En liten fråga.

rättvist på land ?

Om jag flyttar till en enspråkigt finsk ort,på grund av arbete t.ex.har mina svenskspråkiga barn möjlihet att få svenskspråkig undervisning i skola och vård på svenska i dagis? Tänkte bara att här har varit heta diskussioner hur det är på Åland.

31

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Örjan

      Vänta dig inte altför mycket svar från de dejourerande nettifennona.

      • 3113w

        Det vore bara roligt att veta,när här är så många experter på rasism och orätt behandlig mot finskspråkiga på Åland.


    • rautaako?

      Nix. Ei ole. Tämän pilalle hemmotellun vähemmistön eräs etuoikeus on se että he voivat asettua asumaan vain pieneen osaan maatamme jos mielivät saada omakielistä peruspalvelua.

      Orjuudessa elävä enemmistö sen sijaan voi asua missä tahansa (EHKÄ joitakin osittain itsenäisen Ahvenanmaan kuntia lukuunottamatta, mutta yli 99% maasta on heille siis auki).

      • huusianna

        Ainoa koko maassa virallinen kieli on ruotsi. Ahvenamaa on yksikielinen ruotsin kielellä.

        Suomi on ruotsinkieliselle ruotsin kielellä yksikielinen, koska hän voi toimia koko maassa yksikielisesti ruotsin kielellä. Suomenkielisen on oltava kaksikielinen ja osattava ruotsia Ahvenanamaalla voidakseen toimia koko maassa.

        Ainoa koko maassa virallinen kieli on ruotsi. Suomi virallisesti vasta toinen kieli, kun ainoa valtakieli on ruotsi. Ahvenamaalla on suomen kieli monessa paikassa kielletty, mm. sairaaloissa.

        Ruotsia saa puhua kaikkialla, suomea taas ei saa puhua ruotsinkielisessä tilassa. Näihin tiloihin kuuluvat ruotsinkieliset koulut, ruotsinkieliset siirtolapuutarhat, Ahvenanmaa, ruotsinkieliset nuorisotalot.

        Ruotsinkielinen saa mennä suomen kieliseen nuorisotaloon Turussa, mutta suomenkielinen ei saa mennä ruotsin kieliseen nuorisotaloon jos ei puhu ruotsia. Kaarinassa ruotsinkieliset vaativat että jos suomen- ja ruotsinkieliset koulut ovat samassa rakennuksessa, niin pitää olla eri sisäänkäynnit ja välitunnit eri aikaan ruotsinkielisillä ja suomenkielisillä.

        Suomenkielisten asema kotimaassaan, mm. Ahvenanmaalla on syrjitty. Lastentarhassa Ahvenanmaalla oli laulettu säännöllisesti puoli tuntia viikossa suomalaisia lastenlauluja, koska osa lapsista oli suomenkielisiä. Paikallinen Landsting (paikallinen kansanedustuslaitos) nimenomaisesti teki päätöksen jolla se kiellettiin. Lasten identiteettiin kajottiin kun kiellettiin suomenkielisten laulujen laulaminen.

        Ahvenanmaalle ei voi perustaa edes yksityistä suomenkielistä koulua puhumattakaan että annettaisiin äidinkielen opetusta suomenkielellä. Sairaanhoitajat Maarianhaminan sairaalassa ei saa puhua suomea edes kahvipöytäkeskusteluissa kahvitunnilla. Mitä jos ei osaa ruotsia? Pitääkö olla mykkänä? Millä kielellä saavat muun maalaiset esim. englantilaiset tai somalialaiset työntekijät puhua jos eivät osaa ruotsia?

        Onko vain suomalaisten puhuttava ruotsia?


    • muuta sinne

      Jyväskylässä perustettiin ruotsinkielinen koulu kolmelle(3) oppilalle.
      Muuta sinne, siellä paapotaan sinunkin lapsiasi.
      Kyllä suomenkielinen maksaa...

      • fennologik ?

        AHA,nå men varför tjatas det om rasism på Åland om engång svenskspråkiga inte heller får undervisning på svenska på varenda ort ?


      • rautaako?

        "Jyväskylässä perustettiin ruotsinkielinen koulu kolmelle(3) oppilalle."

        Varmasti sinne on perustettu aika monta koulua myös suomenkielisille. Mitään takeita ei ole siitä että tuo koulu pysyy pystyssä tai että vastaavaa tehdään pienelle ryhmälle suuressa osassa maatamme. Maasa on muuten yksi koulu jossa on yksi suomekielinen oppilas. Siitä oli juttua uutisissa viime viikolla.

        Kylläpöä teitä paapotaan - ja koko maassaa lisäksi.


      • Tapio Rautalapio

        "Jyväskylässä perustettiin ruotsinkielinen koulu kolmelle(3) oppilalle."

        Korjataan nyt hieman totuudenmukaisemmaksi tuota. Jyväskylään ei ole perustettu ruotsinkielistä koulua, vaan suomenkielisessä koulussa annetaan myös ruotsinkielistä opetusta.

        Jyväskylän Pohjanlammen koulussa toimii yhdysluokkana ruotsinkielisen perusopetuksen ryhmä. Tämänhetkisestä oppilasmäärästä en tiedä, mutta kun asiasta viimeksi pari vuotta sitten palstalla kirjoiteltiin niin oppilaita oli parikymmentä.


    • mlkjioui

      Voihan sitä vaatia "palvelua" vaikka munkkilatinaksi, jos siltä tuntuu, eikä suomenkieltä ymmärrä. Tuollaisia tilanteita varten on keksitty tulkit, puhelimet ja netti. Täysin järjenköyhää yrittää pakottaa kaikki kansalaiset tulkiksi siltä varalta, että herra svekoa ei huvita joskus lomareissullansa puhua Suomessa suomea tai englantia.

    • Eläkeläinen

      Lain mukaan kunta, jossa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä asukkaita, on velvollinen järjestämään perusopetuksen ja esiopetuksen erikseen kumpaakin kieliryhmää varten. Tämä periaate on ollut voimassa koko itsenäisyytemme ajan. Tiedän sen hyvin, koska aloitin koulunkäyntini suomenkielisessä koulussa virallisesti pelkästään ruotsinkielisessä kunnassa. Sipoon kansakouluista on julkaistu historiikit, joissa selostetaan suomenkielistenkansakoulujen perustamista koskevia päätöksiä, valituksia yms.

      Muutettuamme toiselle, suomenkieliselle paikkakunnalle, siellä oli muutaman oppilaan ruotsinkielinen koulu, joka oli niin pieni, että sitä ylläpiti Svenska Folkskolans vänner. Kunta antoi sen käyttöön luokkahuoneen erillisestä rakennuksesta, kouluruokailun ja rahallisen avustuksen. Tämä jo kauan sitten.

      • rautaako?

        "Lain mukaan kunta, jossa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä asukkaita, on velvollinen järjestämään perusopetuksen ja esiopetuksen erikseen kumpaakin kieliryhmää varten. "

        Jep ja käytännössä tiedämme että tuo laki toimii paremmin toiseen suuntaan kuin toiseen. mikä sekin on toki luonnollista. Onhan toinen ryhmä sen verran suurempi että pakostakin tulee "etuoikeuksia". Eikä siinä mitään. Mutta nefejen hinku heittää asiat toisinpäin sen sijaan ihmetyttää. Tai ei se ihmetytä, mutta se että niin moni on liiankin valmis uskomaan omituisiakin väitteitä ei anna meistä suomalaisista hyvää kuvaa.


    • eri säännöt

      Niin, eipä ole Närpiössä suomenkielistä koulua, vaan heidät oppilaat lähetetään Kaskisiin ja Teuvalle, joka aamu.

      • Miten niin eri säännöt? Säännöt ovat täsmälleen samat.

        Aivan samoin kuskataan ruotsinkielisiä lapsia naapurikuntiin.
        Eli tasoissa ollaan. Yksikielisissä kunnissa harvemmin on suomen- / ruotsinkielistä koulua vaan kouluun mennään pitemmänkin matkan takaa.


    • en liten fråga.

      Tackar för alla svar,ändå tror jag att om en svenskspråkig frivilligt flyttar till en finskspråkig ort eller bara besöker så inte fodrar man svenskspråkig betjäning.Ibland är det klokast att använda sunt bondförnuft.

    • Dessvärre inte. På helfinska orter finns i regel inga svenskspråkiga skolor. Undantag finns dock, det finns bl.a. svenskspråkiga skolor i Tammerfors, Kotka och Uleåborg.
      Dina barn har självfallet rätt att få undervisning på svenska så det gäller att skicka dem till närmaste svenskspråkiga skola och din hemkommun står för kostnaderna.
      Sen kan man ju fråga sig en hur lång skolväg är skälig.

      Svenskspråkiga familjer som flyttar till helfinska orter har att välja mellan att skicka sina barn till grannkommunen, eller eventuellt ännu längre bort eller sätta dem i finskspråkig skola.
      Förr var det vanligt att barn t.o.m. bodde i internat. I Grankulla fanns det t.ex förr ett internat i samband med Grankulla samskola där många "bruksbarn" från helfinska orter fick sin gymnasieutbildning. I Lappland torde det fortfarande upprätthållas internat på skolorten för samiska barn som bor långt uppe i fjällmarken.

      http://www.edu.grankulla.fi/granhult/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=31

      • nattsystern

        Om man nu frivilligt flyttar till en enspråkig ort t.ex Åland eller Mikkeli så tror jag att man är beredd att ta konsekvenserna .Väldigt litet har här synts finskatalande ålännigar som beklagar sig.


    • "Normala" människor tar konsekvenserna. När jag flyttade till Åland, visste jag att det inte finns finskspråkiga skolor, så det var ingen överaskning. Men det var förstås ingen som tvingade mig att flytta hit heller. Men jag bodde senare några år på fasta landet (innan jag kom tillbaka hit) på ett helt finskspråkigt ställe. Där gick det inte att att mitt barn hade kunnat fortsätta att gå på en svenskspråkig skola. Fanns ingen, till den närmaste svenskspråkiga skola var c 100 km och kommunen ville inte ens diskutera om skolskjuts. Så hon började på en finskspråkig skola.
      Jag tycker att (pratar nu bara om Åland) att de som tycker att deras barn absolut måste få undervisning på finska eller att de själva absolut behöver församlingens service bara på finska (service på finska får även här) inte flyttar till Åland. Jag har svårt att förstå vad skulle vara så viktigt då att man vill flytta hit? Nettifennon får tycka att det är rasistiskt (allt jag skriver är enlingt dem rasistiskt), men man behöver väl inte flytta till ett ställe när man i förhand vet att man vantrivs där?

      • hurraren

        Allt som man skriver är rasistiskt om det är motsatsen till vad nefet har som mantra.


    • meillä on oikeus

      Tuolla lauseella "kenenkään ei ole pakko muuttaa Ahvenmaalle" voi tietysti kuitata minkä tahansa argumentoinnin. Sinun henkilökohtainen mielipiteesi on siis että sinua ei haittaa että Ahvenanmaalla ei saa perustaa suomenkielistä koulua. Kunnioitat varmasti kuitenkin niitä jotka ovat asiasta eri mieltä?

      - ei kenenkään ole pakko muuttaa Saudi-Arabiaan
      - ei kenenkään ole pakko muuttaa Pohjoiskoreaan
      - ei kenenkään ole pakko muuttaa Venäjälle
      listaa voisi jatkaa loputtomiin...

      Silti ymmärtänet että on oikein arvostella sellaisia ratkaisuja jotka kokee epäoikeudenmukaisiksi kuten Ahvenanmaalaisten kalastusoikeudet, lintujen pyytäminen, PAF ja ALV:iton myynti, suomenkielen "allergia"
      Varsinkin, kun Ahvenanmaa kuuluu Suomeen ja EU:hun ja osa sen asetuksista ja säädöksistä on selvästi ristiriidassa EU:n periaatteiden kanssa.

      • No tietysti saa arvostella (varsinkin kun ei todellisuudesta mitään tiedä), mutta jos ei asu täällä on minusta kummallista valittaa kuinka huonosti asiat täällä ovat. Ja varsinkin yrittää väitttää minulle, että elämä täällä on kamalaa suomenkieliselle, vaikka itse täällä asuvana suomenkielisena viihdyn hyvi, enkä koe tarvitsevani suomenkielisiä kouluja saati suomenkielistä seurakuntaa (se maksaisi niin paljon, että silloin taatusti eroan kirkosta, nyt saan palvelut suomeksi halutessani, mutta ilman ylimääräistä ja kallista byrokratiaa).
        Mitä epäoikeudenmukaista Ahvenanmaan kalastusoikeuksissa muuten on? Lohenkalastus on lopetettu ajat sitten, ALV.ton myynnin raja laskee olemattomiin (asiasta ovat suuresti hyötyneet myös mantereen yritykset), kevätlinnustus on käytännössä kielletty, suomenkielen allergia ei ainakaan ole suurempi kuin ruotsiallergia tällä palstalla.


      • Ahne nainen!

        Miltä ahnenaiselta kuulostaisi, jos suomalaiset sanoisivat, että jos suomenkielisyys ei kelpaa niin muuttakaa pois vain?

        Ja turha on lässyttää sopimuksista tai laeista. Tämä on ilmiselvä periaatekysymys.


      • Ahne nainen! kirjoitti:

        Miltä ahnenaiselta kuulostaisi, jos suomalaiset sanoisivat, että jos suomenkielisyys ei kelpaa niin muuttakaa pois vain?

        Ja turha on lässyttää sopimuksista tai laeista. Tämä on ilmiselvä periaatekysymys.

        Noinhan minulle sanottiin aikanaan kun muutin tyttäreni kanssa mantereelle (kts. aikaisempi kirjoitukseni), ruotsinkielistä koulua ei ollut tarjota ja koulukuljelus (sadan kilometrin koulumatka) oli täysin mahdoton järjestää. No minusta tuntui ikävältä, että lapseni joutui vaihtamaan kieltä kesken koulun, mutta eihäb sille mitään voinut. (vastaus kysymykseesi).


      • Ahne nainen!
        ahvennainen kirjoitti:

        Noinhan minulle sanottiin aikanaan kun muutin tyttäreni kanssa mantereelle (kts. aikaisempi kirjoitukseni), ruotsinkielistä koulua ei ollut tarjota ja koulukuljelus (sadan kilometrin koulumatka) oli täysin mahdoton järjestää. No minusta tuntui ikävältä, että lapseni joutui vaihtamaan kieltä kesken koulun, mutta eihäb sille mitään voinut. (vastaus kysymykseesi).

        Olisit nostanut kunnon svekon tavoin metelin. Suomessahan surulapset kuljetetaaan taksilla lähimpään kouluun veronkmaksajien rahoilla. Ja muutenkin valtiovalta tukee ruotsinkielisiä yli oman osuuden.
        Mitenkäs se asian laita onkaan siellä Ahneidenmaalla? ;)

        Esiinnyt täällä aitosuomalaisena affenana, mutta Suomessa pistät lapsesi surukouluun?

        Eli paljastit vihdoin itsesi. Olet siis Ahneidenmaalla asuva suru!
        Olen aina sen tiennyt, mutta kiva kun paljastit valhe-imagosi.
        Se on muuten nettisvekojen yksi tapa: esiintyä aitosuomalaisina pakkoruotsituksen puolustajina.


      • Ahne nainen! kirjoitti:

        Olisit nostanut kunnon svekon tavoin metelin. Suomessahan surulapset kuljetetaaan taksilla lähimpään kouluun veronkmaksajien rahoilla. Ja muutenkin valtiovalta tukee ruotsinkielisiä yli oman osuuden.
        Mitenkäs se asian laita onkaan siellä Ahneidenmaalla? ;)

        Esiinnyt täällä aitosuomalaisena affenana, mutta Suomessa pistät lapsesi surukouluun?

        Eli paljastit vihdoin itsesi. Olet siis Ahneidenmaalla asuva suru!
        Olen aina sen tiennyt, mutta kiva kun paljastit valhe-imagosi.
        Se on muuten nettisvekojen yksi tapa: esiintyä aitosuomalaisina pakkoruotsituksen puolustajina.

        Kuten äsken kirjoitin, olisin halunnut että lapseni ei olisi tarvinnut vaihtaa kieltä kesken koulunkäynnin. Ihan vain sen takia olisin halunnut hänet ruotsinkieliseen kouluun. Mikä siinä on vaikea ymmärtää? Minun äidinkieleni on suomi.
        Mutta kyllä minulle ilmoitettiin, ettei kunnalla ole mitään velvollsiuutta sitä järjestää. Jos kunta on suomenkielinen, ei sillä ole velvollisuutta järjestää koulunkäyntiä ruotsiksi.


      • hytti numero 6
        ahvennainen kirjoitti:

        Kuten äsken kirjoitin, olisin halunnut että lapseni ei olisi tarvinnut vaihtaa kieltä kesken koulunkäynnin. Ihan vain sen takia olisin halunnut hänet ruotsinkieliseen kouluun. Mikä siinä on vaikea ymmärtää? Minun äidinkieleni on suomi.
        Mutta kyllä minulle ilmoitettiin, ettei kunnalla ole mitään velvollsiuutta sitä järjestää. Jos kunta on suomenkielinen, ei sillä ole velvollisuutta järjestää koulunkäyntiä ruotsiksi.

        Minun äidinkieleni on suomi. >
        Niinpä, ei suomenkielinen tässä maassa saa ruveta kukkoilemaan..
        Jos olisit rekisteröinyt itsesi ruotsinkieliseksi, soitto Folktingetiin olisi laittanut pyörät pyörimään ja ruotsinkielinen koulu olisi tehty vaikka väkisin..
        Kun koko ajan puhutaan säästökohteista, kyllä tämä ruotsalaisuuden palvominen täytyy myös saada säästökohteeksi. Tai sitten ruotsinkielisten säätiöiden kustantamaksi. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että säätiörahoja käytetään yksityisten ruotsinkielisten koulujen ylläpitoon, vaikka sitten yhden oppilaan koulujen. Mutta yhteiskunnan kustantamien palvelujen pitää perustua tasavertaisuuteen.


    • lissabetta

      Om man läser den här debattens inlägg så tycks nog "allergi " mot svenska språket var ännu mera utbredd.

      • fiskmåsen

        De som gnäller mest här har nog aldrig satt sin fot på Åland.Deras kännedom om Åland har de fått genom Sverigebåtarnas uppehåll i Mariehamn.


    • Det är därför dom vet att vi finskspråkiga har så eländigt här och att ålänningar bara har förmåner:)

    • nuura peltuula
      • prövat på

        Fästän kommunen har skyldigheter så fungerar det inte i praktiken,det vet vi svenskspråkiga åtminstone.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Anna vielä vähän vihreää valoa

      Teen sitten siirtoni, nainen. Tiedän, että olet jo varovaisesti yrittänyt lähestyä, mutta siitä on jo aikaa. Jos tunnet
      Ikävä
      52
      2307
    2. Koulu kielsi therianit - "tunneilla kontataan ja nau'utaan"

      Oululainen koulu on kieltänyt eläin- ja rooliasujen käytön koulussa. Hyvä homma, sillä koulussa keskitytään muihin asioi
      Maailman menoa
      223
      1873
    3. Syksyinen aamuketju suden

      Hyvää huomenta ja kaunista syyspäivää. 🌞🍁🍂☕
      Ikävä
      227
      1260
    4. Tiiät että oon sulle ainoa sopiva mies

      Jonka oot koskaan nähnyt. Tämä on täysin selvä asia.
      Ikävä
      147
      1162
    5. Triatleetti osti Levin

      Mun Lappi on tosiasia.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      207
      1073
    6. Enemmistön diktatuuri Ähtärin valtuustossa

      Salo ja Nortunen, ette saa keikuttaa venettä. Olette mätiä omenoita, jotka pitää poimia pois Ähtärin kaupunginhallitukse
      Ähtäri
      32
      1072
    7. Taisit vähän aliarivoida minua ihmisenä

      Et tajunnut että olenkin aika nokkela tyttö 🤭 Jutut ja ulkonäkö varmaan hämäs.
      Ikävä
      56
      989
    8. Onhan se myönnettävä

      Että alkaa jo vähän puuduttamaan tämä. Aion silti ottaa tästä kaiken irti viimeisiä rippeitä myöden. Olenpa sitten suju
      Ikävä
      54
      902
    9. Astuin tuntemattomaan

      kun sinut tapasin, sieluni valo. Niin olen paljaaksi riisuttu kuin syksyiset puut.
      Ikävä
      57
      896
    10. Rakastan sinua niin paljon

      Kun ollaan tutustuttu lisää niin se rakkaus ei ole vähentynyt vaan muuttunut. Jännitys on vähentynyt ja tilalle on tullu
      Ikävä
      40
      840
    Aihe