Korrektisti valmistettu äidinmaidonkorvike tulee ekonomisimmaksi

plmb

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16238

RISKI, JOKA PULLORUOKINNASSA UNOHDETAAN

Virheellisesti valmistettu äidinmaidonkorvike aiheuttaa hypertonista dehydroitumista (kehon kuivumista, jossa solun sisäneste väkevöityy liikaa).
Tällaisen tapauksen kuvaa tri Thomas Mårtensson, (erikoislääkäri Karolinskan sairaalasta lasten mahasuolitulehdusten, maksatautien ja ravitsemuksen osastolta) ja ylilääkäri Karl -Johan Lidefelt (Karoliinisesta insituutista) , Huddingesta Karoliinisesta yliopistollisesta sairaalasta.



TIIVISTELMÄ
Hypertoninen dehydraatio, jossa seerumin natrium on yli 150 mmol litrassa, on lääketieteellisesti vakava tila. Tämän tapaisen dehydroitumisen (kuivumisen) riskiä seuraa eritoten liian väkevästä rintamaidon korvikkeesta, jollaista pitää varoa kaikilla pulloruokintaa saavilla lapsilla, joilla on samaan aikaan nesteenmenetystä jostain muustakin syystä.

HYPERTONINEN DEHYDRAATIO ON VAKAVA TILA
Tämän tilan määritelmänä on seerumin natriumin pitoisuus yli 150 mmol litrassa ja se on veden puutetta Vedenpuute on tässä tapauksessa solujen sisäistä, joten varsinainen vaikutus verenkiertoon ilmenee taudin myöhäisvaiheessa.
Hypertoninen dehydraatio on vakava tila, jossa esiintyy mm kramppeja, aivojen laskimoallastulppaa (sinustromboosia), kallonsisäisiä verenvuotoja ja pahimmassa tapauksessa potilas menehtyy. Ikäryhmäläisillä 0 - 18 vuotta tällaista hypertonista dehydraatiota esiintyy ennenkaikkea alle 2 vuotiailla lapsilla.
Tätä kehittyy USEAN SEIKAN YHTEISVAIKUTUKSESTA kuten perusvedenvaihtumisen suuruudesta lapsessa , suhteellisen suuresta kehon pinnasta kehon tilavuuteen nähden, munuaisten alemmasta väkevöimiskyvystä ja oman säädön puutteesta juomaveden saannissa (Pienet eivät osaa itse hankkia itselleen vettä).

LAPSILLA TAVALLISIN HYPERTONISEN DEHYDAATION SYY
Lapsilla tavallisin hypertonisen dehydraation syy on kuitenkin mahasuolistotulehdus (gastroenteriitti). Tämä assosiaatio havaittiin jo vuonna 1911.
Toinen viime vuosikymmenenä tärkeäksi todettu syy on imetysongelmat, jotka johtavat rintamaidon riittämätömään saantiin (nälkään imetyksen yhteydessä), jolloin veden määrä jää puutteelliseksi.
1950- 1970 luvuilla julkaistiin useita artikkeleita, joissa kuvatiin yhteys hypertonisen dehydraation ja liian väkevän äidinmaidonkorvikkeen saannin kesken.
Ravinnon vaikutus pikkulapsen nestetasapainoon kuvataan seuraavassa tapausselostuksessa.
jatkuu...

3

239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • plmb

      jatkoa(1)
      TAPAUSSELOSTUS
      Aiemmin terve kuusiviikkoinen poikalapsi tuotiin akuuttiin puolentoista vuorokauden sairaushistorialla. Hänellä oli esiintynyt tiheitä vetisiä ulosteita ja korkeaa kuumetta. Poika oli syntynyt Ruotsin puolella turkkilaisvanhemmille, jotka eivät olleet sukua keskenään Synnytys oli normaaliin aikaan ja sujui hyvin. Syntymäpaino oli 3820 g. Myös päivät heti syntymän jälkeen sujuivat ilman komplikaatioita. Vauvan äiti siirtyi kuitenkin heti neljäntenä päivänä synnytyksestä oma-aloitteisesti imetyksestä pulloruokintaan äidinmaidonkorvikkeen käyttöön.
      Sairaalaan tuotaessa vauva oli ärtynyt ja äänekkäästi itkevä ja välillä letarginen. Yleistila oli vaikuttunut ja tutkimuksessa havaittiin etummaisen aukileen (fontanellin) olevan sisäänvetäytynyt; kapillaarien uudelleen täyttymiseen kului 3 sekunttia ja sydän oli tiheälyöntinen. Verenpaine ja happikyllästeisyys olivat normaalit. Kuumetta oli 39,1 astetta C ja kehon paino 5600 g. Kliiniskemiallisissa laboratoriovastauksissa oli S-natrium 175 mmol litrassa, S-kloridi 150 mmol litrassa, S-kalium 4,5 mmol litrassa, S-kreatiniini 45 mikromoolia litrassa, S-urea 12,2 mmol litrassa, S-albumiini 38 g litrassa, S-myoglobiini 22 mikrogrammaa litrassa, Hb 91 grammaa litrassa, CRP 8 mg litrassa, pH 7,15, emäsylijäämä (-) 12, S-glukoosi 5,6 mmol litrassa ja S- laktaatti 0,6 mmol litrassa.

      ALKUHOIDON yhteydessä selvisi, että vanhemmat olivat ottaneet yhteyttä sairaanhoidon neuvontaan noin puoli vuorokautta ennen saapumistaan. Siinä vaiheessa oli suositeltu nesteen korvauksen aloittamista. Mutta neuvoantava henkilö ei ollut kysynyt, millä tavalla lasta oli ruokittu eivätkä vanhemmat oma-aloitteisesti kertoneet yliannostelleensa äidinmaidon korvikepulveria. Dehydraatiotila ja jonkin asteinen verenkierrollinen vaikutus indisoivat välittömän suonensisäisen natriumkloridin 0,9% antamisen 10 ml painokiloa kohden.
      Tämän jälkeen poikalapsi vietiin TEHO-osastolle. Siellä jatkettiin suonensisäistä nestetiputusta antamalla 5- prosenttista glukoosia, johon oli lisätty natriumia ja kaliumia. Koska seerumin natrium laski ensimmäisen hoitovuorokauden aikana suositeltua ( 0,5 mmol/litra/ tunti) nopeammin, lisättiin natriumlisää vähitellen, enintään kuitenkin 120 millimooliin litrassa. Ensimmäisen hoitovuorokauden aikana ilmeni pitkittyneitä yleistyneitä kouristuksia, minkätakia aloitettiin hoito mannitolilla ja kouristusen vastaisilla lääkkeillä. Suoritettiin akuutisti tietokonetomografinen (CT) kuvaus ja otettiin lumbaalipunktio - näissä ei mitään normaalista poikkeavaa löytynyt. Samoin löydökset veren, virtsan ja selkäydinnesteen viljelyistä olivat negatiivisia.
      Noin 1,5 vuorokauden kuluttua oli elektrolyyttitasapaino palautunut, happamuus ( asidoosi) oli saatu kumoutumaan ja paino nousi takaisin 5600 grammaan. Tässä vaiheessa purettiin kouristusten vastainen lääkehoito ilman että krampit palautuivat
      Sitten poika voitiin siirtää yleisen PEDIATRIAN OSASTOLLE Viiden hoitovuorokauden jälkeen potilas voitiin kotiuttaa
      JÄLKIKONTROLLISSA tehty aivojen MRI ja EEG olivat normaalit eikä kliinisessä tutkimuksessa ollut osoitettavissa mitään neurologista jälkitilaa. Sitten tehdyssä elektrolyyttien ja Hb:n toistetussa kontrollissa saatiin normaaliarvot.. Janokokeessa virtsankonsentroitumiskyky oli normaali ikää vastaava , 500 mosm/ l, millä suljettiin pois diabetes insipidus hypernatremian syistä.
      (jatkuu...pohdintana )

      • plmb

        jatkuu(2)
        POHDINTAA

        Tämä potilastapaus valaisee monin tavoin, miten pikkulapsen neste- ja elektrolyyttitasapaino on häiriintymisaltis. Tässä kuvatun potilaan ikäryhmässä on perusnesteentarve verrattain suurta, mikä asettaa erityisen korkeat vaatimukset annettavalle nesteenkorvaushoidolle nesteen menetyksen yllättäessä kuten gastroenteriitissä ( mahasuolistotulehduksessa)

        Kahden kuun ikäisen vauvan perusnesteentarve on n 150 ml painokiloa kohden vuorokaudessa.
        Aikuisella vastaava nesteentarve on 30 ml painokiloa kohden vuorokaudessa.
        Hypertonisessa dehydraatiossa on siihen obligatorisesti liittyvän korkean S- natriumin ohella usein kohonnut S-kloridi ja S- osmolaliteetti sekä epäspesifisempänä myöskin kohonnut S-urea ja vastaavasti metabolinen asidoosi ja anemia. Sitäpaitsi joskus esiintyy kohonnutta S-myoglobiinia, mikä merkitsee munuaisvaikutusriskiä.

        YLEISIN VIRHE ÄIDINMAIDONKORVIKKEEN VALMISTUSTAVASSA ON PULVERIN YLIANNOSTUS

        Virheellisesti valmistetun äidinmaidonkorvikkeen katsottiin olleen tässä esitetyssä tapauksessa ratkaisevasti vaikuttavana tekijänä nopeaan taudinkulkuun, mikä johti vaikeaan hypernatremiaan.

        Kun erityisessti tiedusteltiin asiaa, vanhemmat kertoivat, miten he olivat käsittäneet tekstin ja asettaneet valmistamaansa äidinmaidonkorvikkeeseen kaksi kertaa suositellun määrän pulveria vesiyksiköitä kohden ja tätä konsentraattia he olivat antaneet 170- 180 ml painokiloa kohden vuorokaudessa.
        Vanhemmat motivoivat yliannostusta käsityksillään, että äidinmaidonkorvikepakkauksen teksti
        "risk för trög mage vid överdosering med pulver" , "( riski että vatsa menee kovalle, jos yliannostetaan pulveria"), olisi jonkinlainen hoitomahdollisuus meneillään olevassa gastroenteriitissä.
        Jos äidinmaidonkorvike olisi valmistettu asianmukaisesti, sen osmolaalisuus olisi ollut 305 mosmol kiloa kohden, mutta tuolla tavalla tehtynä kuin vanhemmat kertoivat, sen osmolaliteetti oli 570 mosmoolia kiloa kohden ( Tämä tieto saatiin valmistajan edustajalta 2008).

        Tavallisin virhe äidinmaidonkorvikkeen valmistuksessa on yliannostaa pulveria suhteessa vesimäärään. Meneillään olevassa gastroenteriitissä annettuna tällainen vahvapitoinen äidinmaidonkorvike on usean tutkimuksen mukaan voitu kytkeä hypertonisen dehydraation kehittymiseen. Tämä yhteys selittyy mahasuolikanavan alentuneesta imeyttämiskyvystä, koska gastroenteriitti aiheuttaa limakalvovauriota. Kun sitten imeytymättömiä orgaanisia aineita saapuu suoleen, bakteerit alkavat hajoittaa niitä ja seuraa osmoottista ripulia ja samalla veden nettomenetystä.

        Edelleen eräänä nestemenetyksiä aiheuttavana lisätekijänä on epäkypsien munuaisten alentunut virtsanväkevöimiskyky. Tämä taas merkitsee sitä, että sellaisten aineksien lisääntynyt saanti, mitkä eliminoituvat munuaisteitse (kuten valkuaisperäinen typpi, natrium, kalium, kloridi ja fosfaatti) samaan tapaan voivat aiheuttaa vedenmenetyksiä.

        (jatkuu Virhetilanteen korjaamisen tärkeydestä) )


      • plmb
        plmb kirjoitti:

        jatkuu(2)
        POHDINTAA

        Tämä potilastapaus valaisee monin tavoin, miten pikkulapsen neste- ja elektrolyyttitasapaino on häiriintymisaltis. Tässä kuvatun potilaan ikäryhmässä on perusnesteentarve verrattain suurta, mikä asettaa erityisen korkeat vaatimukset annettavalle nesteenkorvaushoidolle nesteen menetyksen yllättäessä kuten gastroenteriitissä ( mahasuolistotulehduksessa)

        Kahden kuun ikäisen vauvan perusnesteentarve on n 150 ml painokiloa kohden vuorokaudessa.
        Aikuisella vastaava nesteentarve on 30 ml painokiloa kohden vuorokaudessa.
        Hypertonisessa dehydraatiossa on siihen obligatorisesti liittyvän korkean S- natriumin ohella usein kohonnut S-kloridi ja S- osmolaliteetti sekä epäspesifisempänä myöskin kohonnut S-urea ja vastaavasti metabolinen asidoosi ja anemia. Sitäpaitsi joskus esiintyy kohonnutta S-myoglobiinia, mikä merkitsee munuaisvaikutusriskiä.

        YLEISIN VIRHE ÄIDINMAIDONKORVIKKEEN VALMISTUSTAVASSA ON PULVERIN YLIANNOSTUS

        Virheellisesti valmistetun äidinmaidonkorvikkeen katsottiin olleen tässä esitetyssä tapauksessa ratkaisevasti vaikuttavana tekijänä nopeaan taudinkulkuun, mikä johti vaikeaan hypernatremiaan.

        Kun erityisessti tiedusteltiin asiaa, vanhemmat kertoivat, miten he olivat käsittäneet tekstin ja asettaneet valmistamaansa äidinmaidonkorvikkeeseen kaksi kertaa suositellun määrän pulveria vesiyksiköitä kohden ja tätä konsentraattia he olivat antaneet 170- 180 ml painokiloa kohden vuorokaudessa.
        Vanhemmat motivoivat yliannostusta käsityksillään, että äidinmaidonkorvikepakkauksen teksti
        "risk för trög mage vid överdosering med pulver" , "( riski että vatsa menee kovalle, jos yliannostetaan pulveria"), olisi jonkinlainen hoitomahdollisuus meneillään olevassa gastroenteriitissä.
        Jos äidinmaidonkorvike olisi valmistettu asianmukaisesti, sen osmolaalisuus olisi ollut 305 mosmol kiloa kohden, mutta tuolla tavalla tehtynä kuin vanhemmat kertoivat, sen osmolaliteetti oli 570 mosmoolia kiloa kohden ( Tämä tieto saatiin valmistajan edustajalta 2008).

        Tavallisin virhe äidinmaidonkorvikkeen valmistuksessa on yliannostaa pulveria suhteessa vesimäärään. Meneillään olevassa gastroenteriitissä annettuna tällainen vahvapitoinen äidinmaidonkorvike on usean tutkimuksen mukaan voitu kytkeä hypertonisen dehydraation kehittymiseen. Tämä yhteys selittyy mahasuolikanavan alentuneesta imeyttämiskyvystä, koska gastroenteriitti aiheuttaa limakalvovauriota. Kun sitten imeytymättömiä orgaanisia aineita saapuu suoleen, bakteerit alkavat hajoittaa niitä ja seuraa osmoottista ripulia ja samalla veden nettomenetystä.

        Edelleen eräänä nestemenetyksiä aiheuttavana lisätekijänä on epäkypsien munuaisten alentunut virtsanväkevöimiskyky. Tämä taas merkitsee sitä, että sellaisten aineksien lisääntynyt saanti, mitkä eliminoituvat munuaisteitse (kuten valkuaisperäinen typpi, natrium, kalium, kloridi ja fosfaatti) samaan tapaan voivat aiheuttaa vedenmenetyksiä.

        (jatkuu Virhetilanteen korjaamisen tärkeydestä) )

        (jatk 3)
        OIKEA NESTEITTEN JA ELEKTROLYYTTIEN ANTO ASETTAA SUURET VAATIMUKSET


        Gastroenteriitissä voidaan suorittaa nestehoito suun kautta (oraalitietä) ja suoleen ( enteraalitietä). Tämä pätee myös hypertonisessa dehydraatiossa. Riippumatta siitä annetaanko nestehoito oraalitietä, enteraalisesti tai parenteraalisesti (suoneen) on suuret vaatimukset nesteen ja elektrolyyttien oikeasta annosta.
        Periaatteena on hidas nesteen antaminen sellaisella nesteellä, jonka natriumsisältö on riittävä estämään nopeaa muutosta osmoottisessa gradientissa (erossa) solujen sisäisten ja solujen ulkoisten tilavuuksen kesken.
        Jos natriumsisältö on matalampaa tai nesteen anto liian nopeaa on riskinä, että tapahtuu laaja-alainen nesteenvirtaus kehon soluihin, mikä keskushermoston osalta merkitsee kouristustaipumuksen riskiä ja aivotyräytymisriskiä (aivojen hernioitumista).
        Sellainen seerumin- natriuminpitoisuuden laskutahti, mihin pyritään on 0,5 mmol litraa kohti tunnissa. Tämän artikkelin potilastapauksessa haviattiin seerumin natriumin nopeampi laskutahti ensimmäisenä hoitovuorokautena , noin 1 mmol litraa kohti tunnissa, mistä todennäköisesti osaltaan johtui vakva oireisto vaikeasti hoidettavine kouristuksineen.

        JOHTOPÄÄTÖS


        Viimeksikuluneitten 25 vuoden aikana on hypertonisen dehydraation tieteellinen kiinnostavuus laimentunut ja sen liittymä äidinmaidonkorvikkeeseenkin vähentynyt. Selityksenä on todennäköisesti menestys, mitä lisääntynyt tieto ja intensiivinen yleisön informoiminen on luonut gastroenteriitin nesteenkorvauksesta ja ravitsemuksesta.


        On mitä tärkeintä antaa korrektisti valmistettua äidinmaidonkorviketta pulloruokituille lapsille, joille kehkeytyy gastroenteriitttia. Tämä on jo vanhaa lääketieteellistä tietoa.
        Mutta on aiheellista tarkentaa äidinmaidonkorvikepakkauksissa olevia varoitustekstejä niin että aivan imeväisikäistenkin lasten vanhemmat tulevat tietoisiksi vahvapitoisten korvikkeiden aiheuttamasta vakavan nestehäiriön riskistä.
        Loppu.
        (Siis: kommenttinani tästä ruotsinkielestä tehdystä suomennoksesta.
        Yhteiskunnalle kalliiksi tulee kotioloissa tapahtuvat virheet pulverin sekoituksessa, eikä sinänsä äidinmaidonkorvike, oli se nyt sitten mitä luotettavaa merkkiä tahansa )


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      107
      2785
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2310
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1906
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1620
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      168
      1335
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      282
      1167
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      238
      961
    Aihe