Vesikiertoinen keskuslämmitys - puulämmitteinen

sissi99

Olen syksyllä muuttanut omakotitaloon jossa on otsikon mukainen lämmitysjärjestelmä. Itselleni ihan uutta opeteltavaa.

Nyt on alkanut ihmetyttää muutama asia. Päällimmäisenä ajatuksena on ihmetys siitä, kuinka huono hyötysuhde on järjestelmässä. Totta on, että puut ovat täällä maalla halpoja, mutta risoo lämmittää tuntitolkulla ja lappaa kattilaan todella isot määrät puuta.

Olen asunut useissa taloissa, joissa on erilaisia puulla lämpiäviä tulisijoja. Väitän että jos tässä talossa olisi takka-leivinuunin lisäksi jokin toinenkin tulisija, koko talon lämmitys näillä pakkasilla sujuisi puolella tuosta puumäärästä (puhumattakaan ajasta). Lämmintä vettä ei paljoa päivittäin kulu kun talossa asuu vaituisesti vain 2 henkeä, joten parinsadan litran lämminvesivaraajan lämmitys sähkölläkään ei omaisuuksia maksaisi.

Olen toki miettinyt mistä kyse - järjestelmä tullut tiensä päähän? Kattilan nuohous laiminlyöty?

Olisin kiitollinen jos joku voisi hieman valaista, mistä ongelma voi johtua. Onko siis jotakin tehtävissä, ja jos on niin mistä kannattaisi aloittaa?

Vai hankinko vaan kamiinan talon toiseen päähän ja varaajan :)

14

13639

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Galeb Smuts

      Sulla voi olla joku vipu väärässä asennossa ja savukaasut menee suoraan piippuun. Nuohoa koko höskä ja ihmettele. Joskus täytyy ihmetellä ihmisentekemien laitteiden huonoa hyötysuhdetta, vanhassa amerikanraudassakin on joka pytyssä sytytystulppa mutta silti bensaa palaa 35litraa sadalle.

    • 66y6y

      Taitaa olla liian pieni varaaja 200 litraa. Pesällisesta saa niin paljon energiaa, että siitä riittää 1000 litran varaajalle hyvin.

    • tatu*

      Kerroppas....

      Millainen kattilasi on ja onko varaajaa ja minkä kokoinen?

    • rtyujhgf

      Kattilan ja varaajan koolla ei ole mitään merkitystä koska kyseessä taitaa olla sama ratkaisu kuin meillä, eli kiertovesivaraaja, eli lämmittää samalla sekä käyttöveden että kierron veden. Nuohouskaan ei ole ratkaisu vaan kierron uusi säätö kokeillen omaan käyttöön sopivaksi.

      Eli lämmitää niin että paineet nousee, sen jälkeen ala ilmata pattereita alkaen kierron ensimmäisestä lopettaen kierron viimeiseen. Toista niin monta kertaa että saat kaiken ilman varmasti ulos ja välillä lisää kiertoon vettä (jostain painekattilan lähettyviltä löytyy kyseinen vesiventtiili, josta lisätään), itse lisään aina niin paljon että ylimääräset roiskuu ulos, jotta varmasti on täynnä. Jos vettä ei ole kierrossa tarpeeksi, käy juuri kuvailemallasi tavalla, eli lämpö haihtuu kierrosta nopeasti, toinen vaihtoehto nopealle lämmön katoamiselle voi olla veden termostaatin säätö liian alhaiselle lämpötilalle, tai liian kuumalle. Kokeillen löytyy oikeanlainen omaan käyttöön. Tämän säätötoimenpiteen joudun suorittamaan kolmisen kertaa vuodessa, eli aina ilmojen vaihtuessa.

      Järjestelmä tosiaan vaatii hiukan opettelua ja muokkausta omaan käyttöön sopivaksi, itsellä siihen kului ensimmäinen talvi. Näillä 20 asteen yöpakkasilla ja 10 asteen päiväpakkasilla riittää 4 pesällistä puuta vuorokaudessa pitämään torpan 20 asteessa, toki aamulla kylmempää kun en viitsi yöllä iskeä puuta pesään, mutta kun sitten aamulla iskee tulet niin alle tunnissa torppa taas 20:ssa asteessa.

      Käyhän kurkkimassa osoitteessa rintamamiestalo.fi . Sieltä löytyy paljon meitä vanhojen lämmitysjärjestelmien kanssa eläviä ja paljon keskustelua aiheesta. Itse lähdin sitä kautta kyselemään ja opettelemaan järjestelmän käyttöä. Pikaratkaisuna voit metsästää paikkakunnalta vanhat järjestelmät tuntevan putki- ja tai sähköreiskan, joka voi tulla paikan päälle hoitamaan järjestelmän huollon ja samalla opastamaan käytössä. Heistäkin löytyy tietoa kyseisiltä sivuilta.

      Itselläni hiukan ongelmallista tuo oikeanlaisten puiden löytäminen, kun keskuskattila tosiaan niin massiivinen, että nykyiset halonkoot on kuin kärpäsen kakka tulipesässä, kyllä sitä pituutta pitää halolla olla puoli metriä eikä mitään pikku saunapuu ohutsälääkään jaksa paiskoa pesään, vaan paksua olla pitää. No, isommalla halolla on vähempi hintaa kunhan onnistuu vaan löytämään. Samoin meillä nopeasti ja kuumalla liekillä palava koivuklapi on täyttä jaskaa, parempi hitaammin palava sekaklapi. Kuten sanoin, kokeillen oppii!

      Onnea uudesta kodista ja kyllä se siitä lähtee lutviutumaan! :)

      • tatu*

        Just, hölmöläisen ratkaisu jos ei kunnon kattilaa ja varaajaa.

        Saa lappaa puuta vuorokauden ympäri. Tehokas kattila ja riittävän suuri varaaja niin kertapesällisellä vuorokauden lämmöt kymmenen minuutin työllä on taattu. Se on siinä......


    • kylsesiitä

      "risoo lämmittää tuntitolkulla ja lappaa kattilaan todella isot määrät puuta"

      Älä lämmitä tuntitolkulla äläkä lapa kattilaan isoja määiä puuta. Ei siinä muuta tarvita, vähempikin riittää.

      • fghiuy

        Ei riitä jos ei säädöt ole kohdillaan. Kiertovesivaraajassa lämpö ei varaudu kuten lämminvesivaraajassa vaan paljon vähemmissä määrin, koska vesi kiertää putkistoja jatkuvasti. Siksi tästä lämmitysjärjestelmästä on luovuttu, koska ei ole energiatehokas, halpa kylläkin ja ympäristöystävällinen. Kiertoa ei myöskään saa suljettua, eli saadakseen lämmintä vettä kesälläkin menee osa lämmöstä aina kiertoon ja vähentää näin lämpimän käyttöveden lämpimänäpysymisaikaa.

        Kunniaksi järjestelmälle kerrottakoon kuitenkin, että arvioitu käyttöikä vähäiselläkin huollolla patterit mukaan lukien on noin 100 vuotta. Putkien korroosio on minimaalista, koska kierron sisäinen vesi on hapetonta. Vähäinen huolto sisältää ahkeran ilmauksen, ja maltillisen veden lisäyksen järjestelmään, jotta hapettomuus säilyy. Järjestelmä ei myöskään vaadi ollenkaan sähköä, koska toimii veden paineella. Uusissa vastaavissa painekattila on sähköistetty, jolloin ei tarvita niin suurta määrää puuta, mutta painepönttö heittää vedet pihalle pienestäkin sähkökatkosta ja muusta järjestelmän heilahduksesta. Tästä seuraa aina veden lisäys kiertoon, eli happipitoista vettä, joka edistää korroosiota.

        Edullisuus on myös todella merkittävä plussa, itselläni lämmityspuuhun menee talviaikana 80 euroa kuukaudessa, jolla pysyy lämpimänä 100 neliön tönö. Ainoastaan maalämpö taitaa alittaa tämän summan edullisuudessaan.

        Tosin enhän voi tietää onko aloittajalla sama järjestelmä, mutta siltä kuulostaisi. Tällainen kuitenkin itselläni, ihan toimiva kun käytön oppii. :)

        t. ylempi


    • sissi99

      Kiitoksia kovasti, olen tyytyväinen että uskalsin kysyä täällä! Talon myyjä kyllä opasti järjestelmän käytössä, mutta jäi vähän sellainen olo ettei hänkään ollut vielä tullut asiantuntijaksi vaikka jokusen vuoden oli asunut. Käytti mm. sähköpatteria lisälämmittimenä tuolla talon toisen pään makuuhuoneessa talvisin.

      Nyt tältä istumalta en pysty kertomaan (enkä tarkistamaan) mikä on varaajan koko, mutta iso se on, ehkä 2000l. Ja käyttövesi siis lämpiää siinä samalla.

      Tässä kyllä on systeemi sellainen että sähköllä toimiva kiertovesipumppu laitetaan päälle kytkimestä kun aletaan lämmittää. Ja patteripumppu päälle myös kytkimestä. Sähkökatkoa en ole vielä kokenut, mutta kerran päästin järjestelmään liikaa vettä, ja se aikaansai ylikiehumisen :-)
      Patterit ilmasin, mutta en kyllä edellä kerrotun ohjeen mukaan, joten kokeilempa tuota!

      Asiantuntija olisi hyvä tänne saada käymään, mutta ihan kaikki "putkijullit" ei varmasti ole tällaisen järjestelmän asiantuntijoita - joten kiitos vinkistä mistä sellaisia löytää!

      Kaipa tämä tästä, toivottavasti tulen hiukan viisaammaksi ennen seuraavaa kovien pakkasten jaksoa!

      • ragsf

        Vaihda se yläpalo käänteispaloon ja kunnon latauspumppu väliin niin pärjäät 1-2 pesällisellä päivässä.


    • Kattilamies

      Melkoista sepustusta asian tiimoilta.. käytännössä kattilasi työntää kuumaa vettä varaajaan, varaajan yläosassa on käyttövesikierukka, jossa lämmin käyttövesi siis kuumenee. Varaana ylälämpö on yli 80c, ja alalämpö pitää myös saada noin 60c tienoille, että varaaja pystyy myös yöllä lämmittämään talosi.
      Kattilaa on syytä nuohota parin viikon välein, mikäli savukaasuilla on lämpömittari, se kertoo nuohoustarpeen melko nopeasti. Selliaine on helppo asentaa myöhemminkin savupiippuun. Kierovesipumppu,= pumppu, joka kierrätää vettä pattereille, se on käynnissä käytännössä aina, myös kesällä. Latauspumppu siirtää vettä kattilan, ja varaajan välillä, se olisi hyvä olla thermarilla toimiva, eli käynnistyy, ja pysähtyy automaattisesti. Kattilan rajut lämmönvaihtelut loppuu, ja lämmityaika lyhenee, kun latauspumpulle tulee osa kuumasta lähtevästä vedestä, kattilan paluupuolelle.
      Melko pienellä saneerauksella homma saadaan kuntoon..myös paisunta-astian toimivuus on syytä tarkistaa. Patterit ilmataan AINA kiertovesipumppu sammutettuna.

    • Kattilamies

      Kattilamies jatkaa: Sunttiventtiili säätää kietoon, eli pattereille menevän veden lämpötilaa, Uudemmissa laitteissa on säädin, joka säätelee lämpötilaa ulkolämpötila perusteella, annetun käyrän puitteissa, automaattisesti, mutta ei sitä manuaalisunttiakaan tarvitse kokoaikaa veivata, onhan pattereissa thermostaatit, jotka säätelee huonelämpötilaa, ja kyllä 45-50C kiertoveden lämpötila, riittää kovimmillakin pakkasilla.
      Jos kattilasi kiehui, ei paisunta toimi, varoventtiili päästää liiat vedet pois, muttei ole normaalia, lisätä vettä verkostoon usein, koska se on suljettu järjestelmä, eikä veden sii kuulu kadota minnekään. Uusi vesi on aina hapekasta, mikä taas aiheuttaa korroosiota.. joten vältä turhaa veden lisäämistä.

    • Anonyymi

      OLET KYLLÄ YKSI KATTILAPÄÄ KONSANAAN!

      • Anonyymi

        Ja sinä hämeen hitain kun jutusta on kulunut yli 10 vuotta.


    • Anonyymi

      Olivat muuten tosi likellä keksiä sähköä vedestä taannoin. Ei se käynyt.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      129
      4880
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3076
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1787
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1750
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1601
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1471
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      18
      1228
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1213
    9. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1177
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1177
    Aihe