J.M. Coetzee / Huonon vuoden päiväkirja

scarabaeus

J.M. Coetzee / Huonon vuoden päiväkirja

Eteläafrikkalainen ja nykyisin Australiassa asuva kirjailija.
takakansi:
”Päiväkirjamaisessa romaanissaan nobelisti läpivalaisee nykymaailman tilan armottomasti.”

Lainasin tämän kirjan joskus vuosi sitten kirjastosta pikalainana ja luin nopeasti. Liiankin. Joten ostin sitten päivänä muutamana kirjan itselleni ja lukaisin uudelleen enemmän ajatuksella kiireettömästi.
Sillä tekstiä tässä riittää kolmessa kerroksessa. Ei luettavaksi ole mitenkään liian helppo eikä yksinkertainen. Nautittavaa tekstiä. Sitä se taas on. Olen siis lukenut Coetzeelta muutaman kirjan aiemmin, niistäkin koin hyvin antoisia lukuhetkiä.
Ajattelunsa laatu saa kiepautettua yhden jos toisenkin aivonystyrän eri järjestykseen. Ajoittain iskevää ja suorasukaista kerrontaa. Vai mitä sanotte tästä seuraavasta lainauksesta sivulta 115:
”Kyseinen kallis amerikkalaismies ei neuvo asiakkaitaan, kuinka esitetään aito (vilpitön) anteeksipyyntö tai kuinka esitetään väärä (vilpillinen) anteeksipyyntö, joka vaikuttaa aidolta (vilpittömältä) anteeksipyynnöltä, vaan yksinkertaisesti kuinka esitetään anteeksipyyntö, jonka perusteella ei voi haastaa oikeuteen. Hänen silmissään ja hänen asiakkaittensa silmissä ennalta valmistelematon, harjoittelematon anteeksipyyntö olisi todennäköisesti liiallinen, epäasiallinen, harkitsematon ja niin ollen väärä anteeksipyyntö, toisin sanoen sellainen joka maksaa rahaa, ja rahahan on kaiken mitta.”

Lukekaa Tekin ja pähkäilkää, mikäli tarvetta on.

4

187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • scarabaeus

      tätä Coetzeetakaan ei taida lukea kukaan koskaan missään, paitsi hesarissa oli se Austerin ja Coetzeen uus yhteisopus arvioitu.
      Jotenkin ei tee mieli lukea sitäkään, ainakaan sen arvion perusteella. Siinä just kaks huru-ukkoa muistelee vissiin siinä kirjassa jotenkin, myhäilevät keskinäistä kehua ollakseen kuin
      kaksi vanhaa varista.

      Booooooooooring !!!

    • austerism1

      Mä olen Coetzeelta lukenut aiemmin vain Elizabeth Costellon ja silloin suomeksi - ostin heräteostoksena sen pokkarina. Nyt kun Coetzeen nimi pelmahti mieleen tuon Coetzee/Auster-kirjan tiimoilta, niin lainasin Costellon alkuperäiskielellä, siis englanniksi, kun olen taustaltani enkun ope ja kääntäjä. Juuri tänään junassa aloittelin Costelloa lukemaan. Minä kyllä tykkään, ja ajattelin, että voisin ehkä Coetzeelta lukea muutakin.

      Meillä on nähtävästi samanlainen maku ainakin jossain määrin. Muistelen, että kirjoitit joskus täällä Houllebecqistä. Itse luin hänen kirjojaan viime kesänä. Paras oli Alkeishiukkasia mutta tykkäsin kyllä myös Maasto ja kartasta.

    • esther

      Pohdinnat länsimaisesta yhteiskunnasta olivat hyviä, fiktiopuoli yllättävän keskinkertaista ja sovinistista.

      Naisnäkökulmaa.

      • austerism1

        Millä tavalla sovinistista tekstiä? Uskon toki kyllä.

        Minulla on yhä tuo Diary of a Bad Year lukulistalla. Sen sijaan olen lueskellut Coetzeen teosta Youth, joka kertoo eteläafrikkalaisen opiskelijanuorukaisen muutosta Lontooseen. Nähtävästi Coetzee peilaa tässä (ja parissa muussakin teoksessa) itseään.

        Henkilöhahmo on opiskellut matematiikkaa, mutta haaveilee kuitenkin taiteilijan, kirjailijan, urasta. Nuorukainen pohdiskelee kovasti mm. seksin ja naisten merkitystä taiteilijuudelle, joten tämän voi hyvinkin tulkita/lukea olevan sovinistista. Tietysti voi myös ajatella, että Coetzee kirjoittaa melko näppärästi siitä, mitä nuoren ja melko kokemattoman miehen päässä liikkuu. Kirja on vielä kesken - ei siis rehellisesti sanoen ole ilmaissut mukaansa -, ja parhaillaan hahmo tuskailee sen kanssa, että on saanut IBM:ltä ohjelmoijan työn (kuten ilmeisesti Coetzee itse oikeasti aikoinaan), mutta ei oikein ehdi paneutua Lontoon kulttuuritarjontaan eikä heittäytyä mukaan taiteilijaelämän rientoihin.

        Lueskelen myös Austerin uutta Winter Journalia. Toistaiseksi ihan ok. Omaelämäkerrallinen teos sekin, eikä oikeastaan millään tavalla fiktiota. Näitä ennen luin Austerin ja Coetzeen kirjeenvaihdon, josta pidin. Tosin hieman ehkä liikaa keskustelevat baseballista ja urheilusta, jotka eivät itseäni niin kiinnosta, mutta on kirjeissä myös muunlaista ajatustenvaihtoa. Tänään ostin antikvariaatista Ciceron teoksen Vanhuudesta, ystävyydestä, velvollisuuksista. En tiedä, ehdinkö lukea missään vaiheesa, mutta tulipa mieleeni tuo Austerin ja Coetzeen kirjeenvaihto, ja Austerin pohdinnat omasta kehostaan (vanhenemisesta) tuossa Winter Journalissa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      75
      4406
    2. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      50
      3095
    3. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      3075
    4. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      396
      2152
    5. Purra hermostui A-studiossa

      Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.
      Perussuomalaiset
      217
      1269
    6. Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."

      Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito
      Ensitreffit alttarilla
      11
      1203
    7. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      74
      1186
    8. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      29
      1055
    9. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      63
      1045
    10. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      111
      973
    Aihe