Uusi allergian tutkimusmenetelmäkö?

moniyliherkkä

"Tukka päähän ja allergiat aisoihin yhdellä lääkkeellä?
03.04.2012

Matti Hannuksela, professori, iho- ja sukupuolitautien, allergologian ja ammatti-ihotautien erikoislääkäri

Maaliskuun loppupuolella lehdistössä oli näyttävästi esillä miestyyppinen hiustenlähtö ja sen syyt. Artikkelien taustalla oli USA:ssa tehty havainto hiirillä, että kaljuuntuvassa ihossa prostaglandiini D2:n (PGD2), erään tulehduksen välittäjäaineen pitoisuus on selvästi noussut (Garza LA, ym. 2012). Samassa tutkimuksessa osoitettiin, että hiireen siirretyt ihmisen hiusaiheet lakkasivat kasvattamasta hiusta, kun PGD2-pitoisuus nousi. Kirjoittavat esittävät, että PGD2-inhibiittorit (lääkkeet, jotka estävät PGD2:n toimintaa) voisivat estää miestyyppistä kaljuuntumista.

Eräs PGD2-inhibiittori onkin ollut tutkimuksen kohteena allergisen astman ja nuhan lääkkeenä. Se on eräs bifenyylietikkahappoyhdiste, joka tunnetaan parhaiten koodinimellään AM211. Eläinkokeissa se on hillinnyt tehokkaasti allergiaoireita (Bain G, ym. 2011a). Sama työryhmä on kokeillut lääkettä myös ihmisillä (Bain G, ym. 2011b). Alustavissa kokeissa se on ollut hyvin siedetty eikä haittoja ole ilmennyt annoksilla 100-600 mg päivässä. Lääke hajoaa elimistössä niin hitaasti, että yksi annoskerta vuorokaudessa saattaisi riittää. Tutkimukset on tehty lääketehtaassa, eikä niitä ole vielä toistettu riippumattomissa laitoksissa. Saattaa kuitenkin olla, että näemme tulevina vuosina AM211:n tai vastaavan lääkkeen markkinoilla niin allergisille kuin kaljuuntuvillekin."

Meidän ns. viivästyneisiin immunologisiin mekanismeihin pohjautuvien allergikkojen vuosikymmeniä kestaneenä ongelmana on ollut lääkäreiden väittämänä ettei allergeeni-/antigeenialtistuksen aiheuttamien oireilujen/sairauksien myös tiettyjen autoimmuunisairauksien syy-yhteyttä pystytä lääketieteellisesti toteamaan.

Kun USA:n tieteentekijät ovat nyt todenneet PGD2-tulehdusvälittäjäaineen pitoisuuden nousevan allergisiin sairauksiin sairastuneilla, niin siinähän olisi yksi mittatikku lääkäreille todeta allergia ennenkuin se puhkaisee allergisia sairauksia.

Kysyisinkin tulehdusvälittäjäaineiden miltein jo kaljuunnuttamana naisena, joka "kaljuus" koskee myös ihokarvojani, onko PGD2-tulehdusvälittäjäaineen pitoisuustutkimusta allergiatestaukseen Suomessa jo saatavana?

1

102

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eipä tuota ole vielä ainakaan kaupallisena testinä näkynyt. Jos AM211 joskus hyväksytään lääkkeeksi, siihen kuluu vielä vuosia. Siihen mennessä pätee sanonta 'vanhassa vara parempi'.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2880
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2145
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1013
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe