Monisoluisuuden evoluutio

Tippitapitus

Tässä kuussa julkaistiin tieteellisessä aikakausilehdessä nimeltä Proceedings of the National Academy of Sciences William Ratcliffin ja kumppaneiden uusi tutkimus monisoluisuuden kehittymisestä. He käyttivät kokeessaan yksisoluista hiivaa nimeltä Saccharomyces cerevisiae ja asettivat sen ympäristöön, jossa olettivat monisoluisuuden olevan hyödyksi. Heidän havaintonsa olivat uskomattomia.

Tutkijat käyttivät painovoimaa apunaan valikoidessaan primitiivistä monisoluisuutta aiheuttavaa genotyyppiä, koska solukimput asettuvat astian pohjalle nopeammin kuin yksioluiset. He tuottivat 10 isogeenistä* populaatiota hiivaa ja viljelivät niitä ravinteikkaassa nesteessä. Nestettä ravistettiin, jonka jälkeen sitä seisotettiin 45min ennen populaation siirtämistä seuraavaan viljelmään. Vain astian pohjalla olevaa hiivaa käytettiin seuraavan populaation perustamiseen. Tämä prosessi toistettiin päivittäin.

60 siirron jälkeen populaatioita hallitsivat lumihiutalemaiset hiivojen kimput. Kimppujen muodostumisella osoitettiin olevan 34% fitnessietua. Tutkijat huomasivat, että nämä hiutalemaiset kimput eivät synny monen eri solun yhdistymällä yhdeksi, vaan yhden solun jakautumisen seurauksena. He havaitsivat myös tehtävänjakoa solujen välillä apoptoosin (ohjattu solukuolema) muodossa.

Mitä tästä jäi käteen? Monisoluisuus ja tehtävänjako solujen välillä voi kehittyä nopeasti ilman suuria geneettisiä muutoksia ja evoluutiobiologit tekevät kokeita, kreationistit eivät.

Ratcliff et al. 2012. Experimental evolution of multicellularity. Proceedings of the National Academy of Sciences. Julkaistu netissä ennen painamista: http://www.pnas.org/content/early/2012/01/10/1115323109

*isogeeninen = kanta, jonka kaikki yksilöt ovat geneettisesti identtisiä mutta eivät välttämättä homotsygootteja

22

165

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tippitapitus

      Ja kretut ovat hiljaa...

    • Tieto korvaa uskon

      Niiden äidit on opettanu, että jos ei ole mitää hyvää sanottavaa niin se pitää huutaa täysillä ja joka paikassa.

      Mutta jos ei ymmärrä asiasta sanaakaan ja huomaa sen silti kumoavan kaikki heidän uskomuksensa niin on parempi mennä kavereiden kanssa hyväksymää omia aatteitaan. Siellä ei kukaan osoita niiden typeryyttä.

    • anna anteeksi jumala

      olen evokki mutta en malta olla sanomatta:jumala siunasi ja teki tämän kaiken mahdolliseksi! olen siis oppinut tämän sanonnan kretuilta!minua käy niin sääliksi nämä lapsena raiskatut kretut.ei omaa tahtoa,ei omaa ajattelua,ei omaa tähänpäivään perustuvaa maailmankatsomusta:on vain kaksi tuhatta vuotta vanha sudenpentujenkäsikirja jossa ei edes mainita että maailma luotiin miljardeja vuosia sitten.niin surullista,niin raastavan surullista.

    • vastine

      Darvinistista rappeutumista: Paljon melua hiivasta
      (Suomennos biokemian professori M. Behen artikkelista)

      Tuore tiedeartikkeli “Kokeellinen monisoluisen elämän kehitys” (Ratcliff et al., 2012) sai paljon huomiota lehdistössä. Asiasta kertoi myös Helsingin Sanomat. Tutkijoiden mukaan heidän tuloksensa kertovat jotain siitä miten monisoluinen elämä on kehittynyt maapallolla. Artikkelin päätutkija on Michael Travisano Minnesotan yliopistosta. Hän oli Richard Lenskin oppilas 1990-luvulla. PNAS julkaisusarjassa ilmestyneen artikkelin toimittaja oli myös Richard Lenski. Artikkelin ydinajatus on seuraava:

      Tekijät toistivat seuraavat kolme vaihetta useita kertoja: 1) Yksisoluista hiivaa kasvatettiin ravistelupullossa; 2) kasvatuksen jälkeen tehtiin lyhyt sentrifugointi ja 3) pullon pohjalle laskeutuneesta hiivasta otettiin näyte, joka toimi siemenenä uudelle kasvatuskierrokselle. Tällä tavoin nopeammin sedimentoituneet solut valittiin aina jatkoon. Useiden kasvatussyklien jälkeen valitut solut sedimentoituvat paljon nopeammin kuin lähtösolut. Tarkastelu osoitti, että nopeasti sedimentoituneet solut muodostivat klustereita monistuvien äiti-tytär solujen epätäydellisen erottumisen takia. Lopuksi havaittiin, että jotkut solut klustereissa tekivät “itsemurhan” (apoptoosin), joka teki ilmeisesti klustereista hauraita. Soluista irtosi paloja jotka toimivat alustoina uusille klustereille (alkuperäisetkin solut kykenivät apoptoosiin).
      Richard Lenski tietää, miten saada paljon julkisuutta vaatimattomista laboratoriotuloksista. Vaikuttaa siltä, että hän on kouluttanut oppilaansa hyvin.

      Tutkijoiden saamat koetulokset johtuvat kahdesta olemassa olevan toiminnon menetyksestä: 1) kyvyn erottautua äitisolusta solunjakautumisen aikana, ja 2) apoptoosin hallinnan menetys.

      Tekijät eivät analysoi soluissa tapahtuneita geenimuutoksia. Uskon vahvasti, että (jos ja kun he niin tekevät) he huomaavat toimivan geenin tai sen säätelyalueiden vioittuneen. Tämä on luultavasti jälleen yksi esimerkki evoluutiosta, joka johtuu aikaisemmin toimivan järjestelmän menetyksestä. Tiedämme että tällaisissa tapauksissa Darvinistinen prosessi toimii hyvin. Darvinismin ylipääsemätön ongelma on rakentaa uusia järjestelmiä.

      Viite:
      Ratcliff, W. C., R. F. Denison, M. Borrello, and M. Travisano, 2012 Experimental evolution of multicellularity. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. doi/10.1073/pnas.1115323109

      Ylläoleva lainattu alla olevasta linkistä
      http://www.intelligentdesign.fi/2012/01/26/darvinistista-rappeutumista-paljon-melua-hiivasta/

      • Tippitapitus

        Behe leikkii vain sanoilla ja vääristelee tuloksia:

        ''Tutkijoiden saamat koetulokset johtuvat kahdesta olemassa olevan toiminnon menetyksestä: 1) kyvyn erottautua äitisolusta solunjakautumisen aikana''

        Samalla tavalla tämän bakteerilinjan yksilöt ovat menettäneet kyvyn olla tuottamatta laktoosia pilkkovaa entsyymiä

        Hall et al. 1974. Regulation of newly evolved enzymes. I. Selection of a novel lactase regulated by lactose in Escherichia coli. Genetics 76:391-400.

        Ja guertsa on menettänyt kyvyn olla käyttämättä ribonukleaasia tietyssä pH:ssa.

        Zhang et al. (2002). Adaptive evolution of a duplicated pancreatic ribonuclease gene in a leaf-eating monkey. Nature genetics, 30:411-415.

        ''apoptoosin hallinnan menetys.''

        Apoptoosi oli edelleen hallittua ja sillä oli tietty funktio: '' We observed the evolution of division of labor through programmed cell death (apoptosis), a mechanism used by snowflake yeast to increase propagule number at the expense of propagule size.''

        Ratcliff et al. 2012. Experimental evolution of multicellularity. Proceedings of the National Academy of Sciences. Julkaistu netissä ennen painamista: http://www.pnas.org/content/early/2012/01/10/1115323109


      • "Tekijät eivät analysoi soluissa tapahtuneita geenimuutoksia. Uskon vahvasti, että (jos ja kun he niin tekevät) he huomaavat toimivan geenin tai sen säätelyalueiden vioittuneen. Tämä on luultavasti jälleen yksi esimerkki evoluutiosta, joka johtuu aikaisemmin toimivan järjestelmän menetyksestä. Tiedämme että tällaisissa tapauksissa Darvinistinen prosessi toimii hyvin."

        Kas. Behekin on sitä mieltä, että evoluution on helppo tuottaa monisoluisuus, jota kreationistit ennen pitivät evoluution pahimpana ongelmana. Niin se kreationistinenkin "tiede" edistyy.

        "Darvinismin ylipääsemätön ongelma on rakentaa uusia järjestelmiä."

        LOL. Yksisoluisesta organismista monisoluiseksi järjestyneeksi organismiksi ei näemmä olekaan Behen mielestä mikään uusi merkittävä edistysaskel.


    • Tieto korvaa uskon

      Okei nyt kokeileppa löytää tuo sama oikeilta tiede sivuilta xD

      Ei ne asiat vääristämällä ja väärillä käsityksillä toiseksi muutu.
      Kreationistien tulisi ymmärtää jo itsekkin miksi nuo heidän artikkelinsa ja "tiedemiehensä" eivät ikinä päädy mihinkään uskottaviin julkaisuihin.

      • "Hiukan" helpompaa saada julkaistuksi "tutkimuksensa" älykkään suunnittelun sivuilla, kuin tiedelehdissä.


    • Tippitapitus

      Tässä on suora havainto monisoluisuuden kehittymisestä ja kretut ovat hiljaa. Missä ovat kretujen tekemät tutkimukset?

    • kreatiini

      No mitä erikoista tässä on? Hiivasta syntyi hiivaa oli se sitten yksi tai monisoluista hiivaa. Ei uutta auringon alla. Tästä voimme vain päätellä että hiiva on luotu älykkäästi.

      • Apo-Calypso

        Evoluutio yksisoluisista monisoluisiin on ollut ongelma, sinä sen sijaan et ole. Olet täydellisen tyhjäpäinen tollo, ja sellaisena pysyt.


    • ape.calypso

      Kaikenlaista siellä evokkien mielikuvituksessa kyllä tapahtuu, ei sitä ole kukaan kiistänyt. Nämäkin "todisteet" vaan kun ovat niin tulkinnanvaraisia ja hatusta vedettyjä. Eihän voi edes luottaa etteivätkö nämä naturalistit vain keksineet koko "tutkimusta" päästään.

      • ltte piru

        Sinulla varmaan riittää paukkuja joilla todistaa tutkimus pätemättömäksi.


      • Niin, keksihän ihminen luomiskertomuksenkin omasta päästään niin miksei sitten jotain toistettavaa hiivatutkimusta. Laajasti sivistyneenä ihmisenä varmaan muistat, että toistettavuus on tieteessä hyvin tärkeää, jotta tulokset voidaan hyväksyä.

        Miten tuo "täydellisen tyhjäpäinen tollo" tuntuisi sopivan tähän ape.calypsonkin kommenttiin. Mutta minähän en tuollaista kieltä käytä!


    • Tippitapitus

      Te olette kretut säälittäviä.

      • LaD

        Komppaan tippitapitusta


    • senki tunari
    • g

      ,

    • evoluutio=uskonto

      Kertokaa evoluutio-uskovaiset hihhulit sitten uutisia kun siitä hiivasta syntyy hiiriä
      ja sitten ....arvatkaa mitä?

      • Kretujen evo-opin mukaan mistä hyvänsä jo OLEMASSA OLEVASTA olevasta lajista x voi kehitttyä mikä hyvänsä jo OLEMASSA OLEVA laji y.

        Sinä vain jaksat tuota samaa jankuttaa.


    • Oisko tää nyt tutkimus, jossa näkyy epigeneettinen tiedonsiirto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      329
      4169
    2. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      25
      2458
    3. Minun täytyisi lopettaa

      Kaipaaminen. Siksi kun en pysty mihinkään. Tulee vain harmia kun kaipaan. Olen niin väsynyt, ei kiinnosta mikään, enkä e
      Ikävä
      25
      1633
    4. Naisiin ei ole luottamista

      Ainakaan useimpiin suurin osa hakee vain hyötyä miehistä tavalla tai toisella.
      Ikävä
      50
      1532
    5. Mies miten reagoisit jos

      satuttais näkemään sattumalta?
      Ikävä
      29
      1427
    6. Olet niin lähellä

      .... mutta en tiedä haluatko nähdä tai kuulla minusta. Minulla on ikävä sua, minua nuorempi nainen.
      Ikävä
      34
      1420
    7. Herätys nyt vittu!

      Laihduta hyvänen aika
      Ikävä
      125
      1383
    8. Hävetkäämme!

      Rydman saa jatkaa. Hymyili leveästi haastattelujen aikana. Mikä meissä on vikana kun tuollainen "mies" ministerinä?
      Perussuomalaiset
      95
      1292
    9. Tänään onkin hyvä päivä

      Selata koko päivän Tinderin hunajaisia naisia. Jospa löytyy se rakkaus. Vähän kuin pelaisi hedelmäpelejä. 💘🍑🍍
      Sinkut
      55
      1193
    10. Miksi rikkaiden pitäisi

      maksaa köyhien ja laiskojen verot, en ymmärrä tätä laskuoppia?
      Maailman menoa
      161
      1137
    Aihe