yli 300 euron yhtövastike????

ekaasunto

eli katselen tässä asuntoja, ja hämmennyin tyystin tästä eräästä asunnosta.
kerrostalo reilu 80 neliötä joka rakennettu vuonna 1957
hoitovastike 280 €
rahoitusvastike 25 €

Neliöhinta on ihan hyvä, oikeastaan melko halpa, mutta myös hämmennyin kun velaton hinta ja myyntihinta on sama mutta silti on rahoitusvastike.

Onko tämä nyt ihan normaalia, mistä korkea yhtövastike voi johtua? Kuullostaa jotenkin omaan korvaan tosi hämärältä, vai kuvittelenko vain?

17

3764

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nou hätä

      Ainakin PK-seudulla vanhojen talojen vastikkeet ovat päälle 4 €/m²,kk, joten ihan normaali tuo on. Kaikenlaista pikku korjausta riittää wanhoissa taloissa, eikä muutaman tonnin ... kymppitonnin juttuja varten kannata alkaa erillisiä lainoja järjestelmään.

      25 €/kk rahoitusvastike = yhtiölainaa on muutama tonni asuntoa kohti ja kaikkiaan muutamia kymppitonneja (olettaen, ettei laina-aikaa ole vedetty ihan tappiin). Tämäkin on katsottu niin pikku summaksi, ettei ole alettu summaa pilkkomaan huoneistokohtaisiin velkaosuuksiin & antamaan asukkaille mahdollisuutta maksaa oma osuutensa kertalaakista pois. Tästäkin kun tulee aika tavalla paperinpyöritystä isännöitsijälle ja hallitukselle.

      Elä piittaa yhtiövastikkeesta, vaan selvitä, onko talossa tarpeelliset remontit tehty ja onko vielä mitään isompia juttuja edessä. 700 €/m² putkiremontti vetäisee vastikkeet ihan uusille lukemille...

    • Lirpukkainen

      Tuossa vastikkeessa ei ole mitään kummallista. 3,50 euroa neliöltä on aika lailla tavanomainen taso nykyisin. Isossa asunnossa on paljon neliöitä.

      55 vuotta vanhassa talossa olennaisin kysymys vastikkeen kannalta on, onko putkiremontti tehty vai ei. Jälkimmäisessä tapauksessa se on tulossa hyvin pian ja sen jälkeen rahoitusvastike on helposti yli 300 euroa.

    • Normaali...

      Kuten edelliset sanoivat, niin tuo yhtiövastike ei edes ole korkea.

      Silloin todella pitäisi huolestua, jos vanhassa talossa olis todella alhainen hoitovastike, eikä rahoitusvastiketta ollenkaan (=yhtiöllä ei velkaa).
      Silloin todennäköisesti kaikki remontit tekemättä, ja pommi tikittämässä, eli kaikki suuret remontit tulevat kerralla pakon edessä.

      • .....

        Yhtiöllä voi olla myös vuokratuloja (asuintalossa sijaitsevat liiketilat ja yhtiön omistamat vuokrahuoneistot) joilla katetaan kuluja, ja vastikkeet sen takia pienet.


    • huhhuh mitä lukuja

      Olenpa onnellinen,kun asun ok-talossa.

      SIis 280€ vuokra vaikkapa 450€/kk. Tuotapa se sitten onkin mukava maksaa maailman tappiin.

      Kulut ne on ok-talossakin,mutta ei missään nimessä 730€ joka kuukausi.

      • Mitä ?

        Ei hän vuokrasta kysynyt en ymmärrä pointtiasi.


      • Siis mikä vuokra?

        Taidat olla lukutaidoton omakotiasuja, koska aloittaja ei ole puhunut vuokrasta mitään.


      • puhkaisen kuplasi

        Jooei. Mutta mitä 60-luvun lopun OK-alueella touhua katselin, niin saattaa nuo kertaerät olla vähän suurempia, esim

        - tasakaton muuttaminen harjakatoksi (vain muutama tapaus)

        - öljykattilan uusiminen

        - vesikaton (loiva harjakatto) korjaus, keittiön tai pesutilan uusiminen, jonka yhteydessä paljastuukin kosteusvaurio lattiarakenteista/väliseinistä -> kymppitonnin korjausbudjetti paisuukin väh. 50 tonniin (käytännössä kaikissa noissa 60-luvun OK-taloissa kävi näin)

        Nämä siis noin 40 vuoden ajanjaksolla eli putkihommat vielä edessä!

        Rintsikoiden kanssa taas on 100 tonnin korjausbudjetti ihan normisuoritus. Näissäkin tarkoitus on yleensä ollut tehdä vain kevyt remppa, mutta kun paikkoja avataan rupeaakin löytymään vähän lisää laitettavaa.

        Jos korjaukset jättää väliin, talo on 40 vuoden ikäisenä enää puskutraktoria vaille. Tästäkin on esimerkkejä.

        Nyt olisi OK-ladon vajukin sopiva aika kokeilla, mitä tulee "lähes ilmaisen" OK-asumisen hinnaksi, kun verojen, energiakulujen yms. lisäksi maksetaan 50-100 tonnin remonttilainaa.


      • .......

        tyhmä, ei omassa asunnossaan asuja maksa vuokraa kenellekään, vastikkeella katetaan kulut.


    • halpa se on

      Halpa vastike noin isosta asunnosta. Minulla on 58,5 kaksio ja vastike on 318,60€kk siitä 57€ on rahoitusvastiketta. Tosin tähän kuuluu myös vesi ja sähkö.
      Remontteja on tehty ja tehdään lisää...

    • 29,90e

      Katso huviksesi esim. jokakoti.fi, etuovi.com tai oikotie.fi osoitteista myytäviä asuntoja. Niissä mainitaan kerrostaloasuntojen kohdalla aina nuo yhtiövastikkeet myöskin. Itse asun 60-luvun kerrostalokolmiossa, neliöitä noin 75 ja yhtiövastike on noin 330 euroa/kk, mikä on ihan normaalia. Yhtiövastikkeella maksetaan esim. yleisten tilojen valaistukset ja muu sähkönkulutus, lumenluonnit, nurmikonleikkuut, rappukäytävien siivoukset, roskisten tyhjennykset, isännöintitoimiston laskut, pikkuremontit jne.

      Jos taloyhtiössä on kaukolämpö, niin silloin et maksa mitään lämmityksestä, vaan se sisältyy siihen yhtiövastikkeeseen. Taloyhtiö sitten puolestaan maksaa Fortumille koko kiinteistön lämmityksestä aiheutuvan laskun.

      Rahoitusvastike tarkoittaa sitä, että yhtiössä on teetetty joku remontti, johon rahaa ei ole riittänyt pelkästä yhtiövastikkeesta. Tyypillisesti esimerkiksi putkiremonttia tai julkisivuremonttia varten taloyhtiö hakee pankkilainaa, jolla remontti kustannetaan. Taloyhtiön osakkaat sitten maksavat tuota pankkilainaa pois rahoitusyhtiövastikkeen muodossa esim. 10 vuoden ajan. Tyypillisesti tuota rahoitusvastiketta voi maksaa 1 tai 2 kertaa vuodessa isompana eränä.

      Rahoitusvastike ei ole mikään ongelma. Pääasia on se, että taloyhtiö on hyvässä kunnossa ja sitä halutaan hoitaa ja pitää siitä huolta. Kamalampaa olisi taloyhtiö, jossa ei haluta tehdä mitään, jolloin rakennus alkaa rapistua (esim. katto vuotaa, ikkunat vuotavat ja sen vuoksi lämmityslaskut ovat isot, ilmanvaihto ei toimi, homeongelmaa).

      Kannattaa selvittää taloyhtiöstä se, että mitä remontteja siihen on tehty ja mitä remontteja on odotettavissa, jotta tietää taloudellisesti varautua niihin. Moni pelkää putkiremonttia, mutta jos samassa yhteydessä tulee täydellinen kylpyhuoneen uudistaminen, niin varsinkin moni naisihminen tykkää, kun saa valita kaakelit omaan makuun sopivaksi ja saa sillä tavalla ihan tuliterää omaan kotiin.

    • 15-15

      Kukaan tässä ketjussa ei lukenut aloitusta.

      Kysymys oli, miten voi olla rahoitusvastiketta jos velaton hinta ja myyntihinta ovat samat.

      Vastaus: ei mitenkään.

      • saako kerätä

        Onko mahdollista kerätä rajoitusvastikkeella rahaa etukäteen säästöön? Silloinhan tuo tilanne olisi mahdollinen, kerätään rahoitusvastiketta, mutta ei ole velkaa.


      • tavallinenasdfadsf

        Lueppa itse mitä kysyttiin.

        "Onko tämä nyt ihan normaalia, mistä korkea yhtövastike voi johtua? Kuullostaa jotenkin omaan korvaan tosi hämärältä, vai kuvittelenko vain?"

        Kysyttiin syytä korkeaan yhtiövastikkeeseen ja sitä että onko se hämärää.

        Asunnon omistaja tai isännöitsiä osannee parhaiten kertoa millä korkea vastike selittyy.... eikä se edes ole niin kovin korkea.


      • Hmmjoo....
        saako kerätä kirjoitti:

        Onko mahdollista kerätä rajoitusvastikkeella rahaa etukäteen säästöön? Silloinhan tuo tilanne olisi mahdollinen, kerätään rahoitusvastiketta, mutta ei ole velkaa.

        On mahdollista ja fiksut yhtiöt sen tekevätkin. Perittävä rahoitusvastike tulee olla korvamerkitty johonkin tulevaan korjaukseen. Esim. tulevaa julkisivuremonttia tai parvekeremonttia varten. Tietyn määrän voi myös kerätä yllätyshuoltoja varten.


    • niuho maksaja

      Opettele lukemaan..
      Lue tarkkaan taloyhtiön menot..

      Yleensä muutama asukas istuu hallituksessa ja rahastaa kokouspalkkiota ja jopa matkakuluja satoja euroja kokoontumiskerta. Vuorot kiertää ja paikolla istuu samat ihmiset joilla myös osake enemmistö.

      Vesi maksu kaikille sama kulutus Motevan mukaan 90-570 litraa / vrk
      jos käytät vähän maksat keskiverto kulun mukaan..

      Rappukäytävän ja yleisten tilojen valaistus
      Kylmäkellarin sähkö n. euron / neliö/kk.
      Talosauna, voi olla hyppy tunteja ja lämmitetään silti, sauna maksu ei kata kulua.
      Kylmäkellari tai sauna ei omaa omaa sähkötaulua..

      Yhtiövastike kylmäkellari talossa on helposti 4,5 €/neliö..
      Olet niuho jos vaadit kulutuksen tarkastusta.

      • Tuota noin....

        "Yleensä muutama asukas istuu hallituksessa ja rahastaa kokouspalkkiota ja jopa matkakuluja satoja euroja kokoontumiskerta."

        Tuota noin. Hallitus tai hallituksen jäsen ei voi mitenkään omatoimisesti "rahastaa", koska hallituksen palkkion päättää yhtiökokous. Siis myös sinä, jos vain vaivautuisit sinne yhtiökokoukseen. Eikös vain?

        "Vuorot kiertää ja paikolla istuu samat ihmiset joilla myös osake enemmistö."

        Tuota noin. Edelleen se yhtiökokous valitsee hallituksen jäsenet, eikä kukaan voi edustaa enempää kuin 1/5 osaa yhtiön osakkaista/osakkeista. Eli meneppä sinne yhtiökokoukseen ja avaa siellä suusi.

        Myös vastikkeiden perusteista päätetään siellä yhtiökokouksessa, ja ennen yhtiökokousta voi jokainen osakas tehdä vaatimuksen asiasta/asioista, mitä yhtiökokouksessa pitää käsitellä.

        Puskista on helppo huudella, mutta päätöksen tekoon ei sitten olekaan halukkuutta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5678
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3485
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1875
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1566
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1473
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      17
      1360
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe