Onko ihmisen sukupuolella loppujen lopuksi väliä?

Olen omalla kohdalla huomannut, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän väliä sillä on, olenko nainen vai mies. Nuorena, 20-vuotiaana sillä on enemmän merkitystä kun jaksoi metsästää kumppaneita ja oli seksuaalinen ja halusi vain nautintoja. Mutta nykyisin, kun elän aivan tavallista elämää ja arkista pakertamista, huomaan ettei ole mitään merkitystä oikeastaan sillä, mikä on. Kaikilla elämä on kuitenkin loppujen lopuksi samanlaista: töiden tekemistä, kodin ylläpitoa, siivoamista, pyykinpesua, uusien asioiden opettelua, suhteiden ylläpitoa. En siis koe mitään eroa.

Onko muilla tällaisia ajatuksia?
Ilmianna
Jaa

34 Vastausta


Mun mielestä selkeät sukupuoliroolit on typeriä. Mun mielestä ihminen on niin paljon enemmän kuin vain mies tai nainen. Yhteiskunta opettaa ihmisiä lapsesta asti sopeutumaan pakottavasti näihin sukupuolirooleihin. Se on mun mielestä todella surullista, sillä sen vuoksi useat ihmiset eivät uskalla olla sellaisia kuin sisimmässään haluavat, kun pelkäävät syrjintää.

Ideaalimaailma oli tässä asiassa mun mielestä sellainen, missä jokainen biologisesta sukupuolestaan huolimatta, voisi toteuttaa itseään ja rakentaa identiteettinsä vapaasti. Sellaisessa maailmassa ei olisi miehiä, naisia, homoja, heteroita, lesboja, biseksuaaleja tai transseksuaaleja, vaan pelkästään vapaita IHMISIÄ! Ei enää ihmisten lokerointia ja ulkopuolista määrittelyä. Totta kai tämä on aika pitkälti utopiaa, mutta ainahan voi unelmoida.
Ilmianna
Jaa
Olen aika varma, ettet kuitenkaan toteuta tuota käytännön tasolla, vaan kuitenkin valitset töihin mennessä, harrastuksiin mennessä, pyykkiä laittaessasi jne. vaatteet ynnä muut tarvitsemasi rekvisiittasi sukupuolesi perusteella.

Nämä ovat aina suuria puheita, mutta harvoinpa oikeasti näkee ihmisiä jotka todella käyttävät sukupuolisia symboleita aivan sattumanvaraisella tavalla.

Voi sitä tietenkin huijata itseään ja ajatella, että koska on vaan letarginen koko sukupuolen ajatuksen suhteen, niin ei jaksa nähdä vaivaa edes sattumanvaraisuuden takia. Mutta se taas tarkoittaisi sitä, että ei osta koskaan uusia vaatteita tai mitään rekvisiittaa ja kulkisi resuisena. Sattumanvaraisuus on sitä, että menet milloin mistäkin ostamaan milloin mitäkin ja muutenkin kohtelet kehoasi ja käyttäytymistäsi ym. ihan täysin sattumanvaraisesti.

Ja ei, tähän ei kelpaa argumentiksi jotkut nuorison hipsteri-emo-transgenderit tai muut. Mielestäni heillä pukeutuminen on hyvinkin sukupuolittunutta, nuorisotyylistä ja alakulttuuristunutta.

Paljon puhetta tyhjästä. Niin se aina on tässä aiheessa. "Practice what you preach" ei oikeasti toteudu ikinä tässä.
Ilmianna
Jaa
Minusta tuo välinpitämättömyys sukupuolen suhteen tai sukupuolien lävitse näkeminen on osoitus jonkinasteisesta kypsyydestä tunnistaa kaikissa ihmisissä (myös itsessä) jotain syvempää, mikä ylittää kaikki sukupuolimääritelmät. Eli vastauksena kysymykseen "loppujen lopuksi", ei ole väliä.
Ilmianna
Jaa
Korjausprosessin läpikäytyäni tuntuu että sukupuolella ei ole enää väliä........kunhan se ei ole VÄÄRÄ!
Väärä sukupuoli tuntuu pahalta, oikeassa sukupuolessa ei asialla ole väliä.
Ilmianna
Jaa
On pelkkää tekopyhyyttä ja ajattelemattomuutta väittää, että sukupuolella ei ole väliä.

Sukupuoli psykofyysissosiaalisena kokonaisuutena on jokaisen ihmisen tärkein identiteetin perusta heti sen jälkeen, että edustaa ihmislajia. Oli se sukupuoli mikä tahansa.

Voihan sitä nettipalstoilla kertoilla kuinka sillä ei ole minulle yhtään mitään väliä, mutta kun aletaan tarkkailla näin väittävän yksilön

seksuaalista suuntautumista, kaveruussuhteita, pukeutumista, käyttäytymistä, suhtautumista ja muiden ihmisten arvioimista ja arvottamista, se kumoutuu 99% ihmisistä täytenä lööperinä.

Minulla on kaveri, joka on naisellinen nainen, joka tuo sitä kaikessa esille, joka viihtyy sellaisena, ei misssään nimessä haluais olla mies, joka on ilkeä toisia naisia kohtaan, joka ei missään tapauksessa halua muuta kuin yksiselitteisestä cis-miestä ja silti hän jauhaa tuota samaa lööperiä.
Ilmianna
Jaa
Jo puolesta vilkaisusta hänen naamaansa voi sanoa, että sillä on väliä, kun hän juttelee miehen kanssa ja kun hän juttelee naisen kanssa.
Ilmianna
Jaa
Ja'a, tokihan sukupuolella on väliä. Ellei olisi, niin tuskinpa homosapienskaan olis kehittynyt tällaiseksi. Suvun jatkamiseksi siis tarvitaan hedelmöittymiskelpoisia sukupuolia, biologosesti yhteensopivia, vaan ei erilaisia.

Tuskinmpa näitä "biografeja" on samnalaisia.

Se mikä on jäänyt nuoruudessa kokematta on sitten myöhemmin edessä. Aktiivisuus ei siis välttämättä liity ikään, vaan elämänvaiheeseen.

Esim kun lapset ovat aikuisia, ja muutenkin elämä on normaaleiisa epävarmoissa tiloissa, niin ehkäpä maailma näyttäytyy moniavaruudellisempana kuin nuorena. Koko loppuelämä on siis edessä, vaan ei takana !

Ite olen kaiketi jus nyt vakaassa vakalennossa ja myötätuuleen liittymässä (tai sitten ei) ja kohta on sujuuttelimenen ja hidastaminen edesä ja viimeistään perusosalla ja finaalissa sitten vedetään tehot pois ja tärräytetään tosuut tonttiin.

Siinähän se sitten.

Eräs tuttavani kertoi, että hän on antanut ohjeen oppilailleen, että jos hän "kkuukahtaa" tähän, niin viekää tämä opetusväline mahdollisimman lähelle lähtöpaikkaa ja laittakaa avaimet postiluukusta sisälle. Niin ja soittakaa pomolle, että käyvät korjaamassa...ikuisuuteen siirtyneen opettajan sielun jonnekkin parempaan talteen.

Tällaista kait elämä on
Ilmianna
Jaa
Aloitin tämän ketjun, ja haluan tähdentää sitä, että tarkoitus ei ollut julistaa että "minulle sillä ei ole väliä" vaan että siis minusta tuntuu että "naiseudestani" ei ole arkisessa elämässä ollut mitään hyötyä. Ei siis henkistä tai fyysistä. Tarkoitan että asiat joita elämässäni teen, on yksiä ja samoja, olisinpa sitten ulkoisesti mies tai nainen. Siis toisin sanoen se "hyöty" ja mielihyvä jonka olen saanut naiseksi muuttumisesta on nykyisin hävinnyt. Otin parinmuodostuksen ja romanttiset suhteet kokonaan pois tästä yhtälöstä, koska niitä en enää ole harrastanut ylipäätään.

Ymmärrän paljon paremmin nyt ihmisiä, esim yliopisto-opiskelijoita. Jos käytät aikasi hyödyllisten asioiden tekemiseen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
En hakenut mitään hyötyä naiseudella. Ihmetyttää että joku ajattelisi asiaa tuolla perusteella että jostain sukupuolesta olisi hyötyä. Ehkäpä naisena syntynyt voisi ajatella että saisi miehenä parempipalkkaisia työpaikkoja kuin naisena. Minulle naiseus on henkisesti parempi olotila kuin miehenä joten ehkäpä siinä on jokin hyötynäkökohta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
hdgfhgf kirjoitti:
En hakenut mitään hyötyä naiseudella. Ihmetyttää että joku ajattelisi asiaa tuolla perusteella että jostain sukupuolesta olisi hyötyä. Ehkäpä naisena syntynyt voisi ajatella että saisi miehenä parempipalkkaisia työpaikkoja kuin naisena. Minulle naiseus on henkisesti parempi olotila kuin miehenä joten ehkäpä siinä on jokin hyötynäkökohta.
Niin no sitä tarkoitinkin, henkistä hyötyä. Mutta kyllä myös elämän helpottamista ja miesten huomiota jne. Kyllähän ne ovat hyötyjä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
En tiedä mihin keskustelu palstaan olisin tämän kysymyksen laittanut, no kysyn asiaa teiltä.
Kuinka parisuhde tulee muuttumaan transsukupuolisen kanssa, joka on menossa sukupuolenvaihdoksen leikkaukseen.?
Seurustelen miehen kanssa, joka on menossa kyseiseen leikkaukseen, ajattelen tuleeko suhteemme laatu siitä paljonkaan muuttumaan, kun ei hän ihmisenä kovasti muutu, ainoastaan ulkoisesti..
Olisi kiva jos vastaisitte pieneen pohdiskeluuni.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Oletan että puhut korjausprosessia naiseksi läpikäyvästä henkilöstä.

Muuttuu se nyt sen verran, että et sinä seurustele miehen kanssa, vaan naisen. Olette siis lesbosuhteessa. Tuo ajatus kannattaa sisäistää aika nopeasti, eli heti, tai mielellään takautuvastikin. Unohdat sen mieheyden ja lopetat ajattelemasta että se henkilö olisi "ollut mies" joskus. Ei hän ole, vaikkei ole uskaltanut sitä sinulle heti kättelyssä avata.

Toisekseen, leikkaus (mikä niistä kaikista? Niitä voi olla useita.) on vain yksi ja pieni osa prosessia. Ja aivan varmasti kumppanisi tulee muuttumana myös henkisesti. Kun alkaa elämään itsenään maailmassa aivan eri tavalla kuin ennen, niin sillä on vaikutusta persoonaan. Muuta väittävät ovat yksinkertaisesti väärässä, jopa itsensä suhteen. On eri asia tietenkin jos on ennen elänyt androgyynimöykkynä ja prosessin myötäkin elää androgyynimöykkynä, sellaistakin näkee yllättävän paljon. Sillä on persoonan kehittymisen kannalta paljonkin merkitystä miten ihmistä kohdellaan sukupuolisesti tässä maailmassa. Miehiä kohdellaan eri tavoin kuin naisia ja molemmilla on laajalla skaalalla silti erilaisia reagointitapoja asioihin.

Ulkoisesti muutos tulee olemaan aivan totaalinen. Kumppanisi haju, ihon tuntuma, muoto ynnä muut tulevat muuttumaan. Hormonihoidoilla saattaa olla tai saattaa olla olematta vaikutuksia mielialoihin. Hormonihoidot voivat vaikuttaa seksuaaliseen kanssakäymiseen. Ääni tulee muuttumaan. Prosessi voi vaikuttaa työpaikkaan ja hänen sosiaalisiin piireihinsä.

Ellei sitten ole jonkinlainen androgyynimöykky ennen ja jälkeen prosessin tai omaa hyvin muuttuvaisia ja joustavia sosiaalisia piirejä, on varsin mahdollista ja todennäköistä että henkilön elämä tulee muuttumaan täysin ja olisi naiivia ajatella etteikö se vaikuttaisi ennen pitkää jollain tavalla myös persoonaan. Tuskin hän edes haluaakaan enää aivan samalla tavalla käyttäytyä jahka pääsee ja uskaltaa alkaa toteuttamaan itseään kunnolla ja pelot häviää kun läpi meno ja tai rohkeus lisääntyy.

Jos tapaisit hänet viisi vuotta tulevaisuudessa etkä olisi nähnyt häntä siinä välissä, et luultavasti enää tunnistaisi häntä, tai tunnistaisit vasta viiveellä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Aivan puhun juuri korjausprosessista naiseksi läpikäyvästä ihmisestä.
Olen suhteemme alussa jo tiedostanut, että tilanteemme tulee muuttumaan lesbosuhteeksi, olemme puhuneet että hänen käytyään hävitämme kaikki entiseen minään kuuluvat tavarat, ym,vaatteet..
Tietää myös että edessä on työpaikan vaihtaminen, perheeseen on täysin välit menneet, koska pitivät päätöstä vääränä, olen melkein ainoana tukena.
Lääkäri on kertonut leikkaukseen liittyvät riskit, samoiten hormoonihoitoihin liittyvät vaikutukset,
Jostain luin, että leikkauksen jälkeen voi ilmetä toisenlainen seksuaalinen suuntauminen, joka on täysin erillainen kuin ennen leikkausta.
Onnekseen hänellä on hyvä tukiverkosto, ei ole yksin uudessa elämän tilanteessa, ainoastaan häntä harmittaa hidas odottaminen leikkaukseen, joutuu elämään osittain kulissi elämää..
Mutta kiitos hyvistä vastauksista, laitan tänne myöhemmin mieltä askartavia asioita.
Lääkäri mainitsi myös, että leikkauksen jälkeen voi tulla vuoto tai pidätysongelmia..onko tämä yleistä?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
4 VASTAUSTA:
Työpaikan vaihto ei ole ehkä tarpeen mikäli ala kiinnostaa edelleen ja työtoverit hyväksyvät eikä tulee syrjintää tai työpaikkakiusaamista. Mutta jos ala ei enää kiinnosta uudessa sukupuolessa eläessä, vaihtoa kannattaa harkita.

Seksuaalinen suuntautuminen ei todennäköisesti muuttu, ainakaan täydellisesti. Mikäli näin tapahtuu, suuntautuminen on voinut olla taustalla ja se pääsee vallalle kun saa elää ulkoisesti oman sukupuolensa mukaisesti. Ainakin minulla tilanne oli tällainen, seksuaalinen suuntautuminen näytti muuttuneen mutta todellisuudessa se oli ollut piilevänä ilmeisesti nuoruudesta saakka. Joskus jotkut transsukupuoliset tulkitsee tuon ilmiön biseksuaalisuudeksi.

Genitaalien korjausleikkausten lopputuloksesta ei pysty varmuudella sanomaan mitään, ei edes leikkaavat plastiikkakirurgitkaan. Komplikaatioita voi tulla mutta viime vuosina ne ovat vähentyneet ratkaisevasti suomalaisten plastiikkakirurgien saadessa lisää kokemusta. Virtsanpidätysongelmia voi tulla mikäli leikkauksessa tulee pienikin komplikaatio, virtsaumpikin on mahdollinen jos virtsaputki arpeutuu. Yleensä nämä ovat harvinaisia ja ne voidaan hoitaa aika hyvin. Pidätysongelmista potilasyhdistyksellä on yhteyksiä pätevään hoitajaan jolla on hyvä kokemus hoidoista. Leikkaavilla plastiikkakirurgeilla on tapana kertoa kaikki mahdolliset komplikaatiot ja se on toisaalta hyvä asia koska silloin ei ainakaan tule mitään yllätyksenä vaikka todennäköisesti mikään niistä ei osu omalle kohdalle.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
torhifdsf kirjoitti:
Työpaikan vaihto ei ole ehkä tarpeen mikäli ala kiinnostaa edelleen ja työtoverit hyväksyvät eikä tulee syrjintää tai työpaikkakiusaamista. Mutta jos ala ei enää kiinnosta uudessa sukupuolessa eläessä, vaihtoa kannattaa harkita.

Seksuaalinen suuntautuminen ei todennäköisesti muuttu, ainakaan täydellisesti. Mikäli näin tapahtuu, suuntautuminen on voinut olla taustalla ja se pääsee vallalle kun saa elää ulkoisesti oman sukupuolensa mukaisesti. Ainakin minulla tilanne oli tällainen, seksuaalinen suuntautuminen näytti muuttuneen mutta todellisuudessa se oli ollut piilevänä ilmeisesti nuoruudesta saakka. Joskus jotkut transsukupuoliset tulkitsee tuon ilmiön biseksuaalisuudeksi.

Genitaalien korjausleikkausten lopputuloksesta ei pysty varmuudella sanomaan mitään, ei edes leikkaavat plastiikkakirurgitkaan. Komplikaatioita voi tulla mutta viime vuosina ne ovat vähentyneet ratkaisevasti suomalaisten plastiikkakirurgien saadessa lisää kokemusta. Virtsanpidätysongelmia voi tulla mikäli leikkauksessa tulee pienikin komplikaatio, virtsaumpikin on mahdollinen jos virtsaputki arpeutuu. Yleensä nämä ovat harvinaisia ja ne voidaan hoitaa aika hyvin. Pidätysongelmista potilasyhdistyksellä on yhteyksiä pätevään hoitajaan jolla on hyvä kokemus hoidoista. Leikkaavilla plastiikkakirurgeilla on tapana kertoa kaikki mahdolliset komplikaatiot ja se on toisaalta hyvä asia koska silloin ei ainakaan tule mitään yllätyksenä vaikka todennäköisesti mikään niistä ei osu omalle kohdalle.
Olen eri mieltä: niitä ei hoideta kunnolla. Lisäksi, minulle kerrottiin, että kyllä ne arpeutumisongelmat ovat yleisiä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Pre_Kaarina kirjoitti:
Olen eri mieltä: niitä ei hoideta kunnolla. Lisäksi, minulle kerrottiin, että kyllä ne arpeutumisongelmat ovat yleisiä.
Vanhaa tietoa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
! kirjoitti:
Vanhaa tietoa.
Suomalaisten arpeutumistaipumus ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
torhifdsf: Ollaan puhuttu, jos hän haluisi leikkauksen jälkeen pysyä nykyisessä työpaikassaan, muttei pidä siitä ajatuksesta, kun työkaverit eivät tiedä hänen olevan transsukupuolinen..
Hän on sanonut, että odottaa uutta elämäänsä naisena, että kiinnostuksen kohteena ovat naiset, muttei sille voi mitään jos suuntautuminen muuttuu.
Minua itseäni huolestuttaa leikkaus, kun ei tiedä jos tulee pahempia komplikaatioita joita ei pysty korjaamaan, mutta tiedän että leikkaus on hänelle parasta, on sitä odottanut tarpeeksi..
Kuinka kauan leikkauksen jälkeen täytyy olla sairaalassa toipilaana, he antavat hyviä neuvoja kotona oleskeluun.?
Voiko kokonainen toipuminen kestää vuosia,?
Olemme varautuneet niihin pidätysongelmiin, lääkärin mukaan niitä saattaa tulla.
Saanko kysyä, milloin sinun sukupuolenvaihdos leikkauksesi oli ja sujuiko leikaus ilman ongelmia?
Saatoin kerran lukea netistä, että leikkauksen jälkeen voi tulla masennusta tai mielenterveysongelmia, johon olisi hyvä olla erillinen tukihenkilö?
Meillä on edessä jännittävä matka, emme tiedä mitään tulevasta.. ;P
Mukavaa, kun täällä joku vastaa aina.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
6 VASTAUSTA:
"Hän on sanonut, että odottaa uutta elämäänsä naisena, että kiinnostuksen kohteena ovat naiset, muttei sille voi mitään jos suuntautuminen muuttuu."

Luultavasti seksuaalinen suuntautuminen ei muutu jos hän on edelleen kiinnostunut naisista.

"Minua itseäni huolestuttaa leikkaus, kun ei tiedä jos tulee pahempia komplikaatioita joita ei pysty korjaamaan, mutta tiedän että leikkaus on hänelle parasta, on sitä odottanut tarpeeksi."

Komplikaatioriski on melko pieni ja mikäli niitä tulee, ne pystytään korjaamaan aika hyvin.

"Kuinka kauan leikkauksen jälkeen täytyy olla sairaalassa toipilaana, he antavat hyviä neuvoja kotona oleskeluun.?"

Sairaalassa ollaan keskimääri 10 päivää josta 6-7 leikkauksen jälkeistä päivää maataan sängyssä nesteruualla. Opastus jälkihoitoon annetaan sairaalassa kotiutettaessa. Haavapoliklinikalla käydään muutaman kerran.

"Voiko kokonainen toipuminen kestää vuosia,?"

Sairauslomaa saa yleensä kuukauden. Lopullinen toipuminen kestää vaihtelevissa määrin mutta jos kaikki on mennyt hyvin, muutamassa kuukaudessa alkaa olla kutakuinkin normaalikunnossa. Alussa istuminen on kivuliasta, sopivat apuvälineet auttaa (samat kuin peräpukamaleikkauksissakin).

"Saanko kysyä, milloin sinun sukupuolenvaihdos leikkauksesi oli ja sujuiko leikaus ilman ongelmia?"

Leikkauksestani on jo muutama vuosi ja se sujui melko hyvin. Vain eräs hyvin pieni ongelma syntyi joka hoidettiin heti leikkauksen jälkeen osastolla. Pidätys- ym. ongelmia ei ollut. Mutta koskaan ei voit tietää miten kullakin menee.

"Saatoin kerran lukea netistä, että leikkauksen jälkeen voi tulla masennusta tai mielenterveysongelmia, johon olisi hyvä olla erillinen tukihenkilö?"

Pahimmillaan se on johtanut jopa psykoosiin. Tuo on erittäin harvinaista ja pitkä tutkimusvaihe ja seuranta pyrkii siihen että riskitapaukset saataisiin karsittua ennen leikkaukseen lähtöä. Mikäli ongelmia tuntuu olevan, tukihenkilöitä löytyy Trasekin ja Transtukipisteen kautta.

"Mukavaa, kun täällä joku vastaa aina."

Vastataan mutta vastauksia kannattaa lukea varauksin. Vastaukset eivät ole aina täysin oikeita. Lisäksi tällaisella avoimella palstalla vastaajat voivat olla minkälaisia tahansa. Parempi vaihtoehto olisi hakeutua vaikkapa Puuterin prosessia käsitteleville osastoille jotka ovat suljettuja ja moderoituja.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
"Minua itseäni huolestuttaa leikkaus, kun ei tiedä jos tulee pahempia komplikaatioita joita ei pysty korjaamaan, mutta tiedän että leikkaus on hänelle parasta, on sitä odottanut tarpeeksi.."

Leikkaukseen ei mennä ellei ole pakko. Pahin sattunut komplikaatio Suomessa on se, että potilas kuoli. Komplikaatiot ovat ilkeitä ja saattavat tietää kipua koko loppuelämäksi.

"Kuinka kauan leikkauksen jälkeen täytyy olla sairaalassa toipilaana, he antavat hyviä neuvoja kotona oleskeluun.?"

Pari viikkoa voi mennä, ehkä kolmekin. Kovin hyviä neuvoja en saanut. Sanotaan nyt vaikka niin, että kannattaa ainakin lähtiessä täyttää ruokavarastot. Mielellään kun ei toipilaana halua käydä kaupassa.

"Voiko kokonainen toipuminen kestää vuosia,?"

Orgasmikyvyn takaisinsaaminen voi kestää 1½ vuotta.

"Saanko kysyä, milloin sinun sukupuolenvaihdos leikkauksesi oli ja sujuiko leikaus ilman ongelmia?"

Ei ole mitään "sukupuolenvaihdosta". On sukupuolenkorjausleikkaus.
Ongelmat olivat valtavia, kivuliaita ja pysyviä. Niitä saatiin korjailtua vuoden-parin sisällä leikkauksesta, mutta arvet jäivät koipeen ja lisäksi piipiminen on kivuliasta joka kerta. Eka vuosi oli kuitenkin kaikkein vaikein. Välillä kävelin kaupungilla katetripussin ja letkun kanssa. Välillä piipin pitkin päivää tenoihin ilman mitään pidätyskykyä. Tena mainostaa virheellisesti, että vaipat poistavat hajun. Eivät poista. Välillä piipiä ei tullut lainkaan, vaan sitä piti vängätä väkisin.

"Saatoin kerran lukea netistä, että leikkauksen jälkeen voi tulla masennusta tai mielenterveysongelmia"

Asia on pikemminkin päinvastoin, leikkauksen jälkeen olo on hyvä ja huojentunut. Ainoa asia, mikä varjostaa elämää huomattavasti ovat nämä komplikaatiot ja epätietoisuus siitä, loppuvatko ne ikinä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Pre_Kaarina kirjoitti:
"Minua itseäni huolestuttaa leikkaus, kun ei tiedä jos tulee pahempia komplikaatioita joita ei pysty korjaamaan, mutta tiedän että leikkaus on hänelle parasta, on sitä odottanut tarpeeksi.."

Leikkaukseen ei mennä ellei ole pakko. Pahin sattunut komplikaatio Suomessa on se, että potilas kuoli. Komplikaatiot ovat ilkeitä ja saattavat tietää kipua koko loppuelämäksi.

"Kuinka kauan leikkauksen jälkeen täytyy olla sairaalassa toipilaana, he antavat hyviä neuvoja kotona oleskeluun.?"

Pari viikkoa voi mennä, ehkä kolmekin. Kovin hyviä neuvoja en saanut. Sanotaan nyt vaikka niin, että kannattaa ainakin lähtiessä täyttää ruokavarastot. Mielellään kun ei toipilaana halua käydä kaupassa.

"Voiko kokonainen toipuminen kestää vuosia,?"

Orgasmikyvyn takaisinsaaminen voi kestää 1½ vuotta.

"Saanko kysyä, milloin sinun sukupuolenvaihdos leikkauksesi oli ja sujuiko leikaus ilman ongelmia?"

Ei ole mitään "sukupuolenvaihdosta". On sukupuolenkorjausleikkaus.
Ongelmat olivat valtavia, kivuliaita ja pysyviä. Niitä saatiin korjailtua vuoden-parin sisällä leikkauksesta, mutta arvet jäivät koipeen ja lisäksi piipiminen on kivuliasta joka kerta. Eka vuosi oli kuitenkin kaikkein vaikein. Välillä kävelin kaupungilla katetripussin ja letkun kanssa. Välillä piipin pitkin päivää tenoihin ilman mitään pidätyskykyä. Tena mainostaa virheellisesti, että vaipat poistavat hajun. Eivät poista. Välillä piipiä ei tullut lainkaan, vaan sitä piti vängätä väkisin.

"Saatoin kerran lukea netistä, että leikkauksen jälkeen voi tulla masennusta tai mielenterveysongelmia"

Asia on pikemminkin päinvastoin, leikkauksen jälkeen olo on hyvä ja huojentunut. Ainoa asia, mikä varjostaa elämää huomattavasti ovat nämä komplikaatiot ja epätietoisuus siitä, loppuvatko ne ikinä.
Ettei nyt tule kauheaa kammoksuntaa niin kommentoin näitäkin.

"Pahin sattunut komplikaatio Suomessa on se, että potilas kuoli. Komplikaatiot ovat ilkeitä ja saattavat tietää kipua koko loppuelämäksi."

Huomaa sanamuoto, Suomessa on kuollut yksi suoranaiseen leikkauskomplikaatioon. Pahimmat kivuliaat komplikaatiot ovat harvinaisia mutta tietenkin mahdollisia.

"Pari viikkoa voi mennä, ehkä kolmekin. Kovin hyviä neuvoja en saanut. Sanotaan nyt vaikka niin, että kannattaa ainakin lähtiessä täyttää ruokavarastot. Mielellään kun ei toipilaana halua käydä kaupassa."

Se että joutuu olemaan sairaalassa pari-kolme viikkoa on harvinaista ja silloin kyseessä on ollut jokin äärimmäisen harvinainen paha komplikaatio.
Apua kannattaa olla ainakin alussa ellei ole vakituista "apulaista" kotona, minullakin oli viikon verran sukulainen apuna.

"Ei ole mitään "sukupuolenvaihdosta". On sukupuolenkorjausleikkaus."

Ei ole kumpikaan vaan kyseessä on genitaalien korjausleikkaus todellisen sukupuolen mukaiseksi.

Tarkennan vielä että olin leikkauksessa Töölön sairaalassa ja silloin oli juuri parannettu leikkaustekniikkaa johon apuna oli mm. uudentyyppinen leikkauspöytä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
torhifdsf kirjoitti:
"Hän on sanonut, että odottaa uutta elämäänsä naisena, että kiinnostuksen kohteena ovat naiset, muttei sille voi mitään jos suuntautuminen muuttuu."

Luultavasti seksuaalinen suuntautuminen ei muutu jos hän on edelleen kiinnostunut naisista.

"Minua itseäni huolestuttaa leikkaus, kun ei tiedä jos tulee pahempia komplikaatioita joita ei pysty korjaamaan, mutta tiedän että leikkaus on hänelle parasta, on sitä odottanut tarpeeksi."

Komplikaatioriski on melko pieni ja mikäli niitä tulee, ne pystytään korjaamaan aika hyvin.

"Kuinka kauan leikkauksen jälkeen täytyy olla sairaalassa toipilaana, he antavat hyviä neuvoja kotona oleskeluun.?"

Sairaalassa ollaan keskimääri 10 päivää josta 6-7 leikkauksen jälkeistä päivää maataan sängyssä nesteruualla. Opastus jälkihoitoon annetaan sairaalassa kotiutettaessa. Haavapoliklinikalla käydään muutaman kerran.

"Voiko kokonainen toipuminen kestää vuosia,?"

Sairauslomaa saa yleensä kuukauden. Lopullinen toipuminen kestää vaihtelevissa määrin mutta jos kaikki on mennyt hyvin, muutamassa kuukaudessa alkaa olla kutakuinkin normaalikunnossa. Alussa istuminen on kivuliasta, sopivat apuvälineet auttaa (samat kuin peräpukamaleikkauksissakin).

"Saanko kysyä, milloin sinun sukupuolenvaihdos leikkauksesi oli ja sujuiko leikaus ilman ongelmia?"

Leikkauksestani on jo muutama vuosi ja se sujui melko hyvin. Vain eräs hyvin pieni ongelma syntyi joka hoidettiin heti leikkauksen jälkeen osastolla. Pidätys- ym. ongelmia ei ollut. Mutta koskaan ei voit tietää miten kullakin menee.

"Saatoin kerran lukea netistä, että leikkauksen jälkeen voi tulla masennusta tai mielenterveysongelmia, johon olisi hyvä olla erillinen tukihenkilö?"

Pahimmillaan se on johtanut jopa psykoosiin. Tuo on erittäin harvinaista ja pitkä tutkimusvaihe ja seuranta pyrkii siihen että riskitapaukset saataisiin karsittua ennen leikkaukseen lähtöä. Mikäli ongelmia tuntuu olevan, tukihenkilöitä löytyy Trasekin ja Transtukipisteen kautta.

"Mukavaa, kun täällä joku vastaa aina."

Vastataan mutta vastauksia kannattaa lukea varauksin. Vastaukset eivät ole aina täysin oikeita. Lisäksi tällaisella avoimella palstalla vastaajat voivat olla minkälaisia tahansa. Parempi vaihtoehto olisi hakeutua vaikkapa Puuterin prosessia käsitteleville osastoille jotka ovat suljettuja ja moderoituja.
Puuterissakaan ei kyllä tykätä mistään sukupuolenvaihtoleikkausjutuista. Eli sillä varauksella kannattaa myös sieltä toiseltakin puolelta aitaa mennä sinne.

Ja niin toisekseen puoliso ei pääse prosessialueelle, eli tuon henkilön pitää itse tulla asioista kirjoittamaan.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
torhifdsf kirjoitti:
Ettei nyt tule kauheaa kammoksuntaa niin kommentoin näitäkin.

"Pahin sattunut komplikaatio Suomessa on se, että potilas kuoli. Komplikaatiot ovat ilkeitä ja saattavat tietää kipua koko loppuelämäksi."

Huomaa sanamuoto, Suomessa on kuollut yksi suoranaiseen leikkauskomplikaatioon. Pahimmat kivuliaat komplikaatiot ovat harvinaisia mutta tietenkin mahdollisia.

"Pari viikkoa voi mennä, ehkä kolmekin. Kovin hyviä neuvoja en saanut. Sanotaan nyt vaikka niin, että kannattaa ainakin lähtiessä täyttää ruokavarastot. Mielellään kun ei toipilaana halua käydä kaupassa."

Se että joutuu olemaan sairaalassa pari-kolme viikkoa on harvinaista ja silloin kyseessä on ollut jokin äärimmäisen harvinainen paha komplikaatio.
Apua kannattaa olla ainakin alussa ellei ole vakituista "apulaista" kotona, minullakin oli viikon verran sukulainen apuna.

"Ei ole mitään "sukupuolenvaihdosta". On sukupuolenkorjausleikkaus."

Ei ole kumpikaan vaan kyseessä on genitaalien korjausleikkaus todellisen sukupuolen mukaiseksi.

Tarkennan vielä että olin leikkauksessa Töölön sairaalassa ja silloin oli juuri parannettu leikkaustekniikkaa johon apuna oli mm. uudentyyppinen leikkauspöytä.
"Ei ole kumpikaan vaan kyseessä on genitaalien korjausleikkaus todellisen sukupuolen mukaiseksi."

Kiitos. Erittäin hyvä tarkennus. Voisi nämä sukupuolileikkausjutut vähentää nollaan muutenkin. Kehonosia leikellään, ei sukupuolta. Ei käsitettä voi leikata ja yksikään kehonosa ei ole "sukupuoli".
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
torhifdsf kirjoitti:
Ettei nyt tule kauheaa kammoksuntaa niin kommentoin näitäkin.

"Pahin sattunut komplikaatio Suomessa on se, että potilas kuoli. Komplikaatiot ovat ilkeitä ja saattavat tietää kipua koko loppuelämäksi."

Huomaa sanamuoto, Suomessa on kuollut yksi suoranaiseen leikkauskomplikaatioon. Pahimmat kivuliaat komplikaatiot ovat harvinaisia mutta tietenkin mahdollisia.

"Pari viikkoa voi mennä, ehkä kolmekin. Kovin hyviä neuvoja en saanut. Sanotaan nyt vaikka niin, että kannattaa ainakin lähtiessä täyttää ruokavarastot. Mielellään kun ei toipilaana halua käydä kaupassa."

Se että joutuu olemaan sairaalassa pari-kolme viikkoa on harvinaista ja silloin kyseessä on ollut jokin äärimmäisen harvinainen paha komplikaatio.
Apua kannattaa olla ainakin alussa ellei ole vakituista "apulaista" kotona, minullakin oli viikon verran sukulainen apuna.

"Ei ole mitään "sukupuolenvaihdosta". On sukupuolenkorjausleikkaus."

Ei ole kumpikaan vaan kyseessä on genitaalien korjausleikkaus todellisen sukupuolen mukaiseksi.

Tarkennan vielä että olin leikkauksessa Töölön sairaalassa ja silloin oli juuri parannettu leikkaustekniikkaa johon apuna oli mm. uudentyyppinen leikkauspöytä.
"Huomaa sanamuoto, Suomessa on kuollut yksi suoranaiseen leikkauskomplikaatioon. Pahimmat kivuliaat komplikaatiot ovat harvinaisia mutta tietenkin mahdollisia.
Se että joutuu olemaan sairaalassa pari-kolme viikkoa on harvinaista ja silloin kyseessä on ollut jokin äärimmäisen harvinainen paha komplikaatio."

Minä ajattelen niin, ettei vara venettä kaada, sinä taas ajattelet optimistisen skenaarion mukaan. Vaikka mennään pahimman skenaarion mukaan, niin leikkaus kannattaa. Parempi kuolla leikkauspöydälle kuin oman käden kautta. Itsekin olen kohtalaisen tyytyväinen itseeni, mutta jäävi olen sanomaan niistä, joilla on huonompi tulos kuin itselläni. Belgialaistutkimuksen mukaan leikkauksen lopputulos vaikuttaa merkittävästi onnellisuuteen.

"Apua kannattaa olla ainakin alussa ellei ole vakituista "apulaista" kotona, minullakin oli viikon verran sukulainen apuna."

Ihanaa, jos on sellainen suku, mutta minä ajattelen, ettei ole sellaista sukua. Taas pahimman skenaarion mukaan, kotiin niin paljon tarvikkeita, ettei tarvitse turhaan poistua ulos. Se on ihan hyvä tapa muutenkin.

""Ei ole mitään "sukupuolenvaihdosta". On sukupuolenkorjausleikkaus."

Ei ole kumpikaan vaan kyseessä on genitaalien korjausleikkaus todellisen sukupuolen mukaiseksi."

Ja sanotaan, että minä olen vaatimassa näitä kieliasioita aina ja tässä asiassa nyt minua korjataan, muistakaa tämä, kun moititte minua! Ihan oikea huomio.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Torhifdsf: Jälleen palasin tänne kyselemään muutamia kysymyksiä, te kuitenkin omilta kokemuksiltanne osaatte näihin vastata.
Mitä hormooni lääkkeitä naiseksi leikkauksella läpikäyvä syö ja kuinka kauan lääkkeitä syödään.?
Kumppanini sanoi, että voi joutua odottamaan leikkaustaan 3 - 4 vuotta, jos ei sitten maksa yksityisellä puolella operaatiosta, mikä voi olla suuriakin summia omaava?
Onko odotus aika tavallisesti tuon mittainen.?
Miten kauan tukihenkilö pysyy mukana, kuuluuko hänelle kaikki auttamiset kotona?
Sori kun kirjoitin alussa väärin, tarkoitin kyllä sukupuolenkorjaus leikkausta, taisi tulla tilapäinen ajatuskatko.
Hienoa että leikkauksesi onnistui mitään suurempia ongelmia. ;P
Ovatko sukulaisesi ottaneet hyvin vastaan uuden minäsi, oletko edelleen samassa työpaikassa?
Voin vain kuvitella mitä kaikkea kumppanini käy mielessään, mutta parhaani mukaan olen häntä tukemassa.
Kesänjatkot!

ps. Mites nimenvaihdos, se varmaan pystyy nopeasti vaihtamaan leikkauksen jälkeen, samalla kun vaihtaa muut henkilöpaperit.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Jatketaan tähän kun tuli hyviä kysymyksiä (toivottavasti vastauksetkin on hyviä). Tietoa löytyy runsaasti myös Trasekin (trasek.net) ja Transtukipisteen (transtukipiste.fi) sivuilta.

"Mitä hormooni lääkkeitä naiseksi leikkauksella läpikäyvä syö ja kuinka kauan lääkkeitä syödään.?"

Miehestä naiseksi (MtoF) prosessissa diagnoosin jälkeen käytetään alkuvaiheessa antiandrogeenia (yleensä Androcur) estämään testosteronin tuotantoa kastrointiin saakka. Feminisoivaan tarkoitukseen käytetään estrogeenia (erilaisia lääkevaihtoehtoja) ja niitä käytetään elämän loppuun saakka. Estrogeenit saa erityiskorvattavina viimeistään uuden sukupuolen vahvistamisesta alkaen.

"Kumppanini sanoi, että voi joutua odottamaan leikkaustaan 3 - 4 vuotta, jos ei sitten maksa yksityisellä puolella operaatiosta, mikä voi olla suuriakin summia omaava?
Onko odotus aika tavallisesti tuon mittainen.?"

Tuossa on ilmeisesti ajateltu koko prosessin kestoaikaa ensimmäisestä tutkimuslähetteen hausta korjausleikkaukseen. Varsinaiseen korjausleikkaukseen voi joutua jonottamaan maksimissaan 6 kk siitä kun on asetettu leikkausjonoon. Tätä ennenhän on käyty läpi lain ja asetuksen määräämät tutkimukset ja arkielämän koevaiheet ja lisäksi jonotukset kuhunkin vaiheeseen. Mikäli haluaa nopeuttaa prosessia, voi hakeutua ulkomaille leikkaukseen jo arkielämänkoevaiheessa. Itse voi miettiä kannattaako maksaa tuhansia euroja jotta prosessi nopeutuu muutaman kuukauden. Nykyisin ulkomaille hakeutuminen (yleensä Thaimaahan) perustuu odotettuun vähän laadukkaampaan leikkaustulokseen, mutta tämäkin on tavoitettavissa vain nimekkäiden plastiikkakirurgien leikkaamana.

"Miten kauan tukihenkilö pysyy mukana, kuuluuko hänelle kaikki auttamiset kotona?"

Siis hoitoprosessiin ei kuulu mitään tukihenkilöpalvelua, nykyiset järjestöjen vapaaehtoiset tukihenkilöt antavat lähinnä keskustellen psyykkistä tukea. Kotona auttaminen on haettava muualta. Ellei potilas saa esimerkiksi omaisilta apua kotiutusvaiheessa, sitä voi yrittää saada kunnalta sosiaalipalveluina. Todennäköisesti saanti on epävarmaa koska kotiuduttaessa ollaan yleensä niin hyvässä toipilasvaiheessa että kotona pystyy tekemään työt ainakin rajoitetusti.

"Ovatko sukulaisesi ottaneet hyvin vastaan uuden minäsi, oletko edelleen samassa työpaikassa?"

Sukulaiset ja tuttavat ovat ottaneet pääosin hyvin, joitakin ongelmiakin on ollut. Työpaikalla sukupuolen muuttuminen ei ollut ongelma.

"Mites nimenvaihdos, se varmaan pystyy nopeasti vaihtamaan leikkauksen jälkeen, samalla kun vaihtaa muut henkilöpaperit."

Nimi voidaan vaihtaa siinä vaiheessa kun tutkimusten päätyttyä annetaan transdiagnoosi. Psykiatri kirjoittaa nimenmuutospuoltopaperin jolla nimi voidaan vaihtaa ilmoituksella maistraatissa. Tässä vaiheessa vaihdetaan tarvittavat henkilöpaperit. Nimenmuutoksella tuetaan arkielämankoevaihetta jotta uuden sukupuolen elämä onnistuu kun nimi on jo todellisen sukupuolen mukainen. Kun vuoden mittainen arkielämänkoe on käyty läpi onnistuneesti ja samanaikainen hormonihoito on aiheuttanut sterilisaation, haetaan toisen tutkimusyksikön lausunto ja voidaan vahvistaa hakemuksesta uusi sukupuoli maistraatissa. Tuolloin merkitään väestötietojärjestelmään uusi sukupuoli ja samalla henkilötunnus muuttuu uuden sukupuolen mukaiseksi. Muutos edellyttää henkilöpapereiden vaihtamisen toistamiseen. Nimen ja henkilötunnuksen muuttuminen aiheuttaa monessa muussakin paikassa tietojen korjaustarpeen ja ne joutuu pääosin hoitamaan itse.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
torhifdsf: Aika hyviä kysymyksiä keksin tässä kyllä ja ajattelin jos täältä saa näiden kokemuksien läpikäynneiltä ihmisiltä enemmän irti, kuten sinulta. ;P
Kiva tietää noista lääkkeistä, kumppanini ei ole viiellä alkanut syömään estrogeeni lääkkeitä, mutta lähellä sekin on?
Pitääkö estrogeeniä syödä kuinka kauan ennenkuin leikkaukseen pääsee?
Kumppanini on jo vuoden "elänyt" naisen nimellään, kutsun häntä vain siten, kaikki miehenä elämiseen liittyvät nimet on unohdettu, siten yrittää asennoitua naisen elämään, haluaa kuulema myös kaikki koulutuspaperit hävittää, joissa miehen nimi, ettei mikään muistuta entisestä elämästä.
Toi on varmaan tavallinen käytäntö, että hyvästellään kaikki entiseen minään liittyvät asiat, teitkö sinäkin niin?
Saanko kysyä minkä ikäinen olet?
Kumppanini on 45 vuotias.
Hänen sukulaiset eivät hyväksyneet transsukupuolisuutta, joten minä olen ollut tukena koko ajan, enkä ymmärrä kuinka oma perhe on voinut kääntää selkänsä hänelle..
Ehkä joillekin asia tulee järkytyksenä.
Vaikka jotkut ovat käyneet leikkauksessa thaimaassa, en tiedä voiko vannoa siellä kaikki olevan tasokasta ja steriiliä, usein lukee kaikkia kauhukertomuksia.
Jos se odotus aika ei paljoa muutu, niin mieluiten suorittaa leikkauksen suomessa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
3 VASTAUSTA:
Jatketaan siis vielä...

"Pitääkö estrogeeniä syödä kuinka kauan ennenkuin leikkaukseen pääsee?"

Käytönnössä estrogeeneja ja siinä ohella antiandrogeeneja on syöty ennen leikkausta vähintään hiukan yli vuosi, koska leikkaukseen pääsee Suomessa vasta kun pykälien mukainen vuoden pituinen arkielämänkoe on käyty läpi ja saatu lääkärien lausunnot.

"Kumppanini on jo vuoden "elänyt" naisen nimellään, kutsun häntä vain siten, kaikki miehenä elämiseen liittyvät nimet on unohdettu, siten yrittää asennoitua naisen elämään, haluaa kuulema myös kaikki koulutuspaperit hävittää, joissa miehen nimi, ettei mikään muistuta entisestä elämästä.
Toi on varmaan tavallinen käytäntö, että hyvästellään kaikki entiseen minään liittyvät asiat, teitkö sinäkin niin?"

Jokainen toteuttaa muutoksen kuten itse parhaaksi näkee. Opintotodistukset voidaan vaihtaa uudelle nimelle ja henkilötunnukselle. Työtodistusten muuttaminen riippuu siitä suostuuko työnantaja tekemään sen (työnantajaa ei ehkä edes ole enää). Itselläni meni vähän soveltaen, opintotodistukseni uusin, vanhoja työtodistuksia en enää tarvitse. Vanhojen ystävien ja tuttavien kanssa historiani tietenkin tunnetaan, mutta uusia ihmisiä tavatessani en kerro taustoistani.

"Saanko kysyä minkä ikäinen olet?
Kumppanini on 45 vuotias."

Vanhin lapsistani on muutaman vuoden kumppaniasi nuorempi.

Hienoa että kumppanisi on saanut sinusta tukijan jos sukulaiset ovat hylänneet. Joillekin vanhemmillekin transsukupuolisuus on rankka tilanne.

Parhaillaan viimeisiä päiviä vietettävässä Helsinki Priden viikolla on ollut runsaasti transihmisille kohdistettua ohjelmaa. Loppusyksystä on tulossa TransHelsinki tapahtuma jossa käsitellään asioita monipuolisesti, ellei jo loppukesän Voimavaraleiri kiinnosta. Näissä tilaisuuksissa tapaisi runsaasti muitakin transihmisiä ja heidän läheisiään sekä saisi tietoa. Henkilökohtaisessa keskustelussa ja vertaistuessa saa aina parempaa tietoa kuin tallaisessa avoimessa keskustelussa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Unohtui vielä viimeinen kommentti.

Thaimaan nimekkäimmissä sairaaloissa hygienia ja ammattitaito on korkealla tasolla. Siellä käy leikkauksissa transihmisiä ympäri maailman. Mutta sieltä löytyy myös "halpisklinikoita" joissa voi olla pahojakin ongelmia.

Mikäli tarvitsee suurempia kasvoleikkauksia, Thaimaa lienee käytännössä ainoa vaihtoehto.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
torhifdsf kirjoitti:
Unohtui vielä viimeinen kommentti.

Thaimaan nimekkäimmissä sairaaloissa hygienia ja ammattitaito on korkealla tasolla. Siellä käy leikkauksissa transihmisiä ympäri maailman. Mutta sieltä löytyy myös "halpisklinikoita" joissa voi olla pahojakin ongelmia.

Mikäli tarvitsee suurempia kasvoleikkauksia, Thaimaa lienee käytännössä ainoa vaihtoehto.
"Mikäli tarvitsee suurempia kasvoleikkauksia, Thaimaa lienee käytännössä ainoa vaihtoehto. "

No ei todellakaan ole. Euroopastakin löytyy nykyään jo osaamista ja Yhdysvalloista löytyy sitäkin enemmän, luultavasti enemmän kuin Thaimaasta. Koko FFS on kehittetty Yhdysvalloissa tekniikkana ja viety sieltä muualle. Thaimaan kasvoleikkauksia on jonkin verran kritisoitu tai pohdittu siitä, että koska kasvoleikkauksissa liikutaan osin tietokonemallinnusten ym. mittojen avulla, mutta osin aina myös kirurgin henkilökohtaisen estetiikka- ja sukupuolikatseen armoilla, niin kauko-Aasialaisten kirurgien kulttuurista sisäänrakentunut tapa nähdä kasvot eroaa länsimaalaisten tavasta. Kaikki on tottuneet näkemään paremmin sukupuolittumisen oman kulttuuripiirinsä etnisissä kasvoissa ja ulkonäköpainotuksissa, joten länsimaalaiset kirurgit saattavat osata tuottaa sillä osastolla hivenen luonnollisemman näköistä feminisaatiota länsimaalaisiin kasvoihin. Tottakai Thaimaassa käyneet ovat oikein tyytyväisiä, mutta kyllä näitä riitaääniäkin kuulee ja niissä voi hyvin olla perääkin.

Parhaat FFS:t tehdään mielestäni länsimaalaisille ihmisille ehdottomasti Yhdysvalloissa, mitä nyt olen tuloksia seurannut. Se on kuitenkin kalliimpi reissu.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Torhifdsf: Eli toisin sanoen lääkäri haluaa, että kumppanini elää naisena vuoden ajan, jolloin tottuu uuteen minäänsä? Kumppanini ei pysty oikein hyvin sisäistämään koko tilannetta täysin, joutuu elämään miehenä töissä, häntä rassaa se tilanne, mutta ajattelee leikkauksen melkein olevan lähellä, sen avulla jaksaa elää kaksoiselämäänsä.
Hyvä että työtodistuksissa nimien vaihto voi olla mahdollista, jos työnantaja suostuu siihen.
Yritän ymmärtää, että kumppanini perheen on vaikea ollut sulattaa tietoa heidän pojan muutoksesta naiseksi, tuntuu sisaruksien olevan avoimempia tilanteelle.
Kiva, että pridessä oli tietoa transsukupuolisista, heitä täytyykin tuoda ihmisten tietoisuuteen, käsitykset muuttuisivat parempaan.
Niin onhan thaimaassa myös laadukkaita ja hygienisiä sairaaloita, joissa monia transihmisiä käy, mutta aika tarkkana saa olla.
Pakko kysyä näin hölmö kysymys, mutta noita hormoonilääkkeitä syömällä, vaikuttavatko ne kasvojen lihaksistoon tai karvankasvuun.?
Ihania kesänjatkoja.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
"Eli toisin sanoen lääkäri haluaa, että kumppanini elää naisena vuoden ajan, jolloin tottuu uuteen minäänsä? Kumppanini ei pysty oikein hyvin sisäistämään koko tilannetta täysin, joutuu elämään miehenä töissä, häntä rassaa se tilanne, mutta ajattelee leikkauksen melkein olevan lähellä, sen avulla jaksaa elää kaksoiselämäänsä."

Tarkennan vielä että tuo ei ole kiinni lääkärin halusta vaan se on asetuksen mukainen edellytys uuden sukupuolen vahvistamiseksi. Tämä määräyksissä mainittu arkielämänkokeen aika on elettävä 100% uuden sukupuolen elämää ja kyseisessä roolissa. Kerrot että kumppanisi joutuu olemaan töissä miehen roolissa. Tällöin vaatimus ei täyty vaan pitää elää aina ja kaikkialla naisena tuo vuoden jakso jotta voidaan hakea uuden sukupuolen vahvistamista. Tutkimusryhmä seuraa tämän toteutumista mutta ei tietenkään pysty päivittäiseen seurantaan vaan se on henkilön itse pääteltävä totuudenmukaisesti. Tällä arkielämäntestillä halutaan varmistaa että ihminen todella pystyy elämään uudessa sukupuolessaan 24/7 eikä siitä aiheudu ongelmia. Vastaanotolla on syytä pysyä totuudessa kun asiaa kysytään koska kuitenkin jossain vaiheessa on alettava elämään uudessa sukupuolessaan. Jos töissä ei pysty elämään naisena, tilanne on ongelmallinen. Se pitää saada hallintaan joko työpaikassa vaikkapa esimiesten avulla tai sitten joutuu vaihtamaan työpaikkaa. Se että yrittää elää kaksoiselämää odottaen korjausleikkauksia, on väärä periaate. Tutkimusyksikötkin pyrkii siihen että ensin saadaan sosiaaliset elämänolosuhteet uuden sukupuolen mukaiseksi ennen kuin tehdään aivan lopullisia peruuttamattomia hoitoja. Tällä ilmeisesti pyritään välttämään psyykkisiä ongelmia jotka voivat johtaa ääritapauksessa psykoosiin.

"Pakko kysyä näin hölmö kysymys, mutta noita hormoonilääkkeitä syömällä, vaikuttavatko ne kasvojen lihaksistoon tai karvankasvuun.?"

Koko vartalon lihaksisto muuttuu (heikkenee) naistyyppiseksi. Muutoksen suuruus riippuu tietysti lähtötilanteesta ja siitä kuntoileeko runsaasti. Kasvoihin kertyy henkilöstä riippuen rasvaa ja piirteet pehmenee jonkun verran. Luusto ei muutu mitenkään joten se vaikuttaa mm. kasvonpiirteisiin jatkossakin. Iho ohenee ja pehmenee, karvankasvu voi heiketä hieman mutta ei lopu. Mustan parran poisto laserkäsittelyllä kuuluu hoittoimenpiteisiin, mutta usein hoitokerrat eivät riitä ja lisää hoitoja ja vaalean parran poiston kokonaan joutuu kustantamaan itse. Samoin vartalon karvanpoiston joutuu maksamaan itse. Rintojen kasvu riippuu selvästi geeniperimästä ja vaihtelee runsaasti, nyrkkisääntönä voi sanoa että mallia voi katsoa äidiltä mutta yleensä kasvu jää vähän pienemmäksi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
torhifdsf: Olen samaa mieltä kanssasi, ettei kaksoiselämä toimi, jos miehenä on töissä ja muulloin vapaa aikana naisena, täsä asiasta olen yrittänyt sanoa kumppanilleni.
Ei uskalla töissä kertoa todellista puolta itsestään, ajattelee työkaveriensa kääntyvän vastaan tai saavansa potkut.
Kerroitko suoraan töissä pomollesi ja työkavereillesi olevan transsukupuolinen, varmaan jälkeenpäin tuntui hölmöltä jännittää moista kertomista.
Joko kasvaa rinnat hormooneilla tai hankkii silikonit.?
Kuinkas se aatamisomena muutetaan, jossain olin lukevinai että aataminomena kuulema leikkauksen aikana tuhotaan ja poistetaan siten.
Eihän aataminomenasta ole mitään haittaa, onha naisillakin kuulema pienet aataminomenta.
Saanko kysyä, kasvoiko sulla rintavarustus lääkkeillä, vai leikkauksella.
.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
"Ei uskalla töissä kertoa todellista puolta itsestään, ajattelee työkaveriensa kääntyvän vastaan tai saavansa potkut."

Työtovereista ja heidän maailmankatsomuksestaan riippuu kääntyvätkö vastaan. On hyvin yleistä että suurin osa ei ota asiaan kantaa, mutta yksikin vastustava henkilö voi kääntää epävarmat työkaverit vastaan. Esimiesten velvollisuus on huolehtia ettei syrjintää tai työpaikkakiusaamista tapahdu. Ellei suoranainen esimies toimi näin, asiassa pitää kääntyä ylemmälle taholle.
Transsukupuolisen hoitoprosessin vuoksi ei voi saada potkuja, se on kielletty tasa-arvolaissa. Ongelmia voi syntyä vaikkapa silloin jos työ on määräaikainen, määräaikaisuutta ei ehkä uusita.

"Kerroitko suoraan töissä pomollesi ja työkavereillesi olevan transsukupuolinen, varmaan jälkeenpäin tuntui hölmöltä jännittää moista kertomista."

Kerroin pomolle kun tutkimukset alkoivat, koska hänelle kuuluu seuranta ettei tule ongelmia. Hän kyseli aina välillä onko tullut mitään vaikeuksia, joten otti todesta tuon valvontavelvollisuutensa. Oikeastaan en kertonut työkavereille ennakkoon lainkaan. Kun aloin elämään täysipäiväisesti naisena, työkaverit alkoivat itse kysellä miten prosessi edistyy. Todellakin, tuntui hölmöltä kun työkaverit kuitenkin hyväksyivät asian.

"Kuinkas se aatamisomena muutetaan, jossain olin lukevinai että aataminomena kuulema leikkauksen aikana tuhotaan ja poistetaan siten.
Eihän aataminomenasta ole mitään haittaa, onha naisillakin kuulema pienet aataminomenta."

Aataminomena höylätään kirurgisesti niin pieneksi kuin se on fyysisesti mahdollista ja sen jälkeen se on suunnilleen naisten kokoa ja käytännössä huomaamaton. Operaatio tehdään vain siinä tapauksessa jos aataminomena on silmiinpistävän selvästi näkyvä. Yleensä tämä leikkaus yhdistetään äänihuulioperaatioon mikäli tällainen tehdään.

Trasekin nettisivulta (www.trasek.net) saa perustietoa asioista. Valitettavasti Trasekin sivustolla ei ole enää FAQ sivua jossa mm. nämä vastaukset ja paljon muuta olivat aiemmin löydettävissä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Onko ihmisen sukupuolella loppujen lopuksi väliä?

Olen omalla kohdalla huomannut, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän väliä sillä on, olenko nainen vai mies. Nuorena, 20-vuotiaana sillä on enemmän merkitystä kun jaksoi metsästää kumppaneita ja oli seksuaalinen ja halusi vain nautintoja. Mutta nykyisin, kun elän aivan tavallista elämää ja arkista pakertamista, huomaan ettei ole mitään merkitystä oikeastaan sillä, mikä on. Kaikilla elämä on kuitenkin loppujen lopuksi samanlaista: töiden tekemistä, kodin ylläpitoa, siivoamista, pyykinpesua, uusien asioiden opettelua, suhteiden ylläpitoa. En siis koe mitään eroa.

Onko muilla tällaisia ajatuksia?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta