kultsujen lonkkatilastoista

terveys ensin

Katselin kultsujen lonkkatilastoja tänään ja huomasin, että kultsujen lonkkatilastot on jopa huonommat kuin berninpaimenkoirilla. Vuonna 2010 syntyneistä kultsuista ainoastaan 28% oli A-lonkkaisia kun taas berninpaimenkoirilla vuonna 2010 syntyneistä 38% oli A-lonkkaisia. Berninpaimenkoirilla ei ollut yhtäkään E-lonkkaista vuonna 2010 syntyneissä ja kultsuissa oli sensijaan 2% E-lonkkasia. Minä olen luullut berninpaimenkoiria erityisen huonolonkkaisiksi, mutta kultsuilla onkin vielä huonommat lonkat kuin berneillä. Kultsuilla on pitkä matka labbisten lonkkatilastoihin missä vuonna 2010 syntyneistä oli 62% A-lonkkaisia. Näin käy kun ulkomuotoa aletaan jalostaa terveyden kustannuksella.

39

2816

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oikeassa olet

      Puhut vähän, mutta asiaa.
      Suuret ja tärkeät kultsun kasvattajat siittävät keskenään vain sertejä ja cacibeja, ja valitettavasti omaa egoaan kasvattaen, koirien terveyden kustannuksella :(
      Ei nähdä sitä tärkeää asiaa, joka on koiran terveys.
      Välillä voisi ottaa jalostukseen täysin terveen, ja jopa eri linjaisen koiran, ja heittää ne turhat meriitit hetkeksi roskiin.
      Muutama vuosi-viisi vuotta näin, ja voisi meilläkin olla tilastot jo toisenlaisia.
      Mutta EI, siinähän kärsii "kasvattajan" status, ja kun on niin pirun tärkeää saada se Vuolasvirtapalkinto kirjahyllyynsä kiiltelemään, niin mitä niistä lonkista ja kyynäristä, kunhan vain hyllyt ja seinät ovat kullattu ja ruusukkeita piukassa.
      Ei ole pahitteeksi mennä omaan itseensä ja miettiä, miksi tekee näin, ja kenen kustannuksella.
      Kuka kärsii? KOIRA!!!

    • terveys ensin

      Tähän kun lisää, että rotujärjestö tukee löysälonkkaisuutta ottamalla mieluummin pentuvälitykseensä pentueita C-lonkkaisilta näyttelyssä pärjänneiltä koirilta kuin A-lonkkaisilta. Eli rotujärjestön kanta on, että A-lonkkainen on huonompi jalostuskoirana kuin näyttelyssä pärjännyt C-lonkkainen.

    • guldene

      Totta puhutte! Suuntaus se, että vain näyttely meriitit painaa vaakakupissa enemmän kuin koirien terveys. Näitä sertien ja cacibien yhdistelijöitä on useat kasvattajat, eli oman edun hakuisuus on se ensisijainen tavoite. Ja jos koiralle tulee C jopa D-lonkat, niin tuloksia yritetään epätoivoisesti korjata paneelin tai PKU:n kautta, eikä se muuta sitä tosiasiaa että koira on huonolonkkainen eikä siis pontentiaalinen jalostuskoira. Ja jos siitä D-lonkkaisesta saadaan C esim. paneelin kautta, niin ihan surutta käytetään jalostukseen kun näyttelyistä on hyviä tuloksia taustalla. Joten, nyt olisi hyvä hetki pysähtyä ja miettiä mikä oikeasti on tärkeää! Eli painopiste koirien TERVEYTEEN!

    • 3333333333333333

      Itselllä on terve näyttelylinjainen kultsu. Lonkat B, kyynärät ok, silmät terveet. Mutta harvassa nämä taitavat olla, asialle on kyll kiire jotain tehdä. Liian hieno rotu pilattavaksi.

      • Oikeassa olet

        Eipä nuo B-lonkatkaan nyt NIIN terveet ole, eikä ainakaan suositeltavaa astuttaa keskenään kahta B-lonkkaista koiraa.
        Millaiset lonkat olivat koirasi vanhemmilla, entä isovanhemmilla.
        Ihan vain mielenkiinnosta utelen ;)

        Annie Limanin: lonkkakuvaus.
        http://www.sbk-ceb.net/toiminta/tapahtumat_bretonipaivat/?osio=k2006


    • 33333333333333

      Molemmat vanhemmat AA, siitä eteenkin päin.
      Valitan jos petyit.

      B on tervelonkka, saa käyttää vapaasti jalostukseen.

      • ABCDEF

        tarkoititko siitä taaksekkin päin?
        siinä on taas joku joka ottaa nokkiinsa ku ei ollukaan koirallaan A lonkat.
        jos vanhemmilla A lonkat ja pennulle tulee siitäki huolimata B niin voisi olla huonot lihakset jonka takii löysyyttä, tai sit on vaa ruokittu ja liikutettu vääri sen tärkein kasvuvaiheen aikana.


      • terveys ensin

        B-lonkka on raja-arvoinen lonkka terveen ja sairaan rajoilla, mutta määritellään terveeksi. C-lonkka on jo sairas. B-lonkassa on jo hieman enemmän löysyyttä kuin A-lonkassa, enkä itse ottaisi pentua kuin A-lonkkaisilta vanhemmilta. Tosin nykyään näkee myös pentueita joissa A-lonkkaiset vanhemmat tuottaa C-,D- ja E-lonkkia.
        Erikoisinta tämänhetkisessä tilanteessa on, että lonkkien raja-arvojen tuomisen jälkeen rekisteröintiin ovat lonkkatilastot suorastaan romahtaneet. Eli vika ei ole siinä, että jalostukseen on käytetty kaikkein huonolonkkaisia vaan, että löysälonkkaiset ja raskasrakenteiset koirat vaan pärjäävät paremmin näyttelyissä. Eli juuri ne koirat joita rotujärjestö haluaa jalostukseen käytettävän.

        Se mitä itse ihmettelen on, että rotujärjestö ei ole millään lailla ottanut huomioon terveyttä pentuvälityksessään vaan haluaa kaikkein terveimpien yksilöiden sijaan jalostukseen käytettävän lonkka-ja silmäsairaita näyttelyssä menestyneitä yksilöitä.


      • Anonyymi
        ABCDEF kirjoitti:

        tarkoititko siitä taaksekkin päin?
        siinä on taas joku joka ottaa nokkiinsa ku ei ollukaan koirallaan A lonkat.
        jos vanhemmilla A lonkat ja pennulle tulee siitäki huolimata B niin voisi olla huonot lihakset jonka takii löysyyttä, tai sit on vaa ruokittu ja liikutettu vääri sen tärkein kasvuvaiheen aikana.

        Kultainen noutaja toinen lonkka C toinen B saa käyttää jalostukseen uros pitää olla AA lonkkainen. Koirani emä A lonkat ja uroksella jolla oli astutettu B lonkat. Että tuli sitte C ja B lonkkainen. Minusta keskustelu koirien terveydestä on tärkeää mutta olen sitä mieltä ja asiaa läheltä seurannut että Suomessa on kasvattajat tehneet arvokasta työtä kultaisen noutajan terveyden eteen. Aikoinani ostin 90 - luvun lopussa kultaisen noutajan eipä ollu silloin silmätutkimuksen pakollisia koirallani kaihi jos sen leikkautti kasvoi aina uudelleen edessä koiran sokeutuminen koiralla oli myös paha allergia ja ihottumaa jonka sain kalliilla hoidolla kuntoon. Että paljon on rotu niiltä ajoilta parantunut siitä kiitos kuuluu arvokasta työtä tekeville kasvattajille. Suomessa tehdään hyvää työtä olipa rotu mikä tahansa meillä on myös erittäin hyvät eläinlääkärit


      • Anonyymi

        Saa käyttää myös jos toinen lonkka on B ja toinen C uros on oltava A lonkkainen sitte syntyy A B Tai B C Tai AB tai AA lonkkaisia pentuja asia tosiaan ole niin et astuttaa A lonkkainen utos ja A lonkkainen narttu ja sitte tulee A lonkkaisia pentuja ei muuten tule


    • 33333333333333333333

      En kai min nyt terveestä koirasta nokkaani ota, kyll suvussa taaksepäin on A lonkkaa. Syytä miksi lonkat kehittyy kuten kehittyy, ei kukaan ole täysin selvittänyt. Luultavasti se on monen tekijän summa. Mutta kultsujen nykytilanne lonkissa ei ole häävi. Mutta töitä vastuulliset kasvattajan asian eteen jatkuvasti tekevät.
      Mitään käytännön merkitystä sille onko lonkat a vai b ei mielestäni ole. Ehkä rotua kasvattaville sillä on merkitystä, mutta esim itselle jolla on kotikoira, ei asialla ole mitään merkitystä.
      Ja nyt, tämä on vissiin tässä.

    • 33333333333333333333

      Sepä asiasta mutkikkaan tekeekin, että vaikka kuinka otat pennut A-lonkkaisista, tulos voi olla C, jopa D. Ja B-lonkkaiset voivat periyttää A-lonkkaa. Ilmeisesti ruokinnalla ja liikunnalla on isompi osa kuin nykyään luullaan. Pennun omistajat ei aina käsitä, välitä miten pentua ruokkivat, sitten käy köpelösti.Silmäsairas koira pitää ilmanmuuta jättää pois jalostuksesta. Esim collieilla ,einasi 70- luvulla karata homma käsistä, kunnes ottivat tosi tiukan jalostuslinjan, nyt homma on jo paremmin hanskassa.
      toivottavasti niin käy kultsuillakin.
      Mutta asiassa on aina kääntöpuolensa, mitä tiukemmat rekisteröintivaatimukset, sitä helpommin teeteään rekkaamattomia pentuja.
      Omnia praeclara rara ( kaikki erinomainen on harvinaista )

      • pöperöä.

        Kiva keskusteluviesti.
        Millaiset ruokinta ja hoito ohjeet itse sait koirasi kasvattajalta, noudatitko niitä? Miksi? Miksi et?Mitä sitten syötit? Kenen neuvoja noudatit, jos et kasvattajan?
        oliko neuvojen antajalla kokemusta koirista/kultaisesta juurikin? Onko hän kasvattanut pentuja?


      • Anonyymi

        Suomessa ei svoi astuttaa kultaista noutajaa silmä sairasta kaikki rotukoirat ovat oma koira palvelussa sieltä voi tarkistaa koirien terveystiedot. Jos kasvattaja astuttaa sairaalla koiralle pennut on entinen kasvattaja lentää kennelliitto sta pihalle


      • Anonyymi

        Mittelspiz ei jalostettu rotu terve iomani kuoli vatsasyöpään 13 vuotiaana et ikä se tekee koirallekin kaikki sairaudet iha niinkuin ihmisdillekin


    • 887878787878we

      Minä noudatin kasvattajan ohjeita. Hänellä vankka kokemus, kultsuista ja sakuista. Hyvin on mennyt. Ei mitään valittamista
      Nyt koira on jo iäkäs, ja B-lonkat, käytetty jalostukseen, ja hyvin on mennyt pentujenkin osalta.

      • Anonyymi

        Joo sama täällä on B lonkka ja toine C ei mitään ongelmaa koira voi hyvin ikää 2 v


    • ai missäkö vika?

      Kultsujen jalostus on nykyään retuperällä, pitäis tiukentaa kokonaan.

      C-lonkkaisia koiria EI pitäisi saada käyttää jalostukseen, maksimissaan B/B:t! Ruokinnalla ja liikunnalla on hyvin suuri osa koiran terveydentilassa. Otimme ystäväni kanssa samasta saksanpaimenkoirapentueesta aikoinaan keskikokoiset nartut. Minä en lenkkeilyttänyt koiraani (siis hihnalenkkejä, annoin juosta vapaana metsässä päivittäin) puolivuotiaaksi asti, kun taas ystäväni alkoi "kasvattamaan koiran kuntoa". En myöskään antanut koiran hypätä autosta tai nousta/laskea portaita. Kahden vuoden iässä kuvautimme koirat. Minun narttuni A/B, kaverin narttu D/D.

      • Anonyymi

        Höpö höpö lukekaa määritelmät mitkä on kultaisen noutajan raja-arvot esim toinen lonkka B toinen C astutetaan AA lonkkaisella pennut voivat olla A lomkat B lonkat ja jopa erilaiset koira ei silti ole sairas. Itselläni on ollut B A jaC lonkkaisia hyvin on mennyt ei oo ollut mitään ongelmia ei meillä ihmisillakaan oo lonkat samanlaisia toisilla väljempiä kuin toisilla ei se rajoita elämää mitenkään


      • Anonyymi

        Mulla B ja C lonkat ja saa astuttaa uros on oltava A lonkkainen pennut voi olla sitte mitä tahansa näin on myös A lonkkaisia vanhemmlakk perityttaa ihan mitä tahansa


    • 887878787878we

      Nuo rajat on aika kinkkisiä. Mutta kultsulla ja sakulla populaation on niin runsas että rajana voisi olla B. Käsittääkseni esim. hovawarteilla näin on tehty, ja siellä lonkka-asiat on kunnossa. Mutta suurimman osan tekee juuri pennun omistaja, hyvästä saa huonon, huonosta voi saada ainakin keskinkertaisen juuri pennun oikealla ruokinnalla ja liikunnalla.

    • Alonkkaista.

      a-lonkkaista pentua ettitään tai sellasta jonka vanhemmat on terveitä ja sitten sitä oikeeta väriäkin pitää olla ei blondeja.
      löytyykö yhtään suomesta, onko liikaa vaadittu jos väri ja terveys olisivat samassa koirassa?
      mistä löytyy antakaan vikkejä. ja kyllä olen katsellut gr sivuja mutta ei mieleistä ole tullut vastaan.
      jos terve ni väri puuttuu jos väriä ni terveys on huonoa.

    • minä vaan

      kertokaahan mielipiteenne, mitä mieltä olette, että näyttelyissä palkitaan jatkuvasti huonolonkkaisia/kyynäräisiä koiria rodussa, missä eteenkin lonkat ovat huolen aihe.

      Minua on viimeaikoina alkanut huolestuttamaan, ulkonäkö menee terveyden edelle periaate näyttelyissä..Tietenkään näitä sairaita koiria ei jalostukseen käytetä, mutta jotenkin se on mielestäni sairasta , että rotunsa parhaaksi koiraksi valitaan e/e lonkkanen koira, monen täysin terveen koiran jäädessä taakse.

      Harva tuomari nyt tietää kunkin koiran terveystulokset, mutta eikö sairaiden koirien käyttämistä näyttelyissä voitaisi jollaintapaa kieltää, ihan kuten pallittomienkin..

      • Monimutkaista

        Mihin se raja sitten pistettäisiin? Pitäisikö kaikki koirat kuvata, ennen kuin saavat osallistua näyttelyyn? Miten kävisi nuorten- ja junnuluokkien, kun sen ikäisiä koiria ei vielä ole kuvattu? Tämä on vähän hankala toteuttaa käytännössä.

        Toisaalta alkuperäiseen: vaikka kultsujen lonkkatilastossa on parantamisen varaa eivät kultsujen lonkat silti berninpaimenkoirien lonkkia huonompia ole:
        Tilasto 2007-2012 järjestyksessä A/B/C/D/E
        Kultainennoutaja: 33/31/23/12/2 %
        Berninpaimenkoira: 30/29/26/14/2 %

        Lonkat ovat sikäli hankala jalostettava, että esim meidän kulsulla on B-lonkat, molemmat vanhemmat A-lonkkaisia, mutta pentueessa on myös C- ja D-lonkkaisia. Yksikään pennuista (8 kpl) ei ole A-lonkkainen vanhemmista huolimatta. Kun seuraa jalostustietokantaa nyt jo kuolleen A-lonkkaisen uroksen jäljiltä, huomaa että se on periyttänyt huonolonkkaisuutta, mutta jälkiviisauttahan se on. Ei esim. meidän koiran kasvattajalla ole ollut sitä tietoa, kun hän on pennut teettänyt. Ja sitten on tapauksia toisinpäin...B/C-lonkkaisilla on A-lonkkaisia pentuja...


      • noutajaihminen
        Monimutkaista kirjoitti:

        Mihin se raja sitten pistettäisiin? Pitäisikö kaikki koirat kuvata, ennen kuin saavat osallistua näyttelyyn? Miten kävisi nuorten- ja junnuluokkien, kun sen ikäisiä koiria ei vielä ole kuvattu? Tämä on vähän hankala toteuttaa käytännössä.

        Toisaalta alkuperäiseen: vaikka kultsujen lonkkatilastossa on parantamisen varaa eivät kultsujen lonkat silti berninpaimenkoirien lonkkia huonompia ole:
        Tilasto 2007-2012 järjestyksessä A/B/C/D/E
        Kultainennoutaja: 33/31/23/12/2 %
        Berninpaimenkoira: 30/29/26/14/2 %

        Lonkat ovat sikäli hankala jalostettava, että esim meidän kulsulla on B-lonkat, molemmat vanhemmat A-lonkkaisia, mutta pentueessa on myös C- ja D-lonkkaisia. Yksikään pennuista (8 kpl) ei ole A-lonkkainen vanhemmista huolimatta. Kun seuraa jalostustietokantaa nyt jo kuolleen A-lonkkaisen uroksen jäljiltä, huomaa että se on periyttänyt huonolonkkaisuutta, mutta jälkiviisauttahan se on. Ei esim. meidän koiran kasvattajalla ole ollut sitä tietoa, kun hän on pennut teettänyt. Ja sitten on tapauksia toisinpäin...B/C-lonkkaisilla on A-lonkkaisia pentuja...

        Et ole varmaankaan itse elänyt lonkkavikaisen kipukoiran kanssa, kun haluat puolustella ja lakaista maton alle sen tosiasian, että 41% kultsuista ei ole terveitä lonkiltaan? Jokaisen pennunostajan tulisi tutkisi tietokantaa vähän pidemmälle pentujen vanhempien sukuun, niin sieltä yleensä näkee millaisia lonkkia suvussa periytyy ja indeksitkin kertoo jo jonkin verran mitä vanhemmat periyttää. Ongelmana vaan on, että pennun ostajat ovat yleensä ensikertalaisia jotka luulevat, että pelkät paperit takaavat pennun olevan terve, vaikka oikeasti kasvattajat käyttävät huoletta jalostukseen C-lonkkaista kunhan se on pärjännyt hyvin näyttelyssä. Kuitenkin on selkeästi havaittavissa, että ne kasvattajat jotka tuntevat vastuunsa rodun tulevaisuutta kohtaan ja käyttävät jalostukseen pelkästään A ja B lonkkaisia koiria ovat omalta osaltaan parantaneet lonkkatilastoa.


      • noutajaihminen
        noutajaihminen kirjoitti:

        Et ole varmaankaan itse elänyt lonkkavikaisen kipukoiran kanssa, kun haluat puolustella ja lakaista maton alle sen tosiasian, että 41% kultsuista ei ole terveitä lonkiltaan? Jokaisen pennunostajan tulisi tutkisi tietokantaa vähän pidemmälle pentujen vanhempien sukuun, niin sieltä yleensä näkee millaisia lonkkia suvussa periytyy ja indeksitkin kertoo jo jonkin verran mitä vanhemmat periyttää. Ongelmana vaan on, että pennun ostajat ovat yleensä ensikertalaisia jotka luulevat, että pelkät paperit takaavat pennun olevan terve, vaikka oikeasti kasvattajat käyttävät huoletta jalostukseen C-lonkkaista kunhan se on pärjännyt hyvin näyttelyssä. Kuitenkin on selkeästi havaittavissa, että ne kasvattajat jotka tuntevat vastuunsa rodun tulevaisuutta kohtaan ja käyttävät jalostukseen pelkästään A ja B lonkkaisia koiria ovat omalta osaltaan parantaneet lonkkatilastoa.

        Prosentit meni väärinpäin eli 37% kultsuista oli sairaita vuosina 2007-2012.


      • Anonyymi
        noutajaihminen kirjoitti:

        Et ole varmaankaan itse elänyt lonkkavikaisen kipukoiran kanssa, kun haluat puolustella ja lakaista maton alle sen tosiasian, että 41% kultsuista ei ole terveitä lonkiltaan? Jokaisen pennunostajan tulisi tutkisi tietokantaa vähän pidemmälle pentujen vanhempien sukuun, niin sieltä yleensä näkee millaisia lonkkia suvussa periytyy ja indeksitkin kertoo jo jonkin verran mitä vanhemmat periyttää. Ongelmana vaan on, että pennun ostajat ovat yleensä ensikertalaisia jotka luulevat, että pelkät paperit takaavat pennun olevan terve, vaikka oikeasti kasvattajat käyttävät huoletta jalostukseen C-lonkkaista kunhan se on pärjännyt hyvin näyttelyssä. Kuitenkin on selkeästi havaittavissa, että ne kasvattajat jotka tuntevat vastuunsa rodun tulevaisuutta kohtaan ja käyttävät jalostukseen pelkästään A ja B lonkkaisia koiria ovat omalta osaltaan parantaneet lonkkatilastoa.

        Sen määrää kennelliitto ei kasvattaja jos astutat huono lonkkaisia lennät ulos jenneliitosta ja joudut mustalle listalle. Ei muuten onnistu kasvattajat noudattavat kyllä rotujärjestön ja kennelliittoon määräyksiä et höpö höpö


    • pöllöpäät

      Minä olisin enemmän huolissani luonteeltaan heikkojen/arkojen tai jopa aggressiivisten pelkopurijoiden käyttämisestä jalostukseen, kuin esim. jonkun c/c lonkkaisen tai 1/1 kyynäräisen.

      Tutulla on kolme näyttelylinjaista kultsua, joita ei ole parhaalla tahdollakaan saanut opetettua sisäsiisteiksi (kaksi on ostanut n. vuoden ikäisenä isosta kennelistä).

      Koirat eivät yksinkertaisesti vain opi (kaverini on päivät kotona, joten aikaa koirille riittää kyllä), myöskään yhdelläkään näistä ei ole minkäänlaista halua oppia mitään uutta, saati sitten miellyttää ihmistä.

      Onhan kaverini saanut hienoja plakaateja näyttelyistä, mutta ei toivoakaan saada yhdestäkään suomen muotovaliota kun koirilla ei ole mitään intoa riistan/lintujen noutamiseen.

      On se sitten koiran elämää asua yöt häkissä tai vaipoissa.

      Parempi se pentu on huonolonkkaisista-kyynäräisistä vanhemmista, kuin luonteeltaan pilalle jalostettujen, huonohermoisten vanhempien jälkeläinen.

      Huonolonkkainen voi sentään olla edes mukava kotikoira, vaikka mitään ihme käyttöä ei kestäisikään.

      • klonkkulonkka

        Vilkaiskaapa kaikki tämänhetkisiä SKL terveystilastoja kultsuosastolla.
        Sielä sitä on joku viisas laittanut E/E lonkkaisen koiransa paneeliin ja saanut kuin saanutkin tälle lonkat D/D, onnittelut.
        Varmasti kun laittaa vielä PKU paneeliin niin voi saada jopa C/C lonkat, ja siinä on taas jalostuskelpoinen hauveli.
        Tälläkin koiralla näyttelytuloksia on ihan kiitettävästi, omistajallaan ei järjen hiventäkään.
        Toinen mikä pisti hymyilyttämään, ja yhtä paljon myös huolestuttamaan oli kyynärien osuus kultsujen terveystilastoissa.
        Eräällä koiralla todettu 1/1 kyynärät, ja paneelista palautuessaan olikin toinen kyynärä jopa 2.
        Miksi koirien omistajat teette näin, järjen köyhyyttännekö, vai?
        Eikö se nyt uppoo kaaliin että koira on jalostukelvoton ja pysyy, ei siitä enään kannata väkisin paneelien kautta leipoa jalostukelpoista, sillä tällainen emä tai uros tulee periyttämään moiset perinnölliset viat ja sairaudet myös jälkikasvuilleen ja näidenkin jälkikasvuille.

        Näkyy olevan nyt kultsujen lonkkatutkimuksiin perehdytty enemmän, hyvä niin.
        Paras tapa kuitenkin ratkaista tämä, olisi laittaa jalostuksen raja-arvoksi lonkat B/B, kyynärät 0/0, silmissä ei mitään häikkää, ei yhtäkään ylimääräistä ripseäkään.
        Ja jos toinen koirista on B/B lonkilla, niin tulisi toisen olla ehdottomasti A/A lonkilla.
        Onko liikaa toivottu, kertokaapa mielipiteitänne?
        Näin jos toimittaisiin, niin tulisi rahallisesti suuret tappiot kasvattajille, kennelliitolle ja rotuyhdistykselle.
        Mutta entäpä pennun ostajille?


      • Ei niin yksinkertais
        klonkkulonkka kirjoitti:

        Vilkaiskaapa kaikki tämänhetkisiä SKL terveystilastoja kultsuosastolla.
        Sielä sitä on joku viisas laittanut E/E lonkkaisen koiransa paneeliin ja saanut kuin saanutkin tälle lonkat D/D, onnittelut.
        Varmasti kun laittaa vielä PKU paneeliin niin voi saada jopa C/C lonkat, ja siinä on taas jalostuskelpoinen hauveli.
        Tälläkin koiralla näyttelytuloksia on ihan kiitettävästi, omistajallaan ei järjen hiventäkään.
        Toinen mikä pisti hymyilyttämään, ja yhtä paljon myös huolestuttamaan oli kyynärien osuus kultsujen terveystilastoissa.
        Eräällä koiralla todettu 1/1 kyynärät, ja paneelista palautuessaan olikin toinen kyynärä jopa 2.
        Miksi koirien omistajat teette näin, järjen köyhyyttännekö, vai?
        Eikö se nyt uppoo kaaliin että koira on jalostukelvoton ja pysyy, ei siitä enään kannata väkisin paneelien kautta leipoa jalostukelpoista, sillä tällainen emä tai uros tulee periyttämään moiset perinnölliset viat ja sairaudet myös jälkikasvuilleen ja näidenkin jälkikasvuille.

        Näkyy olevan nyt kultsujen lonkkatutkimuksiin perehdytty enemmän, hyvä niin.
        Paras tapa kuitenkin ratkaista tämä, olisi laittaa jalostuksen raja-arvoksi lonkat B/B, kyynärät 0/0, silmissä ei mitään häikkää, ei yhtäkään ylimääräistä ripseäkään.
        Ja jos toinen koirista on B/B lonkilla, niin tulisi toisen olla ehdottomasti A/A lonkilla.
        Onko liikaa toivottu, kertokaapa mielipiteitänne?
        Näin jos toimittaisiin, niin tulisi rahallisesti suuret tappiot kasvattajille, kennelliitolle ja rotuyhdistykselle.
        Mutta entäpä pennun ostajille?

        Se periytyvyys ei vaan ole niin yksioikoista.

        Esimerkki:
        Meidän koiran molemmat vanhemmat ovat A/A -lonkkaisia. Meillä on pentueesta parhaat lonkat B/B. Loput pennuista (8 kpl) ovat C/B-D/D -lonkkaisia.

        Kun paljon jälkeläisiä omaavan uroksen sukupuuta tarkemmin tarkastelee, huomaa että A/A -lonkkainen uros on periyttänyt lähinnä C-lonkkaisuutta: periytyvyys on varsinainen gaussin käyrä, jonka huippuna C-lonkkaisia on yli 50% ja siitä alaspäin tasaisesti molempiin suuntiin. Emien keskiarvo on lähempänä A-lonkkaisuutta kuin B-lonkkaisuutta. Lisäksi jälkeläisissä on varmasti niitä, joiden huonoja lonkkatilastoja ei ole rekisteröity, joten todennäköisesti periytyvyys on tätäkin huonompaa.

        Tällä systeemillä geeniperimä kapenisi huomattavasti, mutta sillä ei silti saataisi tervelonkkaisia koiria.


      • Anonyymi

        Taas tätä samaa sontaa pennuissa on arkoja rohkeita jokainen on oma persoonansa jalotuksella ei ole liene tarkoitus tehdä kaikista samanlaisia


      • Anonyymi

        Uskomatonta paskaa koira ei ole mitenkään sairas jos sen lonkat eivät ole prikulleen samanlaiset. A-lonkkaiset vanhemmat eivät tuota A-lonkkaisia pentuja. Ensinnäkin koirat eivät ole mitenkään sairaita jos lonkat on B tai C. Monta kultaista omistaneena lonkka on ollut A B C hyvin on kaikki eläneet hyvän elämän. Asia kun on näin kun koira vanhenee sille tulee ihan samat vaivat kun ihmisillekin. Kas kun vanhus ei enää kävele tai juokse kuin nuori on lonkka nivel yms särkyja. Sama on koirilla olipa ne lonkat ihat mitkä tahansa. Ainut asia mikä niveliin ja lonkkiin vaikuttaa on paino kultainen noutaja lihoo helposti väärän ruokkinnan johdosta ylipaino on pahasta niin koirille kuin ihmisille. Olisiko aika ottaa järki käteen tämän lonkkakeskustelun tiimoilta. Kultainen noutaja ei ole sen sairaampi rotu kuin moni muukaan suurikokoinen rotu. Suomalaiset kasvattajat yhdessä rotujärjestön kanssa tekevät huippuhyvää kasvatustyötä. Itse asiaa läheltä seuranneena tiedän mistä puhun. Nautitaan upeasta koira rodusta eikä tehdä asiasta elämää suurempaa ongelmaa. Kultainen elää n. 10-13 vuotta ja uskon että normaalipainoisena tarpeeksi liikuntaa ja virikkeita ja koulutusta ja ennen kaikkea omistajansa rakastamana elää upeaa koiran elämää


      • Anonyymi
        klonkkulonkka kirjoitti:

        Vilkaiskaapa kaikki tämänhetkisiä SKL terveystilastoja kultsuosastolla.
        Sielä sitä on joku viisas laittanut E/E lonkkaisen koiransa paneeliin ja saanut kuin saanutkin tälle lonkat D/D, onnittelut.
        Varmasti kun laittaa vielä PKU paneeliin niin voi saada jopa C/C lonkat, ja siinä on taas jalostuskelpoinen hauveli.
        Tälläkin koiralla näyttelytuloksia on ihan kiitettävästi, omistajallaan ei järjen hiventäkään.
        Toinen mikä pisti hymyilyttämään, ja yhtä paljon myös huolestuttamaan oli kyynärien osuus kultsujen terveystilastoissa.
        Eräällä koiralla todettu 1/1 kyynärät, ja paneelista palautuessaan olikin toinen kyynärä jopa 2.
        Miksi koirien omistajat teette näin, järjen köyhyyttännekö, vai?
        Eikö se nyt uppoo kaaliin että koira on jalostukelvoton ja pysyy, ei siitä enään kannata väkisin paneelien kautta leipoa jalostukelpoista, sillä tällainen emä tai uros tulee periyttämään moiset perinnölliset viat ja sairaudet myös jälkikasvuilleen ja näidenkin jälkikasvuille.

        Näkyy olevan nyt kultsujen lonkkatutkimuksiin perehdytty enemmän, hyvä niin.
        Paras tapa kuitenkin ratkaista tämä, olisi laittaa jalostuksen raja-arvoksi lonkat B/B, kyynärät 0/0, silmissä ei mitään häikkää, ei yhtäkään ylimääräistä ripseäkään.
        Ja jos toinen koirista on B/B lonkilla, niin tulisi toisen olla ehdottomasti A/A lonkilla.
        Onko liikaa toivottu, kertokaapa mielipiteitänne?
        Näin jos toimittaisiin, niin tulisi rahallisesti suuret tappiot kasvattajille, kennelliitolle ja rotuyhdistykselle.
        Mutta entäpä pennun ostajille?

        Koira kuvataan eläinlääkärillä jolla on siihen valtuudet kuvat menevät kennelliittoon siellä ne katsotaan asiantuntijoiden toimesta sitten koiran lonkka arviot tulevat koiran terveystietojhin oma koira palveluun. Kaikki rotukoirat ovat rekisteröity kennelliittoon kaikki kasvattajat tekevät näin


    • 33333333333333333333

      Periaatteena tuo on ihan hyvä. Mutta pennun ostajalle se ei ole mikään tae terveistä lonkista. Mutta pitkällä tähtäimellä, esim 4:ssä sukupolvessa alkaisi ehkä tulokset jälkeläisissäkin näkyä. Ja sitten pitäisi saada ihmiset noudattamaan pennun ruokintaohjeita, ettei pilata hyvät geenitkin omaavan pennun lonkkia liialla liikunnalla ja väärällä ruokinnalla.

      • mimmuliini25

        Mutta mitä ovat ne oikeat ruokintaohjeet???

        ei ne kasvattajan antamatakaan ruokintaohjeet aina parhaita ole, eräs kasvattaja (toinen rotu) vaihtoi pennuille syötettävän ruuan muutamaksi vuodeksi royal caniniin, kunnes sitten alkoi lonkkatulokset huonontua huomattvasti aiempaan nähden, kasvattajan vaihtaessa takaisin tuohon ennen rc:tä syöttämään ruokaan, alkoi lonkkatilastot jälleen parantua huomattvasti..

        ..joten, mistä uuden pennunkaan ostaja voi tietää mikä on oikea ruokintatapa..

        Minusta yksi tärkein asia jalostuksessa on ottaa koiran koko suku huomioon, jos pentueesta yhdellä on AA 00 lonkat ja kyynärät, mutta kaikilla sisaruksilla C- lonkista huonompaa, tulisi jalostuskäyttöä harkita, sen sijaan käyttäisin jalostukseen mieluummin vaikka BB 01 koiraa, jonka kaikki sisarukset ja muu suku on terveitä..


      • ydsgidi
        mimmuliini25 kirjoitti:

        Mutta mitä ovat ne oikeat ruokintaohjeet???

        ei ne kasvattajan antamatakaan ruokintaohjeet aina parhaita ole, eräs kasvattaja (toinen rotu) vaihtoi pennuille syötettävän ruuan muutamaksi vuodeksi royal caniniin, kunnes sitten alkoi lonkkatulokset huonontua huomattvasti aiempaan nähden, kasvattajan vaihtaessa takaisin tuohon ennen rc:tä syöttämään ruokaan, alkoi lonkkatilastot jälleen parantua huomattvasti..

        ..joten, mistä uuden pennunkaan ostaja voi tietää mikä on oikea ruokintatapa..

        Minusta yksi tärkein asia jalostuksessa on ottaa koiran koko suku huomioon, jos pentueesta yhdellä on AA 00 lonkat ja kyynärät, mutta kaikilla sisaruksilla C- lonkista huonompaa, tulisi jalostuskäyttöä harkita, sen sijaan käyttäisin jalostukseen mieluummin vaikka BB 01 koiraa, jonka kaikki sisarukset ja muu suku on terveitä..

        Mikäs se on tämä ihmeruoka?
        Mitä se kasvattaja syötti ennen ja jälkeen RC.n?


      • Anonyymi
        mimmuliini25 kirjoitti:

        Mutta mitä ovat ne oikeat ruokintaohjeet???

        ei ne kasvattajan antamatakaan ruokintaohjeet aina parhaita ole, eräs kasvattaja (toinen rotu) vaihtoi pennuille syötettävän ruuan muutamaksi vuodeksi royal caniniin, kunnes sitten alkoi lonkkatulokset huonontua huomattvasti aiempaan nähden, kasvattajan vaihtaessa takaisin tuohon ennen rc:tä syöttämään ruokaan, alkoi lonkkatilastot jälleen parantua huomattvasti..

        ..joten, mistä uuden pennunkaan ostaja voi tietää mikä on oikea ruokintatapa..

        Minusta yksi tärkein asia jalostuksessa on ottaa koiran koko suku huomioon, jos pentueesta yhdellä on AA 00 lonkat ja kyynärät, mutta kaikilla sisaruksilla C- lonkista huonompaa, tulisi jalostuskäyttöä harkita, sen sijaan käyttäisin jalostukseen mieluummin vaikka BB 01 koiraa, jonka kaikki sisarukset ja muu suku on terveitä..

        Suurin ongelma koirien sairastamisiin on ihminen ei tiedetä mita koiralle pitaisi syöttää tiedän ihmisiä jotka syöttää pullaa kakkua leipää lihaa kalaa karkkiakin meidän koira syö ihan kaikkea.Kun kuulee tätä nousee niskakarvat pystyyn mitä hittoa. Sitte koirat on lihavia ja sairastuvat väärästä ruokinnasta. Neuvoa on saatavilla kasvattajat eläinlääkärit antavat kyllä neuvoja. Mutta kun nää ihmiset on täysin pihalla aivan kaikesta


      • Anonyymi
        mimmuliini25 kirjoitti:

        Mutta mitä ovat ne oikeat ruokintaohjeet???

        ei ne kasvattajan antamatakaan ruokintaohjeet aina parhaita ole, eräs kasvattaja (toinen rotu) vaihtoi pennuille syötettävän ruuan muutamaksi vuodeksi royal caniniin, kunnes sitten alkoi lonkkatulokset huonontua huomattvasti aiempaan nähden, kasvattajan vaihtaessa takaisin tuohon ennen rc:tä syöttämään ruokaan, alkoi lonkkatilastot jälleen parantua huomattvasti..

        ..joten, mistä uuden pennunkaan ostaja voi tietää mikä on oikea ruokintatapa..

        Minusta yksi tärkein asia jalostuksessa on ottaa koiran koko suku huomioon, jos pentueesta yhdellä on AA 00 lonkat ja kyynärät, mutta kaikilla sisaruksilla C- lonkista huonompaa, tulisi jalostuskäyttöä harkita, sen sijaan käyttäisin jalostukseen mieluummin vaikka BB 01 koiraa, jonka kaikki sisarukset ja muu suku on terveitä..

        Höpö höpö juttuja koiran lonkat eivät ole yksinomaan ruokinnan tulosta siihen vaikuttaa moni tekijä perinnollisyys kauempaa suvusta ihan kuin ihmisilläkin sieltä tulee kaikki ominaisuudet useampi sukupolvi taaksepäin


      • Anonyymi

        Kasvattaja ei pysty takamaan pennun ostajalle onko lonkat A B Vai C voipi olla E tai D se on aivan mahdoton koska koira kuvataan vasta vuoden mieluiten yli vuoden vanhana koska lonkat kasvavat kun pentu kasvaa. Niitä ei voi kuvata ennen. Joten nyt äly mukaan tähän oisko syytä omiettia vähä


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3869
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2318
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2121
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      91
      2027
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      93
      1704
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      303
      1236
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe