Siskoni väittää.

whatwhat?

Elikkäs siis. Minulla on 4kk vanha poika ja siskollani 3vuotias tytär. Hän ei siis enää imetä, mutta minä luonnollisesti kyllä.
Poltin aikoinaan, mutta lopetin jo hieman ennen kun tulin raskaaksi. Siskoni poltti myös ennen raskautta, mutta repsahti uudelleen lapsensa ollessa 3kk ikäinen.

Siskoni oli käymässä meillä toissapäivänä, ja meni tupakille. Minä menin ihan vain seuraksi mukaan. Kävimme sitten suunnilleen seuraavan laisen keskustelun:

Sisko:" Otatko tupakin?"
Minä:" ?? no en"
Sisko:" No et sä nyt yhdestä repsahda. Mutta ei oo pakko, hehheh :D"
Minä:" No en mä nyt sitä repsahdusta pelkää. Mä vaan satun imettämään eikä silloin ole hyvä poltella"
Sisko:" Ei ole ei, kyllä mä sen tiedän! Mutta piät vaan sen vähintään kahen ja puolen tunnin tauon! Tai jos tiedät että täytyy ihan kohta just nyt mennä imettää, nii imetät heti! Niin ei oo tupakasta ehtinyt maitoon imeytyä vielä juuri mitään. 20min päästä on voimakkaimmillaan. Näin minä tein aikoinaan"

Minua jäi mietityttämään että onkohan noin? Tietääkö kukaan viisaampi? En polttanut enkä aijo polttaakaan, kiinnostaa vain tietää.. ja jos varmaa tietoa löytyy niin voisin siskolleni siitä kertoa. Tosin mitäpä se enää hyödyttäisi kun ei hän enää imetä. Imetti tyttöään 6kk ikään asti.

9

1977

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • what what

      niin ja siskoni korosti että eihän se nyt heti voi imeytyä maitoon ku kai sitä aikaa menee jo siinä kun se kehukoista imeytyy eteenpäin.

      ap

    • toinenutelias

      mielenkiintoista. itsekin törmäsin taannoin samantapaiseen juttuun. etsin tietoa asiasta mutten löytänyt... täällä ei taida olla linjoilla ketään joka tietäs?

    • Tupöis

      TUPAKOINTI JA IMETYS

      On selvää, että äidin (ja isänkin) olisi hyvä lopettaa tupakointi kun lapsia alkaa perheeseen tulla. Tupakoinnista on tutkitusti lapsille monenlaista haittaa ja riskiä:

      tupakointi altistaa aikaisemmalle vieroitukselle
      maidoneritys voi häiriintyä
      herumisrefleksi voi häiriintyä
      tupakointi lisää paitsi tupakoijan myös lapsen altistumista monille myrkyllisille yhdisteille, kuten hyönteismyrkkyjäämille ja erilaisille karsinogeeneille (= syöpää aiheuttaville) aineille
      tupakointi on riskitekijä kätkytkuolemaan
      tupakointi perheessä lisää lasten riskiä sairastua erilaisiin infektioihin, mm. sisäkorvantulehduksiin, keuhkoputkentulehduksiin ja keuhkokuumeeseen
      runsas tupakointi voi aiheuttaa vauvalle pahoinvointia, vatsakipuja ja sydämen lyöntitiheyden kasvua
      koliikkivaivat ja itkuisuus ovat tupakoivien perheiden vauvoilla yleisempiä

      tupakointi heikentää lapsen keuhkojen kehitystä ja lisää lapsen riskiä sairastua astmaan


      Monet näistä haitoista ovat uhkana tupakoivassa perheessä, vaikka lasta ei imetettäisikään. Lapsi, joka passiivisesti hengittää tupakansavua, saa sisäänsä enemmän myrkkyjä kuin ainoastaan imetyksen kautta altistuva. Molempien vanhempien kannattaa siis vähintäänkin lopettaa tupakointi sisätiloissa, joissa myös lapset elävät, mutta täydellistä suojaa sekään ei anna, koska osa tupakan myrkyistä kulkeutuu lapseen vanhempien hengityksen mukana, iholta, hiuksista ja vaatteista.

      Nikotiini myös imeytyy äidinmaitoon, ja sen pitoisuus on maidossa jopa viisinkertainen äidin veren nikotiinipitoisuuteen verrattuna (tämähän ei kerro sinänsä mitään, vain sen, että nikotiini imeytyy maitoon "helposti"). Toisaalta: nikotiini ei kovin helposti siirry lapsen ruoansulatuksessa hänen elimistöönsä. Nikotiini äidinmaidossa ei siis tarkoita samaa kuin lapsi itse polttaisi tupakkaa.

      Voiko tupakoiva äiti imettää? Jos äiti tupakoi vain satunnaisesti tai hyvin vähän, näyttää siltä, että imetyksen terveydelliset hyödyt ovat suuremmat kuin tupakoinnin aiheuttamat riskit - joista osa siis on riskejä vaikka imetys lopetettaisiinkin. Esimerkiksi imetys antaa jonkin verran suojaa juuri niitä infektioita vastaan, joille vanhempien tupakointi altistaa. Tiedämme, että nikotiinin pitoisuus äidinmaidossa on suurin n. 20 minuuttia äidin tupakoinnin jälkeen. Siitä alkaen pitoisuus putoaa melko nopeasti (nikotiinin puoliintumisaika maidossa on 95 minuuttia). Tupakan myrkkyjen siirtymistä lapseen voi siis ehkäistä myös ajoittamalla tupakointinsa niin, että lapsi ei todennäköisesti tarvitse rintaa pian tupakan jälkeen, yleisesti suositellaan ainakin 2,5 tunnin imetystaukoa tupakan polton jälkeen.

      AAP eli Amerikan lastenlääkärijärjestö on julkaissut suosituksen, jonka mukaan imetyksen edut ovat suuremmat kuin tupakoinnista imetyksen kautta koituvat haitat, jos äiti polttaa alle 20 savuketta päivässä, mikä kyllä kuulostaa paljolta. Suomalaista virallista suositusta ei asiasta ole, toisinaan puhutaan korkeintaan noin kymmenestä savukkeesta päivässä.Nikotiini (ja mahdollisesti muutkin tupakan ainesosat) maistuvat maidossa, herkkä lapsi voi vieroksua makua. Tupakoinnin tiedetään myös vähentävän maidontuotantoa noin kolmanneksen verrattuna tupakoimattomien äitien maidontuotantoon. Kun lisäksi imetystä on usein säännösteltävä tupakka-aikojen mukaan, saattaa sauhuttelevalla äidillä ilmetä muita helpommin pulmia maidon riittävyyden kanssa.

      Entä nikotiinivalmisteet, joita käytetään apuna tupakointia lopettaessa? Nykyisessä Käypä hoito suosituksessa mainitaan, että lyhytaikaisvaikutteisten nikotiinikorvaustuotteiden käyttö imetysaikana on tupakointia parempi vaihtoehto, jos lopettaminen ei muuten onnistu. Vaikka nikotiinia erittyy maitoon myös näistä, sen pitoisuus jää tupakointia vähäisemmäksi ja samalla äiti välttää altistamasta lasta kaikille tupakan muille myrkyille. Nikotiinikorvaushoidon aikana on ehdottomasti vältettävä tupakointia ja noudatettava oikeaa annostusta.

      Jos perheen isäkin tupakoi, tupakkalakko kannattaa tehdä yhteistuumin - lopettaminen on paljon vaikeampaa, jos perheenjäsen jatkaa sauhuttelua entiseen tapaan.



      Tekstin kirjoitti Karla Loppi, Kasparin (9/98) äiti lähteinään kirjat The Womanly Art of Breastfeeding (LLL), Breastfeeding Answer Book (LLL), Breastfeeding - Physiological Basis (WHO) sekä erinäisiä artikkeleja, lehtijuttuja ja imetystukilistalla käytyjä keskusteluja aiheesta
      Artikkelia päivitti Riikka K-R lähteenään mm. Lääkärilehdessä syyskuussa 2007 julkaistu artikkeli alkoholista ja imetyksestä, Käypä hoito -suositus Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot (2007) sekä tupakkavalistussivustot www.tupakkaverkko.fi, www.stumppi.fi ja Tohtori.fi-sivuston artikkeli tupakan terveyshaitoista.

      Täältä otin linkin: http://imetystukilista.net/sivut/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=165

    • .,.,

      joo oon lukenut ton, mutta ei tossa sanota miten nopeasti se imeytyy? tai siis että jos heti imettää kun tulee pihalta nii onko se vielä ehtiny imeytyä maitoon/miten paljon?

      ap

      • Kuulostaa

        kyllä typerältä tuo siskosi väite. Itse ainakin ajattelisin tuosta yltä lukemani perusteella, että vaikka nikotiinin pitoisuus on suurimmillaan 20min kuluttua polttamisesta niin kyllä sitä nikotiinia on siinä maidossa heti ensimmäisistä savuista lähtien.


    • ..........

      Itse olen joskus lukenut, että jos on pakko polttaa imettäessään, niin paras on imettää ennen (luonnollisestikin) tupakointia, tai heti tupakoinnin jälkeen, jolloin nikotiinipitoisuus ei ole niin suuri vielä. Tupakoinnin jälkeen nikotiinipitoisuus on laskenut melko alhaiselle tasolle 2,5 tunnin kuluttua.

      Muistakaahan, että myös nikotiinikorvaustuotteita käyttävä, imettävä äiti, antaa vauvalleen nikotiinipitoista rintamaitoa. Joissain tuottessaa nikotiinipitoisuus on jopa suurempi kuin osassa savukkeissa...

    • i.k

      Tulen aika vanhaan keskusteluun mukaan, mutta tuoreena Imetysohjaaja- kurssin käyneenä kätilöopiskelijana annan muutamia vastauksia asiaan:

      - Tärkeää on huomioida aikuisen ja lapsen systeeminen ero. Aikuisen kannalta merkittävin määrä nikotiinia poistuu 2-3h aikana. Nikotiinin pitoisuus äidinmaidossa on kuitenkin viisinkertainen äidin vereen nähden, ja se myös kerääntyy maitoon. Vauvan verenkierto ja veri-aivo -este ovat erilaiset ja vauva on herkempi nikotiinin vaikutuksille.
      - Viisi minuuttia tupakoinnin jälkeen nikotiinia ei ole maidossa vielä ylenpalttisesti sillä maito on aiemmin erittynyttä ja nikotiini ei ole ehtinyt imeytyä, mutta huom! kaikki seuraavan (ihmisestä riippuen) noin 5 tunnin sisään erittyvä maito sisältää kohonneen määrän tupakan sisältämiä aineita, se ei poistu maidosta vaikka poistuu verestä ---> tänä aikana erittynyt maito kannattaa pumpata pois jos haluaa minimoida lapseen kulkeutuvan nikotiini(&häkä, lyijy, terva)määrän.
      - Nikotiinin määrä todellakin vähenee, mutta lapsen kannalta suuria määriä on vielä 3-5h tupakoinnista. Nikotiini on poistunut kehosta (piikki katoaa) kuudessa tunnissa. Tupakoitsijan veressä on aina pieni nikotiinipitoisuus, täysin poistuneeseen nikotiiniin rajat ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja siinä menee useita päiviä ihmisestä riippuen.
      - Vauva voi tulla nikotiiniriippuvaiseksi jos saa sitä maidosta suuria määriä, oireina levottomuus, vapina, vatsakivut. Myös koliikki pahenee, sillä tupakointimuuttaa maidon makua ja koostumusta hapokkaammaksi.
      - Tupakan muut myrkyt (lyijy, häkä, terva) voi välittyä vauvaan myös ihon kautta imetyksen aikana, sillä vauvan herkkä kasvojen iho on ohutta ja imee helposti äidin ihosta rasvan lisäksi muitakin aineita. Nämä myrkyt eivät katoa tunneissa äidin kehosta, ja voivat suurina määrinä vahingoittaa ihon lisäksi vauvan munuaisia ja maksaa.
      - Nikotiinihoitotuotteista ei kannata käyttää laastareita, sillä luonnollisestikin ne pitävät nikotiinin määrä tasaisena koko ajan --> maidossa suuria pitoisuuksia koko ajan. Mietoa purkkaa suositteli luennoinut lääkäri.

      TAYSin äidinmaitokeskuksen mukaan he eivät ota vastaan luovuttajan maitoa, jos hän on tupakoinut 13 vuorokauden sisään. Siinä on ehkä pari turvapäivää päällä, mutta antaa hieman miettimistä, jos tämä on kerran aika, jolla päästään taas luovutustasoisen äidinmaidon laadulle.

      Toivottavasti joku hyötyy vastauksestani. Tarkoitus oli jakaa tietoutta, ei loukata ketään - tiedän henkilökohtaisesti millaista tupakkakoukku on.

    • kkuuikki

      Jos heti tupakin jälkeen imettää niin melkosessa käryssä joutuu vauva oleen, et kai kuitenkin mielummin ennen tupakointia imettää. Aika pitkä saa kyl imetysväli sit olla, eikä se ainakaan lapsentahtisesti tapahdu, jos joutuu koko ajan miettiin et koska pääsee taas röökille tai koska kävin viimeks.

    • i.k

      Niin tarkoitushan ei toki ollut suositella juoksemaan parvekkeelta vauvan luo imettämään :D Mielummin toki ennen, mutta vauvantahtisuus ja tupakan haitta-aineeton imetys on hankala yhdistää vaikka kuinka kellottaisi..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1897
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1306
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1242
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1206
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1182
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1171
    10. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      44
      1166
    Aihe