Nykyään kaikilla tuntuu olevan ADHD!!!!!!!!!!!!!

tuktuktaa

Haha, hassua kun katsoo näitä keskustelujen otsikoita: 'onkohan mulla ADHD?', 'ADHD/ADD?' 'voiko mulla olla ADHD?' jne. jne...

Voi herran jumala, kaikilla ihmisillä on silloin tällöin keskittymisen kanssa ongelmia! Kaikilla ihmisillä on joskus puheripuli! Itse olen ollut pienestä asti selvä ADHD, ja voin sanoa, että kyllä ärsyttää ihan helvetisti, kun ihmiset ovat nyt yhtäkkiä heränneet pohtimaan omaa mahdollista ADHDeuttaan. Serkkuni, joka on viittä vaille kauppatieteiden kandidaatti oli esimerkiksi sitä mieltä, että hänkin saattaa olla ADHD, koska viiden tunnin lukemisen jälkeen keskittyminen alkaa takkuilla. Vastaavia tapauksia tuttavapiirissäni on useita. Siis mitä helvettiä? Mikä tässä nykymaailmassa on normaalia ja mikä ei? Kohta varmaan kaikilla on ADHD- ja ADD-diagnoosit kourissa tai mitä ikinä!

Ihmiset eivät oikein tunnu hahmottavan sitä, mitä ADHD oikeasti on. Se ei ole sama asia kuin puheliaisuus. Se ei myöskään ole sama asia kuin keskittymiskyvyn herpaantuminen. Se ei myöskään ole sama asia kuin tempperamenttisuus. Olen niiiiiiiiiiiin kyllästynyt tämän tasoisiin kommentteihin 'hermostun poikaystävälleni helposti, jolloin saatan heittää häntä nallella; onkohan minulla ADHD, kun olen niin impulsiivinen?'

Annnnnaaaaaa mun kaikki kestäääääääääääää!!!!!!!!!!!

7

820

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • levotonta_edelleen

      Tämä meidän "ongelmamme" on niin laajakirjoinen ja tavallaan vieläkin virallisen diagnoosin kautta uusi juttu, että jopa meillä "oikeilla" adhd-ihmisillä on vaikeuksia ymmärtää mitä kaikkea tämä oikeasti voi tarkoittaa. Ainoastaan me itse ihan aikuisten oikeasti tiedämme, että ei tässä ole kysymys vain siitä ettei viitsi "ryhdistäytyä ja olla niin kuin muutkin" tms. shittiä.

      Jokainen kanssakärsijämme on yksilöllinen ja sopeutunut eri tavoin elämään oman adhd:nsa kanssa, ja kun ääripäät ovat todellakin kaukana toisistaan ("normaaliin" elämään kykenevät henkilöt jotka usein eivät edes tiedä olevansa adhd:ta ja taas he, jotka jo nuorena ovat joutuneet sairaseläkkeelle elämänhallinnan ollessa todellakin kamppailua), niin en ihmettele että "terveillä" on vaikeuksia ymmärtää että tämä ei oikeasti ole mikään vitsi tai ohimenevä/parannettavissa oleva juttu.

      Ja kun on vielä kaiken lisäksi usein muita ongelmia tai diagnooseja päällä, niin kestää vielä kauan ennen kuin tämä muuttuu suuren yleisön sisällä hyväksytyksi ja ymmärretyksi neurologiseksi poikkeavuudeksi. Otsikoihin kun pääsevät lähinnä nämä negatiiviset ääripäät jotka luovat huonon maineen :(

      Tämä kun ei suoraan vaikuta älykkyyteemme eikä näy päälle, niin pitää vain sitkeästi levittää oikeaa tietoa tästä asiasta. Jokainen meistä on esimerkki "normaaleille" ihmisille adhd:sta, joten kannattaa hoitaa oma pieni osuutensa pr-työstä huolella ja näin ajan mittaan muuttaa väärää leimaa enemmän totuutta vastaavaksi. On kieltämättä välillä hyvinkin turhauttavaa (tosin joskus myös palkitsevaa kun pystyy rikkomaan ihmisten ennakkoluuloja), mutta onko olemassa muutakaan keinoa?

    • sisterer

      Onko se sinulta pois jos useampi ihminen pohtii tätä asiaa? Oletko kenties sitten vähemmän adhd ja vähemmän erikoinen? Anna ihmisten miettiä, oli heillä adhd tai ei, ja keskity ennemmin heidän neuvomiseen, kuin tuohon valitukseen.

    • Miss outolintu

      Itselläni on diagnonisoitu 2,5-vuotta sitten, 29-vuotiaana, adhd helsingissä useissa tutkimuksissa ja tiedän myös että siihen liittyy kaikenlaista shittiä.
      Kukaan tuskin toivoo sitä itselleen oikeasti, eteenkään kun tietää mitä kaikkea siihen liittyy, mutta kyllä siitä on näemmä tullut joku muoti tabu.

      Voin sanoa itseni kohdalla että minulle diagnoosi oli toisaalta helpotus, koska olen ikäni ollut jopa perheeni keskuudessa aina arvosteltavana siitä että koulunkäynti ei kiinostanut poikien takia.
      Oli aivan turha selittää sitä, ettei ymmärtänyt asioita, ei pystynyt keskittymään, tai että tippui kelkasta koko ajan.
      Edes koulussa opettajia ei kiinostanut miksi ei ymmärrys mennyt perille, vaan sain siirron ylä-asteella "tarkkis" ryhmään :(
      Hakeuduin ammatti-kouluun mennessäni mielenterveystoimistoon jatkuvan pahan olon takia.
      Olin pyytänyt päästä juttelemaan jo 13-vuotiaasta lähtien, mutta pyyntööni ei vastattu, vaikka kuinka rukoilin.
      Itse en voinut sinne mennä kun mtt sijaitsi toisella paikka kunnalla enkä sinne millään päässyt ennenkuin siirryin samalle paikkakunnalle amikseen. Tilanteeseen ei kuitenkaan löytynyt helpotusta.
      Kaikki laitettiin koulukiusaamisen piikkiin.

      Vasta 28v löysin psykoterapeutin joka tuntui ymmärtävän ongelmiani.
      Syykin löytyi siihen myöhemmin. Hänellä itsellään oli Adhd, joten hän osasi laittaa minut oikeanlaisiin tutkimuksiin.
      Kun syy silloin löytyi, melkein itkin onnesta että minussa oikeasti oli jotain vikaa!!
      Ettei huono koulumenestys, masennus, mania, ym ym.johtunutkaan pelkästään kiinostuksesta poikia kohtaan.
      Se ei kuitenkaan muuttanut "perheemme" sisällä mitään.
      Ensimmäinen kommentti siksoltani oli, se että eiköhän jokaisella meistä ole.
      Vanhemmat vähättelivät asiaa ja nyt siitä ei enää puhuta.
      Aina jos jotain tapahtuu, pitää itseään katsoa peiliin ja ettiä sieltä vikaa ja aina pitää yrittää vaan enemmän.
      Aina voi yrittää vielä vähän enemmän kuin parhaansa.
      Pahaksi onnekseni, en saanut kelalta tuohon psykoterapiaan tukia, joten psykoterapiani jäi kesken.

      Mutta miksi siis kerron asioista ja epäonnistumistani vieläkin vanhemmilleni.
      Surullista kyllä, yritän vieläkin hakea heidän hyväksyntäänsä siihen "etten ole täysin normaali ja kykenevä kaikkeen samaan kuin normaalit ihmiset".
      Koko ikäni minua on poljettu, haukuttu, syrjitty.
      Olen löytänyt ne huonoimmat, henkisen ja fyysisen pahoinpitelyn ihmissuhteet ja tottunut takertumaan niihin, koska minulla ei muutakaan ole.
      Koko ikäni olen tottunut hakemaan ihmisiltä hyväksyntää, enkä osaa vieläkään lopettaa.
      Jollain lailla toivoisin että saisin hyväksynnän edes perheeltäni.

      Haluaisin oppia seisomaan omilla jaloillani, luottamaan itseeni, omiin päätöksiini ja oppia hyväksymään että olen ihan hyvä tälläisenä, enkä tarvitse noita ihmisiä polkemaan itseäni, jos en heille itsenäni kelpaa.
      Valitettavasti, en tiedä miten se tapahtuu.
      Suurin kynnys on kai se yksinäisyys joka pelottaa..

      Eli mitä yritän kai sanoa on se, ettei se adhd perustu todellakaan pelkkään keskittymisvaikeuksiin, tai puheripuliin, kyllä se tuo kaikenlaista muutakin roskaa elämään mukanaan.
      Minäkin olin aina ennen yksi niistä joka ajatteli sen johtuvan ylivilkkaudesta ja puheripulista tms.mutta omalla kokemuksella voin sanoa sen olevan paljon paljon paljon muutakin.
      Tällä hetkellä minua hoidetaan vain liitännäisoireideni takia.
      Meidän pienellä paikkakunnalla ei tiedetä mitään sairauteni hoidosta ja muualle ei ole varaa mennä.
      Muuttaminenkaan ei ole ratkaisu, vaikka saisin toisenlaista hoitoa, tuo se itse muuttaminen ja uudet ympyrät taas toisenlaisia ongelmia mukanaan, joten tällä hetkellä olen aika puun ja kuoren välissä.

      Tsemppiä kuitenkin teille muille samoista ongelmista kärsiville ja voimia :)

      • levotonta_edelleen

        Suuri ongelma meillä addeilla on yllättävän usein se, että emme saa tukea ja ymmärrystä edes kaikkein lähimmiltä ihmisiltä, omalta perheeltä ja ystäviltä. Kun kukaan ei oikeasti ymmärrä tai usko koko ongelmaan, niin meille addeille "normaali" käyttäytyminen luetaan "normaalien ihmisten" käytösnormien linssin läpi. Silloin me olemme "vain" omituisia, emmekä "tajua" tai "viitsi" käyttäytyä kunnolla/asianmukaisesti yms. niin kuin muutkin ihmiset.

        Ei varmasti kukaan meistä haluaisi olla mitenkään poikkeava, mutta ei se ole niin yksinkertaista. Ajan mittaan helposti alkaa vältellä tilanteita joissa on vaara käyttäytyä jotenkin eri lailla kuin "pitäisi". Jatkuva itsetarkkailu on uuvuttavaa, ja siksi on helpompi vuosien mittaan pitää etäisyyttä esim. sukulaisiin. Ja kun tarpeeksi usein tulee tunne, että on jotenkin mokannut, niin se laskee itsetuntoa todella paljon. Olemme todella herkkiä ihmisiä, ongelmammehan liittyy paljolti nimenomaan tunteiden käsittelyyn.

        Kun kyseessä on neurologinen ongelma joka ei (lievässä tapauksessa) näy päälle, eikä suoranaisesti vaikuta älykkyyteemme, on usein tunne ja kongreettinenkin seuraus, että ei oikein kuulu mihinkään joukkoon. Itse olen kenties jo tyytynyt tilanteeseen, enkä edes kovin usein jaksa enää yrittää olla "normaali". Kunhan jotenkin selviän päivästä toiseen mahdollisimman hyvin, ja nautin niistä asioista jotka teen "oikein". "Eihän ne surut suremalla lopu, on tanssi ja laulu tärkeämpää... :)"

        Tsemppiä kaikille kanssakärsijöille, toivottavasti rivimme tiivistyvät ajan mittaan ja saamme apua ja voimia toisiltamme. Emme ole harvinaisuuksia, meitä on maailmalla miljoonia. Ja varmasti jokainen kamppailee itsekseen samojen ajastusten ja ongelmien kanssa.


      • yökyöpeliini
        levotonta_edelleen kirjoitti:

        Suuri ongelma meillä addeilla on yllättävän usein se, että emme saa tukea ja ymmärrystä edes kaikkein lähimmiltä ihmisiltä, omalta perheeltä ja ystäviltä. Kun kukaan ei oikeasti ymmärrä tai usko koko ongelmaan, niin meille addeille "normaali" käyttäytyminen luetaan "normaalien ihmisten" käytösnormien linssin läpi. Silloin me olemme "vain" omituisia, emmekä "tajua" tai "viitsi" käyttäytyä kunnolla/asianmukaisesti yms. niin kuin muutkin ihmiset.

        Ei varmasti kukaan meistä haluaisi olla mitenkään poikkeava, mutta ei se ole niin yksinkertaista. Ajan mittaan helposti alkaa vältellä tilanteita joissa on vaara käyttäytyä jotenkin eri lailla kuin "pitäisi". Jatkuva itsetarkkailu on uuvuttavaa, ja siksi on helpompi vuosien mittaan pitää etäisyyttä esim. sukulaisiin. Ja kun tarpeeksi usein tulee tunne, että on jotenkin mokannut, niin se laskee itsetuntoa todella paljon. Olemme todella herkkiä ihmisiä, ongelmammehan liittyy paljolti nimenomaan tunteiden käsittelyyn.

        Kun kyseessä on neurologinen ongelma joka ei (lievässä tapauksessa) näy päälle, eikä suoranaisesti vaikuta älykkyyteemme, on usein tunne ja kongreettinenkin seuraus, että ei oikein kuulu mihinkään joukkoon. Itse olen kenties jo tyytynyt tilanteeseen, enkä edes kovin usein jaksa enää yrittää olla "normaali". Kunhan jotenkin selviän päivästä toiseen mahdollisimman hyvin, ja nautin niistä asioista jotka teen "oikein". "Eihän ne surut suremalla lopu, on tanssi ja laulu tärkeämpää... :)"

        Tsemppiä kaikille kanssakärsijöille, toivottavasti rivimme tiivistyvät ajan mittaan ja saamme apua ja voimia toisiltamme. Emme ole harvinaisuuksia, meitä on maailmalla miljoonia. Ja varmasti jokainen kamppailee itsekseen samojen ajastusten ja ongelmien kanssa.

        Oon huomannu saman kuin Miss outolintu ja te muutkin, että läheiset ihmiset vähättelee ADHD-diagnoosia ja -oireita. Se ehkä kertoo siitä, että niillä ne "oireet" on hallittavissa tahdon voimalla ja ryhdistäytymällä, eikä silloin varmastikaan ymmärrä sitä että miten joku ei pysty hallitsemaan itseään ja toimintaansa.

        Tuli ihan yhtäkkiä mieleen, että tässä ollaan ehkä saman kysymyksen äärellä, kuin silloin kun ihmiset miettii, että mikä lihavia ihmisiä vaivaa, miksei ne vaan syö vähemmän. Ja tarkoitan tällä nimenomaan niiden "terveiden" tai normaalipainoisten ihmettelijöiden asennetta ja kyvyttömyyttä asettua toisen henkilön asemaan.

        Jos joku epäilee itsellään ADHDta, voisi vaikka kysyä, että entä oletko ajatellut, onko sinulla ehkä kilpirauhasen vajaatoimintaa. Siinäkin on monenlaisia oireita, joita toisinaan esiintyy meistä monilla, esim. väsymystä ja painonnousua...


    • ADHD oikeasti

      Eikun hoittoo ootte ADHD sairaita kaikki, tullut joukko hysteeri tai joukko humala....Se ei ole helppo sairaus. Siis adhd, en usko että sitä kaikilla on....

    • $AD£HD€

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5369
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4785
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3036
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1767
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1653
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1581
    Aihe