Tyttö 1v1kk ei syö.

apuakaivataan

Tyttö syntyi dramaattisesti. Liikkeet loppuivat ja tuli ilmi että istukka ei toiminut. Tyttö sai vain happea muttei ravintoa. Oli synyessään 2,5kg ja hyvin heikko. Sokerit olivat todella alakantissa ja oli vauvateholla 4vkoa sokeritipassa ja nenämahaletkussa.

Alusta asti tyttö söi erittäin vähän maitoa kerralla (ei oppinut rinnalle ollenkaan koska oli niin heikko imemään). 3½kk aloitimme lääkärin määräyksestä kiinteät. Meni noin 3-4kk ennenkuin tyttö nieli hedelmäsosetta. Ei pitänyt kiinteistä ollenkaan ja mieluiten olisi vain juonut maitoa. Kiinteiden aloituksen jälkeen tähän päivään vähintään viikon kestäviä syömälakkoja on ollut n.2 kuukaudessa. Silloin tyttö juo vain maito eikä avaa suutaan millekään muulle.

N.8-9kk iässä sain tytön nielemään karkeampaa 8kk tarkoitettua sosetta. Jokaisen flunssan, hampaan ja ummetuksen sattuessa syömälakko alkaa. Joskus ilman syytäkin.

Nyt tyttö on 1v1kk. Syö edelleen purkkiruokaa koska en saa häntä nielemään muuta. Sormiruokaa ei niele, pureskelee ja sylkee pois. Tällä hetkellä ei syö mitään (tekee hampaita), maitoa vain juo. Edellinen syömiskausi kesti 4päivää ja tuolloin söi 4 ateriaa noin puolikkaan pienen purkillisen per ateria (vähintään yhdestä ateriasta päivässä kieltäytyi kokonaan). Nyt on ollut viikon syömättä.

Olemme yritäneet vaihtaa tavalliseen maitoon mut jo 1-5mll korvikkeeseen sekoitettuna aiheuttaa päivien ummetuksen.

Lääkäri ei osaa auttaa ja ovat vain antaneet reseptin soseisiin laitettavaa ravintolisää mikä ei oikein auta kun lapsi ei syö lainkaan.

Tarjoamme aina ateriaikaan ruokaa vaikkei söisi, emme pakota tai tyrkytä. Lelut ei auta, oma lusikka ei auta. Maitoa menee litratolkulla kun tytöllä on jatkuvasti nälkä. En ole tähän saakkaa stressannut asiaa enkä nytkään mutta huoli alkaa olla suuri.

Eikö lapseni opi ikinä syömään? Onko muita joiden lapsilla on ollut pitkään nenämahaletku ja nieleminen tuntuu ikävältä. Kun asiantuntijat eivät osaa auttaa (vauvapolilla ollaan käyty kuukausittain syntymästä asti, koluttu puheteraputit ja ravintoterapeutit) niin toivoisin teiltä muilta äideltä kokemuksia ja tukea.

23

647

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ap

      Tällä hetkellä n.8½kg ja -18käyrällä.

    • 13+9

      Meillä raskausmyrkytyksen takia hätäsektio,paino 1400 g ja oli siis alipainoinen viikkoihin nähden,kun istukka ei toiminut.Nenämahaletku muutaman viikon ja huonoa oli syöminen ja nieleminen.Vasta nyt,kohta kolme vuotiaana syö joten kuten,tähän asti on pitänyt syöttää ja monenlaista ohjelmaa olla,että yleensä suostuu syömään.
      Jossain alle vuoden ikäisenä söi hedelmäsoseita ja perunamaissisosetta puolet ja puolet,olisiko semperin sose,siinä aika hyvin kaloreita.Siis aivan sileitä soseita.
      Paras asento oli selällään,vieraatkin hieman ihmetteli,että eikö mene väärään kurkkuun.Olisiko ollut sitten helpompi niellä,mutta useamman kuukauden söi siinä asennossa parhaiten,tietenkin istualtaankin tarjottiin.
      Katsoin neuvolakortista,että 8050g on ollut vuosikkaana ja siitä puolivuotta niin 900g tullut painoa.Meille sanottiin,että hyvä paino,koska käyrä etenee tasaisesti.
      Meilläkin aika paljon purkkiruokaa syötiin,kun muu ei kelvannut ja niitä sileämpiä laatuja.Rusinat ja banaani oli suosikkeja reilun vuoden iässä.Puuroa ei syö vieläkään.Maitolakkokin oli muutaman kuukauden,niin joi sitten laimennettua tuoremehua ja kalkkitabletteja,kun muutkaan maitotuotteet ei kelvanneet.Nyt juo kevytmaitoa,se alkoi maistumaan,kun mummolassa sai.

    • ap

      Kiitos vastauksesta! Meille puheterapeutti ilmoitti että kysessä on melko varmasti aistiyliherkkyys joka voi johtua nenämahaletkusta. Tuntoyliherkkyyttä on muutenkin lievästi (suihku tuntuu ikävältä, samoin lattia tai kovat pinnat).

      Onko sinulla vinkkejö miten tytön saisi syömään vai auttaako siihen vain aika? Olemme kumpikin aika rentoa sakkia että tuskin tyttö manipuloi tai käyttää valtaansa. Emme kiinnitä syömättömyyteen mitään huomiota. Jos ei syö viemme vain ruoan pois ja annamme maitoa. Olemme kokeilleet kevytmaitoa mutta tytöllä menee vatsa jumiin päiviksi jo 5mll korvikkeeseen sekoitettuna.

      Olisi kiva saada lisää vastauksia ja miten lapset ovat isompina sitten syöneet.

    • g3wrfqw

      Meillä ei tuon ruokailun kanssa ihan noin huonosti mene, mutta silmään pistää vain tuo suuri maidon määrä. Pitäisiköhän aloittaa siitä, että rajoittaisi vähän maitomäärää joksikin aikaa ja katsoisi lähtisikö se nälkä sillä tulemaan, kun ei maidolla täytä mahaansa. Toki olette varmaan terapeuttien ja lääkärien jälkeen kaikenlaisia ihan oikeita vinkkejä kokeilleetkin. Meillä tuo huonoruokanen kasvaa kuitenkin tasaisesti omaa käyräänsä, vaikkakin on -2sd käyrällään. Eli enemmän ratkaisee se onko käyrä laskeva, ei niinkään se onko se miinus mitä. Toivottavasti homma hiljokseen alkaisi helpottamaan!

    • 13+9

      En tiedä uskallanko kertoa,ettei ala joku miinustelemaan.
      Läppäri pöydällä ja siitä lastenohjelmia tms.Samalla söin itse ja syötin lasta.Mutta puolustukseksi sanon,että isänsä ei asu samassa,niin syöminen oli helpoin hoitaa noin,että muutakin ehtii tehdä,kuin vain syödä.
      Mummo sai syömään,kun oli hoidossa,tarrojen liimaamisen ja värikynillä piirtelyn lomassa ja isänsä antamalla jonkun romulaatikon tutkittavaksi. Nyt on alkanut,ehkä puolen vuoden aikana, pikkuhiljaa normalisoitumaan ruokailu,että syö itse yli puolet ja lopun syötän mikäli haluaa,kun on vielä hyvin hoikka ja ihan ilman ohjelmia onnistuu.Hampaatkin yhtä vaille puhjenneet ja sekin auttaa.Mielestäni hampaiden tulo vei ruoan sietokyvyn viikoiksi,en sanoisi ruokahalua vaan kykyä käsitellä ruokaa suussa.
      Meillä ei aistiyliherkkyydestä kukaan puhunut,eikä ylimääräisiä neuvolakäyntejä ole ollut,mutta itse epäilen aistiyliherkkyyttä,on niin paljon muitakin oireita ollut.
      Joisiko teillä lapsi vellejä maidon sijaan tai mehukeittoa,pitäisi nälkää vähän paremmin ja saisi makuja muitakin?

    • ap

      Maitoa on vähän pakko antaa koska tyttö ei syö jos on huutava nälkä. Joskus on muutaman kerran huudatettu ateriaan asti ja tuolloin ei varmasti syö yhtään mitään. Huutaa suoraa kurkkua niin et yskittää ja alkaa kakomaan. Jos yrittää syöttää ei avaa suutaan tai sylkee pois. Silloin saa ehkä yhden tai kaksi lusikkaa menemään jos on noin tuntia ennen ruokailua antanut maitoa kyytipojaksi. Syö siis sen 1-5 lusikkaa jos jtn. Mutta nälässä pitäminen ei auta. Ollaan kokeiltu monta kertaa.

      Lelut/ohjelmat ei toimi. Kaikkea viihdykettä ollaan kokeiltu, laulettu ja yritetty saada keskittymään muuhun. Jos leikkii jollain niin puristaa huulet yhteen kun yrittää syöttää. En enää tiedä mitä pitäisi tehdä, tuntuu että olen kaikkea kokeillut.

      Käyrillä hyppii siinä -15 ja -18 väliä. Hampaat pahentaa aina tilannetta ja silloin ollaan pelkällä maitolinjalla. Hampaita on nyt 10 ja yleensä ne on keskeyttänyt aina sen vähänkin syömisen mitä on ollut. Yöllä herää 2-3krt ja siinä 5-6 aikaan saa maitoa koska muuten ei nukahda uudelleen ja varmasti nälkäkin on kun ei päivisin syö. Kaipa pitää laittaa se ravintolisä sitten maidon sekaan tms koska en halua että nenämahaletkuun joutuu jos ei ala syömään.

      Jos yömaitoa ei anna (kokeiltiin lääkärin neuvosta) että päivisin olisi parempi ruokahalu niin joudutaan nousemaan siinä 5-aikaan ja silloin tyttö on kiukkuinen ja väsynyt ja silloin ei todellakaan syö.

      En ymmärrä mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä, antaa periksikö? Turhauttavaa syöttää totaalikieltäytyjää..

      • ap

        Lisään siis vielä että nälkään ei siis syö, ei sitten millään.


    • 19+14

      Juoko siis tuttipullosta vai nokkamukista/mukista?
      Voisiko korvikkeeseen sekoittaa pienen vauvan puurojauhetta,että tulee vellimäistä?Sitähän ei tarvitse keittää.Voi olla ettei kunnolla tule vellitutista,mutta mukista kyllä.
      Entä jos laittaa kippoon rusinoita tms.,niin että lapsi voi ottaa milloin haluaa,eikö koskaan maistele?

    • ap

      Juo tuttipullosta ja nokkamukista. En halua läträtä velleillä vaan että tyttö oppisi oikeata ruokaa syömään. Mutustelee sormiruokaa mutta en niele. Sylkee pois. Ihan sama mitä tarjotaan.

    • Pipepo

      Kyllä sinun kannattaisi ottaa neuvolaan yhteyttä ja kertoa ongelmastasi. Eihän tyttö opi koskaan syömään, jos meno on tota luokkaa. Varmasti on jokin keino, jolla tyttöä voidaan opastaa ja neuvoa.

    • pikku typyn äiti

      Hei! Meillä on ollut samaa ongelmaa. Tyttö syntyitäysiaikaisena ( 39 4), mutta viikkoihin nähden pienenä. Ei jaksanut imeä rinnalla ekaan kahteen kuukauteen ja kiinteiden syöntikin lähti sitten (aloitus 5kk iässä) tosi hitaasti liikkeelle. Lievää aistiyliherkkyyttäkin oli vauvana havaittavissa. Vasta 8-9kk iässä tyttö oikeasti söi (sileää) ruokaa enemmän kuin sen 1-2 lusikallista päivässä. Siihen saakka mentiin käytännössä rintamaidolla ja korvikkeella. 8kk soseet alkoi mennä vasta vuoden iässä.. Meillä ei tyttö tosin ollut jatkuvasti nälkäinen vaikka "elikin pelkällä maidolla". 7-8dl maitoa ja pari lusikallista muuta riitti vielä 8kk iässä ilmeisesti hyvin. Kun kerran nukkui yöt syömättä? Nyt 1typy on v7kk ja syö tosi reippaasti ihan itsenäisesti ja kasvaa hyvin. Puolitoistavuotisneuvolassa pituus oli -0,5sd (mikä vastaa odotuspituutta -0,6) ja paino oli 0-käytällä :)

    • Omista kokemuksista

      Jos kyseessä aistiyliherkkyys voi melkeinpä unohtaa huonosyömäiselle lapselle tarkoitetut neuvot.Ruoka tuntuu lapsesta niin epämiellyttävälle,että se voittaa nälän tunteen.Ei siihen auta kuin ajan kanssa auttaa lasta sietämään ruokaa.
      Väsymys ja nälkä vain pahentaa ruokailua.
      Sinnikkäästi pitää etsiä ruokia,jotka maistuisi ja vaikka parin tunnin välein.Sehän on hyvä,että edes mutustaa sormiruokaa,vaikka sylkee pois.Suu tottuu käsittelemään ruokaa ja makuaisti tottuu myös.Ja kuitenkin yhdellä kertaa yhtä tai kahta lajia,tyyliin omenan paloja/juuston paloja/leivän paloja/suikaleita.
      Tuossa tilanteessa ruokaa saisi olla vaikka aina tarjolla,kyllä niihin säännöllisiin ruoka-aikoihin oppii,kun ensin oppii syömään.
      Ja purkkiruokaa ihan huoletta,ihan mitä vain syö,paitsi irtokarkkeja tai sipsejä:)
      Tai voi kysyä haluaako syöttää nallelle tai antaa pari kippoa,että saa siirrellä paloja kiposta toiseen.Saattaa siinä joku pala suuhun eksyä.

    • ap

      Pipepo: Neuvola on on tietoinen asiasta, käydään punnitsemassa joka kuukausi vieläkin. Ei ne valitettavasti siellä osaa neuvoa eikä asiantuntemus oikeen riitäkään. Asumme pienessä kaupungissa eikä täällä sairaalalääkäritkään(eikä syömisvaikeuksien asiantuntijat osaa auttaa. Mutta pointtini on siis että neuvola on tähän hätään ihan neuvoton.

      Pikku typyn äiti: Alkoiko tyttösi sitten hiljalleen itse syömään? Tarjositteko vain ruoka-aikaan eri ruokia ja jos ei syönyt niin korjasitte pois? Ei ollut mitään kikkaa millä saitte syömään vaan aloitti ihan itse?

      Omista kokemuksista: Tuo suun aistiyliherkkyys on heikentynyt altistuksella ja laittaa siis ihan mitä vain suuhunsa (vauvana ei edes omia lelujaan, vain pehmeitä kankaita). Silti ei syö vaikka tarjoaa sileää hedelmäsosetta eikä sen nielemisessä ole mitään ongelmia. Ja nielee myöskin karkeampaa ruokaa (1v liharuokapurkkeja) mutta vain ehkä sen yhden viikon (hyvällä tsägällä) kuukaudesta. Sitten tulee taas totaalikieltäytyminen. Kiitos vinkeistä, kokeilen tuota useammin syömistä. Onko sinulla ollut siis aistiyliherkkä lapsi vai oletko esim työsi kautta tullut kosketuksiin asian kanssa?

      Kiitos todella paljon vastauksista, ihana kuulla ettei tyttöni ole ainoa lajiaan!

    • Omista kokemuksista

      Keskosille on opaslehtinen:Aistisäätely kehittyy,löytyy googlettamalla.Siinä aistiyliherkkyydestä.Vanhempien ja ympäristön on vain mukauduttava vauvan tarpeisiin ja ajan kanssa,vanhempien avustuksella lapsi oppii säätelemään aistejaan.
      Vaatii myös ennakointitaitoa,herkkyyttä vanhemmilta.Ei voi vaatia samaa,kuin muilta lapsilta.
      Kokemusta on tullut oman keskoslapsen kanssa,joka on nyt jo 4 vuotias.Pikkukaupunki tämäkin,neuvolasta ei mitään apuja tullut syömisen eikä keskosuuden suhteen.
      Rankkaa varmasti on,mutta helpottaa ajan kanssa.

    • kahden äiti

      Kovin paljon annettavaa minullakaan ei ole, mutta jotain tuli mieleen, kun tekstiäsi luin. Itselläni on suolistosairas poika jonka ongelmat on hiukan eri tyyppisiä, mutta joiltain osin teidän lapsen ongelmien kaltaisia.

      - Tutkittiinko lasta vauvana? Eli onko tehty esim. vatsan ultraääni? Olisiko mahdollista että olisi joku rakenteellinen poikkeavuus, joka vaikeuttaisi ruuan sulatusta/nielemistä ja näin näkyisi syömisongelmina?

      -Voisitko ajatella, että antaisit lapsellesi maidon seassa maissimaltodekstriiniä. Tämä on "mauton sokeri" eli ei muuta ruuan makua eikä juuri koostumustakaan. Näin lapsi saa tarvitsemansa kalorit vähemmästä maidosta/ruuasta ja teidän ei tarvitse miettiä kasvua niin paljoa. (Ja lapsi ajattelee saavansa edelleen "vain" maitoa) Entä voisitteko ajatella kokeilevanne energia "drinkkejä" eli näitä apteekin ravintojuomia, jos lapsi suostuisi juomaan sellaisen esim. välipalana niin siitä tulisi jo n. kolmannes päivän kaloreista (ja taas ei tarvitsisi miettiä niin paljon muita aterioita kaloreiden kannalta). Nämä voi sitten myöhemmin korvata itse tehdyillä smoothieilla ja pirtelöillä, kun lapsi ei enää tarvitse niitä (eli taas lapselle ei tarvitse mainostaa "erikoisruokaa")

      - Ruokaa kannattaa tarjota tiuhemmin, kuin "normaalille" lapselle esim. päivällä 2 tunnin välein. Ja tuota maitomäärää kannattaa rajoittaa myös. Siis ei mitään sääntöä, että maitoa saa vasta kun on syönyt tms., vaan maitoa saa maksimissaan tietyn määrän ja sitten parin tunnin päästä lisää.

      - Sormiruokien tarjoamista kannattaa jatkaa (vaikka sotku on kamala ja varmasti turhauttaa) sillä tämä ruuan suussa pyörittely on jo iso plussa ja siinä tulee eri maut tutuiksi ja vahingossa voi nielläkkin jotain.

      -Mitä korviketta lapsi juo? Tavallista kaupan korviketta vai apteekin korviketta? Mistä maito ummetus voisi johtua? Olisiko allergiaa? Onko tutkittu? Aiheuttakaako joku muu ruoka oireita? Entä hapanmaitotuotteet?

      -Jos lapsi juo hyvin mukista niin pullosta kannattaa luopua. Mukista juominen kehittää lapsen "syömistaitoja" enemmän kuin pullosta syönti ja näin edistää syömisen oppimista.

      -Miten lapsen suoli toimii? Eli onko ummetusta tai ripulia? Ummetus (mahdollisesti ohivuotoripulin kera) voi aiheuttaa todella tukalaa oloa, joka näkyy ruokahaluttomuutena. Syy ummetukseen voi olla toiminnallinen tai rakenteellinen.

      Oletteko "kinunneet" lähetettä yliopistosairaalaan. Ainakin meillä aluesairaalalle lapsemme on todella erityistapaus, kun taas yliopistosairaalan ravitsemussuunnittelijoille ja lääkäreille ihan "peruskauraa" eli siellä henkilökunnalla on paljon enemmän kokemusta näistä "vaikeista tapauksista" ja usein osaavat kysyä oikeat kysymykset ja tehdä oikeat tutkimukset ja näin moni ongelma on ratkennut nopeasti. (Aluesairaalassa on saatettu pohtia ja voivotella ko. ongelmaa jo kauan löytämättä ratkaisua ja sitten yksi puhelu yliopistosairaalan gastroenterologille ja ongelma ratkaistu. Usein ongelman syy on ollut sellainen mitä aluesairaalassa ei ole osattu edes ajatella eli on hoidettu tavallaan väärää ongelmaa).

      -Suostuuko syömään maissinaksuja? Nämä ikään kuin sulavat suuhun ja ovat näin helposti nieltävää sormiruokaa?

      -Oletteko kokeilleet "mautonta ruokaa" eli esim vaaleaa kalaa tai porsaan lihaa (sileäksi muusattuna)ja riisipuurojauheesta tehtyä sileää riisisosetta, ilman suolaa tai mitään mausteita. Ja sekaan maitoa (korviketta) sen verran, että on löysähköä soetta. (sekaan voi laittaa ruokaöljyä energiaa tuomaan) Tämän tyyppinen neutraali ruoka maistuu parhaiten joillekkin nielemisvaikeuksista kärsiville, kun ruuan maku/koostumus ei töki. Kun lapsi oppii syömään tätä niin lisänä voi sitten tarjota esim. sormiruokaa ja näin kalorit tulee tästä mössöstä ja ruokaelämykset sormiruuasta.

    • ap

      Kahden äiti:

      -Vauva on tutkittu niin huolellisesti silloin keskolassa ultrattu ainakin sydän ja pää, en tosiaan muista oisiko vatsaa/suolistoa. Hirveästi tutkimuksia on tehty, enkä edes muista puoliakaan kaikesta mitä tapahtui silloin alussa. Ainakin puheterapeutti oli sitä mieltä että selvää yliherkkyyttä ( je että se on suoraa seurausta kaikista tukimuksista, pistelystä ja nenämahaletkusta).

      -Sain tänään puhelimitse tytön lääkärin kirjoittamaan reseptin johonkin apteekin ravintolisään joka sekoitetaan maitoon/ruokaan ja olemme sitä tänään antaneet. Ainakin saa lisää kaloreita. Mehusta tyttö tykkää niin ehkä voisi tehdä marjasmoothien ja laittaa sekaan ravintolisää? Tai puristaa appeelsiinista mehua?

      -Ymmärrän ajatuksen tuon maidon rajoittamisen kanssa mutta se ei valitettavasti toimi. Niinkuin joku tuossa yllä jo mainitsikin että kova nälka tai väsymys tekee syömisen mahdottomaksi eli ainakaan se ei tue oikean ruoan syömistä.

      -tyttö saa Nan Junior, eli yli 1v tarkoitettua maitoa. N.10kk asti joi Nutrilon Omneo-korviketta koska se oli ainoa joka sopi vatsalle (alussa tokin tuokin oli pahasta, vasta n.6kk iässä pääsimme vatsavaivoista. 10kk-12kk jois Nan2-korviketta. Apteekin allergiamaidot ei auttaneet myöskään, Peptiä kokeilimme 2 kertaa, muttei muutosta.

      - Voi tyttö niin tykkää tuttipullosta :( MUTTA ehkä sitä voisi käyttää vain päiväunille ja yöunille mentäessä (rauhoittaa lapsen)

      -Suoli toimii kerran päivässä, ei ripulia eikä ummetusta ikinä (paitsi kun olemme antaneet lehmänmaitoa)

      -En ole edes tiennyt että yliopistosairaalassa olisi tämmöistä asiantuntemusta saatikka että sinne voisi kinuta! Mutta soitan lääkärille heti huomenna ja yritän kinuta sitä lähetettä!

      -Olen antanut periksi koko maissinaksujen kanssa. Koska ne jäävät niin kovaan kiinni vaatteisiin kun ovat kuin liimaa kun tyttö sylkee mussuttamisen jälkeen pois.

      -Neutraalia ruokaa ei oikein syö. Paremmin menee jos on esim Oivarrinia tai vähän suolaa seassa. Syö esim mielummin ranskalaisen (kerran saanut maistaa) kuin vanilajäätelöä. Ja lohta voi niella noin pikkurillikynnenkokoisen palan vain jos on maustettu, maustamaton tulee pihalle alta aikayksikön. liharuokiin (purkki) olemme aina lisänneet ihan kunnon voita (öljyn mausta ei välitä) ja kai pitää siitä kun on suolaista.

      Kiitos sinulle, tästä oli paljon apua! Kysyisin vielä sinulta että pitäisikö sitten jos parin tunnin välein syö niin aina muutkin istua pöydässä ja syödä, tai esittää syövänsä? Näin olen tähän asti tehnyt. Tosin silloin pitää kummankin lautasen päällä olla samaa tavaraa, mieleuiten niin että tyttö näkee että kauhon hänen lautaselleen omalta lautaselta, eli satavarmasti samaa tököttiä. Sormiruokailutkin tapahtuu aina yhdessä, eli mä mutustan siinä huolettoman näköisenä banaania enkä kiinnitä hänen syömiseensä mitään huomiota ja silloin tällöin menee pala alas. Purkkiruoat ei oikein kiinnosta niin esitän syöväni vaikken syö.

    • ap

      Soitin tytön lääkärille aj kysyin tuota ylipostisairaala-asiaa. Ei kuulemma laita lähetettä koska mitään siihen viittaavaa ei ole. Kysyisin vielä kahden äidiltä missä sairaalassa olette saanet apua ja riittääkö vain käynti jollain tietyllä lääkärillä että saa asiat kulkemaan eteenpäin?

      Ottavat nyt omaan sairaalaan päiväosastolle tarkkailuun, miten syö. Ja päästään puheterapeutille uudestaan mutta sinne on kuukausien jono. Ja omassa sairaalassamme on kuullemma todella paljon kokemusta lasten syömisvaikeuksista ja plaahplaah..huokaus.

      Pitää sitten kinuta vähän lisää mutta jos kahden äiti osaisi vielä kertoa missä sairaalassa on itse saanut apua niin olisin kiitollinen!

      • kahden äiti

        Meillä kunnan yliopistosairaala on Tays eli Tampereen yliopistollinen sairaala. Meillä tilanne on ollut sillä tavalla "helppo", että lapsi tarvitsi heti vastasyntyneenä leikkauksen, jota ei voitu ajatellakkaan terhtävän aluesairaalassa. Sen jälkeen poika oli hoidettavana Tays:n vastasyntyneiden teholla ja siirtyi sieltä sitten jatkohoitoon aluesairaalaan eli hoitokontakti yliopistosairaalaan syntyi jo silloin.

        Lasta hoiti vastasyntyneiden osastolla eri lääkärit kuin nyt, mutta tapasimme nykyiset lääkäritkin jo ennen lapsen kotiutumista eli tavallan vastasyntyneiden tehon lääkärit siirsivät vastuun hoidon kontrolloinnista lasten gastroenterologille, joka sitten on siitä lähtien ohjannut aluesairaalaa. (Tiukan paikan tullen voimme myös itse soittaa yliopistosairaln lääkärille suoraan, aina siis ei tarvitse asioida aluesairalan lääkärin kautta, jos ollaan eri mieltä siitä mitkä lapsen oireista on olennaisia tai muuten hoitolinjaus epäilyttää). Meillä on myös aluesairaala kontrollien lisäksi harvat, mutta säännölliset kontrollit Taysissa. Eli yleensä yksi hoitokontakti poikii aina kontrollin ja kontrolli taas seuraavan. Käsittääkseni aina hoitava lääkäri tekee päätökset muista "tukitoimista" eli kun saa lähetteen yliopistosairaalan lääkärille, niin hän päättää sitten saako ajan myös yliopistosairailan ravitsemussuunnittelijalle, puheterapeutille jne.

        Noihin jonoihin muuten vinkki: Ne on terveitä lapsia varten. Eli, jos lääkäri katsoo että lapsi tarvitsee jonkun toimenpiteen, terapian, konsultoinnin tms. pikaisesti niin jonon ohi pääsee. Parhaimmillaan vaikka samana päivänä. Yleisimmin kiireellinen tarkoittaa kahden viikon sisällä. Välillä tuntuu, että parasta hoitoa ei saa se eniten tarvitseva vaan se jonka osaa vaatia ja painostaa. Eli vanhemman pitää sitkeä ja periksiantamaton (mutta pääosin asiallinen).

        Ei sinun tarvitse syödä näillä lapsen ylimääräisillä välipaloilla. Riittää, että olet läsnä, jos lapsi istuu pöydässä ilman seuraa niin tee kotihommia samalla. Jos hän kaipaa sinua viereen (ei siis halua istua itsekseen) niin lue vaikka jotain samalla kun lapsi natustelee välipalaa. Ruoka-aikaan sitten kaikki saman pöydän ääreen.

        Sinun ei kannata näytellä syöväsi lapsen soseita. Vuosikas on jo aika hyvä huomaamaan hämäyksen. Voisiko toimia, että laitat lapsen lautaselle samaa mitä itse syötte (eli lapsella on mahdollista syödä samaa ruokaa kuin muutkin) ja vauvansosetta (eli mitä hän useimmin suostuu syömään) ja tarjoilisit lapselle siitä sitten ruokaa/sosetta?

        Oletko kokeillut tarjota lapselle keittoruuasta pelkkää lientä? Jos kerran juo mielellään mehua maidon lisäksi niin voisi kelpuuttaa liemenkin mukista. Eihän liemellä juuri ravintoarvoa ole, mutta edes vähän samaa kuin muutkin syö ja tähän voi sitten pikkuhiljaa lisätä ihan vähän kerrallaan soseutettua kasvista ja kas kohta (tai ehkä puolen vuoden päästä...) teillä syödään sosekeittoa.

        Onko teillä mahdollista saada lapselle ikäistä/vähän isompaa lapsi ruokaseuraa. Vertaisesimerkin voima on uskomaton. Meillä päin toimii avoin päiväkoti eli kunnan järjestämä ryhmä missä lapset ja toinen vanhempi on yhden aamupäivän viikossa ja jossa tarjotaan lounas. Taas seurakunnan perhekerhossa tarjotaan aamupala. Me olemme käyneet näissä katsomassa mallia muilta lapsilta.

        Oletteko kokeilleet tuota maidon rajoittamista niin, että joka aterialla saa aitoa vain tietyn määrän (sen saa sitten juoda ennen, aikana tai jälkeen kiinteiden maitelujen, ihan kuinka lapsesta parhaalta tuntuu). Jos lapsi juo esim. desin maitoa ruualla, niin luultavasti hänellä ei ole parin tunnin päästä, seuraalalla aterialla vielä niin huutava nälkä, että menisi sen vuoksi kiukutteluksi, mutta kuitenkin enemmän nälkä kuin jos on kiskaissut maitoa ihan hervottoman määrän ja näin hän voisi olla kiinnostuneempi ruuasta. Jos ei toimi niin ei toimi, mutta kokeilkaa, jos ette ole vielä kokeilleet.


    • ap

      Kiitos vastauksesta. Tays on myös meidän lähin yliopistosairaala. Aion siis vielä yrittää saada lähetteen sinne.

      Puheterapeutille meille oli järjestelmässä jonopaikka kontrollikäyntiin. Ongelma on se, että sairaalassamme ei ole omaa puheterapeuttia, vaan vieraileva sellainen joka tulee satojen kilometrien päästä kerran kuussa ja on paikalla vain yhden päivän. Tämän takia jono on niin pitkä. Mutta yritän saada lapseni jonon ohi.

      En ole antanut tytölle keittoliemiä tms. Tämä on ollut lääkäreiden ohjeistus koska halutaan tukea kiinteän ruoan syömistä että se on lapselle "periksi antamista" että antaa vain liemiruokaa. Muutoin syömme usein samoja ruokia (1-2krt päivässä) ja silloin siirrän lapsen nähden omalta lautaselta ruokaa lapsen lautaselle että hän tajuaa että samaa huttua syödään. Yleensä vaan leikkii ruoalla. Jos yrittää lusikalla antaa niin ei avaa suutaan. Joskus jos antaa sormin avaa suun ja jopa nielee mutta harvemmin. Sama ruoka ei myöskään kelpaa peräkkäisinä päivinä. Jos yhtenä päivänä itse syö tomaatinpalan, seuraavana ei varmana syö. Eli mitään lempiruokia ei ole.

      Olen mukana neuvolan mammaryhmässä ja näemme viikottain. Silloin useimmiten syö ainakin 2 muksua kerrallaan mutta ainakaan vielä ei tuolla ole ollut merkitystä. Vaikka muut lapset syövät, omani ei.

      Olemme kokeilleet maidon rajoittamista mutta ei ole toiminut. Mutta silloin olemme tosin syönyt 3h välein. Nyt syömme 2h välein ja ei ole kiukku ehtinyt tulla ennen ruoka-aikaa. Yritämme nyt sopeutua tuohon uuteen rytmiin ja vaikeuksia on nyt tullut päiväunien ja yöunien kanssa. Ei siis oikein saa unenpäästä kiinni ja päikkäreiden jälkeen on kiukkuinen kun nukkuu 3h (nukkuu siis yhden aterian ylitse) ja herää todella nälkäisenä.

      Tosin tämä maidon määrä mikä nyt menee ei ole mikään suuri siihen nähden että elää pelkällä maidolla. Eli juo vähän päälle litran vuorokaudessa.

      Olen kai jo saanut sekopään leiman (nostin haloon kun tyttöä pakkosyötettiin osastolla) omassa sairaalassamme joten pyyntöni jä helposti huomioimatta. Minun on vaikea olla asiallinen ymmärtämättömien "asiantuntijoiden" kanssa. Ainon kyllä parhaani mukaan pysyä asiallisena.

      • mielestäni yli

        litra maitoa on iso määrä pieniruokaiselle vuosikkaalle ja ilman muuta maidon määrää pitäisi rajoittaa eikä heti luovuttaa jos pari päivää raivoaa maidon perään,ei varmasti näännytä itseään nälkään.Syökö ihan sileitä vauvapilttejä? Yksikään omista lapsistani ei ole syönyt kauheen kökköstä ruokaa ennen kuin poskihampaat puhkesivat ja toiset niistä vanhempien pilteistä oli ihan älyttömän kökkösiä,muussasin niitä sitten sileämmiksi.
        Ja kannattaa sitkeästi tarjota joka aterialla myös samoja sormiruokia esim.raejuusto on hyvä,jos vaikka joku pala eksyisi suuhun.Oletko kokeillut että tyttö lukee kirjaa samalla kun syötät? Itsellä oli aina kirjat käytössä niin kauan kuin syötin lasta(tiedän että joku kauhistuu kirjoista ruokapöydässä mutta itseäni se ei haitannut ja jäivät pois kun alkoivat syödä itse).


      • ap
        mielestäni yli kirjoitti:

        litra maitoa on iso määrä pieniruokaiselle vuosikkaalle ja ilman muuta maidon määrää pitäisi rajoittaa eikä heti luovuttaa jos pari päivää raivoaa maidon perään,ei varmasti näännytä itseään nälkään.Syökö ihan sileitä vauvapilttejä? Yksikään omista lapsistani ei ole syönyt kauheen kökköstä ruokaa ennen kuin poskihampaat puhkesivat ja toiset niistä vanhempien pilteistä oli ihan älyttömän kökkösiä,muussasin niitä sitten sileämmiksi.
        Ja kannattaa sitkeästi tarjota joka aterialla myös samoja sormiruokia esim.raejuusto on hyvä,jos vaikka joku pala eksyisi suuhun.Oletko kokeillut että tyttö lukee kirjaa samalla kun syötät? Itsellä oli aina kirjat käytössä niin kauan kuin syötin lasta(tiedän että joku kauhistuu kirjoista ruokapöydässä mutta itseäni se ei haitannut ja jäivät pois kun alkoivat syödä itse).

        Joo, ainahan mielipide saa olla. Me olemme nyt taistelleet tämän syömisen kanssa yli vuoden ja olemme kokeilleet kaikkea, myöskin maidon rajoittamista. Eikä vain kerran. Viime kokeilusta lapsi laihtui paljon eikä syönyt sen enempää (ei syönyt mitään). Tämä ei ole siis mitään nirsoilua. Eli en pidä maitonälässä sellaista lasta joka syö enemmän jos saa maitoa, sehän on typerää (ja ymmärrän että norminirsoiluun tuo auttaa). Jos ei saa maitoa näännyttää itsensä sairaalakuntoon koska syöminen on pahempaa kuin nälkiintyminen tälle lapselle.

        Lelut tai esim kirja saatta joskus auttaa, yleensä ei, eikä varsinkaan kaksi ruokailua peräkkäin. Oli mitä härpäkettä tahansa, tyttö istuu tuolissa aivan yhtä kauan kuin ilman, eikä suu avaudu sen enempää. Kokeillaan tällä viikolla niin että pelkästään sormiruokaillaan ja juu, raejuustokin lentää pihalle hetken mutustelun jälkeen.


    • kahden äiti

      Vielä tuli yksi juttu mieleen, mistä voisi olla mutkan kautta apua:

      Oletko liittynyt leijonaemojen keskustelufoorumille? Foorumille pääsy ei edellytä ko. yhdistyksen jäsenyyttä. Käy katsomassa www.leijonaemot.fi ja leijonaemomedia.

      En kerro sen enempää johtuen foorumin vaitiosäännöistä, mutta vihjaan että siellä voisi löytyä kohtalotovereita.

    • Sinulle "ap"

      Hei "ap"! Voi kun haluaisin saada sinuun yhteyden. Ymmärrän sinua niin 100% koska omalla pojallani aiva sama ongelma, nyt 1v...kuulisin niin mielellään mitä sinulle ja tytöllesi nyt kuuluu?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 189
      2306
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2124
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      173
      1939
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      172
      1702
    5. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      41
      1429
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1267
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1205
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      2
      1191
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      16
      1188
    Aihe