Lapsen ystävyyssuhteet, miten auttaa eikö ollenkaan?

hegulliini

Mieltäni on alkanut painaa seuraavanlainen asia ja haluaisinkin kysyä teiltä muilta vanhemmilta mitä mieltä olette... olenko vain yliherkkä vai pitäisikö jotain tehdä?

Tyttäremme aloittaa pian tokaluokan. Ensimmäinen luokka sujui tiiviisti parhaan kaverin kanssa ja aina välillä lapsemme leikki muidenkin lasten kanssa. Nyt kesän aikana kuviot ovat muuttuneet. Tämä paras kaveri on ollut paljon mummolassa, välissä muutaman kerran nähnyt lastamme ja muutoin viettänyt aikaa toisen, uuden ystävän kanssa.

Lapsemme on hyvin aktiivinen kavereiden suuntaan, kaipaa paljon ikäistään seuraa: soittaa ja viestittelee luokkakavereille ja pyytää heitä leikkimään. Välillä joku pääsee ja tulee kaveriksi, välillä ei. Itseä on lähinnä alkanut huolestuttamaan ja mieltä painamaan se, ettei kesän aikana kertaakaan ole kukaan soittanut/ muutoin pyytänyt meidän lastamme kaveriksi. Eli meidän lapsemme on aina se, joka pyytää. Ja pari luokkakaveria on sellaistakin, jotka eivät koskaan tule kun lapsemme kutsuu ja siitä tulee tietysti tytölle paha mieli. Olenkin ajatellut nyt sanoa, ettei näitä lapsia kannata ehkä enää pyytää ettei tarvitse pahoittaa mieltään kun eivät ikinä tule.

Kun kavereita on meillä kylässä, mielestäni kaikki sujuu hyvin ja kaverit ja oma lapsemme viihtyvät, meille jäädään yökylään. Sitten ihmetyttää, miksei oma lapsemme saa ikinä sitä "kutsua kylään" vaan aloite pitää aina tulla meidän lapseltamme. Olemme kesän aikana järjestäneet lapselle ja kavereille kaikkea kivaa; yöpyneet teltassa, käyneet uimassa ym. joten varmasti on porukat viihtyneet.

voi olla, että olen yliherkkä mutta nämä ovat pienen ihmisen elämässä isoja asioita. ja voihan olla että tilanne taas normalisoituu kun koulut alkavat. Mitä tässä pitäisi tehdä? vai eikö tehdä mitään? pelottaa että lapsi jää yksin ja sivuun muista lapsista... :( varsinkin kun paras ystävä alkanut enemmän kaveraata uuden kaverin kanssa. Ja kuten kaikki naiset tietävät, nämä ovat tosi herkkiä asioita tytön elämässä.

1

497

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hjfhgjk

      Sinuna en olisi huolissani :) On hieno,että tyttäresi on itse aktiivinen ja jaksaa yhä uudestaan ja uudestaan soitella ja pyydellä kavereita leikkimään,vaikka saisikin välillä kieltävän vastauksen.Voisin jopa väittää,että sinun lapsellasi on päinvastoin erittäin vähäinen riski jäädä yksin ja ulkopuoliseksi,jos hän vain jaksaa itse myöhemminkin olla aloitteellinen,aktiivinen ja avoin myös uusille tuttavuuksille esim.uusille luokkakavereille.Tässä asiassa voit häntä vanhempana kannustaa ja tukea.

      Tuossa iässä lapset tulevat vielä harvoin ajatelleeksi sitä,että kaverisuhteessa molempien osapuolten tulisi olla aktiivisia,jos halutaan,että suhde säilyy.Joillakin lapsilla kavereita on vain ikään kuin ollut aina,eivätkä he siksi osaa edes pälätä jäävänsä yksin.Sitä vain odotetaan,että kyllä joku kaveri soittaa kuitenkin,ja jos soittaa silloin kun itseä ei vain huvita olla toisen kanssa,niin sitten vastataan vain sen kummempia edes pahoittelematta, että "Emmä nyt tuu".Mutta juuri tällaiset lapset,jotka toistuvasti vastaavat kavereiden pyyntöihin kieltävästi saattavat lopulta jäädäkin itse yksin,kun kukaan ei enää pyydäkään mihinkään..Siksi kaikkien vanhempien tulisikin mielestäni kehottaa lapsiaan vastaamaan kavereiden kutsuihin myöntävästi edes joskus silloinkin,vaikkei itseään hirveästi huvittaisikaan.

      Kerronpa tähän nyt vielä ihan omakohtaisen kokemuksen asiasta..Minulla oli koko lapsuuteni ajan ollut aina yksi paras kaveri ja lisäksi myös muita hyviä kavereita sekä koulussa että vapaa-ajalla.Kun olin 4-5-luokalla minulla oli koulussa useampia kavereita.Kaksi tyttöä jopa ikään kuin riitelivät minusta,koska kumpikin olisi halunnut olla kanssani kahden kesken..Vapaa-ajallakin kaksi koulukaveriani soittelivat minulle usein,mutta olin tuolloin monesti aika laiska lähtemään ulos..Vietin mieluummin aikaa siskoni tai serkkuni kanssa leikkien tai sitten ihan vain omia juttuja puuhaten..Mutta tokihan minä näitä koulukavereitakin tapasin myös vapaa-ajalla,mutta muistan edelleenkin myös sen,kuinka usein pyysin äitiäni vastaamaan puhelimeen (lankapuhelin,kun ei ollut vielä omaa kännykkää),ja sanomaan, että en ollut kotona,jos joku kavereistani soitti..Ja tätä toimintaani olenkin sitten saanut katua monta vuotta sen jälkeen! :/

      6-luokalla alkoivat kavereiden soittelut vähenemään,eikä minua enää pyydetty minnekään..Olin itse sen verran ujo ja arka,että en uskaltanut enää siinä vaiheessa soitella muille,kun pelkäsin tulevani kuitenkin torjutuksi.Yläasteella minulla oli enää vain yksi kaveri,jonka kanssa vietin kaikki välitunnit..Silloin olisin todella halunnut,että minulla olisi ollut enemmän kavereita koulussa,ja että joku olisi edes joskus pyytänyt myös vapaa-ajalla ulos..Mutta koko 7-8-luokan ajan ainoa vapaa-ajan kaverini oli itseäni 3 vuotta nuorempi serkkuni..

      Mutta onneksi minusta löytyi kuitenkin sen verran rohkeutta,että uskalsin 8-luokalla vähitellen pienin elein tunkea kahden luokkalaiseni tytön seuraan,vaikka mietinkin aina mitä he minusta ajattelevat..Mutta se uskallus todella kannatti! Sen ansioista minulla oli taas 9-luokalla useampia kavereita koulussa,ja kun peruskoulu päättyi näistä kahdesta tytöstä tuli parhaimmat vapaa-ajan kavereni :)

      Siksi en usko,että sinun tyttärelläsi on ainakaan vaarana jäädä yksin,jos hän vain jaksaa olla aktiivinen! :) Kavereita voi toki menettää,eikä se aina johdu edes omasta toiminnasta,mutta uusia kavereita voi myös aina saada,jos vain uskaltaa olla rohkea,ja vaikka vähän jopa tuputtaakin sitä seuraansa,eikä heti perääntyä,vaikka ei alkuun otettaisikaan mukaan porukkaan.Kerrompa tähän nyt vielä senkin,että juuri toinen näistä entisistä koulukavereistani,joka aina soitteli,ja silloin minua ja muitakin välillä sillä roikkumisellaan ja seuraan tunkemisellaan ärsytti,niin on nykyään hyvinkin suosittu,ja hänellä riittää kavereita :)

      Mutta en nyt tarkoita,että sinun tulisi kannustaa tytärtäsi loputtomiin soittelemaan sellaisille,jotka eivät ikinä lähde ulos,tai koulussakaan väen väkisin tunkemaan sellaisten lasten seuraan,jotka eivät halua tyttäresi kanssa olla.Mutta voit vaikka sanoa tytöllesi,että seuraavan kerran,kun hän soittaa niille,jotka aina vastaavat kieltävästi,niin sanoo sitten,että ei tämän jälkeen enää soittele,kun eivät kerran koskaan suostu.

      Mutta oikein reipasta ja mukavaa koulun alkua tyttärellesi!Eiköhän hän sieltä koulustakin uusia kavereita äkkiä löydä,jos vanha paras kaveri on päättänyt hylätä niinkin hyvän kaverin,kuin sinun tyttäresi :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      120
      2603
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      67
      2400
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2071
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1727
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      14
      1470
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      16
      1423
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1403
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe