Hyviä marinadeja hirvipaistille?

Pyssymiehiä

Itse olen sen verta paljon hirvenlihaa aina ampunut pesueelleni, että se hirven maku alkaa jo pännimään. Siksi haluaisinkin tietää hyviä "sivistyneitä" marinadeja hirvenlihalle. Sellaiset ovat parhaita, joissa hirven maku on mietona, mutta se ei ole se juttu. Ihmettelen suuresti sitä kun riistanmakua muka pitäisi säästellä ja jopa korostaa. Kertokaa hyviä vinkkejä.

13

35056

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hirveä on mielestäni vähän turha marinoida, koska hyviä reseptejä kyllä löytyy ilman sitäkin. Tässä yksi, joka täyttää toiveesi:

      1 kg hirvenpaistia
      2 tl oliiviöljyä
      2 sipulia
      1 porkkana
      1 sellerinvarsi
      4 valkosipulinkynttä
      muutama kuivattu tahi tuorekin sieni: kantarelli, herkkusieni yms
      1 dl tomaattipyreetä
      2 laakerinlehteä
      2,5 dl hyvää, vahvaa punaviiniä
      lihafondia ja vettä
      1 rosmariininoksa
      suolaa, pippuria

      Paista pannulla öljyssä paistiin ruskea pinta, ota paisti pois. Pilko porkkana, sipulit, selleri pannulle ja anna vähän aikaa paistua. Lisää tomaattipyree. Siirrä pataan tovin päästä. Huuhtele pannu hyvin ja lisää huuhde pataan.

      Pane paisti pataan kasvisten päälle. Lisää viini, loraus lihafondia ja vettä niin paljon, että paisti juuri peittyy. Lisää rosmariininoksa, suolaa ja pippuria.

      Nosta lämpö padassa ja uunissa juuri niin korkealle, että liemi ei ala kiehua - katso välillä, että ei kiehu. Jos alkaa, niin lisää loraus kylmää vettä. Anna paistin hautua liemessä ainakin 4-5 tuntia. Padan tulisi olla juuri niin ahdas, että paisti ui kokonaan liemessä. Aloita lämmitys uunin lämmön ollessa 120 astetta ja laske sitten sadan pintaan tunnin kuluttua. Jos liemi alkaa kiehua, laske lämpöä. Jos haluat käyttää lihalämpömittaria, niin paisti on taatusti kvalmis kun sisälämpö yltää tuonne 80 asteen tienoille.

      Lisää haudutuksen puolivälissä mukaan sienet.

      Ota paisti varovasti liemestä. Siivilöi liemi astiaan ja painele siivilän läpi vähän pehmeitä kasviksia. Tämä soseuttaa soossin. Keitä soossia kasaan tovi kovalla tulella.

      Anna lihan hengähtää tovi - viipaloi liha tarjoiluastiaan tosi terävällä lihaveitsellä. Kaada viipaleitten päälle saostunut soossi.

      Oikein hyvää tehtynä myös vaikka naudanpaistista. Tämä ideana on tietysti alhainen lämpötila ja pitkä kypsytysaika - paistista tulee mureaakin mereampaa, ei kuitenkaan kuivaa.

      • Raistan

        Marinadi hirvelle meillä sisältää ruokaoljyä soijakastiketta suolaa pippuriseosta, rakuunaa ja valkosipulia. Suolan määrä kaikki suolainen huomioiden(suola, soijakastike) yhteensä 3 rkl/lihakilo. Pari valkosipulin kynttä, 1 tl kuivattua rakuunaa ja 1 tl pippuriseosta. Liha marinadissa yön yli. Paisti uuniin aluksi kovempi lämpö 225 astetta, siinä n. tunti. Sitten alennetaan lämpöä 125 asteeseen, siinä pideään reilut pari tuntia. Mureaa ja maukasta on ollut.


      • Raistan
        Raistan kirjoitti:

        Marinadi hirvelle meillä sisältää ruokaoljyä soijakastiketta suolaa pippuriseosta, rakuunaa ja valkosipulia. Suolan määrä kaikki suolainen huomioiden(suola, soijakastike) yhteensä 3 rkl/lihakilo. Pari valkosipulin kynttä, 1 tl kuivattua rakuunaa ja 1 tl pippuriseosta. Liha marinadissa yön yli. Paisti uuniin aluksi kovempi lämpö 225 astetta, siinä n. tunti. Sitten alennetaan lämpöä 125 asteeseen, siinä pideään reilut pari tuntia. Mureaa ja maukasta on ollut.

        Suolanmäärään korjaus edelliseen 1 rkl/lihakilo (= 3 tl/lihakilo)


      • En huomannut tarkentaa tätä marinadiasiaa edellisessä. Aika monessa reseptissä kehoitetaan marinoimaan lihaa jne. - joissain pari tuntia, joissain yön yli - ja sen jälkeen kehoitetaan pyyhkimään liha puhtaaksi marinadista ja aloittamaan muu valmistus.

        En ole vielä tähän päivään mennessä ymmärtänyt tällaisen marinoinnin tarkoitusta. Itse marinadin maku ei lihaan tunkeudu kuin muutaman päivän päästä - ja silloinkin vain sentin syvälle. Sitkeää lihaa ei millään marinadilla saa pilkottua pehmeämmäksi - kala on asia erikseen.

        Ne oikeat tavat ovat mielestäni lihan keittäminen marinadiliemessä - kuten yo. reseptissä - tai lämpöisen lihan säilyttäminen mausteliemessä, jolloin paisti jäähtyessään imee itseensä makulientä. Tällöin paisti itsessään antaa makua marinadille, josta samalla tehdään paistille soossi, liemi estää paistia kuivumasta ylenmäärin - mikä hirvelle rasvattomana lihana on erityisen tärkeää - sekä maku tunkeutuu paremmin lihan sisälle. Muuten on marinointi mielestäni hyvän punaviinin tuhlausta - makua saadaan vähän pintaan, mutta ei juuri muualle.

        Hyviä ovat kuitenkin ns. hapanpaistit, joissa happamalla liemellä saadaan kyllä lihaan oma makunsa ja myös jonkin verran mureutta pitkällä marinoimisella. Tätä voisi kai verrata riistan riiputtamiseen. Englantilaiset sanovat, että kun peltopyyn panee kaulastaan roikkumaan ja kun kaula antaa periksi linnun lätkähtäessä terassin lattialle, on paisti valmis laitettavaksi - ei ennen.


    • aiot

      jollain marinadilla pilata mainion hirvenlihan maun?

      Eikö liha saa maistua lihalta? Jos haluat syödä jotain marinadin makuista, älä tuhlaa siihen arvokasta hirvenlihaa - kyllä se onnistuu jollain bulkkinaudallakin.

      • hirvenliha nam

        olen kanssasi täysin samaa mieltä


      • Pyssymiehiä

        Mulla on kaks aikusita hirveä syötävänä joka vuosi, niin ei sitä syö pirukaan aina sitä riistalle maistuvaa hirveä. Siksi! Kaikelle on selitys.


      • mods
        Pyssymiehiä kirjoitti:

        Mulla on kaks aikusita hirveä syötävänä joka vuosi, niin ei sitä syö pirukaan aina sitä riistalle maistuvaa hirveä. Siksi! Kaikelle on selitys.

        ymmärrän, sama juttu! Aika maukas hirvipataresepti löytyy Alkon reseptisivuilta, oli hirvigulassin (pataruuat) oisko vuodelta 2005? Olen tehnyt myös hirvikeittoa unkarilaiseen tyyliin vähän erilaisena gulassikeittona. Paprikasta saapi mukavaa vaihtelua.


    • pyssymies

      marinoi sokeroimattomassa karpalomehussa.

    • Pahamaku

      Tosi taitavien ruoanlaittajien neuvoja oli mukava lueskella, kiitos niistä !
      Mutta se riistan maku, se taitaa olla sellainen iankaikkinen kuuma kysymys ! Itse olen kolmen vuosikymmenen aikana hirven metsästystä ja riistaruokia harrastaneena tullut siihen johtopäätökseen, että ns. "Riistan maku" aiheutuu usein siitä, että suoliston nesteitä on päässyt vatsan sisäpuolen kalvoille tai luodin osumapaine on purskauttanut sisäelinten nesteitä lihaksiin. Selkärankaan ammutun hirven fileet ovat usein riistan makuisia. Näin oli ennen meilläkin, sitten pyrittiin ampumaan tarkemmin ja teurastamaan ja leikkaamaan liha paremmin ja riistan maku alkoi pikkuhiljaa vähetä.
      Jos ammutaan miestä kohden kaksi hirveä, ei liene aika taida riittää huolehtimaan lihan laadusta.
      Mielestäni "riistan maku" on yhtä kuin paskan maku. Myös usean tunnin ajo tuo kalvoihin väkevän tuoksun ja maun.

    • muorinmörkö

      Meillä isäntä kaataa myöskin hirviä ja minä olen joutunut keksimään ja hakemaan erilaisia reseptejä saadakseni (pahaa) riistan makua vähemmäksi. Tänään tein marinadin jugurttiin, mausteita säästelemättä. Paisti saa olla siinä useamman tunnin ja paistan sen 120 asteessa kunnes sisälämpö on 80 astetta.

    • peruslihaahirvenliha

      Riistan mausta puhuvat lähinnä ne, jotka harvoin riistaa syövät. Ainakin eteläisen Suomen hirvet ei juuri riistalta edes maistu. Kun hirvenliha on sitä peruslihaa jota kotitaloudessa syödään, ei siinä mikään riista maistu, hirvi on hyvää talouslihaa, jota kaikkeen käytetään, naudan lihan sijasta.
      Jäniksessä jo maistuu riistanmaku, mutta se on silloin juurikin hyvän makuista.
      Valkohäntä on mielestäni parhaan mauista riistalihaa, siinä löytyy sopivasti ominaismakua, toisin kuin neutraalista hirvenlihasta.

    • Anonyymi

      Tässä mun ”salainen” resepti joka on aina ollut todella todella kehuttu! Lihasta tulee suussa sulavan pehmeää eikä maistu riistalle! Oon joskus syönyt ravintolassa hirvenlihaa enkä tykännyt :D
      Elikkä paloittele liha ensin noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita lihanpalat paistopussiin ja lisää sinne Saarioisten Grillauskastiketta joukkoon niin paljon että ne peittyy. Laita jääkaappiin yöksi marinoitumaan. Seuraavana päivänä laita uuniin ja anna olla eka 175 asteessa puoli tuntia jonka jälkeen laske uuni 150 asteeseen ja anna olla siinä vielä puolitoista tuntia. Tarjoile maustevoin kanssa :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1486
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1243
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe