Sellier&Bellot .308 win, 8g FMJ kokemuksia?

allrounderi

Näin tuossa erään tunnetun eräliikkeen nettikaupassa näitä S&B'n 8-grammaisia kokovaippaluodilla ladattuja patruunoita. Olivat 50kpl'n pakkauksessa. Ihmettelin suuresti kun katalogista ei löytynyt mutta nettisivuilta kylläkin. Olen aiemmin ampunut saman tapaisia mutta 9,55g FMJ-patruunoita.
S&B'n laadusta ei uskota samaa kuin pohjoismaisista valmistajista, mutta minulla oli pidemmänkin ammuskelusession jälkeen S&B'n 9,55 grammaisilla täysin samaa kasaa kuin lapuan 8-grammaisilla, 100metrillä. Ja sitäpaitsi lapualaiset osuivat ALEMMAS kuin S&B't!!! Eikö kevyt ja nopeampi luoti pitäisi käydä korkeammalla???
Kiväärini on 57cm raskaalla piipulla Howan valmistama Weatherby, rihla 1-12".

Yllätyin tuosta selleri pelotteesta ihan positiivisesti, ja nyt kun näin nuo 8g versiot innostuin lisää. Näyttävät olevan vene-peräisiä ja nopeutta V0=ms luvataan 910ms. Vaikuttaa lupaavalta turkis ja lintu -metsästykseen. Sako Range luvataan 900ms mutta se ei ole vene-peräinen, joka vaikuttaa pidemmän matkan tarkkuuteen.

Onko kellään kokemuksia S&B'n FMJ -patruunoista ja tarkemmin noista 8-grammaisista?

15

1898

  Vastaukset

  • Itse ammun sellierin 9mm pistoolipaukkua ja 54R kiväärisellaista. Laatu riittää siihen mihin mieskin pystyy ja hinnat ovat kotimaisiin sen verran halvemmat, ettei tarkkuuden takia kannata edes harkita. Kasamiehet on sitten erikseen....

  • Sellierin .308 on hyvä patruuna. Tietysti on asekohtaisia eroja, mutta oma Mossberg ainakin ampuu parasta kasaa tällä samaisella patruunalla. Verrokkina on ollut Sako, Lapua, Remington, Winchester ja Norma.

  • "Ja sitäpaitsi lapualaiset osuivat ALEMMAS kuin S&B't!!! Eikö kevyt ja nopeampi luoti pitäisi käydä korkeammalla???"
   Satasen matkalla ei lentorata ehdi olla vielä kovinkaan kaareva. Se että raskas luoti oluu korkeammalle johtuu luodin pidemmästä piippuajasta elikkäs ajasta jona rekyyli nostaa piippua ylös päin.

  • S&B 308 on perushyvää paukkua metsästysharjoitteluun. Kevyt rekyyli ja siisti palotapahtuma; mukava ampua eikä juurikaan jätä karstaa tai muuta mustaa piippuun. Tikka T3:lla ampunut. Hylsyjen uudelleen ladattavuudesta en tiedä, mutta se tuskin on halpojen paukkujen harrastajille muutenkaan tärkeää.

   Mettälle sitten Super Hammerheadeja. Täytyy hieman korkoa säätää Sellieriin verrattuna, mutta kyllä hirvimerkkiä saisi samoilla säädöillä (peuran niskanikamalaukausta varten tarttee olla just eikä melkeen kohdallaan)

  • No niin, nyt on sitten aikaa kulunut ja kiväärini jo syönyt muutamia paketteja niitä S&B'n 308w, 8g FMJ veneperäisiä trainereita. Täytyy sanoa että olen erittäin tyytyväinen niiden suorituskykyyn. Rekyyli OK hirviradalla, tuelta ammuttaessa taas tekee minun taidoillani vajaata 3cm kasaa 100 metriltä joka kerta. Ei likaa piippua kovasti ja on suht edullinen ostaa. Korossa käy melkein samaa pistettä kuin Sako Super Range 6,6g, joka kylläkin on paljon tarkempi.

  • Ja samoilla säädöillä sitten niiden hirvipaukkujen kanssa mettään ja ihmetellään kun ei osu sitten millään...

  • Olen käyttänyt paksupiippuisessa .308 Savage 10:ssä Norman Jaktmachia ja S&B 9,55g:stä. Näyttää että S&B on parempi kun matka pitenee.

   400m:llä SB:llä tuli 15cm kasa kun taas Norma levisi lähes 30cm alueelle.
   500m:llä S&B:llä 3 lähes nappiin ja yksi karkasi, mutta hajontaa vain leveyssuunnassa (tuuli?). Norma taas levisi joka suuntaan sen 20cm.

   600,:llä Norma levisi 40-60cm alueelle sattumanvaraisesti. Valitettavasti S&B:t loppuivat 600m kohdalla joten niidn toiminta tällä matkalla jäin selvittämättä..

   S&Bn luoti on pidempi kuin Norman, oletan settä se säilyttää siksi vakautensa paremmin matkan pidentyessä kun taas norman lyhempi luoti on epävakaa pidemmillä matkoilla. 150m matkoilla eroa ei juuri huomaa.

   S&Bn hylsy ei ole jälleenlatauskelpoinen ja vuosi sitten erään S&B erän hylsyt ja aseeseen kiinni, joten en sitten osanut niitä enää. Tänä kesänä ko. ongelmaa ei ole ollut mutta usein niiden hylsy ei lennä patruunapesästä ulos asti.

   • Ok, ihan mielenkiintoisia havaintoja sinulla. Tukee omaakin käsitystäni kyseisestä patruunasta. Jos joskus pääsen lintumetsälle aion käyttää S&B'tä.


   • Ulkomaisten sivustojen mukaan hylsyt olisivat jälleenlatauskelpoisia. Vaan mitenkähän on käytännössä?


  • Ainakin 9,3x62 Sellierin hylsyt, ovat olleet uudelleen ladattavissa. Enkä ole törmännyt Berdan nalleihin.

  • Nuo S&B hylsyt ovat paksumpia, kuin sakot, joten jumivat herkemmin. Pitää olla patruunapesä puhdas ja kiiltävä, niin pitäisi toimia, näin ainakin minulla. Tuo S&B 8g fmj TIKKA M65 30-06: 100m n.60mm kasaa ja sako 8 g fmj n.14mm/3ls. 11,7 g S&B fmj oli hieman paremi n.40mm kasa. Kyllä niillä harjoittelee, mutteivät minun aseessa ole erityisen tarkkoja.

  • En saanut ainakaan kohdistettua ko.panoksilla,roiski yltympäriinsä(30cm/100m).

   • Joko et osaa ampua taikka sitten aseesi on rikki. En ole koskaan nähnyt taikka edes kuullut, että mikään tehdaspaukku kävisi ehjällä aseella tuolla matkalla moista kasaa. Sellieri on hintaansa nähden erittäin hyvä paukku.


  • Sellier on kyllä ihan hyvä paukku, mut jokainen ase on yksilö. Mun mauserissa 8x57js oli käynti niin harjoitus kuin metsästys paukuilla hyvä joskin federal kyllä pesi metsästys paukuissa kasa 30mm ja sb 50mm/100m. Ase kuitenkin 84v. vanha.

  • piipun värähtelystä johtuu mihin käy piippu kuru mäkisen kanssa olen käynyt keskustelun monta kertaa.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Stefulla miljoonavelat

   Seiska kertoo Stefun lainanneen hurjan summan pokerimiljonääri jens kyllöseltä. Stefulla saattaa mennä kuulemma kymmeniä tuhansia strippibaareihin. Ku
   Kotimaiset julkkisjuorut
   144
   6296
  2. Jaksamista Sofia ja Stefan!!

   Voimia molemmille. Stefu päivä kerrallaan. Sofialle kiitos, että olet kunnioittanut Stefania, etkä ole ruotinut hänen asioitaan julkisuudessa, mi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   95
   2823
  3. Tutkittu on: talviaika parempi

   Puoliin päiviin makaavat vätykset tietysti ovat eri mieltä, mutta työtätekeville ihmisille uutinen on hyvä. "Pysyvään kesäaikaan siirtymistä on kokei
   Maailman menoa
   293
   1546
  4. BB-Sini puhuu tiukkaa asiaa BB-julkkisten kohtelusta somessa

   Tullut itsekin kolmekymppisenä somen suurkuluttajana todella kauhisteltua tätä järkyttävää lynkkausta ja syitä siihen. Netissä liian monilla ihmisillä
   17
   1264