Kuka jyrsi mökin kattoa?

Mökki syöty??

Omistan pienen saunatuvan ja 20 vuotta on ainakin hiiret pysyneet poissa. Nyt mökillä keväällä käydessäni tuvan katonrajassa oli kattopaneeliin jyrsitty noin 20cm x 7cm reikä. Isot lastut, noin 5-7cm pitkät ja 4-5mm leveät oli tippunut sohvalle ja vuodevaatelaatikon varavaatteet oli pilattu, joko puputtamalla silpuksi tai pissaamalla. Tuvassa on loiva harjakatto, jossa panelin ja katon välissä on ohut villa, ei välikattoa. Olen lattiat juuri tilkinnyt ehjäksi, mutta onko otus tullut katon kautta?. Pipanat olivat noin leppäkertun kokoisia , vähän isompia ja pitempiä, tummia joko harmaita tai ruskehtavia, joukossa ihan pieniäkin kapeita mustia pipanoita. Liito-oravakin tuli mieleeni, mutta sen ulosteet ovat kaiketi keltaisia ja pienempiä.Jyrsimisvoima oli valtava, kohta koko mökki on syöty jos otus lisääntyy rottien ja hiirien vauhdilla. Mitä pitäisi tehdä?

70

7604

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • K.Urre

      Yritteliäs orava papanoista päätellen. Osta perinteinen rotanloukku.

      • nami kamut

        oravat syö käpyjä ei rakennuksia.rakumin morte kaupasta 5 pussia.vanhat maitopurkit päistä auki ja sinne keskelle rakumi namia seinustoille.kaikkiin rakennuksiin,seinän ulkopuolelle nyt heti ja kesällä uusiksi ja syksyllä uudet namit purkkeihin vaakatasoon jo loppui seurustelu mökin kanssa.niin tein juuri viikko sitten ja nami kamut on ottaneet hotakaiset.


    • elkää kertoko muijal

      jos on liito-orava siun on liidettävä ulos mokistäsi ja jätettäva se oskuille viherpiiperot rules..
      tai sitten oravat kesytetään ja pannaan hiljaa multaa ylle...choise is yours..

    • Hullu Maa

      Ei tosiaan kannata leikilläänkään huudella liito-oravasta, voipi pian olla elämänsä kusessa.

      • Mökki syöty?

        Eipä varmaa tietoa ainakaan vielä. Pipanat olivat alle sentin, eli pieenmpiä kuin rotan, mutta suurempia kuin normaali hiiren. Liito-oravia on jo vuosikymmeniä sitten siellä havaittu vanhassa koivikossa, mutta sen pipanat ovat keltaisia ja riisinjyvän kokoisia. Ko. alueelta on kaadettu lähes kaikki metsä, (oli liito-oravia tai ei), joten voisi se kodin puutteessa tulla katon kautta sisälle.Oravalle en kyllä rotanloukkoa laita, mutta jyrsintä oli sitä luokkaa että jotain ennaltaehkäisevää on tehtävä. Varavaatteet meni. Joskus aiemmin on aitasta pilattu patjoja ja tyynyjä, mutta tämä otus katon lisäksi söi tai pissasi varavaatteeni tosin niin fiksusti, että sohva ja tyynyt eivät pilaantuneet eikä käsinvirkattu peitto, joka sekin oli vuodevaatelaatikossa. Vaatteet oli mennyt vanhemmasta , joskaan ei huonommasta päästä.(jotenkin hiiristä poikkeavasti).


    • Kohtalo kaveri

      Orava ilman muuta,se on uskomaton tuholainen.Se on rauhoitettu eläin joten hävitä se vähin äänin.

      • juppehoo

        Oravan metsästys aika koko maassa 1.12-31.1 eli jos tohon aikaan hävität on se ihan luvallista.Pitkä aika odottaa...


      • Metsästyslupa
        juppehoo kirjoitti:

        Oravan metsästys aika koko maassa 1.12-31.1 eli jos tohon aikaan hävität on se ihan luvallista.Pitkä aika odottaa...

        Metsästämäseen tarvitaan myös metsästyslupa ja metsästys oikeus ja näitä ei varmaan ole ihmisellä joka ei tiedä oravan metsästysaikoja.

        Oravasta en tiedä, mutta jäniksen ja rusakon saa hävittää tuhoeläimenä puutarhasta.

        Rotanmyrkyllä se oravakin varmaan katoaa.


    • Jyrsijät

      Kissani huolehtivat lähitienoon oravista syömällä ne, vain tupsuhäntä jää jäljelle tästä rotan sukulaisesta. Mutta kesämökillesi et tietenkään voi kissaa jättää, joten hanki rotanloukkuja. Ei ole inhimillisesti katsoen mitään eroa jääkö loukkuun rotta, hiiri vai orava.

    • itse ostin elektorinisia hälyttimiä joka huoneeseen ja jo loppu jyrsinä. Siinä meni hetkenaikaa mutta tehokas ja ympäristöystävällinen tapa.

      • Hiirihälytin

        Sama ja hyvä kokemus hälyttimistä ja kannattaakin laittaa joka huoneeseen ja eteiseenkin jos on sähköt ja saahan niitä patterienkin kanssa mut sit huolehdittava ettei virta pääse loppumaan.


    • Mileeto Populinen

      Jospa öljyäisit ensisyksynä kaikki mökkisi lattiat,niin ehkäpä hiirulainen kuin hiirulainen taitaisi silloin jalkansa.Hmm.Ehkäpä jopa niskansa ja kuolisi nälkämaanlaulua kuunnellen mökkiisi.

    • kysyn vaan

      Aivan hölmöä! Ensin oli että koirasta ja kissasta puhutaan hän! Nyt sitten joku ääliö kysyy "kuka" jyrsii!! Eikö oikeaa kieltä ole enää olemassa!!??

      • Se - ei hän!

        Kysyn vaan-nimimerkille: Todella hyvä kommentti! Itseäni ällöttää myös tämä "hännitely" lemmikeistä, ja ainainen litania, jossa koirat ja marsutkin ovat "perheenjäseniä".


      • Mistä puhut?

        Kuka tässä ketjussa on koirasta tai kissasta puhunut 'hän' nimellä?


    • kyllä tuo..

      pissa ja jyrsiminen ja yökäyttäytymnen rottaan viittaa.Orava näkyisi päivällä.Loukulla et rottia saa myrkky ainoa mahdollisuus.Minäkin yritin joskus tuta elktroniikkaa ei ne karkuun lähtenyt mutta refleksit kyllä virkisty ja vauhti lisääntyi

    • samassa kusessa

      höpö höpö oraville ja rotille...hiiri ilmiselvästi ja syö kaikkea jossa on esim.villaa...pääsee sisälle lyijykynän kokoisessta aukosta.repii talon villat.kusee kaikki tekstiilit,paskoo joka paikkaan. keinot rotan myrkkyä mutta linnut ja siilit kuolee myös ja koirat sekä kissat voivat vahingossa syödä kanssa.ei hyvä.
      luonnonmukainenhan on ainostaan kissa,pöllö,ja käärme jotka syövät hiiriä.kannattaa ottaa tuhoeläin vakuutus.korvaa rakenteille tapahtunneen vahingon.
      terv.nimimerkki:samassa kusessa

      • syksyllä myrkytys

        Pakkasten tullessa hiiret hakeutuu kattojen alle pakkasta pakoon. Pihalla kannattaa tehdä myrkytysisku silloin kun ensimmäiset yöpakkaset tulee. Seinän vierelle myrkkytarjouilu sellaisesta laatikosta, johon ei mikä tahansa eläin pääse.

        Talveksi kannattaa jättää myrkkyä talon alle tai ullakolla, missä nyt kenelläkin on sellainen paikka jossa hiiriä on esiintynyt.

        Kesällä en ole myrkytellyt.


    • Ainakin nyt

      Minä onnistuin aika hyvin, kun syksyllä laitoin "ateriat" valmiiksi hiirille/myyrille/oraville, jotka yritti mökille. Ennakkkoon varautuminen on parasta.

    • Jhon Holmes

      Pistä liikkeestä aktivoituva muistikortille tallentava riistakamera kuvaamaan tupaterroristia. Ei maksa paljon ja niissä on infrapunavalot.
      Kameralle on käyttöä takuulla myöhemminkin jos sinun elämääsi mökki kuuluu.

      P.S Ei varmasti ole metsähiiri, tuhon laajuus liian massiivisen maaginen suoritus.
      Perus-Oravaa veikkaan.

    • If=jos

      "Samassa kusessa" nimimerkille voin sanoa että kannattaa ottaa vakuutus IF-yhtiöstä, siitä nimestä jo saa kuvan minten hyvin korvaa?

    • JK

      OSTA PERINTENEN ROTANLOUKKU

      • teuta

        On hyvä tuo erinteinen ROTAN LOUKKU .
        mutta se reikä ayossa viittää tikkaan ta palokärkeen ,
        Ja reiän koko ja lastut. .


    • vihtoja

      Minulla oli orava saunan yläpohjassa,kerkesi tekemään poikaset.Niiden lähdettyä laitoin
      myyräverkolla kaikki mahdolliset sisäänmeno aukot tuuletustilaan umpeen.

      Kurre hävisi 6-0.

    • A:N:

      saattaapi olla kärppä asialla. kato lisätietoa googlettamalla. kärppä pitää rotat ja hiiret ja myyrät loitolla. elä tapa kärppää. paa sokkelin ja ulkovuoren väliin tiheää metalli verkkoa sama verkko myös seinän ja katon jamaan.

    • varma tieto

      Naapuri

    • pirene

      Pese kaikki mahdolliset paikat TOLU-vedellä. Tolu on hirveä myrkky hengittääkin.
      Se karkoittaa lattianraoista kaikki ötökät. Pesun voi tehdä myös syksyllä ennen talvea.
      Kokemuksesta tiedän

    • N

      Tuli vaan jyrsimisestä asfalttiporukka mieleen..

    • Jyrsijät

      Hommaa rautakaupasta sähköinen jyrsijän karkoitin, joka asennetaan pistorasiaan. Karkoitin maksaa n. 50-80 euroa ja pitää korkeaa ääntä, joka karkoittaa jyrsijät rakenteista. Yksi karkoitin riittää kattaaan n. 100 m2 asunnon. Suosittelen.

      • höpövehkeitä

        Niillä ei tee yhtään mitään. Työkaverilla oli pesinyt hiiri välipohjaan. Kokeili varmaan neljää erilaista karkoitinta, eikä huomannut niillä mitään vaikustusta hiireen.

        Myrkyllä ne lähtee, kannattaa ostaa sellasita joka tappaa jo kerta annoksella.


    • xcv247

      Ei ole oravalle tyypillistä tehdä 20x7cm reikä kattoon. Palokärki tulee mieleen, ja näätä.

      • Tuulispää

        Myös minulle tuli kokemuksesta reiän ja lastujen (5-7cm pitkät ja 4-5mm leveät) mainitusta koosta heti mieleen tikka. Tai ainakin niin oletin, että tikka oli tehnyt reiän oman mökkini ulkoseinään, siihen välikaton yläosaan, jonne eristys ei ulotu. En tiedä, käyttikö välikattotilaa talvisuojanaan, vaiko tekikö reiän siksi, että ontosta tilasta lähti kiva ääni.

        Sisätiloihin se ei ollut tullut, enkä ole koskaan kuullut, että tikka tekisi reiän edes viistosti alaspäin. Jokainen tuntee myös linnunpáskan, ei se mitään avauksessa mainittuja tummia pipanoita ole.

        Yhtenä keväänä mökkini sisätiloista löytyi kuollut naakka. Oli kaiketi osannut sisään savupiipusta, mutta ei enää sieltä ulos. Hermostuksissaan oli lennellyt ympäriinsä, pudotellut tavaroita ja páskonut sinne tänne ennen kuin kuolema armahti raukan.


      • poltinkarva

        Näätä ei jyrsi reikiä, eikä myöskään tee papenoita, ennemminkin sellaisia kissantorttuja. Mutta näätä voi repia esimerkiksi vintin villat pieniksi suupaloiksi.


    • Ukko-Minkki

      Soitat sille hevirokkia, niin lähtee.

      • Näätä ulkovajan alla

        Varmista että mökkivakuutuksesi on kunnossa, orava on villieläin jonka tuhot vakuutus korvaa. Toinen vaihtoehto voi olla myös minkki, mutta vakuutus ei korvaa koska kyseessä on villiintynyt hyötyeläin. Pyöreäkorvainen näätä on myös pirullinen ja nopea tuhoelän jota ei helposti edes huomaa.
        Yksi mökkiläinen kyttäsi ja ampui tuholaiset ja eristeet ja katto meni kokonaan uusiksi, muistaakseni kyseessä oli oravat joka vakuutus korvasi.


    • Kissa saa jyrsijän kurii! - minulla on kissa ,joka osaa metsästyksen taidot..

    • MaaZuissi

      Suurella todennäköisyydellä metsämyyrä tai metsähiiri. Ovat ahkeria aiheuttamaan juuri kuvailemasi kaltaista jälkeä. Maatalousyrittäjänä olen tullut kovin tutuksi noiden veitikoiden ja niiden temppujen kanssa.

    • uusi lai

      Se on Amazonin tappajalepakko. Niitä on tullut Suomeen mamujen mukana. Laji on leviämässä voimakkaasti.

    • grannen

      eiköhän ole hiiri, minulla sama ongelma. ihmetyttää vain kun ne paskantaa aina vain samaan paikkaan eivätkä tee pahempia tuhoja. jonkusen täkin ovat jyrsineet, kun ne oli laitettu lattia tasolle säilöön.
      yhtään hiirtä en ole ollessani sisällä nähnyt ulkona kylläkin.

    • testaamaan

      kokeilisin imeyttää lähistölle koivutislettä esim. harsoon. Haju vaikuttaa.

    • VanhaKunnonKonsti

      Omistatko kissaa?

    • minkki,nen

      kaikkea paskaa täälläkin kirjoitellaan,ja asiantuntijoita näkyy riittävän.kelleen ei näköjään tullu mieleen,että minkki tulee läpi seinistä ja lattioista,näin on käyny omalla mökillä,minkki oli tehnyt jopa pesän lattiavilloihin..että saamarin kiva tehdä remppaa sen kusen ja paskan joukossa.

    • Kattimatti

      Ota kissa! Ei kesäkissa.

    • lampuri87

      kyllä se vaan on hiiret,rotat ja oravat jotka mökkiäsi pupeltavat, ja AINOA toimiva apu on agrimarketista tai k-maataloudesta löytyvät kunnon rotanmyrkyt, ovat semmoisessa tablettimuodossa. Ota jokin putkilo, esim tiilinen ojaputki, noin ranteen paksuinen, tai sitten jokin muu rotan mentävä juttu ja pistä pilleri sinne, niin eivät koirat tai kissat pääse ottamaan pilleriä. Kissat eivät syö myrkkyä syöneitä jyrsijöitä, meillä hiiret ja rotat myrkytetään juuri näillä pillereillä vaikka talossa on kissoja ja koiria, eikä ole lemmikeille tästä vahinkoa ollut. Loukut ym ovat tehottomia, niihin voi muutama pirulainen jäädä, mutta myrkyt tappavat kaikki eitoivotut vieraat seiniesi välissä. Ja tee hyvä ihminen asialle PIAN jotakin tai torppasi jyrsitään käyttökelvottomaksi! muita keinoja (pillereiden lisäksi!) on esim maantasoon kaivettu vesiämpäri, jossa vettä puolillaan. Hiiret mulskahtavat sinne mutta eivät pääse pois ja hukkuvat sinne. Loukkujakin voi sinnetänne laittaa ja kaikki mahdollinen kokeilla. Elikot eivät anna armoa mökillesi joten älä sinäkään niille! muista myös nyt joksikin aikaa lopettaa ruoantähteiden kompostointi ym kaikki ruoan tähteiden säilytys,jotta nilviäisille ei ole herkkuapajia tarjolla tontillasi.
      tsemppiä taistoon, ongelmasi on todellinen ja ellet toimi heti ja rajusti, menetät kyllä mökkisi!

    • hilli8486

      meidän mökin seiniä jyrsivät oravat. Ne jemmaavat keittiökaapista löytyviä sokeripaloja seinien väliin ja ovat siis jääneet kiinni itse teossa, välikatossa oli liuta poikasiakin. Turha siis väittää etteivätkö oravat tuhoa taloja, sillä kyllä juuri näin ne tekevät.

      • korsun alle

        nuotio ja bensaa päälle,takaan että vuokraliset ottaa ritolat!


    • Naurettava puputtaja

      Voi että kun topicin kirjoittaja on taas yksi uusavuton kiittämätön henkilö. Kuvailee "pipanoita" ja "papanoita" niin tarkastikkin, että olet varmaan niitä p*ska kikkareita maistellutkin?

      Jos on 20vuotta ollut vapaa jyrsijöistä, niin ole kiitollinen herranjestas! Hirveä meuhkaaminen ja valittaminen! Ja ihan pillittää varavaatteistakin?! Ei hyvänen aika näitä uusavuttomia juntteja.

      Mitä jos "puputtaisit" niitä "papanoita" ja olisit tyyytyväinen?

      ONKO IHMISET SAMAA MIELTÄ MINUN KANSSA?!

      Ihan kummastuttaa nämä uusavuttomat puputtajat. Maistele sitä ulostetta ja ole tyytyväinen!

      Ole hyvä neuvoista!

    • Mökki jyrsitty!!

      No kielioppivirheestä ei ole kyse, pidän eläimiä jokseenkin ihmisen kaltaisina, ainakin nisäkkäitä, huonot ja hyvät puolet jokseenkin samoja. Hiiriä on aiemmein ollut hatarissa talousrakennuksissa, joten niiden pipanat ja tuhot ovat tuttuja. Hiiri oli tänä keväänä kaupunkivajassakin, teki pesänsä vanhan imurin pöypussiin. Mökkinaapureilla on paljon kissoja ja olen joskus harmistunut, kun ne ovat hävittäneet kaikki linnut. Nyt kissoja ei ole näkynyt. Myrkyt eivät sovi, ainoa myrkytystapa on se pullomyrkky, jonne kissa ei mahdu.Tuntuu hyvltä idealta. En käy mökillä talvella, joten myrkkyjä ja loukkoja ei voi sisälle laittaa, en halua raatoja keväällä kerätä.Vältän myrkkyä muutenkin. Jos tietää vierailijan lajin, on jo helpompi toimia. Pakko ne pipanat on huomata, kun lakaisin ne pois vuodevaatelaatikon pohjalta ja keräsin vaatteet ja petivaatteet.Osa hävitettäväksi osa pestäväksi. Olen eläinrakas ja eläinten elintavoistakin voi jotain lajipäätelmiä kaiketi tehdä., pissapaikoista ja pesän tyylistä. Rotat ja hiiret levittävät pahoja tauteja, joten desinfisointi on tehtävä myös viereilijakohtaisesti.Paneli oli syöty tai pureskeltu sisäpuolelta katon ja seinän rajasta, eli välipohjasta oli joko tultu sisälle tai poistuttu sitä kautta ja tultu sisälle minun mukanai ovesta viimeisellä käynnilläni syksyllä. Vesimyyrät oli aiemmin riesani, meillä on useampi lampitontti peräkkäin, järvi ei ole lähellä ja minkkejä en ole nähnyt koskaan. Vesiämpärisysteemi ei ehkä onnistu vesimyyrien kanssa.

    • ehkä näätä

      Joku jo aiemmin kirjoitti näädästä. Meillä oli puruvintillä näätä pesueineen viitenä vuonna. Eivät tuleet sisälle, mutta selvistystyön aikana varmistui että näätää ei paljoakaan huomaa, pahiten kyllä hajusta koska jättävät syömäeluloiden jätöksiä pesän ympärille eikä niiden haju häviä vuosiin. Saimme näädän pois laittamalla tukevat metalliverkot ilmarakojenn päälle, mutta se ei onnistunut edes kolmantena vuonna. Näätä on petoeläin, ei jyrsijä.

    • -

      Orava taitaa olla metalli verkkoa ullakolle oleviin reikiin .Orava kuseksii ja isontelee pieniä reikiä

      • -

        Jatkoa edelliseen orava oli myös tehnyt pesän aitassa ollleeseen pahvilaatikkon jossa oli polyesterivanua samaa mitä esmes tyynyissä, poikaset oli laatikossa. Emo oli siirtänyt poikaset (karvattomat) pois varapesään kun muutaman päivän kuluttua uudestaan vilkaisin laatikkoon.


      • Mökki jyrsitty!!
        - kirjoitti:

        Jatkoa edelliseen orava oli myös tehnyt pesän aitassa ollleeseen pahvilaatikkon jossa oli polyesterivanua samaa mitä esmes tyynyissä, poikaset oli laatikossa. Emo oli siirtänyt poikaset (karvattomat) pois varapesään kun muutaman päivän kuluttua uudestaan vilkaisin laatikkoon.

        Tiedätkö, minne ne oravan pojat vietiin ja mikä oli vuodenaika. Siis oravakin se voisi olla, Olen nyt pessyt pyykkiä ja kuljettanut vaatteita roskikselle ja löysin vielä muutaman pipanan, niitä on tosiaan hyvin kapeita 3-5mm pitkiä ja sitten paksumpia 3-5mm paksuja ja 5-11mm pitkiä, joissa toinen pää suippo. Vaikka laskin leikkiä, leikki on silti kaukana jos kyseessä on tauteja levittävä agressiivinen iso hiiri tai rotta. Nukkumapaikka on kulkuaukon alapuolella, ei sähköä eikä mukavuuksia ja pieni tupa. Ei myöskään kauppoja lähellä, joten ruokaakin on varastoitava. Talveksi jäi ruokaa vain lipastoon, jota en vielä saa edes itse auki, kireät laatikot.En ehtinyt siivon takia tarkistamaan mistä otus oli välipohjaan tullut, mutta ei ainakaan ko. sisääntulon kohdalta, se oli ehjä.Luultavasti mökin päädystä välipohjaan kurkihirren kohdalta.Paikka, josta otus tuli mökkiin sisälle on tuvan ja saunan välinen nurkka ja reikä oli jyrsitty kattopaneelin ja koristelistan reunaan, alla raanu, jota pitkin oli kiivetty, joko ylös tai alas. Raanun jätin muutaman lastun nätetteävksi, olin aikeissa ottaa kameran, mutta se jäi kotiin.


    • näinon,.,.

      Tämä sulkee hiiret ja rotat ja oravat ja muut jyrsijät " Isot lastut, noin 5-7cm pitkät ja 4-5mm leveät oli tippunut sohvalle " Tuollaisia lastuja tekee vain tikat.

    • Nakertaja2000

      Kaksi otusta?! Tikka tehnyt reiän josta orava pujahtanut sisään?

    • RisaTune

      tikka.jos tuhoeläimiä,voiko kaasuttaa.

    • Mökki jyrsitty!!

      Muutama vuosi sitten mökissä oli useana keväänä ihan pieniä pipanoita sängyllä, mitään muuta ei, lopulta löysin syyllisen. Sisilisko oli luomassa nahkaansa sohvatyynyn alla, sillä oli ihan pieni reikä, josta se tuli lattian raosta, jonka sitten tukin. Otus oli oppinut kulkemaan aina aurinkopaikasta toiseen sisällä mökissä ja sitä oli vaikea saada ulos. seuraavanakin keväänä se livahti heti sisälle kun tulin ensimmäistä kertaa, kun lattian kautta se ei enää päässyt. Leikittelin nyt ajatuksella, kun siellä vuodevaatelaatikossa oli pieniäkin kapeita kakkoja ja vähän isompiakin kapeita kakkoja niiden leppäkertun mallisten ja kokoisten lisäksi, että siellä on viettänyt talvea orava, hiiri ja sisilisko. Tikka kyllä puuttui. Reikä katonrajassa olisi voinut olla tietysti tikankin, mutta ulkoa siihen kohtaan ei tikka pääse ja tikka tuskin olisi mennyt vuodevaatelaatikkoon ja tehnyt oravan ja hiiren näköisiä kakkoja. Kerran linnunpöntön aukkoa oli suurennettu vastaavalla tavalla ja silloin minulle vastattiin kysellessäni, että kyseessä saattoi olla orava.Pönttö oli vaneria.

    • Mökki jyrsitty!!

      Tikka varmaan pystyisi lastuja tekemään, mutta en usko, että tikka on liikkunut katon "välipohjassa", joka on vain 10cm korkea ilman villoja. Nimittäin mökkiin tuloaukko ei ollut läpi katon tai seinän ulos asti.Eli lastuja voisi tehdä vain jättiläishiiri, rotta ja orava. Uskon että orava lastuaa myös hyvin, saahan kävytkin kyytiä. Sekä sormipaneli että kattopaneli oli jyrsitty ohuemmasta reunastaan eli siitä, joka menee tavallisesti toisen panelin sisälle. Kattopanelin jatkeeksi vaan laitoin reunalistaksi joskus aikanani sormipaneelin.

    • Dosentti

      Aukon pitkulainen muoto viittaa vahvasti liito-oravaan, siipienkin kun pitää mahtua aukosta. Orava tekisi vain pyöreän reiän.

    • Mökki jyrsitty!!

      Mutta liito-oravan pipanat ovat keltaisia, vai tummuuko ne myöhemmin. Luin ulkolaisista maaoravista, joita Suomessa on lemmikkeinä ja ne pitävät tarkan rajan pissapaikan ja kakkapaikan ja ruokapaikan suhteen. Tämän otuksen pissat oli kaikki valkoisilla vaatteilla, kahdet shortsit ja kahdet pitsiverhot.imeytettyjä. Ihmetyttää vähän mistä ruokaa ja vettä vuokralaiset saivat. Kohta pääsen tekemään lisätiedusteluja ja olen jo keskustelujen pohjalta viisaampi mitä etsiä.

    • tiaknoosi timo

      Aukon pitkulainen muoto viittaa vahvasti liito-oravaan, siipienkin kun pitää mahtua aukosta. Orava tekisi vain pyöreän r

      ha-haa tarkistahan tietojasi --ei liito-orava ole albatrossi eikä enkeli joilla on komiat siivet...vain nahkaa jalkojen valissä..

    • elukat ja elämä on

      Vois olla useampi elukka käynyt vieraisilla?
      Voisiko olla tikka ja orava, sen jälkeen tulee hiiret ja rotat?
      Nää on kyllä viheliäisiä nää tuholaiset. Itse yritän aina syksyllä tarkaan siivota kaikki elintarvikkeet suljettaviin laatikoihin, yläkaappeihin vielä ne laatikot, ettei jää mitään esille ja syömistä.
      Hiiret tulee vuosi vuoden jälkeen sisälle ja papanoita saa korjailla. inhottavaa ja ällöä, mutta minkäs teet, kun vanha talo ja mökki, vaatisi joka paikan uudelleen korjaamisen, ei ole edes unissani rahaa sellaiseen. Vajassa taas oravat tekee tuhojaan, pahin kun välillä nakertavat sähköjohtoja. Lopulta sain näkyvät johto ujutettua rautaputkien sisään, nyt ei enää syödä johtoja.

      kaikke on tullut koitettua, ne töpseliin laitetut karkottimet, ei mitään apua. Hiiribaareja lataan 5-10kpl syksyllä ympäriinsä ja kerran käyn talvella vaihtamassa uuden satsin ja korjaamassa raadot pois. Nyt helatorstaina siivosin 4 raatoa, kuivia muumioita, hiiriä, päästäisiä, metsämyyriä. Kissakin on, mutta ei sitä nyt voi mökille talveksi jättää, kesällä muutaman jyrsijän ottaa kiinni pihalta, pallottelee ja tuo näytille, muttei syö.

      Mutta toi kamera olisi kyllä hyvä olla, tietäisi mitä tapahtuu mökissä, voisi katsella livefilmiä vaikka netin kautta.

    • Mökki jyrsitty!!

      Aikaisemmin vanhalla "hätämökillä" oli hiiret lähes joka vuosi tehneet vahinkoa. Patjat ja tyynyt ja kaikki meni välillä ja olin vielä autotonkin silloin. Nyt olen saanut uudemmalla rakennuksellani olla melkein 20 vuotta ilman hiiriä, piti laittaa lattiaan juuri muovimattokin , saadakseni mökin vähän lämpimämmäksi. Siksi sinne menin.
      Se aukko oli kyllä sen mallinen, että sopisi liito-oravan aukoksi, keskellä se noin 7cm aukko, joka kapeni molemmille sivuille, tiedä häntä miten se aukostansa alas tulee, mutta ylös pääsi ainakin raanua pitkin. Suurihampainen hiiri se sitten ainakin oli ja rotaksi kova kiipeämään psystysuoraa seinaa pitkin. Maan alla kai rotat mieluimmin viettää aikaansa ja tekee pesiään ja käytäviä.Pipanoista päätelleen siellä on voinut olla jokin otus ensin pienenä ja sitten isona, mutta miten siellä olisi selvinnyt ilman vettä ja pelkällä villalla ja tekokuiduilla.

    • Mökki jyrsitty!!

      No uusintavierailu mökilläni osoitti, että kyse on ollut ilmeisesti kahdesta oliosta, joista toinen ilmeisesti on ollut majavahampainen hiiri. Kynnyksen alta oli jyrsitty pienempi reikä kuin paneelissa ja läheisen lipaston alla oli kakkaa ja pissaa (hiiren ilmeisesti). Mutta kattopanelin reikä oli vielä muistamaani suurempi ja lastutkin isoja, otin kuvan. Voiko tälle palstalle lähettää kuvia. Voiko hiiri tehdä kattoon reiän. Sinne on päässyt ilmeisesti ulkoa saunan ja tuvan välsien hirsirivin päädystä ja tultu kuin raivon vallassa sisälle tupaan. Ikävintä oli että ostin lattiaan syksyllä jo valmiiksi muovimaton, jota asentamaan alkuaan lähdin.

    • Lepakot inhottaa

      Hei! Mulla tuli mieleen, että ne saattais olla lepakoita..

      Viime kesänä vuokrattiin vähän vanhempi mökki, jossa ei ollu hiiriä. Lattialla oli samankokosta kakkaa ku kerroit ja katossa oli jyrsitty koloja. Ihme rapinaa kuulu illalla, päivällä ja yöllä ne lenteli olohuoneessa. Ei saatu nukuttua huoneissa sinä yönä ja mentiin valittamaan aamulla. Saatiin rahat takaisin.

      Ei mulla muuta. En kerro majapaikan nimeä, koska se on tasokas muuten.

    • Mökki jyrsitty!!

      Pystyykö lepakko todella jyrsiin paneliin isoja reikiä ja pitkiä kasuja lastuja? Tiedän, että kanatatilan mummonmökissä oli pitkään vintillä ja seinäpaperin välissä lepakoita. kerran illalla kun tupani oli uusi tuli saunaan valoa kohti lepakko. Mutta niiden hampaat?

    • biologi vastaa

      En usko, että on lepakko. Koska lepakot ovat pääsääntöisesti hyönteissyöjiä, eivätkä ne tee minkäänlaisia pesiä, eli eivät myöskään pureskele eristeitä tai tee uusia reikiä.
      lepakot voivat toki tulla sisään jo valmiiksi tehdyistä koloista ja reiístä, savupiipuista, ikkunanväleistä ja viemäriputkista (kuten hiiret ja muutkin elukat).
      Eli kunnon teräsverkkoa kaikkiin kulmiin ja koloihin.
      Oravaa pidän todennäköisenä kulkuaukon tekijänä ja sen lisäksi on varmasti hiiriä käynyt vieraisilla.

    • Mökki Jyrsitty!!

      Kiitos kaikille vastaajille, todennäköisyys on että sekä hiiri että orava on ollut asialla, mutta miten toimin ensi syksynä, jotta nyt tänä kesänä asentamani muovimatto ja myöhemmin korjattu katto säilyisivät ensi talven. riittääkö Tolu, onko pakko käyttää räpsää tai myrkkyä ja entä orava, sitä en halua mökkiini, mutta en myöskään vahingoittaa. Ruokaa ei ollut saatavila vieraille, mutta lipaston laatikossa oli joitain lasipurkkeja, joissa riisiä ja jauhoja ja ehkä lasipurkin ulkopuolellakin jotakin syötävää. Kauppoja kun ei ole lähellä ja jos joutuu yöksi jäämään jostakin syystä vaikka ei aikoisikaan on hyvä olla vararavintoa jossakin. Tosin sen lipaston laatikot ovat niin kireät että aukeavat vasta muutaman kunnon hellepäivän jälkeen. Ensimmäisinä vuosina tosiaan tyhjensin kaikki syksyisin.

    • ?????

      Kaadoin rottien maakoloihin vettä. Kuului sieltä pari vinkaisua, ei tultu ylös vaikka kolo täyttyi reunoja myöten.

      Osan rotista sain ammuttua, kun raivasin aluskasvillisuutta pois. vielä niitä riittää. Onk neuvoja? Myrkkyä en aio käyttää.

    • sdthfgjhdyjguk

      Rotista en t iedä, mutta myyrille on hyvä keino kaataa bensaa avokoloon loraus ja heti perään tulta! Hömähtää kivasti ja toivottavasti myös kolossa lymyävän myyrän turpakarvat...

      Toinen keino myyrille on työntää kaasuletku metrin verran myyrän reikään ja antaa kaasun virrata jonkin aikaa. Sitten letku pois ja heti perään tulta! Vähän myyrä ainakin säikähtää ja toivottavasti hakeutuu muille maille.

      Näin siis myyrän kanssa, yläpohjalla majaileville ötököille en ole keksinyt muuta kuin rotan myrkkyä.

      • Rottenführer

        Älä ihmeessä kaada bensaa. Osta näitä haisevia (valkoisia) grillin t. nuotion sytytyspaloja, ja pudottele yksi kerrallaan maassa olevaan koloon. Biitti palaa hyvin voimakkaasti, ja alhaalla kolossa on niukasti ilmaa, joten häkää kehittyy. Jos kolossa on joku, tukehtuu.

        Mikä tahansa ilmaa painavampi räjähtämätön kaasu ajaa saman asian. Rotan käytävä voi johtaa talosi alle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      125
      2058
    2. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      245
      1836
    3. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      59
      1423
    4. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      113
      1281
    5. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      64
      1238
    6. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

      Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
      Ikävä
      104
      1095
    7. Minun on vaan päästettävä irti

      Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
      Ikävä
      37
      950
    8. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      65
      907
    9. Kertoisit jo

      Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
      Ikävä
      45
      847
    10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

      Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
      Sinkut
      156
      821
    Aihe