Yamaha 50:n perä/ vaihde

outoja ääniä

Tällainen asia tuli huomattua tuossa vesipumpun siipipyörää vaihtaessa. Kone on DETO 50, lyhyellä perällä.

Kun koneesta laittaa pakin päälle (siis moottorin ollessa luonnollisesti sammuneena), niin potkuri ei käänny kumpaankaan suuntaan. Luonnollista, tämän ymmärrän. Myös senkin ymmärrän hyvin, että vaihteen ollessa vapaalla potkurin tulee pyöriä täysin vapaasti molempiin suuntiin.

Sitten se ihmettelyn aihe:

Mistäköhän johtuu, että vaihteen ollessa eteenpäin potkuri lukittuu toiseen suuntaan, mutta toiseen suuntaan pyörii naksuttamalla? Tyyliin kuin vaihde pomppisi tai olisi "vaiheessa". Ääni on samanlainen, jos vaihteensiirto on väärin säädetty. Vaihteensiirtoakseli kyllä nostaa mielestäni tarpeeksi vaihteistosta tulevaa vaihdeakselia ja vaihteet kytkeytyvät päälle oikein.

Muissa kokeilemissani Yamahan perämoottoreissa vaihteen ollessa eteen tai taakse potkuri ei pyöri kumpaankaan suuntaan normaalia pientä väljyyttä enempää(tai tietysti pyörii, jos jaksaa pyörittää poweria samalla).

Lähinnä tässä mietityttää se, onko perässä jokin kuluma, vaihteensiirrossa jokin vika tms. Koneella on ajettu ikäisekseen vähän ja perä ei vuoda (öljyt pysyy normaalin värisenä).

Kone kyllä toimii täysin ja vie venettä kuin pieni eläin. Joku tietysti sanoisi, että mitä sitä sitten ihmettelemään. Lähinnä vaan kiinnostaa, että onko ominaisuus, vika, alkava vika tms.

5

6392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tover

      sakarat naksuu, kuuluu asiaan.

    • Ykä2

      Kuten Tower jo totesi.
      Koska tämä asia tulee silloin tällöin esille, yritän selittää mitä siellä vaidepyörästössä tapahtuu.
      Pystyakselin hammaspyörä pyörittää koko ajan sekä pakki, että eteen- hammaspyöriä jotka ovat potkurinakselilla pyörien vapaasti. Potkurinakselilla näiden hammaspyörien välillä on akselin urilla eteen ja taakse liikkuva kappale joka siis pyörii potkurinakselin mukana. Tätä kappaletta liikutetaan vaihteen siirtäjällä, joko ulkopuolisen haarukan (OMC) tai akselin sisällä liikuvan tangon avulla. Tämän lukitukappaleen kohdalla on akselissa aukko, josta tulee ulos lukituskappaletta liikuttava palikka. Esiselvitys vain siksi, että kävisi mekaniikka ymmärrettäväksi. Lukituskappaleen ja hammaspyörän välinen kytkentä tapahtuu siten, että lukituskappale lähestyy hammaspyörää ja kummassakin on kulmat jotka kohtaavat, jolloin koko ajan pyörivä hammaspyörä vetää lukituskappaleen mukaansa pyörimään ja samalla potkuriakselin. Tätä kytkintä nimitetään sakarakytkimeksi. Ei siis mitään liukuvaa, vaan se mäjähtää kerralla kiinni.

      Kytkimestä on käytössä ainakin kaksi erilaista rakennetta. OMC on käyttänyt rakennetta, jossa sekä hammaspyörässä että lukituskappaleessa on terävät sakarat ja vastaavat kolot, joihin sakarat sopii. Tämä kytkin pitää siis molempiin suuntiin kun potkurista koittaa pyörittää.
      Rakenteen puutteena on se, että aika, jona lukituskappaleen tulee päästä kunnon kontaktiin hammaspyörän sakaran kanssa jää väkisin lyhyeksi, eli on vaativampi vaihteen siirtäjän ja käyttäjän kannalta. Narahtamaanhan vaihdetta ei saisi päästää, kytkentäkulmat pyöristyy tällöin joka kerta ja vaihde kuluu ennen pitkää sellaiseksi, että se ei pysy päällä.
      Toinen rakenne poikkeaa edellisestä siten, että toiseen suuntaan on sekä hammaspyörä että lukituskappale työstetty viistoksi, jolloin lukituskappaleelle jää enemmän aikaa siirtyä riittävän syvälle "kuoppaan ja sakarat saavat näin ollen helpommin kunnon kosketuksen. Tämä kytkin ei kuitenkaan pidä kuin toiseen suuntaan, koska jos voimaa välitetään siihen suuntaan jossa sakara onkin viistottu, ei se pidä vaan lukituskappale ja hammaspyörä työntävät toisiaan eroon. Kun kierto jatkuu tarpeeksi, putoaa lukituskappaleen sakara hammaspyörän seuraavan koloon ja kuuluu tuo tyypillinen ääni. Tilanne ei siis ole vaarallinen. Tätä jälkimmäistä rakennetta on käyttänyt ainakin Mercury, Scott-Atwater, Scott, McCulloch ja Yamaha. Yamaha jopa siten, että eteenpäin kytkentä on viistottu ja pakki suora, jolloin pakin ollessa päällä, on konetta voinut pyörittää oikeaan suuntaan myös potkurinakselilta. Luultavasti näin on kysyjän 5-kymppisessäkin.

      • Outoja ääniä

        Ykä2, erittäin suuret kiitokset! Vastaus oli erinomainen.

        Täytyy jostain yrittää kaivaa räjäytyskuvia tai vastaavaa, nimittäin tulevaa DI:tä alkoi juuri kiinnostamaan vaihteiston "elämä" :) . Omaa konetta ei viitsi alkaa aukomaan, kun pitää vielä vedet vaihteiston ulkopuolella.

        Ensimmäistä kertaa tosiaan törmäsin kyseiseen ääneen, vaikka potkureitakin on tullut kokeiltua ja vaihdeltua useaan otteeseen. Rannassa vaihde on yleensä aina vapaalla ja potkuria vaihdettaessa pitää kiinni potkurista mutteria aukaistaessa. Vanhan veneen 70:n Yamaha oli luonnollisesti erilaisella perällä ja siinä ei tarvinnut vaihdeakselia säädellä/katkoa vesipumpun siipipyörää uusittaessa.

        Kiitos vielä kerran!


      • Kantsikka

        mikä on kun ei mene yamaha 7-kymppisen vaihteet päälle


      • Ymmärtää.

        Esitit tuon Yamahan perän toiminnan niin sekeästi että tulostin sen itselleni muistoksi ja mietittäväksi .
        Harvoin saa lukea tämäntasoista auttamista pulmiin joita aika usein on.
        Kiitoksin minäkin !


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe