Järki ja tunne?

Ensinnäkin...jos liian kauan kritisoi aloituksiaan, voipi olla, että jäävät aloitukset tekemättä.
Tunneihmiset....järki-ihmiset. Voiko noin yksinkertaisesti jaotella, niinhän kyllä tehdään. Lisäksi se "ylivertaisin(ko)," kaikesta, tunneäly.
Minusta tuntuu ( no, tähänhän tuli heti tuo sana tunne), ettei voi jaotella. Tunneälyyn en puutukaan, sehän on ollut aika uusi termi, kertokook joku toinen, joka on selvitellyt sen paremmin. Olisi kai jopa yksinäänkin käsiteltävä....liekö joskus ollutkin jo.

Osaako, voiko sanoa kysyttäessä, kummalla, tunteilla vai järjellä (mikäs on järki) enemmän merkitystä itselleen. Onko se vain vain hyvin subjektiivinen käsitys, joka ei pidäkään paikkaansa.
Jotkut sanovat..olen niin tunteellinen, aina helposti itkettää ja naurattaa. Jostain ihmisestä sanotaa...se on niin järkevä, ei se sotke tunteita asioihin. Jotkut taas pitävät tunteitten hillitsemistä ylevänä, tunteet on pidettävä sisällään.

No, johan myrkyn lykkäs - pohtimista yllin kyllin.

"Höperrymmekö" näin vanhemmiten enemmän ns. tunteellisiksi...."Kaik on niin kaunista ympärilläin, kaik on niin hellää ja hyvää ..." vai onko ns. järkevämpää sanoa, kyllä järki pitää olla kaikessa mukana.
Onko joku kenties räjähtävä aikapommi: Häntä on pidetty järkevyyden esikuvana, tunteet paketoituina sisälleen, sitten alkaakin purkautua kuin Sisilian tulivuori.
Vielä yks kysymys, ovatko Etelän ihmiset oikeasti tunteellisempia kuin me Pohjolassa asuvat, ja jos ovat, niin miksi.

Tällä kertaa jätän tilaa toisillekin, jätän omat käsitykseni sanomatta.

43

185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • *Kukkahame*

      Aloitan tuosta viimeisestä kysymyksestäsi etelän ihmisistä, siinä on varmasti pohtimista monelle muullekin, saadaan näkökulmia.
      En tietä ovat ovatko tunteellisempia, mutta avoimempia seurallisia kylläkin.
      Kun ensikertoja kävin reissussa, ihmettelin sitä iloista ja joskus kiivasta puhetta jota en ymmärtänyt, kädet kävi ja ääntä käytettiin.
      Vuosi vuodelta kun sielläkin alettiin olla turistien kanssa paljon tekemisissä alkoi juttukin saada vauhtia, oli englantia käytössä ja voitiin turisteina olla mukana.
      Eikä me suomalaiset olla mitään ummikkoja tai erakkoja, osataan mekin käyttää ääntä ja käsiä, joskus jopa liikaa.

      Muutamat suuret ja vaativat ratkaisut tarvitsevat sekä järjen- että tunteen, nuoreedesta muistaisin että tunne ratkaisi paljon ja perästä päin pisti harmittamaan.
      Kun tarpeeksi kokemukset osoittavat tunteen olevan vahvistus monessa, alkaa järkikin pelaamaan, voihan sitä sitten tunteillakin.
      Pitää niitä tunteitakin käyttää mutta minun kohdallani hillintä on monesti paikallaan.

      Molemmat tuiki tarpeellisia, tänä aamuna tuntuu kuin olisi halattava koko maailmaa, ei mitään erikoista syytä mutta kuitenkin.

    • katleija

      Tunneäly, en ole oikein opiskellut tuota edes guuglettamalla. Sehän on yhdyssana. Taitaa merkitä sitä että ei niitä voidakaan erottaa toisistaan.
      Voiko tunteilla älykkäästi tai tyhmästi tai onko älykäs ihminen kylmä ja tunteeton. Selittäkää minulle te jotka taidatte, mitä tarkalleen tunneäly merkitsee.
      Ei tuommoista käsitettä kauhian kauan ole ollut olemassa, siksi kai siitä on ainakin minulla vaan mutu käsitys.
      Jospa se tarkoittaa että tajuan toisten tunteita ja voin jopa samaistua/ottaa osaa niihin sydämestäni. Iloita iloitsevien kanssa ja surra surevien kanssa.
      En tiedä.

    • Ramoona*

      "Tunne älysi ja älyä tunteesi", sanaleikittelyllä voisi aloittaa. Monet kerrat olemme täälläkin aihetta pohtineet, mutta varmasti aina uusiakin ajatuksia ja näkökulmia syntyy. Ainakin suurissa ratkaisuissa järki yleensä voittaa hetkellisen tunnetilan, mutta miten niitä voi erottaa toisistaan. Molemmat ovat meihin sisäänrakennettuja . Ehkä miehillä järki on hallitsevampana, mutta miesten tunnepuoli saattaa näkyä hyvinkin herkkänä esim. lasten synnyttyä ja lastenlasten kohdalla varsinkin. Poikia on perinteisesti kasvatettu pitämään tunteensa kurissa, jopa vaadittu olemaan itkemättä. Liekö siinä yksi syy tragedoihin ja masennuksiin. Tunteiden tunnistamisen tärkeydestä puhutaan, skaala vaihtelee vihasta rakkauteen eikä mikään tunne sinänsä ole "väärä". Tunteiden tukahduttaminen on varmasti pahasta, tuloksena voi olla tunnekylmä ja empatiaan kykenemätön ihminen. Tunteiden hillitsemisen sanotaan taas olevan aikuisen käytöksen yksi tuntomerkki. Hyvin avoimesti tunteitaan näyttävä on myös helposti haavoitettavissa.

      Olen joskus tehnyt testejä, joissa mitataan, kumpi olen, tunne-vai järki-ihminen. Tunnepuoli tuntuu korostuvan, mutta enpä ole kovin järjettömiäkään ratkaisuja tehyt, ainakaan suuremmissa käänteissäni. Tasapainotteluahan tämä elo ja olo on näiden kahden kanssa, mutta ilman toista ei toinenkaan toimi. Kaikki tunteita ruokkiva on mieluisaa, luonnon kauneus, rakkaiden ihmisten läheisyys ja taiteiden anti - nyt niille on aikaa. Vapauttavaa on myös, ettei tarvitse tehdä suuria päätöksiä muiden suhteen, kun lapset ovat aikuisia.

      Kaiken kaikkiaan minusta tuntuu, että olen saanut olla nyt eläkkeellä ollessa enemmän oma tunteellinen itseni kuin työelämän vaatimuksissa. Kevättunteet ovat nyt koko luomakunnsssa vallalla, maailmaasyleilevät terveiset täältäkin !

    • Heippa! Järki vai tunne... hmmm ..Uskon,että me teemme ratkaisuja,sen mukaan,mikä olisi oikein kussakin tilanteessa..Olisi aivan kamalaa olla pelkkä järki-ihminen,mutta ei liikaa tunteellakaan voi pelata..kohtuus,kohtuus..muuten toiset käyttävät hyväksi ,helposti.
      Me suomalaiset,emme varmaan ole yhtä puheliaita,mutta empaattisia olemme..
      Minulle on kerrottu,että suomalaisista ihmisistä saa todellisia ystäviä..Emme ehkä jaa niin helposti imeliä sanontoja,vaan ystävällisiä tekoja. Kun on paljon jo elettyä elämää takana,osaamme panna asiat tärkeysjärjestykseen,ehkä paremmin,kuin nuorempana..Nuorena toimni liikaa tunteiden pohjalta ja olen harmitellut jälkeenpäin..Siitä ei ole ollut vahinkoa muille,ehkä vain itselleni..Ihmisten tunteettomuus surettaa kyllä kovasti.. Mukavaa päivää! t.Irkku

    • *Kukkahame*

      Kun osaa iloita muiden mukana, ymmärtää iloisen asian toisten näkökulmalta.

      Kun toinen ihminen on hädässä, osaa löytää keinoja auttamiseen ja avun hakemiseen, tukee tätä ja rauhoittaa.

      Kun surun painama henkilö haluaa jutella olla avoin, kuuntelee ja keskustelee hänelle tärkeistä ja tarpeellisista tehtävistä, pitää ne omina tietoinaa ja auttaa häntä omien kykyjen mukaan.

      Kun lapsella on pahamieli, keskustelee hänen kanssa leikkien ja saa unohtamaan sattuneen tapahtuman, lapselle on törkeöö puhallukset ja sylissä oleminen.

      Jotain tällaista olen mielessäni tunneälyyn soveltanut, empatiaa, empatiaa!

      Asia on varmasti laajempi kuitenkin inhimillisyys ja läheisyys kuuluvat ainakin.

    • Mainostajat, mainostoimistot käyttävät tunteita hyväksi. Hehän palkaavat ihmismielen asiantuntijoita tehtäviinsä. Tuote on saatava näyttämään tarpeelliselta ja välttämättömältä, turha myös muodikkaalta. Tai vaikkapa pillerikauppa pitkän iän, terveyden, nuoruuden ja reippauden ylläpitoon. Mainoksiin palkataan esilmerkiksi julkkiksia kertomaaan satuja. Tunnekauppaa on myös kaiken tulevaisuuden tietävät ennustajat.

      Herkkätunteisille riittää pilvistä tavoiteltavaa. Huijarit ovat taitavia näyttelijöitä, "ihanteellisia ihmisiä." Onhan tapauksia kerrottu tuhkatihiään. Niin ukoilta kuin mummuilta on vain kadonnut kaikki, mikä on otettavaa. Hyväuskoisia huijattavia kyllä riittää, vaikka niistä varoitetaan.

      Pörssiyhtiöiden johtajat ja meklarit edustanevat toista ääripäätä. Pörssiyhtiön ainoa tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa. Se on lyhyesti "Nallen" sanomaa. Tilapäiseksi "leikkuriksi" palkataan toimija, joka ei tunteile, eikä käsittele ihmisiä ihmisinä, vaan numeroina ja lukuina.

      Tunteet sinänsä ovat mielestäni tarpeellisia aivan ihmisten keskeisten suhteiden ja ymmärtämisen ylläpitoon. Yhä kovemmaksi muuttuvassa maailmassa olisi mielestäni hyvä olla järki aina mukana tunteita hillitsemässä.

    • Luulin, että Sus on lähtelyt Englantiin 1800-luvun alun
      maisemiin Jane Austinin jäljille. Silloinhan varsinkin köyhien tyttölasten oli laitettava järki peliin tunteiden kustannuksella, jos mieli pysyä hengissä.

      Minulle intuitio on tärkeä toiminnoissani, sillä se tuntuu sisältävän näitä molempia, ja se on nopeampi kuin pitkällinen, analyyttinen, järjellinen harkinta, jota kylläkin kovasti kunnioitan.

      Intuitiossa on mukana kokemus, muistot, tunteet ja kaikki,
      koko persoonallisuus ja koko ihminen. Se vie usein oikeaan ratkaisuun.

      Minun aikoinaan tekemäni kosintaan myönteisesti suhtautuminen oli juuri intuition varassa, jokin sisäinen viisaus, joka sisälsi kaiken minussa, oli siinä mukana.


      .

      • Samaa mieltä Satu, intuitio on niin tärkeä kaikessa toiminnassa, kun siihen luottaa. Monet ratkaisut ovat viime päivienkin aikana osuneet niinsanotusti nappiin kohdallani...yhtäkkinen oivallus, näin teen.
        Empatia ja intuitio liittyvät yhteen. Vaikka äärimmäinen synnynnäinen empatia on jopa rasite joskus, niin ilman sitä ei ole intuitiotakaan.
        Esimerkiksi osua oikeaan ihmistä tunnistaessaan, ensi näkemältä, kun on kyky asettua sen toisen ihmisen asemaan.


    • Lorena*

      Aloitus mietitytti, tuli turhan pitkä

      Ynnämuu on hyvin oikeassa Nallen sanoman tiimoilta: ” "Nallen" sanomaa.:Tilapäiseksi "leikkuriksi" palkataan toimija, joka ei tunteile, eikä käsittele ihmisiä ihmisinä, vaan numeroina ja lukuina”. Näinhän liike elämässä toimitaan. Yhtiön johtajat metsästävät kovia nuoria tyyppejä joille annetaan tehtäväksi käsitellä kokeneita työntekijöitä vain numerona ja lukuna sekä oven avaajina.

      Pikku prinssi ilmaisee asian toisen puolen ”Ainoastaan sydämellä näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmällä”.

      Tämä on se tunnepuoli jolla pitäisi olla tiivis yhteys järjen käyttöön, sitä vain ei usein ole. Esim. esimiesasemassa olevan käsiin ja jalkoihin virtaa ylen määrin verta, kädet puristuvat nyrkkiin – ollaan taisteluasemissa numero ja lukujen maailmassa. Kun on toimittu, aivojen tunnekeskus alkaa käsittelemään kielteisiä tunteita. Jokainen tietää itsestään, helposti rypistetään kulmakarvoja ylöspäin odottamattomassa tilanteessa, saadaan lisävaloa silmän verkkokalvollle ja tunteisiin, alkaa selvittely, mistä on kysymys ja miten olisi parasta toimia. Tämä on usein alaisen kohtalo.

      Järkevä ja tunteva mieli toimivat kiinteässä yhteistyössä ja auttavat meitä selviämään elämän haasteissa. Aikoinaan opiskelin mikä on ja mistä tulee ihmisen mieli. Näitä kahta asiaa järkeä ja tunnetta siinä pohdittiin pitkään mutta arvoitukseksi lopulta se jäi vaikka tekijöiden kartta oli laaja. Jotakin sentään jäi evääksi elämän matkalle.

      Lähipäivinä olen ajatellut miten kovaa yrityselämässä työtä tekevillä on, ei ihme jos elämän tulevaisuus näyttää repaleiselta, mihin se voi johtaa voimme vain kuvitella. Parhain tilanne on ”pysyä kasassa” ongelmista huolimatta, se taas vaatii valtavan määrän elinvoimaa jota myös tahdonvoimaksi nimitetään.

    • Hyvä aloitus

      samoin moni vastaus ihan lukemisen arvoinen!

    • selvää tekstiä
      • susmorsian ek.

        Taisit ymmärtää väärin Ei Sosiaaliasema X näitä maksuja tehdystä työstä kerää, vaan tämä henkilö Tanja on ilmoittautunut Aseman auttajaksi, siis tarjoaa työtä työttömille.


      • anteeksi,,
        susmorsian ek. kirjoitti:

        Taisit ymmärtää väärin Ei Sosiaaliasema X näitä maksuja tehdystä työstä kerää, vaan tämä henkilö Tanja on ilmoittautunut Aseman auttajaksi, siis tarjoaa työtä työttömille.

        käsitin tosiaan ihan väärin.


    • Järki ja tunne, niin erottamattomia ne ovat. Myös intuitiosta puhuttiin, se onkin erinomainen tulkitsija tilanteesta. Kun kohtaamme uutuuttaan ihmisen, tai tilanteen, tekee mantelitumakkeemme aivoissa 12 tuhannesosa sekunnin aikana arvionsa näkemästämme.

      Tuo pohjautuu ihmiskunnan alkuajoista lähtien vaaratilanteen nopeaan tajuamiseen, ja mahdollisuuteen paeta.

      Kyllä intuitiota kannattaa kuunnella, silloin kun vielä emme ole järkiperäisesti saaneet tietoa kysesistä asioista.

      Aloittajan olettamukseen, että liian kauan harkitseminenkin saattaa tyrehdyttää spontaanin aloituksen teon.

      Luin aikanaan Daniel Goleman'nin teoksen *Lahjakkuuden koko kuva tunneäly* josta tuo mantelitumakkeen osuus muistui mieleen.

      Käytännön järkihän meillä on joka päivä käytössämme, tuskin ilman sitä olisimme selvinneet näinkään pitkälle, mutta vaistonvarainen tieto meillä on sisimmässämme asioista, joita ei voi järjellä aina selittää.

      Rakastuminen taas valtaa tunteemme niin voimakkaasti, että sitä on verrattu anarkiaan! Se ei kunnioita mitään lakeja ja normeja, itsessään se on riittävä! Ilmankos kansanomainen sanonta kuuluukin: *no sillä on mennyt järki p......seen*

      Ilmeisesti sekin palvelee luontoa ja lisääntymistä, niin voimakkaana se esiintyy. Näillä ominaisuuksilla varustettuina

      saamme taivaltaa
      ja katsella ihmeitä maan,...

    • susmorsian ek.

      Vielä vähän tuli mieleeni jotenkin liittyen aiheeseen.
      Alitajuntammehan on jatke,se opastaa ja tekee ankaraa työtä, harvat vaan loppujen lopuksi ovat oppineet ymmärtämään käyttää kehittymisessään sen apua hyväkseen
      Taas kerran mainitsen unet. Ihminen ei koskaan unoha, vaikka näennäisesti unohtaa paljonkin asioita. Kyllä kaikki kokemamme on alitajunnassa.

      Ihmettelin aikani odottamatonta riesaa....parin kolmen viikon ajan näin ankaria ja omituisia unia, tuntuipa, että koko yön.Aamuisin olin siis aika väsynyt, kun pelehtinyt olin ties missä unissani.Sitäpaitsi niissä oli sellanen tunne, että olin kuin puoleksi valveilla.
      Olenhan täälläkin hiukan paljastellut, miten rankkoja aikoja olen kokenut, on ollut pakko, ei ääriempaattinen ihminen voi kieltäytyä lähimmäistensä auttamisesta.
      Osittain olen saanut puretuksi näitä ongelmia, mitä auttamistyöhön sisältyy. Oikeastaan on tullut skeptinen vaihe, onko minun "auttamisellani" ollut mitään merkitystä.

      Pitäisi muistaa, että voi unohtaa, muuten ei alitajunta lakkaa oireilemasta. Luulemme voivamme unohtaa ikävät asiat, saatuamme jollain laila niitä käsitellyksi. Kaikki tapahtumat, muistomme, ovat ikuisesti säilössä.
      Mitä enemmän ihminen näkee, siis muistaa unia, sitä enemmän on painavia, ahdistavia asioita purkamatta.

      Sitten oivalsin viime viikolla, ja unieni ääretön määrä loppui.
      Alitajunta protestoi unien paljoudella, koetti osoittaa....käy läpi menneisyyttäsi, älä ainoastaan pakota itseäsi unohtamaan.
      Nyt oma alitajuntani ryhtyi määrätietoiseen työhön, auttamalla unien kautta minua "hävittämään" ankaria asioita. Alitajunta oli kuin puhelimen viestisäilö, sinne ei mahtunut enää yhtään "viestiä."

      Voi minnuu, vaikee oli selitellä näitä kokemuksiani.

      • susm.

        yritän tuon tarkoitukseni selvemmin sanoa....siis ihmisen pitää muistaa, muistella kaikki asiat, jotta voisi ne sitten unohtaa ja laittaa sitten mappiin.


      • Ramoona*
        susm. kirjoitti:

        yritän tuon tarkoitukseni selvemmin sanoa....siis ihmisen pitää muistaa, muistella kaikki asiat, jotta voisi ne sitten unohtaa ja laittaa sitten mappiin.

        Muistelu on tärkeä vaihe, että jotkut asiat voi jättää taakseen ja aloittaa uutta. Hautajaiset ja muistotilaisuus on tärkeä vaihe suremisessa.
        Varmastikin alitajunta suojelee , jos kipeitä kokemuksia on keräytynyt liikaa eikä nosta niitä esille enempää kuin on sietokykyä niitä ajatella. Unien sanotaan hoitavan ihmistä .Traumaattisissa kokemuksissa painotetaan sitä, että asiat pitää käsitellä, puhua vaikkapa puhki, ja kerta kerralta pahimmat kivun piikit hioutuvat. Ammattiauttajista on eri mielipiteitä, sillä jokaisen on itse kohdattava kaikki tunteensa ja muistonsa. Mutta heillä onkin auttajan rooli, ei sijaiskokijan.


      • itkijänaiset
        Ramoona* kirjoitti:

        Muistelu on tärkeä vaihe, että jotkut asiat voi jättää taakseen ja aloittaa uutta. Hautajaiset ja muistotilaisuus on tärkeä vaihe suremisessa.
        Varmastikin alitajunta suojelee , jos kipeitä kokemuksia on keräytynyt liikaa eikä nosta niitä esille enempää kuin on sietokykyä niitä ajatella. Unien sanotaan hoitavan ihmistä .Traumaattisissa kokemuksissa painotetaan sitä, että asiat pitää käsitellä, puhua vaikkapa puhki, ja kerta kerralta pahimmat kivun piikit hioutuvat. Ammattiauttajista on eri mielipiteitä, sillä jokaisen on itse kohdattava kaikki tunteensa ja muistonsa. Mutta heillä onkin auttajan rooli, ei sijaiskokijan.

        Tulipa mieleen sijaiskokijasta, että ortodokseillahan on ainakin ollut itkijänaisia . Onkohan kenelläkään kokemusta, onko se auttanut ? Tuo on totta, että ammattiauttajan ei pitäisi kovin syvälle mennä mukaan tunteisiin, ei jaksa työssään ja paljonhan on loppuunpalamista niissä ammateissa.


      • Muistelukerhoja
        itkijänaiset kirjoitti:

        Tulipa mieleen sijaiskokijasta, että ortodokseillahan on ainakin ollut itkijänaisia . Onkohan kenelläkään kokemusta, onko se auttanut ? Tuo on totta, että ammattiauttajan ei pitäisi kovin syvälle mennä mukaan tunteisiin, ei jaksa työssään ja paljonhan on loppuunpalamista niissä ammateissa.

        pitäisi pitää. Täälläkin voidaan avata muistelu-ketju.


    • Nousu-vesi

      Kun näitä kirjoituksia lukee niin ei paljon ole aihetta mainita omasta mielipiteestä, ovat niin sisäistetty jollekin piirille.

      Sen verran kuitenkin mieleni tekee sanoa että tunneälyä/hienotunteisuutta olisi enemmän viljeltävä, ainakin täällä.

      Jos tämä on yleinen palsta puuttuu hienotunteisuus moneltakin toisia kirjoittajia kohtaan.

      Monesti suoranainen hävittömyys tuntuu olevan yleisesti vallalla.

    • *Kukkahame*

      No niin no!
      Kyllähän näitä pohtimisia riittää, eikä ne selviä varmaan piireissäkään ;-DDD

    • olen suomalainen sAA

      Nousu-vesi ,Olet sanasi löytänyt sydemmestäin,emme saa kehitettyä sellaista
      ketjua johon kaikki soveltuisi ja mielipiteiltään kuuluisivat. Jos uskaltautuu niin
      muuttuu sävy kirjoituksiin.

      • Ja äidinkieli!

        -olen suomalainen-
        Sinullahan on vielä kaksi ämmää sydämessä!


    • plussat sen kertoo

      ihan hyviä mielipiteitä kaikki tavallaan, mutta eräät nostaa omansa paremmaksi plussilla. Tosi naurettavaa !!
      Mutta ei tarvii antaa periksi näille itsensä ylistäjille jotka myös toisiaan pönkittää. Tämä on kaikkien palsta !
      Sekin outoa että sama asia jonkun sanomana huomioidaan, juonkun toisen on vain ilmaa.

    • roska@robotti

      Onhan se tosi että kirjoista ja muiden kirjoituksista voi lukea miten hienoja kirjoja on luettu, mutta onko se oma mielipide?

      Muutama on vallan kirjojen teksteillä vastaileva ja kopioi niitä!

      • Kyllä se on parempi

        aena vua tällee haukkua muita viestejä eikä ite tehä yhtään aloitusta. Vain mollausketjun meikkä voi alkaa mut en ou alkana sitäkkää,, vua ossaa sellasii otan aena. Se on saletti se.


    • niinkin on

      että kun kirjoja paljon lukee, niistä tarttuu jotain tietoa ja harvapa kaikkea kertomaansa on ihan itse keksinyt ja luonut.
      Koulukin menee ihan hukkaan jos ei mitään opi eikä osaa lukemaansa ottaa esille kun siitä puhutaan.
      Onhan tuokin harrastus, vahtia ettei mitään päivän lehdissäkään kirjoitettua saa tuoda esille.
      Eiköhän täällä ole tarpeeksi noita kahvin litkimisiä ja muita rikkaruohon nyppimisiä, niitä OMIA kokemuksia.
      Tuomitaan sitten kaikki musiikin ja runojen linkittäjät myös, ollaan tasapuolisia.

      • juu näin

        parempi kun kirjottaa mitä söi aamulla ja mitä aikoo syödä illalla ja paistaako vai sataako. Mutta hyvä ihme, nehän on suoraan säätiedotuksista, ei ollenkaan omaa mielipidettä !!!!!


      • tajuissaan
        juu näin kirjoitti:

        parempi kun kirjottaa mitä söi aamulla ja mitä aikoo syödä illalla ja paistaako vai sataako. Mutta hyvä ihme, nehän on suoraan säätiedotuksista, ei ollenkaan omaa mielipidettä !!!!!

        Tilannetajua ja tunneälyä tarvitaan rakentavan palstamielipiteen esille tuomiseksi.
        "Tunneäly on kykyä tulla toimeen itsensä kanssa ja tulla toimeen toisten kanssa."


    • Arkistooki voi selai

      la, ,sielkii yks mummo kysy uamusella . minkäväriset alushousut hää tännää piällee pukkee. Kysy siis meiltä siihe mielipidettä.Se jos mikkää on omia aatoksia samoin nuo suuhsapantavat.

      • sehän sitä

        älytunnetta, että on itse älykäs ihan luonnostaan muitten äly jotenkin huonompaa tai jotenkin opittua.Parasta kun älyää pitää turpasa kiinni ja lähtee koko palstalta. Sanoi sitä tai tätä, perskärpäset ei pörräämättä jätä. Se on se kateus.


      • Leny se ol nimeltään

        tuo alkkareittesa värrii kyselevä arkistoisa.


      • vinski
        Leny se ol nimeltään kirjoitti:

        tuo alkkareittesa värrii kyselevä arkistoisa.

        Terveisii vain, sanokaa sille alkkareittesa värrii kyselevälle, et ei mittään alushouja. Kun männöö markettii, seisoo invavessan ovella heiluttelloo hammeenhelemaansa, jo joku rontti tulloo vessaan sun kanssas hommeleihin, muista kuitennii ottaa pikku liksa et saat ilimaset päeväkahveet. Tää on sitä oikeeta tunne elämöö


    • vilpertti

      oisitte vua vastannet, et ne vaa jotka ovat eestä keltaset ja takkaa ruskeat et siinnä ne värit.

    • joutavoinen

      Tunne järkesi ja toimi sillä pohjalla mitä järkesi edellyttää. Näin minä olen pärjännyt, vaikka en aina olekaan yksin selvinny vaan minua on joskus joku hyväntahtoinen pikkusen autellut, hyvin neuvoin lähinnä.

      Kerrankin aika nuorena kun olin umpikujaan ajautunut, eräs aivan ulkopuolinen anto niin radikaalin neuvon, että eräässä vaiheessa ajattelin jotta, piru se mies oli kun minut tähän tilanteeseen neuvo. Sitte tilanne muuttu paremmaksi ja olempa huomannu että paras oli se mies siinä tilanteessa neuvomaan. Sillä miehellä oli tunneälyä ja ulkopuolisena rohkeutta sanoa se mikä oli minun tilanteessa paras ratkaisu.

    • Järjellinen käytös

      on miellyttävää.

      • åu

        Puhukoon jokainen omasta järjellisyydestään ja älköön toisen mielipiteitä järjettömäksi/järjellisiksi väittäisi.


    • Ei järjetön

      toisten ''väittämisillä'' muuksi muutu. Älytön on älytön,
      vaikka sen voissa paistaisi..

    • Zah zah järki ja tunne missä piileskelette kysyin itteltäni . Kuuluu vaan 'taustakohinaa', eikä mitään muuta - siispä molemmat kevätlomilla.

      Tylsä euforinen olo. Näillä on hyvät ja huonot puolensa. Hyvää se nottei näillä kymmenillä kestä olla alvariinsa riehumassa. Huonoa, että asumus kuin taifuunin jäljiltä.

    • mitä

      se järki on

      • Järki on se minkä on kukin saaneet perintönä . Mutta jos ei sitä huolla , ja myös minä olen huomannut kuinka joskus järki ei sano mitään on vaan tunnetta .
        Mutta mälemmat voi jo lapsena saada lisättyä ,jos on oikein annettu molempaan mahdollisuus.
        Sehän onkin pulma että me kaikki ei olla samanlaisia ,
        Kouluttamalla ei aina saa järkeä.
        Mutta ehkä älyä , kun on kiinnostavaa oppia.
        Luin tämän " Järki ja tunne " linkin nyt vasta ja tykkäsin että oli hyviä kirjoituksia

        Ette kai pahastu vaikka nostin tämän . Näitä juttuja ei ole liikaa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      295
      6902
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      56
      2128
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      33
      1571
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      25
      1371
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      71
      1117
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      105
      1073
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      329
      979
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      15
      803
    9. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      45
      786
    10. Miksei persut järjesteä koskaan miekkareita tai kulkueita?

      Pelkäävätkö saavansa pataansa, ja sen vuoksi vain öyhöttävät netissä? Ei öyhöttämisellä muuteta maailmaa. Pitää olla ak
      Maailman menoa
      274
      777
    Aihe