Muutto japaniin :)

97zEbO

Morjes! Oon pitkään miettiny muuttoa Japaniin ja aattelin kysyä jotain : onko siellä minkälainen verotus? Onko Japaniin "helppo" muuttaa (eihän se koskaan kai helppoa ole:D) ja jotain muuta oli mielessä mutta eipä ole enää :D eli joku joka vähän maasta tietää niin voisiko ystävällisesti kertoa jotain lisääkin :))

3

728

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kana hira

      Mitä ajattelit mennä sinne tekemään? Onko opiskelu- tai työpaikka jo valmiina? Tarvitset nimittäin sellaista saadaksesi viisumin.

      Oletko käynyt Japanissa? Jos ajattelit työelämää, niin kielitaito pitäisi olla kunnossa. Ilman kunnollista kielitaitoa Japanissa on aika heikkoa.

      Aikaisemmin suomalaisenkin oli suhteellisen helppo saada hommia englanninkielen opettajana, mutta nykyään markkina on aikalailla täynnä natiiveja englanninkielisiä.

      Itse olen asunut Japanissa pariin otteeseen suomalaisen organisaation lähettämänä työntekijänä. Ehkä palaan sinne vielä jossain vaiheessa, koska Japani on hieno maa.

    • フィンランド人

      Japaniin pääsee kyllä kunhan on valmis tekemään sen eteen hieman töitä ja ottamaan asioista selvää. Ihan ensimmäiseksi on tietysti mietittävä se, mitä Japanissa haluaa tehdä; haluatko opiskella vai tehdä töitä.

      Opiskelu onnistuu helpoiten vaihto-opiskelijana jonkin suomalaisen korkeakoulun tai yliopiston kautta (miksei nuorisovaihdonkin, jos se on vielä sinulle mahdollista). Jos rahkeet riittää, niin tietysti voi hakea suoraan johonkin paikalliseen yliopistoon tms, mutta silloin on japanin kielen taidon oltava kohtuullisen hyvä. Japanissa on myös paljon kielikouluja, joihin voi kuka tahansa hakea opiskelemaan japania. Pääsyvaatimuksia ei näihin useinkaan sen kummemmin ole, kunhan vain maksaa kurssimaksut. Kursseja on muutaman kuukauden mittaisista aina pari vuotta kestäviin. Osa näistä kouluista voi myös sponsoroida opiskelijaviisumin. Turististatuksellakin voit opiskella tällaisessa koulussa sen kolme kuukautta, minkä maassa saa viisumitta olla.

      Jos taas haluat työelämään, niin siihen tutustuminen onnistunee helpoiten jonkin harjoitteluohjelman kautta, esim. CIMO:n kautta on vuosittain muutamia paikkoja Japaniin. Töihin mennäksesi sinulla tulee kuitenkin olla jo hankittuna vähintään alempi korkeakoulututkinto (kandi tai AMK), koska se on ehtona työviisumin saannille. Tähän on käytännössä vain yksi poikkeus: puolisoviisumi.

      Saadaksesi työviisumin sinulla tulee olla työpaikka, joka on valmis ja oikeutettu sponsoroimaan sinulle viisumi. Kaikki työpaikat ei voi toimia viisumisponsoreina, vaan firman täytyy todistaa maahanmuuttoviranomaisille, että pystyvät maksamaan sinulle palkkaa, mikä riittää kattamaan elinkustannukset. Kun t yöviisumin saat, se oikeuttaa sinut tekemään tietyn tyyppisiä töitä, eli saat tehdä vain niitä töitä jotka kuuluvat kyseisen viisumin kategoriaan. Jos haluat tehdä jotain muuta, sinun pitää anoa siihen erikseen lupa.

      Työviisumia ei voi saada ns. hanttihommiin (baaritarjoilija yms.) eikä myöskään osa-aikaisiin tai vuokratöihin (japaniksi "haken"). Näitä töitä saa tehdä vain jos sinulla on jokin erityiskategorian viisumeista, esim. jo mainittu puolisoviisumi.
      Viisumikategoriat ja se, mitä töitä niillä saa tehdä, löytyvät japanin maahanmuuttoviranomaisen kotisivulta.

      Kielivaatimukset vaihtelee paljon työpaikasta riippuen. Yleensä edellytetään kuitenkin minimissään ns. "daily conversational" tasoa (n. JLPT level 3/N3), mutta useimiten vaaditaan joko Business Japanese (JLPT level 2/N2) tai Fluent (JLPT 1/N1). Isoissa kaupungeissa, etenkin Tokiossa, on niin paljon ulkomaalaisia ja englantia äidinkielenään puhuvia, että on hyvin hankalaa päästä kielenopettajaksi sellaiseen kouluun, joka pystyy myös sponsoroimaan viisumia. Osa kouluista alkaa jo heiltäkin vaatia jotain opetusmeriittejä tai muodollista opettaja- tai kasvatusalan koulutusta.

      Avoimia työpaikkoja sekä niiden vaatimuksia voi tutkiskella esim. seuraavilta pääasiassa ulkomaalaisille suunnatuilta sivustoilta:
      http://www.daijob.com
      http://www.gaijinpot.com

      Verotus on Japanissa (ainakin toistaiseksi) Suomeen verrattuna kevyttä. Veroprogressio alkaa tuntua ansiotuloissa kunnolla vasta kun tulot ylittävät 12 milj. jeniä vuodessa (n. 100 000 euroa/vuosi). Näin ainakin mikäli vaimon isäukkoa on uskominen... Arvonlisävero on Japanissa tällä hetkellä 5%, tosin siihen kohdistuu kovia korotuspaineita ja se luultavasti lähivuosina nousee ensin 7-8%:iin ja myöhemmin 10%:iin.

      Asumis- ja elinkustannukset riippuu paljon siitä, missä päin Japania ja miten asuu ja elää. Jos haluaa syödä kuten kotimaassa ja ison kämpän läheltä keskusta-alueita, niin on kallista. Jos taas tyytyy pienempään kämppään ja elää kuten paikalliset, niin voi selvitä jopa edullisemmin kuin Suomessa. Noin keskimäärin elinkustannukset menee jotakuinkin samoihin: jotkut asiat maksaa enemmän, toiset vähemmän kuin Suomessa. Tokion seutu on toki kaikin puolin hieman kalliimpi kuin muu Japani, tosin palkatkin on hieman korkeammat.

      Työelämä Japanissa on sitten oma lukunsa. Yleisesti ottaen suomalaiset sopeutuu hyvin, mutta on hyvä tiedostaa mihin ryhtyy. Päivät on usein pitkiä, etenkin kun työmatkat lasketaan mukaan. Vuosilomapäiviä on aloittavalla työntekijällä usein 10, joista firmasta riippuen saa pitää joko kaikki tai puolet. Lisäksi tulevat sitten kansalliset pyhäpäivät. Lomapäivien määrä kasvaa tietysti palvelusvuosien myötä. Ylityötunneista maksetaan 25% suurempaa palkkaa, mikäli maksetaan ollenkaan (kaikki firmat ei maksa, vaikka periaatteessa lain mukaan pitäisikin).

      Ylläoleva sepustus reilun neljän Tokiossa vietetyn vuoden perusteella. Kuten aiempi vastaaja kirjoitti, niin Japani on hieno maa. Pitää vain olla avoin mieli ja valmis sopeutumaan paikalliseen menoon ja elämäntapaan. Omalta kohdalta voin todeta, että en ole katunut eikä tee mieli muualle, kaikista maanjäristyksistä yms. huolimatta.

      Jotain jäi varmasti puuttumaan, mutta mikäli kiinnostusta on, niin kysele lisää.

      自分の夢を守って、頑張って下さい。

    • フィンランド人

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      54
      3593
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      164
      2220
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      209
      1901
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      135
      1802
    5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      372
      1225
    6. 80
      1185
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      235
      1125
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      134
      1051
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      55
      980
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      74
      940
    Aihe