Eikö kaiken logiikan mukaan lisäeristeseinä pilaa hirren täysin? Jos hirsi kerran hengittää kumpaankin suuntaan niin ulkoa hengitetty kosteushan tiivistyy muoviin ja villoihin eikä siitä varmasti kovin helposti tuuletu - jos ollenkaan. Mellä talossa muutama rakennusmääräysten takia tehty lisäeristeseinä ja ne on talvellakin pinnalta 5-10 astetta kylmempiä kuin hirsiseinät. Lasten huoneessa on kaksi seinää eristetty ja muksut on koko ajan kipeänä... nyt on alkanut epäilyttää että onkohan ne seinät homeessa parin vuoden asumisen jälkeen.
Hirsi + lisäeristeseinä = home?
14
683
Vastaukset
- rkak
Oikein toteutettu lisäeristys ei pilaa hirttä.
- gggtttr
Levyttäkää loputkin seinät kuntoon ja ilmanvaihto myös kuntoon. Trve talo ja terveet lapset.
- Pilattu hirsi
Ilmanvaihto on kunnossa ja oikeasti myös käytössä, eikä vain ykkösellä näön vuoksi. Muualla ei mitään ongelmaa ole, vain tuossa eristetyssä osiossa.
- 2008TalonEmäntä
Pilattu hirsi kirjoitti:
Ilmanvaihto on kunnossa ja oikeasti myös käytössä, eikä vain ykkösellä näön vuoksi. Muualla ei mitään ongelmaa ole, vain tuossa eristetyssä osiossa.
Meillä sähkölasku pienentyi melkein 30% kun villoitettiin ja levytettiin talo. Talo lämpeni ihan selvästi ja kaikilla on parempi olla.
Nättihän se hirsiseinä oli olkkarissa, mutta kun joka hirren välissä on rako ulos. Ei hyvä. - Toinenemäntä
2008TalonEmäntä kirjoitti:
Meillä sähkölasku pienentyi melkein 30% kun villoitettiin ja levytettiin talo. Talo lämpeni ihan selvästi ja kaikilla on parempi olla.
Nättihän se hirsiseinä oli olkkarissa, mutta kun joka hirren välissä on rako ulos. Ei hyvä.Meillä on myös jo eristystyö tehty. Aluksi vierastin ajatusta, mutta lopputulos on tosi hyvä. En tiedä tuosta sähkölaskusta, mutta ihanan lämmin tuli. Enkä TODELLAKAAN kaipaa niitä pölyisiä hirsiseiniä.
- khg ckhg
eika niitä lisä eristyksiä enään lopputarkastuksen jälkeen tarvita
- KOSTEUSHENGITTÄVYYS!
Hengittävyys ON kosteushengittävyys, eikä sillä ole mitään tekemistä ilmanhengittävyyden kanssa! Myöskään ilma ei mene hirren läpi, ellei joku ole kairannut reikiä hirteen.
.................jatkuu. Kaasua läpäisevä pinta ei estä pinnan alla olevan materiaalin hidasta kostumista, mutta kaasua läpäisevä pinta estää pinnan alla olevan materiaalin kuivumisen!
- Kosteus pääsee esimerkiksi maalipinnan läpi vesihöyrynä(=kaasu), mutta kun vesihöyry tiivistyy vedeksi(=neste) maalikalvon alle, niin se ei pääsekään enää pois maalikalvon alta, koska maalikalvo läpäisee kaasua – mutta se ei läpäise nestettä. Tämän takia maalipinta lohkeilee ja irtoaa karkeastakin -puu, -betoni, -jne pinnasta!
Kosteus-hengittävyys.
Kosteus-hengittävä rakenne=ilmainen kosteudentasaaja:
Kun puhutaan kosteus-hengittävästä rakenteesta/kosteus-hengittävästä rakennusmateriaalista, niin se ei tarkoita fyysistä hengittävyyttä, vaan se tarkoittaa materiaalin kykyä sitoa kosteutta ja kykyä luovuttaa sitomansa kosteus.
Kun kosteus-hengittävän materiaalin kosteus-hengittävyyttä ei katkaista kosteus-hengittämättömällä materiaalilla:
- Maali, muovi, lastulevy, kipsilevy, yms, niin silloin kosteus-hengittävä materiaali toimii huoneilman kosteuden tasaajana (vertaa ilman kostutin). Kun huoneilman kosteus on suurempi kuin kosteus-hengittävän materiaalin, esimerkiksi hirsi, niin kosteus pyrkii tasaantumaan, eli hirsi sitoo kosteutta niin kauan että huoneilman ja hirren kosteus ovat yhtä suuret. Kun huoneilman kosteus on kuivempi (=pienempi) kuin hirren kosteus, niin kosteus pyrkii tasaantumaan, eli hirsi luovuttaa nyt sitomaansa kosteutta niin kauan että hirren kosteus ja huoneen kosteus ovat samat.
Huomaa että puu on paras, mutta vain yksi kosteus-hengittävistä materiaaleista. Betonikin on kosteus-hengittävä materiaali tasan tarkkaan niin kauan, kunnes se pinnoitetaan kosteus-hengittämättömällä materiaalilla!
Kun tämä luonnollinen kosteus-hengittävyys katkaistaan, niin seuraus on:
- Kosteusvaurio,
- Kosteusvaurio homeet ja aktino-bakteerit,
- Laho-sieni,
- Terveyshaitta, tai vakava terveyshaitta,
- Oireilu ja sairastuminen!
Jatkuu......................
..........jatkuu. Kosteus-hengittävä hirsitalo:
2.1. Onko rakenteiden kosteus-hengittävyys katkaistu maali-, muovi-, lastulevy-, kipsilevy-, yms-pinnoitteella?
- Jos on: Niin poista kosteus-hengittävyyden katkaiseva pinnoite kokonaan sekä ulkopuolelta, että sisäpuolelta. Poista kaikki kv-hometoksiinin tummuttama materiaali ja anna hirsien kuivaa kunnolla. Toteuta seinä ”Rakenna hengittävä hirsitalo”-ohjeen mukaan.
Huomautus:
-Rakenna hirsitaloon mahdollisimman raskas katto jolla varmistetaan hirsien riittävä painuminen tiiviyden takaamiseksi ja halkeilun estämiseksi.
-Rakenna hirsitaloon pystykoolattu(50mmx50mm(=tuuletusrako)) ulkopintaverhous joka toimii tuulensuojana!
Jatkuu..........
http://maitohappobakteeri.omasivu.fi/?page_id=98
Ota tuo lahjomaton testi käyttöön:
http://maitohappobakteeri.omasivu.fi/?page_id=96- minävaantaas
jepjep ;
(hirsi sitoo kosteutta niin kauan että huoneilman ja hirren kosteus ovat yhtä suuret)
tasapainolause? ulkoilma rh% 80 ( 4c) sisäilma rh% 50 ( 22c) sitooko vai luovuttaako? mikä on puun suhteellinen kosteus%? entäpä kun tilanne on ulkoilma rh% 20 (-15c) sisäilma rh% 30 ( 22c)?
(maalipinta lohkeilee ja irtoaa karkeastakin -puu, -betoni, -jne pinnasta)
mahdatko arvata kummasta pinnasta , sisä vaiko ulkopinnasta lohkeaa ensimmäisenä maali näkyvästi irti, ja miksi?
eipä tässä muuta, hyvää päivänjatkoa vaan...
- Hirsitaloon?
Olemme harkitsemassa hirsitalon ostamista, jota lisäeristetty sisältä noin 20 vuotta sitten lastulevyllä ja villoilla. Kuulemma olisi vain villat lastulevyn ja hirren välissä eikä muovia. Onko kenelläkään kokemusta vastaavasta, että alkavatko hirret homehtumaan miten nopeasti jos hirsitalo lisäeristetty näin? Itsellä olisi tarkoitus repiä nuo lastulevyt ja villat pois ja vaihtaa hengittäviin eristeisiin, mutta mietityttää ovatko hirret jo nyt pilalla sisäpuolelta Ulkoverhous on vaihdettu muutama vuosi sitten ja ulkopupolelta hirret ovat kuulemma kunnossa.
- tyyj
riippuu villan paksuudesta. Ulkopuolelle sitä voi laittaa reilusti ongelmitta. Lastulevyyn on helppo tehdä reikiä ja tarkastaa seinien kunto. Jos villaa ei ole paksulti ja hirret on kunnossa, on päätöntä vaihtaa eristeitä. Sisäpuolelta lisäeristetyssä talossa on järkevämpi käyttää muovia, kun olla käyttämättä.. Vanhassa talossa kannattaa kiinnittää huomiota ala ja yläpohjaan. Perustukset yleensä tehty päin...
- ihmetyttää
jos on 20 vuotta ollut eikä mitään vahinkoa ole syntynyt, niin miksi ei toimisi tästä eteenpäinkin???!!!
Tuota sanoisin riskirakenteeksi. Vähintään hirsien sisäpinnan kunto pitäisi todeta ennen ostoa.
- lähes pelottavan
tyhmiä vastauksia-
- Haittaakse?
Miten tuo hengittävyys lienee hirsitalossa jossa on villa välissä ja hirsipaneelit sisällä? Mitä tekee jos hirsipaneelit maalaa?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskalla lähestyä minua
Mitä siinä menetät? Vai tyydytkö kirjoittelemaan täällä? Minä olen jo tehnyt aloitteen. Paitsi jos sinua ei kiinnosta. S606394- 1003302
Oulaskankaan päätöksistä
https://www.facebook.com/share/v/1BSCFTMTyX/ Nyt tuli kova päätös, arvostan tätä Kuoppamäen suoraselkäisyyttä.252636- 212238
Mitä toivot Suomi24:ltä? Osallistu sivuston kehitykseen!
Moikka keskustelijat! Terveisiä Suomi24:n kehitystiimiltä. Vuosi lähenee loppuaan, mutta ennen kuin rauhoitumme joulun3561806- 271781
- 251540
- 491432
Suomessa oikeistohallitus vallassa: nälkäiset lapset hakevat jo Punaiselta ristiltä ruoka-apua
Sosiaaliturvaleikkaukset ovat lisänneet asiointia ruoka-avussa. Kyllä tämän maan tilanne on surkea, kun lapset näkevät n2261423- 321398