Parhaat koulututusherkut nirsolle

happyhannah

Koiramme kiinnostus ruokaa ja herkkuja kohtaan on kasvanut huimasti pikkupentuajoista, mutta silti en ole löytänyt mitään sellaista herkkua, jolla todella saisi koiran huomion käännettyä hankalassa tilanteessa itseeni. Tai tilanteen ei tarvitse olla mitenkään erityisen hankala, jo ihan tavalliset ohitustilanteet lenkkeillessä tuottavat hankaluuksia. Koira ei ole agressiivinen muita kohtaan, mutta todella innokas tutustumaan ja leikkimään muiden koirien kanssa. Tarvitsisin jonkun superhyvän koulutusherkun ohitustilanteita ja luoksetulokäskyä varten. Muuten koira on kyllä kiltti ja tottelevainen, mutta jääräpäinen ja turhan innokas muiden koirien läsnäollessa. Kouluttaja antoi viime kerralla maistettavaksi jotain kala-poroherkkua, mutta nimi unohtui eikä tuollaista tunnu löytyvän mistään (se oli ihan ok, vaikka ei nyt ihan järjettömän hyvä sekään). Lihatikut olleet hyviä (mutta ei tarpeeksi), nakit/makkarat ok, juusto melko hyvä (mutta ehkä turhan epäterveellinen pitkäaikaiseen koulutukseen), keksinamit täysin kelvottomia, kalaa ei sellaisenaan syö.

17

5497

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meillä varma

      Meillä ei toimi kuin apollot, ja on nirsokoira.

    • Joskus käy näin

      että mikään ei kelpaa. Silloin ei auta muu kuin pistää mielikuvitus peliin estämään ongelmatilanteiden "konfliktit". Ja onnistumiseen riittää pelkkä kehu jotta "kiitos, hyvin meni".

      Ohjaa koiraa puheella ja erityisesti kiinnitä äänensävyyn, erityisesti vaihtele sitä eri tilanteissa eri kerroilla. Kun joku asia ei toimi tietyllä käskyllä/sävyllä, niin toisella voi mennä perille heti laakista. Vähitellen opit ne sävyt ja käskyt joita koira suostuu ymmärtämään ja noudattamaan. Ja koirasi oppii luottamaan siihen että tiedät mistä puhut ja mitä teet.

      Meillä on nykyään vain yksi käsky joka on käsky isolla KOOLLA ja se karjaistaan tarvittaessa ellei muu auta. Se on "SEIS!". Muut ovat lähinnä ilmoituksia, ohjeita, pyyntöjä, kehotuksia ja hämäyksiä. Siis ilmoitus kulkusuunnasta tai ohitettavasta henkilöstä/koirasta, pyyntö tulla sivulle tai siirtyä tietylle puolelle tietä jotta ihminen tai koira saa tarvittavan tilan ohittaa. Kehotus olla hiljaa kun joku koira tai vaikka lapsilauma menossa ohi. Ja vaikeimmissa tapauksissa hämätään vaikka "Heh!, tuolla meni kani, näitkö...perään".

      Halusin vain kertoa että ilman namejakin voi koiran saada pidettyä kaidalla tiellä.

      Mutta ehkä joku osaa tosiaan vinkata sinulle hyvän namin, millä onnistut.

      Ellei, silloin on tyytyminen tähän ja tosiasioiden tunnustaminen.

      Ja toisaalta, homman onnistuminen ilman jatkuvaa namirumbaa antaa kyllä aika mahtavan onnistumisen fiiliksen. Mikään tuskin on kauniimpaa katseltavaa kuin koira joka tottelee omistajansa kuiskaustakin ilman lahjontaa. ;D)))

    • ...

      Meidän koiralle ei myöskään ruoka ole kelvannut oikein koskaan.

      Koiran kanssa leikitään paljon ja olen pennusta asti työntänyt leikin ohessa makupaloja suuhun, että koira yhdistää nekin palkkioksi yhdessä tekemisestä. Nyt pelkkä makupala jo riittää palkkioksi, muttei todellakaan meilläkään huomion suuntaamiseksi muualle, kun näkyy jotain mukavampaa, mutta oma leikkisä innostaminen riittää jo melko hyvin siihenkin.

      Eli leikkiä, makupala, leikkiä, makupala...

    • Tee itsestäsi miel..

      Kaikki koirat ei tosiaankaan ole makupalojen perään. Jos koira on "pallohullu", niin lelu taskuun lenkille lähtiessä ja huomio siihen kohtaamistilanteissa! Ihan sama vaikka heittelisit kärrynpyöriä, kunhan saat koira huomion itseesi.

    • teeeeeeeeee

      Koira on ilmeisestikin nuori ? Joten se innostus menee edelle ja herkku kuin herkku on yhtä tyhjän kanssa. Tottakai yrittää kannattaa, etenkin kentällä ilman häiriötä,opetella selkeä kuvio ohitustilanteisiin. Ja tehdä se. Mut, kunhan se tovin riekkuu energiaansa ja ikäänsä veke :) niin sit tulee tulosta :). Ohitustilanteissa. Ei ole mitään -nyt heti ruotuun- juttua olemassa :D.

    • lihis

      Se on varmasti tosi paljon koirasta kiinni, mutta itse olen todennut, että koiralleni, jolle esim. valmisherkut tai nakinpalat eivät maistu, pienityt HK:n lihapullat ovat mitä suurinta herkkua, samoin paistetut maustamattomat kanasuikaleet. Ihan pikku murusellakin on voimakas vetovoima.

    • tavlinnen hurttaa

      Ruoka on hyvä mittari sille, onko siltä vaadittu tehtävä liian vaativa tai onko ympäristössä liian paljon häiriötä sen koulutustasoon nähden.
      Niin kauan kuin koira syö, se pystyy suorittamaan vaaditun tehtävän ja se myös pystyy oppimaan.

      Kotona oman ruokakupin äärellä useinmiten koira pystyy syömään, on tuttu ympäristö jossa jo tutuksi tulleet häiriöt, eikä ruuan saamiseksikaan vaadita ehkä juuri mitään muuta temppua kuin kupille menenminen ja siitä syöminen, tai sitten vaaditaan ehkä yksi helppo temppu.

      Jos sen ruokakupin veisi vilkkaan tien varteen jossa kulkee paljon koiria, tulisi siitä ruokailutilanteestakin jo ehkä liian vaikea suoritettavaksi.

      Tähän väliin, helppoa kotona - vaikeaa vilkkaassa ympärisössä, mahtuu paljon opittavaa ja opeteltavaa.
      Jos ihminen ajelee kotona tietsikan ääressä autopelillä ratin ja polkimien takana, ei kuitenkaan siityminen siitä suoraan moottoritille olisi järkevää, eikä voisi olettaa että ihminen jo osaa vaikka olisi kotonaan kuinka hyvä ja taitava kuski.

      Tarvitaan harjoitusta ensin paljon helpommassa ympäristössä, josta pikkuhiljaa edetään sinne "mootoritielle".

      • nirso uros

        "Ruoka on hyvä mittari sille, onko siltä vaadittu tehtävä liian vaativa..." Yleistettynä kyllä, mutta on myös koiria, jotka ihan kotioloissa on huonoruokaisia eikä tällä stressitasolla (mihin ilmeisesti viittaat) ole mitään tekemistä asian kanssa.


    • Kuivaa itse vaikka maksaviipaleita uunissa tai vihanneskuivurissa: kaupoista ostetut, valmiiksi kuivatut on kuivattu liiankin kuiviksi tai niitä on säilytetty jo niin kauan etteivät ole maistuvia.

    • tavlinnen hurttaa

      Toki on koiria, joista omistajat sanovat niiden olevan huonoruokaisia ja nirsoja, mutta yleensä nämä koirat ruokitaan ruoka-aikaan kupista, eivätkä ne kotioloissa saa ruokaansa tekemisen kautta, mikä vaikuttaa siihen ettei ruualla ole palkkiona arvoa joka ylittäisi ympäristön häiriöt.
      Urosten stressitasoa tietysti nostaa ympäristön juoksuiset nartut, nartun stressitasoa nostaa juoksu ja valeraskaudet.

      Jotkin koirat toki sressaa ihan kotonakin, ääniä, valoja yms. mutta en pidä syömättömyyttä mitenkään normaalina.

      • Nirso uros

        Eipä vaikuta meillä tekemisen kautta saatu (ruoka)palkka. Sillon kun tehtiin vielä makkaratottista, niin saattoi ottaa makupalan suuhunsa, mutta räkäs sen hyvin nopeasti myös ulos.... Jos menen jäljelle iltapäivällä, koira ei saa aamulla ruokaa. Jälki tehdään kaikkien taiteen sääntöjen mukaan makupaloineen ja päätypalkkoineen... mutta mitään se ei sieltä ota, ei edes päätypalkkaa. On muutamakin suurempi "guru" raapinut päätään ja ihmetellyt, että eikö se tosiaankaan ottanut yhtään makupalaa koko jäljellä. Nykyään sentään esineellä suostuu kädestä ottamaan namin. Koira ei ole millään lailla stressiherkkä, kokeissa mun jännitykset ei siirry millään lailla koiran suorittamiseen (onneksi!!!), vaan on hyvähermoinen itsevarma otus, mutta edelleen nirso...


      • ...
        Nirso uros kirjoitti:

        Eipä vaikuta meillä tekemisen kautta saatu (ruoka)palkka. Sillon kun tehtiin vielä makkaratottista, niin saattoi ottaa makupalan suuhunsa, mutta räkäs sen hyvin nopeasti myös ulos.... Jos menen jäljelle iltapäivällä, koira ei saa aamulla ruokaa. Jälki tehdään kaikkien taiteen sääntöjen mukaan makupaloineen ja päätypalkkoineen... mutta mitään se ei sieltä ota, ei edes päätypalkkaa. On muutamakin suurempi "guru" raapinut päätään ja ihmetellyt, että eikö se tosiaankaan ottanut yhtään makupalaa koko jäljellä. Nykyään sentään esineellä suostuu kädestä ottamaan namin. Koira ei ole millään lailla stressiherkkä, kokeissa mun jännitykset ei siirry millään lailla koiran suorittamiseen (onneksi!!!), vaan on hyvähermoinen itsevarma otus, mutta edelleen nirso...

        Laita se taistelemaan ruuastaan. Eli herätä sen saalitusvietti ruuan suhteen.

        Meillä on nyt kolmas "koira ruokitaan vain kädestä" viikko menossa. Eli kontakti mättää. Kaksi aikaisempaa viikkoa se sai ruokaa kädestä vain kun katsoi kohden (tällöin piti olla todella hyviä herkkuja ja häiriötön ympäristö, jotta kelpasi). Nyt itse olen ajatellut koiran olevan jo sen verran hallitavampi, että on vasta ensimmäinen taistenmalla saa ruokansa viikko ja meillä taistellaan tavallisesta kuivamuonasta. Aiemmin en uskaltanut nostaa koiran kierroksia vielä ruuankin suhteen, mikä meillä siis näkyi nirsoiluna, vastasin sinulle aiemmin tuosta leikkiä ruokaa, leikkiä ruokaa... Nyt koira siis saa ruokaa kädestä vain kun se aktiivisesti hakee sitä, eli jahtaa kättä (jossa ruokaa), palloa (ruoka siis tippuu pallosta pyörittämällä) sekä taistelee kanssani myttysistä jotka raadeltuaan sisältä löytyy ruokaa. Yleensähän tämä ruuan tasitelutus tehdään heti luovutusikäisen koiran kanssa, jotta koirasta saadaan ahne ja makupaloilla koulutettava, mutta itse en tämän koiran kohdalla uskaltanut sen kierroksia siis pentuna yhtään enää nostella ja luovutusiässä se sai viikon kuurin ruokaa vain rauhallisesta kontaktista.


    • Kokeile keitettyä broilerin sydäntä :)

      • nirso uros

        Täytyypä kokeilla tuota, kaiken muun jo olen kokeillut...


    • happyhannah

      Täytyy koikeilla pennullamme joitain näistä keskustelussa mainituista herkuista! :) Paljon tuli kuitenkin myös sellaisia neuvoja, jotka eivät meidän tilanteeseemme sovi. Pentu on nirso, ei hermostunut. Pentumme on kooltaan todella pieni, mutta on silti yksi hyvähermoisimmista koirista, mitä olen koskaan nähnyt. Ei pelkää ketään eikä mitään. Ihan pientä pentua tuskin narttujen juoksut edes kiinnostavat. Nyt 8kk iässä alkaa jo hieman enemmän tajuta tällaisista asioista. Pentu on myös fiksu ja temput onnistuu kotona helposti, mutta muiden koirien läsnäollessa ei suostu ottamaan herkkuja edes nenänsä edestä, kun muut kiinnostuksen kohteet menevät niin vahvasti ruuan edelle. Ruoka yleisesti on alkanut maistua paremmin (kuivamuona ei aluksi kiinnostanut ollenkaan, mutta nyt odottaa ruoka-aikaa innolla, kun jonkin aikaa lisäsimme napujen joukkoon märkäruokaa). Joka ruokintaa varten koira menee istumaan.

      Tiedän kyllä, että koiran stressitason voi arvioida siitä, miten herkut maistuu. Nämä hermostuttavat tilanteet eivät kuitenkaan ole yksi yhteen ne samat, joissa koira nirsoilee. Ensimmäinen junareissu hermostutti koiraa ja kun tein reissusta mukavampaa herkkuja syöttämällä (pyysin katsekontaktia ja palkitsin), oli pentu sen verran hermostunut, että välillä näykki vahingossa sormiani. Pennulla muutamassa muussa tilanteessa huomannut tällaisen hermostuneen ja huolimattoman namien ottamisen käsistä. Toisaalta joskus lenkillä kiinnitän pennun huomion ja koitan antaa palkinnoksi joitain pennun lempiherkkuja ja pentu käy ehkä nuuhkaisemassa, mutta jättää herkun sikseen ja palaa touhuihinsa (lempiherkku on siis pennun mielestä hyvä, mutta ei joka tilanteessa silti riitä, se ei jaksa aina kiinnostaa). Hankala palkita hyvästä käytöksestä, kuin mikään palkkio ei ole tarpeeksi hyvä. Myös leluista olen koittanut tehdä mahdollisimman kiinnostavia (yhtä lelua pidän pennun ulottumattomissa ja välillä tiputtelen alas jolloin pentu melkein saa lelun itselleen jne.), mutta se toimii herkkuja huonommin. Koiran ikääntyminen varmaan tuo jonkinlaista helpostusta, mutta ei kaikkea koulutusta voi oikein sinnekään jättää. Uroskoirat ovat ilmeisesti (yleistettynä) narttukoiria nirsompia ja vähemmän persoja ruualle.

      Jonkin verran olen myös leikittämällä tehnyt joistain herkuista pennulle mieluisampia. Pentu syö innoissaan kuivattua kalaa, kun laitan sen pulmakuution sisälle ja kovia sekä pennun mielestä täysin mielenkiinnottomia koulutusnameja, kun laitan ne koirien älypeliin ratkaisupalkkioiksi. Jostain syystä tämä toimii ja koira syö herkut innoissaan, vaikka muuten ei suostu niitä edes maistamaan (ei kuppiin laitettuna tai kädestä tai temppupalkkiona). Näiden herkkujen arvo ei ole kyllä mielestäni kohonnut eivätkä kelpaa kuin tässä mainitsemassani erityistilanteessa. Pentu ei tykkää pureksia kovia puristeluita (paitsi jos laitan ne jonnekin, mistä pentu voi taistella niitä esille vetämällä), eikä muutenkaan kovista/teollisista herkuista. Pitäisi melkein aina kävelyllä kulkea jokin älypeli repussa mukana ja koirien tullessa vastaan aloittaa pennun kanssa lautapelisessiot..? ;D

      • ...

        Ei se älypelikään toimi varmastikaan kuin siinä kodin virikkeettömässä ja tylsässä ympäristössä.

        Pari asia jotka tekisin sinuna: Aina kun koira ottaa oma-aloitteisesti kontaktin sinuun -kotona sisällä siellä tylsässä paikassa, jossa ei ole muita virikkeitä- taisteluta sen jälkeen makupalasta. Eli koira ottaa kontaktin, sinä ojennat makupalaa ja kun koira sitä alkaa ottamaan kädestäsi, kätesi lätheekin akrkuun ja koira joutuu työntämään päätään saadakseen sen kiinni, Ensin tietenkin käsi pakenee vain muutaman sentin ja siitä edeten siihen että se pakenee jo kunnolla. Toisena opettaisin sen koiran taistelemaan leluistaan.

        Kun koirasi ei ole motivoitunut sinun tarjoamistasi palkkiosita, on aivan uskomatonta jos olet saanut sille jotain opetettua tähän asti. Nyt kuitenkin kannattaisi laittaa nuo koiran pennun ensimmäiset opittavat asiat kuntoon ja jatkaa sitten siitä.


      • Ihan peruasiaa ruuan käyttämisestä vähän,mutta oleellista.
        Ensinnäkin,vaikka kuinka annettaisiin vaihtoehtoja,niin viimekädessä se paras pitää vaan kokeilla.Vaikka ihan oudoistakin makuista :D Eli on tooosi yksilöllistä.Vielä yksilöllisempää on,jos ei ole hoto koira kysessä.
        Toiseksi,mitä nirsompi,sen tarkempi mitä valitaan,jos hyviä tuloksia halutaan.Eli pitää varmasti huomioida,pureeko se nami vai ei,mitä annetaan.Muuten voidaan pahimmaksi tapauksessa jopa hommaa vesittää...
        Kolmanneksi,koiran pitää olla varmasti nälkäinen(ellei ole hoto).Varsinkin alussa,kun makupalojen ideaa ajetaan sisään,niin tuo on tärkeää.
        Ja neljänneksi,ensin kannattaa sisäänajaa noiden käyttä kunnolla.Eli vahvaa motivointia aluksi häiriöttömässä paikassa,esim.kotona.

        Ja sitten vielä,jotkut koirat tarvitsevat motivointia aluksi esim.saalisvietin avulla.Tuossa kolmen pisteen tulikin jo sitä sivuttua.

        Elikäs,makupalojen käyttökin voi joskus vaatia ihan ns.kunnon opiskelua siihenkin.

        Itse asiassa koiran stressitasoa ei nyt ihan voi arvioida ruuan maistuvuudesta.
        Koska ensinnä stressin suhtautuminen on yksilöllistä(sen hallinta),ruuan maistuvuus vaikuttaa,koiran ahneus ym.ym.
        toki se on tutkittua,että hyvin stressissä oleva koira ei pysty syömään.Mutta tämä on jo sitä luokkaa,että voi puhua ihan jo eri atmosfääreistä.Ja ollaan jo melko pahassa mallissa...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      141
      1795
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      113
      1405
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1232
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      88
      1227
    5. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      85
      1048
    6. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      194
      1007
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      97
      933
    8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      849
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      818
    10. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      191
      783
    Aihe