Varastelu

!?!?!

Mitä tehdä varastelevan teinin kanssa?
rahaa toisten lompakoista...valehtelua yms...
miten olette toimineet?onko oppi mennyt perille,vai touhu jatkunut?

41

16460

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lukkojen taa

      ja jokainen varastettu viisisenttinenkin maksetaan tästedes korkojen kera takaisin, vaikka sitten työllä. Kysy miksi varastelee, pahaa oloaan vai onko viikkorahat teinin mielestä riittämättömät vai mistä puristaa. Ja siitä sitten miettimään ratkaisua.

      • ensiksi selvitettävä

        turha se on lompsaa lukkojen taakse laittaa ellei varastamisen syitä selvitetä.


      • saisi
        ensiksi selvitettävä kirjoitti:

        turha se on lompsaa lukkojen taakse laittaa ellei varastamisen syitä selvitetä.

        sitä viikkorahaa edes.


    • kyllä

      taitaa olla lapses kleptomaani.. pistä kakara hoitoon!!!

      • entiseen

        Kleptomania eli varastamishimo on pakonomainen tarve varastaa tai näpistää tavaraa. Kleptomania on harvinainen hillitsemishäiriö, jota tavataan hieman yleisemmin naisilla kuin miehillä. Kleptomaani hakee varastamisella yleensä tyydytystä jännityksen tarpeeseen.

        Yleensä tavalliset varkaat vievät jotain, jolla on rahallista arvoa. Kleptomaanit vain varastavat impulsiivisesti jotain mitä sattuu olemaan käsillä puhtaasta jännityksen tarpeesta. Koska tavaroiden tarve ei ole olennaista, varastetut esineet ovat usein kleptomaanille täysin tarpeettomia. Osa kleptomaaneista pitää varastamansa tavarat, osa antaa pois ja toiset saattavat tuntea syyllisyyttä ja yrittävät palauttaa ne.

        Jotkut kleptomaanit vievät läheistensä ihmisten tavaroita vain siksi, että he kokevat olevansa silloin aina tavaran omistajan luona. Pientä kleptomaniaa esiintyy yleisimmin ihmisillä kun he joutuvat luopumaan jostain tärkeästä. Esimerkiksi jos aviopari eroaa niin toinen osapuoli saattaa viedä aviovaimonsa/-miehensä jonkun vaatekappaleen ja pitää sen.


    • teininä...

      ihan samalla tavalla. Hain siten perheeni huomiota ja toisaalta tarttin rahaa.
      Onneksi se meni ohi ja menee Teilläkin!!

      Kun olin ekassa työpaikassa ja sain rahaa, varastin vähän aikaa koska rahat ei tietty riittäny?
      Kun jäin kiinni ja jouduin poliisiasemalle kuulusteltavaksi, niin homma loppui kerralla. Oli elämäni NOLOIN TILANNE ja samalla opettavin!

      Juttele nuoren kanssa ja luota siihen, että hän jättää moisen tavan aikuistuttuaan.

      • vartija_kaupassa

        Yleisimmät syyt ainakin mitä näiltä myymälänäppäreiltä olen saanut kiinniotossa (tai poliisikuulistelussa) ovat olleet:

        1. Huomion haku. Tietävät, että jossain vaiheessa jäävät kiinni ja silloin vanhempien pitäisi herätä ja huomata lapsensa, vaikkakin sitten epämiellyttävässä valossa. Huomiotahan sekin on.

        2. Kaverit pitää coolina. On hienoa kun toi uskaltaa varastaa, se on niin cool. Myös vetojen yms. takia hyvin usein tulee kaveripiiristä yksi tai useampi varastelemaan.

        3. Raha ei riitä, pitää näpistää.

        4. Ikä ei riitä, mitä yleisesti tulee vastaan alkoholin ja tupakan kanssa. Nuoret eivät löydä hakijoita niin parasta hakea itse.

        5. Jännitys. Adrenaliinia saa muualtakin, mutta jotkut hakevat sitä varastelulla. Syke nousee ja veri alkaa kiertää nopeammin kun varastettu asia sujahtaa piiloon ja helpotuksen tunne mikä tulee, kun pääsee kaupasta ulos ja huomaa, että kaikki on hyvin.

        6. Rajojen koettelu. Haetaan rajoja, mitä saa tehdä ja mitä ei. Tämä on kaikkein omituisinta, koska joillakin näppäreillä ei tosiaan tunnu olevan hajua, että he tekevät vastoin yhteiskunnan sääntöjä. He eivät näe varastelussa mitään väärää. Liekö kasvatuksessa vika vai seurassa?

        Eli nuo ovat yleisimpiä mitä bongailen työpäivän aikana aina kun joutuu selvittelemään miksi.


    • pätkii

      tuli vain mieleen voisiko kasvanut rahantarve johtua lisääntyneestä päihteiden käytöstä?meillä oli kyse siitä

      • omaa nuoruutta muistellen

        Tupakka ja alkoholi maksaa. Ja en kannata tuota lompakon laittoa lukkojen taakse, koska kotona pitää luottaa, että kukaan ei varasta.
        Pidä sitten käteiset eri paikassa. Samalla voit seurata myykö nuori pelejä jne.. rahantarpeessaan pois.


    • johonkin

      tyylii röökii, huumeisii tai johoki päiheeteesee yleensäkkin itsekkin olen varastellut vanhemmiltani enkä ole vieläkään jäänyt kiinni, siinä on tosissaa jännitystä :P

      • vain....

        kyllä huume maistuu hyvälle, vai mitä, kuoma? ens viikkorahoilla ostan ainaki kilon huumetta


    • ympäri....

      ..korvia muutaman kerran. Seuraavaksi voi siirtyä sitten kukkahattutätien strategiaan eli jutustella nuoren kanssa. Kuitenkin niin että nuori tajuaa kuka on perheessänne pomo.

    • !?!?!

      Tämä oli niin,että kohta 12v tyttö varasti velipuolen rahapussista rahaa.Kun jäi kiinni valehteli röyhkeästi,että oli saanut rahat mummilta.tuhlasi rahat karkkiin,niin kuin aina kaikki rahansa.vaikka edellisenä päivänä oli karkkipäivä ja sai melkein puoli kiloa karkkia.
      sitten ajateltiin,että ne aiemmin hävinneetkin rahat on mennyt samalla tavalla.
      Ja tämä 8 v poika on itse ansainnut rahansa.tyttö itse ei laita rikkaa ristiin,että saisi rahaaa.eikä myöskään pyytänyt vanhemmilta.

      • Uusioperheessä

        Tuosta velipuolesta ymmärsin,että kyseessä taitaa olla uusioperhe? Uusioperhe kuviot on vähintään yhtä hankalia lapsille,kuin aikuisillekin.Meillä teini aloitti varastelun,kun ei saanut uusioperheessä tarpeeksi huomiota ja oli kateellinen velipuolelleen.Meillä nyt oli perheessä myöskin parisuhde ongelmia ja lopulta erottiin. Eron jälkeen poika paransi välittömästi tapansa,ei ole varastellut,koulunkäynti sujuu ja muutenkin keskusteluyhteys on palannut välillemme.
        Neuvoisin,että jos et saa tyttöä puhumaan,mistä kiikastaa,ota ammatti ihmiseen yhteyttä ja selvittäkää asia.


    • teraupitti

      nuoriso neuvolaan ja pikaisesti siellä me autetaan

      • äitee vaan

        tai raha menee pelikoneisiin..sinne kelpaa sisarusten vaivalla hankitut muutamat eurot


      • mikään..

        ..sairaus vaan tyypillistä joidenkin kakaroiden kurittomuutta. Nössöt vanhemmat antavat kakaroilleen ylivallan, siitä tällaiset johtuvat.


    • ympäri

      ja opetat kunnioittamaan toisia ja toisen omaisuutta.

    • M39

      No siitä kai se tämäkin varastelukin/näpistelykin johtuu kun nykyajan kakaroilla kun ei ole sitten minkäänlaista kuria, saavat jumaliste tehdä mitä lystäävät, eikä kukaan puutu asiaan ennen kuin on liian myöhäistä puuttua, sitten katsotaan "huuli pyöreänä" että ohhohh. Saatana kun näkee jopa n. 10-vuotiaitakin pentuja viikonloppuisin "umpitunnelissa" vetämässä "kartsalla" kaljaa ja röökiä heti kun vaipoista eroon ovat päässeet. Ja missähän vika ? No tietysti siinä kun nykyisin heitetään pennuille rahatukko vain kouraan ja sanotaan pidä hauskaa ja ei paljoa välitetä mitä pennut hommaavat, niin tietäähän sen mitä siitä semmoisesta tulee kun saa "elää kuin pellossa" ilman mitään kuria ja järjestystä.

      • Veteleppä ympäri korvia, niin poliisisetä ja sossu vie kun kersa pillittää. Annappa kelmille rajoja, se välitä niistä kun tietää, ettei voi saada rangaistusta. Vittuja on ilma sakeena ja olet voimaton. Saunan takana on hämärää, sinne ei yllä sossun silmä...Jopa käy kateeksi Uho-Öyhkärin isää ja äippää. Voimaa teille.


      • "mahdollisesti bissest...

        Net ovat tämänpäivän melkoinen "menoerä".Jotakin tuon keskarin kanssa on tehtävä?.


    • c")

      Joka kuritta kasvaa se kunniatta kuolee.Vapaan kasvatuksen hedelmiä korjaat...

    • entinen varas

      Kyllä mun varastelut loppu siihen kun jäin kiinni ja poliisisetä anto nuhteita kunnolla! Lisäksi kotona tuli ympärikorvia niin tehokkaasti että olla ja voi! Ajattelin siinä vaiheessa että tämä ei varmaankaan ole oikein! Kyllä se ruumiillista kasvatusta vaatii jo siinä vaiheessa kun varastelemaan aletaan! Vittuako minäkään mistään välittäny kun kauniisti puhuttiin että tuo saa loppua! Ei ne korupuheet auta vaan kunnon selkäsauna! Vituttaa kattoo tätä maailmaa näillä ekan ei saa käydä käsiksi sukupolven silmillä! Kolme kaveria kuollut jo! Yksi kännissä liikenteessä ja kaksi huumeisiin! Nämäkin alkoivat tästä meidän "viattomasta" varastelusta! Ja kaikki me oltiin tietoisia että ollaan "koskemattomia" siihen asti olin minä kun tuli turpiin ja kunnolla oon sen jälkee ollu! Muut eivät niinkään ja sääliksi niitä käy!

      • myös äiti

        Olen ihan sama mielta, kunnon kuritus olisi kyllä joskus ihan paikalla, mutta kun nykyä nuoreet tietävät noin hyvin omia oikeuksia!! Kun uskallat koskea, voi kyllä tulla sosiaaliviranomaisilta sanomista. Olen oma 5 lasta aikuiseksi kasvatanut, ja on jokainen niista oma selkasauna saanut, kun on ollut tarvetta, ja kunnon kansalaisi niista on kasvanutkin.


      • hakkaamisessa ja selkäsauna...
        myös äiti kirjoitti:

        Olen ihan sama mielta, kunnon kuritus olisi kyllä joskus ihan paikalla, mutta kun nykyä nuoreet tietävät noin hyvin omia oikeuksia!! Kun uskallat koskea, voi kyllä tulla sosiaaliviranomaisilta sanomista. Olen oma 5 lasta aikuiseksi kasvatanut, ja on jokainen niista oma selkasauna saanut, kun on ollut tarvetta, ja kunnon kansalaisi niista on kasvanutkin.

        Lapset tietää oikeutensa todella tarkkaan ja kaunis puhe ei kyllä pitkälle vie. Nuoret on niin erilaisia, joillakin on iisi murrosikä ja toisilla niin raju, että pakko karsia oksat pois.
        Tämä pätee myös koulumaailmassa, jossa opettajalla ei saa olla enää auktoriteettia.
        Jokainen vastuullinen aikuinen tietää mikä ero on hakkaamisella ja selkäsaunalla.
        Olen itse elänyt kovan kurin alaisena ja todellakin, tiedän mikä on oikein ja mikä väärin ja en ole koskaan pahoittanut mieltäni, jos on rangaistu jostakin.
        Kerran sai mokata per asia ja selvisit varoituksella..sen jälkeen tuli tupenrapinat. Eli odotettiin, että sana menee perille ja kun ei mennyt niin seuraavalla keinolla meni..


      • bgh,dt,mfyv
        myös äiti kirjoitti:

        Olen ihan sama mielta, kunnon kuritus olisi kyllä joskus ihan paikalla, mutta kun nykyä nuoreet tietävät noin hyvin omia oikeuksia!! Kun uskallat koskea, voi kyllä tulla sosiaaliviranomaisilta sanomista. Olen oma 5 lasta aikuiseksi kasvatanut, ja on jokainen niista oma selkasauna saanut, kun on ollut tarvetta, ja kunnon kansalaisi niista on kasvanutkin.

        se on järjetöntä puuhaa hakata lapsiaan voisit mielummin puhua lapsellesi!


    • Nimetön

      hei, minäkin olin varasteleva teini, elämä oli kurinalaista ja harrastukset puuttuivat, hain jännitystä elämään ja ehkä myös lohdutusta tavaroista, meni nopeasti ohi kun meinasin jäädä kiinni.

      • joo oo

        Itsekin olen varastellut teininä, useimmiten isoissa tavarataloissa, meikkejä ja koruja. Ei johtunut siitä, etteikö olisi ollut rahaa tai halusin jännitystä. Huomasin miten helppoa se on ja oli kiva saada uusia tavaroita. Taisin ottaa siskosta mallia.

        Siskoni jäi kiinni ja kun istuivat yhdessä poliisi autossa äidin kanssa siihen loppui varastelut. Vieläkin hätkähtää monen vuoden jälkeen, jos kuulee jossain varashälyyttimen soivan.

        Itse työskentelen vaateliikkeessä ja siellä katoaa paljon vaatteita. Hälyyttimet on leikattu irti vaatteista niin, että niihin jää reikä tai metalli osa on katkaistu jollakin pihdeillä. Ihmettelen eivätkö vanhemmat ihmettele, jos lastensa vaatteissa on reikiä.

        Kerran eräs varas tuli vanhempiensa kanssa palauttamaan tuotteen ja pyytämään anteeksi. Eikä myymälä edes vaatinut korvaamaan tuotetta, uskoisin että siltä tytöltä loppui varastelut siihen.


      • Sossuksi opiskeleva
        joo oo kirjoitti:

        Itsekin olen varastellut teininä, useimmiten isoissa tavarataloissa, meikkejä ja koruja. Ei johtunut siitä, etteikö olisi ollut rahaa tai halusin jännitystä. Huomasin miten helppoa se on ja oli kiva saada uusia tavaroita. Taisin ottaa siskosta mallia.

        Siskoni jäi kiinni ja kun istuivat yhdessä poliisi autossa äidin kanssa siihen loppui varastelut. Vieläkin hätkähtää monen vuoden jälkeen, jos kuulee jossain varashälyyttimen soivan.

        Itse työskentelen vaateliikkeessä ja siellä katoaa paljon vaatteita. Hälyyttimet on leikattu irti vaatteista niin, että niihin jää reikä tai metalli osa on katkaistu jollakin pihdeillä. Ihmettelen eivätkö vanhemmat ihmettele, jos lastensa vaatteissa on reikiä.

        Kerran eräs varas tuli vanhempiensa kanssa palauttamaan tuotteen ja pyytämään anteeksi. Eikä myymälä edes vaatinut korvaamaan tuotetta, uskoisin että siltä tytöltä loppui varastelut siihen.

        Vaikka ensimmäistä vuotta alalle luen, niin en silti ole vielä törmännyt siihen, että lasta ei saisi fyysisesti kurittaa. Se, että haette sen metrin oksan sieltä lähimetsästä ja alatte sillä hakkaamaan, ei todellakaan tule kuuloon. Mutta jos otatte lasta tukasta kiinn ja siitä hieman tukistatte, muutaman kerran vaikka heilautatte, on se ok. Se ei ole lapsen pahoinpitelyä, se on kurinpalautus.

        En itse aio tuolle lastenpuolelle lukea, inhoan pentuja yli kaiken juurikin tuon takia, mutta pääsen vasta ensi vuonna valkkaamaan, minne päin alan suuntautumaan.

        Ja kyllä minuakin pentuna kerran on tukistettu, tukkapöllyä annettu kun en kuunnellut jaan juoksin minkä jaloistani pääsin ja rikoin sitten parit kukkamaljakot.

        Ymmärtäkää kurittamisen ja väkivallan ero, ei ole pahasta antaa pientä opetusta. Itse voisin sanoa, että mustelmat ovat jo väkivallan merkki, haavat ja ruhjeet.

        Ken kuria säästää se lastaan vihaa.


      • Ex-näpistäjä99

        Hei meitä on paljon ;)

        Itse olen 14v ja ex-varas :D tossa jäin yli vuosi sitten kiinni, ja nyt ymmärän kuinka tyhmää oli. :/ Kai kaipas jännitystä elämään. Jos kaupasta varastaa, ni anna eka olla vaan. Jos on jtn irtokarkkii jostai ottanu ni voivoi... Kaikki varastaa jotain, ja teininä ja lapsena sitä haluaa kokeilla rajoja :D jos uusii kenkii, tavaroit tai vaatteit ilmaantuu ni sit on vähä vakavampi, ollaa jo varastletu aika kauan. Mut sitä lopulta alkaa ajattelee sillee et ei jää ikin kii, ja lappaa laukut täytee kamaa... sit on noloo ku vanhemmat näkee varastetuiden asioiden arvon n. 500€ :D no mut onneks ei tullu sakkoo, ja kerralla meni perille eikä sen jälkee varastanu oo :)


    • Ol Playa

      Meillä oli tapana, että kun mä olin tuhma, niin sain tukkapöllyä. Teini-ikäinenkin tarttee vielä sanktioita.

      Eli kunnon sanktiot. Ja muistattehan te vanhemmat olla myös läsnä.... eihän vaan työpaikka ole käynyt kotia tärkeämmäksi paikaksi? Tullaanko sieltä töistä kotiin ja ollaan sen teinin kanssa, kun mahdollista...

      Niin ja avioliittoakin pitää hoitaa... äiti ja isi pitää olla onnellisia, sillä teini vaistoaa rypyt rakkaudessa ja sekin voi ilmetä häiriökäytöksenä.

      Useimmat varkaat ovat joko a) Liian hemmoteltuja tai b) liian vähän hemmoteltuja. Jos lapsi oppii, ettei hänen tarvitse varastaa vaan rahat tulee rehellisesti, jännitys tulee harrastuksista ja kunnioitus ja huomio ilman stunt-temppuja, niin hänestä tulee normaali ihminen.

    • ne,kun

      ovat niin laiskoja,että rahan eteen ei viitsitä mitään tehdä!itse olen syntynyt 70-luvulla ja minun nuoruudessani tehtiin itse töitä,että sai käyttörahaa.Nykyään nää lapamadot kehtaa tikkua ristiin laittaa.aina vaan odotetaan kaiken tulevan,kun manulle illallinen.
      lastenhoitoa,siivousapua,kaupassakäyntiä ja sen sellasta olis varmaan vieläkin tarjolla.
      ja karkkia saa niin paljon,että siihen tulee himo.ja pakkohan se on varastaa,että saa sen makeanhimon tyydytettyä!

      • yleistäminen on perseest

        Itse olen myös 14v ja koitan päästä eroon. Eilen tokan kerran kiinni mutta itse en ole hemmoteltu, tukkapöllyä saanut ja töissä olin pari kuukautta mutta nykysuomessa kun mikään ei oikeen ole halpaa jamuutenkin mainoksien jakajalla huono palkka ja todella raskasta työtä verrattuna palkkaan (80€/kk) ja itse painostettiin ala-asteella kun olin kiusattu ja mikään ei kiinnostanu koska kaikki vaa vittuili kaikki päivät ja siihe vaa jäi koukkuu. Mutta mun mielestä kaikkein pahimpia on nämä vanhan liiton ihmiset jotka valittaa kun nuoret ei jaksa tehdä mitään saatanan laiskamadot. Tämä on täyttä yleistämistä, itse olen varannut vuodeksi jo kaikki lomat töitä varten ja tekisin mielelläni töitä paljon enemmänkin jos vain saisi palkkaa tarpeesi suhteutettuna työn määrään.


    • tekemään

      varastetun rahan edestä töitä korvaukseksi.Jos ei kiinnosta muutama karkkipäivä jääköön väliin siihen asti,että rahasumma korvautuu.Jonkinlainen korvaus ehdottomasti.

      • Jore Suutari

        Kerran varastin pikku tavaroita laittamalla ne boksereihin nakin viereen ja esinahan alle. Lisäksi teippasin kassien taakse teipillä kännykän kun ei mahtunut muualle. Tämän jälkeen pidettiin paikassa perinteiset jäätelö-mehu kekkerit ja istuin pöydässä ihan muina miehinä. Joku epäili että pöllitty tavara on kyrpäni vieressä mutta se olikin esinahkani alla ja kysyinkin että pitääkö tässä julkisesti vetää nahka taakse että näette. Eipä tyypeillä pokkaa ollutkaan. Salakuljetun kommunikaattorin nakin vieressä bussiin hajuista puhumattakaan.


    • EINO KARLSSON

      IMEKÄÄ KYRPÄÄNI24

      • EINO KARLSSON

        ESINAHKANI ON KIREÄ MUTTA MENEE TAAKSE
        TARPEEN VAATIESSA


    • Naukkarinen

      Palsta on loppuun möyhitty paskaläjä. Jos joku näkee tän niin toivon että joku reagoi ja nostaa tämän paskaläjä palstan taas ykkös puheenaiheeksi.

    • samanaukkarinen

      pitäkää jo turpanne kiinni!

    • miettikäänyt

      Näille pieksijöille sanoisin vaan ettei se mitään hyödytä. Itte olin kasvattajia kovempi luu. Otin selkääni ja jatkoin. Kyllä sitä väkivaltaa pelkäsi, muttei mitään hyödytä. Pelolla hallitseminen on kyvyttömyyttä.. itse lopetin varastelun kun ei se tyydyttäny enää ja onhan sillä sosiaalistakin merkitystä.
      Mitä jos aikuisiinkin käytettäisi väkivaltaa sakottamisen sijaan?
      Väkivalta lisää huonoa oloa. Mulla se teki juomista ja ainaisia tappeluita, silmittömiä raivareita ihan pikkuasioista...

    • Paskan.puhetta

      Morot mua kiinnostaa että mitäköhän tälläkin palstalla on vittuiltu taas niin helvetisti on niin paljon poistettuja kommentti kenttiä tälläkin palstalla eniten kiinnostaa aiheet mistä on puhuttu palstalla

    Ketjusta on poistettu 17 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2217
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1738
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      40
      1553
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1469
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1440
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1371
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe