Muutto japaniin :)

97zEbO

Morjes! Oon pitkään miettiny muuttoa Japaniin ja aattelin kysyä jotain : onko siellä minkälainen verotus? Onko Japaniin "helppo" muuttaa (eihän se koskaan kai helppoa ole:D) ja jotain muuta oli mielessä mutta eipä ole enää :D eli joku joka vähän maasta tietää niin voisiko ystävällisesti kertoa jotain lisääkin :))

3

700

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kana hira

      Mitä ajattelit mennä sinne tekemään? Onko opiskelu- tai työpaikka jo valmiina? Tarvitset nimittäin sellaista saadaksesi viisumin.

      Oletko käynyt Japanissa? Jos ajattelit työelämää, niin kielitaito pitäisi olla kunnossa. Ilman kunnollista kielitaitoa Japanissa on aika heikkoa.

      Aikaisemmin suomalaisenkin oli suhteellisen helppo saada hommia englanninkielen opettajana, mutta nykyään markkina on aikalailla täynnä natiiveja englanninkielisiä.

      Itse olen asunut Japanissa pariin otteeseen suomalaisen organisaation lähettämänä työntekijänä. Ehkä palaan sinne vielä jossain vaiheessa, koska Japani on hieno maa.

    • フィンランド人

      Japaniin pääsee kyllä kunhan on valmis tekemään sen eteen hieman töitä ja ottamaan asioista selvää. Ihan ensimmäiseksi on tietysti mietittävä se, mitä Japanissa haluaa tehdä; haluatko opiskella vai tehdä töitä.

      Opiskelu onnistuu helpoiten vaihto-opiskelijana jonkin suomalaisen korkeakoulun tai yliopiston kautta (miksei nuorisovaihdonkin, jos se on vielä sinulle mahdollista). Jos rahkeet riittää, niin tietysti voi hakea suoraan johonkin paikalliseen yliopistoon tms, mutta silloin on japanin kielen taidon oltava kohtuullisen hyvä. Japanissa on myös paljon kielikouluja, joihin voi kuka tahansa hakea opiskelemaan japania. Pääsyvaatimuksia ei näihin useinkaan sen kummemmin ole, kunhan vain maksaa kurssimaksut. Kursseja on muutaman kuukauden mittaisista aina pari vuotta kestäviin. Osa näistä kouluista voi myös sponsoroida opiskelijaviisumin. Turististatuksellakin voit opiskella tällaisessa koulussa sen kolme kuukautta, minkä maassa saa viisumitta olla.

      Jos taas haluat työelämään, niin siihen tutustuminen onnistunee helpoiten jonkin harjoitteluohjelman kautta, esim. CIMO:n kautta on vuosittain muutamia paikkoja Japaniin. Töihin mennäksesi sinulla tulee kuitenkin olla jo hankittuna vähintään alempi korkeakoulututkinto (kandi tai AMK), koska se on ehtona työviisumin saannille. Tähän on käytännössä vain yksi poikkeus: puolisoviisumi.

      Saadaksesi työviisumin sinulla tulee olla työpaikka, joka on valmis ja oikeutettu sponsoroimaan sinulle viisumi. Kaikki työpaikat ei voi toimia viisumisponsoreina, vaan firman täytyy todistaa maahanmuuttoviranomaisille, että pystyvät maksamaan sinulle palkkaa, mikä riittää kattamaan elinkustannukset. Kun t yöviisumin saat, se oikeuttaa sinut tekemään tietyn tyyppisiä töitä, eli saat tehdä vain niitä töitä jotka kuuluvat kyseisen viisumin kategoriaan. Jos haluat tehdä jotain muuta, sinun pitää anoa siihen erikseen lupa.

      Työviisumia ei voi saada ns. hanttihommiin (baaritarjoilija yms.) eikä myöskään osa-aikaisiin tai vuokratöihin (japaniksi "haken"). Näitä töitä saa tehdä vain jos sinulla on jokin erityiskategorian viisumeista, esim. jo mainittu puolisoviisumi.
      Viisumikategoriat ja se, mitä töitä niillä saa tehdä, löytyvät japanin maahanmuuttoviranomaisen kotisivulta.

      Kielivaatimukset vaihtelee paljon työpaikasta riippuen. Yleensä edellytetään kuitenkin minimissään ns. "daily conversational" tasoa (n. JLPT level 3/N3), mutta useimiten vaaditaan joko Business Japanese (JLPT level 2/N2) tai Fluent (JLPT 1/N1). Isoissa kaupungeissa, etenkin Tokiossa, on niin paljon ulkomaalaisia ja englantia äidinkielenään puhuvia, että on hyvin hankalaa päästä kielenopettajaksi sellaiseen kouluun, joka pystyy myös sponsoroimaan viisumia. Osa kouluista alkaa jo heiltäkin vaatia jotain opetusmeriittejä tai muodollista opettaja- tai kasvatusalan koulutusta.

      Avoimia työpaikkoja sekä niiden vaatimuksia voi tutkiskella esim. seuraavilta pääasiassa ulkomaalaisille suunnatuilta sivustoilta:
      http://www.daijob.com
      http://www.gaijinpot.com

      Verotus on Japanissa (ainakin toistaiseksi) Suomeen verrattuna kevyttä. Veroprogressio alkaa tuntua ansiotuloissa kunnolla vasta kun tulot ylittävät 12 milj. jeniä vuodessa (n. 100 000 euroa/vuosi). Näin ainakin mikäli vaimon isäukkoa on uskominen... Arvonlisävero on Japanissa tällä hetkellä 5%, tosin siihen kohdistuu kovia korotuspaineita ja se luultavasti lähivuosina nousee ensin 7-8%:iin ja myöhemmin 10%:iin.

      Asumis- ja elinkustannukset riippuu paljon siitä, missä päin Japania ja miten asuu ja elää. Jos haluaa syödä kuten kotimaassa ja ison kämpän läheltä keskusta-alueita, niin on kallista. Jos taas tyytyy pienempään kämppään ja elää kuten paikalliset, niin voi selvitä jopa edullisemmin kuin Suomessa. Noin keskimäärin elinkustannukset menee jotakuinkin samoihin: jotkut asiat maksaa enemmän, toiset vähemmän kuin Suomessa. Tokion seutu on toki kaikin puolin hieman kalliimpi kuin muu Japani, tosin palkatkin on hieman korkeammat.

      Työelämä Japanissa on sitten oma lukunsa. Yleisesti ottaen suomalaiset sopeutuu hyvin, mutta on hyvä tiedostaa mihin ryhtyy. Päivät on usein pitkiä, etenkin kun työmatkat lasketaan mukaan. Vuosilomapäiviä on aloittavalla työntekijällä usein 10, joista firmasta riippuen saa pitää joko kaikki tai puolet. Lisäksi tulevat sitten kansalliset pyhäpäivät. Lomapäivien määrä kasvaa tietysti palvelusvuosien myötä. Ylityötunneista maksetaan 25% suurempaa palkkaa, mikäli maksetaan ollenkaan (kaikki firmat ei maksa, vaikka periaatteessa lain mukaan pitäisikin).

      Ylläoleva sepustus reilun neljän Tokiossa vietetyn vuoden perusteella. Kuten aiempi vastaaja kirjoitti, niin Japani on hieno maa. Pitää vain olla avoin mieli ja valmis sopeutumaan paikalliseen menoon ja elämäntapaan. Omalta kohdalta voin todeta, että en ole katunut eikä tee mieli muualle, kaikista maanjäristyksistä yms. huolimatta.

      Jotain jäi varmasti puuttumaan, mutta mikäli kiinnostusta on, niin kysele lisää.

      自分の夢を守って、頑張って下さい。

    • フィンランド人

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      155
      11201
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3123
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      2974
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2177
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1938
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1765
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1749
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1734
    9. 85
      1698
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1637
    Aihe