Elektromagneettinen pulssi (EMP)

Voihyväjysäys

https://urly.fi/NJZ

Usein näkee väitteitä siitä, että emp rikkoo kaikki sähkölaitteet mm. tavallisen kotiradionkin ensimmäisenä.
Jos radio ei ole kytketty mihinkään ulkoiseen antenniverkkoon eikä siinä ole virrat päällä, niin ei kai siinä mikään transistori tai muu hajoa pelkästään sen takia että koneessa sellaisia on olemassa. vaikka millainen pulssi iskisi.
Ei lähistölle iskevä salamakaan riko suljettuna olevaa radiota ellei nyt suoraan satu osumaan siihen. Sen jälkeenhän vehkeestä ei ole enää tietysti mitään näkyvissäkään.

Isot sähköverkot muuntajineen on tietysti eri juttu.

Kuitenkin sanotaan, että putkivehkeet kestävät tuollaiset pulssit särkymättä. Miksi niin on?

Onko jollain asiantuntemista kertomaan miten asianlaita oikein on?
Mikä laite särkyy ja mikä ei ja miksi?

14

1397

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mualimanloppu

      Tämä pulssi ei leviä johtoja pitkin, vaan se liikkuu radioaaltojen tavoin.

    • Konsta_P

      Kyse on elektroniikan mittakaavasta ja suojauksesta. Mikään kouriintuntuva ja silmin nähtävä ei millään radioaalto pulssilla hevin kärähdä. Joku muovikoteloinen mikropiiri tai transistori on kyllä vaarassa. Askartele matkaradiollesi suojakotelo vanhasta peltikanisterista. Sitten ydinsodan jälkeen otat radiosi vasta esiin, josko jotain vielä kuuluisi.

    • Kysy.KimJong.Juulta

      Ydinpommilla tuotetun Emp pulssin vaikutusta nykyelektroniikkaan on testailtu aika vähän, koska kansainvälinen ydinkoekielto on ollut voimassa jo aika kauan (muualla paitsi pohjois-koreassa).
      Jenkeillä ym. suurvaltioilla voi tosin olla E-aseita, joissa ei ole ydinkärkeä, mutta eivät he kerro aseidensa testien tuloksia julkisuuteen.

      Teoriassahan ydinpommi aiheuttaa voimakkaan sähkömagneettisen pulssin, joka läpäisee tavalliset rakennukset. Tämä pulssi rikkoo herkän elektroniikan kuten mikroprosessorit, mikropiirit, yms.
      Vanha peltikoteloinen (faradayn häkki) tietokone, joka on kytketty irti sähköverkosta, ja netistä saattaa kestää pulssia paremmin kuin muoviset kannettavat, tabletit, ja puhelimet...

    • Kovasti riippuu tilanne siitä, mitä yritetään suojella. Ydinräjähdyksen EMP:n tiedetään aiheuttaneen suurjännitelinjojen keraamisten eristimien läpilyöntejä siten, että eristimet ovat vaurioituneet ja linja pudonnut maahan... Empin sähkokenttä voi olla luokkaa 50000 V/m eli muutaman metrin pituinen johdin ampuu laitteeseen sadantuhannen voltin korkuisen pulssin.

      Ydinaseen aiheuttaman EMP:n nousuaika on luokkaa 5 ns. Salamaniskun tapauksessa nousuajat ovat 1 ... 10 µs luokkaa eli puhutaan lähes tuhat kertaa pienemmillä taajuuksilla olevasta signaalista. Emppi tuottaa kymmenien tai jopa sadan MHz taajuudella voimakkaan signaalin kun salaman maksimienergiat ovat muutaman sadan kHz taajuuksilla.

      Salamaa vastaan suojautuminen on helpompaa kuin emppiä vastaan suojautuminen. Emppi on tietoliikenteestä puhuttaessa samoilla taajuuksilla kuin kaapeleissa liikkuva signaalikin.

      • https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_electromagnetic_pulse

        Tuossa wikipedian artikkelissa on lisää tietoa empistä. Kodinkoneiden hajoaminen olisi pienen luokan ongelma siinä tapauksessa, että joku oikeasti räjäyttää ydinaseen kaupunkialueen yläpuolella avaruuden rajamailla. Samalla lakkaavat toimimasta elektroniikkaa sisältävät autot ja kaikki muukin sähkön varassa oleva infrastruktuuri.

        FM-radiossa on radiovastaanottimen herkkä sisääntulo viritetty toimimaan noin 100 MHz taajuudella. Sähkömagneettisen pulssin nousuaika 5ns vastaa noin 70 MHz taajuutta. Empin energiasta on siten hyvin suuri osa juuri sillä taajuudella, jolle radiovastaanottimet ovat herkimpiä. Pulssi indusoi radion antenniin kymmenen tuhannen voltin jännitteen ja tuhoaa vastaanottimen alkupään puolijohteet. Huonolla antennilla varustettu sopivassa asennossa oleva pieni radio voi säilyä ehjänä.

        Empissä on se ikävä puoli, että suojauslaitteiden kannalta liian nopean E1 pulssin perässä tulee E2, joka vastaa salamaniskua. Kun E1 on ohi mikrosekunnissa voi E2 jatkua sekunnin ajan.


    • Vanhat putkiradiot kestävät paremmin etenkin sammutettuina siksi, että sellaisen radion vahvistinpiirit koostuvat tyhjiöputkista, jotka kestävät jännitepulsseja aivan toisella tavalla kuin herkät puolijohteet ilman optoerottimia.

      Ilman esilämmitystään elektrodiputkihan on vain hyvin pitkä kipinäväli, eli katkos virtapiirissä.

      • putkinaurua

        Neuvostoliitosta loikkasi takavuosina lentäjä koneensa kanssa Japaniin. Sen putkitekniikkaa naureskelivat inssit, kunnes joku totesi atomipommin paukussa sellaisen koneen vielä toimivan jonkin aikaa kunnes lentäjä kuolee ohjaamoon.


    • RobottiAsentaaSahkot

      EMP (sähkomagneettinen pulssi) vastannee vaikutuksiltaan salaman iskua. Suurimmassa vaarassa ovat sähkoverkkoon kytketyt ja sellaiset laitteet, joissa on antenni, kuten televisio. Jos EMP on niin voimakas, että se rikkoo paristokäyttoisen matkaradion tai kännykän, niin ei talostasi (tai Sinustakaan) varmaan jää paljoa jäljelle.

      • selevähänse

        Robotti sotkee nyt asioita, yläilmakehässä suoritetun ydinräjäytyksen normaalit vaikutukset eivät ulotu ulotu maan pinnalle, EMP:n vaikusalue on tasan puoli maapalloa.


      • skkkkks

        EMP ei riko mitään taloja. Käyttäkää nyt edes järkeä jos sellaista löytyy.


      • 98krapsi

        Tuo robotti viesti on kirjoitettu ikäänkuin henkilö ei olisi ollenkaan lukenut mitä asiasta oli jo kirjoitettu. Saako höpöttämällä trollattua palstalta vihaisia vastauksia?


      • näin.on

        Oikeasti EMPin vaikutusalue on koko näkyvissä oleva Maapannukakun osa.


      • utelus
        näin.on kirjoitti:

        Oikeasti EMPin vaikutusalue on koko näkyvissä oleva Maapannukakun osa.

        Siis se on litteä. Mutta asuuko alapuolella ketään?


      • kuinka.on

        Jos Maapannukakun läpi porataan reikä ja sinne pudotetaan ydinpommi, jolla ei ole normaaleja vaikutuksia, niin olisiko se hyvä juttu?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1873
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1436
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1197
    Aihe