Miksi Suomessa ei ollut lihavia...

Ihmettek

...80-luvulla? Miten on mahdollista että 80-luvulla jolloin ruoka ei ollut sillonkaan erityisen terveellistä niin lihavia ihmisiä ei pahemmin ollut?? Nyt kun on tietoa ja taitoa niin väki vain leviää. Ihme yhtälö.

13

168

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • weijiowjgi

      Varmaan roskaruuan ja alkoholin kulutuksen lisääntyminen syypää tähän vitun läskimahojen lisääntymiseen ja se, että ennen ei porukka maannut suurinta osaa ajasta jossain vitun sohvalla toljottamassa jostain vitun "älylaitteesta" paskaa.

      • Anonyymi

        Silloin 80-luvullakin syötiin roskaruokaa, kotitekoista sellaista.

        Esim. perunaa ruskealla kastikkeella ja ihra sianpaloilla höystettynä (eikä juurikaan kasviksia, ehkä pari kurkunsiivua). Välipalana ja iltapalana ranskanleipää launtaimakkaralla ja juomaksi sokeroitua oboy-kaakaota. HK:n sinisen jauhomakkaraa uunimakkarana. Tirripaistia. Tässä nyt jotain esimerkkejä 80-luvun ruokavaliosta. Ja ainakin meidän lähiön ukoille viina ja olut maistui päivittäinkin.


    • Kehitys.on.plussaa

      Mä pidän pullukoista ja pehmeistä. Hienoa että halukkaat saavat pitsaa, suklaata, jäätelöä ja siideriä! Hienoa että kodeissa on pehmeä sohva eikä vaan joku heteka. Vatsakas mies antaa turvallisen tunteen. :)

      • oweuigh

        Antaako se vatsakas mies 50 kymppisenä vielä turvallisen tunteen kun makaa kylmänä ruumishuoneella sydänkohtauksen vuoksi?


    • Anonyymi

      Kyllä silloin oli keski-ikäisissä lihavia. Esim. silloin näki miehiä, joilla oli ns. mahahousut. Housujen vyötärö nousi korkealle ison mahan yli ja niitä ylläpidettiin henkselien avulla.

    • Anonyymi

      Katselin jokin aika sitten, miten nykyajan lukiolaiset lähtee kotiin koulusta. Ne, jotka ei mene bussilla, liikkuvat jollain mopolla, mautolla tai vastaavalla. Suriseva kulkuväline oli, sukupuolesta riippumatta.

      1980-luvulla oli joko kävely omin jaloin tai polkupyörä (ilman sähkömoottoria).

    • Anonyymi

      Nykyään on Läskejä nuorissa ja heidän vanhemmissaan.

    • Anonyymi

      Ruoka ei tosiaan kasarilla mitään terveellistä ollut, eikä ihmiset olleet terveempiä kuin nykyään, päinvastoin. Laihempia kyllä oltiin. Lihaviakin oli vähän, ja silloin lihavia pidettiin vähän poikkeuksina. Nyt kun katsoo vanhoja kuvia, niin ei ne kasarin lihavat nykymittapuun mukaan edes kovin lihavia olleet verrattuna siihen, mitä nykyään näkee.

      Miksi? Ehkä ihmiset kuoli nuorina, kun ne söi niitä läskisooseja ja tirripaisteja. Sydänverisuonet meni tukkoon enne kuin ne ehti lihoa? Nuoret kyllä liikui enemmän kun ei ollut nettiä.

      • Anonyymi

        80-luvulta on elinajanodote noussut noin 10 vuodella:

        https://www.stat.fi/org/tilastokeskus/elinajanodote.html

        Ja lihavuus tosiaan lyhentää elinikää, ei ehkä suoraan, mutta erilaisten sairauksien kautta:

        http://www.tritolonen.fi/uutiset/1294-lihavuus-lyhentaa-elinikaa

        Itse olin teini-ikäinen 80-luvulla ja kun aikaa muistelen, niin me olimme rehellisesti köyhiä. Kotona ei pöydät notkuneet makeasta, eikä pizzoista, limpparia saattoi olla joskus syntymäpäivillä. Tilanne oli monesti sellainen ettei kukaan viitsinyt tehdä ruokaa, joten kasvoin aikuiseksi leivän, banaanin, jogurtin ja kouluruoan avulla.

        Muistelen että kun yläasteella oli noin 30 oppilasta luokalla, niin niistä selvästi ylipainoisia oli 1 tai 2. Itse olin äärimmäisen hoikka, luuta ja nahkaa.

        Tuon elinajanodotteen suurenemiseen voi vaikuttaa sellainen asia, minkä Tolonenkin tuossa toteaa, että tupakoinnin määrä on vähentynyt merkittävästi. Uskoisin ilman todistusaineiston etsimistä, että sydän- ja verisuonikuolleisuus on vähentynyt. Sairastuvuus on ehkä samaa luokkaa tai vähentynyt hieman, mutta nykyisin noista selviää useampi hengissä. Syöpien kanssakin varmaan eletään pidempään kuin vielä 80-luvulla.

        Selvää on se, että liikunnan määrä on vähentynyt, ainakin nuoremmissa ikäluokissa. Alkoholin käyttö on lisääntynyt 80-luvulta ja roskaruoan syöminen myös.

        Olisi mielenkiintoista nähdä 80-luvun ruokakauppa, että mitä siellä oli hyllyissä. Nyt kun menee kauppaan, on vaikea nähdä niitä terveellisiä asioita kun hyllyt notkuu keksiä, pullaa, kakkua, karkkia, limpparia, valmisruokaa, pizzaa, makkaraa ym ym.


    • Anonyymi

      Keskimääräinen eliniänodote kasvaa kokoajan. Suomalaiset jatkavat lihomistaan. Lihominen siis nostaa eliniänodotetta ja pidentää työuria (eläkeiän nosto jne.).

      • Anonyymi

        Aivan totta.

        Ja paloautojen liikkuminen katukuvassa lisää tulipaloja, jäätelönsyönti lisää hukkumiskuolemia ja koirankakkojen lisääntyminen kadun varressa lisää koirien ulkoilua.


    • Anonyymi

      80-luvulla saattoi vielä olla kotiäitejä tai äitejä, jotka työn jälkeen tekivät päivällisen perheelle. Ruoka-ajat olivat säännöllisempiä. Saattoi olla karkkipäivät, Meillä ainakin rahaa oli vähän, joten karkkeja ostettiin yksittäin kappalehinnoilla kioskeilta. Ei säästöjättipakkauksissa automarketeissa. Limppari janojuomana oli tuntematon käsite. Joimme vettä.

      70 - 80-luvuilla lapset leikkivät ja juoksivat vielä pihoissa. Ei ollut nettejä tai tietokoneita houkuttelemassa lapsia sisälle. Ulkoleikit olivat niin jänniä, että syömään ei olisi halunnu mennä, vaikka äiti huuteli. Liikuimme päivässä paljon, koska reviirimme oli laaja. Eli energiaa kului enemmän ja sitä saatiin vähemmän kuin nykyään. "Epäterveellisestä" peruna-kastike -ruokavaliosta huolimatta.

      Katsokaahan jostain vanhoja dokkarifilmejä nakkareilta, jos sellaisia löydätte. Annokset olivat naurettavan pieniä nykyaikaisiin verrattuina. Sieltä oikeasti saatettiin ostaa yksi nakki. Nykyään ostetaan yhdelle ihmiselle pikaruoka-aterioita, jotka kattavat koko perheen viikon energian tarpeen.

      50 - 80 -luvuilla luokallaan oli yleensä yksi lihava, nykymittapuun mukaan ei edes enää niin kohtuuttoman lihava, oppilas. Asia oli sen verran outo, että hänet muistaan painostaan vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Lihavia tätejä ja setiä saattoi olla, mutta sairaalloisen lihavat olivat jo harvinaisuuksia (en muista yhtään, äiti muistaa heitä atlantin takaa 1970-luvulla - ei ollut Suomessa). Toisaalta esim. sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen lääkitykset ovat kehittyneet sen verran myöhään, että sydänsairaudet ja diabetes olivat paljon kohtalokkaampia ja elinikää lyhentävämpiä kuin nykyään.

      Ruokavalion ja liikkumattomuuden (eli kohtuuttomuuden) lisäksi painoa nostaa esim. antibiootit. Niillä lihotetaan karjaa, lihoo niillä ihminenkin. Normaalipainon voi säilyttää läpi elämän, jos haluaa. Ainakaan itselleni se ei ole ollut vaikeaa. Avainsanoja ovat kontrolli, itsekuri, suunnitelmallisuus.

    • Anonyymi

      Olen 65-vuotias ja samaa ihmetellyt. Minun nuoruudessani lihavia oli paljon paljon vähemmän. Lapset olivat hoikkia ja normaalipainoisia ja aktiivisia.
      Naisilla oli vyötärö. Vielä 80-luvulla todellakin suomalaiset näyttivät totaalisesti erilaisilta kuin nykyään! Suomalaiset ovatkin Euroopan kolmanneksi lihavin kansa.
      Asun ulkomailla, ja täällä käy paljon suomalaisia turisteja. Heidät erottaa katukuvasta heti. Lyhyitä ja lihavia, kaikki järjestään.
      Tämä on karu totuus eikä sitä voi mitenkään pois selittää. Jotain on tapahtunut, ja todennäköisesti liikkumattomuus, runsas alkoholin käyttö, huonot ruokailutavat jne. Traagista on se, että jo lapset ovat lihavia!

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2092
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1644
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe