukset ovat ainoastaan paisuneet sodan jälkeisinä vuosina ja jos vihollinen ei olisi huijannut niin he epäilemättä olisivat voittaneet koko maailman, voittamatta jääneiden osien ollessa tietysti Gröfazin tai akseliliittolaisten syytä. Niin, armeija ja sen kenraalit eivät tietenkään tienneet/osallistuneet mihinkään ilkeyksiin vaan kaikki oli sen SS:n syytä, vaikka olisivatkin osallistuneet...

        Muistinko sanoa kaiken olleen Adolfin syytä?

        PS. Jep, eiköhän tuo aikalailla kata sen vanhan kunnon "kenraalien muistelmakirjallisuus" -näkökulman ihan ketjun aiheen mukaisesti ;)


    • Adolf-Bitter

      Eritäin suuri virhe oli natsi-ideologiaan nojaava päätös tuhota juutalaisbolsevikit sekä ylipäänsä koko slaavilainen rotu ali-jhmisinä. Myös muille kansoille oli varattu vain alamaisten osa poislukien liittolaiset Romania ja Suomi.

      Hitler antoi tuhoamisohjeensa jo maaliskuussa -41 korkeimmalle sotilaspäällystölle osan kauhistellessa, muuta kukaan ei pannut vastaan.
      Tämä johti aikanaan siihen, että vapauttajina vastaanotetut saksalaiset muuttuivat orjuuttajiksi ja murhaajiksi sekä nostivat osaltaan partisaaniliikkeen toimintaan.
      Stalin käytti käskyä taitavasti isänmaallisuuden nostattamiseen siirtäen kommunismin vähäksi aikaa sivummalle.

      • Khrakov

        " Hitler antoi tuhoamisohjeensa jo maaliskuussa -41 korkeimmalle sotilaspäällystölle osan kauhistellessa, muuta kukaan ei pannut vastaan."

        Kenraalit ( ainakin jälkeenpäin
        ) kaksinaismoralisesti kauhistelivat suunnitelmaa mutta kuitenkin sillä oli heidän täysi tuki takanaan. Iso H:n ei tarvinnut varsinaisesti uhkailla suunnitelman toteuttamisessa Kenraalikuntaa.


      • Anonyymi

        Miksi tuota rotua ei sitten tuhottukaan?


    • Adolf-Bitter

      Hitlerin virheet olisivat voineet johtaa katastrofiin heti alussa, mutta onneksi oli Josef Stalin vastassa.

      Hän ei uskonut tietoihin Saksan hyökkäysvalmisteluista, vaan arvioi ne lännen propagandaksi.

      Vaikka hän kehitti rajusti Puna-armeijaa Talvisodan kokemusten perusteella, ei hän kuitenkaan nostanut valmiustilaa alaisten esityksistä huolimatta.
      Niinpä Saksa pääsi perinpohjin yllättämään ja sai uskomattoman alkumenestyksen.

      Stalinin onneksi siellä olijohdossa Adol Hitler.

    • AdolfNictler

      Hitlerin hybris oli massiivinen lännen sotaretken ja Barbarossan alkuvaiheen jälkeen.
      Jo kauan ennen asetettujen tavoitteiden saavuttamista hän julisti Neuvostoliiton romahtaneeksi ja määräsi osan sotatarviketuotannosta palautettavaksi siviilituotantoon.
      Hän uskoi arjalaisen yli-ihmisen lyövän slaavit vaikka vasemmalla kädellään!
      Joulukuussa käynnistynyt Puna-Armeijan vastahyökkäys Moskovan suunnalla työnsi saksalaisia parisataa kilometriä taakse päin ja tuhosi kuvitelmat nopeasta voitosta.
      Pari vuotta myöhemmin kansalta kyseltiinkin jo totalisches sotaa.
      Tippuminen puolijumalan asemasta kansallissosialistiseksi puoluejohtajaksi on varmaan ollut turhauttavaa...

    • Adolf-Bitter

      Barbarossa sujui alkuvaiheen jälkeenkin vauhdilla ja Puna-armeija tuntui oleva tuhon partaalla.

      Vähitellen alkoi tulla ongelmia. Huoltoyhteydet pitenivät ja autokaluston heikkous alkoi käydä ilmeiseksi. Rintama piteni jokaisella etenemisellä. Joukot uupuivat ja niitä riitti painopisteisiinkin aina pienempiä määriä. Tappiot kasvoivat, sillä Puna-Armeija ei antanutkaan periksi.

      Jo elokuussa kenraali Halder totesi rintamalla lasketun ainakin 300 neuvostodivisioonaa, kun alkuvaiheessa niitä oli ollut alle 200. Hän valitti jokaisen tuhotun vihollisarmeijan tilalle tulevan kaksi uutta.

      Yksi suuri erehdys alkoi paljastua. Puna-armeijalla oli yleisen asevelvollisuuden ansiosta noin 15 miljoonaa koulutettua reserviläistä aseissa olevan 5,3 miljoonan lisäksi.
      Noin viisi miljoonaa oli jo lähetetty rintamalle.

      Nyt Hitler teki yhden kaikkein ratkaisevimmista päätöksistään. Hän pysäytti Keskustan AR:n noin 300 km päähän Moskovasta ja suuntasi 2. Panssariarmeijan etelään sekä sieltä vastaan 1.PsA:n.
      Saksalaisen sotaopin mukaan ei pahempaa virhettä voi tehdä kuin muuttaa operaatiosuunnitelmaa kesken operaation.
      Saksan sai tosin vielä suurvoiton, mutta hyökkäys oli pysähtynyt lähes kahdeksi kuukaudeksi. Sinä aikana Stalin muodosti Moskovan eteen puolustusrintaman ja keräsi 1,5 miljoonan miehen strategisen reservin.
      Hitlerillä ei ollut mitään muuta kuin loppuun uupuneet panssarijoukot ja kestokyvyn rajoilla kamppailevat jv-divisioonat. Reservit oli aikapäivää sidottu rintamaan, joka piteni ja harveni koko ajan.

      • Khrakov

        Lisää historian kirjoissa paljon korostettuja H:n virheitä.

        Dunkerque, pysähtymiskäsky jonka seurauksena 340 000 brittisotilasta selvisi.

        Stalingrad, eteläisen armeijaryhmän heikennys n. 16 divisioonalla. Jäljellä olevat voimat eivät riittäneet enää tavoitteiden valtaamiseen asti.

        Kursk, hyökkäyksen aloituksen viivyttely heinäkuulle uusien vaunujen toivossa. Puna-armeija ehti linnottautua rintamamutkaan.

        Koko sota.


    • Adolf-Bitter

      Loppu onkin historiaa.

      Hitler määräsi AR Mitten toivottomaan hyökkäykseen kohti Moskovaa.
      Jonkin verran edistystä saatiinkin ja edettiin aivan Moskovan liepeille, mutta sitten yhtyneet luonnonvoimat ja Puna-armeija löivät loppuun kuluneet joukot.

      Ne pakotettiin vetäytymään 200-300 km vaikeisiin taisteluihin kietoutuneina. Vaikka talvesta selvittiin, ei hyökkäystä tässä suunnassa enää jatkettu.

      Operaatio Barbarossa oli mennyt perin pohjin mönkään.

      Paitsi yhdessä suhteessa. Se ei vähentänyt Hitlerin luottamusta kykyynsä johtaa sotaa ja taisteluja. Hän otti itselleen myös maavoimien komentajan tehtävä ja erotti yli 30 kenraalia kevääseen -42 mennessä.

      Mihin kenraaleja ylipäätään tarvittiin?

      Hitler kykeni yksin hoitamaan
      valtion päämiehen
      pääministerin
      puolustusministerin
      puoluejohtajan
      ylipäällikön ja
      maavoimien komentajan tehtävät.

      Loppuhan oli pelkkää rutiinia, johon riitti luja kansallissosialistinen vakaumus.

      • ValkyyriaaPukkas

        Hitler käytännössä varmisti oman tuhonsa erottamalla monia kyvykkäimmistä kenraaleistaan näiden asetuttua vastustamaan kansallissosialistiseen vakaumukseen(eli mystiikkaan)perustettuja valtakunnanjohtajan määräyksiä.
        Tästä syystä liittoutuneet luopuivat vuoden 1943 tienoilla kehittelemästä tiedustelupalveluissaan suunnitelmia Hitlerin salamurhasta.
        Hitler oli heille hyödyllisempi elävänä!
        Saksalaiset upseerit yrittivät tappaa Hitlerin itse vuonna 1944,mutta epäonnistuivat.
        Ja taas meni monia kyvykkäitä upseereja,kärjessä Erwin Rommel...


      • MeAgain

        "Hitler käytännössä varmisti oman tuhonsa erottamalla monia kyvykkäimmistä kenraaleistaan näiden asetuttua vastustamaan kansallissosialistiseen vakaumukseen(eli mystiikkaan)perustettuja valtakunnanjohtajan määräyksiä."

        Manstein, Rundstedt ja Halder kaikki muistivat myöhemmin muistelmiaan varten vastustaneensa rikollisia käskyjä, vaikka he eivät olleetkaan muistaneet asiaa hyväksyessään ne aikanaan. Kyllä kai hyvä kenraali saa muuttaa mieltään?

        "Saksalaiset upseerit yrittivät tappaa Hitlerin itse vuonna 1944,mutta epäonnistuivat.
        Ja taas meni monia kyvykkäitä upseereja,kärjessä Erwin Rommel... "

        ...jonka osallistuminen salaliittoon, kuten monien muidenkin henkilöiden, oli hyvin löyhää ja epämääräistä toimintavastuun siirtämistä. Tosin yhden tulevan rintamakomentajan päättämätön sahailu jopa auttoi iskun edistymistä ja tuo heppu oli tietysti Himmler, joka tietoisesti antoi salaliittolaisten puuhailla Gröfazia vastaan, koska haaveili itsekin urasta tämän korvaajana - kunhan joku toinen ensin tekisi työn tämän uraputken keskeyttämiseksi ;)


    • robottirobotti3

      Hitlerin ja muutaman luottokenun Barbarossa-suunnitelma olisi ollut loistava ja kaatanut vastustajan. Kenraalit vaativat muuttamaan sitä ja suistivat sen raiteiltaan jo heinäkuussa. Kiova ei ollut operaatiosuunnitelman muutos, vaan sen mukainen. Sivustauhka oli muutenkin poistettava. Itse asiassa Moskovaan ei olisi pitänyt mennä alkuperäisen suunnitelman mukaan vielä 1941.

      Elokuussa Hitler sairastui kolmeksi viikoksi ja oli kykenemätön toimiin. Kenraalit pysäyttivät operaatioita ja siirsivät joukkoja mieleisellään tavalla. Niitä oli sitten siirrettävä uudelleen ja aikaa kului. Hitlerin oli lopulta pakko hyökätä Moskovaan jo 1941.

      Leningrad oli aivan suojaton heinäkuussa 1941 ja vallattavissa. Valitettavasti petollinen huoltojohto epäsi bensiinin ja näin sota ilmeisesti ratkesi. Jos Pietari ja osa linnoituksista olisi vallattu tuolloin, NL olisi puskenut omia linnoitettuja asemiaan vastaan ja kuluttanut joukkojaan. Syyskuussa olisi sitten voitu ehkä käydä etenemään jopa Tserepovetsiin tai ainakin Moskovan tueksi

      Jos aikaa ei olisi kulutettu, olisi myös Moskova voitu vallata ehkä Gorkiin ja Jaroslavliin ast. NL oli kuluttanut joukkojaan jo vastahyökkäyksissä ja olisi kuluttanut lisää yrittäessään vallata kaupungin takaisin..

      Moskovasta olisi sitten saatu joukkoja etenemään Kaukasusta kohti tai sitten Stalingradiin ja Astrakaaniin vielä vuoden 1941 aikana ja talvella. Jos sinne ei olisi päästy, olisi talven paine ollut helpompi. Kesällä 1942 olisi sitten ratkaistu sota Kaukasuksella viemällä öljyalueet. Ratkaisu olisi ollut selvä, jos Kaukasus olisi kaatunut jo talvella. Tietenkin, jos talvivarusteiden kanssa ei olisi Hitleriä huijattu. Kaikki tämä olisi tietenkin vaatinut petollisten kenraalien puhdistamista joskus 1941 tai heti sodan alussa.

      1942 olisi sitten suuri kesäsota antanut lujan iskun ja rintama olisi ollut ainakin Volgalla, jossa se olisi pidetty uusien tankkien ym. kanssa 1943 eteenpäin. Alkuperäisessä suunnitelmassa ensin Kaukaus ja sitten vasta 1942 Moskova

      • Waltherinliipasin

        Hitler teki ääliömäisen päätöksen keskeyttäessään etenemisen Moskovaan ja määrätessään merkittävän osan asevoimistaan etenemään Ukrainan viljan ja Kaukasian öljyn anastamiseksi.
        Nuo alueet olisivat toimineet saksalaisen hyväksi vasta vuoden tai parin kuluttua niiden ottamisesta.
        Hitlerillä oli jo koko läntinen ja eteläinen eurooppa vaikutuspiirissään,joten resursseja oli riittävästi.
        Sen sijaan Moskovan valtaus olisi langettanut natsien käsiin koko Neuvostoliiton hallintokeskuksen kaikkine asetehtaineen ja Volgan reitteineen.
        Se olisi ollut lamauttava isku bolsevikkien hallinnolle vuosien ajaksi.
        Fyyrerillä onneksi isopyörä heitti liikaa,joten sodan lopputulos oli muuta kuin arjalaisten hegemonia.


      • Paukutloppu
        Waltherinliipasin kirjoitti:

        Hitler teki ääliömäisen päätöksen keskeyttäessään etenemisen Moskovaan ja määrätessään merkittävän osan asevoimistaan etenemään Ukrainan viljan ja Kaukasian öljyn anastamiseksi.
        Nuo alueet olisivat toimineet saksalaisen hyväksi vasta vuoden tai parin kuluttua niiden ottamisesta.
        Hitlerillä oli jo koko läntinen ja eteläinen eurooppa vaikutuspiirissään,joten resursseja oli riittävästi.
        Sen sijaan Moskovan valtaus olisi langettanut natsien käsiin koko Neuvostoliiton hallintokeskuksen kaikkine asetehtaineen ja Volgan reitteineen.
        Se olisi ollut lamauttava isku bolsevikkien hallinnolle vuosien ajaksi.
        Fyyrerillä onneksi isopyörä heitti liikaa,joten sodan lopputulos oli muuta kuin arjalaisten hegemonia.

        -42 alun jälkeen kylläkin kun Stalin varmistui että NL:n ja Japanin sopimus Aasiassa piti,pystyi irrottamaan yli 2 miljoonaa miestä sieltä Stalingradinin puolustuksen avuksi. Sen takia saksalaisten Moskovan valtaus oli pysäytettävä ja joukkoja siirrettävä etelään.
        Ja tuolloin avautui venäläisille myös mahdollisuus vahvistaa Moskovan puolustusta.
        Pohjoisesta Pietarista ei pystynyt taas joukkoja irroittamaan koska suomalaiset ei halunneet hyökätä sinne ja saksalaiset ei pystyneet valloittamaan sitä yksin.
        Lapin joukkojakaan ei voinut käyttää koska ne pitivät venäläiset Muurmanskissa.


      • Onpa-höpinää

        Tuon suurempaa sotkua on jo vaikea tuottaa.

        Stalin irrotti joukot Kauko-Idästä ja myös Turkin rajalta jo loppusyksystä -41 ja ne osallistuivat Moskovan suurtaisteluun.

        Stalingrad oli vasta seuraavana vuonna.

        Leningrad oli saarroksissa ja pysyi.


    • robottirobotti3

      Ei se ollut ääliömäistä. Sivustat oli varmistettava.

      • Khrakov

        Ai, kuten Stalingradissa oli alunperin tarkoitus tuhota sen teollisuus ja estää laivaliikenne Volgalla minkä saksalaiset tekikin mutta tärkein, suojata armeijaryhmä A:n sivusta.


    • näin.se.meni

      Hitler sössi kaiken muunkin ja hyvä niin. Päästiinpähän natseista.

    • hyvä.kun.sössi

      Se kun H sössi pelasti meidät suomalaiset joukkotuhonnalta mikä meitä varten oli jo varattu ja suunniteltu.

      • Lykkäät-pötyä

        Suomelle oli suunniteltu asema Pohjolan suurvaltana, koska kuuluimme Himmlerin arvioissa pohjoiseen rotuun.

        Hitler lupasi meille jopa Kuolan niemimaan keskustellessaan ulkoministeri Wittingin kanssa syksyllä -41.


      • Tykkäät-pötyä
        Lykkäät-pötyä kirjoitti:

        Suomelle oli suunniteltu asema Pohjolan suurvaltana, koska kuuluimme Himmlerin arvioissa pohjoiseen rotuun.

        Hitler lupasi meille jopa Kuolan niemimaan keskustellessaan ulkoministeri Wittingin kanssa syksyllä -41.

        Suomalaiset olivat turaanilainen mongoliveren saastuttama kansa arjalaisen rotuopin mukaan.
        Ainoastaan ruotsalaisperäinen väestönosa olisi saanut arjalaisen statuksen natsien dominoimassa Suomessa.
        Muu väestönosa olisi luokiteltu alempiarvoiseksi ja pyritty syrjäyttämään maahan muuttavan arjalaisen aineksen tieltä.
        Näin esimerkiksi Puolassa meneteltiin.
        Eli Hitler ei luvannut Kuolaa suomalaisille,vaan Suomen arjalaisille.
        Hitler oli peräänantamattoman tiukka rotulakiensa suhteen.


      • Lykkäät-taas-pötyä

        Suomi oli arvostetuin aseveli. Sen mukaan oli suunniteltu asemamme sodan jälkeen.

        Puolalaiset olivat slaaveja vallatussa maassa.
        Suomi oli aseveli ja kansa pohjoista rotua.


    • Wetterhoff

      Saksan armeija oli hevosvetoinen menneisyyden jäänne ja Luftwaffea johtivat tyypit joilla ei ollut aavistustakaan miltä strateginen ilmasota olisi lähitulevaisuudessa. Jätkät lentelivät vuonna 1944 vaan ajastaan jälkeenjääneillä stukilla ja heinkeleillä. Jalkaväkidivisioonissa oli keskimäärin 500 kuorma-autoa mutta peräti 5 000 hevosta. Niin että se siitä näistä "sturm-joukoista".

    • Anonyymi

      Mitäköhän Suomelle olisi tapahtunut jos Saksa olisi vottanut? Olisiko alettu kumartelemaan saksalaisia?

    • Anonyymi

      "kun Stalin varmistui että NL:n ja Japanin sopimus Aasiassa piti,pystyi irrottamaan yli 2 miljoonaa miestä sieltä Stalingradinin puolustuksen avuksi."

      Jopa Stalin myösin että Yhdysvaltojen mukaan tulo oli ratkaiseva käänne sodassa:

      ”Yhdysvallat on koneiden maa. Me saamme niitä Yhdysvalloilta. Ilman niitä häviäisimme sodan”

      Stalin lausui nämä sanat marraskuun 30. päivä vuonna 1943, jolloin liittoutuneiden johtajat olivat koolla Teheranissa.

    • Anonyymi

      Olen lukenut että Hitler olisi tehnyt moniin sotasuunnitelmiin useita parannuksia, ja vaati wehrmachtin johtoa ajattelemaan uusilla tavoilla.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1575
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1275
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1248
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe