Kyseessä 60-luvun lopun omakotitalo, jossa lattian rakenne alhaalta päin seuraava:
- Betonilaatta
- Koolingit "puutolppien" varassa
- Lastulevy
- Muovimatto
Laatan alapuolisesta rakenteesta ei tietoa, mutta oletetusti siellä ei eristettä ole. Etäisyys betonilaatasta muovimattoon noin 300mm. Betonilaatan päällä mineraalivillaa noin 150mm. Talo sijaitsee hyvällä paikalla mikä osittain selittänee, ettei yllä kuvattu riskirakenne tuoksahda.
Huoneessa on ajalle tyypilliset kiinteät kaapit. Kaapin pohjan lastulevyssä on noin 10mm rako, joka näyttää siltä kuin se olisi siihen tarkoituksella jätetty. Myös seinien alaosassa on muutamia halkaisijaltaan noin 10mm reikiä.
Tulee mieleen, että onko raot ja reiät tehty, jotta ilma pääsisi vaihtumaan eristetilassa?
Tarkoituksenamme on poistaa muovimatto ja lastulevy ja laittaa tilalle massiivipuulattia koolausten varaan. Samalla on suuri houkutus katsoa miltä puutolppien alapäät näyttää - alajuoksuista puhumattakaan. Mahdollisesti myös tiivistää roskavalun päälle laitetun alajuoksun ja valun välinen sauma.
Sitten varsinaisiin kysymyksiin olettaen, ettei mitään ikäviä yllätyksiä tule:
1. Kannattaako uudessakin rakenteessa jättää lattiaan raot, jotta mahdollinen laatasta tuleva kosteus pääsisi haihtumaan huonetilaan?
2. Kannattaako lattiaeristeet vaihtaa hygroskooppisiin, jolloin laatasta mahdollisesti tuleva kosteus siirtyisi paremmin?
3. Kannattaako eristeen määrää muuttaa? Lisäeristys viiltentäisi laatan pintaa/puutolppien alapäitä, jolloin huoneilman kosteus saattaisi kosteilla ilmoilla tiivistyä. Toisaalta mikäli laatta saataisiin viileämmäksi, se ei "houkuttelisi" kosteutta alhaaltapäin. Eristyksen vähentämisellä käänteiset vaikutukset.
***********
Korostan rakenteen olevan nyt toimiva ja remontti tehdään ulkonäkösyistä. Remontti tullaan tekemään muutaman vuoden sisään, eli kiire ei asialla ole. Tarkoitus on etukäteen pohtia toteutustapaa.
Kiitokset asiantunteville vastauksille jo etukäteen!
Toimivan puukoolatun lattian saneeraus
17
8899
Vastaukset
Riskialtis rakenne... Paljon riippuu siitä, miten asiat ovat oikeasti ja sen voi parhaiten päätellä vasta kun lattiat avaa.
Monessa kohteessa betonilaatan päällä on muovi estämässä kosteuden nousemista. Ikävänä puolena tuossa sitten se höyrysulku on kylmällä puolella ja kosteus sisäilmasta tiivistyy juuri sinne minne ei saisi, eli alajuoksuihin ja muihin pohjan puuosiin.
Kaikki home ei haise.
Jos haluaa varman päälle pelata, niin poistetaan kaikki puuosat lattiapintaan asti ja pistetään tilalle styroksia, tms, jonka päälle betonivalu. Kantavien rakenteiden alle kiveä, kapillaarikatkolla varustettuna. Toki vain, mikäli pohjalaatta on kuiva. Salaojat tarkistaen.
Isohko homma. Ei mahdoton.- Sötkö
Tuntuisi aika järeältä toimenpiteeltä, jos kerran ongelmaa ei ole.
- ierikka
Tämä on hyvin yleinen rakenne vanhemmista rintamamiestaloissa ja toimii yleensä ihan hyvin.
Joskus olen nähnyt että ilmeisesti rakennusaikainen kosteus laatassa on pehmittänyt aikoinaan tolpan päät mutta sittemmin ongelma on hävinnyt . Lattiat vaan ei ole sitten enää ihan passissa.jos haluaa lattiasta lämpimän, niin eristä ehdottomasti lattiapintaan asti. sen jälkeen tervapaperi ja lattiapontti. ellei eriste ole aivan kiinni lattiapinnassa niin se on sama vaikka eristettä ei olisikaan. työn iloa
t. ari-pekka järvinen puh 0465578578
ps. olen korjannut vanhoja taloja melkein 30 vuotta- Sötkö
jarvisen_oma kirjoitti:
jos haluaa lattiasta lämpimän, niin eristä ehdottomasti lattiapintaan asti. sen jälkeen tervapaperi ja lattiapontti. ellei eriste ole aivan kiinni lattiapinnassa niin se on sama vaikka eristettä ei olisikaan. työn iloa
t. ari-pekka järvinen puh 0465578578
ps. olen korjannut vanhoja taloja melkein 30 vuottaEli se ei vaadi minkäänlaista "tuuletustilaa" eristeen ja lattian väliin? Ihan vaan sillä kyselen, ettei tule maallikkona tehtyä vaurioon johtavaa virhettä.
- perinnnepera
Sötkö kirjoitti:
Eli se ei vaadi minkäänlaista "tuuletustilaa" eristeen ja lattian väliin? Ihan vaan sillä kyselen, ettei tule maallikkona tehtyä vaurioon johtavaa virhettä.
Ei vaadi eikä kuulukaan olla. Silloinhan lattiaan jää "tuulitunneli" joka aiheuttaa vetoa ja lattia on kylmä.
- Sötkö
perinnnepera kirjoitti:
Ei vaadi eikä kuulukaan olla. Silloinhan lattiaan jää "tuulitunneli" joka aiheuttaa vetoa ja lattia on kylmä.
Ok.
Mites noiden tuuletusaukkojen kanssa, vaaditaanko ne? Tervapaperi ei ilmeisesti liikaa estä kosteuden poistumista eristetilasta?
- Tehtävissä
Rakenne on iso riski vaikka perustamisolosuhteet olisi hyvät. Paras olisi korjata alapuolisesti eristetylle betonilaatalle tai kaksoislaatalle. Rakennettahan ei ole suunniteltu tuulettuvaksi ja tuuletus tuo huonetilaan kaikki mahdolliset maaperän ja alapohjan epäpuhtaudet. Eristeen laadulla tai määrällä riskiä ei voi poistaa. Onko talossa lisäksi valesokkeli? Kaikki ei haise ja yllätyksiä on tullut paljon myös "ei meillä ainakaan hometta ole" -taloissa. Varautuisin isompaan remonttiin kaiken varalta. Hommaa asiantunteva ja kokenut korjauksiin erikoistunut rakennesuunnittelija.
- Sötkö
Älä korjaa toimivaa rakennetta -periaate sotisi sitä vastaan, että lähtisin niin massiivisiin toimenpiteisiin, kun piikkaamaan laattaa pois ja laittamaan eristettä alle :) Tilanne tietysti toinen, jos tuolta jotain sattuu löytymään.
Kaksoislaatan teossa suurin ongelma (eniten työtä teettävä) lienee se, että alajuoksut pitäisi nostaa ylös. Jos vanhan laatan jättää paikoilleen, laittaa eristettä 200mm ja uusi valu päälle, niin pääseehän siinä huomattavasti helpommalla kuin uusimalla koko laatan.
Lattia on 10 cm korkeammalla kuin sokkelin ja tiilen raja. Eli roskavalu on 20 cm sokkelin ja tiilen rajan alapuolella. Kaikki puuosat maanpinnan yläpuolella.
Onhan näitä monenlaisia keksintöjä olemassa, esim.: http://www.nivellsystem.se/fi/ - Sötkö
Palataas vanhaan aiheeseen. Avasin yhdestä huoneesta lattiaa ulkoseinän vierestä. Tiiliverhous ja puurunko lähtee sokkelin päältä, eli kyseessä ei ole valesokkeli. ilmeisesti kutistuman takia laatan ja sokkelin välillä on vajaan sentin rako. Sokkelin yläpinta on 90mm roskavalun alapinnan yläpuolella. Runkoon, vähän alajuoksun yläpuolelle on naulattu kakkosnelonen, jonka päältä lastulevy on. Lastulevyn alapintaa vasten oli alumiinipaperi.
Eli roskavalun pinnasta sokkeliin 90mm ja lastulevyn alapintaan 230mm.
Villaa oli valun päällä noin 100mm ja se oli kauttaaltaan kuivaa ja normaalin villan väristä, myös valua vasten ollut pinta. Minäänlaista hajua ei ollut. Salaojaremontin yhteydessä totesin, että valun alla on muovi ja sen alla oleva karkeahko hiekka pölykuivaa.
Valun lämpötila 15astetta. Ei ollut välineitä mitata sen kosteutta, mutta kuivalta tuntui.
Sitten toimenpiteisiin:
Tarkoitus on edelleen laittaa puulattia.
Koolaukset ovat ilmeisesti lyhyiden puutolppien varassa, jotka periaatteessa voisi korvata harkoilla, jolloin eristetyn tilan alaosassa ei olisi puutavaraa. Onko järkeä???
Jos laitan tilan täyteen eristettä, kannattaako käyttää puupohjaista vai jatkaa samalla mineraalivillalla kuin tähänkin saakka? Mineraalivillahan ei sido kosteutta, joten olisiko parempi käyttää sitä, jolloin mahdollinen laatasta tuleva kosteus menisi villan "läpi" ja puulattian kautta huonetilaan? Onko puupohjaista eristettä käytettäessä riskinä, että kun se kerran sitoo kosteutta, laattaa vasten oleva pinta kostuu ja alkaa haista/homehtua? - RakRak
0=Roskavalun yläpinta
90=Sokkelin yläpinta, tiiliverhouksen alapinta, alajuoksun alapinta
230=Lastuleveyn alapinta
Mikä on ulkopuolisen maanpinnan korkeusasema? Onko sokkeli betonia? Sokkelissa kylmäsilta? Onko sokkelin ja alajuoksun välissä bitumi tai muu kosteuskatko?
Tilaa roskavalun yläpinnan ja lastulevyn alapinnan välissä on siis 230mm. Ja tässä tilassa 100mm eristettä. Oliko lastulevyn alla siis 130mm ilmatila?
Jos lisäät eristettä, on riski että kastepiste syntyy ylemmäs rakenteessa ja syntyy homevaurio. Jos poistat ilmatilan on riski että tuuletus muuttuu ja syntyy kosteusvaurio.
Kulkevatko lämmitysputket lattian alla? - Sötkö
Maanpinnasta on sokkelin yläpintaan noin 250mm, eli jos roskavalun yläpinta=0, niin maanpinta=-160.
Sokkeli on betonia ja patolevyn listan propanneena voin sanoa, ettei aivan höttöä. En osaa sanoa onko sokkelia halkaistu vai onko pelkkää betonia. Jonkinlaisen käsityksen voisi saada, kun talvella mittaisi sokkelin sisäpinnan lämpötilan. Jos eristystä ei ole, niin luulisi tuon talvella huurtuvan aika reippaasti.
Alajuoksun alla en nähnyt bitumia, vaan villaa (?). Sokkelin ja alajuoksun välistä näytti tulevan myös sellainen paksu huopamainen nauha, jonka ulkomitat noin 25x25mm. Paikan näki vähän huonosti, kun lastulevyä kannatteleva kakkosnelonen oli tiellä. Mittasin alajuoksun kosteudeksi 10...16%.
Eristettä oli vain noin 100mm, max 150mm, eli reilu ilmatila siellä nyt on. Ja lisäksi noita rakoja ja reikiä, joiden kautta ilmatila on yhteydessä huonetilaan.
Lämmitysputket menevät lattian alla. LVI-kuvien mukaan rakennuksen pitkällä sivulla putket menevät seinustalla, mutta päädyissä ei. Nimenomaan päätyseinän lähettyville tein reiän lattiaan eikä siellä putkia näkynyt.
Mukavuussyistä en eristettä lisäisi, sillä talvellakaan lattia ei ollut liian vilpoinen. Laatan lämpötila on kuitenkin nyt se 15 astetta. Eli eristettä lisäämällä en haluaisi hankkia ongelmia.- Sötkö
Sellainen villi ajatus, että voisiko lastulevyn alle jätetystä ilmatilasta tehdä poistoa esim. yläpohjaan? Tarvittaessa vaikka pienellä puhaltimella, jos on pelko, että yläpohjasta kylmä ilma "valuisi" lattian alle.
- RakRak
Positiivista on maanpinnan korkeus suhteessa lattiapintaan. Muilta osin rakenteeseen jää kyllä riskiä:
* Kosteuden tiivistyminen sokkeliin, vaurioriski
* Kosteuden tiivistyminen roskalaatan pintaan tai alapuolisen muovin pintaan, vaurioriski
* Kosteuden tiivistyminen laatan yläpuolisiin rakenteisiin, vaurioriski
En muuttaisi, tai muuttaisin mahdollisimman vähän, ehkä tekisin isomman remontin jossa edellä mainitut riskikohdat poistetaan mahdollisuuksien mukaan. Samalla voisi ajatella asumismukavuuden nousua esimerkiksi lattialämmityksellä. Putkiremontti yleensä onnistuu myös lähes ilmaiseksi isommassa remontissa. Säästö pienen monimutkaisen ja täydellisen remontin välillä voi jäädä pieneksi.
- Sötkö
Tuomitaan tuo villi ajatus aivopieruksi ja unohdetaan se.
- lattian_saneeraus
Tarvitsetko apua tai vinkkejä lattian saneeraukseen? https://kodinplaza.fi/ sivustolta tavoitat useita rakennusliikkeitä yhdellä tarjouspyynnöllä. Vertaile saneerausmenetelmät ja hinnat helposti.
- Anonyymi
Itsellä tismalleen sama pulma edessä, miten sötkö teit? Laitoitko lankun alle höyrynsulkua?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde192420- 1482214
Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän292112Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.522099Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti191655Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3841560Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään961506- 2721371
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm121356- 1301346