SSD levyn pirstoutuminen

Avutonnn

Moi,
Minulla on tässä puoli kuukautta vanha peliläppäri jossa on ssd levy. Norton näyttää että se on pirstoutunut jo 8%. Onko normaali vai onko laitteessa vikaa koska luin foorumeilta että joillain se ku pirstoutuu 6% 2 vuodessa

10

248

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Avutonnn

      Ja haluaisin tietää vaikuttaako pirstoutumiseen tiedostojen lautaus ja poistaminen vai tiedostojen käyttö kyseiseltä levyltä

    • kjdkfiweire

      Tiedostojen poisto ja uusien lataus aiheuttaa pirstoutumista enemmän kuin itse käyttö.
      Windows kirjoittelee temppejä mihin sattuu ja sekin aiheuttaa pirstoutumista.
      Oleellisinta ssd-levyn kanssa on, että sitä ei saa ajaa liian täyteen. Siellä pitää olla paljon tyhjää tilaa kokoajan, muuten tulee jumi.

      • Avutonnn

        Kiitos vastauksesta minulla on 256 gt levy josta 115 gt vapaana


    • szrgtdtrhdh

      Tarkoittaako aloittaja tiedostojen pirstoutumista vai kuolleiden muistisolujen määrää? Kaksi eri asiaa.

      • Avutonnn

        Kun optimoin levyn se ilmoittaa että "asema C: optimointia ei vaadita, nykyinen levyn pirstoutuneisuus 8%".


      • szrgtdtrhdh

        Ei SSD-levyä tarvitse eheyttää eikä sitä suositella. "Myös kiintolevyn eheytys lukeutuu tarpeettomiin toimenpiteisiin, koska tiedon hajaantumisella ympäri levyä ei ole vaikutusta suorituskykyyn. Ssd:n eheytys vain työllistää levyä ilman syytä."

        Rasitat turhaan levyä Nortonin höpöilmoitusten takia.


    • Pirstotski

      Pirstoutuminen tarkoittaa muistivälineessä (flash, kiintolevy tai muu) sitä, että on poistettu tiedosto, ja sen tilan päälle kirjoitettu uusi tiedosto ei ole mahtunut tilaan kokonaan, vaan eri osastolle muistivälinettä, jonkinlaisen välimatkan päähän. Eli uusi tiedosto on hajasijoitettu käyttöjärjestelmän toimesta kahdeksi tai useammaksi pätkäksi eri paikkoihin. Flash-muistien kanssa tällainen ei kovin paljon hidasta, mutta mekaaniselle kiintolevyllä tilanne on toinen.

      Windowsissa on levyn eheytys -ohjelma, jota kysyjä lieneekin jo käyttänyt, kun sai sieltä tuon prosenttilukeman. Toinen konsti välttää tätä pirstoutumisongelmaa on seuraavanlainen:
      - kun tiedostoja halutaan poistaa, ei käytetäkään heti käyttöjärjestelmän poistotoimintoja, vaan
      - luodaan kansio, jonka nimeksi pannaan esim. Poistettavaa.
      - poistettavia tiedostoja siirrellään kyseiseen kansioon.
      - Varsinaista käyttöjärjestelmän poistotoimintoa aletaan käyttää vasta sitten, kun tarvitaan lisää tilaa.
      - Jos poistettavien kansioon on heitetty vaikkapa kokonainen suuri kansio, joka alun perin on laitettu muistivälineeseen yhtenäisesti (on mennyt muistiin yhtenä pötkönä peräkkäin data), niin sitten tällaisen pötkön poiston jälkeen levyn eheytys -ohjelma luultavasti näyttää, että tuossa on yhtenäinen tyhjä tila vapaana, ja käyttöjärjestelmä osaa alkaa käyttää sitä järjestyksessä uudelleen.

      Toinen konsti välttää pirstoutumisasiaa on se, että pyöritellään dataa muistivälineeltä toiselle. Esim. jos on kaksi muistitikkua, ja halutaan varmuuskopiota yhdeltä tikulta toiselle, niin voidaan katsoa levyn eheytys -ohjelman kautta, missä on eheän, missä pirstoutuneen näköistä, ja varmistella uuteen paikkaan - pirstoutunut kansio kopioida yhtenäiseen kohtaan. Ilman tuota levyn eheytys -ohjelman palkkinäyttöä voi myös pärjätä, jos tietää omat tapansa, miten uutta dataa tallettelee, minne, ja poisteleeko missä tahdissa.

      Eli eräänlaista puskureilla ajattelua. Kun tietoa kootaan/kertyy, ja välillä poistetaan jotain kansiosta, niin ei tehdäkään heti varmuuskopio, vaan sitten kun on vakiintuneempaa jo, mitä säilytellään, mitä ei. Esim. jos tekstinkäsittelyllä editoidaan yhtä ja samaa tiedostoa moneen kertaan, niin että välillä Word poistaa jo kirjoitettua tiedostoa, ja tallettaa uutta isompaa tiedostoa, sitten tietysti pirstoutumista voi syntyä. Mutta jos uusi tiedosto talletetaan uudella nimellä, versio 2, versio 3 jne. niin sitten ei tarvitse vanhan version heti poistua eikä pirstoutumista syntyä. Mutta kuten sanottu, flash-muistissa tämä pirstoutuminen ei ole hirveän suuri ongelma.

    • Bersel

      Korjataanpa pari väärinkäsitystä:

      1) Windows ei defraggaa SSD/flash-levyjä ollenkaan. Windows itse asiassa tunnistaa jos käytössä on ssd-levy ja kytkee automaattisen, taustalla suoritettavan defraggauksen pois päältä kokonaan.
      2) SSD-levyissä (paitsi jossain huonoissa tai erittäin vanhoissa) on sisäänrakennettu TRIM-toiminto, joka huolehtii levylle tallennettavien tiedostojen uudelleensijoittelusta tarpeen mukaan korvaten defraggauksen
      3) pirstaloituminen itsessään ei ole ssd-levyillä samanlainen ongelma kuin mekaanisillä levyillä ja mekaanisia levyjä Windows defraggaa automaattisesti, kunhan ei ole aina sammuttelemassa ja käynnistelemässä konettaan, vaan antaa sen olla päällä ja sammuttaa vain jos aikoo vaikka poistua kotoa tai jos nyt haluaa, niin vaikka yöksi. Kotona ollessa on aivan turha sammutella ja käynnistellä konetta, koska monet koneiden automatisoiduista toiminnoista hyväksikäyttävät sitä aikaa kun koneella ei tehdä mitään tai juuri mitään.

      Erilaisissa "konetta nopeuttavissa" tai ainakin sellaisia lupailevissa ohjelmissa on kaikenlaisia lisätoimintoja ja ne varoittelevat aivan turhista asioista. Paras tapa nopeuttaa konetta on lakata käyttämästä tällaisia ohjelmia.

      Jos itse haluaa vähentää pirstaloitumista, voi internet-selaimen asetuksista valita, että ei tallenneta mitään väliaikaistiedostoja, ei evästeistä, eikä muuta. Samoin Windowsin swapin koon voi asettaa kiinteäksi - en ole törmännyt tilanteeseen, että muisti olisi loppunut kesken. Erilaisten ccleanereiden sahaaminen koneellaan yhtä mittaa ja muiden harmittomien pikkutiedostojen toistuva poistelu vain lisää fragmentoitumista, ei vähennä sitä. Tilaa nämä vievät niin vähän, ettei sillä ole käytännössä mitään merkitystä.

    • ssd_tekniikkaa

      SSD levyssä tiedostojen pirstoutuminen ja kirjoittaminen eri puolille tallennustilaa on normaalia. Sillä pyritään vähentämään muistipaikkojen kulumista. SSD levyissä kuten muissakin flash tekniikkaa käyttävissä tallennusvälineissä jokainen kirjoituskerta hieman vahingoittaa muistipaikkaa. Joten unohda tuo varoitus pirstoutumisesta. Missään tapauksessa tiedostojen uudelleenjärjestelystä ssd levyllä ei ole mitään hyötyä pikemminkin päinvastoin.

    • Avutonnn

      Okei, kiitos avusta ja hyvistä vastauksista

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe