Eino Leino: Kirjailijoiden Helsinki

alvari.raappavaara

Tämä Eino ei ole se Espan vaskinen lerppahattu (hattu tosin unohtui Kämppiin eikä näy veistoksessa) vaan pari sukupolvea tuoreempi kaima, olematta edes sukua. Jotkut lukijat muistavat Apu-lehden toimeliaan toimittajan takavuosilta. Vaariuduttuaan Leino on tehnyt suurtyön kahlaten läpi elämäkertoja ja muistelmia ja kierrellen kuvaamassa vielä olevia taloja. Jotta saa tapahtuneet yhdistettyä oikeaan kiinteistöön. Välillä on rakentajan caterpillari ehtinyt kouraista ja korvata entisen elementeillä. Silloin ei kirjan kokoaja voi paljon muuta kuin tukeutua Signe Branderin valokuviin, joita aina kaukoviisas Muinaismuistolautakunta ymmärsi 1906 tilata muuttuvasta kaupungista tältä oivalliselta, Daniel Nybliiniltä valokuvausoppinsa saaneelta, alunperin piirustuksen opettajaksi kouluttautuneelta naiselta.

Kirjallisuus Helsinki-nimisessä pikkukaupungssa lähti itämään niihin aikoihin kun Armollinen Keisari suuressa viisaudessaan 1828 siirsi Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston palojen korventamasta Turuusta keskemmälle Suomea ja lähemmäs kontrollivaltaa eli Pietaria. Nimikin taisi samalla syntyä, ennen edistystä puhuttiin Turun Akatemiasta. Samassa paketissa yliopiston kanssa tuli tietennii tämä opiskelijoiden perusjengi: Nervander, Cygnaeus (Fredrikki, ei Uuno) , Lönnrot, Snellman, Runeberg ja viimein kuopuskin, Topelius. Eino-pappa on kartoittanut ja kuvittanut tarkoin missä nämä nuoret hulttiot, kaikkien taiteiden moniosaajat milloinkin majailivat ja mitä toihusivat ennen vakiintumistaan professoreiksi. Toki kirjallisuus silloin, 1800-luvun alkupuoliskolla käsitettiin sivistyneistön kielellä tapahtuvaksi eli ruotsiksi kirjoitetuksi.

Leinon kirja seurailee kymmenien kirjoittajien vaiheita ja osoitteita Helsingissä. Mukana on aikalaiskommentteja, anekdootteja ja kritiikkejä. Saattaa osa olla elämäkertoja kahlanneelle tuttuakin tavaraa, mutta viihdyttävän ja mukaansatempaavan kokoelman hän on saanut aikaan. Aivan uusin silmin nyt kuljeskelen kantakaupungissa, kun jonkin puiston kohdalla mieleen nousee muistuma, jotta tuossa nuori Waltari tappeli poikasena nuoren Turtiaisen, naapuritalon koltiaisen kanssa, eikä kumpikaan tuntenut toista nimeltä saati aavistanut tulevaa kollegiaalisuutta. Tai jotta just tuosta ravintolasta yritettiin kahden miehen voimin saada Taata Sillanpää raahattua kotiin, onnistumatta. Tarvittiin naisenergiaa. Sangen viisaasti Leino vetää rajan jonnekin 1900-luvun puoliväliin. Sen jälkeen syntyneitä on mukana vain muutama ja edesmenneitä hekin liki kaikki.

Oman lukunsa on omistettu taiteilijaravintoloille kantajengeineen ja tapoineen. Jostain syystä kirjallisuus ja alkkohoolin nauttiminen on ennenmuinoin jotennii kulkenut käsi kädessä.

Viisi sivua lähdeluetteloa, karttaosio ja osoitehakemisto ovat erinomaista palvelua lukijalle, jota kiinnostaa missä kulkivat kerran Jotuni, Talvio, Pekkanen tai Lehtonen. Toivottavasti kirjoittajan sormet katunumeroita näppäillessä ovat olleet paremmassa vireessä kuin alkupuolen tekstiä laadittaessa. Ainakin puolenkymmentä kertaa menevät vuosisadat suloisesti sekaisin ensimmäisissä luvuissa. Toki valistunut lukija oivaltaa, ettei Runebergin väitöskirja valmistunut 1930, mutta mitäs jos teini kopioi tiedon esseeseen semmoisenaan? Kenen on vastuu huonosta arvosanasta? Teksti sinänsä on vetävää ja lähestyy aihetta enempi toimittajan kuin kirjallisuus- ja kielitieteilijän tarkasteluvinkkelistä.

Suosittelen lämpimästi kaikille kirjallisuuden ja kaupunkisosiologian ystäville.

0

136

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Halkokarilla ammuttu

        Halkokarin uimarannan metsissä/tiellä poliiseja juoksenteli n.13.30.Onko pahvihousut setvimässä sukuriitoja?
        Kokkola
        37
        4142
      2. Yle aamu taas huolissaan laittomasti maassa olevien terveydenhuollosta

        Yle se jaksaa aina nostaa tämän asian esille, vaikka ei pitäisi. Laittomasti maassa olevat pitää säilöä ja karkoittaa, e
        Maailman menoa
        240
        2601
      3. Mitä tehdä kun eräs henkilö seuraa puhelintani

        Ja informoi asioitani ulkopuolisille ja ei kyse ei ole viranomaisista vaan sairaasta yksilöstä joka ei jätä rauhaan vaan
        Ikävä
        248
        2494
      4. Mitä haluat

        Toisesta vai haluatko mitään
        Ikävä
        203
        1924
      5. Tuli yhtäkkiä kova ikävä sinua, J

        Olisitpa täällä, niin voisin halata ja suukottaa sinua juuri nyt... Vaikka tilanne on mikä se on, enkä voi tätä oikeass
        Ikävä
        104
        1816
      6. Täytyy tunnustaa

        että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
        Ikävä
        117
        1557
      7. Jengi haluaa että

        Lähden täältä pois. Syystä että? Antaa tulla syitä nyt.... Huomenta sitten viimeisen kerran. 💔🐺🖤
        Ikävä
        198
        1326
      8. Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joiden alkuperää ei tiedetä

        Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joita käytetään koko itää vastaan tietämättä niiden alkuperää. Aina kun o
        Hindulaisuus
        346
        1231
      9. jos saat yhden

        Toiveen esittää niin mikä olisi
        Ikävä
        98
        1141
      10. Huomenta päivää

        Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
        Ikävä
        199
        1056
      Aihe