Oikea kengän koko

Noviisi

Ostin juuri hieman alle 100 e:n lenkkarit, joiden koko on myyjän suosituksesta 47 1/3. Kun varpaan "nostaa ylos" kengän sisällä, niin kengän päähän asti jää vapaata tilaa hieman alle 2 cm.

Musta alkoi itsestä tuntua, että tuo on liikaa. Onko se?

Olen tottunut paljon pienempiin kenkiin (etenkin jalkapalloa pelatessa), joissa isovarvas lähes ottaa kiinni kengän päähän.

Kysyn tätä siksi, koska tuntuu, että ostamani kenkä hölskyy hieman jalassa, ellei sitä kiristä todella tiukalle. Pystyykö kenkää pitkään kiristämään näin tiukalle, vai löystyykö rakenne?


Kiitos vastauksistanne jo etukäteen!

12

3860

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Parrujalka

      Itse valitsen tossun niin että varpaat on suorana
      jolloin tossun kärjen ja isovarpaan kärjen väliin jää n.peukalon leveys. Minulla kengät ovat aina olleet kuin sukat jalassa joten tuo löysyys vaikuttaa omituiselta mutta malleissakin on eroja.
      En usko että rakenne löystyy mutta liika kireys voi vaikuttaa siihen että veri ei kierrä jalkaterässä hyvin koska jalkaterä turpoaa hieman juostessa

    • runner32

      Lenkkarin kiristettävyys ei muutu ajanoloon, muuta kuin ehkä tiukempaan suuntaan. Uusi kenkä on aluksi jäykempi kuin hetken aikaa pidetty, joten se kiristyy ehkä helpommin tiukalle kun sitä on pidetty, samasta syystä uusi kenkä ehkä hetken aikaa tuntuu liikkuvan jalassa. n. 1,5cm tyhjää ei ole liikaa lenkkitossussa, mutta jos et saa lenkkaria kiristettyä riittävästi, silloin se on hiukan liika iso.

    • paljon juossut

      Olen todennut, että jos lenkkitossu on numeron isompi kuin normaali käytöjalkine, silloin ei tule hiertymiä.
      Lisäksi:
      Kannattaa selvittää onko jalan anatomioissa jotain pikkeavaa, silloin pitää lenkkitossuilla kompensoida jalan poikkeama normaalista, esim jos toinen jalka on pidempi kuin toinen, silloin kannattaa laittaa ylimääräinen pohjallinen lyhemmän jalan tossuun.
      Myös askelkulma on tärkeä, voi esim laittaa vain kantapäiden kohdalle ylimääräistä joko sisäpuoilelle tai pyytää suutarin laittaa ainetta kantapään kohdalle.

      • pexujeff

        no tuo omatoiminen kengän korjaus suutarissa vie kyllä urheilulääkärille enemmin tai myöhemmin. kannattais antaa asiantuntijan tutkia onko tarvetta jalan asennon korjauksiin, kuinka paljon ja mihin suuntaan. olen entinen kilpajuoksija ja nimim. "kokemusta on liikaakin rasitusvammoista eikä uskonut heti asiantuntijoita".


      • isompi

        Minä käytän 1½-2 numeroa normaalikenkääni isompaa juoksukenkää. Mustat irtoilevat kynnet jäivät heti historiaan, kun lähdin tälle linjalle.


    • pexujeff

      itse pidän irtoamattomista kynsistä, siksi juoksukenkäni kärjessä on aiemmin mainitut 12-15 mm käyntivaraa. Talvella ainakin käytän paksumpaa juoksusukkaa joka myös vie tilaa, ja rasituksessa jalka tuppaa myös turpoamaan. Ison kanssa pärjää paremmin kuin pienen.

    • riittää

      Muut kengät on kokoa US 10, vastaava mondo koko 27.5 - eli jalkaterän pituus on 27,5 cm ja juoksukengät valmistajasta riippumatta aina US10.5, eli mondona 28.5 (28.5 cm) joten 1 cm ylimääräistä riittää aina oli sitten kyseessä Asics, Nike, Adidas tai New Balance jne. Koskaan ei kynnet ole irronneet tai mustuneet n 15 km peruslenkeillä. Maratonilla voi jalkaterä ehkä laskeutua enemmän jolloin ehkä 1.5 cm ylimääräistä voisi olla varmuuden maksimointia.

    • nafti_ok

      Aloittelevana sovittelijana sitä uskoi typeriä suosituksia lenkkarien kokoon liittyen ja tuloksena oli monen kokoisia hankintoja. Jalan kuitenkin saa asennettua aika moneen kokoiseen tohveliin ja joskus aika mukavastikin. Käytössä liian iso tai pieni ei sitten olekaan enää niin mukava. Enää ei viitsi edes sovittaa väärän kokoista, kun oma koko on tarkasti tiedossa ja se on kaikilla merkeillä täsämälleen sama. Jos oikea koko ei tunnu suoralta käeltä hyvältä, väärä koko on vielä huonompi. Mielestäni hieman nafti on parempi kuin ylisuuri hessuhopotohveli. Tietenkin liian pieni on liian pieni.

      • NeKoot

        Lenkkareissa ehkä niin, mutta jos on suomilestillä olevat käyttökengät, niin silloin koossa on reilusti eroa. Tätä tuolla reilu kymmenen vuotta sitten ei ole ymmärretty.
        Itsellä käyttö- ja työturvakengät 45 ja lenkkarit 46 1/3-2/3, näin jo iät ja ajat.


    • Muutamatkengätostanut

      Uusi tussu on aina aluksi hieman pienen tuntuinen, mutta käytössä se löystyy

      • Jukkabiisoni

        Höpöhöpö. Löystyy vain jos et aukaise nauhoja. Kyllä siinä tilaa pitää olla.


      • Muutamatkengätostanut
        Jukkabiisoni kirjoitti:

        Höpöhöpö. Löystyy vain jos et aukaise nauhoja. Kyllä siinä tilaa pitää olla.

        Hei Jukka, hyväksyn ettet vielä aloittelijana tiedä näitä asioita. Ota poika hattu käteen ja kuuntele viisaampien neuvoja. Tussu löystyy käytössä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1356
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1282
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1194
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1167
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe