Luomu ja lisäaineet

höpönhopo

Katselinpa hyvän tiededokumentin juuri levyltä. Prisma: Lisäaineet lautasellamme. Kyllähän muuttui ainakin oma asenne tuohon E-lisäaineasenteeseen. Moniko tietää, että jos söisi pelkää luomuruokaa saisi silti yhdeksääkymmentä eri E-luokiteltua lisäainetta.

Appelsiiniinkin sisältää runsaasti E300 lisäainetta. Ihan luonnostaan, eli askorbiinihappoa (E300).

Ihmiskeho tuottaa itsekin montaa lisäainetta, esim E920.

Oikeastaan aloin oikein miettimään kaupassa käydessäni. Moni lueskelee elintarvikkeiden selostuksista E-koodeja, ja välttelee niitä. Sekä kävelee seuraavaksi terveyskauppaan ja ostaa jos jonkinlaisia terveystuotteita pillereinä, siis lisäaineita.

Toiseksikin. Jos jokin lisäaine estää elintarvikkeen pilaantumista ja vaikkapa hermomyrkyiksi luokiteltavien bakteerien syntymistä, niin onko lisäaine tuolloin pahasta.

Siinäpä sitä funtsimista itsellekin, kun jotenkin olin vain ajattelematta tuominnut lisäaineet.

5

236

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sitruunaa

      Mielestäni tuossa Prisma-dokumentissa hassua oli se, että toimittaja puhui vain käsitteestä "askorbiinihappo", vaikka kansankielellä se tunnetaan paremmin C-vitamiinina... No sama ainehan se on, mutta olisi varmaan selventänyt asiaa monille.

    • Terve olo

      Ystävä hyvä. Älä menen ansaan. Kuka maksoi tämän ohjelman? Siitä voit tehdä johtopäätöksiä. Suomalainen prof. Husukallio esiintyi vastikään tv:ssa ja totesi, että E-luokan lisäaineiden koostumuksia ei kykene edes huippututkija selvittämään. Joten kun pysyy niistä erossa ei tule ongelmia. Itse ihmettelen miksi niitä laitetaan ruokiin. Leipää ei osteta säilytykseen vaan syömiseen kuten ei muitakaan päivittäisruokia. Itse luen sisällysluettelon aina ja jos siinä on E-luokan koodeja tavara jää hyllyyn.

    • höpönhopo

      Niinpä. Tänään saimme kuulla uutisissa ikäviä uutisia. Eli, juuripa hermomyrkky josta kirjoitin aiheutti sitten kuolemantapauksen. Aika paskaa kohtalon ivaa, kun juuri tuosta kirjoitin. Ja juuri tuon myrkyn muodostumisen ehkäisemäksi lisätään E251 lisäainetta, eli natriumnitraattia. Siis käytännössä suolaa. Kyseistä ainetta on käytetty säilöntäaineena vuosikymmeniä, tai olisiko satoja. Toinen vaihtoehto olisi tavallinen ruokasuola, mutta ruokasuolan terveysvaikutukset ovat huomattavasti haitallisemmat elimistölle.

      Niin, tämänhän jo varmasti tiesitkin. Niin, kyllähän tämän päiväiset uutisetkin todistavat, että ei ihan noin, että kun pysyy erossa, ei tule ongelmia. Tutustu aiheeseen tarkemmin, niin et enää kenties ihmettele miksi laitetaan. Oliiveja ei valitettavasti kasva suomessa laisinkaa, eikä myöskään etelässä ympäri vuoden. Joten kyllä ne ovat tehty säilytettäväksi.

      Niin, jos siihen appelsiiniin, omenaan tai tomaatiin lyötäisiin tuoteselosta, ja siinä lukisi sisältävän suuren määrän E300 lisäainetta, jättäisitkö hyllyyn. paska juttu, koska c-vitamiini, eli askorbiinihapo on välttämätön ihmiselle, ja mikäli sitä ei saa, keho kirjaimellisesti mätänisi (keripukki).

    • höpönhopo

      Kyllä ohjelmassa muuten mainitiin askorbiinihapon oleva juuri C-vitamiinia. Kerrotiin kyllä ihan sanoin, ja olipa jopa tekstitykseen käännetty. Ja tulihan tuo todella selkeästi hyviin puhuttaessa noista hedelmistä.

      • höpönhopo

        En nyt ole mikään lobbari, enkä ole kenekään asialla. Vaikka saattaa siltä pölinäni kuulostaakin. On tässä vain joutunut näistä asioista vääntämään kättä ihan kotonakin. Esimerkkinä tuo lasten D-vitamiin saanti. Suomalaiset saavat aivan liian vähän D-vitamiinia, näin viimeisimmät tutkimukset antavat viitteitä. Erityisen tärkeää D-vitamiini on kasvuikäisille lapsille. Ja mistäkö sitä D-vitamiinia (talvella) lapset sitten saavat. Maitotuotteista ja maidosta itsestään suureksi osaksi. Mutta, esimerkiksi luomu-maitoon kun ei lisätä D-vitamiinia, kuten muihin maitoihin, niin jääpä sekin sitten saamatta.

        En puolustele lisäaineita, mutta tuo E-koodikammo on mielestäni aivan uskomatonta. Ja mikä huvittavinta, elintarviketeollisuus iskee sillä juuri kahdella rintamalla. Lisäaineilla saadaan tehokkuutta ja katetta. Siis peruskuluttajalle. Sitten luodaan rinnalle tälläinen luomuvouhotus, jolla saadaan iskettyä niihin kuluttajiin, jotaka eivät hyväksy tuota tehokkuuskuviota. Riskit luultavasti ovat molemmilla rintamilla yhtä suuret, mutta elintarviketeollisuus voittaa aina.

        Hieman sama juttu kuin tuo edellinen buumi, eli kevyttuotteet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      27
      3673
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      41
      2509
    3. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      37
      2382
    4. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      7
      2117
    5. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      38
      1599
    6. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      43
      1582
    7. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      15
      1522
    8. Oletko ollut vihainen, suuttunut tai pettynyt

      johonkin kaivattusi toimintaan?
      Ikävä
      131
      1365
    9. Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan

      Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.
      Maailman menoa
      283
      1351
    10. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      45
      1305
    Aihe