Kespes kattila käyttökokemus

kespes puu kattila

Viime talvena meni vanha arimax 35 pannu puhki ja piti sähkövastuksilla lämmittää loppu talvi. pannu puhkesi ennen joulua jo ja sähköä meni n. 20000 kwh ylimääräistä normaali vuoteen verrattuna.

uusi pannnu kespes 25 asennettiin ulkorakennukseen josta lämpöputket vanhaan varaajaan.

teräspiippu 5metriä. nyt saatiin pannu tulelle. ensimmäisten kokemusten perusteella erittäin hyvä pannu. ei ole lisäjatkosiiloa meidän pannussa, hyvin riittää alkuperäinen pesä.

kerran vrk olen täyttänyt eikä silloinkaan ole palanut kuin n. puolet. kattila ei likaannu merkittävästi kerran viikossa harjaan lämmönvaihtimen pinnat. palaminen on paljon parempaa ja vakaampaa kuin arimaksissa puhaltimen ansiosta.

myöskin roskat ym. tavara palaa puhallinvedon ansiosta hienosti. jopa vanhoja renkaita ja kumisaappaita olen polttanut. sanomalehdet palaa myös, arimaksissa liiskaantuivat arinalle.

vanhassa pannussa palo riippui aina piipun vedosta, ilmansäätömäärän oli huonosti tehty ja aiheutti kitumista jne... kespesissä puhallin päällä tai ei.

eli ei kituuta. kallis pannu mutta voin suositella! talvella sitten näkee miten se näyttää kyntensä pakkasella!

180m2 lämmitettävää ja pesuvesi. ei lopu lämmin vesi enään kuten aina välillä ennen kun varaaja pääsi turhan viileäksi eikä ollut vastukset päällä. kespes pitää sen kuumana.

41

3719

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kespes 25

      Mulla lähtee tässä ennen pakkasia tulille kespesin kattila. Yläpalokattilalla tuli lämmitettyä 12 vuotta ja nyt odotellaan ainakin lämmitystyön vähenemistä.
      Odotan mielenkiinnolla mihinkä suuntaan puun kulutus menee. Enemmän vai vähemmän kun vanhalla kattilalla. Nyt tosin kattila on eri rakennuksessa ja toistasataametriä kanaalia pitkin pihaa.

      Mitenkän kytkit tuon kattilan varaajaan. Oletan että kattila on eri rakennuksessa kun varaaja? Mulla on myös varaajat lämmitettävissä rakennuksissa.

      • kespes puu kattila

        Kattila on kytketty varaajaan kaksiputkisella lämpökanaalilla. varaajan ylä ja alaosiin putket kattilasta ja välissä kiertovesipumppu kolmeks ahv 25/2.

        kattilan päällä Danfoss avta venttiili estää liian kylmän veden pääsyn (alle 80) kanaaliin.

        helppo on lämmittää vain kerran päivässä täyttää pesää. jos suurempaa kulutusta niin kannattaa ottaa jatkosiiloa tarpeeksi. se helpottaa lämmitystyötä kun ei tarvitse niin usein käydä täyttämänssä.


    • Kespes 25

      Niin sulla on jatkuva kierto kattilan ja varaajan välillä. Tää kytkentä on toki mahdollista tehdä monella eri tapaa. Jos kanaali on lyhyt, niin ei lämpöhukka mahdottoman suuri ole vaikka putkessa meneekin 80 c vesi.
      Mulla on kattilan päällä jatkosiilo. Se oli helppo laittaa kun kattila on ns. montussa. Lämmitettävää alaa on sen verran, että ylimääräistä tehoa ei juuri talvipakkasilla jää. Kaikki kilowatit mitä kattilasta lähtee, tulee tarpeeseen ;-)

    • Kespes 25

      Miten on "kespes puu kattilan" pannu pelannut?
      Itse starttasin oman kespesin jokuaika sitten. Mitenkä asettelit tulitiilet kattilan pohjalle?

      • kespes puu kattila

        Tuli tiilet tuli laitettua kattilan mukana olevan paperin kuvan mukaan pohjalle kapea sivu alaspäin ja niiden päälle lappeelleen.

        hyvin on pelannut pannu nyt kun kylmempääkin ollut. oli pakkasta yksi yö jo lähemmäs -20 kun pohjoisessa asutaan. hyvin antoi kespes lämpöä. puun kulutuksesta näppituntumalla suunnilleen samoissa ehkä pysynyt, kaiken näköistä siellä palaa myös puun ohella.

        pari kertaa olen ottanut tulen pois ja puhdistanut kokonaisuudessaan kattilan. normaalisti viikoittain harjaan lämmönvaihtimen ja poistan tuhkat. kokonaiseen puhdistukseen sisältyy myös itse varastopesäsiilon puhdistus.

        hyvä pannu tuntuu olevan! entiseen arimaxin verrattuna helpompi on lämmittää pannu kun käy vaan täyttämässä illalla ja kovemmalla pakkasella myös aamulla. ja ennenkaikkea pysyy huolettomasti vesi kuumana mihin ei arimax kyennyt.

        jos yritti pakkas yöksi jättää puuta pesään niin ei tullut mitään. vedonsäädin oli ihan surkea ja kituutti hirveästi, pikeä oli pannussa aina riittävästi ja hormit ja kaikki ihan piessä. muutaman kerran kiehahtikin kattila kun ei luukku mennyt kiinni.

        piti aina miettiä onko lämmintä vettä tai pitää sähkövastuksia varalla päällä ja sitten meni sitä sähköä. kespes on huoleton. savua tulee täytettäessä tietysti piippu on vain 5 metrinen. hyvä että ulkorakennukseen laitettiin.

        talossa vanha piippu on jo rapautunut ja olisi pitänyt kuitenkin kunnostaa. ja kattilaa ei vanhaan kattilahuoneeseen olisi helposti saanut, arimax pilkottiin palasiksi ja sitten kannettiin ulos. paksut betoniseinät ja vaikea kulku.

        halon säilytys oli myös huono talossa. pieni vanha varasto jonne pudotettiin takapihalta luukusta halkoa sisään. varasto oli surkean pieni. kottikärryllä piti ajaa pitkin talvea puuta sisään ja tietysti lumityöt tehdä että sai kärryn kulkemaan.

        nyt ulkorakennuksessa missä varsinainen halko varasto on myös kespes ja talvinen halonkuljetus loppui kun nyt äkkiä ottaa kattilahuoneeseen puuta.


    • järki kauas katoaa

      Siis ostit uuden pannun, piipun, rakensit uuden kattilahuoneen ja vedit lämpökanaalin pihan poikki? Ja työmäärä ei muuttunut mihinkään ja edelleen täytyy sähköä käyttää poissaollessa.

      Eiköhän moisilla kaivamisilla ja rakentamisilla olisi saanut maalämmön kaivoineen ja ei tarvitsisi lämmöstä huolehtia ollenkaan. Säästyisi halkovaraston, toisen kattilahuoneen ym. tilat. Maalämpö olisi voinut mennä entiseen pannuhuoneeseen ja vanhan varaajan olisi saanut pois.

      Ja nyt kehuskelet polttavasi varmaan saastuttavimmalla kattilalla mitä maailmasta löytyy kumisaappaita ja renkaita!?! Miten on päästöjen laita ekologiseen maalämpöön verrattuna?

    • Kespes 25

      Nostellaan vähän tätäkin. Mitenkä "kespes puu kattila" onko kattila vielä toiminassa vai kesätauolla.
      Itellä kattila vielä jatkuvasti tulilla. Tarkoituskin on pitää niin kauan kun pelaa hyvin.
      Palamisilmamäärää pienensin kokeilumielellä aika paljon. Nyt kattilassa tuli palaa pienemmällä teholla kun aiemmin.

    • kespesillä

      Löytyykös tältä palstalta vielä kespes-kattilalla lämmittäviä?
      Itselläni on tuo kattila ja ihan kohtuu hyvin toiminut. Mites muilla?

      • Anonyymi

        Kyllä löytyy -80 luvun alussa tehtiin paikakunnan ensimmäiinen lämpökeskus
        Siihen hankitiin 20 kespes hakeen poltoon vähän käytettynä.
        Kerran kattila käytetiin tehtaalla paikauksessa.
        Vaihdion kattilan uuteen -98 joka oli jo 25 Kwh oli lisätty vähän tulipintoja.
        Muuten samat mitat.Hake siiloa on 3 metriä.niitä joutuu vaihtamaan useammin,nyt
        On tehty ruostumatomasta,mustasta tehty ei kestä kauaa,kun hikoilee sillä matkalla.
        Varaajaa ei ole,kun pelaa näinkin.
        Hyvä on ollut,kunnaliseen jäteen keräykseen en kuulu,kun roska pussi häviää hakeen
        Seassa.


      • Anonyymi

        Kespes meni puhki jännä talvena,mistäs saisi uuden?


    • kespesillä

      Kaikki ilmeisesti puusavotassa, kun niin hiljaista on :-D

      • lämpiää

        Kattiloita varmasti paljonkin käytössä, mutta käyttäjät ei ilmeisesti selaile tätä palstaa.


    • kerperi

      Kespes.. kitukattiloiden kuningas... kumisaappaat käryää... autonrenkaat antaa pitkään lämpöä... hieno laitos oikeissa käsissä.

    • Etsijä1993

      Kukahan mahtaa valmistaa nykyään?

      • Valmistaa

        Kauhametalli tai Jamegroup. Periaatteessa sama firmaa kummatkin.


      • Sieltä tietoa
        Valmistaa kirjoitti:

        Kauhametalli tai Jamegroup. Periaatteessa sama firmaa kummatkin.

        Tuolla masinistit.com sivustolla on juttua ollut kespes kattiloista. Muutenkin asiallisempi sivusto keskustella vaikkapa näistä lämmitys asioista, puuttuvat turhat pään aukojat sieltä.


    • päänaukoja

      No onhan tuo kespes juuri sellainen kitupolttokattila turha siitä on edes väitellä. Jos iso varastopesä ladotaan kerran päivässä täyteen ja sitä poltellaan katkokäynnillä ilman varaajaa niin mikä se sitten on. Tuollaisista kattiloista juuri tulee niitä valituksia ja niistä pitäisi päästä eroon. Tai ainakin laittaa varaaja perään ja sinne varata se kattilan lämpö. Puu ei sammu niin kuin öljypoltin kun kattila kuumenee liikaa, sinne se jää kytemään ja pakkohan sen kitusavun on jostain pois mennä. Ja piipustahan se menee naapureiden iloksi ja jopa omaksikin iloksi.

      • perus fysiikkaa

        Miten piipusta voi tulla savu ulos jos kattilaan ei mene ilma sisään?

        eihän pulloon voi puhaltaa tai sieltä imeä. joten jos piipusta tulee savua vaikka puhallin ei pyöri niin kattilaan pääsee jostain ilmaa eli siinä on ilmavuoto ja se pitää korjata.


    • kokemusta

      "Puu ei sammu niin kuin öljypoltin kun kattila kuumenee liikaa, sinne se jää kytemään ja pakkohan sen kitusavun on jostain pois mennä. Ja piipustahan se menee naapureiden iloksi ja jopa omaksikin iloksi"

      Kattila ei kuumene liikaa. Puhallin sammuu kun vesi vähän päälle 90 c. Ilmaläppä menee hiljalleen kiinni, eli polttaa palavat kaasut pois pesästä. Tässä vaihessa voi tulla muutama kiemura hormista. Varsinaisella taukojaksolla ei näkyvää savutusta.
      Jos pesässä on hehkuva miilu, kannattaa katsoa mistä saa ilmaa. Voi olla tiivisterikko luukussa tai läppä ei tiivis.

    • päänaukoja

      Kituuttajien palopuheita. Älkää jaksako jauhaa paskoo. Ja perus fysiikkaa on se että tuli ei syty uudelleen jos se on sammunut, niin kun väitätte. Kyllä kytevä kattila käryyttää. Laita palavia puunpaloja pulloon ja katso tuleeko savu ulos.

      • perus fysiikkaa

        Siellähän ne "palavat puunpalat" on kattilassa josta "pullo" muodostuu puhaltimen pysähtyessä ja olen katsonut ja todennut että savu ei tule ulos.

        kattilassa ei ole mitään kytemistä ja käryämistä kun se on tiivis. se vaan "sammuu". hiillos on tietysti todella kuuma joten se syttyy uudelleen kun puhallin taas käynnistyy ja pesään saadaan palamis ilmaa!

        ajan kanssa sammuu kokonaan jos puhaltimen ottaa pois päältä. 9 12 vastaisin että taukoaikana hiiltä ei polteta millään! se poltetaan puhallettavan palamisilman avulla sitten kun kattilatermostaatti pyytä tulta ja puhallin käynnistyy.


    • 9+12

      Puussa on yli 40 % painostaan happea erilaisissa sidoksissa ja vapaanakin. Se tarkoittaa sitä että kilossa kuivaa puuta on 13 moolia = n. 300 litraa happea. Tämä vapautuu kuumennettaessa ja aiheuttaa palamisen jatkumista vaikka ilmaa ei päästettäisi ollenkaan. Tämä happi riittää polttamaan 26 moolia = 13 g vetyä. Se on lähes 22 % puussa olevasta vedystä. Miten käy nyt sitten yhdisteistä vapautuvan hiilen kanssa? Millä hapella se poltetaan?

      • kokemusta

        Ehkä se puussa oleva happi käyttäytyy erilailla teoriatasolla kuin käytännössä kattilan tulipesässä..
        Sieltä ei nyt vaan taukojaksolla tule kitusavua piipusta, eikä sille mitään voi :-D
        Jos olisi jatkuva miilu. Kattila pikeentyisikin melko äkkiä tukkoon.

        Kuten tuossa toinen jo kirjoitikin, kattilan saa täysin sammutettua tekemällä taukojaksosta liian pitkän.


    • päänaukoja

      "Siellähän ne "palavat puunpalat" on kattilassa josta "pullo" muodostuu puhaltimen pysähtyessä ja olen katsonut ja todennut että savu ei tule ulos.

      kattilassa ei ole mitään kytemistä ja käryämistä kun se on tiivis. se vaan "sammuu". hiillos on tietysti todella kuuma joten se syttyy uudelleen kun puhallin taas käynnistyy ja pesään saadaan palamis ilmaa!"

      Todellakin vakuuttavaa... Kattila sammuu heti kun puhallin pysähtyy ja savun muodostuminen loppuu, mutta siellä on kyllä todella kuuma hiillos. He hee heeee.

      Yksi asia kuitenkin jäi epäselväksi? Mihin se savu menee jos ei tule ulos?

      • perus fysiikkaa

        ei se veitsellä leikaten sammu kuten öljy kattila vaan menee muutama minuutti että palaminen loppuu. pesässä on polttamatonta happea jäljellä ja kuuman piipun veto saattaa hetken aikaa pitää ilmaläppää raollaan.

        mutta sitten se loppuu ja kyllä. pesässä on todella kuuma hiillos mutta mustana eikä palamista tapahdu koska ei ole happea. vasta kun puhallin käynnistyy niin kuumuus sytyttää tulen uudelleen!

        savu pysyy kattilan sisällä ei se tule ulos koska kattilaan ei pääse sisään ilmaa joten ei sieltä savua voi silloin tulla ulos. jos kattilan tiivisteet on rispaantunut tai vastaavaa että ilma pääsee sisään niin silloin tulee piipusta savua ulos.


      • päänaukoja
        perus fysiikkaa kirjoitti:

        ei se veitsellä leikaten sammu kuten öljy kattila vaan menee muutama minuutti että palaminen loppuu. pesässä on polttamatonta happea jäljellä ja kuuman piipun veto saattaa hetken aikaa pitää ilmaläppää raollaan.

        mutta sitten se loppuu ja kyllä. pesässä on todella kuuma hiillos mutta mustana eikä palamista tapahdu koska ei ole happea. vasta kun puhallin käynnistyy niin kuumuus sytyttää tulen uudelleen!

        savu pysyy kattilan sisällä ei se tule ulos koska kattilaan ei pääse sisään ilmaa joten ei sieltä savua voi silloin tulla ulos. jos kattilan tiivisteet on rispaantunut tai vastaavaa että ilma pääsee sisään niin silloin tulee piipusta savua ulos.

        Ei sinne kattilan sisälle määräänsä enempää savua mahdu ja kyllä se jostain pyrkii ulos. Ja ei siellä mitään mustaa hiillosta pelkästään ole. On siellä palamatonta puutakin mukana jos ei ole palanut loppuun. Tuotahan voi jokainen kokeilla kotona. Laittaa takkaan tulet ja sitten teippaa parhaan palon aikana alumiiniteipillä kaikki ilmaräppänät kiinni. Ja sitten ulos katsomaan miten käy.

        Naurettavaa edes väittää tuollaista.


      • kokemusta
        päänaukoja kirjoitti:

        Ei sinne kattilan sisälle määräänsä enempää savua mahdu ja kyllä se jostain pyrkii ulos. Ja ei siellä mitään mustaa hiillosta pelkästään ole. On siellä palamatonta puutakin mukana jos ei ole palanut loppuun. Tuotahan voi jokainen kokeilla kotona. Laittaa takkaan tulet ja sitten teippaa parhaan palon aikana alumiiniteipillä kaikki ilmaräppänät kiinni. Ja sitten ulos katsomaan miten käy.

        Naurettavaa edes väittää tuollaista.

        Varsinaisella taukojaksolla arinan päällä on vain mustat hiilet. Tämän asia olen useita kertoja käynyt toteamassa.
        Hiilien päällä varastopesässä on x-määrä polttoainetta, joka ei kuitenkaan miilua ns. itsekseen.
        Viime kesänä laitellessa piippuun uutta pellitystä, kurkkasin samalla hormiin kun kattila ollut hetken tauolla. Taskulampulla näki pohjalle asti. Ei ollut silloin edes usvaa putkessa :-)

        Tyypillinen ilmavuotokohde kespeksessä on täyttöluukku (toki myös voi olla tuhka ja nuohousluukkukin) Tiiviste kovettuu ajan kanssa, kun siihen imeytyy varastopesästä tervaa ja kondenssivettä, eikä enää ole ilmatiivis. Vuodon huomaa myös jos kattilan käydessä tuhkaluukku on auki, niin täyttöluukun välistä karkaa savukiehkuroita.

        Toinen vuotopaikka on ilmapuhallin säätöläppineen. Puhaltimen saumat tulisi uutuudeltaan tiivistää massalla, myös sisäpuolelta muuten ei ole riittävän tiivis. Ilmaläpissäkin on melkoista toleranssia ollut valmistajalla. Millikin on liian iso rako. Siitä vuotaa helposti sen verran ilmaa, että saadaan miilu aikaan. Itse olen tästä asiasta tehdastakin huomauttanut. Toivottavasti ottavat opikseen.


      • perus fysiikkaa
        päänaukoja kirjoitti:

        Ei sinne kattilan sisälle määräänsä enempää savua mahdu ja kyllä se jostain pyrkii ulos. Ja ei siellä mitään mustaa hiillosta pelkästään ole. On siellä palamatonta puutakin mukana jos ei ole palanut loppuun. Tuotahan voi jokainen kokeilla kotona. Laittaa takkaan tulet ja sitten teippaa parhaan palon aikana alumiiniteipillä kaikki ilmaräppänät kiinni. Ja sitten ulos katsomaan miten käy.

        Naurettavaa edes väittää tuollaista.

        Ei sieltä voi tulla loputtomasti savua ulos jos sisään ei pääse yhtään ilmaa! ei pullosta pysty imemään loputtomasti ilmaa, savua tai mitään muutakaan pois.

        onhan siellä palamatonta polttoainetta vaikka kuinka paljon mutta koska se on palamatonta niin ei siitä mitään savuakaan synny. alapalo kattilassa vain pieni kerros osallistuu palamistapahtumaan.

        ja tauko aikana se palava kerros on mustana, ei siellä mikään hehku tai miilua kun happea ei ole. paloilma puhallin sitten sytyttää tulen uudellleen kun kattilatermostaatti kytkee jolloin hiilipedin kuumuus saa tulen taas syttymään.

        voihan sitä takalla kokeilla tietenkin. ilmansaanti täytyy saada suljettua täysin tiiviisti eli mistään millin raostakaan ei saa päästä ilmaa sisään. kyllä se sitten savun tulo loppuu.


    • 9+17

      Jokos Kespes on käyny EN-303-5 mukaisissa testeissä?

      • päästöt

        Testipapereilla ei muuten paljon talo lämpiä.. Kysy valmistajalta onko käynyt testeissä.


      • käytäntö opettaa
        päästöt kirjoitti:

        Testipapereilla ei muuten paljon talo lämpiä.. Kysy valmistajalta onko käynyt testeissä.

        niimpä. kaiken maailman laboratio olosuhde testi papereilla voi pyyhkiä vaikka persettä ei ne todista yhtään mitään siitä onko kattila käytännössä millainen käyttää ja miten toimiva.

        joku kattila josta on uutena ihanne olosuhteissa saatu vaikka millaiset paperit voi olla parin vuoden käytön jälkeen osoittautunut täysin paskaksi ja surkeaksi. taas jokin kattila mikä ei testissä niin ole menestynyt voi olla käytössä hyvä ja toimiva peli.


      • turhaakehumista
        käytäntö opettaa kirjoitti:

        niimpä. kaiken maailman laboratio olosuhde testi papereilla voi pyyhkiä vaikka persettä ei ne todista yhtään mitään siitä onko kattila käytännössä millainen käyttää ja miten toimiva.

        joku kattila josta on uutena ihanne olosuhteissa saatu vaikka millaiset paperit voi olla parin vuoden käytön jälkeen osoittautunut täysin paskaksi ja surkeaksi. taas jokin kattila mikä ei testissä niin ole menestynyt voi olla käytössä hyvä ja toimiva peli.

        Ha haa.. Kitupolttajat selittelee. Ostakaa kunnon kattila ja kunnon varaaja ja lopettakaa naapureiden savustus. Jotain vastuutakin tuohon puulämmitykseen. En kyllä ymmärrä miksi kyseistä kattilaa pitää noin kovasti kehua kun ei se ole ollut kovin hyvä kattila uutenakaan. Tarkoitetu lähinnä kaikenlaisen jättteen ja palavan materiaalin polttoon maatilojen sekapolttolaitteeksi.


      • kokemusta
        turhaakehumista kirjoitti:

        Ha haa.. Kitupolttajat selittelee. Ostakaa kunnon kattila ja kunnon varaaja ja lopettakaa naapureiden savustus. Jotain vastuutakin tuohon puulämmitykseen. En kyllä ymmärrä miksi kyseistä kattilaa pitää noin kovasti kehua kun ei se ole ollut kovin hyvä kattila uutenakaan. Tarkoitetu lähinnä kaikenlaisen jättteen ja palavan materiaalin polttoon maatilojen sekapolttolaitteeksi.

        Kun säädöt on kohdallaan, niin ei siinä paljoa savustella naapuria.
        En ole kellekään kehunut kattilaa, vaan sanonut että mulla se on pelannut kutakuinkin ok. Tuskin löytyy helpompaakaan kattilaa tuon tilalle.
        Kattilaa ei ole tehty pelkästään jätteen tai huonolaatuisen märän puun polttoon, vaikka moni sitä on varmasti kokeillutkin ja perään moittinut, ettei tämä toimi..


    • 19+5

      Kaksoispesäkattila ilman varaajaa toimii samalla tavalla kun Kespeskin, kun vesi nousee kuumaksi sulkee vedonrajoitin ilmansaannin. Puumäärä tosin on pienempi pannun sisäpuolella.

      Kyllä kespessin kannattaisi ehdottomasti käyttää kattila ulkopuolisten testeissä, sillähän olisi hyvä tuotetta mainostaakin jos systeemi toimii niin täydellisesti. Samalla myös ulkomaankauppaa voisi laajentaa kun monessa maassa ne vaaditaan.

      • kattilat2

        Perinteinen yläpaloinen kaksoispesäkattila ei toimi samanlailla kuin kespes.
        Kaksoispesäkattilan palamisilmaa säädetään mekaanisella vedonsäätimellä, eli vetoluukun asento on verrannollinen kattilan lämpötilaan. Kylmällä kattilalla luukku auki. Lämpöisellä kattilalla luukku pienellä.
        Tästä aiheutuu kitupolttoa. Pesä voi olla täynnä hehkuvia puita, joista pienellä ilmamäärällä miilutetaan palokaasut taivaan tuuliin. Oheistuotteena tervaa ja pikeä piipun tukkeeksi..

        Kespes on alapaloinen. Vaikka varastopesä on suuri, niin vain pieni osa polttoaineesta on palo/hiillosvyöhykkeessä.
        Kattilatermostaatti ohjaa paloilmapuhallinta. Asetus olla vaikka 82 c puhallin päälle ja 90 c katkaisee virran. Jne..

        Tuskin kukaan on väittänyt että edes kessu toimii täydellisesti, ei sellaista kattilaa olekaan missä ei mitään puutteitakin löytyisi! Aina löytyy jotain parannettavaa.


    • 12+7

      Normi kaksoispesäkattilassa noin 1/3 täyttömäärä on sopiva, silloin kokoluokkaa 20 litraa puuta maksimissaan on hiillostuneena, paljonkos Kespessin hiillostunut puumäärä on kerrallaan?

      • perus fysiikkaa

        Noin 50 litraa. ei ole kitupolttoa.


      • 20+3
        perus fysiikkaa kirjoitti:

        Noin 50 litraa. ei ole kitupolttoa.

        Ja hiillosmäärä tietysti riippuu teholuokasta. 15 kw on vähän vähemmän kuin 100 kw kattilassa :-)
        Kespes on vähän sellainen erikoiskattila. Se tehdään käsityönä. Noin puolet kattilasta on haponkestävää terästä. Sisäpuoli hitsataan puikolla kasaan.
        Ropotille kenties liian vaikea rakenne tehtäväksi.
        Tämän takia hinta ei ole halpis luokkaa. Tämänlaisen kattilan tai oikeastaan minkään kotimaan kattilan on vaikea kilpailla hinnassa halpatuonnin kanssa. Laadulla ja kestävyydellä voisimme kilpailla. Ulkomaan tuotteista kun ei ole täällä pitkäaikaisia käyttökokemuksia.
        Tällainen pieni valmistaja on joustava. Varastoon kun ei liiemmin tehdä tavaraa, niin tilaaja saa varustukseltaan sellaisen kattilan kuin haluaa ja sellaiseksi kuin se on mahdollista ja järkevää tehdä.
        Kespes lienee kuitenkin yksi vanhimmista kattilamerkeistä, jota vielä tehdään täällä. Ihan hyvä saavutus!


    • 7+12

      Kuinkas usein muut vaihtelee tuota täyttöluukun, eli kespesin kannentiivistettä. Olen noin kerta vuodessa vaihtanut. Tahtoo mennä vanhemmiten koppuraksi ja alkaa vuotamaan.

      • 16+15

        Juu, eikä tuo tietysti mikään iso ongelma ole. Tiivistenarua saa maailmalta hommattua ja vaihto vie puolentuntia-tunnin verran. Vaihdon ajoitus esim. lauhaan aikaan, jolloin kattilan voi sammuttaa hetkeksi, eli polttaa tyhjäksi.
        Sinne naruun imeytyy varastopesän tervahöyryt ja kondenssi.


    • Anonyymi

      Onko kellään kespes 15 käyttöohjetta tallessa. Menin ostamaan talon, jossa sekä öljy ja puunpoltto mahdollisuus. Käyttöohjeet on hukassa. En ymmärrä, mistä luukusta otetaan tuhkat pois.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.

      Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.
      Terveys
      318
      7504
    2. Viiimeinen viesti

      Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill
      Suhteet
      66
      2166
    3. Mikä olisi sinun ja kaivattusi

      Tarinan kertovan elokuvan nimi?
      Ikävä
      176
      1830
    4. epäonnen perjantain rikos yritys

      onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä
      Kajaani
      16
      1372
    5. Onko kaivattusi täysin vietävissä ja

      vedätettävissä?
      Ikävä
      112
      1287
    6. Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"

      Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1241
    7. Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa

      - Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 18
      Maailman menoa
      170
      1221
    8. RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.

      Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j
      Puolanka
      55
      1161
    9. Kirjoitin sinulle koska

      tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j
      Ikävä
      41
      1081
    10. Martina pääsee upeisiin häihin

      Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      290
      1019
    Aihe