mökin kuivanapitolämmitys

oooppp

Onkos kokemuksia tuosta uudemmasta "keksinnöstä". Jossa syksyin, keväin pidetään 5 astetta korkeammalla kuin ulkona. Ja talvella mökki pakkaslukemissa.

129

10031

  Vastaukset

  • Muutaman vuoden kokemus on Enean -merkkisestä kotimaisesta aurinkolämmittimestä. Ennen lämmittimen hankintaa mökki oli talvet kylmillään, siellä käydään vain kesäisin. Ongelmia oli monenlaisia: tekstiileihin ja vuodevaatteisiin tarttui haju, pinnoille tuli itiöpilkkuja, ovet turposivat jne. Tyypillisiä kosteuden aiheuttamia vaivoja siis. Lämmittimen asennuksen jälkeen ongelmat poistuivat kokonaan. Laite on ollut kaiken aikaa päällä vuodet ympäri. Sen olemassaoloa ei edes huomaa, mutta mukavuutta se on lisännyt huomattavasti. Valmistajalla on kotisivutkin, http://www.enean.com/.

   • Ei tule mitään vaikka mökki on talven kylmillään mutta on olta ilmanvaihto eli mökkiin seinssä tai lattian rajassa ilman tuloventtiili ja katossa ta ikoekalla seinässä poistoventtiili ja ne auki niin ei tule hajuja ei kä pinnoille itiöpikkuja ja jos ilman vaihtoa ei ole niin kyllä mökki homehtuu kun ilam ei kierrä.


   • Osaatko sanoa mitä maksoi ja miten paljon lämmittimen pintaa pitää olla / mökin pinta-ala.
    Lähinnä tuohon talvikäyttöön ja sähkölaskun pienentämiseen ajattelin.
    Eli jos kertainvestoinnilla voisi jatkossa jättää monen sadan sähkölaskut unholaan.
    Laitoin tuonne jo mailia, mutta en ole vielä saanut vastausta.


   • kiitos linkistä kirjoitti:

    Osaatko sanoa mitä maksoi ja miten paljon lämmittimen pintaa pitää olla / mökin pinta-ala.
    Lähinnä tuohon talvikäyttöön ja sähkölaskun pienentämiseen ajattelin.
    Eli jos kertainvestoinnilla voisi jatkossa jättää monen sadan sähkölaskut unholaan.
    Laitoin tuonne jo mailia, mutta en ole vielä saanut vastausta.

    Aloitus on vanha. Mutta asia ei vanhene.
    Palataan reaaliaikaan ja siihen liittyvä kysymys.
    - Nyt on 10.1.2014. Milloin viimeksi näit auringon? Suomessa.

    Nuo "aurinko" jutskat oli se paneeli tai mikä vaan, on suomen oloihin täyttä turhuutta.
    Mutta jos on rahaa pistää hupiin niin siitä vaan.

    Jos mökissä on verkkovirta mikä estää laittamasta 1 - 2 kpl pieniä öljytäytteisiä automatic sähköpattereita talven ajaksi. Teho niin pienelle että nytkähtää päälle.
    Se tuottaa tiloihin 5 - 10 asteen lämmön ja pysyy tasaisena.

    Sähkölasku ei ole kuin ehkä 8 - 10 euroa kuukaudessa. Jos sitäkään.


  • Jos haluat mökin ihan kuivana pitää niin säilytyslämpötila pitää olla 8-12 astetta ja se maksaa jos mökki ei ole kunnolla eritetty. Näillä lämpötiloilla mökki pysyy sisältä kuivana. itse jätä tämän lämmön mökkiin kun ulkolämpötila menee alle 15 asteen ulkona ja mukava mennä mökille vkl kun e iole kosteutta sisällä.

  • Eräs tapa toteuttaa kuivanapitolämmitys on jättää pieni sähköpatteri päälle talveksi. Riittää pitämään lämpötilan aina useita asteita korkeammalla kuin ulkona. Kustannuksia ei paljon tule kunhan teho on pieni.

  • Hyvät vastaajat/asiantuntijat, ap kysyi kuivanapitolämmityksestä. Oikea vastaus ei ole peruslämpö tai vastaava, eikä mökin ilmanvaihdon parantaminen. Minuakin kiinnostaa ap tapaan kuivanapitolämmitys, miten järjestetty ja miten seuraa ulkoilman lämpötilaa. Pakkasellahan sisälämpötila voi mennä ko. tavalla pakkasen puolelle. Onko kokemuksia/tietoo?

  • Eikös tuo kuivanapito(lämmitys) ilmanvaihto perustuu siihen että auringon lämmittämä ilma(lasikantinen ja mustapohjainen ilma"laatikko") lämmittää sen läpi virtaavan ilman jonka aurinkokennolla toimiva puhallin työntää mökkiin sisälle. Tällöin mökkiin sisälle puhallettava ilma on muutaman asteen lämpimämpää kuin ulkoilma tai lämmittämättömän mökin sisäilma. Tuo lämpimämpi, vaikkakin talvella alle 0- asteinen ilma sitoo mökin sisällä olevaa kosteutta itseensä enemmän kuin ulkoilman lämpöinen ilma jolloin mökin sisäpuolinen kosteus vähenee. Samalla aurinkokennopuhallin saa mökkiin aikaan ylipaineen (hyvin pienen), joka aikaansaa ilmanvaihdon : puhaltimesta sisään ja ilmanvaihtoaukoista ulos. Tämä ilman vaihtuminen myös aikaansaa tunteen mökin sisäpuolen pysymisestä kuivempana kuin ilman ilmanvaihtoa.

   • Juuri noin auringon säteilemä lämpö toimii. Tosin helpoin tapa on että aurinko paistaa mökin ikkunoista sisälle. Silloin koko säteily muuttuu lämmöksi mökin sisällä eikä siirtohäviöitä ole.

    Aloittajan kysymä kuivanapitolämmitys tulisi toimia myös yöllä ja pilvisellä säällä. Helpoin tapa on makkaramestarin jo ehdottama pieni lämpöpatteri (esim. ehdotettu 200 W kohtuullisen pieneen mökkiin). Enempää automatiikkaa ei tarvita.


   • Tuntuu hieman mainostekstiltä...

    Miten tää toimii kun marraskuusta lähtien ei paljon aurinkoa ole näkynyt tänäkään vuonna? Kesällä ei paljon kuivauslämpöjä tarvita.


  • Tuo aurinkolämmitinhän toimii juuri kuivanapitolämmittimenä. Se nostaa sisälämpötilaa hiukan ulkoläpötilaa korkeammalle, talvella toki ollaan reilusti pakkasen puolella. Samalla se parantaa myös ilmanvaihtoa. Asiallinen laite.

  • Minäkin tätä olen miettinyt ja aikeena on joku laite ostaa, tai tehdä.....

   Tuo artikkeli hiukan ulkoilmaa korkeammasta sisälämmöstä kuulostaa ihan loogiselta, ja patterin ostaisin ja päällä pitäisin, jos olisi olemassa termostaatti joka sen säätäisi aina vain pikkaisen ulkoilmaa lämpöisemmäksi.
   Pelkkä patteri omalla termarillaan, kyllä olisi kovilla pakkasilla päällä koko ajan...
   Ja sehän maksaa nyky sähkönhinnoilla. Ja muutenkin ajatus sähköpatterin jättämisestä päälle koko ajaksi, hiukan huolettaa.

   Nuo aurinkoon perustuvat kuivaajat, Enean, Lietso jne, sama ideahan noissa on, ja tuntuu aivan uskottavalta, mutta kuinka hyvin ne pelaa täällä Suomessa?
   Onko olemassa missään näkösällä puolueetonta testiä, tietoa tai vertailua noista laitteista ? Ne kun ovat kaikki aika hintavia.

   • Pieneen mökkiin riittää 200W patteri päälle jatkuvasti. Vie 4,8kWh päivässä, 144 kWh kuukaudessa eli olisiko vajaat sata euroa sähköön lämmityskauden aikana.


   • Makkaramestari AM kirjoitti:

    Pieneen mökkiin riittää 200W patteri päälle jatkuvasti. Vie 4,8kWh päivässä, 144 kWh kuukaudessa eli olisiko vajaat sata euroa sähköön lämmityskauden aikana.

    kyllä kuulostaa yksinkertaiselta. Katsoin meidän mökkimme energialaskelaa ja se näyttäisi vievän 100W per aste, joten viiden asteen vaatima teho olisi 500W. Mökki on kuitenkin hirsirakenteinen ja sisällä 1500kg vuolukivitakka.

    Tuo 500 Wattia ei silti riittäisi pitämään sisätiloja lämpimämpinä kuin ulkotilat, koska ulkolämpötilan noustessa tarvitaan lisäenergiaa jotta kylmä massa saadaan taas lämmitettyä ulkoilmaa lämpimämmäksi (meillä hirsihuvila jossa 1500kg vuolukivitakka).


   • pienen pieni kirjoitti:

    kyllä kuulostaa yksinkertaiselta. Katsoin meidän mökkimme energialaskelaa ja se näyttäisi vievän 100W per aste, joten viiden asteen vaatima teho olisi 500W. Mökki on kuitenkin hirsirakenteinen ja sisällä 1500kg vuolukivitakka.

    Tuo 500 Wattia ei silti riittäisi pitämään sisätiloja lämpimämpinä kuin ulkotilat, koska ulkolämpötilan noustessa tarvitaan lisäenergiaa jotta kylmä massa saadaan taas lämmitettyä ulkoilmaa lämpimämmäksi (meillä hirsihuvila jossa 1500kg vuolukivitakka).

    Onko teillä 1500kg vuolutakka?


  • No eihän se kuivatuslämpö olekaan ongelma jos mökkiin tulee sähköt. Pistää vaikka ajastimella pienen pakkasvahdin vaikka joka huoneeseen niin ei vie paljon sähköä ja kuivana pysyy. Ne on SÄHKÖTTÖMILLE mökeille nuo Eneat ja lietsot tarkoitettu. Totta kyllä että 600-700 euroa lasikantisesta laatikosta ja aurinkotuulettimesta on tosi paljon. Samanlaisen voi koota vaikka vanhasta ikkunasta ja netistä saa aurinkokennotuulettimen jotain 70 eurolla.

   • Pakkasvahti ei sovellu kuivanapitolämmitykseen eikä ole relevantti tässä keskustelussa.


   • tuo aurinkolämmitin on kyllä ihan paikallaan. Meillä on Enean omakotitalon alapohjaa tuulettamassa, vaikka verkkosähköäkin olisi saatavilla. Ja hyvin toimii, ilman huoltoa ja kuluja. Yhtä lailla mökillä laite saattaa säästää jo lämmityskaudessa hintansa, seuraavat vuodet ovatkin sitten puhdasta tuloa. Eikä se nyt ihan lasikantinen laatikko ole, paljon muuta.


  • Pakkasvahti on sähkövastuksella toimiva lämmitin jossa on termostaatti. Sopii ihan mihin vain lämmitykseen ja erityisen hyvin alhaisiin lämpötiloihin! Eli voi käyttää mökin kuivatuslämmitykseen siinä missä tavallista sähköpatteriakin, jopa paremmin termostaattinsa takia (säätyy jopa lähellä nollalämpötilaa)

   • Kuivanapitolämmityksessä on tavoitteena pitää sisälämpötila hieman korkeampana kuin ulkolämpötila. Plussan puolella sisälämpötilaa ei ole tarvetta pitää.


   • Asennutin 5 asteen lämpötilaeroa ylläpitävän lämmityksen yli 10 vuotta sitten. Nyt sille on näköjään keksitty nimi, "kuivanapitolämmitys". Rakennus on 1957 rakennettu rintamamiestalo, noin 75 neliömetriä. Sähkönkulutus kuivanapitolämmityksellä on vakio 5 kWh vuorokaudessa. Aikaisemmin kovalevyt pullistelivat seinissä ja kylmää taloa lämmitettäessä ikkunat valuivat vettä. Nyt näitä oireita ei ole. Mielestäni myös vanhan talon haju on poistunut.
    Kolmessa huoneessa on 800W lämmitin, yhteensä 2400W. Säädin ja lämmittimet ovat kiinteästi asennettuja. Säätimessä on kytkin, jolla patterit saadaan lämmittämään huoneita aseteltuun lämpötilaan. Haaveissani on muuttaa kytkin myös kännykällä ohjattavaksi.


   • täi2 kirjoitti:

    Asennutin 5 asteen lämpötilaeroa ylläpitävän lämmityksen yli 10 vuotta sitten. Nyt sille on näköjään keksitty nimi, "kuivanapitolämmitys". Rakennus on 1957 rakennettu rintamamiestalo, noin 75 neliömetriä. Sähkönkulutus kuivanapitolämmityksellä on vakio 5 kWh vuorokaudessa. Aikaisemmin kovalevyt pullistelivat seinissä ja kylmää taloa lämmitettäessä ikkunat valuivat vettä. Nyt näitä oireita ei ole. Mielestäni myös vanhan talon haju on poistunut.
    Kolmessa huoneessa on 800W lämmitin, yhteensä 2400W. Säädin ja lämmittimet ovat kiinteästi asennettuja. Säätimessä on kytkin, jolla patterit saadaan lämmittämään huoneita aseteltuun lämpötilaan. Haaveissani on muuttaa kytkin myös kännykällä ohjattavaksi.

    Mistä sait ko. säätimen ja tuliko kalliiksi?


   • MMAM kirjoitti:

    Mistä sait ko. säätimen ja tuliko kalliiksi?

    Säädin oli Mökki Mikko LT-3676P ja maksoi 550mk postikulut 50mk. Sitä möi Lahtelainen Annikki Virtanen Ky. Kyseistä laitetta tuskin on enää saatavana. Vastaava laite näkyy maksavan 350€ (sähkötarvikkeita.fi).


   • Uskokaa vain makkaramestaria. Lämpötilan tulee olla muutama aste ulkolämpötilaa korkeampi. Kovalla pakkasella sisälläkin saa olla pakkasta, vain tuon 5 astetta vähemmän. Jos mökissä on sähköt, niin tuo pienitehoinen tai pienelle teholle säädetty patteri hoitaa homman. Tottahan tuollainen ulkolämpötilan mukaan toimiva termostaatti on tarkempi lämmönsäätelyssä, mutta pienellä testauksella Makkaramestarin edullisella pienitehoisella patterilla pärjätään.


  • Ajatteluttaa myös "kuivanapidon" ilmanvaihto. Kosteuttahan oikeastaan syntyy pääasiassa vain asumisesta. Koneellinen poisto silloin päällä.
   Mutta miten poissa ollessa, kun on päällä tuo 5astetta yli ulkoilman lämpötila? Huippari pienimmällä mahdollisella?
   Ilto Rooffiin tyristorisäädin jolloin ilmamäärän voi säätää vaikkapa 1-3 l/ s.

  • Kuivanapitopuhallus useampaan huoneeseen? Eli tasaantuuko tuollaisen aurinkokennolla puhaltavan kuivaimen puhallusilma esim kolmeen huoneeseen vaikka avoimien ovien kautta, jos puhallinputki on asennettu huoneista keskimmäiseen?

  • Ajattelinpa kokeilla minäkin tätä uutta lämmitystapaa, hirsimökki 70m2 ja tähän asti ollut 5c peruslämmössä , nyt lämmitys jäi päälle vain vessaan jonka koko 5m2 , sinne laitoin 750W öljypatterin jota ohjaa elektroninen termostaatti ja asetus 14c , ovi on tiivis mutta tietty sieltä hihkaa lämpöä läpi tupaan . Mitäpä luulette ensitalven sähkölaskun olevan ? Ennen meni 5000kwh kun oli tuo 5c peruslämpö. Kuinka paljon tuo lämpöhävikki kykenee lämmittämään muita tiloja , luulisin että vastaa aika hyvin tuota ns. kuivanapitolämmitystä.

   • No mulla on lämpöeristetyn autotallin (L mallinen) yhteydessä 8 m2 varastohuone ( siis se L sakara) jota pidän n. 15 asteen lämmössä. Tallin puoli on 38 m2 ja siellä en pidä lämpöä yleensä päällä. No kun päivisin käyn tallissa niin siellä on aina kylmempi kun ulkona (kesät talvet). Tuohon lämmitettyyn huoneeseen mennään juuri tallin kautta. Väli ovi on halvin mahdollinen ulko-ovi mitä rautakaupasta löytyy. Joten ei paljon säteile lämpöä ympäristöön!!


   • talli malli kirjoitti:

    No mulla on lämpöeristetyn autotallin (L mallinen) yhteydessä 8 m2 varastohuone ( siis se L sakara) jota pidän n. 15 asteen lämmössä. Tallin puoli on 38 m2 ja siellä en pidä lämpöä yleensä päällä. No kun päivisin käyn tallissa niin siellä on aina kylmempi kun ulkona (kesät talvet). Tuohon lämmitettyyn huoneeseen mennään juuri tallin kautta. Väli ovi on halvin mahdollinen ulko-ovi mitä rautakaupasta löytyy. Joten ei paljon säteile lämpöä ympäristöön!!

    Millanen eristys , missäpäin maata sijaitsee tallisi ja paljonko on talven lämmityskulut ?


  • Nyt on keksitty uusi, vallankumouksellinen lämmitin, jota voi käyttää myös kesämökin pitämiseen hieman ulkoilmaa lämpimämpänä.
   Kyseessä on tavalliseen valaisimeen kiinnitettävä ns "säteilylämpöpallo", joka muuttaa sähkön lämmöksi yli 90% hyötysuhteella. Lisäbonuksena syntyy pieni määrä valoa, josta voi myös olla hyötyä pimeinä aikoina. Valokin kyllä sitten muuttuu lämmöksi, kun fotonit iskevät seinäpintoihin.
   Voisin järjestää tällaisia lämmittimiä sopuhintaan, esimerkiksi 19,90 kpl. Kiinnostaako?

   • aprillia, aprillia, syö sillä, juo kuravettä päälle


  • Mä ostin kanssa 100W lämpösäteilypalloja Bauhausin tarjouslaarista. Taidan pitää ne pahan päivän varalle. Muuten hyviä mutta öljytäytteisellä sähköpatterilla lienee pidempi käyttöikä.

  • Mutta eikö se kosteus kuitenkin samalla tavalla "syö" sisustusta, tekstiilejä, telkkaria jne laitteita, jos sisälle pääsee vaikkapa pakkasta?
   meinaan, jos ulkona on vaikkapa -25C ja sisällä vain vähän ulkolämpöä lämpimämpää?
   Eikö se ole silloin jo ihan sama, jos jättää mökin suosiolla kylmäksi ja sitten keväällä kunnolla tuulettaa ja ripustaa petivaatteet jne ulos ennen käyttöä?
   Ainakin sähkölasku pienenee, jos ei muuta iloa? Mökissä 4 huonetta ja yläkerta, jokaisessa pieni patteri. Helposti talven sähkölasku on monta sataa euruoa, ja hinta varmaan vaan lisääntyy uusien mittareiden myötä.

   Meillä nimittäin vuosia pidettiin termostaatilla patterit 5C hälytyksellä, enkä ikinä keväällä kyllä huomannut, etteikö olisi kosteutta tullut sisälle.
   Mökki jo vanhempaa tekoa, liki 100. Mutta toisaalta kesällä helteellä on aina ihanan viileä/sopivan lämmin, jos ulkona vaikkapa 30C. Viime kesänä ei tainnut olla kertaakaan pattereita päällä toukokuun alun jälkeen.

  • Ei syö. Ei ole sama. Kannattaa nyt suosiolla jättää omat järkeilyt ja lähteä pohtimaan asiaa tästä perussäännöstä: kosteus siirtyy kohti viileää.

   • On syytä uskoa makkaramestarin systeemiin. Yksi vakiotehoinen lämpöpatteri ilman termostaattia riittää pitämään mökki sen muutaman asteen verran lämpimämpänä kuin ulkoilma.

    Tuo YLEn juttu perustuu täsmälleen samaan. 50 neliön mökkiin tarvittiin yksi 400 watin lämmitin. Ei peruslämpöä, ei termostaatteja, ei pakkasvahtia. Lopputulos on että kosteus pysyy ulkona ja talo sekä sisustut siten pysyvät kunnossa. Ylen juttu perustuu Tampereen teknillisen yliopiston kolmen vuoden tutkimukseen.


   • Heh?


  • Ok, en kiistä makkaramestarin tai tekniikan ihmelasten tutkimuksia.

   Ihan oma käytännön kokemus kuitenkin on se, että AINA keväisin kaikki peitot, tyynyt jne pitää tuulettaa ja kuivattaa ulkona.

   Ovat AINA kosteita ja märkiä, huolimatta tuosta pienestä sisälämmöstä verrattuna ulkotilaan, eli kaikesta huolimatta.

   • 5C peruslämpö ei ole mikään idioottivarma kosteudentorjuja, Keväisin voi useinkin olla päiviä jolloin pakkasyön jälkeen lauhtuu nopeasti yli 10 asteeseen. Tällöin syntyy tilanteita jolloin sisälämpötila on pitkäänkin alhaisempi kuin ulkona ja kosteuden siirtyminen kohti sisätiloja alkaa.

    Jos tekstiilit ovat kosteita ja märkiä keväisin, on selvää että järjestely ei ole toiminut halutulla tavalla.


  • MMAM on käsittänyt asian täysin väärin. Kysymys on siitä että nimenomaan ei ole peruslämpöä vaan muutaman asteen lämpimämpi kuin ulkoilma, oli sitten -30 tai 30.

   • MMAM kommentoi nimimerkin "mitä tekisi" tilannetta, jossa 5 peruslämpö ja tekstiilit kosteita keväällä, tarkoituksenaan selventää miksi peruslämpö ei aina toimi kosteusteknisesti halutulla tavalla.


  • Summa summarum. Teorian ( ja testin) mukaan lämmön pitää sisällä olla aina suurempi kuin ulkona. Plussan puolella joudutaan tietysti lämmittämään vaikkapa 20, jos ulkona on 15. Kovalla pakkasella -25 riittääkin sitten kun sisällä on -20 astetta. Halvin konsti on etsiä sopivan tehoinen patteri tai useampia jos mökki on suuri. Kalliimpi on siten ohjata pattereita termostaatilla joka osaa säätää sisälämmön aina vakioasteet suuremmaksi kuin ulkoilmasta mitattu lämpötila.

  • Eli tulee "takkiin" sitten noilla yli 10 asteen keleillä. Luulisi, että lämmityksen voi heittää pois päältä vallan tuolloin.
   Vanhalla -78 mökillä eivät patterit olivat aina poissa ollessamme 5 astetta, eikä kosteutta koskaan ole havaittu.

   • "Takkiin" tulee, jos tavoitteena on homehduttaa mökkiä mahdollisimman tehokkaasti.

    Tehokkaimmin homehduttaminen onnistuun syksyn lämpimillä ja kosteilla keleillä.

    Säädetään peruslämmöksi 5, mutta ulkolämpötila seilaakin 10 asteen molemmin puolin -> lämmittimet eivät ole päällä -> sisällä on yhtä lämmintä ja kosteaa kuin ulkona. Ja muistammehan senkin, että ulkoilman RH huitelee loppukesällä & öisin 90 % molemmin puolin...

    Tästä kuivanapitolämmityksestä on näkynyt sellainenkin evoluutioversio, missä lämmitystä ohjataan termostaatilla, mutta käänteisellä logiikalla - lämmitys katkaistaan, kun ulkolämpötila menee alle -10 °C. Tässä on se juju, ettei mikrobit kasva kovalla pakkasella (muutaman asteen pakkasessa sen sijaan jotkin lajit vielä sinnittelee) pakkasilmassa on vähän kosteutta (abs. kosteus) joten ei ne rakenteetkaan taida ihmeemmin keritä pakkasjaksojen aikana kostumaan.

    Mutta kuivanapitolämmityksessä tosissaan lämmitetään, ja hyvästä syystä, tönöä ulkolämpötilan ollessa -5... 15 °C!


  • Tamperelainen Erel-tutkimus kertoo mm:
   "Home ei kasva pakkasessa, joten talvella rakennus voidaan päästää miinukselle. Sen sijaan syksyllä ja keväällä, kun ulkona on 5–15 astetta, hieman ulkolämpöä korkeampi kuivanapitolämmitys ehkäisee homeen kasvua sisätiloissa tehokkaasti."

  • Tämä on mielenkiintoinen aihe ja ajankohtainen.

   Hometta tai tekstiilien tuhoutumista ei sentään ole koskaan onneksi ollut, mutta tosiaan tuo tasainen 5C ei tunnu takaavan sitä, ettei kosteutta pääse ja jää sisälle. Keväällä aurinkoisena ja ensimmäisenä vkonloppuna, talven tunkkainen ilman, pitämällä ulko-ovi pvän auki ja vuodevaatteet samalla aurinkoon, on ollut tapana tuulettaa. Tämän jälkeen ei enää samaa tarvitse toistaa seuraavina kevätvkonloppuina.

   Itse olen pähkäillyt samoin, että ongelman ydin lienee kevät ja syksy, jolloin ulkona lämpötila voi nopeasti heilua iltapvän 20C asteesta yön pakkasiin.

   Kuka ehtii joka vkonloppu loma-ajan ulkopuolella säätämään pattereitaan, eli varmasti hyvin monessa mökissä tuolloin on hetkellisesti kylmempää sisällä, kun ulkona.

   Lisäksi kun mökki on meren rannalla, aina sade ja tuuli lisäävät kosteusefektiä. Olisi kiintoisaa tietää, onko tuo mökkitesti tehty missä päin Suomea, eli olosuhteet vaihtelevat Lapin kuivasta pakkasilmasta rannikon lauhaan ja kosteaan sadesäähän. Entä millainen oli testimökki ja miten eristetty ja sijaitsi maastossa.

  • Ideahan on että se tietyntehoinen (aika pieni) patteri hehkuu aina täysillä jolloin eristetyn mökin sisätiloissa on aikalailla takuuvarmasti lämpöisempää kuin ulkona. Jos iso määrä pattereita on säädetty 5 astetta, niin kovalla pakkasella lämmitetään turhaan ja lämpöisillä keleillä kämppä jää viileämmäksi kuin ulkoilma. Yhden patterin termostaatti siis kybälle esim 25. Aiemmin joku kertoi pärjäävänsä pienessä mökissä 200 w patterilla.

  • Luin ketjun läpi.

   Mulla olis yks kysymys.

   Mökkiin laitetaan vain yksi patteri?

   Mahdoton yhtälö, että sisällä olisi silloin lämpimämpää kun ulkona joku 17C päivä.

   En millään usko tuota, että sillä on väliä, onko vaikka 4 patteria 7C tai yksi patteri 20C.

   Aina ne patterit on perässä ulkoilman muutoksia!

   • ok..


   • > Mökkiin laitetaan vain yksi patteri?

    Saa niitä olla useampiakin, mutta vain 1 jätetään päälle ja termostaatti säädettynä niin ylös, että se paahtaa koko ajan.

    > Mahdoton yhtälö, että sisällä olisi silloin lämpimämpää kun ulkona joku 17C päivä.

    No hohhoijaa. Teltassako asut? Mökissä seinärakenteet varaavat sen verran lämpöä, että mökin sisälämpötila seuraa ulkolämpötilan muutoksia varsin monen tunnin viipeellä. Ja ihan sama juttu on kosteuden suhteen - kuivanapitolämmityksen aikanahan ei tarvi räppänöiden olla selällään (kun sisällä ei ole kosteuslähteitä), joten sisäilman kosteus (abs. kosteus) seuraa ulkoilman muutoksia hitaasti = asettuu käytännössä vuorokauden keskim. olosuhteiden mukaiseksi.

    Jotenka sillä ei ole merkitystä, vaikka ulkoilman lämpötila hetkellisesti käväisisi korkeammalla kuin sisäilman lämpötila - toiminnan kannalta on oleellista se, että sisäsilman (vuorokauden) keskilämpötila > ulkoilman keskilämpötila.

    Lisäksi sisälämpötilaa pyrkii nostamaan ikkunoista sisään paistava aurinko. Sopivalla paikalla sijaitsevassa mökissä tämä saattaa jo yksinään riittää hoitamaan kuivanapitolämmityksen ts. selittää sen, että osalla ei ole mökit homeessa, vaikkei ikinä ole mitään perus eikä kuivanapitolämmityksiä käytetty...

    Nääs jo ollaan täysin ulkoilman olosuhteiden armoilla (varjoisa paikka jne.) niin kyllä kajahtaa kaikki vaatteet yms. homeeseen (kokemusta on kylmistä ulkovarastoista).


  • On aivan totta että maaliskuun nopeissa lämpötilamuutoksissa se yksi 200 W patteri ei kerkiä täysin mukaan tuntitasolla. Ei sen tarvitsekaan. Kosteus ei siirry hetkessä, muutamassa tunnissa, ei ulos eikä sisään. Siihen tarvitaan päiviä ja viikkoja.

   Maaliskuun jyrkät vaihtelut johtuvat pääosin auringosta. Pilvisellä on paljon pienempiä vaihteluja. Kun aurinko paahtaa, se paahtaa myös mökin ikkunoista sisään ja se nopeuttaa lämpötilan nousua. Kun aurinko paahtaa, ulkona on myös alhaisempi suhteellinen kosteus. Ikkunoista voi tulla enemmän lämpötehoa kuin siitä 200 W patterista. Vaikka päivän lämpimimpään aikaan, muutama tunti, sisällä olisikin hiukan ulkolämpötilaa viileämpää niin kosteutta siirtyy vain vähän.

   Yöllä taas ulkona on kylmää. Mökin rakenteet ovat lämmenneet päivän aikana ja se 200 W patteri hidastaa lämpötilan laskua, joten sisällä on paljonkin lämpimämpää kuin ulkona. Sillon kosteutta siirtyy nopeammin ulos kuin mitä päivällä siirtyi sisälle, ihan pelkästään lämpötilaerojen vuoksi.

   Jos ei ole kuivanapitolämmitystä vaan joku 5 asteen termostaattiohjattu patteri niin patteri ei lämmitä päiväsaikaan ollenkaan ja silloin siirtyy kosteutta sisälle enemmän kuin kuivanapitolämmityksellä.

   Tämän ovat jo useat muutkin selostaneet, yritin vaan selostaa hiukan yksityiskohtaisemmin.

  • Mulla on ollut mökki kylmänä ja takan pelti ja suuluukut auki, jotta ilma pääsee vaihtumaan. Jos mökkiin jättää yhden tuollaisen pikkupatterin päälle ja lämpötila mökissä vaihtelee pakkaselta plussalle ja takaisin, niin ilmeisesti siinäkin tapauksessa pitää jättää suuluukut auki ?

   Toinen asia on sitten paloturvallisuus. Onko sen suhteen mitään riskiä, jos tyhjässä mökissä tuollainen pikkupatteri pohottaa täysillä viikkokausia pakkasaikaan ?

   • kuinkas on pelannut?


  • Sähköpatterit on suunniteltu ja valmistettu jatkuvaa käyttöä varten. Riski on sama kuin sähkölöämmityksessä yleensä.

   • Jos haluat käyttää noita laitteita kuivanapitolämmitykseen kuten tässä ketjussa seolstetaan niin niitä tarvitaan kymmeniä.


  • Enpä ole lämmitellyt mökkiä sähköllä, muttei siltikään ole tumpan hajua, saatika homepilkkuja tekstiileissä ollu.
   Lähtiessä lämmitän mökin kunnolla ja vielä pesällinen puita palamaan, kun poistun mökiltä. Pellit jätän auki. Ainakin omassa tapauksessa tämä on toiminut jo vuosia, eikä ole tarvinnut harkita muita vaihtoehtoja.

   • Ei se niin tarkkaa ole. Minä puolestani jätin asumalämpöisen mökkini jäähtymään ilmojen mukaan. Pellit olen pitänyt joka talvi kiinni. Hirsien nurkista ja parven hiukan raollaan olevasta tuuletusventtiilistä tulee ehkä hiukan ilmanvaihtoa.
    Hyvin on mökki noin menetellen talvehtinut 20 vuotta.


   • Joku vaan kirjoitti:

    Ei se niin tarkkaa ole. Minä puolestani jätin asumalämpöisen mökkini jäähtymään ilmojen mukaan. Pellit olen pitänyt joka talvi kiinni. Hirsien nurkista ja parven hiukan raollaan olevasta tuuletusventtiilistä tulee ehkä hiukan ilmanvaihtoa.
    Hyvin on mökki noin menetellen talvehtinut 20 vuotta.

    pellit vuoroin kiinni, vuoroin auki, mutta hajua vaan tuppasi tulemaan ja homepilkkuja. Ongelma poistui, kun hankittiin tuollainen aiemmin mainittu Enean -aurinkokuivain.


   • Meillä oli kirjoitti:

    pellit vuoroin kiinni, vuoroin auki, mutta hajua vaan tuppasi tulemaan ja homepilkkuja. Ongelma poistui, kun hankittiin tuollainen aiemmin mainittu Enean -aurinkokuivain.

    Nimimerkki Lämpötilaero teki tällä palstalla joku aika sitten seuraavan kysymyksen:
    "Tuohon kuivanapitolämmitykseen löytyy näköjään ihan oma lämpötilaerotermostaattikin:
    http://www.sahkotarvikkeita.fi/Laempoetilaerosaeaedin-LES05
    Onkohan kellään kokemuksia moisesta laitteesta? "

    Kiinnostaa sama asia eli onko ko. säädin hintansa arvoinen? Ainakin teoriassa sen avulla voitaisiin oikeasti toteuttaa tuo kuivanapitolämmitys.


  • Tässä ketjussa on kerta toisensa jälkeen selostettu että pieni lämpöpatteri ilman termostaattia toteuttaa kuivanapitolämmityksen. Termostaattia ei tarvita. Tottakai sen saa silti hankkia.

  • Yli 10 vuotta olen käyttänyt "kuivanapitolämmitystä" rintamamiestalossa. Ei valu ikkunat, eikä kovalevyt pullistele, niinkin aikaisemmin. Kulutus 5 kWh/vrk. En hankkisi mitään lämmitintä kuivanapitolämmitystä varten. Kiinteät sähköpatterit ikkunoiden alle ja mitoitus normaalia lämmitystä varten (itselläni 3x800W). Syksyllä jätetään patterien ohjaus lämpötilaerosäätimelle. Säätimelle asennetaan ohituskytkin, jolla kuivanapitosäädin voidaan ohittaa. Tällöin patterien omat termostaatit säätävät aseteltuun 20 asteeseen. Kytkimen ohjaus ohitukselle tekstiviestillä muutama päivä ennen mökille menoa. Kovallakin pakkasella lämpötila ehtii nousta siedettäväksi jo ennenkuin takka sytytetään. Ps. Lämpötilaerosäätimen anturi pohjois- tai itäseinälle, ettei aurinko nosta tarpeettomasti sisälämpötilaa.

  • Eiköhän tää juttu ole kokemusperäinen.
   Mikä systeemi sopii toisen mökkiin, ei välttämättä sovi naapuriin.
   Mökin rakennusmateriaali. Missä sijaitsee. Miten eristetty. Miten patterit tai takka, niiden tehot tai sijainnit neliöihin.
   En usko, että on vain yhtä tottuutta.

  • Kummallista eipäs-juupas kinaamista.
   Tämä asia on tutkittu suomessa 2010. Tutkimus löytyy netistä.

   Piironen, J. & Vinha, J.
   Vakiotehoisen kuivanapitolämmityksen vaikutus hirsimökkien
   lämpö- ja kosteustekniseen toimintaan. Tampereen teknillinen ylipisto, Rakennustekniikan laitos, Rakennetekniikka, Tutkimusraportti. Tampere 2010.

   • Kokeilin tuota sähköpattereilla pidettävää kuivanapitolämmitystä mökillä. Jätin mökille kaksi ns. pakkasvahti- lämmitintä syksyllä ja kun nyt talvella kävin mökillä niin ei ollut kuiva! Eikä yhtään vähemmän pakkasta kuin ulkona! tästä tein sen johtopäätöksen että kuivanapitolämmitys sähköllä EI TOIMI sähköttömällä mökillä.


  • mökillä. Ei ole sähköä meilläkään, mutta Enean -lämmitin on. Kuivaa oli.

  • Mainosmiesten propagantaa moisten aurinkokuivaimien toiminta, niistä ei ainakaan ole mitään hyötyä. Iänkaiken on mökit olleet talven kylmillään ja talvehtineet hyvin jos ovat oikein rakennettu ja riittävän ilmanvaihdon omaavia. Mutta kukin tyylillään jokainen uskoo ja tekee kuten haluaa.

   • ei pidä paikkansa, meillä ollut kahdessä mökissä tälläinen ;
    http://www.solarmagic.fi/informaatio.htm (tosin eri merkkinen)
    ja suosittelen varauksetta kaikille jotka haluavat keväällä esilämmitetyn ja varmasti kuivan mökin. solarventi on toinen hyvä laatikko, mutta katolla rumempi kokonsa puolesta, sulaa nopeammin lumettomaksi keväällä joten saattaa olla tehokkaampi (ja kalliimpi). meillä katto toinen lape lähes etelään, ja pinta-ala mustaa huopaa 8x8m sisääntulo lähes harjalla (n.2m).

    ps. ei ole meillä ollut ongelmia kosteuden kanssa koskaan, mutta tämä lämmittää 78m2 1,5krs mökin yläkerran yli 10 astetta ulkolämpötilaa korkeammaksi, maalis/huhtikuussa (jos lappeella ei ole enää lunta! poistoilma menee vissiin piippuun, huiku käy kun koettaa kädellä kun tuhkaluukun ilmanottoa on ruuvannut hieman auki. tuon teho vaan ei riitä koko mökkiin, valitettavasti.


  • Lisälämmitystä tarvitset joka tapauksessa kevättalvella joten en kyllä moista investointia ymmärrä,varsinkaan kun teillä ei muutenkaan ole kosteusongelmia. Kesällähän sille ei ole senkäänverran käyttöä.

   • mökin hajua ja itiöpilkkuja siitä huolimatta, että pellit olivat auki ja ikkunaakin on etelään reilusti. Vasta Eneanin asentaminen korjasi tilanteen. Lisälämmitys hoituu mukavasti takalla, kiukaalla ja muulla asumisesta tulevalla lämmöllä.


  • Minulla on kokemusta mökin patterilämmityksestä syksyllä ja keväällä, talven kuukaudet kylmillään. Sähkölasku oli valtava. Sitten laitatin vastukset varaavaan takkaan ja säädin lämmöksi 10. Sähkölasku ihan samaa luokkaa ja lämpö koko vuoden ainakin 10. Takkatulet vaihtuneet kaminan pesän tuijotteluun, tuli se sielläkin palaa. Nyt olen tyytyväinen.

  • Nikille luksus. Tämä aihe on kuivanapitolämmitys, ei patterilämmitys jossa säädetään lämmitys johonkin 10. Sinulla on koko talon täyslämmitys päällä koko ajan, tosin hiukan viileämmäksi kuin silloin kun joku on paikalla. Siinä syy sinun suuriin sähkölaskuihin.

   Kuivanapitolämmitys on tyypillisesti yksi tai muutama aivan pienitehoinen patteri päällä siten että sisälämpötila on muutaman asteen lämpimämpi kuin ulkona. Kaikki muut patterit ja lämmittimet pois päältä. Se tulee paljon halvemmaksi.

  • Tätä mietin avuksi :

   www.euroka.fi/pakkasvahti.htm

   tarkoitettu ihan muuhun, mutta miksei toimisi samoin patterin kanssa ?

   • Pakkasvahti soveltuu hyvin kuivanapitolämmitykseen, jos sen termostaatti voidaan säätää vahdin olemaan päällä koko ajan. Omassani olen säätänyt lämpötilan 35 asteeseen, jolloin vahti toimii täydellä teholla jatkuvasti


  • Kuivanapitolämmitys on tasan tarkkaan eri asia kuin pakkasvahti. Pakkasvahti ei kuivata mökkiä leudoilla syys- ja kevätkeleillä. Lue yllä.

  • Joo. Sain omakseni pienen 70-luvulla rakennetun hirsimökin, paikalla veistettyä paksua hirttä, hyvin eristetty ja tuplaikkunat. Kooltaan n. 25-30 m3. Kiinnostaisi tuo kuivanapitolämmitys, mutta mistä löytää tuollaisen pienen sähköpatterin ilman termostaattia?

   • Njoo. Törmäsin tuossa noihin kauko-ohjattaviin gsm-pistorasioihin ja puntaroin nyt kuitenkin josko ostaisin sellaisen, jotta saan mökin sähköpatterilla lämpenemään paria päivää aikaisemmin ennen sinne menemistä. Mökillä käyntejä tullee olemaan muutamia viikonloppuja syksyn-talven-kevään aikana. Varsinaisia kosteus/homeongelmia ei mökillä tietääkseni ole ollut, on ollut tähän asti talvet käyttämättä ja kylmillään. Yleensä kun menee kylmälle mökille viikonlopuksi, niin ekat pari päivää menee kuivatukseen ja mökki alkaa tuntua kuivalta ja lämpimältä silloin kun pitää jo lähteä pois.


  • *

   • Ei se termostaatti patterissa haittaa. Kylmänä vuodenaikana se joka tapauksessa hehkuu täysillä tai säädetyllä maksimiteholla ja lämpimänä vuodenaikana sitä ei tarvita.


   • åoweflölwöl kirjoitti:

    Ei se termostaatti patterissa haittaa. Kylmänä vuodenaikana se joka tapauksessa hehkuu täysillä tai säädetyllä maksimiteholla ja lämpimänä vuodenaikana sitä ei tarvita.

    Eikös tuollaisen kuivanapitolämmityksen voi tehdä mökkiin pelkällä mustalla muovilla? Jos mökissä on ikkunat eteläänpäin, virittää mustan muovin ikkunaan sisäpuolelle. Siihen kun aurinko paistaa ikkunan läpi niin johan lämpenee. Jos haluaa lisätä ilmankiertoa niin tekee vaikka ikkunan alle tuloilmaventtiilin josta kylmä ulkoilma pääsee sisään muovia vasten lämpenevän ilman noustessa ylös.


   • Jätesäkkilämmitin kirjoitti:

    Eikös tuollaisen kuivanapitolämmityksen voi tehdä mökkiin pelkällä mustalla muovilla? Jos mökissä on ikkunat eteläänpäin, virittää mustan muovin ikkunaan sisäpuolelle. Siihen kun aurinko paistaa ikkunan läpi niin johan lämpenee. Jos haluaa lisätä ilmankiertoa niin tekee vaikka ikkunan alle tuloilmaventtiilin josta kylmä ulkoilma pääsee sisään muovia vasten lämpenevän ilman noustessa ylös.

    LÄmmittäähän tuo mutta ei varsin lisää ilmanvaihtoa.

    Ajattelin itse kyhätä tuollaisen "solarventi"-systeemin. Sillä erotuksella että laitan aurinkopaneelin ja tuulettimen molempiin päihin. Että puhallus alkaa vähän aiemmin aamulla ja velto loppuu vähän myöhemmin. Uusimmassa TM Kodinenergia-läyhyssä (18e/2012) oli esitelty muutama itse tehty patentti ja Solarventiä kehuttiin puolen lauseen verran. Todellisia testejä ei ole oikein näkynyt, mutta en ymmärrä missä tuo voisi mennä vikaan: muuten mökki on omissa oloissaan, mutta kauniilla säällä ilma vaihtuu vähän enemmän. VAikutus on vähän sama kuin jos kävisi aina auringon paistaessa/kuivalla säällä aukaisemassa räppänän, ja aina kostealla säällä ja yöllä sen panisi kiinni. Sydäntalvi = pakkanen = ei ongelmaa. Sitten keväällä kun aurinkoisena perjantaina lähtisi mökille niin tuvassa olisi ehkä pari astetatta lämpimänpää ja hiukan kuivempaa kuin ulkona. Nythän on usein toisin päin: mökissä on kosteaa ja asteen kylmemmpää.

    Tänä vuonna on tullut hankittua myös Tuta- gsm-pistorasia. Tuntuu luotettavalta kevät- ja syksykaverilta. Maksoi 90 euroa. Lämmittää ja kuivattaa makuuhuonetta jo muutaman tunnin ennenkuin päästään paikan päälle.


   • mökkiviljo kirjoitti:

    LÄmmittäähän tuo mutta ei varsin lisää ilmanvaihtoa.

    Ajattelin itse kyhätä tuollaisen "solarventi"-systeemin. Sillä erotuksella että laitan aurinkopaneelin ja tuulettimen molempiin päihin. Että puhallus alkaa vähän aiemmin aamulla ja velto loppuu vähän myöhemmin. Uusimmassa TM Kodinenergia-läyhyssä (18e/2012) oli esitelty muutama itse tehty patentti ja Solarventiä kehuttiin puolen lauseen verran. Todellisia testejä ei ole oikein näkynyt, mutta en ymmärrä missä tuo voisi mennä vikaan: muuten mökki on omissa oloissaan, mutta kauniilla säällä ilma vaihtuu vähän enemmän. VAikutus on vähän sama kuin jos kävisi aina auringon paistaessa/kuivalla säällä aukaisemassa räppänän, ja aina kostealla säällä ja yöllä sen panisi kiinni. Sydäntalvi = pakkanen = ei ongelmaa. Sitten keväällä kun aurinkoisena perjantaina lähtisi mökille niin tuvassa olisi ehkä pari astetatta lämpimänpää ja hiukan kuivempaa kuin ulkona. Nythän on usein toisin päin: mökissä on kosteaa ja asteen kylmemmpää.

    Tänä vuonna on tullut hankittua myös Tuta- gsm-pistorasia. Tuntuu luotettavalta kevät- ja syksykaverilta. Maksoi 90 euroa. Lämmittää ja kuivattaa makuuhuonetta jo muutaman tunnin ennenkuin päästään paikan päälle.

    lisäys näihin solarventeihin ;
    meillä alakerta hirttä, yläkerta vain päistään, jyrkkä katto mustaa huopaa, etelään.
    alakertaan lämpövaikutus ei yllä, yläkerran 'parvi' lämpiää tuolla mainiosti.
    lämmitysvaikutus alkaa helmikuun lopussa, jos vain aurinko paistaa, meillä sellanen avomalli, joten teho on noita solarventin laatikoita varmasti pienempi.
    ps. ei tämä lämmittimestä käy, tehot ei riitä!


  • Tiedoksi.

   Leveltec Oy tuo alkuvuodesta markkinoille kotimaisen kuivanapitolämmitys ohjaimen joka pistorasian ja halutun lämmittimen/lämmittimien väliin asennettuna pitää lämpötilaeron ulko- ja sisätilojen välillä noin 5-asteessa. Laitteessa on kaksi lämpötila-anturia joista toinen sijoitetaan ulos ja toinen luonnollisesti sisään. Asennus on mallia töpseli seinään, eli helppo.

   Hinta ja saatavuus selviää Tammikuun 2014 aikana.

   Lisätietoja leveltec@leveltec.fi

   Terveisin
   Jarkko Liiman
   Leveltec Oy

  • Hohhoijaa.
   Pari perusasiaa,
   ensinnäkin mökkiä ei tarvitse lämmittää kokoaikaa, vaan vain ilmojen lauhtuessa, koska silloin sisällä oleva kylmempi ilma aiheuttaa ulkoatulevaan ilman kosteuden tiivistymisen pinnoille.

   toiseksi mökkiä ei tarvitse lämmittää kokoaikaa ilmojen lauhtuessa, vaan tehdä silloin tällöin kuivatus 'lämmitys', ja siihen toi aurinko lämmitin toimii oikein hyvin.-

  • Mistä näitä leveltekin säätimiä saisi ostaa ja mihin hintaan? Onko kokemuksia?

  • Nyt on kokemusta 2011 aloitetusta yhden huoneen lämmityksestä, Pelaa oikein hyvin ja talven sähkönkulutukset olleet 100kwh kk eli ei paljon mitään, lisäksi talvikäyntejä helpottaa se että mökin sydän on lämmin , saa nostettua lämmöt ylös hiukan nopeammin. Lämpötilaerot ovat olleet sellaiset että sisällä on aina -5-8 c lämpimämpää kuin ulkona. Olen todella tyytyväinen ja tästä tuli meille pysyvä systeemi

  • Onko sinulla ollut jonkunlainen säädin käytössä vai juuri tuo kyseinen mitä mainostettiin vai ilman säädintä? Kuinka iso huone ja minkä kokoinen patteri ollut käytössä?

  • Huone on joku 5-6m2 ja siellä on wc ja vesikalusteet, pesukone , lämminvesivaraaja tyhjennettynä yms. patteri on tavallinen jaloillaan seisova 700w ja öljytäyttöinen. Ovi on normaali puinen ovi josta lämpöä pirttiin hohkaa sopivasti , seinät pyöröhirttä. Tässä tapauksessa täytyy muistaa kuitenkin sähkökatkot ja thjentää wc:n vesisäiliö ja laittaa jäätymisenestoa vesilukkoon ja lattiakaivoon. Olen myös peittänyt wc-pytyn ja lattiakaivon muovilla koska kun huone on lämmin niin muutamassa kuukaudessa lattiakaivo voi kuivua, samaten wc-pytty . Tietty jos rupeaa lattiakaivoa peittämään niin pitää olla varma että mitään vesivahinkoa ei voi sattua.Mökki on pohjoisessa ja tosiaan kun seuraa fortumin valpa-palvelulla sähkönkulutusta niin se on pakkasillakin luokkaa 3kwh vrk ja kun mökissä on keskellä oleva huonen lämmin niin muun osan lämmittäminen ei ole niin tuskaista

   • Ja tärkeimmät jäi puuttamaan: hinta? mistä voi ostaa?


   • kanto kirjoitti:

    Ja tärkeimmät jäi puuttamaan: hinta? mistä voi ostaa?

    Melkein voi arvata että hinta on sitten jotain älytöntä kuten aina tämmöisten kanssa ennenkuin joku muukin tekee vastaavan tuotteen murto-osan hintaan.


   • Arvatenkin kirjoitti:

    Melkein voi arvata että hinta on sitten jotain älytöntä kuten aina tämmöisten kanssa ennenkuin joku muukin tekee vastaavan tuotteen murto-osan hintaan.

    Miksi tuota pitäisi arvuutella. Onko vaikeaa lyödä tuo googleen ja katsoa?
    Näyttäisi olevan SLO:n hinta 260 €.


   • KVG... kirjoitti:

    Miksi tuota pitäisi arvuutella. Onko vaikeaa lyödä tuo googleen ja katsoa?
    Näyttäisi olevan SLO:n hinta 260 €.

    Miksi vaivautua kun arvauskin osui oikeaan


   • KVG... kirjoitti:

    Miksi tuota pitäisi arvuutella. Onko vaikeaa lyödä tuo googleen ja katsoa?
    Näyttäisi olevan SLO:n hinta 260 €.

    Saakos SLO:lta ostaa Matti Meikäläinen, eikös se ole sähköammatilaisten tukkuri? Veroton vai alvillinen hinta? Jälleenmyyjät?


   • kanto kirjoitti:

    Saakos SLO:lta ostaa Matti Meikäläinen, eikös se ole sähköammatilaisten tukkuri? Veroton vai alvillinen hinta? Jälleenmyyjät?

    http://bestcaravan.fi/verkkokauppa/tuotteet/#!21&:18937;promod

    Best-Caravan jälleenmyy myös.   • Arvatenkin kirjoitti:

    Melkein voi arvata että hinta on sitten jotain älytöntä kuten aina tämmöisten kanssa ennenkuin joku muukin tekee vastaavan tuotteen murto-osan hintaan.

    Probyten rakennussarja tee-itse-miehelle 100,44 euroa

    Differentiaalilämpötilarele

    http://probyte.fi/oscom/product_info.php?products_id=602


  • Noissa siirrettävissä öljytäytteisissä pattereissa on maadotettu pistorasia. 60-luvun näkissä ei maadotusta ole joka paikassa. Millainen homma mahtaa olla noiden sähköjen kohentamisessa? Kyselee täysi maallikko.

   • Ei ole turvallisuusmääräysten perusteella tarvetta muuttaa mitään, jos kerran mökissä on maadoittamattomat pistorasiat niin on aikoinaan katsottu että käyttöolosuhteet ovat vaarattomat ja on aivan ok kytkeä nuo lämmittimet -periaate on se että jos pistotulppa sopii (vuolematta...) rasiaan niin homma ok.
    Tietysti voidaan jossitella sillä että jos käyttöolosuhteet ovatkin muuttuneet vaarallisiksi sähköjen asentamisen jälkeen eli esim. jonkin remontin yhteydessä lattiamateriaali muutettu johtavaksi ja pistorasioita ei olekkaan muutettu niin asia on eri...


  • Tilasin Enean SH720 aurinkolämmittimen mökille kesällä 2014. No itse tuote tuli viikossa Matkahuollolla. Mutta kun avasin paketin, hämmästys oli suuri. Tuotteen laatu eli työn jälki oli mielestäni sirppi ja vasara luokkaa, ei vaikuttanut kotimaiselta laatutyöltä. Toinen oli kuljetusvaurio, joka oli aiheutunut huonosta pakkaamisesta.
   Siitä alkoi sitten kuukausien selvittely kuljetusvaurion aiheutumisen syystä. Pakkausvirhe vai liian kova käsittely kuljetuksessa. Enean yhtiö on erikoisen heikko hoitamaan asioita kuntoon, on vastuun pakoilua, latuvirheiden kieltämistä ja vaikka mitä luikertelemista. On lokakuu, eikä minulla ole vieläkään kesällä maksamaani paneelia. Aurinkolämmitin piti heti toimittaa Matkahuoltoon kuljetusvaurion vuoksi. Eli toimivuutta en ole vielä päässyt edes testaamaan.
   Mielipiteeni on, että Enean SH720 aurinkolämmitin on rakennettu huolimattomasti ja valmistaja toimii ala-arvoisesti toimituksissa. Raha ennakkoon kyllä kelpasi.

   • Saimme kuulla, että tällainen kommentti on nettiin ilmestynyt ja mielellämme tuomme asioiden kulusta esille lisää tietoa.

    Tämä hämmästynyt asiakas sai lämmittimen heinäkuun lopulla ja maksoi sen tavalliseen tapaan noutaessaan, ei siis ennakkoon. Pian sen jälkeen hän ilmoitti, että laitteeseen oli tullut kuljetusvaurio ja neuvoimme häntä Matkahuollon ohjeiden mukaisesti ottamaan yhteyttä Matkahuoltoon asian selvittämiseksi. Näin hän tekikin. Viikkoja myöhemmin kuulimme asiasta seuraavan kerran ja kävi ilmi, että Matkahuolto ei ollut suostunut korvauksiin, koska pakkaus ei heidän mukaansa ollut millään tavalla vaurioitunut.

    Koska asia tuntui oudolta pyysimme puolestamme Matkahuoltoa tutkimaan asian vielä uudelleen. Heidän kantansa ei kuitenkaan tämänkään jälkeen muuttunut. Päädyimme nyt toimittamaan asiakkaalle uuden lämmittimen ja pyysimme Matkahuoltoa toimittamaan vaurioituneen tuotteen meille pakkauksineen tutkittavaksi.

    Asiakas sai siis meiltä uuden tuotteen vahingoittuneen tilalle heti, kun selvisi, että hän ei saa Matkahuollolta korvausta, jota hän ensisijaisesti halusi. Emme siis ymmärrä, miksi "Enean yhtiö on erikoisen heikko hoitamaan asioita kuntoon, on vastuun pakoilua, latuvirheiden kieltämistä ja vaikka mitä luikertelemista".

    Tuotteen laatuun on kuka tahansa tervetullut tutustumaan luoksemme Espooseen ja muodostamaan oman käsityksensä asiasta. Mielenkiintoista olisi tietysti hiukan tarkemmin tietää, minkä ominaisuuden tämän kyseisen asiakkaan mielestä olisi pitänyt olla toisin. Meille kun ei toistaiseksi ole välittynyt tästä tietoa. Toivottavasti kuitenkin tässäkin tapauksessa mieli on muuttunut lämmityskauden jälkeen, kun kohde lukuisien muiden tavoin on välttynyt kosteushaitoilta.


  • Kokeilussa Pro mod lite ja mökki noin 30neliöä puutalo jossa vanhat ikkunat huono ovi. Purueristys. Nyt syyskeleillä ulkona 4-7astetta ja sisällä 1000w patteri kytketty ohjainlaitteeseen termostaatti säädetty puoleenväliin. Sähköseurannan mukaan promodlite ei ole montaa kertaa katkaissut lämmitystä. Ehkä huonetilan lämpötila ei nouse noin pienellä patterilla riittävän korkeaksi verrattuna ulkolämpötilaan. Tarvitsisko koittaa vääntää patterin termostaatti suuremmalle vai laittaa toinenkin patteri tilaan. Miten tehokas patteri riittäisi nostamaan sisätilan lämpötilan 5-7astetta korkeammaksi kuin ulkolämpötila että promodlite kytkin toimisi oikein? Testaillaan.

   • "puutalo jossa vanhat ikkunat huono ovi. Purueristys"

    Taitaa se lämpö nyt mennä harakoille, jos lämmöneristys on vähän niin ja näin.


  • Kuivanapito
   Hieman ehkä puolueellisella taholla, mutta jos mökin haluaa pitää säilytyksessä ilman kosteus ja homehaittoja, eikä tahdo pitää sitä lämpimänä ja tuuletettuna on mielestäni vaihtoehdot aika vähissä.

   Nykyään on helppoasennetavia ilmankuivaimia mitkä kestävät hienosti pakkaset ja pauhut joihin saa kytkettyä kosteuttahaistavan hygrostaattianturin, mitä saa säädettyä pitämään kosteus halutun alhaisena. Laite käy vain kun kosteus pääsee nousemaan, eikä sitä tarvitse käydä valvomassa.

   Samalla kuivainta voi käyttää vaikka halkovajassa tarpeentullen. Näitä laitteita saa osoitteesta www.kartemp.fi

   • Onhan näitä vaihtoehtoja. Siis juurikin ehdottamallesi "tuuletettuna". Parempia vaihtoehtoja. Onhan lämmitys tuuletus vähän sama kuin heitellä seteleitä tuuleen. Perustelu:
    - kosteus on peräisin pääasiassa ulkoilmasta
    - tuuletus lisää lämmönhukkaa & energiankulutusta

    Kannattaisi sinunkin tutustua ketjuun "mökin kuivanapitolämmitys". Se löytynee haulla.


   • herätyskello kirjoitti:

    Onhan näitä vaihtoehtoja. Siis juurikin ehdottamallesi "tuuletettuna". Parempia vaihtoehtoja. Onhan lämmitys tuuletus vähän sama kuin heitellä seteleitä tuuleen. Perustelu:
    - kosteus on peräisin pääasiassa ulkoilmasta
    - tuuletus lisää lämmönhukkaa & energiankulutusta

    Kannattaisi sinunkin tutustua ketjuun "mökin kuivanapitolämmitys". Se löytynee haulla.

    .


  • minulla on ajatuksissa pyörinyt sellainen ratkaisu sähköttömälle mökille, että vetäisi seinälle sijoitetusta 200 W aurinkopaneelista johdot ikkunan välistä sisälle ja johtojen väliin joku vastus, joka kuumenisi paneelin tuottamasta sähköstä.

   Voisiko tällainen köyhän miehen laite toimia?

   Siis pelkkä paneeli vastus. Ei mitään säätimiä yms. kalliita laitteita.

   Mikähän olisi sopiva vastukseksi?

  • Ostin tuon ProMod liten, se on nyt päällä möksällä. Miten toimii, sen aika näyttää. Tarkemmin tuolla:

   http://www.leveltec.fi/

   • Katsoin tuotekuvauksen. Lienee siis laite, joka mittaa ulko- ja sisälämpötilaeron ja sen perusteella päättää lämmittää tai ei. En ymmärrä mihin tuota tarvitaan? Jatkuvan lämpötilaeron pitämiseenhän tarvitaan jatkuva vakiotehoinen lämmitys. Kyseisen tarvittavan tehon voi laskea tai kokeilla omalla mökillään. Sitten vain pidetään kyseisen kokoinen lämmitin rospuuttokaudet ja talven ajan päällä koko ajan. Siinä se, näin olen tehnyt ja hyvin toimii. Itsellä 400 w öljypatteri päällä syksyn ja talven. Säädän sen n. 15 asteeseen, eli sen alle kun menee lämpö sisällä, niin se lämmittää koko ajan ja pystyy pitämään lämmön n. 3-4 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä. Jos laittaisi 600 wattisen niin sitten olisi enemmän lämpöeroa, mutta kyseinen ero on hyvin riittänyt kosteuden pitämiseen poissa. Olisi mielenkiintoista kuulla jos tämä periaate ei jossain toimikaan, ja kyseisiä ohjaimia tarvitaan. Jos tarvitaan peruslämmön ja kuivanapitolämmön yhdistelmä, niin se on vähän monimutkaisempi juttu... vai onko semmoiseen tarvettakaan?


   • Laite on ns. lämpötilaerosäädin, joka pyrkii pitämään ulko- ja sisälämpötilaeron vakiona.
    Tämä onnistuisi tietysti pelkällä vakioteholla. Mutta miksi pitää vakiotehoakaan päällä silloin, kun ero säilyy muutenkin ainakin vähän aikaa ulkolämpötilan nopeasti laskiessa esim. iltaisin? Kuinka suuri säästö näin saavutetaan vakiotehoon verrattuna, siitä olisi mielenkiintoista löytää tilastoa.
    Muuten hyvä laite, mutta eräs tärkeä ominaisuus siitä näyttäisi puuttuvan. Laite säätää lämpöeroa koko ajan, vaikka pakkasilla ei koko kuivanapitolämmitystä tarvittaisi lainkaan. Eli lämmityksen voisi katkaista kokonaan esim. alle -5 asteen ulkolämpötiloissa. Pakkasella eivät homeet kasva. Tuon ominaisuuden, kun laitteeseen vielä saisi, saattaisin itsekin kiinnostua hankinnasta. Sähkön säästö pakkaskaudella olisi melkoinen.


   • Yksi ratkaisu, joka hoitaa homman on tässä: http://www.motonet.fi/fi/tuote/384669/TUTA-S30-GSM-pistorasia-16A3000W

    Tuossa oli muistaakseni lämpötilaväli, jolle lämmityksen pystyi määrittelmään kun sitä kaupassa kummastelin. Ite oon tuota lähinnä miettinyt siihen, että saan ennen mökille menoa laitettua kännykällä enemmän lämmitystehoa päälle, laittamalla siis toisen lämmittimen tuon perään kuivanapidon lisäksi. Sähkön kulutus kun on lähinnä marginaalista näillä tehoilla, että en nyt sen kanssa lähde kikkailemaan. Lisäksi aika usein pakkasillakin käydään ja silloin mukavempaa lähteä lämmittämään pikkasen lämpösemmästä mökkiä käyttökuntoon.


   • Sama_mihin_tarvitaan kirjoitti:

    Yksi ratkaisu, joka hoitaa homman on tässä: http://www.motonet.fi/fi/tuote/384669/TUTA-S30-GSM-pistorasia-16A3000W

    Tuossa oli muistaakseni lämpötilaväli, jolle lämmityksen pystyi määrittelmään kun sitä kaupassa kummastelin. Ite oon tuota lähinnä miettinyt siihen, että saan ennen mökille menoa laitettua kännykällä enemmän lämmitystehoa päälle, laittamalla siis toisen lämmittimen tuon perään kuivanapidon lisäksi. Sähkön kulutus kun on lähinnä marginaalista näillä tehoilla, että en nyt sen kanssa lähde kikkailemaan. Lisäksi aika usein pakkasillakin käydään ja silloin mukavempaa lähteä lämmittämään pikkasen lämpösemmästä mökkiä käyttökuntoon.

    Tuo näyttäisi olevan poistumassa Motonetin valikoimista ja saatavissa enää neljästä myymälästä. Vastaavia varmaan löytyy.


  • Halvin kuivana pito homma on se, kun jättää mökkiin talveksi säkillisen kissanhiekkaa tai suola säkin johonkin astiaan. Eipä maksa paljon.

   • Mielenkiintoista. Suolasäkki on kuitenkin muistaakseni kallis.

    Silicagel on Kaukoidän kuljetuksissa käytetty kosteudenpoistaja esim. elektroniikkatuotteissa.

    Onkohan tuota kukaan kokeillut? Ja mitähän tuo maksaa?

    Kissanhiekkaa voisin kokeilla.


   • 240cbm kirjoitti:

    Mielenkiintoista. Suolasäkki on kuitenkin muistaakseni kallis.

    Silicagel on Kaukoidän kuljetuksissa käytetty kosteudenpoistaja esim. elektroniikkatuotteissa.

    Onkohan tuota kukaan kokeillut? Ja mitähän tuo maksaa?

    Kissanhiekkaa voisin kokeilla.

    Eihän tuollaiseen ole mökinomistajalla varaa:

    http://www.keulaan.fi/KRAFFT-SUOLA-SAeKKI


   • Meillä on tehty näin jo yli kymmenen vuotta. 42m² mökki, jossa makkari, tupa ja keittiö. Joka huoneessa tuloilma venttiili lattian rajassa, poisto ylhäällä. Kissanhiekka säkki tyhjennetty vatiin, joka keskellä mökkiä.
    Talvisin käydään kerran pari kuussa mökillä. Edellisenä päivänä patterit päälle etänä, niin on lämmin mökki sinne mennessä. Siitä eteenpäin lämmitetään kahta varaavaa takkaa, patterit otetaan pois päältä. Ikinä ei mökissä ole minkäänlaista kosteutta. Pellit on aina auki. Eli ilma kiertää jaa kissanhiekka imee kosteuden. Helppoa, halpaa, satoi tai paistoi.


  • Säilytyslämpö on -30 pakkasilla aika kallista mutta omaisuus toivon mukaan säilyy ilman isompia remontteja.

   Yhteiskunta toki kiittää kun on asettanut mielettömät verot energian tarvitsijoille SÄILYTYSLÄMPÖÖNKIN!

   Tämä paljastui sähköntoimittajan graaffissa jossa kolmasosa on veroa! On ollut vaikea aikaisemmin todeta osuutta kun eri laskuttaja on siirrossa ja energiassa.

   • Mikä säilytyslämpö?


  • Itse jätän ikkunan ja oven raolleen saunassa räppänä tietysti. Pysyy kuivana hyvin. Järven rannalla, tuulee siis hyvin.

   Samoin pikku mökissä 2 ikkunaa auki.

   • Minä purkaisin vielä varmuuden vuoksi seinät.


  • Tjaa, kaikenlaista härpäkettä tuossa paketissa mutta se oleellinen viimeisenä: "Joku öljytäytteinen lämpöpatteri (Bauhaus)" . Nimittäin, muuta ei tarvita, ja bauhausin sijaan käy varsin hyvin muukin kauppa patteriostoksille :)

   Hommahan toimii niin, että pistetään tuollainen vajaatehoinen lämmitin (esim. 100w/10m2) kylmänä aikana jatkuvasti päälle. Siellä se sitten lämmittää ja seurailee ulkotilan lämpöjä, mutta niin että aina on tuo n. 5 astetta lämpösempää kun ulkona. Ja suhteellinen kosteus sen seurauksena pienempi. Thats it. Kokemusta on muutaman vuoden ajalta ja toimii. Jotkut varmaan pelailee lämmityksen kanssa niin että tuo ei ole pakkaskaudella päällä. Itse en ole jatkanut säätää, kustannukset on marginaaliset ja toisaalta tulee käytyä mökillä pitkin vuotta niin on sitten mukavampi mennä kuivaan mökkiin. Käyttölämmitykseen muuten hankin gsm-ohjettavan pistorasian ja sen perässä toinen, 2 kw, lämmitin, jolla saa mökin sitten mukavaan lämpöön etänä, sellainen maksaa n. 70e ja prepaid kortti 6 kk taitaa olla n 5e.

   Jos sitten haluaa seurata lokakaivojansa tuolla gozifi-systeemillä, niin se on toinen juttu, minulla ei sellaista ole ja ulkolämpötiloihin riittää kun katsoo säätilan netistä puhelimella mökiltä poissaollessa jos se nyt kiinnostaa, yleensä kiinnostaa ennusteet enemmän. Palovaroitinhälytyskin varmaan ihan ok toiminto, mutta sepä onkin toinen juttu ja kuivanapitolämmitys onnistuu sähköistetyssä mökissä varsin yksinkertaisesti.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina jatkaa säälin kerjäämistä, kaikki on Stefun syytä

   Martina jatkaa säälin kerjäämistä ja myynnin kasvattamista tällä kertaa MeNaisissa. Odotettu valkopesuhaastattelu on ilmestynyt, onnittelut kaikille j
   154
   4029
  2. Kuinka keskustella rikoksista Suomi24:ssä

   Hei kaikille! Suomi24 on aina ollut paikka, jossa keskustellaan laajasti monenlaisista aiheista. Uutiset, ihmissuhteet ja elämän koko kirjo näkyy pal
   Suomi24 Blogi ★
   53
   2202