Mielenkiintoista historiaa

sosiologi

Suosittelen seuraavaa teosta kiinnostuneille: "Ujostelemattomat. Kätilöiden, synnytysten ja arjen historiaa" (FT Kirsi Vainio-Korhonen).

Teoksessa on myös tietoa sikiönlähdetyksestä ja muusta raskauteen ja seksuaalisuuteen liittyvästä 1600-1700 luvulta. Kaikenlainen toiminta oli kontrolloitua tai sitten elettiin kuin pellossa, missä tietoa ei ollut. Kätilöt olivat ensimmäisiä itsenäisiä ammatinharjoittajanaisia ilman edusmiestä. Naimisissa olevat naisetkin saivat harjoittaa ammattia.

Kirjassa mainitaan, että syntymätöntä sikiötä lääketiede ja laintuntijat alkoivat pitää yksiselitteisesti elävänä olentona vasta 1600-luvun kuluessa (eli mitkä ovat ne vanhat hyvät ajat...?) Esim. sikiönlähdetyksestä langetetut rangaistukset ehdotettiin lievempinä ennen kuin sikiö "tuli eläväksi" eli se alkoi liikkua.

Asenteet kovenivat näemmä 1700-luvun kuluessa, koska sikiön lähdetyksestä saattoi joutua epäillyksi tanssimisen, ratsastamisen, taakkojen kantamisen, ahkeran sukupuoliyhteyden, juoksemisen takia keskenmenon aiheuttamisesta. Carl von Linné totesi, että "ilkeät lutkat ja huo*at" yrittivät pakottaa näin sikiön ulos itsestään.

Tällä menolla on yhteys nykypäivään, historia näyttää toistavan itseään niissä kulttuureissa, missä uskonnollisuus sitoo naiset miesten määräämään rooliin. Utahissa jokainen nainen, joka saa keskenmenon voi joutua syytteeseen laittomasta abortista. En tosin tiedä, onko laki mennyt läpi. Mutta aika järjetöntä tuon kontrollin tarve ja järjettömien pitää olla myös niiden keinojen, millä naisten raskautumista pystyttäisiin kontrolloimaan, koska raskautta ei välttämättä tiedä kukaan muu kuin nainen itse. Mainitsemassani teoksessa kätilöt joutuivat myös oikeuden määrääminä tutkimaan naisia, josko he ovat olleet raskaana ja sitten hankkiutuneet eroon sikiöstä tai syntyneesta lapsesta.

http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article12363727.ab

Missähän kohtaa tässäkin on järjenkäyttö unohtunut, tai onko Utahissa tiedossakaan tämä:

"Noin 10–15 % raskauksista päätyy keskenmenoon, yleensä ennen 12. raskausviikon täyttymistä. Lisäksi on ns. biokemiallisia raskauksia, joissa hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut sen verran istukkasolukkoa, että raskaustesti on positiivinen. Vuoto kuitenkin alkaa muutaman päivän myöhässä, mahdollisesti tavallista runsaampana. Arvioidaan, että jopa puolet hedelmöityksistä päätyy tällaiseen tilanteeseen. Yksittäisen keskenmenon syy ei yleensä selviä."

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00138

Aina kun lukee jotain historiallisia kuvauksia, niin joka kerta hirvistyn siitä, miten kauheaa naisen elämä on läpi historian ollut kehdosta hautaan lähes kaikilla muilla, paitsi hallitsevissa ja varakkaissa luokissa.

3

240

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Dara

      Tuo on kyllä järjetöntä, että keskenmenon saaneita naisia saatetaan rankaista, koska epäillään heidän tehneen abortin. Mulle tuli mieleen tällainen artikkeli, jonka joskus näin tällä palstalla. Kyseisessä artikkelissa nepalilainen nainen sai 20 vuoden vankeustuomion abortista saatuaan keskenmenon. Kaikeksi onneksi hän ei joutunut siitä kärsimään ilmeisesti paria vuotta pidempään, sillä Nepal muutti lainsäädäntöään, mutta minä vain mietin kaikki aniitä naisia, jotka onnettomuudekseen eivät saa elää maassa, jossa abortista ei rankaistaisi ja jossa lainsäädäntöäkään ei sen suhteen liberalisoida.

      >>Four years ago Shanti was arrested and thrown into prison after the authorities accused her of having an abortion.

      At the time this was a crime punishable in this Hindu kingdom with a life prison sentence.

      Her ordeal began four months into her fourth pregnancy.

      One fateful afternoon, feeling sick and dizzy, she swallowed some paracetamol tablets to cure a nagging migraine.

      "I knew instinctively that I was miscarrying, and I had lost my baby," she recalls. "My underclothes were drenched in blood.">>

      >>Because Shanti's pregnancy was so far advanced, the authorities suspected she had had an abortion.

      She was arrested while recovering in hospital and four armed police stood guard by her bed. "I was so sick there was no reason for them to guard me, I could not run anywhere," she said.>>

      >>Her husband had paid a lawyer around $20 (1500 Nepalese Rupees) to defend her, but unable to read or write she found it difficult to understand the proceedings.

      "I didn't know what was going on, I was very confused. They said I had an abortion. The police made me sign a piece of paper. I did not know it was a confession."

      Shanti was sentenced to 20 years in jail.>>

      >>Nepal legalised abortion in September 2002 after pressure from human rights organisations and the country's Family Planning Association.

      Pinky Shah, Programme Officer from the Rural Women's Development and Unity Centre (RUWDUC) says that the assumption was that as soon as the law had been passed, women like Shanti Shresta would be set free.

      She estimates there were nearly 60 women in situations like Shanti Shresta's and that almost half of them are still in jail.>>

      http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/3971127.stm

    • Jeps.

      Järkyttävää, että modernissa nykymaailmassa joillain tahoilla ja henkilöillö on niin suuri hinku päästä kontrolloimaan naisen elämää ja lietsomaan ignorantteja, menneisyyteen kuuluneita sivistymättömiä ja tietämättömiä käsityksiä ja jopa ajamaan niiden noudattamista nykymaailmaan!

      Esim. joissain muslimimaissahan ei katsota hyvällä ja sopivaksi että nainen harrastaa liikuntaa tai urheilua. Ilmeisesti sama ajatusmalli sielläkin takana. Eli ihan yleismaailmallista syvästi uskonnollisissa kulttuureissa.

      On outoa, että naiseus aina yritetään krimininalisoida sukupuoleensa liittyvien ominaisuksien perusteella ja keksiä kaiken maailman älyttömiä teorioita, joiden avulla yritetään oikeuttaa alistaminen.

    • Dara

      Mä selvittelin vähän tuota Utahin lakiehdotusta, ja sain selville sen, että se lähti tapauksesta, jossa 17-vuotias 7 kuulla raskaana ollut tyttö maksoi juuri tapaamalleen miehelle $150, jotta tämä pahoinpitelisi häntä niin että raskaus keskeytyisi. Tällainen tapaus on luonnollisesti järkyttävä ja se aikaansai lakiehdotuksen, jossa raskaana olevaa naista rangaistaisiin ns. itseaiheutetusta keskenmenosta. Ja keskustelua tuosta lakiehdotuksesta on luonnollisestikin syntynyt, kritiikin kohdistuessa pääosin juuri siihen, millainen käytös ja toiminta määritellään itseaiheutetuksi keskenmenoksi. Kritiikin mukaan tällainen jätetään pitkälle käytännössä tuomarien oman näkökannan ja määrittelyjen varaan, joka puolestaan on lainkäytön kannalta vaarallista. Voidaanko naista syyttää murhasta, jos hän saa keskenmenon auto-onnettomuudesta johtuen, jollei muistanut kiinnittää turvavyötä? Tai jos hän putoaa rappusista? Mainittakoon, että ihan 2000-luvulla Iowassa nainen pidätettiin ja lähetettiin vankilaan, koska oli pudonnut portaista. Tämä tapahtui siitäkin huolimatta, että hänen odottamansa lapsi selvisi portaissa kaatumisesta.

      http://abcnews.go.com/Health/utah-abortion-bill-punishing-miscarriages-preventing-crime/story?id=9955517#.UBO9aqCwfKQ

      http://www.rhrealitycheck.org/blog/2010/02/19/utah-passes-bill-that-charges-women-for-illegal-abortion-or-miscarriage

      http://www.rhrealitycheck.org/blog/2010/02/15/its-illegal-37-states-for-a-pregnant-woman-fall-down-stairs

      Se, mikä minun huomioni kiinnitti näitä artikkeleja lukiessani, oli niiden fokus. Pääpaino oli tässä Utahin lakiehdotuksessa, jokaisessa muistettiin mainita alullepanijatapaus, mutta juurikaan ei paneuduttu siihen, miksi se tapaus oli tapahtunut. Mikä ajaa alaikäisen tytön niin epätoivoiseen tilanteeseen, että hän noin raskauden loppuvaiheessa on valmis maksamaan omasta pahoinpitelystään? Miten tällaiset jutut olisi ennaltaehkäistävissä? Väkisinkin minulle tuli mieleen, että oliko tuolla tytöllä mahdollisuutta lailliseen aborttiin laisinkaan?

      Kaivelin sitten Utahin aborttilainsäädäntöä ja sain selville sellaista, minkä olettaisin yhdeksi tekijäksi siihen, että tällainen on voinut tapahtua. Utahissa abortti on laillinen, mutta laissa on pari reikää, jotka vaikuttavat suuresti varsinkin alaikäisten realistiseen mahdollisuuteen saada abortti. Utahin laki vaatii ensinnäkin alaikäisiltä vanhempien suostumusta, toiseksikin laki kieltää aborttien julkisilla varoilla kustantamisen, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että kaikkein köyhimmillä ei ole yksinkertaisesti varaa lailliseen aborttiin. Olisiko yksi syy siihen, miksi alaikäinen tyttö ylipäätään ajautuu näin järkyttävään ja epätoivoiseen ratkaisuun piillä siinä, että häneltä oli käytännössä riistetty mahdollisuus saada turvallinen ja laillinen abortti?

      Ja sen sijaan, että lainsäätäjät pohtisivat aborttilainsäädäntöään tältä kannalta, he haluavat käytännössä kriminalisoida "itseaiheutetun" keskenmenon. Kaikella kunnioituksella, minusta tuossa lähdetään nyt hieman väärästä päästä liikkeelle...

      http://www.abort73.com/abortion_facts/state_abortion_laws/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      155
      11241
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3133
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      2984
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2177
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1938
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1785
    7. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1754
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1749
    9. 85
      1738
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1637
    Aihe