Toimivan puukoolatun lattian saneeraus

Sötkö

Kyseessä 60-luvun lopun omakotitalo, jossa lattian rakenne alhaalta päin seuraava:

- Betonilaatta
- Koolingit "puutolppien" varassa
- Lastulevy
- Muovimatto

Laatan alapuolisesta rakenteesta ei tietoa, mutta oletetusti siellä ei eristettä ole. Etäisyys betonilaatasta muovimattoon noin 300mm. Betonilaatan päällä mineraalivillaa noin 150mm. Talo sijaitsee hyvällä paikalla mikä osittain selittänee, ettei yllä kuvattu riskirakenne tuoksahda.

Huoneessa on ajalle tyypilliset kiinteät kaapit. Kaapin pohjan lastulevyssä on noin 10mm rako, joka näyttää siltä kuin se olisi siihen tarkoituksella jätetty. Myös seinien alaosassa on muutamia halkaisijaltaan noin 10mm reikiä.

Tulee mieleen, että onko raot ja reiät tehty, jotta ilma pääsisi vaihtumaan eristetilassa?

Tarkoituksenamme on poistaa muovimatto ja lastulevy ja laittaa tilalle massiivipuulattia koolausten varaan. Samalla on suuri houkutus katsoa miltä puutolppien alapäät näyttää - alajuoksuista puhumattakaan. Mahdollisesti myös tiivistää roskavalun päälle laitetun alajuoksun ja valun välinen sauma.

Sitten varsinaisiin kysymyksiin olettaen, ettei mitään ikäviä yllätyksiä tule:

1. Kannattaako uudessakin rakenteessa jättää lattiaan raot, jotta mahdollinen laatasta tuleva kosteus pääsisi haihtumaan huonetilaan?

2. Kannattaako lattiaeristeet vaihtaa hygroskooppisiin, jolloin laatasta mahdollisesti tuleva kosteus siirtyisi paremmin?

3. Kannattaako eristeen määrää muuttaa? Lisäeristys viiltentäisi laatan pintaa/puutolppien alapäitä, jolloin huoneilman kosteus saattaisi kosteilla ilmoilla tiivistyä. Toisaalta mikäli laatta saataisiin viileämmäksi, se ei "houkuttelisi" kosteutta alhaaltapäin. Eristyksen vähentämisellä käänteiset vaikutukset.

***********

Korostan rakenteen olevan nyt toimiva ja remontti tehdään ulkonäkösyistä. Remontti tullaan tekemään muutaman vuoden sisään, eli kiire ei asialla ole. Tarkoitus on etukäteen pohtia toteutustapaa.

Kiitokset asiantunteville vastauksille jo etukäteen!

17

7930

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Riskialtis rakenne... Paljon riippuu siitä, miten asiat ovat oikeasti ja sen voi parhaiten päätellä vasta kun lattiat avaa.

      Monessa kohteessa betonilaatan päällä on muovi estämässä kosteuden nousemista. Ikävänä puolena tuossa sitten se höyrysulku on kylmällä puolella ja kosteus sisäilmasta tiivistyy juuri sinne minne ei saisi, eli alajuoksuihin ja muihin pohjan puuosiin.

      Kaikki home ei haise.

      Jos haluaa varman päälle pelata, niin poistetaan kaikki puuosat lattiapintaan asti ja pistetään tilalle styroksia, tms, jonka päälle betonivalu. Kantavien rakenteiden alle kiveä, kapillaarikatkolla varustettuna. Toki vain, mikäli pohjalaatta on kuiva. Salaojat tarkistaen.

      Isohko homma. Ei mahdoton.

    • Sötkö

      Tuntuisi aika järeältä toimenpiteeltä, jos kerran ongelmaa ei ole.

    • ierikka

      Tämä on hyvin yleinen rakenne vanhemmista rintamamiestaloissa ja toimii yleensä ihan hyvin.
      Joskus olen nähnyt että ilmeisesti rakennusaikainen kosteus laatassa on pehmittänyt aikoinaan tolpan päät mutta sittemmin ongelma on hävinnyt . Lattiat vaan ei ole sitten enää ihan passissa.

      • jos haluaa lattiasta lämpimän, niin eristä ehdottomasti lattiapintaan asti. sen jälkeen tervapaperi ja lattiapontti. ellei eriste ole aivan kiinni lattiapinnassa niin se on sama vaikka eristettä ei olisikaan. työn iloa
        t. ari-pekka järvinen puh 0465578578
        ps. olen korjannut vanhoja taloja melkein 30 vuotta


      • Sötkö
        jarvisen_oma kirjoitti:

        jos haluaa lattiasta lämpimän, niin eristä ehdottomasti lattiapintaan asti. sen jälkeen tervapaperi ja lattiapontti. ellei eriste ole aivan kiinni lattiapinnassa niin se on sama vaikka eristettä ei olisikaan. työn iloa
        t. ari-pekka järvinen puh 0465578578
        ps. olen korjannut vanhoja taloja melkein 30 vuotta

        Eli se ei vaadi minkäänlaista "tuuletustilaa" eristeen ja lattian väliin? Ihan vaan sillä kyselen, ettei tule maallikkona tehtyä vaurioon johtavaa virhettä.


      • perinnnepera
        Sötkö kirjoitti:

        Eli se ei vaadi minkäänlaista "tuuletustilaa" eristeen ja lattian väliin? Ihan vaan sillä kyselen, ettei tule maallikkona tehtyä vaurioon johtavaa virhettä.

        Ei vaadi eikä kuulukaan olla. Silloinhan lattiaan jää "tuulitunneli" joka aiheuttaa vetoa ja lattia on kylmä.


      • Sötkö
        perinnnepera kirjoitti:

        Ei vaadi eikä kuulukaan olla. Silloinhan lattiaan jää "tuulitunneli" joka aiheuttaa vetoa ja lattia on kylmä.

        Ok.

        Mites noiden tuuletusaukkojen kanssa, vaaditaanko ne? Tervapaperi ei ilmeisesti liikaa estä kosteuden poistumista eristetilasta?


    • Tehtävissä

      Rakenne on iso riski vaikka perustamisolosuhteet olisi hyvät. Paras olisi korjata alapuolisesti eristetylle betonilaatalle tai kaksoislaatalle. Rakennettahan ei ole suunniteltu tuulettuvaksi ja tuuletus tuo huonetilaan kaikki mahdolliset maaperän ja alapohjan epäpuhtaudet. Eristeen laadulla tai määrällä riskiä ei voi poistaa. Onko talossa lisäksi valesokkeli? Kaikki ei haise ja yllätyksiä on tullut paljon myös "ei meillä ainakaan hometta ole" -taloissa. Varautuisin isompaan remonttiin kaiken varalta. Hommaa asiantunteva ja kokenut korjauksiin erikoistunut rakennesuunnittelija.

    • Sötkö

      Älä korjaa toimivaa rakennetta -periaate sotisi sitä vastaan, että lähtisin niin massiivisiin toimenpiteisiin, kun piikkaamaan laattaa pois ja laittamaan eristettä alle :) Tilanne tietysti toinen, jos tuolta jotain sattuu löytymään.

      Kaksoislaatan teossa suurin ongelma (eniten työtä teettävä) lienee se, että alajuoksut pitäisi nostaa ylös. Jos vanhan laatan jättää paikoilleen, laittaa eristettä 200mm ja uusi valu päälle, niin pääseehän siinä huomattavasti helpommalla kuin uusimalla koko laatan.

      Lattia on 10 cm korkeammalla kuin sokkelin ja tiilen raja. Eli roskavalu on 20 cm sokkelin ja tiilen rajan alapuolella. Kaikki puuosat maanpinnan yläpuolella.

      Onhan näitä monenlaisia keksintöjä olemassa, esim.: http://www.nivellsystem.se/fi/

    • Sötkö

      Palataas vanhaan aiheeseen. Avasin yhdestä huoneesta lattiaa ulkoseinän vierestä. Tiiliverhous ja puurunko lähtee sokkelin päältä, eli kyseessä ei ole valesokkeli. ilmeisesti kutistuman takia laatan ja sokkelin välillä on vajaan sentin rako. Sokkelin yläpinta on 90mm roskavalun alapinnan yläpuolella. Runkoon, vähän alajuoksun yläpuolelle on naulattu kakkosnelonen, jonka päältä lastulevy on. Lastulevyn alapintaa vasten oli alumiinipaperi.

      Eli roskavalun pinnasta sokkeliin 90mm ja lastulevyn alapintaan 230mm.

      Villaa oli valun päällä noin 100mm ja se oli kauttaaltaan kuivaa ja normaalin villan väristä, myös valua vasten ollut pinta. Minäänlaista hajua ei ollut. Salaojaremontin yhteydessä totesin, että valun alla on muovi ja sen alla oleva karkeahko hiekka pölykuivaa.

      Valun lämpötila 15astetta. Ei ollut välineitä mitata sen kosteutta, mutta kuivalta tuntui.

      Sitten toimenpiteisiin:

      Tarkoitus on edelleen laittaa puulattia.

      Koolaukset ovat ilmeisesti lyhyiden puutolppien varassa, jotka periaatteessa voisi korvata harkoilla, jolloin eristetyn tilan alaosassa ei olisi puutavaraa. Onko järkeä???

      Jos laitan tilan täyteen eristettä, kannattaako käyttää puupohjaista vai jatkaa samalla mineraalivillalla kuin tähänkin saakka? Mineraalivillahan ei sido kosteutta, joten olisiko parempi käyttää sitä, jolloin mahdollinen laatasta tuleva kosteus menisi villan "läpi" ja puulattian kautta huonetilaan? Onko puupohjaista eristettä käytettäessä riskinä, että kun se kerran sitoo kosteutta, laattaa vasten oleva pinta kostuu ja alkaa haista/homehtua?

    • RakRak

      0=Roskavalun yläpinta
      90=Sokkelin yläpinta, tiiliverhouksen alapinta, alajuoksun alapinta
      230=Lastuleveyn alapinta

      Mikä on ulkopuolisen maanpinnan korkeusasema? Onko sokkeli betonia? Sokkelissa kylmäsilta? Onko sokkelin ja alajuoksun välissä bitumi tai muu kosteuskatko?

      Tilaa roskavalun yläpinnan ja lastulevyn alapinnan välissä on siis 230mm. Ja tässä tilassa 100mm eristettä. Oliko lastulevyn alla siis 130mm ilmatila?

      Jos lisäät eristettä, on riski että kastepiste syntyy ylemmäs rakenteessa ja syntyy homevaurio. Jos poistat ilmatilan on riski että tuuletus muuttuu ja syntyy kosteusvaurio.

      Kulkevatko lämmitysputket lattian alla?

    • Sötkö

      Maanpinnasta on sokkelin yläpintaan noin 250mm, eli jos roskavalun yläpinta=0, niin maanpinta=-160.

      Sokkeli on betonia ja patolevyn listan propanneena voin sanoa, ettei aivan höttöä. En osaa sanoa onko sokkelia halkaistu vai onko pelkkää betonia. Jonkinlaisen käsityksen voisi saada, kun talvella mittaisi sokkelin sisäpinnan lämpötilan. Jos eristystä ei ole, niin luulisi tuon talvella huurtuvan aika reippaasti.

      Alajuoksun alla en nähnyt bitumia, vaan villaa (?). Sokkelin ja alajuoksun välistä näytti tulevan myös sellainen paksu huopamainen nauha, jonka ulkomitat noin 25x25mm. Paikan näki vähän huonosti, kun lastulevyä kannatteleva kakkosnelonen oli tiellä. Mittasin alajuoksun kosteudeksi 10...16%.

      Eristettä oli vain noin 100mm, max 150mm, eli reilu ilmatila siellä nyt on. Ja lisäksi noita rakoja ja reikiä, joiden kautta ilmatila on yhteydessä huonetilaan.

      Lämmitysputket menevät lattian alla. LVI-kuvien mukaan rakennuksen pitkällä sivulla putket menevät seinustalla, mutta päädyissä ei. Nimenomaan päätyseinän lähettyville tein reiän lattiaan eikä siellä putkia näkynyt.

      Mukavuussyistä en eristettä lisäisi, sillä talvellakaan lattia ei ollut liian vilpoinen. Laatan lämpötila on kuitenkin nyt se 15 astetta. Eli eristettä lisäämällä en haluaisi hankkia ongelmia.

      • Sötkö

        Sellainen villi ajatus, että voisiko lastulevyn alle jätetystä ilmatilasta tehdä poistoa esim. yläpohjaan? Tarvittaessa vaikka pienellä puhaltimella, jos on pelko, että yläpohjasta kylmä ilma "valuisi" lattian alle.


      • RakRak

        Positiivista on maanpinnan korkeus suhteessa lattiapintaan. Muilta osin rakenteeseen jää kyllä riskiä:
        * Kosteuden tiivistyminen sokkeliin, vaurioriski
        * Kosteuden tiivistyminen roskalaatan pintaan tai alapuolisen muovin pintaan, vaurioriski
        * Kosteuden tiivistyminen laatan yläpuolisiin rakenteisiin, vaurioriski

        En muuttaisi, tai muuttaisin mahdollisimman vähän, ehkä tekisin isomman remontin jossa edellä mainitut riskikohdat poistetaan mahdollisuuksien mukaan. Samalla voisi ajatella asumismukavuuden nousua esimerkiksi lattialämmityksellä. Putkiremontti yleensä onnistuu myös lähes ilmaiseksi isommassa remontissa. Säästö pienen monimutkaisen ja täydellisen remontin välillä voi jäädä pieneksi.


    • Sötkö

      Tuomitaan tuo villi ajatus aivopieruksi ja unohdetaan se.

    • lattian_saneeraus
    • Anonyymi

      Itsellä tismalleen sama pulma edessä, miten sötkö teit? Laitoitko lankun alle höyrynsulkua?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 125
      3156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2886
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2248
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      23
      1787
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1519
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1494
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1397
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1335
    Aihe