Millainen mahtaakaan olla päiväkotiapulaisen työnkuva eri päiväkodeissa, niin kunnallisella kuin yksityiselläkin puolella. Mitä työehtosopimusta noudatetaan? Mikä on palkkaus? Olen itse miettinyt alaa, mutta en ole perillä työtehtävistä. Onhan päiväkodeissa jo hoitajat jotka vaihtavat vaipat ja tekevät muunkin hoitotyön ja opettajat , jotka opettavat. lapsia. Mitä jää päiväkotiapulaiselle? Saako apulainen tuurata edellämainittuja?
Päiväkotiapulaisen työnkuva
27
14533
Vastaukset
- Lh vm-85
Meillä päiväkodeissa työskentelee päivähoitoavustajia, jotka kaikki ovat entisiä perhepäivähoitajia ja siihen kurssin saaneita. He toimivat lapsiryhmissä, lähinnä pienten puolella, mutta ovat tarvittaessa avustavana henkilökuntana myös isoilla ja eskarissa. Eli lto:n tai päivähoitajan tiimikaverina tekemässä perustyötä - vaipanvaihtoa, pukemista, perushoitoa. Osallistuvat tiimipalavereihin, mutta eivät esim. vasu-keskusteluihin. Lähes kaikessa mukana siis.
Sitten meillä on erikseen keittiössä ravitsemustyöntekijä, jolle kuuluu ruokahuolto ja siivous yhdessä päiväkotiavustajien kanssa.
Kysy paikalliselta päiväkodinjohtajalta, miten teillä päin hommat on järjestetty.- toinen utelias
Oletko yksityisellä vai julkisella puolella? Ovatko työt erilaisia yksityisissä päiväkodeissa?
- L T O
Sellaista nimikettä ei ainakaan kunnallisella puolella enää olekaan kuin päiväkotiapulainen. Nykyään on päivähoitotyöntekijät ent. laitosapulaiset.
Työnkuva heillä olla tarvittaessa apuna lapsiryhmässä; pukemassa, riisumassa, syöttämässä, vaatehuollossa jne. Kasvatusvastuuta heillä ei ole.
.- Näin se on
Lto:lle
Kasvatusvastuu on jokaikisellä päiväkodin työntekijällä tittelistä riippumatta. On tilanteita, joissa tätä vastuuta täytyy kantaa sen, joka tilanteen ensiksi näkee tai kokee ja se joku voi esim. olla laitosapulainen, keittiöhenkilökuntaa, talonmies... - pklainen
Näin se on kirjoitti:
Lto:lle
Kasvatusvastuu on jokaikisellä päiväkodin työntekijällä tittelistä riippumatta. On tilanteita, joissa tätä vastuuta täytyy kantaa sen, joka tilanteen ensiksi näkee tai kokee ja se joku voi esim. olla laitosapulainen, keittiöhenkilökuntaa, talonmies...Selvennykseksi: Ihan virallisesti kasvatusvastuulla tarkoitetaan sitä, että voi olla yksin ryhmän kanssa ja on vastuussa (siis vaikka syytteessä) jos lapsille tapahtuu jotain.
- kunniakellekuuluu
Tottakai vastuu on kaikilla, mutta kasvatusvastuuta ei ole ns. laitoshuoltajilla eli heitä ei voi laittaa yksin ulos lasten kanssa eikä myöskään jättää yksin lapsiryhmän kanssa. Tottakai vessassa voi käydä ja pienen hetken olla itsekseen (riippuu hyvin paljon henkilöstä, meillä voi, ihana apulainen meillä). Meillä hän vastaa meidän ja toisen päiväkodin pyykkihuollosta, pesuaine- ja paperitilauksista, käy ihan vapaaehtoisesti auttamassa lapsiryhmissä mm. pukemistilanteissa, vaihtaa liinavaatteet sänkyihin ja välillä on ryhmässä apuna, jos joku on pois, mutta ei siis ole yksin lapsiryhmän kanssa tai vastaa opetuksesta, vaan on avustavana henkilönä, mutta osallistuu päiväkodin arkeen lähes kuin muutkin. Meillä tosi joustava ja osaava, kaikin puolin ihana laitoshuoltaja tai apulainen, en hänen virallista titteliään tiedä. Ja tämä siis kunnallisessa.
- wölngkw
Meillä kunnallisessa pk:ssa pk-apulainen vastaa liki kaikesta siivouksesta (siis lattiat, vessat, pyykit jne.), ja näiden töiden lisäksi avustaa etenkin pienten ryhmässä, mutta tarvittaessa isommillakin. Sijaistaa myös joskus esi. lomalla tai muuten poissa olevaa kasvattajaa.
- pklainen
Tuo päiväkotiapulaisen/päiväkotityöntekijän työnkuva vaihtelee tosi paljon riippuen paikasta.
Voi esim. olla joku näistä:
-avustaa pelkästään tietyssä lapsiryhmässä
-kiertää avustamassa eri ryhmissä vähän riippuen, missä on painetta
-avustaa lapsiryhmässä ja siivoaa
-auttaa keittiössä, hoitaa vaatehuoltoa ja avustaa lapsiryhmässä
-hoitaa vaatehuoltoa, siivoaa ja auttaa keittiössä, ehkä välillä auttaa lapsia pukemisessa
Varsinaisia kelpoisuusehtoja näihin hommiin ei ole, paitsi että mahdollisiin keittiöhommiin vaaditaan hygieniapassi. - Näinhän se ei ole
Kasvatusvastuulla ei tarkoitetakaan tilanteita,"joita joku ensiksi näkee".., vaan lain ohjeistamaa ja mukaista vastuuta. Vastuussa ei siis koskaan voi olla lapsiryhmässä porukka joka koostuisi esim. talonmiehestä, keittäjästä tai laitosapulaisesta.
Kannattaa ottaa ensin selvää, ennenkuin täällä kirjoittelee mitä sattuu.
Laitosapulainen/pk.apulainen voi toimia lastenhoitajan tai lastentarhanopettajan rinnalla ryhmässä, mutta ryhmässä lainmukainen vastuu on aina lastenhoitajalla tai lastentarhanopettajalla.
Pääsääntöiset työt ovat lapsiryhmässä avustaminen, vaate-ja pyykkihuolto, mahdollisesti keittiö- ja siivoustyöt. Kunta-alalla noudatetaan KVTES:ä. - 7+18
hahaaaa :D..just oltiin toisen pka.n kanssa iltapäivä kahestaan ryhmässä.siinäpä sitä kasvatusvastuuta taas on ;)
- Tee työsi
Niinpä niin! Nämä "oikeasti kasvatusvastuulliset" lto:t ja lh:t ovat mestareita luistamaan noista vastuistaan. Ne suunnittelut ja tietokonehommat ovat tärkeämpiä kuin ryhmässä pysyminen. Poikkeuksiakin on, mutta suuntaus on ikävä kyllä tämä meidänkin päiväkodissa.
- aliarvostettuasyystäkin
Lto:ita nolottaa, kun tuli kouluttauduttua alalle, jonka "opit" jokainen vanhempi, jolla on lapsia osaa luonnostaan tai muuten oppii nopeasti. Yleesä fiksuimmat LTO:t kouluttautuvat äkkiä muihin ammatteihin.
- Anonyymi
aliarvostettuasyystäkin kirjoitti:
Lto:ita nolottaa, kun tuli kouluttauduttua alalle, jonka "opit" jokainen vanhempi, jolla on lapsia osaa luonnostaan tai muuten oppii nopeasti. Yleesä fiksuimmat LTO:t kouluttautuvat äkkiä muihin ammatteihin.
Huomattu on itsellä 3 erityislasta ja mutta ei siltikään oo sanan valtaa vaikka tietää asioista paljon enemmän ja miten käyttäytyä eri tilanteissa Nyt siis teen pk apua vaikka olen palkkahallinon merkonomi.
- Anonyymi
Tee työsi kirjoitti:
Niinpä niin! Nämä "oikeasti kasvatusvastuulliset" lto:t ja lh:t ovat mestareita luistamaan noista vastuistaan. Ne suunnittelut ja tietokonehommat ovat tärkeämpiä kuin ryhmässä pysyminen. Poikkeuksiakin on, mutta suuntaus on ikävä kyllä tämä meidänkin päiväkodissa.
Siinäpä luistaavat vastuustaan, mutta jos jotain sattuu he ovat aina vastuussa tilanteista , joissa jotain tapahtuu. Palkkakin määräytyy vastuutehtävien mukaisesti.
- ¤=¤
Niin.Viime kädessä vastuun kantaa aina päiväkodin johtaja.Tietyn kokoisessa ryhmässä täytyy olla tietty määrä aikuisia, tietyistä ammattiryhmistä.Ryhmäkoko voi tilapäisesti ylittyä hetkellisesti, ja näköjään jossakin voi olla pk.apulaiset itsekseen lapsiryhmän kanssa.
Lto:t ja lh:t eivät voi laistaa vastuustaan, pääsääntöisesti se on heillä aina vaikka olisivatkin palaverissa ja esim. laitosapulainen olisi tämän ajan nukkarissa.
Kun täällä kierretään tätä vastuu sanaa, niin sehän tarkoittaa lainmukaista vastuuta.
Omassa talossani en koskaan laittaisi kahta pk.apulaista pääsiäispyhänä enkä muutenkaan itsekseen hoitamaan koko ryhmää.Eivätkä he siihen suostuisikaan, eikä heidän tarvitsekaan.Heillä on siitä ihan oikeus kieltäytyä.
Puoli tuntia on varmaan maksimi minkä ovat toisinaan itsekseen olleet, jos aamun aikaisina hetkinä on tullut vain 1-2 lasta. Tästäkin tavasta on nyt luovuttu, ja ensimmäinen työntekijä on aina lh tai lto. - 7+18
kyse ei ollut pääsiäisen pyhästä,vaan tavallinen iltapäivä jossa 8 alle 3-vuotiasta.ja juu olimme yli puolitunti kaksin toisen pka.n kanssa.
- kokemus 25 v.
Nyt taitaa olla puurot ja vellit sekaisin näissä päiväkodeissa joista kirjoittelette. Päiväkotiapulaisia ei ole ollut enää 90-luvun jälkeen.Päivähoitoavustajia kyllä on,,mutta heilläkin on kahdenvuoden koulutus...ei kurssia,,niinkuin entisillä päiväkotiapulaisilla jotka aikoinaan pääsivät lastenhoitajaksi suoraan kuukauden kurssin jälkeen.Laitosapulaisia on päiväkodeissa joille kuuluu sovitut siivous,vaatehuolto ym. heidän toimenkuvaansa kuuluvat tehtävät.Päivähoitoavustaja saadaan päiväkotiin silloin jos ryhmässä on lääkäriltä diaknoosin saanut lapsi.Päivähoitoavustajat on palkannut ko., kunnan kuntoutustoimi
ja se edellyttää että avustaja toimenkuva kohdistuu yhteen tai useampaan lapseen ryhmässä (riippuu diaknoosin saaneen lapsen ongelmasta,jos vaikeasti vammainen hän saa henkilökohtaisen avustajan)Päivähoitoavustajaa ei voi siirtää toisiin ryhmiin sairasloman paikkaajaksi eikä apulaiseksi jos avustajalle nimetyt lapsi/lapset ovat paikalla .Päivähoitoavustajan tehtäviin kuuluu niiden lasten jotka ovat nimetty avustajalle niin heidän ohjaus,tukeminen,ja avustaminen (ei auttaminen) Riippuu lapsen tarpeista miten häntä tuetaan eritehtävissä ja asioissa.Kysy lisää jos haaveilet koulunkäynti/ph-avustajan toimenkuvasta. - anjuska1
onko kuntouttava työtoiminta teidän mielestä sama asia ku päiväkoti apulainen
- Jostätätarkoitat
Sinnehän näitä väkisintyöllistettyjä laitetaan.
Kertokaa mulle mikä on päiväkoti apulainen raha palkka ite en saa kun 9 euroa kulu korvaukseksi lasketaan onko se oikein Kysyn vaan
- lastentarhankyttä
Täälläpäin homma menee niin, että kunnalla on kasvatusvastuulliset suoraan kunnan palkkalistoilla. Hoitavat lapset ja kurahousut ja pienemmät pyykit, jotka ei mene pesulaan. "Laitosapulaiset" ovat kunnan osittain omistaman firman palkkalistoilla ja hoitavat vain ruuat ja siivoukset ja isot pyykit mm. lakanat pesulaan. Heillä on tosi tiukkaan mitoitettu työaika, eikä yhtään ylimääräistä aikaa, jotta ehtisivät lasten kanssa olla. Ryhmä-ja hlökohtaiset avustajat sitten tietysti omilla työnkuvillaan ja heiltä saattaa irrota aikaa auttaa kurahousurallissa / ulkoilussa käytettyjen juomamukien tiskaamisessa jne. "ylimääräisissä" hommissa. 9€/pvä on sitten kuntouttavassa työtoiminnassa ihmisiä ja heidän kanssaan periaatteessa pitäisi tehdä niitä juttuja, jotka edistävät heidän kuntoutumistaan. Käytännössä pukevat, siivoavat, pesevät kuriksia ja leluja ja tekevät kaikkea sitä, mitä laitosapulaiset tekivät silloin kun heitä vielä oli lapsiryhmissä lasten kanssa.
- epäilenpä
Miten peseminen ja siivoaminen edistää esim pitkäaikaistyöttömän jolla ei mitään elämänhallinta/mt-ongelmia? Muutama ammattitutkinto ja suht vaativa työhistoria takana. Vieläpä sillä 9€/päivä.
Minusta se masentaa, lannistaa ja syö itsetuntoa ja aiheuttaa sitä elämänhallinnan puutetta jota alunperin ei ollut.- Turhanpanttina
Edistää siten, että voi tuntea tekevänsä jotain hyödyllistä elämässään.
- Anonyymi
Turhanpanttina kirjoitti:
Edistää siten, että voi tuntea tekevänsä jotain hyödyllistä elämässään.
Pakottamalla ja uhkakaranteenin pelossa ihminen ei voi tuntea tekevänsä mitään hyödyllistä vaan ihmisen koko elämän hallinnan ja mielekkyyden: yhteiskunnassa mukana olemisen kokemuksen saa yksilöidyillä, asiakasta kuuntelemalla räätälöityjä "urapolkuja".
Rankaisu menttaliteetti luo vain negatiivisia asenteita...hyväksikäyttöä, huonoa arvostusta ulkoa päin sekä asiakkaan omassa mielessä kakkosluokan kansalaisen tunnetta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pakottamalla ja uhkakaranteenin pelossa ihminen ei voi tuntea tekevänsä mitään hyödyllistä vaan ihmisen koko elämän hallinnan ja mielekkyyden: yhteiskunnassa mukana olemisen kokemuksen saa yksilöidyillä, asiakasta kuuntelemalla räätälöityjä "urapolkuja".
Rankaisu menttaliteetti luo vain negatiivisia asenteita...hyväksikäyttöä, huonoa arvostusta ulkoa päin sekä asiakkaan omassa mielessä kakkosluokan kansalaisen tunnetta.Kaikki työ on yhtä arvokasta, maksettiinpa palkkaa tai ei. Päiväkodissa on eri koulutuksen saaneita ihmisiä, joilla on erilainen tausta; työkokemus, harrastukset, terveys, luonne, etnisyys, identiteetti tai uskonta. Kaikki tekevät yhdessä samaa työtä. Toiminnasta aiheutuvat sotkut on jokaisen toimintaan osallistuneen vastuulla. Eli ruokailun ja nukkumisen ja ulkoilun aiheuttamat sotkut on kaikkien vastuulla. Opetuksen aiheuttamat lastentarhanopettajan vastuulla siis. Jos opetusta antaa lastenhoitaja, on se hänen vastuullaan. Myös päiväkotiapulainen voi opettaa lapsia. Myös voidaan kuka tahansa määrätä tekemään yhdellä lauseella mitä työtä tahansa. Vastuunlaistamisesta ei ole kyse, kun tehtäviä jaetaan. Vaan silloin, jos ei tee, mitä pyydetään. Kannattaa sopia keskenään töistä. Toki riitatilanteissa vastaava voi määrätä työtehtävät. Kyllä jokaisella on vakuutus päiväkodissa, niin lapsilla kuin aikuisilla. Jos jotain sattuu jollekin, on kaikki yhdessä vastuussa. Kyllä kannatta huolehtia muista.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kaikki työ on yhtä arvokasta, maksettiinpa palkkaa tai ei. Päiväkodissa on eri koulutuksen saaneita ihmisiä, joilla on erilainen tausta; työkokemus, harrastukset, terveys, luonne, etnisyys, identiteetti tai uskonta. Kaikki tekevät yhdessä samaa työtä. Toiminnasta aiheutuvat sotkut on jokaisen toimintaan osallistuneen vastuulla. Eli ruokailun ja nukkumisen ja ulkoilun aiheuttamat sotkut on kaikkien vastuulla. Opetuksen aiheuttamat lastentarhanopettajan vastuulla siis. Jos opetusta antaa lastenhoitaja, on se hänen vastuullaan. Myös päiväkotiapulainen voi opettaa lapsia. Myös voidaan kuka tahansa määrätä tekemään yhdellä lauseella mitä työtä tahansa. Vastuunlaistamisesta ei ole kyse, kun tehtäviä jaetaan. Vaan silloin, jos ei tee, mitä pyydetään. Kannattaa sopia keskenään töistä. Toki riitatilanteissa vastaava voi määrätä työtehtävät. Kyllä jokaisella on vakuutus päiväkodissa, niin lapsilla kuin aikuisilla. Jos jotain sattuu jollekin, on kaikki yhdessä vastuussa. Kyllä kannatta huolehtia muista.
Kannattaa huolehtia myös itsestään.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kaikki työ on yhtä arvokasta, maksettiinpa palkkaa tai ei. Päiväkodissa on eri koulutuksen saaneita ihmisiä, joilla on erilainen tausta; työkokemus, harrastukset, terveys, luonne, etnisyys, identiteetti tai uskonta. Kaikki tekevät yhdessä samaa työtä. Toiminnasta aiheutuvat sotkut on jokaisen toimintaan osallistuneen vastuulla. Eli ruokailun ja nukkumisen ja ulkoilun aiheuttamat sotkut on kaikkien vastuulla. Opetuksen aiheuttamat lastentarhanopettajan vastuulla siis. Jos opetusta antaa lastenhoitaja, on se hänen vastuullaan. Myös päiväkotiapulainen voi opettaa lapsia. Myös voidaan kuka tahansa määrätä tekemään yhdellä lauseella mitä työtä tahansa. Vastuunlaistamisesta ei ole kyse, kun tehtäviä jaetaan. Vaan silloin, jos ei tee, mitä pyydetään. Kannattaa sopia keskenään töistä. Toki riitatilanteissa vastaava voi määrätä työtehtävät. Kyllä jokaisella on vakuutus päiväkodissa, niin lapsilla kuin aikuisilla. Jos jotain sattuu jollekin, on kaikki yhdessä vastuussa. Kyllä kannatta huolehtia muista.
Jos jotain sattuu jollekin, kaikki eivät ole vastuussa, vaan asianosaiset.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi962484Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap282326Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen191998Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663831601- 1071518
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1621277Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2571062- 71994
- 78939
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha177918