Antti Tuuri "Rauta-antura"

Antti Tuurin teksti on niin helppolukuista, että sitä lukiessaan unohtaa sen vankan asiaperustan. Niin nytkin, "Rauta-antura" meni minulta vajaassa päivässä. Tuuri purkaa kirjassaan ison joukon legendoja ja YYA-ajan neuvostomielistä propagandaa "Lapin sodasta".

Kuten tavallista, näkökulma on rivimiehen tasalla, mutta se on harhaa; myös kokonaisuus ja saksalaistenkin näkökulma tulevat esiin. Kuvaus saksalaisten tarkoituksella jälkeensä jättämän viinavaraston demoralisoivasta vaikutuksesta suomalaisiin on rajua tragikomiikkaa.

"Saksalaisten morsiamet" saavat kirjassa oman äänen. Kaksinaismoraali, jolla heidät tuomitaan, viiltää. Niinkuin totuus yleensäkin.

Taattua Tuuria kirjallisuuden ja (sota)historian ystäville.

2

296

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • alvari.raappavaara

      Ehdit ensin, onneksi olkoon.
      Sain Rauta-anturan luettua just edellisenä yönä, kun Tuuri Kirjamessuilla kertoi teoksen taustasta. 19-vuotiaan minähenkilö Heikki Ojalan kokemukset perustuvat paljolti Tuurin enon sotakokemuksiin. Omin käsin hän kaiversi reiän, jota kautta Siilasvuon sotasaaliskonjakit valutettiin parempaan tai ainakin useamman käyttöön.
      Samanaikaisesti syntyi pikku-Antti jossain Kauhavalla.
      Myös Iiläisten veteraanien kertomuksista on ammennettu. Tyyli on tuttua Tuuria, kaikki suodattuu minähenkilön kautta, mutta kuten sanot isotkin asiat tulevat hyvin esiin.
      Traagisin hahmo lie vaimoaan hylättyjen saksalaismorsianten joukosta etsivä pappi. Kuinkahan siinäkin kävi lopulta, jää vaivaamaan. Tuleeko germaanien polkemasta kunnon ruustinnaa, kuten miehet epäilevät.
      Yhteen nimeltä mainittuun hahmoon, Simon pappiin, olen törmännyt reaalimaailmassakin. Vietti eläkepäiviä Oulussa 80-luvun alussa ja sattui omistamaan silloisen työsuhdeasuntoni. Kyllä Suomi on pieni.

      Tuuria lainaten: Tornion takavarikoitujen viinapullojen rikkominen ratapenkkaan oli monelle sodan traagisin kokemus. Tuhansia litroja valumassa pikkuhiljaa Tornionjokeen, huuhdellen mennessään rantapenkan ruumiiden viimeiset veret. Niin suuri oli saksalaisten jättämä varikko, vaikkei likikään kaikkia saatu pois aktiiveilta evakuoitsijoilta.
      Jotain samaa tässä on kuin Kylmien kyytimiehessä. Miten säilyttää inhimillisyys epäinhimillisissä olosuhteissa.

      Luulen tietäväni Lapin sodasta aavistuksen. Isäni oli samaa -25 syntyneitten ikäluokkaa, joka ehti Kannakselle ja lähetettiin sitten Pohjoiseen ex-aseveljiä karkoittamaan. Hän kulki vain paljon ylemmäs jokivartta, aina seuraavan vuoden pääsiäiseen asti.

    • 013korva

      Tuurin kirjojen taso on laskenut kuin lehmänhäntä.Pelkkää:juotiin kahvit,mentiin syömään,tehtiin nuotio.Kyllä pitäs tajuta millon lopettaa kirjojen kirjoittamisen,jos ei oo mitään asiaa.Mutta nimihän myy.Kaikki rahat pois.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1887
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1574
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1296
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1232
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1196
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1160
    Aihe