tuleva teniäiti

Minkä perusteelle teiniäiti on huono äiti? Onko se muka iästä kiinni? Mun mielestä oli lapsen äiti sitten 16- vai 30-vuotias, niin molemmat voi olla kuitenki hyviä äitejä.

Oon ite 16 ja mun poikaystäväki on 16, mut täyttää helmikuus 17. Oon raskaana, laskettu aika on syyskuun alus.

Mun isosisko sai ensimmäisen lapsensa 16-vuotiaana ja täytti 17 viikon päästä. Mun isosisko on lapselleen tosi hyvä äiti, ja heille synty kaks kuukautta sit toinen.

Miks melkein kaikkien mielestä teiniäidit on huonoja äitejä? Onko 30-vuotias äiti automaattises jotenki parempi äiti ku 16-vuotias?

Millanen ees on hyvä äiti? Sellanen joka antaa lapselle kaiken mahdollisen mitä se haluaa? Tai sellanen joka ei anna lapselle välttämättä kaikkee mut kasvattaa sen niin hyvin kuin voi? Onko köyhemmät äidit jotenkin huonompia ku ne joilla on rahaa jota tuhlata?

Mun mielestä teiniäitikin voi olla hyvä äiti.

69

869

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ajhurmvbb

      Kyllähän ikä vaikuttaa, se on väistämätön tosiasia.
      16-vuotias on itsekin vielä täysi lapsi, ja murrosiän myrskyissä, hakee omaa itseään. 16-vuotias vasta opettelee elämään. On biologinen fakta, että vasta lähempänä 25 ikävuotta ihmisen aivot ovat kehittyneet niin, että tämä kykenee tekemään päätöksiä pitkälle aikavälille. Tällaisia päätöksiä ovat juurikin esimerkiksi lapsen pitäminen.

      Lisäksi, otetaanpa esimerkit siitä mitä keskiverto 16v ja keskiverto 30v suomalainen nainen luultavasti ovat.

      16v: Peruskoulunsa juuri päättänyt. Suuntaamassa ammatikouluun tai lukioon. Suurin osa asuu vielä vanhempien luona, ei maksa omia asumismenojaan jne vaan keskittyy opiskeluun, kavereihin, kuten tuon ikäisen pitääkin. Omia tuloja, ammattia, säästöjä, asuntoa, kokemusta itsenäisestä elämisestä (talouden ylläpito, yms) ei ole.
      16-v on siis vielä LAPSI.

      30v: Jonkinlainen ammatti hankittuna, työpaikka, mahdollisesti avo- tai aviopuoliso. Elämä on melko varmasti vakiintunutta ja rutiininomaisempaa kuin 16-vuotiaalla. Kokemusta itsenäisestä asumisesta, eli osaa hoitaa talouttaan, jne. Murrosikä ohitettu aikoja sitten, ja ihminen on muutenki 30-vuotiaana aikuinen. Eli psyykkinen tilannekaan ei ole niin "epävakaa" kuin murrosikäisellä 16-vuotiaalla.

      En tarkoita, että 16-vuotias äiti on automaattisesti huono ja 30v taas hyvä. Mutta loogisesti ajateltuna näinhän asia on. 30v nyt on kuitenkin täysikasvuinen, koulut käynyt ja osaa asua omillaan, täysin vanhemmistaan riippumattomana. 16-vuotiaalla on koulut kesken, hänestä tulee vielä lapsilisää vanhemmilleen ja hänellä tuskin itsellään pahemmin säästöjä on. Tai jos vanhemmat ovat sellaisia keränneet ne on tarkoitettu esim opintoihin ja tulevaan itsenäiseen asumiseen eikä siihen, että koulunsa raskauden takia peruskoulun jälkeen keskeyttänyt Pipsa 16v ostaa rahoilla Pamperseja lapselleen, jonka isä on ties kuka, tai sitten vastuutaan karannut ex-poikaystävä.

      Hyvä äiti on sellainen, joka voi tarjota lapselleen vakaan ja turvallisen elämän. Eli on itse tarpeeksi kypsä ja aikuinen, myöskin. Hänellä on muutakin kuin pelkkä pätkätyö, jotta rahat elämiseen on jotenkin turvattu eikä yhtäkkiä 4 viikon työsopimuksen purkautuessa käykään niin, että juodaan vettä ja syödään näkkileipää kuukausi.
      Kyllähän rahalla saa onnea, tavallaan. Lapsi tarvitsee ruokaa. Lapsi tarvitsee vaatteita, lapsi nimittäin kasvaa koko ajan. Ja lapsi tarvitsee leluja, jossain vaiheessa mahdollisesti päivähoitoa, tai rahaa harrastuksiin jne. Lapsi tarvitsee myös lääkkeitä, jne kaikkea mitä me muutkin. Lapseen menee yllättävän paljon rahaa vaikka miten yrittäisi hoitaa kaikki vaate/leluhankinnatkin kirppareiden kautta.
      En tarkoita sitä, että tulisi olla joku upporikas, mutta ei pelkillä tukirahoilla lasta elätetä. Aikamoista kituutusta se silloin on. Jonkinlaiset tulot pitää olla kun lasta elättää.

      • epävarmaa nykyään

        Tähän haluan vaan vastata,että nykyään elämä on kaikin puolin niin epävarmaa,että se vuosiksi varma vakityöpaikka on monelle toteutumaton haave ja jos sitä elämän täyttä varmuutta odottaa toteutuvaksi,niin siinä alkaa ehkä biologinen kello tikittää,ennen kuin voit sen lapsen hankkia.
        En kannata liian aikaista äitiyttä,mutta en kannata myöskää liian myöhäistä äitiyttä.Itse olen saanut vanhimmat lapseni kahdenkympin hujakoilla,nuorimmat kolmekymppisenä.En voi valittaa,elämä on kantanut ja lapseni on nyt kaikki aikuisia ja ihan kunnollisia ihmisiä heistä on kasvanut.Nyt viisikymppisenä olen jo mummo neljälle ja nautin siitä,että jaksan näiden pienten kanssa vielä hyvin touhuilla kun tulevat mummolaan.Monet melkein itseni ikäiset hankkivat itselleen vielä vauvoja,on yleistynyt halu saada lapsia 40-50 v.Kukin tavallaan,mutta minulle tuovat nyt onnea lapsenlapset,omista lapsista en viimeisen jälkeen ole enää haaveillut,mutta meillä ihmisillä on niin erilaiset toiveet.


    • Miesope

      Lasta ei pitäisi hankkia ennen reaalista kykyä elättää lapsi itse.

      • Miesopelle

        Juu tuo on kyllä ihan hieno visio, voi käydä myöskin niin että kun on yli 30-vuotias niin raskaaksi tulo rupee olemaan melkoisen vaikeata saati sitten ottaa sellainen työhön kun tietää että se alkaa miettimään lisääntymistä.


      • +.+
        Miesopelle kirjoitti:

        Juu tuo on kyllä ihan hieno visio, voi käydä myöskin niin että kun on yli 30-vuotias niin raskaaksi tulo rupee olemaan melkoisen vaikeata saati sitten ottaa sellainen työhön kun tietää että se alkaa miettimään lisääntymistä.

        "se alkaa miettimään lisääntymistä"

        Mihin unohdit vapaaehtoisesti lapsettomat? Sellaisiakin katsos on, ja aika monta onkin.


    • 30w parempi ihminen

      Miks melkein kaikkien mielestä teiniäidit on huonoja äitejä? Onko 30-vuotias äiti automaattises jotenki parempi äiti ku 16-vuotias?

      ei ne välttämättä ole huonompia äitejä mutta kyllä 30 vuotias on automaattisesti parempi äiti.
      itse et sitä ymmärrä kun olet vielä itse lapsi lapsen ajatuksinesi. ´
      sinulla on huonommat lähtökohdat kuin 30 vuotiaalla. sinulla ei ole kolutusta, ammattia, vakinaisia tuloja ja jos meinaat opinnot suorittaa niin sitten sinulla ei ole aikaa lapsellesi.
      16 vuotias ei ymmärrä itsensä saatika lapsen parasta

      • MinäVaanTäällä

        Tuohon opiskeluun.

        Miten työssä käyvällä äidillä on enemmän aikaa lapselleen kuin opiskelevalla äidillä?


    • YksiNuoriÄiti

      vanhemmaksi kasvetaan. Puolisoksi kasvetaan. Elämään kasvetaan. 16-vuotias on biologisesti katsottuna lisääntymiskykyinen, mutta aivot eivät ole vielä tarpeeksi kehittyneet. Totta. 30-vuotias on edelleen lisääntymiskykyinen, ja aivot ovat kehittyneet. Totta. 16-vuotias ei todennäköisesti elätä itseään ja on juuri valmistunut peruskoulusta. Totta. 30-vuotias on opiskelu-uransa päättänyt, aloittanut työelämän ja elättää itsensä. Totta. 16-vuotias on naiivi lapsi, joka ei ymmärrä elämästä ja kuolemasta mitään, toisin, kuin 30-vuotias. Osittain totta. 16-vuotiaalla on biologisesti tarkasteltuna paremmat edellytykset palautua synnytyksestä, paremmat edellytykset oppia elämästä ja lapsista, kuin 30-vuotiaalla. Totta.

      16-vuotiaan aivot eivät ole loppuun asti kehittyneet, mutta ne kehittyvät edelleen. 16-vuotias on myös 30:stä hedelmällisempi, fyysisesti parempikuntoisempi ja sopeutumiskykyisempi. Biologisesti tarkasteltuna paras lisääntymisikä on ~16-24 v.

      16-vuotiaalla on edessään vielä riennot ja opiskelut. Totta, mutta miksi se tarkoittaisi sitä, että jos 16-vuotias tulisi äidiksi, että hän lähtisi rientoihin mukaan? Ja jos kaikki 16-vuotiaat vain "bilettäisivät" ja käyttäisivät huumeita, tulevaisuutemme olisi aika rappiolla. Siinä kohtaa kyllä teiniäitiyttä enemmän kiinnittäisin huomiota johonkin muuhun...

      16-v ja 30-v ensisynnyttäjät ovat molemmat samalla lähtöviivalla. Kummallekkaan ei etukäteen ole kirjoitettu käsikirjoitusta iän perusteella, että kummasta tulee parempi äiti. Millä sitä edes mitataan? ;molemmat äidit ovat uuden kappaleen alussa elämässään. Pieni ihminen on molemmille yhtä outo ja kummallinen. Tuskin kukaan äiti voi rehellisesti sanoa olevansa sama ihminen ennen ja jälkeen ensimmäisen synnytyksen. Lapsen syntymä ja kasvatus kasvattaa. Vaikka olisi 20-vuotta tehnyt lasten kanssa töitä, oma lapsi on aina yhtä erilainen. 16-vuotiaalla on toki rankempaa kasvaa lapsen kanssa: Ei ole töitä, ei ole koulutusta, ei ole tukea. Hänen pitää lyhyessä ajassa oppia elämää, johon 30-vuotiaalla on ollut jo 10-vuotta aikaa. Mutta kuka katsoo pahalla 30-vuotiasta äitiä, joka nostaa kelalta vanhempainpäivärahaa? Ei kukaan. Kuka katsoo pahalla 30-vuotiasta äitiä, joka nostaa lapsilisää? (joka on siis tarkoitettu kaikille alle 18-vuotiaiden vanhemmille...) ei kukaan. Entä kun kyseessä on 16-vuotias äiti? Hän on automaattisesti sossupummi, joka pilaa ns. oikeiden ihmisten elämää ja käyttää heidän verorahojaan, joiden tarkoitus on hyvinvointi valtiossa luoda kaikille samanlaiset ja yhtäarvoiset mahdollisuudet.

      Entäpä kaikki peruskoululaiset? hyi että, he vievät opinnoissaan teidän verorahanne. Ja vielä enemmän, kuin teiniäidit. Kyllä hyvillä vanhemmilla tulisi olla varaa maksaa lastensa koulunkäynti.. Ehkäpä se vähentäisi teiniäitiyttä.

      • Miesope

        "Biologisesti tarkasteltuna paras lisääntymisikä on ~16-24 v."

        Ei ihan yksiselitteinen asia. Maailma muuttuu, Eskoseni. Nykymaailmassa lapset hankitaan jatkuvasti iäkkäämpinä ja enää EI ole olemassa entiaikojen kiirettä perheen perustamiseen. Se, että on biologisesti kykenevä johonkin, ei tee ihmistä henkisesti valmiiksi siihen.

        "Kyllä hyvillä vanhemmilla tulisi olla varaa maksaa lastensa koulunkäynti.. Ehkäpä se vähentäisi teiniäitiyttä."

        Omituinen ajatus. Emme elä USA:ssa. Välillisesti KAIKKI veronmaksajat maksavat lasten koulunkäynnistä ja lukuisista muista asioista koituvat julkiset kulut. Kai ymmärrät sen?

        Kysymys teiniäitiydestä on PALJON laajempialainen kuin annat ymmärtää. Puheet kasvusta äitiyteen ovat lepertelyä. Jos oma pakka on TÄYSIN sekaisin - kuten se useimmilla teineillä on - hommat eivät hoidu kuntoon siinä aikataiulussa, mitä tilanteessa tarvittaisiin.

        Teiniäiti on ikävän usein monialaisissa ongelmissa. Ihan jokaiselle parisuhteelle lapsen tulo on suuri haaste, mutta tänne kirjoittelevat teiniäidit näyttävät olevan suorastaan lapsellisen optimistisia alaikäisten ja parikymppisten "miestensä" suhteen. Ilman yhdessä asumistakin oletetaan., että kaikki tuosta vain hoituu ja TODELLA naiveilta kuulostavat nämä alaikäisten filosofioinnit tyyliin "Lapsi saa tulla jos on tullakseen..." Niinpä niin.

        Suorastaan sairaalloisilta tuntuvat ne heitot, joiden mukaan yh-elämäkin helposti luonnistuu ja uusia miehiä kyllä löytyy. Niinhän se on. Suomen koulut ovat pullollaan lapsia, joilla on perheessään ongelmia. Se ihqu uusioperhe ei todellisuudessa ole mutkaton hoidettava ja jos et usko, voit vapaasti tutustua siihen todellisuuteen, mikä Suomen kouluissa tänä päivänä on. Todella suuri osa oirehtivista oppilaista on rikkinäisistä perheistä.

        Toki voidaan sanoa, että muutkaan kuin teinien suhteet eivät kestä läheskään aina. Niinhän asia on, mutta kouluttamattomilla äideillä tulotaso ON matala ja reaalinen kyky huolehtia lapsista heikko. Olen loputtoman monta kertaa esitellyt täällä niitä ongelmia, joita koulikäisten lasten opiskelevilla ja uutta puolisoa etsivillä vanhemmilla kasvatuksessa on, mutta eipä tunnu aihe juuri tyttösiä kiinnostavan. Siinä se lyhytnäköisyys korostuu. Kykyä tai edes halua ajatella asioita pitemmällä tähtäimellä on hukassa. Kyllä kaikki aina hoituu. Niin, niin.

        Sitäkin olen yrittänyt jankuttaa, että onnistumista kasvatustyössä pitäisi tarkastella pitemmällä periodilla kuin sillä, mitä on tapahtunut ensimmäisen vuoden aikana lapsen elämässä. On todella surullista, jos jo ensimmäinen vuosi osoittaa vanhemmat kyvyttömiksi vanhemmuudessaan. Ne TODELLISET haasteet tulevat nimittäin useita vuosia myöhemmin.

        Vahinkoja sattuu sukupuolielämässä. TAHALLINEN raskaaksi hankkiutuminen siinä tilanteessa, kun kumppania ei tunne ja elämä on kaikin tavoin sekaisin, on hölmöyttä eikä siitä muuksi muutu.

        Inhottavin puoli on se, että niitä hölmöilyn seurauksia sitten saa kantaa moni taho.


      • maailma muuttuu
        Miesope kirjoitti:

        "Biologisesti tarkasteltuna paras lisääntymisikä on ~16-24 v."

        Ei ihan yksiselitteinen asia. Maailma muuttuu, Eskoseni. Nykymaailmassa lapset hankitaan jatkuvasti iäkkäämpinä ja enää EI ole olemassa entiaikojen kiirettä perheen perustamiseen. Se, että on biologisesti kykenevä johonkin, ei tee ihmistä henkisesti valmiiksi siihen.

        "Kyllä hyvillä vanhemmilla tulisi olla varaa maksaa lastensa koulunkäynti.. Ehkäpä se vähentäisi teiniäitiyttä."

        Omituinen ajatus. Emme elä USA:ssa. Välillisesti KAIKKI veronmaksajat maksavat lasten koulunkäynnistä ja lukuisista muista asioista koituvat julkiset kulut. Kai ymmärrät sen?

        Kysymys teiniäitiydestä on PALJON laajempialainen kuin annat ymmärtää. Puheet kasvusta äitiyteen ovat lepertelyä. Jos oma pakka on TÄYSIN sekaisin - kuten se useimmilla teineillä on - hommat eivät hoidu kuntoon siinä aikataiulussa, mitä tilanteessa tarvittaisiin.

        Teiniäiti on ikävän usein monialaisissa ongelmissa. Ihan jokaiselle parisuhteelle lapsen tulo on suuri haaste, mutta tänne kirjoittelevat teiniäidit näyttävät olevan suorastaan lapsellisen optimistisia alaikäisten ja parikymppisten "miestensä" suhteen. Ilman yhdessä asumistakin oletetaan., että kaikki tuosta vain hoituu ja TODELLA naiveilta kuulostavat nämä alaikäisten filosofioinnit tyyliin "Lapsi saa tulla jos on tullakseen..." Niinpä niin.

        Suorastaan sairaalloisilta tuntuvat ne heitot, joiden mukaan yh-elämäkin helposti luonnistuu ja uusia miehiä kyllä löytyy. Niinhän se on. Suomen koulut ovat pullollaan lapsia, joilla on perheessään ongelmia. Se ihqu uusioperhe ei todellisuudessa ole mutkaton hoidettava ja jos et usko, voit vapaasti tutustua siihen todellisuuteen, mikä Suomen kouluissa tänä päivänä on. Todella suuri osa oirehtivista oppilaista on rikkinäisistä perheistä.

        Toki voidaan sanoa, että muutkaan kuin teinien suhteet eivät kestä läheskään aina. Niinhän asia on, mutta kouluttamattomilla äideillä tulotaso ON matala ja reaalinen kyky huolehtia lapsista heikko. Olen loputtoman monta kertaa esitellyt täällä niitä ongelmia, joita koulikäisten lasten opiskelevilla ja uutta puolisoa etsivillä vanhemmilla kasvatuksessa on, mutta eipä tunnu aihe juuri tyttösiä kiinnostavan. Siinä se lyhytnäköisyys korostuu. Kykyä tai edes halua ajatella asioita pitemmällä tähtäimellä on hukassa. Kyllä kaikki aina hoituu. Niin, niin.

        Sitäkin olen yrittänyt jankuttaa, että onnistumista kasvatustyössä pitäisi tarkastella pitemmällä periodilla kuin sillä, mitä on tapahtunut ensimmäisen vuoden aikana lapsen elämässä. On todella surullista, jos jo ensimmäinen vuosi osoittaa vanhemmat kyvyttömiksi vanhemmuudessaan. Ne TODELLISET haasteet tulevat nimittäin useita vuosia myöhemmin.

        Vahinkoja sattuu sukupuolielämässä. TAHALLINEN raskaaksi hankkiutuminen siinä tilanteessa, kun kumppania ei tunne ja elämä on kaikin tavoin sekaisin, on hölmöyttä eikä siitä muuksi muutu.

        Inhottavin puoli on se, että niitä hölmöilyn seurauksia sitten saa kantaa moni taho.

        Maailma muuttuu Eskoseni ,mutta luulen että siinäkin alkaa tulla jokin raja,kuinka iäkkäänä kannattaa synnyttää.Nyt monet haluavat saada lapsia,kun ihan varmasti ovat kypsiä ja vastuullisia kantamaan vastuun lapsesta.Mutta missä kulkee raja?Nykyään nainen on lisääntymisikäinen viisikymppiseksikin ja jossain vielä senkin jälkeen hedelmöityshoitojen avulla.Missä kohtaa on tässä järkevä raja täällä yläpäässä?Nainen voi olla vauvakuumeinen,haluan sen lapsen,mutta sielläkin suunnassa alkavat riskit lisääntyä pitäisi olla hyvin aikuinen niin siltikin halutaan vielä pikkuvauvoja.Mihin se aikuisen järkevyys ja realismi on nyt kadonnut.Onko ajateltu,millaista on herätä hakemaan lapsia discosta eläkeiän kynnyksellä,kun taas vastaavasti saa lukea sen ikäisistä isovanhemmista,jotka on niiiiiiin väsyneitä,kun on vielä töissä ja välillä pitäisi hoitaa lapsenlapsia.Mitä se sitten on,kun niistä huolehtii täysipäiväisesti?
        En kannata teiniäitiyttä,mutta ajattelinpahan laittaa ajateltavaksi tämänkin asian,kun nyt mietitään sitä parasta ikää.


      • koulu maksaa
        Miesope kirjoitti:

        "Biologisesti tarkasteltuna paras lisääntymisikä on ~16-24 v."

        Ei ihan yksiselitteinen asia. Maailma muuttuu, Eskoseni. Nykymaailmassa lapset hankitaan jatkuvasti iäkkäämpinä ja enää EI ole olemassa entiaikojen kiirettä perheen perustamiseen. Se, että on biologisesti kykenevä johonkin, ei tee ihmistä henkisesti valmiiksi siihen.

        "Kyllä hyvillä vanhemmilla tulisi olla varaa maksaa lastensa koulunkäynti.. Ehkäpä se vähentäisi teiniäitiyttä."

        Omituinen ajatus. Emme elä USA:ssa. Välillisesti KAIKKI veronmaksajat maksavat lasten koulunkäynnistä ja lukuisista muista asioista koituvat julkiset kulut. Kai ymmärrät sen?

        Kysymys teiniäitiydestä on PALJON laajempialainen kuin annat ymmärtää. Puheet kasvusta äitiyteen ovat lepertelyä. Jos oma pakka on TÄYSIN sekaisin - kuten se useimmilla teineillä on - hommat eivät hoidu kuntoon siinä aikataiulussa, mitä tilanteessa tarvittaisiin.

        Teiniäiti on ikävän usein monialaisissa ongelmissa. Ihan jokaiselle parisuhteelle lapsen tulo on suuri haaste, mutta tänne kirjoittelevat teiniäidit näyttävät olevan suorastaan lapsellisen optimistisia alaikäisten ja parikymppisten "miestensä" suhteen. Ilman yhdessä asumistakin oletetaan., että kaikki tuosta vain hoituu ja TODELLA naiveilta kuulostavat nämä alaikäisten filosofioinnit tyyliin "Lapsi saa tulla jos on tullakseen..." Niinpä niin.

        Suorastaan sairaalloisilta tuntuvat ne heitot, joiden mukaan yh-elämäkin helposti luonnistuu ja uusia miehiä kyllä löytyy. Niinhän se on. Suomen koulut ovat pullollaan lapsia, joilla on perheessään ongelmia. Se ihqu uusioperhe ei todellisuudessa ole mutkaton hoidettava ja jos et usko, voit vapaasti tutustua siihen todellisuuteen, mikä Suomen kouluissa tänä päivänä on. Todella suuri osa oirehtivista oppilaista on rikkinäisistä perheistä.

        Toki voidaan sanoa, että muutkaan kuin teinien suhteet eivät kestä läheskään aina. Niinhän asia on, mutta kouluttamattomilla äideillä tulotaso ON matala ja reaalinen kyky huolehtia lapsista heikko. Olen loputtoman monta kertaa esitellyt täällä niitä ongelmia, joita koulikäisten lasten opiskelevilla ja uutta puolisoa etsivillä vanhemmilla kasvatuksessa on, mutta eipä tunnu aihe juuri tyttösiä kiinnostavan. Siinä se lyhytnäköisyys korostuu. Kykyä tai edes halua ajatella asioita pitemmällä tähtäimellä on hukassa. Kyllä kaikki aina hoituu. Niin, niin.

        Sitäkin olen yrittänyt jankuttaa, että onnistumista kasvatustyössä pitäisi tarkastella pitemmällä periodilla kuin sillä, mitä on tapahtunut ensimmäisen vuoden aikana lapsen elämässä. On todella surullista, jos jo ensimmäinen vuosi osoittaa vanhemmat kyvyttömiksi vanhemmuudessaan. Ne TODELLISET haasteet tulevat nimittäin useita vuosia myöhemmin.

        Vahinkoja sattuu sukupuolielämässä. TAHALLINEN raskaaksi hankkiutuminen siinä tilanteessa, kun kumppania ei tunne ja elämä on kaikin tavoin sekaisin, on hölmöyttä eikä siitä muuksi muutu.

        Inhottavin puoli on se, että niitä hölmöilyn seurauksia sitten saa kantaa moni taho.

        Missä saa verorahoilla maksetut lukio kirjat ammattikoulujen materiaalit yms? Empäs tuota tiennyt kun lukiota ja amista kävin :( Itse jouduin maksamaan..


      • +.+

        16-vuotiaan paremmuudesta fyysisessä kunnossa en olisi lainkaan varma, kun ottaa huomioon nykynuorison ylipainon, epäterveelliset elämäntavat (tupakka, runsas alkoholinkäyttö, huumeet) ja sen, että liikuntaa harrastavat vähän. Nykynuoriso ei päjää lainkaan fyysisessä kunnossa verrattuna siihen, mikä oli nuorten fyysinen kunto ennen vanhaan.

        16-vuotias tuskin on keskimääräisesti hedelmällisimmässä iässään, sillä kaikilla ei ole vielä fyysinen kehitys tullut päätökseensä tuossa iässä. Hedelmällisyys on huipussaan vasta sitten, kuin ihminen on fyysisesti täysin kehittynyt.


    • Huohooh

      " 16-vuotiaalla on biologisesti tarkasteltuna paremmat edellytykset palautua synnytyksestä, paremmat edellytykset oppia elämästä ja lapsista, kuin 30-vuotiaalla. Totta. "
      - Millä tavalla 16-vuotiaalla o paremmat edellytykset oppia elämästä ja lapsista? 16- ja 30-vuotiaan välillä myös tuo synnytyksestä palautuminen, on suunnilleen samanlaista. Eli ei se 30-vuotiaan keholle mikään kamala rasite ole. 16-vuotiaista osalla on vasta 15-vuotiaana alkaneet menkat ja rinnatkin saattaa olla vasta nupullaan ja vartalo kuin pojalla - tällaisia tapauksia tunnen montakin - miten he muka selviäisivät synnytyksestä ja raskaudesta paremmin kun omakin keho on kehittymätön?

      "16-vuotiaan aivot eivät ole loppuun asti kehittyneet, mutta ne kehittyvät edelleen. 16-vuotias on myös 30:stä hedelmällisempi, fyysisesti parempikuntoisempi ja sopeutumiskykyisempi. Biologisesti tarkasteltuna paras lisääntymisikä on ~16-24 v."
      - Kehittyvät joo, mutta pienen lapsen EI ole parasta olla mukana teini-ikäisen äitinsä kiukuttelujen ja mielialanvaihtelujen myrskyissä kun tämä itsekin vielä kokeilee kaikkea, hakee uutta, testaa rajoja jne. Ei myöskään ole itsestäänselvää, että 16v olisi hedelmällisempi kuin 30v. Muista, että naisen hedelmällisyyskin alkaa radikaalisti laskea vasta 35-vuotiaana. 16-vuotiaskin voi kärsiä lapsettomuudesta, jos ajatellaan tilanne että 16v yrittäisi hankkia lasta. Fyysisesti parempi kuntokaan ei ole itsestäänselvää. Suomalaiset pulskistuvat koko ajan, ja teinitkin viihtyvät paremmin mäkkärissä kuin jossain spinning-tunnilla. Ehkä paras lisääntymisikä on ollut 16-24v, joskus muutama sata vuotta sitten, mutta evoluutio muovaa ihmistä koko ajan. Ei 30v ole enää vanha, ja kun ihmiset alkavat lisääntyä yhä useammin vasta 30-vuotiaana, myös evoluutio alkaa pikkuhiljaa mennä siihen suuntaan että jonain päivänä paras ikä lisääntyä onkin joku 25-35.
      Biologisesti jopa 10-vuotias voi olla kykenevä tulemaan raskaaksi. Ei se, että on biologisesti kehittynyt jossain asiassa, tarkoita sitä että siihen on VALMIS. Rinnatkin kehittyvät vasta 20-vuotiaina ns "lopulliseen tilaansa".

      "16-vuotiaalla on edessään vielä riennot ja opiskelut. Totta, mutta miksi se tarkoittaisi sitä, että jos 16-vuotias tulisi äidiksi, että hän lähtisi rientoihin mukaan? Ja jos kaikki 16-vuotiaat vain "bilettäisivät" ja käyttäisivät huumeita, tulevaisuutemme olisi aika rappiolla. Siinä kohtaa kyllä teiniäitiyttä enemmän kiinnittäisin huomiota johonkin muuhun..."
      .- Riennot eivät ole vain biletystä, juopottelua ja huumeita. 16-vuotiaalla pitäisi olla harrastuksia: pianotunnit, ratsastusta, korisharjoitukset. 16-vuotiaan elämään kuuluu kavereiden tapaaminen: lähteminen yhdessä leffaan, shoppailemaan yms. Kesälomalla voisi mennä vaikka kielikurssille, interreilaamaan, tai rohkeimmat vaikka vaihto-oppilaaksi, erilaisille leireille. Ota huomioon, ettei niitä tavallisia leffa- ja popcorn-täytteisiä tyttöjeniltojakaan enää järjestetä spontaanisti kun yhdellä 16-vuotiaalla onkin lapsi. 16-vuotiaan kuuluu nähdä maailmaa, kokeilla eri asioita, opetella itsenäistä elämää. Jos jo ennen itsenäisen elämän taitojen oppimista on kahlittu lapseen, niin mitä sitä seuraa? Ei se ainakaan äidin kehitykselle hyvää tee.

      "

    • huohooh

      16-v ja 30-v ensisynnyttäjät ovat molemmat samalla lähtöviivalla. Kummallekkaan ei etukäteen ole kirjoitettu käsikirjoitusta iän perusteella, että kummasta tulee parempi äiti. Millä sitä edes mitataan? ;molemmat äidit ovat uuden kappaleen alussa elämässään. Pieni ihminen on molemmille yhtä outo ja kummallinen. Tuskin kukaan äiti voi rehellisesti sanoa olevansa sama ihminen ennen ja jälkeen ensimmäisen synnytyksen. Lapsen syntymä ja kasvatus kasvattaa."
      - Mutta jos on itsekin lapsi, niin siinä on omakin kasvu kesken. 16-vuotias tuskin kestäisi kovin pitkään jos ottaisi 24/7 vastuuta uhmaikäisestä. Ja edelleen 30-vuotiaalla on paremmat lähtökohdat, näin yleisesti ajatellen, lapsen hyvän elämän turvaamiseen. Kun se pelkkä pusujen jakaminen vauvan poskelle ja sylissä tuudittelu ei riitä, yhteiskunta vaatii että ostetaan ruokaa, tavaroita jne ja ilman niitä ei pärjää.

      "16-vuotiaalla on toki rankempaa kasvaa lapsen kanssa: Ei ole töitä, ei ole koulutusta, ei ole tukea. Hänen pitää lyhyessä ajassa oppia elämää, johon 30-vuotiaalla on ollut jo 10-vuotta aikaa. Mutta kuka katsoo pahalla 30-vuotiasta äitiä, joka nostaa kelalta vanhempainpäivärahaa? Ei kukaan. Kuka katsoo pahalla 30-vuotiasta äitiä, joka nostaa lapsilisää? (joka on siis tarkoitettu kaikille alle 18-vuotiaiden vanhemmille...) ei kukaan. Entä kun kyseessä on 16-vuotias äiti? Hän on automaattisesti sossupummi, joka pilaa ns. oikeiden ihmisten elämää ja käyttää heidän verorahojaan, joiden tarkoitus on hyvinvointi valtiossa luoda kaikille samanlaiset ja yhtäarvoiset mahdollisuudet. "
      - Vanhempainpäiväraha ja lapsilisät muuten tulevat itsestään tilille, näin huomauttaakseni. Mutta ehkäpä sitä 30-vuotiasta ei katsota pahalla siksi, että hänen elämänsä, on oikeilla raiteilla (jos nyt ei lähdetä jotain alkkisäitejä tai muita ääritapauksia katsomaan) - hänellä kun mitä luultavammin on se puoliso rinnalla, tai ainakin maksamassa elatusmaksuja ja muuten tukemassa lapsen elämää. Hänellä on joku ammatti, ja monilla myös työpaikka odottamassa, äitiyslomalta palaamista. Hänen elämänsä on vakaalla pohjalla.
      16-v taas joutuu väkisinkin kärkkymään enemmän tukia, koska ei lapsilisällä ja vanhempainrahalla lasta elätetä, kun ei mitään säästöjä ja tulojakaan ole. Koulutusta ei ole, ja herra tietää milloin sellaista edes hankitaan - tilastojen mukaan valitettavan monet teiniäidit eivät edes päädy hankkimaan peruskoulua kummempaa koulutusta itselleen.


      "Entäpä kaikki peruskoululaiset? hyi että, he vievät opinnoissaan teidän verorahanne. Ja vielä enemmän, kuin teiniäidit. Kyllä hyvillä vanhemmilla tulisi olla varaa maksaa lastensa koulunkäynti.. Ehkäpä se vähentäisi teiniäitiyttä."
      - Miten tuo vähentäisi teiniäitiyttä? Ei mitenkään. Ja kai sitä mieluummin rahoittaa opiskeluihin panostavia lapsia, kuin sellaisia jotka eivät osaa ajatella realistisesti, ja pitävät lapsen 14-vuotiaina ajattelematta onko heillä oikeasti resursseja sellaiseen - tunteet, monesti valitettavan itsekkäät, kun lapsen tulevaisuutta ei osata oikeasti ajatella, ohjaavat tilannetta. Ja kyllähän esim briteissä ja jenkeissä vanhemmat maksavat koulunkäynnistä, mutta kun siellä ne teiniäititilastot on samalla hurjan korkealla. JUURI osaksi sen takia, että kaikilla vanhemmilla ei ole resursseja laittaa lapsia huippukouluihin, ja nämä päätyvät tällaisiin "epämääräisimpiin paikkoihin", saavat huonompaa koulutusta jne ja päätyvät paksuksi jonkun kulmakundin toimesta.

    • ykvinuoriäiti

      khhmm.... Sitähän minä juuri tarkoitinkin. 16-vuotias kehittyy vielä. Eikö kukaan teistä osaa lukea? En ole sanonut, että 16-vuotias olisi VALMIS äidiksi, vai olenko? Pikemminkin päinvastoin: Hän kasvaa sellaiseksi. Kuinka monta 30-vuotiasta ex-teiniäitiä tunnette, jotka ovat edelleen 16-vuotiaan tasolla? Ja kuinkakohan monen lapsi on huostaanotettu? kuinka moni heistä on rappiolla? Herätys. 16-vuotiaat kasvavat ja aikuistuvat, kuten muutkin nuoret. Se oli pointtini.

      En ole sanonut, että 30-vuotias olisi huonompi äiti kuin 16-vuotias. Olette tehneet ihan omia johtopäätelmiänne. Olen hieman kärjistetysti erotellut tilannetta, jossa on 30-vuotias ensisynnyttäjä ja 16- vuotias ensisynnyttäjä. Kumpi heistä tuntee lapset paremmin? Kumpi heistä osaa valmiiksi vaihtaa vaipat ja imettää vauvaa? Kyse on siis ensisynnyttäjästä. Eivätköhän nämä asiat ole ihan yhtä uusia molemmille. Toisinsanoen: He ovat samalla lähtöviilalla. Oli 30-vuotiaalla töitä tai ei, lapsen saaminen muuttaa koko elämän. tutkailkaa vähän itseänne: Kuinka monet teistä tunnistavat itsensä samanlaiseksi, kuin ennen lasta? Kuinka monelle oman lapsen saaminen ei ole ollut maailman ihanin juttu, vaan täysin organisoitu ja odotettu tapahtuma? Lapsen saaminen muuttaa elämän. Äiti saa aivan uudenlaisen näkökulman elämäänsä. Hänellä on vielä 16-vuotiaana vielä noin kuusikymmentä vuotta aikaa kasvaa, elää, opiskella ym.

      Ja nämä iltariennot, kyllähän täällä sitä yleistetään, että teinivanhemmat ovat roskasakkia, jotka päätyvät rappiolle? Eikös sinne päästä päihteillä? 18-vuotiaana baarit tulevat - alkoholin ilot avautuvat ....... kauan odotettu täysi-ikäisyys - avoimet ovet päihteiden maailmaan... Ja nyt puhutaankin leffa illoista? Kyllä minä ainakin voin ihan hyvin extempore vuokrata jonkun lepposan elokuvan ja katsella sitä ystävieni kanssa, jos haluan. Ei se lapsi sitä estä, hänhän voi myös osallistua, vai onko se kiellettyä?

      mutta, täällä katsotaan 16-vuotiasta, joka elää opintotuella, vanhempainpäivärahalla ja lapsilisänä sossupummiksi, huonoksi ihmiseksi, elätiksi, verojen väärin käyttäjäksi ym. Mutta 30-v joka nostaa vanhempainpäivärahaa ja lapsilisää ei ole. Vaikka kyse on ihan samoista etuuksista ja verorahoista.

      Peruskoululaiset ovat kärjistys. Huolehditte siitä, että teiniäidit käyttävät teidän kultaisia verorahojanne, mutta ette ota huomioon, että niillä samoilla verorahoilla ylläpidetään kouluja ja terveyden huoltoa. Kuinkakohan suuri prosentti niistä menee teiniäideille?

      Niin, etteivät menisi kultaiset verorahat teiniäideille, niin olisi parempi, että vanhemmat itse maksaisivat lastensa koulunkäynnit ja terveydenhuolto menot. Paljonkohan se maksaisi? Siinä vaiheessa tuskin teiniäitejäkään olisi...

    • huohooh

      "Sitähän minä juuri tarkoitinkin. 16-vuotias kehittyy vielä. Eikö kukaan teistä osaa lukea? En ole sanonut, että 16-vuotias olisi VALMIS äidiksi, vai olenko? Pikemminkin päinvastoin: Hän kasvaa sellaiseksi. Kuinka monta 30-vuotiasta ex-teiniäitiä tunnette, jotka ovat edelleen 16-vuotiaan tasolla? Ja kuinkakohan monen lapsi on huostaanotettu? kuinka moni heistä on rappiolla? Herätys. 16-vuotiaat kasvavat ja aikuistuvat, kuten muutkin nuoret. Se oli pointtini. "
      - Minä kyllä osaan lukea. Pointti vaan on se, että 16-vuotias on LAPSI ja kehittyy ja muuttuu vielä KOVAA vauhtia. Siksi pienen lapsen kehitykselle ei ole parasta olla jonkun vielä itseään hakevan teinin käsissä.
      Teiniäidistäkin voi tulla hyvä äiti, mutta ne useimmat jotka ovat teiniäitejä olleet.. Heillä ei vieläkään ole koulutusta, kaupan kassalla kituutetaan ja valitellaan työpäivän jälkeen kun on niin paska duuni. Viikonloppuisin elävät menetettyä nuoruuttaan ravaamalla baareissa.
      Yhden teiniäidin tunnen joka sai 15v lapsen, ja on yhä yhdessä tämän lapsen isän kanssa ja se 15v saatu lapsi on jo 30v. Mutta se olikin sitä aikaa kun ei lapsen isää "päästetty karkuun" vaan yhdessä piti pysyä ja menivät jo 16v Kekkosen luvalla naimisiin ettei lapsi olisi avioton.

      "Olen hieman kärjistetysti erotellut tilannetta, jossa on 30-vuotias ensisynnyttäjä ja 16- vuotias ensisynnyttäjä. Kumpi heistä tuntee lapset paremmin? Kumpi heistä osaa valmiiksi vaihtaa vaipat ja imettää vauvaa? Kyse on siis ensisynnyttäjästä. Eivätköhän nämä asiat ole ihan yhtä uusia molemmille. Toisinsanoen: He ovat samalla lähtöviilalla."
      - Kyllä varmaan 30v on joutunut ehkä vaippoja vaihtamaan jne ollut lasten kanssa. Ja yleensä 30-vuotiaat sentään jaksaa ottaa selvää eri imetystekniikoista jne, tutkimusten mukaan esimerkiksi nuoret (alle 20v) äidit eivät juurikaan imetä. Lieneekö tiedon puute syynä tai joku pelko että rinnat menee pilalle?


      "Ja nämä iltariennot, kyllähän täällä sitä yleistetään, että teinivanhemmat ovat roskasakkia, jotka päätyvät rappiolle? Eikös sinne päästä päihteillä? 18-vuotiaana baarit tulevat - alkoholin ilot avautuvat ....... kauan odotettu täysi-ikäisyys - avoimet ovet päihteiden maailmaan... Ja nyt puhutaankin leffa illoista? Kyllä minä ainakin voin ihan hyvin extempore vuokrata jonkun lepposan elokuvan ja katsella sitä ystävieni kanssa, jos haluan. Ei se lapsi sitä estä, hänhän voi myös osallistua, vai onko se kiellettyä? "
      - Kuule kun ne kaikki 18v täyttävät EIVÄT välitä "alkoholin ilojen avautumisesta", tunnen tällaisia ihmisiä TODELLA paljon. Ne sidukkateinit siellä teini-Onnelan tanssilattialla ovat ihan eri asia. Kaikki eivät ole sellaisia, todellakaan. Ja jos sitä haluaa vaikka kaverin kanssa mennä leffaan, tai katsoa kotona jotain kauhua tms niin ei siinä varmaan mitään toukkaa silloin pidetä mukana? Ne "riennot" voi olla muutakin: roadtrip kavereiden kanssa, viikonloppu mökillä kaverien kanssa, interrail matka, kielikurssi, vaihtarivuosi..
      "
      mutta, täällä katsotaan 16-vuotiasta, joka elää opintotuella, vanhempainpäivärahalla ja lapsilisänä sossupummiksi, huonoksi ihmiseksi, elätiksi, verojen väärin käyttäjäksi ym. Mutta 30-v joka nostaa vanhempainpäivärahaa ja lapsilisää ei ole. Vaikka kyse on ihan samoista etuuksista ja verorahoista."
      - Mitenpä se 16-vuotias opintotukea saa kun opinnot keskeytyy muksun syntyessä? Opintotuki on muutenkin max 100e kuussa.. Toimeentulotukeahan siinä pitää hakea. 30v äidillä nyt yleensä on muutakin säästöä jne ja hänestä tietää että hän vaikka äitiysloman lopussa palaa töihinsä, tuttuun vanhaan työpaikkaan, teiniäidistä taas ei tiedä hankkiiko edes mitään koulutusta.

      "Peruskoululaiset ovat kärjistys. Huolehditte siitä, että teiniäidit käyttävät teidän kultaisia verorahojanne, mutta ette ota huomioon, että niillä samoilla verorahoilla ylläpidetään kouluja ja terveyden huoltoa. Kuinkakohan suuri prosentti niistä menee teiniäideille?"
      - "huolehditte siitä että teiniäidit käyttävät kultaisia verorahojanne" meniköhän ajatukset sekaisin? Ja tuskin siellä peruskoulun puolella juuri teiniäitejä istuu. Mieluummin rahat näille "Suomen toivoille" kuin jalkojaan levitteleville bimboille..

      "Niin, etteivät menisi kultaiset verorahat teiniäideille, niin olisi parempi, että vanhemmat itse maksaisivat lastensa koulunkäynnit ja terveydenhuolto menot. Paljonkohan se maksaisi? Siinä vaiheessa tuskin teiniäitejäkään olisi..."
      - Edelleenkin, jenkeissä maksetaan itse koulut ja terveydenhuoltomenot. Teiniäitien määrä siellä kuitenkin on maailman korkein muistaakseni, että eipä se sitä estä. Toisaalta se sitten aiheuttaa sen että ihmisiä kuolee loputon määrä turhaan kun esim pelkkä ambulanssin tilaaminen on riistohintaista.

    • kasva ensin aikuisek

      Et voi ensinäkään väittää, että sinusta tulisi hyvä äiti vain siksi, että olet saamassa ensimmäisen lapsesi saman ikäisenä kuin siskosi sai. Se kertoo jo sen, että olet vielä täysin lapsen kengissä. Olisit vielä heittänyt perään, että tiedät mitä lapsen hoito on kun hoidat siskosi lasta kerran kahdessa viikossa? Olenpa senkin kuullut, että vanhempana olo tulee olemaan helppoa kun on toiminut "lastenhoitajana", todellisuudessa lastenhoitajat (joilla omia lapsia ei siis ole), eivät tiedä millaista oikea vanhemmuus on. Silloin olet lapsesi kanssa 24/7, ja luultavasti yksin. En usko että saat pidettyä parisuhdettasi yllä pienen lapsen synnyttyä.

      No, katsotaan sitten kun lapsesi syntyy ja menee vaikkapa vuosi eteenpäin.

      • pätee pätee

        Naurattaa nimim. "yksinuoriäiti", sinun mukamas aikuismaiset kommenttisi. Oikeasti et edes tajua nähtävästi, millaisessa emotionaalisesti ja fyysisesti sekavassa tilassa 16-vuotias LAPSI on. Kyllä, 16-vuotiaskin kasvaa aikuiseksi, mutta sehän se pointti olikin, että hän on edelleen LAPSI ja itsekin kasvuvaiheessa, ei sellaisen ihmisen ole hyvä yrittää kasvattaa omaa lastaan, kun ei vielä itsekään ole naiseksi kasvanut.

        Kun taas jo aikuinen (en tajua miksi toinen ääripää täytyy aina olla juuri se 30 v), on henkisesti kasvanut ja päässyt pahimmasta teinivaiheesta yli. "Teinivaiheella" tarkoitan mielialanmuutoksia, yleistyvää masennusta, päihteitä jne. Ja kyllä, KAIKKI teinit ovat jollain tasolla ailahtelevaisia, ei sen ikäinen osaa vielä käsitellä edes kaikkia tunnetiloja kuten aikuinen ihminen. Kaikki nämä netissä kirjoittelevat teinimammat vain kuvittelevat olevansa jotenkin ikäistään vanhempia, odottakaas kun kasvatte muutaman vuoden niin tajuatte miten lapsellisia olettekaan olleet. Ei sitä kukaan tajua ennen kuin on sen vaiheen jo elänyt.


      • kasva ensin aikuisel

        kasva ensin aikuiseksi. Et myöskään voi sanoa että se 30-vuotias on yhtään sen parempi äiti tai isä. On ihmisiä ja ihmisiä. 30-vuotias vain väsähtää helpommin, eikä jaksa valvoa öitä ja sitten ei ehditä muuta kuin se yksi tekemään ja sekin tuntuu olevan liikaa. Käykääs katsomassa aborttipalstoja mitä on kun itsekkyys on huipussaan, ei mahdu muuta kuin yksi ja se edellinenkin on jo tiellä. Ja kysymys on ihan juur näistä teidän kehumistanne ikä ihmisistä.
        Tuollainen negatiivinen kannustaminen ei auta yhtään ketään, sanomalla että menee nyt vuosi eteenpäin, henkilö on taas vuoden vanhempi ja on taas paljon enempi tietoinen asioista. En tarkoita sitä että suosin nuorena raskaaksituloa, mutta jos tilanne on mennyt jo tuohon tilanteeseen, voisi ensin kysyä mitä tekee näiden vanhemmat jos kerta lapset ovat tuosa isässä tulleet raskaaksi, minusta se kertoo vain sen ettei se aikuinenkaan osaa kasvattaa sen paremmin lapsiaan, tuskin kaikki heistä ovat itse olleet teinejä lapsen saatuaan.
        Ihan normaali ikäisiä ovat, kun kävin yhdessä tiedotusillassa jossa puhuttiin seksuaalisuudesta, seksistä. Suorastaan järkytyin näiden aikuisten ihmisten sanomisia, joku oli hankkinut kondomeja alaikäisille lapsilleen, ja vanhemmat eivät suinkaan oleet mitään teiniäitejä vaan ihan meidän ikäisiä.
        Annettii lastensa seurustella vapaasti alaikisinä jne ja jopa tulla asumaan jomman kumman vanhemman tykö.

        Kyllä näissä asioissa pitäisi nyt ensin alkaa kiinnittämään niiden aikuisten käyttäytymiseen, eikä siihen että täällä sitten haukutaan niitä joilel ns. vahinko tai tarkoituksellinen on käynyt. Syyt pitää nyt löytää ensin siitä itsestä jos on antanut lapsensa sekstailla alaikäisinä.
        Kehottaisin kasvamaan niiden aikuisten ensiksi, puhutaan sitten vasta.


      • sgdgsdgsdgsdgsd

        "Olenpa senkin kuullut, että vanhempana olo tulee olemaan helppoa kun on toiminut "lastenhoitajana", todellisuudessa lastenhoitajat (joilla omia lapsia ei siis ole), eivät tiedä millaista oikea vanhemmuus on."

        Minäkin olen kuullut, ja joka ikinen kerta kolmekymppisiltä ensiodottajilta jotka ovat hoitaneet kummilapsiaan ;)

        Yhtälailla lapsenkengissä äitiytensä kanssa ovat ne 3-kymppiset kuin teinitkin, niistä asioista kun ei tajua hevonpeetä ennenkuin itse kokee.


    • yksinuoriäiti

      khm.. Minä ja minun "aikuismaiset kommenttini" Ihan omasta suustani kirjoitan sen kummemmin miettimättä mitään aikuisuuksia. päteepätee on hyvä ja opettelee lukemaan. En henkilökohtaisesti ole sanonut, että teiniäitiyttä pitäisi vaalia tai että 16-vuotiaan täytyisi hankkia lapsi, tai verrannut 30-vuotiaisiin äiteihin, tai oleta, että ainoat iät, joilla lapsia tehdään ovat 16 ja 30-vuotias. Paitsi esimerkkikohtaisesti, vai olenko?

      Ja en ole väittänyt koskaan, että 16-vuotias olisi kehittynyt, sillä ihminen on periaatteessa aikuinen vasta 25-vuotiaana, jolloin suurimmalla osalla aivot ovat kokonaan kehittyneet. (Tietenkin ihmiset kehittyvät läpi ikänsä).

      Se mitä olen sanonut: Ette ota huomioon, että nämä16-vuotiaat teiniäidit kasvavat. Se on heistä itsestään kiinni, mitä he haluavat saavuttaa elämässään ja mitä he pystyvät saavuttamaan.

      Se, että minä olen vain jalkojani levittelevä bimbo ei tietääkseni pidä paikkaansa. Muista teinivanhemmista en tiedä, mutta harvemminhan niitä tapauksia on, jolloin yhdelle teiniäidille sienaantuu useampia lapsia alle 30-vuotiaana.

      Ja nyt kyse on kauhuelokuvista tai matkailusta? No, kauhuelokuvia voi katsoa lapsen nukkuessa, jos niitä on pakko katsoa. (itse en ainakaan katso) Ja lapsen voi hyvin ottaa mukaan mökkeilemään tai mökille. Itse olen ollut lapseni kanssa ruotsin laivalla ja ruotsissa viikon, viime kesänä olimme kahdesti mökkeilemässä, eikä ongelmia ollut. Ja ihan itse lapseni hoidin avomieheni (joka on siis myös lapsen isä) kanssa.

      Ja edelleen peruskouluesimerkki oli kärjistys. Yritin saada teitä hieman ajattelemaan, mihin ne verorahat todellisuudessa menevät. Kuinka suuri osa siitä menee pienen vähemmistön toimeentulotukiin tai kelan tukiin? Niiden samaisten verorahojen maksusta hyödytte itsekin.

      Ja opintotuen maksimimäärästä en tiedä, mutta itse ainakin saan päälle 200 e kuussa? Ja itseäni esimerkkinä pitäen, en ole keskeyttänyt koulunkäyntiäni. Eikä ole lapseni isä. Ja oma lapseni on yli vuoden. Koulu sujuu ongelmitta ja lapseni isä kirjoitti juuri ihan kohtalaisin arvosanoin. Ja lapsen isä käy töissä, nyt kirjoitusten jälkeen iltapäivisin, kun olen kotona ja ensi kuussa aloitan itse viikonlopputyöt, joten tulojakin on. Molemmat meistä olimme jo ennen lapsen syntymää pidemmän aikaa säästäneet rahaa tulevaisuuttamme varten kesätöistä ym. Ja tarvikkeetkin saatiin kustannettua.

      Eli tämän esimerkkini tarkoitus oli se, että elämä on aika paljolti kiinni omista valinnoista ja tavoitteista. Jos siitä tekee hankalaa - niin olkoon niin, mutta helpommallakin pääsee.

    • (:

      Kukaan ei voi sanoa pärjääkö teini äitinä vai ei, jokaisen lapsen ja nuoren kehitys on erilainen! Itse olen 16-vuotias ja raskaana, ensimmäinen sisarukseni syntyi kun olin seitsemän. Olen aina ollut heille kuin toinen äiti.. korvasin varmaan huomaamattani olemattoman isän paikkaa. Enkä haluaisi vaihtaa mitään ! rakastan pikkusisaruksiani todella paljon ja peput pesty ja vaipat vaihdettu kuin omilta! yhdeksän vuotta ollaan tässä oltu tekemisissä lasten kanssa, niin omien sisarusten kuin muidenkin.. (olen käynyt paljon hoitokeikoilla) Olen siis 16, mutta en sanoisi olevani valmis, odotan tätä enemmän kuin mitään.. avopuolisoni ei ole niinkään kokenut lasten kanssa, mutta tahtoa on paljon ! (19-vuotta) Hän käy jo töissä, joten emme elä "sossun rahoilla". Äitini oli 19-vuotias kun sai minut, hän oli yksin, eikä saanut paljoakaan apua ja silti on minutkin hyvin kasvattanut, joten tällä vetoan siihen että kukaan ei voi arvostella ketään iän perusteella!!

      • Miesope

        (:

        Kuten on jo aiemminkin todettu, teinivanhemmuuden kaltaiset ongelmat periytyvät., Olet elävä todiste tästä. Se, että olet itsekin rikkinäisestä perheestä, kuulostaa kovin tutulta.

        Se, että olet joutunut hoitamaan pienempiä sisariasi, ei välttämättä ole mikään hieno asia sinun tai äitisi kannalta. Lasten hoitaminen kuuluu vanhemmille. Lasten pitää saada olla lapsia.

        Parisuhteen pitäisi ennen lasten hankkimista olla vakaalla phjalla. Teinien suhteet eivät käytännössä juuri ikinä kestä. Sen jälkeen kouluttamaatomat yh-äidit OVAT yhteiskunnan elätettäviä. Ja kierre vain jatkuu...


    • Ollaan ihmisiksi

      Vielä 60- ja 70-luvulla olisin voinut tuntea jonkinlaista synpatiaa teiniäitejä kohtaan, mutta tällä vuosituhannella ei voi ajatella muuta kuin, että he ovat yksinkertaisesti tyhmiä.

      Vielä 50-40 vuotta sitten ei teini-ikäiselle ollut yhtä yksinkertaista hankkia ehkäisyvälineitä tai -pillereitä, mutta nyt asiat ovat toisin.

      Pidän 16-vuotiasta äidiksi sopimattomana, koska hän on raskaaksi tullessaan osoittanut, ettei osaa pitää huolta edes itsestään, saati sitten lapsestaan.

    • asdasdddddddddddddd

      Ensin naimisiin, sitten lapset
      Ensin mökki ja takka, sitten vasta akka

      Olet vastuuton.
      Lapset ja perhe eletetään omilla rahoilla. Ja työnteolla se elanto tieanataan

      Ehkä rohkenet olemaan niin vastuuntuntoinen että annat lapsesi adoptioon?

    • wanha

      Hauskinta tässä tätä lukiessa on se, että muistan yhä elävästi sen kuinka varma 16-vuotiaana oli KAIKESTA. Jälkeenpäin naurattaa ajatellakin omia "vakaita" aikomuksia ja ehdottomia mielipiteitä. Eihän sitä teini tajua kun viisaampi neuvoo - eikä siinä mitään, en itse ollut yhtään paremppi - mutta vanhempana sitä sitten tajuaa.
      Tämä viesti ei ole tarkoitettu loukkaavaksi, vaan lähinnä tunnen suurta sympatiaa teiniäitejä ja heidän ehdottomuuttaan kohtaan.

    • justjust.

      hmm mielenkiintoisia kommentteja..
      Pitäiskö nämä ottaa sillä tavalla, että jos 16 vuotias tulee vahingossa raskaaksi, pitää tehdä abortti, koska hänhän on lapsi, eikä voi antaa mukulalle hyvää elämää. Ja jos taas 30 vuotias tulee vahingossa raskaaksi, ilman muuta kannattaa pitää tenava, koska on niin saamarin aikuinen?

      Ymmärrän pointin että 16 v on tyttö ja kehittyy vielä joka suuntaan, mutta sen ikäisellä tytöllä voi olla jo vahvat periaatteet, jotka tulevat säilymään ihan aikuisiälle asti, esimerkiksi abortin vastustaminen. Tälläiset tytöt yleensä ovat niitä kypsempiä niistä 16 vuotiaista ja vahingon sattuessa pitää lapsen. Päätös on jokaisen nuoren oma, mutta suurinosa teiniäideistä pärjää muksun kanssa ihan hyvin, ja vaikka apua vähän tarvitseekin, ei siinä ole hävettävää, lapsi kun on.

      Samalla tavalla 30 v nainen voi tarvita apua. Joskus jopa enemmän kuin 16 vuotias. Miksikäs muuten näitä turvakoteja täytetään 25-35 vuotiailla äideillä ja niiden lapsilla? Olen käynyt monessa ja todennut että ikä ei katso pärjäämistä.

    • Miesope

      Sillä 16-vuotiaalla nyt vain ei useinkaan ole resursseja hoitaa lastaan itse.

      Se 16-vuotias on hyvin todennäköisesti ongelmissa siinä vaiheessa, kun lapsi on kouluikäinen. Kiirettä pukkaa ja aikaa lapselle ei riitä. Työssä nähtyä.

      "Tälläiset tytöt yleensä ovat niitä kypsempiä niistä 16 vuotiaista ja vahingon sattuessa pitää lapsen."

      Hmm... Se fiksuin ja kypsin osa teinitytöistä EI tule raskaaksi alaikäisinä. Kyllä alaikäisinä lapsia tekevät enimmiltä osin valitettavasti ovat ihan toista ääripäätä.

    • asdasdddddddddddddd

      Juuri niin
      ne 16 vuotiaat jotka ovat fiksuja ja kypsiä osaavat käyttää ehkäisyä

      Teiniäidit kehtaavat hypätä sänkyyn, mutta eivät kehtaa sanoa että ehkäisyä ei ole

      Ja ne todella fiksut 16 vuotiaat jättävät puolitutun kanssa makaamiset. Tai sanovat suoraan poikaystävälleen että EI

    • 16 is not

      tota joo ei musta 16 vuotias voi sanoo olevansa valmis/tarpeeks kypsä kyllä se niin vaan on mutta kun sen ikäset ne luulee vaan tietävänsä kaikesta kaiken,se on niin tosi asia.

    • Loogisestiajateltuna

      Teiniäidit ovat mielestäni automaattisesti huonompia äitejä siksi, että tehdessään lapsen alaikäisenä, hän todistaa olevansa henkisesti ikäisiään lapsellisempi.
      Teiniäiti luulee olevansa muita kypsempi, mutta asia onkin juuri päinvastoin.

      Ei lapsia tehdä siksi, että ollaan fyysisesti valmiita tulemaan äidiksi. Jollakin voi alkaa kuukautiset 9-10 vuotiaana ja näin ollen hänen olisi mahdollista tulla raskaaksi!

      Onneksi teiniäitiys koskettaa vain murto-osaa ikäluokasta. Suurin osa tajuaa opiskella, hankkia ammatin ja valmistella tuleville lapsilleen paremmat lähtökohdat elämälle.

    • baariruusukkeet....!

      hyi teitä ! oikein kuvottaa lukea näin paksua kuraa jotka on suomalaisten pään sisältä tulleita ! jokainen on valmis itse äidiksi silloin,kun sisimmässään siltä tuntuu. ei ole todellakaan olemassa mitään henkistä kypsyysikää,ammattia-tai varallisuusasteikkoa,jolloin voi sen lapsen maailmaan pukata ja olla sitten niin onnellinen mamma kun ei tullut nuorena hölmöiltyä kun vaan sen seitsensataa kertaa. suomessa on todella paljon,varsinkin netin välityksellä mollattu ja mustamaalattu nuoria äitejä,ja niiden arkea lapsen kanssa,pärjäämistä ja vastuunkantamista yleensä esiasteikolla verrattuna kolmekymppiseen,naimisissa olleen 10 vuotta,1 vuoden ikäisen muksun mamiin. ne vanhat haahkat (suoraan sanottuna)tai ne kauniit baariruusukkeet,jotka 30 ikäluokkaa alkaa perhettä kutemaan suvunjatkeen toivossa ja yksinäisyyden pelossa,joko yksin tai surkeessa liitossa,ei oo oikeesti niin ruususta katseltavaa ku niissä vauvaplus lehdissä aina annetaan olettaa. tää on niin törkeetä vetää mustaa viivaa teinien pärjäämiselle ja yrittämiselle. tunnen monia lapsiperheitä,jossa lapset on tehty nuorena,ja mallikkaasti on pärjätty ! lapset on ollu terveitä,ja äidit virkeitä,ku jaksaa nuorena touhuta enemmän niiden kanssa. luoja,ota nää S A A T A N A N kuvottavat ajatukset pois näiden ihmisten mielistä. mut niinhän se menee et luojakaan ei kaikille lapsia suo.. kiittäkäämme siis niiitä nuoria,joilla hyvät munasolut ja mahdollisuus lisääntyä.. voi sitten teidänkin takalistoja teiniäitien lapset hoitokodissa huuhtoa.. tai sit jättää huuhtomatta,jos näitä palstoja lukis.. ajatelkaa.. näin se maailma menee eteenpäin,yhteiskunta kehittyy ja väestön keski-ikä äitiydessä etenee alaspäin. hienoa.

      • Loogisestiajateltuna

        "baariruusukkeelle": tuo suolloksesi todistaa, kuinka hyvää olisi opiskelu tehnyt sinullekin. Hyviä munasoluja ei irtoa oppimattomista teineistä. :)


      • ...

        Sun teksti todistaa, kuinka lapsen kengissä vielä olet!


    • peukkuja!!!

      mä olen sun kanssas samaa mieltä, teinimammoja mollaillaan jos millonki. on olemassa niitä huonoja, yli teiniäitiyden olevia,jotka ei silti pärjää lapsen kanssa. mikä sitte niissä on vikana,jos teiniäideissä on vaan se ikä... ? sehän on totta,et ei kaikki pärjää lapsen kanssa,mut ei se ikää kato.. ite tulin kanssa aikoinaan 16 vuotiaana raskaaks,halutusti,ja oon nyt 1v. tytön ikionnellinen äiti. mistään summasta en päivääkään vaihtas tuon prinsessani kanssa! joskus jouduttiin tosin tappelemaan esim. sosiaalihuollon kanssa,et pärjätäänkö,kun ollaan niin nuoria,mut ollaan todistettu kyll koko maailmalle, et pärjää,jos tahtoo ! tsemppiä teille !! :)

      • Loogisestiajateltuna

        Peukkuja!!! :lle Se että olette joutuneet tappelemaan sosiaalihuollon kanssa todistaa, että ette ole olleet kelvollisia lapsen vanhemmiksi.


    • Miesope

      Koeta nyt silti muistaa, että sen pärjäämisen on jatkuttava vielä monta vuotta eteenpäinkin.

    • miesopelle

      NIin se on muillakin, ei yksistään teiniäideillä, koita sinäkin miesope tämä tajuta.

    • Miesope

      Hmm... Tajuan sen.

      Ongelma on katsos siinä, että niillä aikuisilla ihmisillä on koulutus valmiina. Heillä on ajoittain (useinkin) työpaikka valmiina. Heidän elämänsä on ainakin jossain määrin hallinnassa.

      Teinit?

      Ammatti hankkimatta. Ei työpaikkaa. Ei välttämättä edes vakaata ihmissuhdetta.

      On siis pakko lähteä kouluttautumaan. Pitää etsiä ihmissuhdetta. Uusperhettä' pukkaa. Ei ole aikaa lapselle tai lapsille.

      Usko tai älä, olen nähnyt työssäni juuri tämän puolen ihmiselosta.l

      Entä sinä?

    • miesopettajalle

      Mitä luokkaa opetat miesopettaja?

      • Miesope

        Olen luokanopettaja. Enempää en tarkenna.

        Työssäni näen sen, mitä tapahtuu, kun vanhemmat ovat kierteessä, johon yhdistyvät esim. uusperhe tai yksinhuoltajuus ja kouluttautuminen. Aikaa lapselle ei vain ole. Erityisesti äidit ovat poikiensa kanssa suossa. Ja täällä sitten selitellään sitä, miten mainiosti yksinkin pärjää...


    • erilaisetnuoret

      Minun mielestä EI voi sanoa että teiniäidit eivät voisi olla hyviä vanhempia,sillä ihmiset ovat erilaisia.Jotkut,jotka tulevat nuorena äideiksi,voivat olla ihan yhtä hyviä vanhempia kuin nämä 30-vuotiaatkin,ja jotkut taas eivät.Se riippuu ihan ihmisestä,ei iästä.Tiedän muutamankin teiniäidin,jotka ovat hyviä vanhempia,ja taas muutaman jotka saa oikein karvat nousemaan..

      • tavalliset lapset

        Ajttelen niin, että hyvä äiti elättää lapsensä itse eikä sossun rahoilla. Teiniäidille tuo on melko mahdotonta, eikö niin? Sossuäitien lapsista tulee, mitä tulee. Joistakin jopa ihan kunnon, työtätekeviä, yhteiskunnalle hyödyllisiä kansalaisia.


    • tihrusimmu

      Eli siis,toisin sanoen,myös 30-vuotias,joka vaikka sattuu olemaan työtön syystä tai toisesta on teidän mielestänne myös huonoja vanhempia..Minä kyllä luulen,että tästäkin asiasta tehdään kärpäsestä härkänen pelkän iän vuoksi,sillä jos miettii oikein tarkkaan tuotakin,että sossun rahoilla elättävä teiniäiti on huono äiti,mutta jos kyse olisi 30-vuotiaasta joka elättäisi lapsensa sossun rahoilla,ei asiaa katsottaisi näin pahalla.Oma äitini kasvatti meidät neljä lasta sossun rahoilla,ja vanhempi sisärukseni opiskelee nyt lääkiksessä ja itse olen toimeen tuleva lähihoitaja.Ei kyse ole siitä,millä rahalla lapsi elätetään,vaan pikemminkin siitä millä tavalla lapsi kasvatetaan.

      • tavallinen lapsi

        Olet ollut onnekas. Itse en tunne yhtään hyvää sossuäitiä. :)

        Miksi sinun äitisi kasvatti teidät sossun rahoilla? Eikö palkka vain riittänyt, oliko hän sairas, eikö hän halunnut töihin vai eikö vain ollut kelvollinen mihinkään työhön jne?

        Oli syy mikä tahansa, teidän kohdalla "elämäntyyli" ei ole periytynyt, joten syy sossuäitiyteen ei liene ollut täysin vapaaehtoista?

        Teiniäidit, jotka tieten tahtoen haluavat tehdä lapsen ovat lähestulkoon AINA niitä, joita koulutus ja työnteko ei kiinnosta. He haluavat sossurahan lisäksi saada jonkun poikaparan elättämään itsensäi. -> He ovat huono aikuisen malli lapselle.


    • Miesope

      Eivät kaikki teinivanhemmat täydellisesti epäonnistu kasvatuksessa - onneksi. RISKIT kuitenkin ovat suuret ja on lapsellista väittää, että vauvaikäisen lapsen kanssa tulevia vielä tietäisi.

      Ne perhe-elämän, parisuhteen ja kasvatuksen todelliset faktat selviävät vasta vuosia myöhemmin.

      Ikävä kyllä viime aikoina on alkanut näyttää siltä, että erilaiset ongelmat - esim. alkoholismi, työttömyys, teinivanhemmuus - yhä useammin periytyvät sukupolvelta toiselle. Se on todella huolestuttava trendi. Koulumaailmassa tämän näkee jatkuvasti selvemmin.

      Olen itsekin kotoisin todella vaatimattomista oloista ja pidän ihmeenä sitä, että ainakin kohtuullisesti olen paikkani löytänyt. Kaikilla sitä onnea ei ole ollut.

    • tihrusimmu

      Kehtaan kumminkin olla teidän kanssanne vielä erimieltä.Eivätkä teiniäidit aina välttämättä hankkiudu raskaaksi,on totta,että silloin ei ole kyllä huolehdittu ehkäisystä,niinkuin kuuluu,mutta minusta se ei siltikään tee huonompaa vanhempaa.Minun mielestäni huono vanhempi on,jos ei huolehdi omasta lapsestaan ja asettaa itsensä ja omat menonsa(kuten esimerkiksi juhlimisen) lapsensa edelle.
      Ja miesope,koulussa et nää lapsia kuin tietyn ajan,mutta lastenkodissa huomaa paremmin,mihin ja miten asiat lähtevät menemään.Itselläni on ollut iloseurata lastenkodissa asuvien lasten elämää,joiden vanhemmat eivät heistä ole syystä tai toisesta pystynyt huolehtimaan.Eikä silloinkaan suinkaan ollut kyse aina vain vanhempien ongelmista.

    • Miesope

      tihrusimmu.

      Törmäilen kyllä hyvinkin niihin tilanteisiin, joissa niiden teiniäitien lapset ovat kouluiässä. Ongelmia on.

      • hdfklhvlökil

        Johtuuko ne ongelmat äidin iästä? Onko teiniäitiys syy vai seuraus?


      • Miesope
        hdfklhvlökil kirjoitti:

        Johtuuko ne ongelmat äidin iästä? Onko teiniäitiys syy vai seuraus?

        Hyvä kysymys. Sanoisin, että se voi olla molempia.


      • MinäVaanTäällä
        Miesope kirjoitti:

        Hyvä kysymys. Sanoisin, että se voi olla molempia.

        Ongelma lapset eivät ole lähtöisin vain teinivanhempien perheistä.

        Jos oikein avartaa maailmaansa, huomaa, että ongelma lapsia on paljon perheissä, missä lapset ovat niitä prinssejä ja prinsessoja, lapsia jotka ovat saaneet kaiken mitä ovat halunneet.
        On hienoja vaatteita, hienot lelut, uudet kännykät ymsymsyms.
        Ja sitten iskee todellisuus vastaan, perskule kun piti tehdäkin itse jotakin!
        Vanhemmat eivät välitä, he puurtavat töiden parissa yms.
        Nämä lapset ajattelevat, että maailma on vain heidän, heillä on lupa tehdä ihan mitä tahansa he haluavatkin. Mutta tältä asialta suljetaan korvat.
        Syyt laitetaan muiden piikkiin. Milloin oli huonoja kavereita yms.

        Teiniäitikin aikuistuu. Ehtii hyvinkin aikuistumaan ennen lapsen kouluikää.
        Jos 16v saa lapsen, kun lapsi menee kouluun, on äidillä ikää jo 23v. Monta vuotta vastuullista elämää.
        Eihän niin käy jokaisen nuoren äidin kohdalla.
        Mutta tämä idioottimainen syyllistäminen jokaista nuorta äitiä kohtaan on kohtuutonta.
        Sama kuin minä sanoisin yhden mädän opettajan perusteella kaikkia opettajia mädiksi.
        Tai yhden 30v äidin temppujen takia kaikkia 30v äitejä idiooteiksi.
        Yksi suomalainen hullu, väkivaltainen mies leimaa kaikki miehet väkivaltaisiksi yms.

        Tämä ajojahti nuoria äitejä kohtaan on typerää.


    • Tyhjää elämää

      Minusta on vain aika surullista, jos naisella ei ole elämässään muuta päämäärää, kuin tulla mahdollisimman nuorena äidiksi.

    • mummoikäinenvaanei

      Jos olisin teiniäidin äiti, pitäisin itseäni huonona äitinä.

    • tihrusimmu

      En mä kyllä voi muuta sanoa,kuin että herätkääs nyt jo ihmiset!!Te taidatte vaan olla ihan helvetin vanhanaikaisia tai saatanan katkeria ihmisiä.
      Kyllä,teiniäidit VOIVAT olla HUONOJA äitejä,ja syitä heidän lapsensa ongelmiin,mutta teiniäidit VOIVAT olla myös HYVIÄ äitejä..Kyllä 30v äidilläkin voi olla lapsia,joilla on ihan sammalla lailla ongelmia,kuin teinivanhempien lapsilla.Syytetäänkö silloin lasten vanhempia ongelmista?Ei..Niin tehdään silloin kun on kyse teinivanhemmista.
      Myönnän toki,ettei useimmat teiniäidit ymmärrä vastuuta joka heidän täytyy ottaa,ja että lapsi on etusijalla hänen elämässään,eikä enään noin vain lähdetäkään ulos juhlimaan kavereiden kanssa tai muutakaan vastaavaa,mutta minusta ei silti pitäisi yleistää ja niputtaa kaikkia teinivanhempia yhteen nippuun,ovathan hekin eri ihmisiä ja toimivat erillälailla..Toisin sanoen jokainen joka täällä on mielipiteensä kertonut on kyllä jollain tavalla oikeassa,kunhan vaan muistetaan,että jokainen ihminen on yksilö ja on aivan turhaa ja tyhmää yleistää ja niputtaa ihmisiä.

      • Inhottava realisti

        tihrusimmu.

        Ne vaikeuksissa olevat vanhemmat äidit ovat ikävän usein juuri heitä, jotka ovat lastentekemisensä aikaisin aloittaneet ja ovat nyt sitten ajoittain jopa ns. "kolmannella kierroksella".

        "Rakkauden hedelmiä" tulee tiuhaan tahtiin vaihtuvien isien kanssa. Kaikki on siis hyvin...


    • tihrusimmu

      Usein heitä kyllä,mutta on myös teitä/heitä,jotka ovat myöhemmällä iällä esikoisensa saanut,ja silti ongelmia on...silloin laitetaan ongelmien syyt lasten niskoille,kun taas jos olisi kyse teinivanhemman lapsesta,olisi teidän mielestänne syy automaattisesti äidissä.Minä en yksinkertaisesti ymmärä enkä nää järkeä nuissa teidänkin yleistyksissä ym.

      • Miesope

        "...ja silti ongelmia on...silloin laitetaan ongelmien syyt lasten niskoille,kun taas jos olisi kyse teinivanhemman lapsesta,olisi teidän mielestänne syy automaattisesti äidissä."

        Hmm... Omituinen väite. Missähän täällä joku on niin sanonut?

        Pääsääntöisesti ongelmat ovat alunperin lähteneet liikkeelle vanhempien toista. Kuten todettua, teinivanhemmilla on suuri riski ajautua ongelmiin vanhemmuudessa.


    • MÄ PÄRJÄÄN

      Mahtaa vituttaa :D Peruskoulun sain juuri suoritettua ja äitiyslomalle jäin ku kaverit lähti kouluu. Kihlattu käy koulua jokapäivä ja lomilla, kuten kesä- ja joululoma käy töissä tienaamassa rahaa. Mä käyn välillä vanhmepien luona töissä siivoomassa tai muuta ja saan siitä sitte parikymppiä taskuun millä suuntaan kaupapan ostamaan muksulle vaippoja :P

      Syksyksi mulle on jo opiskelu paikka tiedossa ja lapselle perhepäivähoito paikka. Suoritan ekan vuoden vaa opiskelemalla ja satunnaisesti sitte käyn ilta duunissa ja viikonloppu duunissa, jotta saisin rahaa elämisee. Eihän se tietenkää riitä. Toisenvuoden alussa lähen oppisopimuksella. Samalla suoritan tutkinnon ja saan rahaa. Tämä hyvä idea.

      2 Vuotta sitte oli lapset kaukana. Ryyppäsin, riehuin ja seilailin pitkin kaupunkeja niinku mun ikäsen pitääki. Jotenki alko loppuenlopuks vituttaa koko touhu ja ihan hyväksi se raskaus siinnä 15 ikävuoden paikkeilla sitte osottautuki. Olisin varmaa linnassa jo :D Raskaus sai mut pysähtymää ja miettimää omaa elämää. Lapsen synnyttyä on tullu tietenki taas vähän enemmän mietittyä. Nyt on sitte lapsi kenestä kantaa vastuun, ja vastuu senku vaa kasvaa, mitä isommaks lapsi tulee. Kohta se tuolla jo vetelee pitkin lattioita ja työntyää kieltä pistorasiaa ja saa olla koko aika kattomassa, että mitä se siel touhuu.

      Vastuu on suuri, tiedän. Vastuuta tässä on kannettu itestää jo 9-vuotiaasta asti, nii ei tämä nyt nii kova kolaus ja järkytys ollu. Nyt vaa oon kasvanu äidiks ja pidän itteäni helvetin hyvänä äitinä lapselleni. Lapsen isän kanssa ollaa kihloissa ja asutaa yhessä. Meillä on hyvät tukiverkostot ja kaikki. Kaverit pysyneet rinnalla ja tietävät hyvin, että perjantaina ei vaa lähetä ryyppäämää. Sen sijasta ne soittavat ja kysyvät päästä kylää. Täällä me sitte nauretaa muksun pelleilyille ja tempauksille ja leikitää sen kanssa, puhutaan kaikkea jne. Tottakai me sitte otetaa kerran, pari kuussa aikaa ihan kodin ulkopuolella kavereille. Käydään leffassa, tai pyöritään vaa kaupungilla niinku ennen vanhaa.

      Että PASKA PUHETTA. Ihan turha se on täällä palstoilla haukkua teiniäitejä ja raskauksia ku ei se hyödytä. Ihan samalla tavalla niitä hyviä ja huonoja äitejä löytyy nii 15,16,18,20,25,27,30,35 ja 40 vuotiasitakin :)

      Kiitos aamen.

    • Miesope

      MÄ PÄRJÄÄN.

      Surullisin juttu tuon trollin suhteen on se, että tuollaisia tilanteita oikeasti on olemassa.

    • tihrusimmu

      Miesope..mä en todella ymmärrä sun suhtautumistas teinivanhempiin..miksi helvetissä syyt laitetaan aina teinivanhempien niskoille,mutta ei huomata vanhempien ihmisten,saatika sitten omia virheitään..kaikki asiat ei ole niin saatanan mustavalkoisia.toki kaikki saa ajatella mitä haluaa,jokasella on omat mielipiteet,mut tuollanen paskanjauhanta on kyllä jo aivan turhaa..sä näät töissäs,sä näät sitä tätä ja tota,mut tiedätkös,lastenkodissa näkee enemmän,ja mä olen nähnyt todella monen teiniäidin kasvattavan lapsensa paremmin ku sun ikäses..on toki monta teinivanhempaa joista ei vielä siihen ole,mutta ihmisiä on moneksi..yleistäminen on perseestä,ja mietipä omalle kohalle jos sut luokiteltas johonki "ryhmään" etkä siitä yleistyksestä pois pääsis sit millää..

    • Miesope

      Voi sinua. Meidät kaikki luokitellaan eri ryhmiin. Minäkin kuulun jo sukupuoleni perusteella yhteen ryhmään, ammatista puhumattakaan.

      "...,lastenkodissa näkee enemmän,ja mä olen nähnyt todella monen teiniäidin kasvattavan lapsensa paremmin ku sun ikäses.."

      En siitä huolimatta EDELLEENKÄÄN väitä, ettei osa teini9vanhemmista onnistuisi.

      Sen sijaan, sinun lastenkotikokemuksesi - ikäviä sinänsä - eivät takuuvarmasti kerro mitään siitä, miten ne teinivanhemmat ovat onnistumassa lastensa kanssa esim. sioinä vaiheessa, kun ne lapset ovat noin 10-vuotiaita. Vai kertooko?

      Ja eikö jokaisen vanhemman olettaisi toivovan lapsilleen parempaa kuin itselle? Eikö laitoskierre olisi järkevää ottaa opiksi ja rakentaa elämä ensin kuntoon ennen jälkikasvun hankkimista?

    • lukija

      Niin no.. Aloittajan blogin perusteella (sama kuin nimimerkki) ei kyllä kovinkaan vahvasti mene. Pelottaa lapsen ja äidin puolesta..Tää on ikuisuuskysymys, ja on henkilöstä kiinni miten sen kans pärjää.

    • Miesope

      Tutustuin blogiin ja täytyy ikävä kyllä sanoa, että tuli surullinen olo. Sisällä polttamista, vi..tusta...

      Kyllä.

    • Ja pakkohan tähän on laittaa tällanen juttu että on niitä huonoja 30 vuotiaita äitejä, kuten myös huonoja 16 vuotiaita äitejä. Kumpiakin riittää, tottakai ennakkoluulo aiheuttaa ihmisissä sen että teiniäidit luetellaan heti huonoiksi vanhemmiksi. Ensinnäkin sellainen asia, EI NE KAIKKI 30 VUOTIAATKAAN KOULUJA OLE KÄYNYT, ei niillä kaikilla ole ammattia taikka vakituisia tuloja. Ja nykyään kaikilla ei todellakaan ole mahdollisuutta sellaiseen.

      En vähättele etteikö koulutus olisi tärkeä tai vakituinen työ, tottakai lapselle tulee taata turvallinen ja rakastettu ympäristö, mutta kun vähän ottaa itseltään pois (kuten: manikyyrit, kampaajat kerran kuussa yms turhat hommat) niin pärjää niillä tuilla ihan OK, en puhu että olisi OMAA kokemusta asiasta, mutta siskoni on käynyt asian läpi, ja on nyt kahden ihanan tytön äiti, yksinhuoltaja, NYKYÄÄN töissäkäyvä.

      Joten älkää antako ennakkoluulojen masentaa ihmisiä jotka OIKEASTI uskovat ja tietävät pärjäävänsä, jos vain ovat valmiita luopumaan joistain asioista ! Kiitos ja kumarrus.

    • Aikamoista---

      Sinulle miesope, MIKÄ HELVETTIÄ SULLA ON IHMISIÄ VASTAAN! Sä provosoit tällä palstalla kaikkea! Onko sulla ollut huono lapsuus kenties, oletko itse tehnyt lapsen 16 vuotiaana ja huonosti menestynyt siinä?
      Jos sulla ylipäätään lapsia on, niin mitä jos niistä tulisi teiniäitejä/ isiä, mites suu sitten pantais, taitais kuule ääni muuttua kellossa aika tyylikkäästi, tai sitten vihaat lastasi ylikaiken ja häpeät/pelkäät mitä muut saattavatkaan ajatella asiasta että SINUN lapsellasi on lapsi, voi itku!

    • Miesope

      LUE tuo blogi ja POHDI, onko kaikki hyvin.

      Useimmiten tasapainoiset nuoret tytöt eivä jostakin kumman syystä alaikäisinä lapsia tee. Miksiköhän?

    • Se on kuitenkin tärkeintä,että jos alkaa lapsia miettimään,niin on ammatti, työpaikka ja hyvä mies rinnalla. Jos sitä sattuu niin käymään,että kaikki ne on kunnossa kaksikymppisenä, niin mikään ei estä niitä lapsia hankkimasta. Se on mun mielipide olkoon, muut mitä mieltä tahansa siitä..

      • Miesope

        Jos tilanne on tuollainen, ei ongelmaa ole. Parikymppinen on jo vastuussa itsestään ja TÄYSIN eri tilanteessa kuin 16-vuotias.

        Oma lukunsa on sitten kylläkin se, että suosittelisin itse kaikille hieman pitempää seurustelua kuin alle puoli vuotta ennen raskaaksi hankkiutumista. Ja toisesta ei oikeasti tiedä mitään ennen yhdessä asumista.


    • Oman mieheni kanssa ollaan puolitoistavuotta yhdessä oltu ja mentiin nyt kihloihin. Asuttu yhdessä vasta 10kk,mutta silti on hyvin mennyt . Kaikki muut itselläni on,mutta ei vakituista työpaikkaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe