Astma ja koira

Hengitysvaikeus

Olen ikäni ollut hyvin allerginen. 15 vuoteen en edes koskenut koiraan. Yllättäen huomasin, että minulle ei tullut merkittäviä oireita koirista. Kuulin bichon frise-rodusta, jonka pitäisi olla vähemmän allergisoiva. Pääsinkin tutustumaan pariin perheeseen, joissa oli useampi bichon frise. Mitään oireita ei tullut. Varasimme pennun ja sovimme, että jos oireita tulee, kasvattaja ottaa pennun takaisin. Mitään oireita ei tullut 1,5 vuoteen. Astmani alkoi pahentua ja koiran turkin hoitaminen kävi vaikeaksi. Mitä tapahtui? Altistuinko tuossa ajassa vai alkoiko aikuinen koira erittämään enemmän hilsettä? Mitään muita oireita minulla ei ole (ihon kutina, silmien vuotaminen tai nuha). Astman takia jouduin ensimmäisen kerran viime syksynä sairaalaan, kun kohtaus ei mennyt kotona ohi. Koiran pesen ja hoidan kasvosuojain naamalla. Rakensimme väliseinän ja -oven, niin, ettei koira pääse samalle puolelle kanssani vaan se asuu kahden isoimman lapsen kanssa puolitetussa asunnossamme. Silti astmalääkitykseni on maksimissa ja kohtauslääkettä olen käyttänyt päivittäin. Kaksi kortisonikuuria olen kevään aikana ottanut. Kaksi lapsistani ovat erityislapsia ja koira on heille erityisen tärkeä, ainoa ystävä. Tämän takia luopuminen koirasta on lähes mahdotonta. Auttaisiko ilmanpuhdistin? Muita neuvoja?

8

134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • allerginen1

      Hei!

      Minulla on samantapainen tilanne : Olen ollut astmaatikko ja hyvin allerginen jo pienestä asti ja sitten astmani hävisi pois pitkäksi aikaa. Joten mietinkin, että nythän voin vihdoin ottaa koiran itselleni! Meillä on ollut koira n.1.5v ja astmani palasi! Mutta tällä kertaa tämä astma on erillaista, minulla on koko ajan semmoine tunne päällä, että saan niinkuin "pinnallisesti hengitettyä", mutta,kun joudun vetämään keuhkot ihan sisään kunnolla ilmaa se on vaikeaa, onko sinulla samantapaista? Etsitään nyt kuumeisesti uutta kotia koirallemme, vaikea löytää sitä ja koira ei esim. saa ollenkaa tulla makuuhuoneeseen, tai edes nousta sohvalle ja en enää uskalla koiraani kauheana "halailla", mikä on surullista. Lääkärini sanoi minulle, että minulla on nyt astma koiran takia ja,että ,jos oireet pahenevat, koira pois. Koiran hilse on se joka sitä aiheuttaa ja joka kerta,kun esim.aukaiset oven hilse leviyttyy tuulahduksen mukana ja se on ihan sama sitten, vaikka koira ei pääse makuuhuoneeseen, koska se hilse leviyttyy kumminkin sinne asti ja, jos koira annettu pois niin n.3kk kestää vielä,että koiranhilse on kodissa, että ne oireet eivät ihan heti koiran lähdettyä saata mennä pois. Toivottavasti olosi paranee, ymmärrän tunteesi ja hankala siitä on luopua varsinkin,jos on erityislapsia, uskon,että koirasi on heille erittäin tärkeä!

    • teija.dunder

      Ilmanpuhdistajilla ei ole todettu vaikutusta astman tasapainoon ja astma-/allergialääkkeiden tarpeeseen. Tiedetään, että astmaoireet ja lääkityksen tarve uusiutuu n. joka neljännellä henkilöllä niistä, joilla astma oireili lapsuudessa. Riskitekijöitä oireiden palaamiselle ovat se, että astma alkoi varhain, sen hoitamiseen tarvittiin runsaasti lääkkeitä ja allergioita oli todettavissa lapsuudessa. Kertomasi mukaan koira on perheessä tärkeä. Ehdotan, että keskustelet asiasta vielä hoitavan lääkärisi kanssa astman ja allergian suhteen. Onko allergiat kartoitettu pölyille, onko muita altistuksia, savuton ympäristö, onko allergisen nuhan löydöksiä nenässä ja niihin hoito, onko astmalääkitys nykyiseen tilanteeseen optimoitu vai onko siinä muuttamisen mahdollisuuksia?

      • Hengitysvaikeus

        Kiitos vastauksista!
        Olen allerginen kaikille pölyille esim. tektiili-, siite- ja jauhopöly ja pyrin siivoamaan usein. Jos en siivoa säännöllisesti, hengenahdistus pahenee selvästi. Kukaan ei tupakoi perheestämme. Olen käyttänyt vuosia Nasonex-sumutetta ja Telfast-tabletteja päivittäin. Astmalääkkeinä Symbicort Turbuhaler (4x2 nyt) ja Buventol tarvittaessa eli viikoittain, esim. tänään 2x/päivä. On selvittämättä, voisiko asunnossa olla kosteusvauriota tms. Mielestäni home ei ainakaan haise. Asumme vuokralla, vuokraisäntä ei ole innostunut tutkimuksista.
        Pääsen loppuvuodesta Kelan astma-sopeutumisvalmennuskurssille, sain siitä juuri kirjeen. Pelkään jotenkin paljastaa, että meillä on koira. Jos minun käsketään vain luopumaan koirasta enkä saa muuta hoitoa? Pelkään, että autististen poikieni tilannetta ei ymmärretä eikä kokonaistilannetta huomioida.
        T. Hengitysvaikeus


    • teija.dunder

      Astman sopeutumisvalmennuskurssi on erinomainen asia nykyisessä haasteellisessa tilanteessa. Asiasta kannattaa siellä keskustella avoimesti sillä perheen kokonaistilanne tulee siten parhaiten ymmärretyksiä ja hoitovaihtoehtoja voidaan puntaroida monipuolisesti. Vaikean astman hoitoon on muitakin hoitoja kuin mitä sinulla on nyt käytössä.

      • Hengitysvaikeus

        Kiitos vastauksesta!
        Singulair-lääkettä on kokeiltu, siitä masennuin voimakkaasti. En voi käyttää.
        Retafyllin 300mg minulle määrättiin keväällä 1 tbl iltaisin, otin puolikkaan enkä nukkunut koko yönä. En uskalla käyttää sitä kuin hätätilassa.
        Cirrusta olen käyttänyt flunssien yhteydessä, mutta vain aamuisin yhden tabletin, koska sekin vie yöunet, jos ottaa illalla.

        Olen siis hyvin herkkä lääkkeille.

        Sopeutumisvalmennuskurssia odotan kovasti!


      • Hengitysvaikeus
        Hengitysvaikeus kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta!
        Singulair-lääkettä on kokeiltu, siitä masennuin voimakkaasti. En voi käyttää.
        Retafyllin 300mg minulle määrättiin keväällä 1 tbl iltaisin, otin puolikkaan enkä nukkunut koko yönä. En uskalla käyttää sitä kuin hätätilassa.
        Cirrusta olen käyttänyt flunssien yhteydessä, mutta vain aamuisin yhden tabletin, koska sekin vie yöunet, jos ottaa illalla.

        Olen siis hyvin herkkä lääkkeille.

        Sopeutumisvalmennuskurssia odotan kovasti!

        Hei lääkäri vielä!
        Olenko jo kokeillut kuitenkin kaikkia hoitoja? Mitä edellä mainitsemieni lisäksi vielä olisi?
        Nyt kesällä tuntuu, että ulkona tuoksuu niin voimakkaasti, että kohtauslääkettä joutuu ulkoillessa ottamaan.

        T. Hengitysvaikeus


    • Toivoa on

      Mielenkiintoista, että muillakin on sama kokemus, että lapsuuden allergia voi parantua, jos kykenee välttelemään allergeenia. Itselläni lapsuuden paha kissa-allergia parani, kun aikuisena kykenin välttelemään kissoja yli kymmenen vuoden ajan. Mutta allergia voi siis palata, jos liikaa intoudun altistumaan kissoille.

      Nyt pitäisi vain keksiä, miten vältellä täydellisesti koirakontakteja. Se onkin haastavampaa.

    • teija.dunder

      Keuhkosairauksien yksikössä ( yleenä keskussairaala/yo-sairaala) voidaan arvioida ns biologisten lääkehoitojen tai vastaavien tarvetta/sopivuutta astman hoidossa. Joissakin erikoistilanteissa voidaan harkita siedätyshoitojakin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      254
      2566
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      65
      1685
    3. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      74
      1494
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      60
      1333
    5. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      161
      1242
    6. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      95
      1182
    7. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      87
      1076
    8. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      87
      1033
    9. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      57
      952
    10. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      104
      930
    Aihe