Eurroppalainen ja aasialainen kärsimys.

yks zeniläinen

Luin Dalai Laman kirjan "The Art of Happiness". Siinä hän nostaa esille varsin mielenkiintoisen ajatuksen:

Länsimaalaisen ihmisen on vaikea ymmärtää buddhalaisuuden käsitystä, jossa kärsimys on osa elämää, koska meillä se ei sitä ole. Länsimaalainen tapa piilottaa kaikki kärsimys elämästä - laittaa vanhukset sairaalaan kuolemaan ja siivota köyhät pois kadulta - vaikuttaa siihen, että meille kärsimys on asia, jota pitää välttää, piilottaa tai poistaa keinolla millä hyvänsä.

Tämä lisää toki (terveiden) fyysistä hyvinvoinitia, mutta samalla aiheuttaa sen, että emme osaa suhtautua kärsimykseen samoin kuin esim. intilainen, joka näkee sitä kaikkialla ympärillään, niin köyhyyden, sairauden kuin kuolemankin muodossa. Hänelle se on paljon luonnollisempi asia ja helpompi hyväksyä, että sen kohtaa joku päivä itsekin.

Karkeasti summaten länsimaissa kärsimys on epänormaali olotila, kun taas köyhässä aasiassa se on osa normaalia arkea. Tämän vuoksi meidän on vaikea ymmärtää, että elämä on kärsimystä, koska meiltä se on tietoisesti piilotettu. Ja tämän vuoksi me suhtaudumme kärsimykseen paljon aasialaisia negatiivisemmin. Ja ehkäpä vielä tästä syystä länsimaissa vakava sairastuminen tai kuolema on myös vakavampi asia, koska se on meille epänormaalia.

Tämä on ristiriitaista, mutta ollakseen onnelinen, ihminen ei saisi poistaa kärsimystä elämästään (silmistään ja mielestään).

2

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ox

      Suurta viisautta. Nykyäänhän niin syntymä-, kuolema, sairaudet kuin Jumalakin ovat tabuja, joista puhuminen on Suomessa paljolti kiellettyä. Elämme narsismille pohjatuvassa uusliberalistisessa yhteiskunnassa, jossa tavoitellaan vain maallista hyvää. Elämän rajallisuudesta ei haluta muistutuksia ja silloin kun elämä muistuttaa niistä, ne nähdään elämään kuulumattomina häiriötiloina. Esim. sairaudet pitää poistaa välittömästi, koska ne järkyttävät sairastuneita ja aiheuttavat pelkoa yhteisössä.

    • Daodejing

      Sairaiden piilottelu saa ihmiset kuvittelemaan että heidän oma sairautensa on jotenkin poikkeavaa. Surut hukutetaan viinaan, huumeisiin, kipulääkkeisiin, töllön tuijottamiseen...

      Terve ihminen tuntee olonsa hyväksi ja jaksavaksi. Hyvä olo on jatkuva olotila ja se on harvinaista täällä kuin se on köyhissä maissakin. Meillä on suurempi mahdollisuus terveyteen mutta sairas suhtautuminen sairauteen estää meitä saavuttamasta sitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin kaivattusi

      Ja sinun juttusi kaatui?
      Ikävä
      216
      9232
    2. En löydä sinua

      En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k
      Ikävä
      26
      6028
    3. Tunniste

      Jonka vain sinä ja kaivattusi tietää. ⬇️
      Ikävä
      102
      4878
    4. Ketä julkkista

      kaivattunne muistuttaa?
      Ikävä
      61
      4848
    5. Miten, milloin

      Se onnistuisi sun luona
      Ikävä
      86
      3960
    6. Miten mä olisin

      Rohkeampi lähestymään häntä. En tiedä. En osaa nykyään edes tikusta tehdä asiaa vaan käyttäydyn päin vastoin välttelen.
      Ikävä
      75
      3490
    7. Opettelen sun jokaisen virheen

      ja rakastan sua.
      Ikävä
      58
      3447
    8. Ne oli ne hymyt

      Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä
      Ikävä
      26
      2926
    9. Anteeksi kun käyttäydyn

      niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv
      Ikävä
      58
      2902
    10. Haluan huomiota sulta

      nainen…tiedoksi. 😥❤️ -M-
      Ikävä
      43
      2701
    Aihe