Töissä japanissa ?

tokio_tuokio

Minkälaisia kokemuksia on työskentelystä japanissa?

Paikalliset ovat käsittääkseni kovia duunareita, mutta miten ulkomaalaisiin suhtaudutaan työmarkkinoilla ja työpaikoilla ?

3

1765

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ponta-kun

      Olen ollut Japanissa töissä vasta vähän aikaa, mutta mitään huonoja kokemuksia ei toistaiseksi ainakaan.

      Täällä olevat ulkomaalaiset työllistyvät usein ulkomaisiin firmoihin, joissa saattaa olla hyvin erilainen meininkin japanilaisiin yrityksiin verrattuna. Monet ovat joko tuleet firman lähettämänä, tai sitten ovat syystä tai toisesta täällä asuvia (esim. avioliiton kautta) ja hakevat sitten pääasiassa näihin ulkomaisiin yrityksiin. Työllistyminen täysin japanilaiseen firmaan on harvinaisempaa, mutta ei toki mahdotonta.

      Oman työni löysin paikalliesen "työkkärin" eli Hello Work -toimiston kautta. Siellä minua ainakin palveltiin ihan samalla tavalla ja ystävällisyydellä kuin paikallisiakin.

      Suhtautuminen työpaikoilla (ja muuallakin) on tietysti riippuvainen suurelta osin sinusta itsestäsi. Jos menet paikallisten mukana (l. kunnioitat täkäläisiä tapoja ja käytäntöjä sekä tutustut hieman tapa- ja kohteliaisuuskulttuuriin, niin tuskinpa mitään isoja ongelmia on odotettavissa. Suomalaiset on yleensä pärjänneet ihan hyvin. Tietysti ei pidä odottaa, että kaikki menisi kuten Suomessa (ylityökorvaukset, lomat jne...), mutta ne asiat on tietysti jo hyväksynyt siinä vaiheessa, kun ylipäätään täältä töitä hakee.

      Omalla työpaikalla on varsin rento meininki, eikä täällä edes välitetä sellaisesta perijapanilaisesta, jäykästä hierarkiasta. Tiedä sitten onko kuinka epätavallinen duunipaikka... Olen kuitenkin ainoa ulkomaalainen tässä porukassa (teen IT-alan hommia) ja ihan hyvin minut on otettu vastaan (tiedä sitten, mitä selän takana puhuvat...).

      Jos joku firma ei ulkomaalaisia halua, niin silloin niitä ei yksinkertaisesti palkata (minullakin monen lupaavan paikan haku katkesi siihen, että heti suoraan sanottiin, jotta palkaavat vain japanilaisia (tai pitää ainakin osata japanin kieli natiivitasoisesti). Yksi ensimmäisistä asioista minkä työnvälityksessä tekevät on se, että nimenomaan tarkistavat voiko tätä paikkaa hakea ulkomaalainen. Hello Workin kautta paikkaa hakiessa tarvitsee aina sieltä mukaansa esittelykirjeen, muuten firmassa ei hakemusta oteta edes vastaan (hyvin yleinen japanilainen käytäntö). Se kirje (Shokaijo) liitetään aina hakemuksen osaksi (ja ensimmäiseksi paperiksi nipussa). Tokiossa yksi Hello Work -toimisto tarjoaa palvelua englanniksikin, jos ei asiointi japaniksi onnistu.

      Kyllähän työnantajissa on niitäkin, jotka yrittää huiputtaa ja viilata linsiiin paikallisia lakeja ja asetuksia tuntemattomia ulkomaalaisia työnhakijoita. Omista oikeuksista ja velvollisuuksista saa kyllä ihan hyvin tietoja erilaisista esitteistä (ovat saatavilla englanniksi ja muutamilla muillakin kielillä), joita jaetaan eri virastoissa. Neuvontapalveluitakin ulkomaalaisille on tarjolla, jos sellaisia tuntee tarvitsevansa.

      Tuossa nyt jotain äkkiseltään sekavasti sepustettuna. Kysy pois jos haluat tietää jotain lisää.

    • tokio_tuokio

      vaatiiko ne tekemään pitkää päivää?

      hieman saanut sellaisen käsityksen että japanilaiset tekevät itse jatkuvasti ylitöitä ja ehkä vielä ilmaiseksi. Lomia saa mutta niitä ei kuulemma saa käytännössä pitää.

      jos saa työpaikan, saako maassa oleskella sen luvalla pitempään?

    • Ponta-kun

      Riippuu firmasta. Omassa paikassa ei ylitöitä tehdä kovin paljoa ja tehdyistä ylityötunneista saa 25% korkeampaa palkkaa (meillä on tuntipalkkaus). Mutta esim. vaimon firmassa ei maksettu ylitöistä yhtään ekstraa ja niitä tunteja kertyi usein väh. 5/viikko. Riippuu jonkinverran myös asemasta, esimiesasemassa tehdään usein hieman pitempää päivää. Ei kuitenkaan voi yleistää koskemaan aivan kaikkia firmoja ja toki silläkin on väliä, onko firma japanilainen vai ulkomaalainen.

      Kyllä lomia saa ja niitä pidetäänkin, mutta sellaisia kuukauden mittaisia yhtäjaksoisia lomia tuskin monella on mahdollisuus pitää. Lomakäytännötkin on paljon firmasta riippuvaisia. Yleinen sääntö on kuitenkin se, että palkallisia lomapäiviä ei ole ensimmäisen 6kk aikana. Sen jälkeen lomia on yleensä käytettävissä 10 päivän verran. Sitten kun työvuosia kertyy lisää, niin lomatkin siitä kasvaa.

      Sallittu maassaolon pituus riippuu täysin siitä, millaisen viisumin saat. Usein se on alussa voimassa vuoden. Minulla on puolisoviisumi, joten ei ole omakohtaista kokemusta tavallisten työviisumien uusimisesta.

      Puolisoviisumeissa ainakin ensin saa viisumin vuodeksi (ja todennäköisesti seuraavat pari uusintaa ovat myös vuoden mittaisia). Sen jälkeen voi anoa 3 vuoden viisumia. Nuo on kuitenkin aina tapauskohtaisia, joten ei voi luotaa siihen, että jos joku toinen on saanut heti pitemmän viisumin, niin sama toistuisi omalla kohdalla. Pysyvää oleskelulupaa voi anoa 10 vuoden maassaolon jälkeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisitehtävä alkuviikosta Maisan kotona

      Iltasanomat: Helsingin poliisilaitos vahvistaa, että Vantaalla on ollut poliisitehtävä kyseisenä ajankohtana. Poliisin
      Kotimaiset julkkisjuorut
      86
      2048
    2. Tämä on sinulle vaikka kaikki lukee

      Vaikka kuinka olet viisas ja kaikin puolin velho, niin et tiedä tilanteestani. Senkin takia menetät mielenkiinnon. Eikä
      Tunteet
      11
      1662
    3. T-mies tässä

      Kerro nainen huolesi niin pohditaan yhdessä. 😎
      Ikävä
      102
      1152
    4. Lulu selvityttää Elokapinan lakkautusta

      Persukannattajien mielistely otti Lulu Ranteella aika tavalla runtua, kun hän aikoo selvityttää mahdollisuuksia Elokapin
      Maailman menoa
      350
      1126
    5. Ensitreffit Matti joutuu "ulkoruokintaan" - Väärinymmärrysten suossa Taina-vaimon kanssa: "Oli..."

      No nyt on kyllä väärinymmärrystä kerrakseen… Mitä luulet, pysyykö Taina ja Matti yhdessä vai onko tulevaisuudessa ero ed
      Ensitreffit alttarilla
      3
      1113
    6. Harmi, kun sillä nousi

      kaikki huomio päähän. Vaikutti aluksi niin mukavalta ja vaatimattomalta 😔
      Ikävä
      53
      851
    7. Täytyy sanoa

      Että olit kyllä mielenkiintoisin ja omaperäisin nainen mitä olen koskaan tavannut. Aivan kuin joku olisi tiputtanut sinu
      Ikävä
      21
      839
    8. Miten saisin

      Hurmattua sinut uudelleen,? Pissin omiin muroihini ensinmäisellä kerralla koska olin tyhmä ja liiaksi kiinni menneess
      Ikävä
      31
      777
    9. Persu Meri Valkama kadehtii Sanna Marinin menestystä

      Taas yksi persu tuli nolaamaan itsensä kadehtiessaan menestynyttä Suomen kansan supertähteä Sanna Marinia. https://demo
      Maailman menoa
      237
      737
    10. Raamatun tärkein lause

      Ja Mooses tuli alas vuorilta missä jumala oli, Mooseksen mukaan, ilmoittanut hänelle, että hän ja koko juutalainen väki,
      Hindulaisuus
      367
      719
    Aihe