Rotikkani on remmiräyhää

Toivoa voi

4 rotikkani, narttu 4 v. Kiltti ja kuuliainen, hyvin peruskoulutettu. Elämä on vähän hankalaa remmiräyhän vuoksi. Ne uroksen omistajat jotka uskaltavat päästää koiransa haistelemaan niin kohtaamiset menee hyvin. Narttuni komentaa muutaman kerran ja sen jälkeen on ok. Onko kokemusta kenelläkään että rauhoittuuko koirani koskaan? Tilanteesta tekee ikävän on rotikkaan kohdistuvat ennakkoasenteet.. Kun on voimaa ja ääntä lähtee.

10

409

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Koulutustapoja on monia, yksi sopii yhdelle, toinen tapa taas toimii toiselle. Remmirähjäys johtuu usein koiran epävarmuudesta, koirasi ei siis luota sinuun johtajana ohitustilanteissa, vaan ottaa "tilanteen haltuunsa" uhoamalla muille vieraille. Koirasi kokee syystä tai toisesta, että ohitustilanteissa sinä et pysty hoitamaan tilannetta, vaan koiran pitää kertoa ohittajille että "hyökkäys on paras puolustus". Ja joka kerta kun päästät muut koirat moikkaamaan omaa koiraasi, niin valitettavasti vain vahvistat koirasi epävarmuutta ja pelkoa. Epävarmuus ei siis poistu sillä, että tervehditte remmissä muita, koska siitä koirasi oppii vain sen, että osa vastaantulijoita tulee luokse ja osa ei - ja se joutuu räyhäämään varmuuden vuoksi kaikille. Monilla onkin se virheellinen käsitys, että koira räyhää, koska ei pääse tervehtimään, mutta niin ei tokikaan ole, vaan koira räyhää epävarmuuttaan.

      Ongelma ei missään tapauksessa tule menemään ohi ilman johdonmukaista ja reilua koulutusta, se on pitkä tie. Helpointa koiran kanssa elo on tietysti silloin kun remmiräyhäys-ongelmaa ei ikinä päästetä edes syntymään eli tilanne osataan hoitaa ennakolta. Koiralle tulisi ihan pennusta alkaen opettaa, että ohitustilanteissa ei ole mitään ihmeellisestä eli sosiaalistaa koira niin, että kaikista ihmistä, koirista, autoista tms. mennään ohi kauniisti tervehtimättä. Mutta ei kannata itkeä kun maito on jo maassa, kuten vanha sanonta kuuluu. Jos ongelmaa ei ole osattu ennakolta hoitaa, niin se tulee koulutuksella nyt myöhemmin ratkaista. Opittua käytöstä on toki hankalaa muuttaa, joten koulutus vaatii ohjaajalta taitoa ja halua.

      Itse suosin tapaa jossa koira ohitustilanteessa kulkee ohjaajansa vasemmalla puolella ja ohittava ihminen/koira ohittaa ihmisen, ei koiran puolelta. Näin jo kerrot koirallesi, että sinä otat "ohittajan" vastaan ja olet koirasi suojana ja turvana. Tärkeää on pitää hihna löysällä, jos ohjaaja itse jännittää, niin koirakin jännittyy. Ennakointi on äärimmäisen tärkeää, että hyvissä ajoin ennen ohitustilannetta kiinnität koirasi huomion itseesi (apuna voi olla vaikkapa nakki) ja kun ohitus on hyvin suoritettu (ilman rähinää) niin kehut ja palkkaat. Osaako koirasi "seuraa"-käskyn? Jos osaa, niin voit toki viedä ohituksen myös käsyllä eli koirasi seuraa sinua ohituksen ajan - siinäkin muista palkkaus!

      Alkuun kannattaa ottaa ohituksia pitkältä matkalta, niin että välimatkaa on runsaasti, jotta niitä onnistumisia tulee. Kun koira pikkuhiljaa alkaa luottaa sinuun ja siihen, että vieras ei tule "iholle", niin matkaa voi lyhentää. Tärkeintä on, että ohjaaja ja koira pysyvät rauhallisina koko ajan eli tarkkaile koiraasi ja opi lukemaan koiraasi.

      Älä missään tapauksessa, koskaan anna vieraiden koirien remmissä moikkailla koiraasi, se vain lisää sen epävarmuutta, vaan osoitat sille, että ohitukset ovat ohituksia ja kukaan ei tule koirasi luo - koirasi saa kulkea rauhassa. Epävarmaa koiraa ei tietenkään saa rankaista pelosta, vaan sille tulee opettaa toistojen kautta uudi tapa ohittaa maltillisesti.

      Parasta ohjausta ja käytännön treeniä saat kun osallistut paikallisen rottweileryhdistyksen alaosaston tai kerhon toimintaan ja koulutuksiin. Koulutuksissa on tarjolla myös neuvoja ja vinkkejä ja treeniä noihin ohitusongelmiin. Sieltä saat parhaat käytännön avun. Tsemppiä treeniin!

      • Toivoa voi

        Kiitos kommentistasi. Aika pitkälle ollaan noudatettu ohjeitasi. Koiran kanssa ollaan käyty koulutustreeneissa, pyydetty apua rotikkayhdistyksen kautta, ei ole voitu viedä sitä muiden joukkoon, raivo on ollut sitä luokkaa. Kouluttaja on yrittänyt saada sitä "ruotuun" omia koiriaan apuna käyttäen.
        Olen ottanut koirani 2 v. ja sitä ei oltu sosiaalistettu mitenkään. Tiedän että pelkoaan ja epävarmuutta räyhää.
        Välillä ohitustilanteet menee mallikaaksi sitten taas tulee ns.takapakkia. Ohitustilanteet on välillä tosi hankalia kun meinaa kompuroida omiin jalkoihini, koiran tempoilessa siinä vierellä.
        Rotikkani on muuten aivan loisto yksilö, ainoastaan tämä tempoilu vie voimia.
        Mutta me jatkamme "siedätystä". :)


    • Niin, valitettavasti juuri tuossa tapauksessa näkee kuinka tärkeää se pienen pennun "kouluttaminen" jo on. Pennullakin on niitä herkkyyskausia ja kun alusta alkaen koira koulutettaan hyväksi ja maltilliseksi ohittajaksi, niin se kantaa hedelmää koko koiran iän. Mutta et ole voinut itse vaikuttaa asiaan, koska koira on sinulle tullut vasta aikuisena.

      Tilanne ei ole toivoton, mutta opitusta tavasta on tietysti hankalaa kouluttaa koiraa eroon. Se on pitkä ja vaativa tie, mutta johdonmukaisella koulutuksella se onnistuu, ohjaajalta se vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Älä siis odota pikaisia muutoksia vaan ota aikatähtäimeksi vaikka puoli vuotta tai vuosi, siis todella pitkä tavoite. Ala rakentaa ohituksia ihan alusta alkaen uudelleen, siedättämällä, ennakoimalla, palkkaamalla. Kannusta ja tue epävarmaa koiraa ohituksissa niin, että kukaan ei koskaan pääse tervehtimään koiraasi hihnassa - edes vahingossa. Hiljalleen koirasi alkaa luottaa siihen, että hihnassa ei tarvitse huutaa raivosta, vaan kukaan ei ole tulossa luokse.

      Takapakin tullessa kannattaa miettiä myös miksi? Oliko ohitus liian läheltä? Silloin kannattaa matkaa pidentää.

      Jatka treenaamista siellä rotikkayhdistyksessä, käytännön vinkeistä ja treeniavusta on varmasti hyötyä koirallesi. Tsemppiä koulutukseen!

    • ajatus vain

      Mukava lukea täältä välillä hyviäkin neuvoja.

      Mieleeni juolahti ajatus että kannattaisiko tuollaisia tilanteita reenata, koira jo hiukan väsytettynä, jolloin vire ja fyysiset voimat ovat hiukan matalammalla tasolla, eikä koiralla ole enää niin paljoa energiaa "taistella" tilanteessa.

      Mitä olette mieltä

      • Toivoa voi

        Kaikki neuvot otetaan mieluusti vastaan. Asumme vain sellaisella alueella jossa on paljon koiria, ohitustilanteita tulee päivittäin useita vastaan. Jo yli 2 vuotta ollaan "harjoiteltu/siedätetty. Tänään esim. muutaman kunnon räyhäyksen jälkeen into jo vähän lopahti. Takana kun kuljemme koira kulkee vierellä nätisti mutta erittäin valppaana. Koiramme kulkee muutenkin remmissä nätisti, toko harjoittelua on päivittäin. Koiramme menneisyydessä on varmaankin tapahtunut jotakin negatiivista, pelkäsi miehiä tosi paljon, nyt luottamus on palautunut tosi hyvin. Vieraille kerromme jo etukäteen että tulevat ja ovat niin kuin koiraa ei olisikaan, se tulee itse ja kun istuu jalkojen päälle niin se on merkki että saa koskea. Lapset hyväksyy heti.


    • Nöpönen

      Itselle tuli neljä vuotta sitten rotikka, jolla oli ongelmia todella paljon. Aloitin koirana kanssa opinnot aivan kuin se olsi ollut pentu ja tuloksiin päästiin reilussa puolessa vuodessa.

      Esim tuolta löytyy vähän apuja. http://koirakoulukompassi.com/hihnapulma.html

      Nykyisin koirani on helppo lenkitettävä. Ei räyhää kenellekään, eikä stressaa. Mutta en minä anna remmilenkillä edelleenkään vastaantulevien koirien tulla iholle. Ohitamme jokaisen koiran kokoon ja käytökseen katsomatta aina samalla lailla, eli huomiotta.

      Mun mielestä tärkein on oma rauhallisuus ja se, että miettii etukäteen mistä oikeastaan on kyse, että koira käyttäytyy ei-toivotusti. Sitten vaan treenaamaan. Rottweiler on älykäs koira ja oppii kyllä ihan mitä vaan, kunhan sinä opit sitä ohjaamaan.

    • vanhinkoja sattuu

      Kyllä se olisi hyvä opettaa koira kauniisti kohtaamaan ne muut koirat ja ihmiset.Kunnolla sosiaalistaa muihin koiriin,ja vieraisiin ihmisiin heti pennusta alkaen,että toimeen tulevat muiden kanssa.Ettei sitten käy niinkun yleensä,tottumaton koira karkaa omistajaltaan,ja silloin ei ole ketään neuvomassa miten vieraisiin suhtaudutaan.Jos aina kierrellään vain kaukaa,niin koira oppii että muut ovat sille uhka,ja näin ollen saattaa siitä syystä puolustaa itseään heti ensimmäisen vastaantulijan kohdalla jos on yksin tilanteessa.

      • bla bla bla

        Ei se nyt ihan kain niinkään mene että lenkillä mennään tutustumaan kaikkiin. Tällöinhän jo epävarma koira joutuu aina kohtaamaan muut koirat. Ja lähes poikkeuksetta vetäen omistajansa edellä.
        Sosiaalistaminen tulee hoitaa muualla. Tuttavien luona yms. Jokainen lenkki on räyhäävän koiran kanssa kuin koulutusta. Vaikka päätarkoitus onkin liikunta.
        Ja jos epävarmuudesta räyhäävä koira pääsee karkuun ei se suoraa ryntää muiden luo. Kyllä se pysyy vieraista ihmisistä ja koirista hyvinkin kaukana.


      • ei pakoilua
        bla bla bla kirjoitti:

        Ei se nyt ihan kain niinkään mene että lenkillä mennään tutustumaan kaikkiin. Tällöinhän jo epävarma koira joutuu aina kohtaamaan muut koirat. Ja lähes poikkeuksetta vetäen omistajansa edellä.
        Sosiaalistaminen tulee hoitaa muualla. Tuttavien luona yms. Jokainen lenkki on räyhäävän koiran kanssa kuin koulutusta. Vaikka päätarkoitus onkin liikunta.
        Ja jos epävarmuudesta räyhäävä koira pääsee karkuun ei se suoraa ryntää muiden luo. Kyllä se pysyy vieraista ihmisistä ja koirista hyvinkin kaukana.

        Hei,minulla on itsellä rauhallinen koira,siis ollut ihan pennusta asti sellainen.Sitä on helppo tutustuttaa vieraisiin koiriin,tulee kaikkien kanssa juttuun.
        Ollaan myös tehty niin,että jos vastaan tulee koira joka pelkää niin että räyhää.Niin jutellaan omistajan kanssa niitä näitä,ja siinä sitten tämä räyhäävä koirakin rauhoittuu,ja uskaltautuu ihan itse omaan tahtiinsa tutustumaan koiraani.Ei siis pidä pakosta tutustuttaa kaikkiin vastaan tuleviin koiriin,vaan ihan koiran omilla ehdoilla mennään.Ja kannattaa se seura valita niin,ettei kahta räyhää ala toisiinsa totuttamaan tietenkään.Koulutuksisa myös saa totutetua muihin koiriin,eikä mitenkään väkipakolla,vaan rauhassa koiran omaan tahtiin.Niin se luottamus muihin tulee koiralle,ei siis niihin jokaiseen vastaantulevaan .Ja kannattaa meittiä oman koiran kohdalla,että miksi se räyhää.Pelkoako,tottumattomuuttako,sukupuolestajohtuvaako,ja sitten lähteä korjaamaan tilannetta.Ja omistajan on se joka sen vieraan koiran ensin kohtaa ja hyväksyy,ei se edellä vetävä räyhääjä.Eikä koiran tarvitse kohdata vierasta koiraa,jos koira pelkää liikaa.Omistaja voi silitellä vierasta koiraa,ja jatkaa sitten matkaansa.Oma koira on tietysti tilanteessa oltava hallinnassa,mutta niinhän kaikilla onkin ;)


    • Toivoa voi

      Heips, edelleen harjoitellaan ohitustilanteita. rotikallani on jo yksi koiraystävä, jolle ei rähise.
      Olen ottanut rotikkani jo aikuisiässä, ilmeisesti sosialistaminen on jäänyt vähiin edellisessä kodissa. En ole ihan "vihreä" rotikoiden kanssa, tämä on 4 rotikka minulla. Yhdenkään aikaisemman kanssa ei tätä ongelmaa ole ollut. En kuitenkaan ole vielä toivoa menettänyt. Hihnassakin koira kulkee vetämättä ja lenkkeily on tosi mukavaa, kunhan ei näitä räyhäysjuttuja olisi.
      Kohtaamisia tulee väistämättä, yritän lukea koiraani ja ottaa komennon ja huomion itseeni, välillä meneekin hyvin :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"

      Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde
      Ensitreffit alttarilla
      27
      2930
    2. Ymmärrän paremmin kuin koskaan

      Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän
      Tunteet
      34
      2622
    3. 148
      2284
    4. Hullu liikenteessä?

      Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.
      Kiuruvesi
      54
      2259
    5. Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"

      Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti
      Suomalaiset julkkikset
      24
      1880
    6. Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?

      Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks
      NATO
      391
      1716
    7. Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta

      Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään
      Maailman menoa
      105
      1664
    8. Pyhäinpäivän aamua

      Oikein hyvää huomenta ja rauhallista päivää. ❄️😊🥱☕❤️
      Ikävä
      312
      1569
    9. Kunta ostaa kivitipun

      Kunnanjohtajan tuleva uusi ostokohde
      Lappajärvi
      135
      1469
    10. Varokaa! Lunta voi sataa kohta!

      Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm
      Maailman menoa
      13
      1456
    Aihe