Nainen putosi

5 km

Tulipa tässä mieleen juttu jonka luin aikoinaan Guinnesin ennätystenkirjasta. Olin tuollain aika nuori, ja nyt kalvaa muistanko oikein. Jutussa oli siis, että nainen putosi matkustajakoneesta 5 kilometrin korkeudelta ilman laskuvarjoa ja jäi henkiin, eikä ilmeisesti tullut edes mitään pysyviä vammoja. Juttu oli jossain 80-luvun ennätystenkirjasta. Kuulostaa mahdottomalta, mutta muistaako joku muu kyseisen ennätyksen tai tietää aiheesta?

23

3657

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lentoemäntä Vesna Vulović putosi yli 10 kilometrin korkeudelta, kun häneen koneensa räjähti kappaleiksi

      http://en.wikipedia.org/wiki/Vesna_Vulovic

      Hänet löydettiin hylyn sisältä, mutta kyse oli kuitenkin vapaaputouksesta, kun kone oli niin kappaleina jo ennen maahan osumistaan. Koneen räjähdyksen syytä ei edelleenkään olla selvitetty.

      Korkeimmalta ilman laskuvarjoa koneesta hypännyt oli ltn. I. M. Chisov, joka hyppäsi vaurioituneesta koneestaan 6 700 metrin korkeudessa tammikuussa 1942. Ilmeisesti välttyäkseen palamasta kuoliaaksi koneeseen, hän valitsi itsemurhan hyppäämällä. Ei onnistunut. :)

      • olla sama

        juttu. Kirjassa oli sen kuvakin. Muistaakseni tippu jostain ruumasta. Kone siis ei räjähtänyt, vaan ainoastaan tämä nainen tipahti ja selvisi.


    • vaikka mitä ihme juttuja

      Henkiinjääminen 5 km vapaapudotuksesta on mahdotonta. Siinä on sen verta isot voimat kyseessä kun maahan läjähtää.

      • Fysiikan kannalta se on sama putoaako kilometristä tai kymmenestä. Toisen maailmansodan ajalta on useita kirjattuja raportteja ihmepelastumisista ilman laskuvarjoa koneesta hyppäämisen jälkeen. Usein pelastuksena on ollut lumipeitteiset puut ja paksu hanki vaimentamassa hidastuvuutta.

        Lancaster-pommittajan taka-ampuja kers. Nick Alkemade oli jumissa palavassa koneessaan ilman laskuvarjoa ja arvioi hyppäämisen n. 5000 metristä olevan tuskattomampi tapa kuolla. Hän heräsi tajuihinsa lumihangesta katsellen saksalaissotilaan kiväärinpiippuun. Sakut olivat varsin äimänä löydettyään brittilentäjän tekemästä enkeliä koskemattomaan lumihankeen, ilman jalanjälkiä missään, mutta lopulta uskoivat ukon pudonneen taivaasta ilman varjoa. Polvi nyrjähti, muuten OK. Sai sotavankeudessa erityiskohtelun ihan ihmemiehenä ja paikallisena julkkiksena. :)


      • 10 kilometrissä
        Kollimaattori kirjoitti:

        Fysiikan kannalta se on sama putoaako kilometristä tai kymmenestä. Toisen maailmansodan ajalta on useita kirjattuja raportteja ihmepelastumisista ilman laskuvarjoa koneesta hyppäämisen jälkeen. Usein pelastuksena on ollut lumipeitteiset puut ja paksu hanki vaimentamassa hidastuvuutta.

        Lancaster-pommittajan taka-ampuja kers. Nick Alkemade oli jumissa palavassa koneessaan ilman laskuvarjoa ja arvioi hyppäämisen n. 5000 metristä olevan tuskattomampi tapa kuolla. Hän heräsi tajuihinsa lumihangesta katsellen saksalaissotilaan kiväärinpiippuun. Sakut olivat varsin äimänä löydettyään brittilentäjän tekemästä enkeliä koskemattomaan lumihankeen, ilman jalanjälkiä missään, mutta lopulta uskoivat ukon pudonneen taivaasta ilman varjoa. Polvi nyrjähti, muuten OK. Sai sotavankeudessa erityiskohtelun ihan ihmemiehenä ja paikallisena julkkiksena. :)

        ala tuleen jo vilu jos on -50 astetta pakkasta ja helevetinmoinen vinkka käy. Saattas paleltua kuoliaaksi ennen maata ainakin jos ois kesävaatteet päällä Phuketiin menossa. Sitten mitenkä tuo happipuoli kymmenessä kilometrissä, vois alkaa sekin ahistaan. Se joku jeppehän hyppäs joskus kuumailmapallosta maailmanennätys hypyn eikä hypätessään tienny, että ollaanko tässä menossa alaspäin ollenkaan kunnes rupes vauhti kiihtyyn ja käsi paisuun ku puku petti mut kaikki hyvin lopulta ja maahan päädyttiin :)


    • viidest metrist ilmma varjjo!

      Helsinkiläinen, tamperelainen ja turkulainen olivat menossa lentokoneella Tukholmaan katsomaan jääkiekkoa. Kesken kaiken kone alkoi yskimään. Kiireesti ruvettiin etsimään laskuvarjoja, joita olikin vain kaksi. Päätettiin antaa Onnettaren ratkaista asia. Vedettiin pitkää tikkua. Helsinkiläinen sai pisimmän tikun. Hetkeäkään hukkaamatta hesalainen pyysi apua varjon selkäänlaitossa. Hetken kuluttua tamperelainen ja turkulainen katselivat aukinaiselta ovelta etääntyvää helsinkiläistä. Viimein turkulainen kysäisi tamperelaiselta:
      - Vedetänks pitkkä tikkuu vimosest varjjost?
      - Ei tarvitte. Mää annoin nääs Hesan miähelle mun selkäreppuni.
      No sitten turkulainen ja tamperelainen hyppäsivät koneesta. Turkulainen pelkäsi niin pirusti varjon aukeamisen aiheuttamaa nykäisyä, ja siksipä pitkitti sinnikkäästi varjon aukaisua. Meren pinta lähestyi huimaavaa vauhtia, välimatka supistui 500:een, 400:ään,300:een... ja viimein sataan metriin. Turkulainen vain piteli kahvaa käsissään ja odotti. Viidessäkymmenessä metrissä hän vielä empi, mutta päätti jättää varjon aukaisematta, vaikka tamrelaisen varjo jo oli auennut taivaalla. Viidessä metrissä turkulainen totesi:
      - Onsit ennenki hypäty viidest metrist ilmma varjjo!
      No, tamperelainen jäi ainoana kellumaan merelle. Kun sattuivat pääsyliputkin olemaan hänellä, päätti hän uida Tukholmaan. Sitkeästi tamperelainen ui kohti Sveanmaata. Viimein alkoi Tukholma häämöttää. Tamperelaisesta tuntui, että voimat alkavat hiipua pikkuhiljaa. 10 metriä ennen rantaa hän tuumasi:
      - Ei perkule, emmää jaksa perille.
      Ja käänty takaisin Suomea kohti...

    • "Hyvä mäihä"
      • tarkennus.

        "The airplane was struck by lightning during a severe thunderstorm and exploded in mid air, disintegrating two miles up."

        Hän putosi 2 mailista.

        2 miles = 3.218688 kilometers
        2 nautical miles = 3.70400 kilometers

        Riippuu siitä puhutaanko statue- vai merimaileista, paljonko muunto kilometreiksi tuottaa.


    • tämäkin 
      • Posmenner

        Tosta tekstistä ymmärtäs, että menetti tajunsa. Meinaaks se, että menetti tajuntansa korkeuden takia, siis toi 'due to the altitude'. Siis loppuko siltä happi, vai muuten vaan sai paskahalvauksen ja järkyttyi tajuttomaksi?


      • puute 
        Posmenner kirjoitti:

        Tosta tekstistä ymmärtäs, että menetti tajunsa. Meinaaks se, että menetti tajuntansa korkeuden takia, siis toi 'due to the altitude'. Siis loppuko siltä happi, vai muuten vaan sai paskahalvauksen ja järkyttyi tajuttomaksi?

        ”Magee blacked out from hypoxia (lack of oxygen).”
        http://www.check-six.com/Crash_Sites/FreeFall1943.htm


    • kaikki riippuu

      sitä, kuinka se 200 km/h (vapaan pudotuksen nopeus) siinä lopussa hidastuu. Ihminen on yleensä hengissä aivan maahan törmäämiseen asti.

      Jos esimerkiksi putoaa vaikka tyhien pahvilaatikoiden päälle, joita on 5 m kasa ja joissa on paljon ilmaa sisällä, niin todennäköisesti ei katkea edes luita, vaan nousee siitä töysin vahingoittumatta.

      Se kuinka pehmeästi nopeus saadaan otettua pois on aivan sleviämiselle. Aivot kestävät jopa 40 g:n kiihtyvyyksiä, joten tällaiset tarinat eivät ole mahdottomuuksia siinäkään mielessä.

      Suomessa kannattaa suunnistaa metsään ja toivoa oksien hidastavan sopivasti. Joskin vaarana on selkärangan katkeaminen oksiin. Toinen olisi ehkä korkea hanki, vaikkakaan en tiedä tapauksia, kuinka hyvä sen hidastavuus on. Heinäkasa tai -lato, jossa olisi erittäin ohut katto, ehkä? Järvestä en tiedä? Pitäisi ehkä hallita iskeytymisasento erittän hyvin, koska vesi repii muuten kaikki raajat irti.

      Tasaiselle maalle tullessa varmaankin saa lukea viimeisen isämeidän rukouksen paremman puutteessa?

      • vastausvuosientaakse

        Ei tiettävästi ole tiedossa tapausta jossa kukaan olisi selvinnyt pudottuaan lentokorkeuksista ja läpsähdettyään vapaassa pudotuksessa suoraan tasaiseen maaperään. Kaikissa tunnetuissa tapauksissa on ollut jokin pehmentävä tekijä joka on hillinnyt g-voimien äkillistä nousua ja jarruttanut putoamisen loppuvaiheen suht. pehmeäksi, on pudottu rautatieaseman lasikaton läpi, lumiseen rinteeseen, männyn oksistoon ja siitä hankeen, sademetsään puuston läpi ym.


    • Pöööhhh

      Olettekos hölmöt koskaan miettineet, miten esim. mäkihyppääjät laskeutuvat jopa yli 200 metrin ilmalennon jälkeen pehmeästi ja tyylillä?

      Monet kilometrien korkeudelta pudonneet ovat selviytyneet hengissä samalla systeemillä, eli putoamalla vuoren rinteeseen tai vastaavaan. Ei mitään ihmeellistä.

      • heh....

        Vain 99.99% tapauksista löytyy hautausmaalta?

        Kyllä toi selviäminen on nimenomaa erittäin harvinaista (siis ilman laskuvarjoa).


      • Köpököpö
        heh.... kirjoitti:

        Vain 99.99% tapauksista löytyy hautausmaalta?

        Kyllä toi selviäminen on nimenomaa erittäin harvinaista (siis ilman laskuvarjoa).

        laskeutua ilman varjoa: ei pidä tippua ainoastaan alaspäin vaan pitää samalla liikkua eteenpäin sivulle, niin silloin voi laskeutua kuten sorsa veteen tai maalle..


    • 1973mmmm

      Juu, kova tytsi oli tämä.

    • kauppiash

      Jos menisi lentoasemalle lähtevien pu0olelle videotykittämään koneiden ilmassa hajoamisia ja kauppaisi liitopukuja - välillä tietenkin videota siitä liitämisestä.

    • dhjvghscfsg

      Nyt se jutun nainen kuoli oikeasti. Ihan joku päivä sitten uutisissa mainittiin juuri tämä selviäminen.

    • TodennäköistäSelvitä

      Maapallon pinnasta 70% on veden peitossa. Jos otetaan matalikot ja ranta-alueet pois, aika lailla 50/50 mahdollisuudet selvitä pintakosketuksesta hengissä, jos nyt on pinnan saavuttaessaan tajuissaan ja älyää asettautua oikeaan asentoon. Sitten on metsät ja lumi. Metsien lehvästö/oksat hyvinkin pehmentää ja hidastaa törmäystä riittävästi, kuten myös monin paikoin lumipeite. Sitten on kaikenlaisia yksittäisiä vauhtia hidastavia juttuja, jos vain kohdalle sattuu. Todennäköisyys selvitä pudotuksesta hengissä on abt. luokkaa 60-70/100.

      • VesiOnKovaa

        Vapaan pudotuksen nopeudella on ihan sama missä asennossa veteen kajahdat, se on kuitenkin 200-300 km/h asennosta riippuen, eli nirri pois.


      • TodennäköistäSelvitä
        VesiOnKovaa kirjoitti:

        Vapaan pudotuksen nopeudella on ihan sama missä asennossa veteen kajahdat, se on kuitenkin 200-300 km/h asennosta riippuen, eli nirri pois.

        Se on kaiketi vajaa 200 km/h vapaan pudotuksen nopeus. Kyllähän siinä vähän paikkoja varmaan koskee mutta sopivasti kun tulee jalat edellä ihan puikkona veteen, hyvinkin säilyy kuitenkin henki. Näppärämpi kaveri tietysti tulee alas vaaka-asennossa, kädet ja jalat leveellään ja vielä liukuen sivusuunnassa, joka hidastaa vauhtia tuntuvasti ja vasta lopuksi muuttaa asentoa, kuten usein näkee uimahypyissä.


      • heippaheipähei
        TodennäköistäSelvitä kirjoitti:

        Se on kaiketi vajaa 200 km/h vapaan pudotuksen nopeus. Kyllähän siinä vähän paikkoja varmaan koskee mutta sopivasti kun tulee jalat edellä ihan puikkona veteen, hyvinkin säilyy kuitenkin henki. Näppärämpi kaveri tietysti tulee alas vaaka-asennossa, kädet ja jalat leveellään ja vielä liukuen sivusuunnassa, joka hidastaa vauhtia tuntuvasti ja vasta lopuksi muuttaa asentoa, kuten usein näkee uimahypyissä.

        n. 200 raajat levällään mahallaan tai selällään, n. 300 pää tai jalat edellä. Ei siitä selviä. Et taida oikeasti käsittää kyseessä olevia hitausvoimia tai sitä kuinka kovaa vesi oikeasti on noissa nopeuksissa. Tai sitten trollaat. Joka tapauksessa väittely on turhaa sillä olen oikeassa. Jos väität että vaikkapa kilometrin korkeudesta selviää vapaassa pudotuksessa veteen pudoten, voit kaikin mokomin toki todistaa sen jos todella uskot asiaasi. Googleta: "Todistustaakka".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1916
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe