Kirkot,vanhat linnat yms. on aika vaikeita paikkoja kuvata kun on perus hämärää, paljon varjoja ja yleensä aina on joku ikkuna josta tulee kirkasta valoa. Lisäksi kirkoissa on usein näyttäviä lasimaalauksia. Eli toimiiko Nikonin aktiivinen D-Lighting käytännössä em. tilanteissa vai onko mitään vaikutusta missään? Entä kameran oma HDR toiminto? Onko toimiva toimiva ominaisuus ylipäänsä vai perinteinen HDR kuvaus parempi? Jossain kysyin miten Kemin lumilinnassa tulisi kuvata jääveistoksia. Ei tullut mitään kommenttia. Osaisiko joku neuvoa täällä? Taidokkaita ja kauniita ovat mutta ei näytä ainakaan omissa kuvissa juuri miltään.
Ps. Joku saattaisi sanoa äkkiseltään että kuvaa kirkoissa ja em. paikoissa silloin kun valo tulee otollisesta suunnasta. Mutta peruskuvaaja joutuu tyytymään yleisiin aukioloaikoihin ja vallitsevaan säähän. Ehkä nätisti pyytämällä voisi kuvata muulloinkin?
Haastavat kuvausolosuhteet
14
238
Vastaukset
- Sama vanha virsi
Objektiiveilla ja usein etenkin niitten valovoimalla on erittäin paljon merkitystä lähes
kaikissa hankalissa valaistusolosuhteissa tapahtuvassa kuvaamisessa oli kameran runko lähes
mikä hyvänsä. Eli miettisin ensimmäisenä mitä on kiinni kameranrungossa ja saman
kalliin neuvon voi moni muukin varmaan antaa.
Salamavaloakin voi olla aika mahdotonta taikka ikävää käyttää kaikissa kirkollisissa tilaisuuksissa sillä se saattaa pilata jopa tunnelman ja herättää huomijon. Tuo on ongelmana matkoilla. Olen noissa tilanteissa käyttänyt tuota D-lightninkia, isoa ISO:a, isoa aukkoa sekä pitkää aikaa VR/OS toiminnon avittamana. Monopod auttaa jos on mukana.
Alla olevan kuvan olen ottanut D800 kameralla perin pimeässä paikassa vanhassa paalukirkossa Norjassa. Samassa albumissa on useammissakin vastaavissa paikoissa kuvattuja kohteita. Ainakin uudempia Nikonin runkoja voi käyttää moiseen kuvaukseen.
Vanhemmissa albumeissa on kuvia Rooman retkeltä vuosia sitten jolloin kuvat olivat D90:llä kuvattuja, esim. kuvat Pietarin katedraalissa Vatikaanissa jossa sai käyttää salamaa mutta ei jalustaa. Kun on satametrinen halli niin pitää tilata yläkerran pampulta ihka oikea salama jos siitä haluaa hyötyä. Itse jouduin turvautumaan muihin järjestelyihin.
https://picasaweb.google.com/Tapani.Niittyaro/2012LofotitJaVahanMuuta#5775051379525037426
HDR sopii mielestäni maisemaan mutta en usko siitä olevan suurtakaan hyötyä pimeässä kirkossa vaan saathan sinä kokeilla!Uutta virttä nyt laulaa sydän sielu tulvillaan.. Niin niin. Oletan että sinulla on Nikon D5100 ja siinä 18-105 zuumi. Voit lähestyä asiaa niin että kirkossa oli mies ja lapsi joka haluaa jo kotiin koska lasta vasyttää. Itse hankkisin laajakulman Samyangin 14 millisen ja erillissalaman. Sitä sitten käsin tarkentelet ja otat laajoja kuvia jääveistoksista salamavalon hohteessa niin tulee erinomaisia nyansseja. Salaman räiskyessä et tarvitse isoja ISOja vaan 200 riittää. Kirkossa kun laitat Samyangin täyden aukon (2.8) niin saatat saada varsin loistokkaita kuvia. Muista kuitenkin ostaa AE - versio jotta aukonsäätely ja valonmittaus toimii rungosta käsin. HDR on mielenkiintoinen ominaisuus mutta tarvitseeko sitä oikeasti? Mene ja tiedä. Kirkon haastavissa olosuhteissa valkotasapainon säätöön kannattaa tutustua, ja säädellä tarvittaessa.
- HDRäkuvaus?
Eli toimiiko Nikonin aktiivinen D-Lighting käytännössä em. tilanteissa vai onko mitään vaikutusta missään?
—toimii ja on vaikutusta aina kun kontrasti on kennon dynamiikalle liian suuri
Entä kameran oma HDR toiminto?
—riippuu kamerasta. Esim. K5:ssa on aika hyvä
Onko toimiva toimiva ominaisuus ylipäänsä vai perinteinen HDR kuvaus parempi?
—kyllä ylipäänsä on jos osaat. Miksi et itse kokeile vaan kyselet?
Muiden on vaikea vastata kun emme tiedä osaatko.
HDR on hyvä jos osaat, mutta lopputulos on kamala jos et osaa.
Mikä on perinteinen HDR-kuvaus?
Oletan, että sellaista ei ole olemassa jos et tarkoita filmille kuvaamista. HDR-kuvaaminen sopii parhaiten liikkumattomiin kohteisiin (haamujen poisto)
HDR-kuvankäsittely on sitten kokonaan toinen juttu
Jossain kysyin miten Kemin lumilinnassa tulisi kuvata jääveistoksia. Ei tullut mitään kommenttia. Osaisiko joku neuvoa täällä?
—ei liene mitään sääntöä siitä miten jääveistoksia tulisi kuvata.
Kuvaa niin, että et kohtuuttomasti häiritse muita katsojia/kuvaajia.
Esineiden muotojen esille saamisessa autaa sivuvalo, jään ”olemus” näkyy kivasti takaa valaistuna. Rengassalamasta ja parista orjasalamasta lienee korvaamaton apu.- kont_rasti
"Eli toimiiko Nikonin aktiivinen D-Lighting käytännössä em. tilanteissa vai onko mitään vaikutusta missään?
—toimii ja on vaikutusta aina kun kontrasti on kennon dynamiikalle liian suuri"
eiköhän se dynamiikka tule liialliseksi sille jpg:lle.
Kennon dynamiikka voi olla 14EV tms, mutta jpg:n ei.
- Kehitystä kuviin
Kiitos ja ei kiitos vastaajille! Ensinnäkin en kuvaa nykyään Nikonilla enkä myöskään Canonilla. Kysyn täältä siksi että olisiko es. tuo D-L.... toiminto hyvä syy ostaa Nikon. Toiseksi tarkoitin perinteisellä HDR kuvauksella sitä että ohjelmassa yhdistetään useita eri valotusarvoilla otettuja kuvia. Ja jos ja kun ostan Nikonin niin se on D600. Kaveriksi sille 14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR,24-70mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR sekä AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II. Valitsemaani arsenaalia ei tarvitse kommentoida.
Olen aikaisemmin kuvannut lähinnä ulkona luontoa sekä urbaania maisemaa sekä erilaisia yksityiskohtia ja tekstuureita. Nyt olen aloittelijan asemassa em. jääveistosten kanssa. Michael Freeman on kirjoissaan antanut loistavia vinkkejä kuvattaessa mustaa mustaa vasten.
Kuvaaminen on niin laaja-alainen asia että eiköhän kaikilta löydy joku alue jossa on apu tarpeen.
Ps. kysymyskin kanattaa lukea ennenkuin vastaa.
Pss. Olen kuvannut myös kinofilmille ja vieläkin on yksi järkkäri tallella.
Nim: nikon_d90 kiitos, muille risuja.- hkqrkjrk
Tuollaisten D-Lighting ominaisuuksien vaikutus on hyvin vähäinen, eikä riitä tarkoitiuksiisi. Sitäpaitsi vastaava ominaisuus löytyy myös muista merkeistä.
Mitään pienikennoista halpa Nikonia ei kannata hankkia, koska niistä puuttuu mm. valotuksen haarukointi, mitä käytetään HDR-kuvien tuottamiseen.
Asian voi tirtysti hoitaa manuaalisestikin.
D600:n en ole vielä ehtinyt perehtyä.
Ennenmuinoin tuollaiset tilanteet hoidettiin lampulla. Valotus valittuiin haluttujen valoisimpien kohtien mukaan. Kamera jalustalle, pitkä aika ja lampulla huiskitaan lisäväloa ikäänkuin maalaamalla tasaisesti koko alalle. hkqrkjrk kirjoitti:
Tuollaisten D-Lighting ominaisuuksien vaikutus on hyvin vähäinen, eikä riitä tarkoitiuksiisi. Sitäpaitsi vastaava ominaisuus löytyy myös muista merkeistä.
Mitään pienikennoista halpa Nikonia ei kannata hankkia, koska niistä puuttuu mm. valotuksen haarukointi, mitä käytetään HDR-kuvien tuottamiseen.
Asian voi tirtysti hoitaa manuaalisestikin.
D600:n en ole vielä ehtinyt perehtyä.
Ennenmuinoin tuollaiset tilanteet hoidettiin lampulla. Valotus valittuiin haluttujen valoisimpien kohtien mukaan. Kamera jalustalle, pitkä aika ja lampulla huiskitaan lisäväloa ikäänkuin maalaamalla tasaisesti koko alalle.Tuon vaikeasti lausuttavan nikin väite halvoista Nikoneista ei pidä paikkaansa. D5100 rungossa on HDR mode jossa otetaan 2 kuvaa säädetyllä aukkoerolla joka voi olla 1, 2 tai 3 aukkoa valintasi mukaan, voiot valita myös auto asennon jolloin masiina päättelee omalla järjellään tuon aukkomäärän. Olen kokeillut ja se toimii joskin 3 kuvaa voisi olla parempi tai 7 mutta jos käytät ulkopuolista ohjelmaa niin kuvien määrä lienee valittavissa.
On 5100:ssa haarukointikin valotuksen, salaman tai valkotasapainon suhteen. Valotuksessa se ottaa 3 kuvaa valituin aukkoeroin.
Nikonin D5100 ja varmasti sen seuraajatkin omaavat nuo vaikeasti lausuttavan epäilemät ominaisuudet ja D5100 on "halpa", maksoin rungosta keväällä 500€ mutta nyt kun seuraaja on tullut/tulossa markkinoille niin hinta on siitäkin laskenut.
- on yksi
”Toiseksi tarkoitin perinteisellä HDR kuvauksella sitä että ohjelmassa yhdistetään useita eri valotusarvoilla otettuja kuvia.”
Ymmärsinkö oikein, että perinteinen=kuvankäsittely?
Kiitos risuista ja vieläkin on yksi järkkäri tallella. Kiitos risuista. Vaikka et kommenttia kaipaakkaan havittelemasi kaluston suhteen, niin kommentoin sen verran että jos omaamallasi kokemuksella ja tuolla kalustolla (onpas kaverilla fyffee) saavuta tavoitteitasi niin ihmettelenpä sangen suuresti.
- HD-R
Aivan oikein koko tuon HDR (ja lähes kaikki muut poppakonstitemput) jutun voikin ihme ja kumma tehdä ihan hyvin myös kuvanjälkikäsittelyssä siihen soveltuvalla ohjelmalla eikä se poikkea mitenkään muuten kameranrungon prosessoimasta
paitsi siinä ehkä jotta mahdollisuuksia voipi olla enempi yhdistää kuvia..- Pölyä, pölyä
Nikonin D600 ei kannata ostaa vielä vaan kunhan Nikon on saanut korjattua nuo öljy/pölyongemat tuost rungosta:
http://forums.dpreview.com/forums/post/50354207 - HDR-RAW
Edellyttää tietysti sitä jotta alkuperäinen raakadata on tallessa.
HDR-RAW kirjoitti:
Edellyttää tietysti sitä jotta alkuperäinen raakadata on tallessa.
Ei välttämättä. Olen aikoinani vääntänyt seitsemästä eri tavalla valotetutusta sekä raakadatasta että jiipeegeestä. Ainakaan käyttämälläni kuvainkäsittelyohjelmalla tehdessä en huomannut mitään eroa pakatun ja pakkaamattoman välillä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän475146- 3261918
Nainen, se auttaisi jo paljon minua
tuskissani, jos tunnustaisit sinulla olevan tunteita, vaikka et haluaisikaan suhdetta. Olisi upeaa tietää, että olen sin1131838Anja ja Janne
Eli nämä kosulan manipellet sai raploojan tubetuksen loppumaan,sitten selitellään uusimmalla videolla ettei heillä ollut701517Tässä epämiellyttävä totuus
Sinä olet henkisesti sairas ja se on epämiellyttävä totuus jota välttelet ja jota et halua kuulla sanottavan. Sinä elät681467- 811214
Elämäni rakkaus
Miten hirveästi haluaisin olla lähelläsi, halata sinua ja kuiskata monta kertaa, että rakastan sinua. Hyvää yötä! Mieh321213- 361056
- 421035
Mikä sinussa on parasta
Olet sellainen ihana kokonaisuus, että en löydä huonoa juttua. Mutta siis parasta. Tarmokkuus, pitkäjänteisyys, kädet, ä21984