Bodom ja hypnoosi

Oikeusman

Huomionarvoista on, että Nils on ymmärtänyt täysin vaikenemalla mahdollisuutensa saada itselleen periaatteessa loistavan alibin, kun ei ole nähnyt eikä kuullut mitään - ei yhtään mitään! Ja kun hän on tätä asetelmaa taitavasti täydentänyt vielä hypnoosissa annetulla tarkalla kuvaelmalla yöllisestä tunkeutujasta ja murhamiehestä, niin avot! Se on siinä! Hän voisi selvitäkin... ja selvisikin - oikeastaan aina v. 2003 saakka, jolloin hänen oli kohdattava jälleen (konkreettisessa mielessäkin) "menneisyyden haamunsa".

Tiukoista poliisikuulusteluista Nils tuskin olisi teot tehtyään, heti tuoreeltaan/toivuttuaan, "ehjin nahoin", noin vaan selvinnyt, mutta tämä "muistamattomuus" ja tarkka analysointi ja kuvaelma hypnoosissa tunkeutujasta, oli kerrassaan niin nerokas oivallus, että se koitui - sillä erää - hänen pelastuksekseen.

Mistä Nilsin kuvaileman murhaajan hypnoosissa antamat tuntomerkit olivat silloin peräisin? Tuntomerkkejä murhaajasta suorastaan vilisi lehdistössä tapahtuman jälkeen (hypnoosikoe suoritettiin vasta kuukauden päästä surmista) ja siltä pohjalta Nilsinkin oli hyvin helppo "päättää", millaiset tuntomerkit murhaajasta antaisi ~hypnoosissa. Nils kertoikin tuntomerkit tarkalleen "Hans Assmanin näköisestä" vaaleasta miehestä, kenestä oli paljon silminäkijähavaintoja jo olemassa.
Hypnoosikoe ei tässä tapauksessa palvellut tarkoitustaan - päinvastoin. Nils oli suggestoitunut valehtelemaan, mikä hypnoosissa, syvässäkin sellaisessa, onnistuu (Mm. Malmin paloittelumurhassa hypnoosia käytettiin hovioikeuskäsittelyssä todistamaan sitä, että alioikeudessa tuomittu nainen oli syytön miehensä tekemään henkirikokseen - mies tapatti tämän naisen heti vapauduttuaan. Kostoksi valehtelusta?).
Hypnoosikoe itsessään on varmasti ollut todella pelottava paikka Nilsille, mutta se näyttikin lopulta koituneen Nilsin onneksi, hänen selviydyttyä siitä tyylipuhtaasti "ehjin siivin", ja muodostui näin ehkä yhdeksi merkittävimmistä hänet, siinä vaiheessa, vahvemmilta epälyksiltä pelastaneista palasista.

Jälkiviisastellaan hieman... Mikäli Asser Stenbäck ei olisi käskenyt - hypnoosin lopuksi - Nilsiä unohtamaan hypnoosissa kertomaansa (kuten Kivilahden kohdalla menetteli), ja Nilsiä olisi pidetty sairaalassa esim. viikon verran hypnoosikokeen jälkeen (eli Stenbäck olisi käskenyt hänet unohtamaan hypnoosissa näkemänsä vasta sitten), ja osaava rikospoliisi olisi häntä sinä aikana taitavasti tapahtumista "piinannut" tai paremminkin ilmaistuna tentannut (kokeneen psykologin/psykiatrin tarkkaillessa vierestä), olisi Nilsin valehtelu hypnoosissa (mikäli hän syyllinen on) ja totuus tapahtumien todellista kulusta - voisi sanoa - lähes varmuudella tullut ilmi. 18-vuotiaalta syyllisen "helpottavan" tunnustuksen (~luontainen tarve ihmisessä) saaminen on tietyssä mielentilassa ja kuulustelutilanteessa osaavalle ja taitavasti tilannetta eteenpäin vievälle ja johdattelevalle kuulustelijalle, ei nyt voi sanoa koskaan helppoa, mutta varsin todennäköistä kuitenkin.

Taitavasti suoritetuista poliisikuulusteluista (hypnoosin unohtamiskäskyä ennen/sen jälkeen) Nils tuskin olisi "ehjin nahoin" noin vaan selvinnyt (mikäli on syyllinen), ja mahdollisesti mikäli olisikin syytön, olisi hän näin menetellen varmasti pystynyt vakuuttamaan tutkijat hänen kuvailemansa tunkeutujan todenperäisyydestä. Tänä päivänä tunnustuksen saaminen Nilsiltä on lähes mahdotonta, ellei hän sitten totaaliseen ´ahdinkoon´ (sellaista tuskin nykytodisteiden valossa tapahtuu) jouduttuaan tokaise tyylilleen ominaisesti jotain tämän kaltaista: "Nämä leikit on nyt sitten leikitty. Poliisi sai rosvon vihdoin kiinni. Tunnustan, olen syyllinen".

Näin siis tuskin tapahtuu. Poliisin esitutkintapöytäkirjahan ei sisältänyt mitään yksittäistä vahvaa näyttöä, pelkästään olettamuksia ja muiden vaihtoehtojen poissulkemista. MUTTA kuten joskus aiemmin kerroin, uskon että Suomessa on yksi henkilö, joka pystyisi selvittämään tänä päivänä Bodom-arvoituksen lopullisen totuuden, harmi vaan ettei krp ota häntä tarpeeksi tosissaan (mistä hän on ollut kaiketi hieman suivaantunutkin heille, ja ´pilaillut´ jopa krp:n ja yleisesti poliisien kustannuksella, saattamalla heidät, sanan varsinaisessa merkityksessä: naurunalaiseksi - enempää termiä/asioita nyt määrittelemättä). Iltäpäivälehdilläkin on karanteeni hänen suhteensa, ymmärtäisin. Olen sattumoisin keskustellut tämän henkilön kanssa tuossa taanoin (luuli minua ´erään´ iplehden toimittajaksi), ja hän kertoi kyllä paljon mielenkiintoista..
Kuulostaa varmasti huu-haaaaalta useimmista, mutta jopa mm. murha-aseen, puukon, arvoitus/kohtalo voisi yhä olla ratkaistavissa! Toinen asia on sitten olisiko menetelmien käyttö Bodom-oikeudenkäynnin yhteydessä mahdollista, koska siihen tarvittaisiin voimakas syytetyn oma panos. Näyttö, mikäli näin tehtäisiin, olisi asiantuntijoille ainakin varsin kiistatonta kertomaa, ja jokin yksittäinen konkreettinen aihetodiste olisi mahdollista jopa yhä sitä kautta todentaa käytännössä jonkin asian(/seikan) detaalien osalta.. Puhun siis hypnoosista, jonka todistusarvosta mm. henkirikostapausten yhteyksissä on voimakkaasti kiistelty jo pitkään.

4

676

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TOSIMAN

      Kantsun tappajaksikin veikkailtiin erästä kaveria, joka ei eläessän ole ollut lähellekään Keravan vankilaa mistä Kantsun tappaja karkasi. Onkohan jäänyt jo kiinni ?

      Kaverista kerrottiin että miten menee hyvin ja on hyvässä ammatissa. - Kyseinen taparikollinen on päihdeosastolla vankilassa.

      • Oikeusman

        ILTALEHDEN tieto, minkä mukaan tämä kyseinen 31-vuotias Keravan karkuri olisi ollut Kantsun bunkkerimurhaaja, on täysi sorsa. IS korjasikin ILTALEHDEN huhun omassa artikkelissaa, pohjautuen ymmärtääkseni Hannes Markkulaan omana tietolähteenään. Mistä lie IL:n tiedot karkurista sitten peräisin.. en tiedä.


    • Taju

      Hypnoosin rajallisista mahdollisuuksista ei ole kiistaa.Edes 1960-luvulla asiantuntijapiireissä ei pidetty mahdollisena, että hypnoosi toimisi kuten valheenpaljastuskone. Tavallinen kansa luuli että näin on. Hannu Lauerma arveli, että Asser Stenbäck kertoi hypnoosin epävarmuudesta myös Gustafssonille. -Silloin esitettiin lehdissä käsitystä, että syyllinen ei hypnoosiin uskaltaisi mennä. Tämä on voinut olla Gustafssonille itselleen motiivina suostua hypnoosiin.

      Muuten Lauerma on minun mielestä ollut diplomaattinen, koska sanoi, että vaikka Nilsin hypnoosikertomukset eivät ole uskottavia, tämä ei merkitse hän syyllisenäkään (oletetusti) tahallaan olisi luonut mielikuvansa, vastaavia paikkansapitämättömiä mielikuvia voi luoda myös syytön.. sen ei tarvitse olla tahallista, on niin tai näin.

      Älkää unohtako, että syyttäjä korosti oikeudenkäynnin alkupuheenvuoroissaan, että tässä jutussa ei ole yhtä ainoata ratkaisevaa todistetta, vaan syyllisyyden ratkaisee pienten aihetodisteitten samansuuntainen kokonaisuus.

      • Oikeusman

        Syyllisyyden todennäköisyys pyritään näyttämään toteen riittävällä varmuudelle, ilman ns. ratkaisevaa todistetta, sulkemalla yksinkertaisesti muut vaihtoehdot järjestelmällisesti pois. Riittääkö se sitten oikeudessa näytöksi Nilsin syyllisyydelle bodomsurmiin - se jää nähtäväksi.

        Esitutkintapöytäkirjassa on mielenkiintoinen luku (luku 11, esitutkintapöytäkirjan s. 36) Nilsin hypnoosista, täydennettynä juuri ylilääkäri, psykiatrian professori Lauerman näkemyksellä. Lauerman loppupäätelmä esitutkintapöytäkirjassa on: "Nils Gustafssonin kuulustelussa ilmenee piirteitä, jotka viittaavat siihen, että hänen hypnoosissa tuottamansa kertomus surmayöltä on todennäköisemmin jälkikäteen syntynyt kehitelmä kuin kuvaus tapahtumien todellisesta kulusta... jne." Kannattaa käydä lukaisemassa: http://www.mtv3.fi/bodom/krp_esitutkintapoytakirja.pdf
        (sivulta 36, luku 11)

        Artikkelissa tulee myös ilmi miten Nilsin hypnotisoinnut Asser Stenbäck oli käynyt sitä ennen vain hypnotisoinnin pikakurssin Saksassa, ja kokeilleensa sitä potilaisiinsa ´silloin tällöin´... että se hänen ammatiosaamisestaan ja -kokemuksestaan sillä saralla. Kannattaisi kuulla hänen ~samoihin aikoihin hypnotisoimia muita potilaita kokemuksistaan, mikäli heitä yleensä on edes olemassa...

        Suostuisikohan Nils uuteen hypnoosikokeeseen, jos sen tekijänä olisikin NYT, tällä kertaa, alan todella osaava ja perusteellisesti taitava huippuammattilainen?? Vai kieltäytyisikö hän mielummin ´kunniasta´, koska ehkä hänellä olisi jotain salattavaa - sopivan kyynnisellä verukkeella/tokaisullaan tietenkin.... jaa-a... Ratkaisun avain se voisi hyvinkin olla. Näin uskoisin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2197
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1728
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      37
      1548
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1459
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1430
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1361
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe