Auttaako uinti oikeesti mihinkää.?

UintiLikka

oon ruvennu harrastaa uintii 2kertaa vk:sa että vähintää molemmilla kerroilla uisin 35min putkeen. kuitenki tuntuu että vaikka lihakset vähä sen jälkee onki jumis., että auttaako se ja kuluttaako se kaloreita? en tykkää mistää sukellus uinneista ym. uin omaa tyyliäni joka on sammakkoo ja selkää sit vähä muutettuna..?

kiitos jos vastaatte! :)

17

1171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • os..

      Kyllä siinä hengitys parannee ja se on erittäin tärkeä asia. Vedessä voi uida monella tyylillä ja tärkeintä on että itse pidät siitä. Silloin sitä voi jatkaa vuosikausia.

    • UintiLikka

      okei. kiitos :) mutta entä jos ui väärällä tyylillä nii voiko se kuluttaaa niveliä sit?

      • os..

        Ei nivelet kulu liikunnassa. Verenkierto paranee ja kaikki toimii paremmin.


      • kapteeni kaihi
        os.. kirjoitti:

        Ei nivelet kulu liikunnassa. Verenkierto paranee ja kaikki toimii paremmin.

        kyllä nivelet kuluu kun väärin liikkuu, liikkuipa sitten vedessä, maalla tai ilmassa...


    • Puoli tuntia hengästyttävää liikuntaa ylläpitää jo vähän peruskuntoa. Ja tässä yhteydessä "hengästyttävä" tarkoittaa, että altaan päätyyn tullessasi joudut ehkä kerran vetämään henkeä ennen kuin pystyt puhumaan, ei sitä että olisit aivan puhki.

      Kaikki toiminta kuluttaa energiaa, tuon laskeminen on sitten hankalampi juttu, kun ajan lisäksi kulutus riippuu monesta muustakin tekijästä. Lihakset saavatkin vähän olla "jumissa": Jos ruvetaan hiuksia halkomaan, niin liikunta ei kehitä kuntoa, vaan heikentää sitä. Liikunnan jälkeen levätessä elimistö korjaa itseään ja tämän seurauksena kunto kasvaa hetkellisesti. Jotta kunnon koheneminen olisi pysyvää, tarvitaan siis säännöllistä kropan kuormittamista. Ei välttämättä samaa, mutta jonkinlaista liikuntaa. Jos liikunnan jälkeen lihakset tuntuvat olevan vähän jumissa, niin ainakin liikunnalla on ollut jotain vaikutusta.

      Lisäksi tehtäessä uusia liikkeitä, kestää pari viikkoa että vartalo tottuu uuteen liikkumismuotoon (mikäli tätä tehdään riittävän usein). Tämän jälkeen liikunnasta on suurin hyöty, ensimmäisen parin viikon aikana tapahtuva kunnon parantuminen johtuu lähinnä siitä, että totut tekemään liikettä ja tätä kautta mahdollisesti kehityt siinä paremmaksi, ei yleensä varsinaisesta fyysisen kunnon kehittymisestä.

      Venyttelemällä voinee nopeuttaa lihasten palautumista, mikäli lihas ei ole kipeä. Jotkut esittävät, että venyttelyn vaikutus perustuu lihasten repimiseen, mutta ainakin allekirjoittaneelle ainakin opetettiin, että oikeaoppinen venyttely ei satu. Tästä johtuen kipeää lihasta ei voi varsinaisesti venytellä. Kipeänkin lihaksen venyttely voi tuoda hetkellistä helpotusta, mutta ei nopeuta paranemista.

      Noin pikaisesti todettuna nivelistä y.m., terveet liikkeet eivät satu. Kilpatekniikoilla erittäin pitkiä matkoja uidessa on muutama seikka, johon pitää kiinnittää huomiota rasitusvammojen estämiseksi, mutta tuolla uintimäärällä ei pitäisi olla näitä ongelmia. Korkeintaan rintaa (sammakkoa) pää pystyssä uiminen voi rasittaa niskaa, mutta tuotakin saa vältettyä jos leuan tai mielellään otsankin maltaa laskea veteen (jolloin hengitys ajoitetaan vedon loppuun). Selällään uinti välillä tietysti sallii niskan lepuutamisen.

    • Harrastalija

      Ite puhun nyt perus harrastelija uimarin näkökannasta:
      Kyllä uinti kuluttaa ja kehittää lihaksia jos 30-40min lisää tempon vaihteluita altaassa eli aloittaa aluksi hitailla vedoilla lisäten samalla pidempiä vetoja -> lihasten haastaminen.

      Kroolia tai sammakkoa kummassakin saa tehoa jos uskaltaa tehostaa etenemisvauhtia.
      Muista uinnin jälkeen pieni venyttelyhetki pyyhkeen päällä pukuhuoneessa niin et aivan jumiin mene :)

      Tässä esimerkkiä:
      http://www.youtube.com/watch?v=rOvQlYT2Mdc

      Syön myös monipuolista ruokaa sekä vitamiineja koska lihakset ''hapottuu'' herkästi. Nyt ei ole tullut sellaista oloa :)

      http://www.huippukuntoon.fi/paino/välimeren-dieettiviikko ja apteekista vitamiinia jos ei vielä ole.

    • UintiLikka

      joo o. kyl nyt typerryttää. inhoon sukeltamista -en haluu vettä nenääni-

      eli siis mie en ees ui mitää kunnollista tyyliä. täähä on ihan turha sit? rasittavaa. ja etenki turhauttavaa.

      haluisin harrastaa jotaa kunno liikuntaa. mutta täälä mäntylässä mitää mieleistä oikee oo. eli sama lopettaa se uinti siihe.

      • Kilpatekniikat eivät ole mitenkään tarpeellisia sen suhteen, että uimalla saa kuntoiltua. Jos liikkuessa hengästyt, niin takuulla on ollut jotain vaikutusta kestävyyden kannalta.

        Kun reippaampaa kuntoilua ajatellaan, niin heikolla vartalon asennolla on tietysti se vaikutus, että väsyt nopeammin. Eli näillä rouvilla ja herroilla jotka uivat yhden altaanmitan kerran viiteen minuuttiin ja sen jälkeen pysähtyvät lepäämään ja juttelemaan päätyyn ei uinnin yhteydessä ole syytä puhua kuntoilusta. Sitten on tietysti muutamien nivelten kannalta hankalien liikkeiden välttäminen, mutta rehellisesti sanottuna nuo liikkeet ovat lähinnä heikon kilpatyylisen tekniikan eivätkä niinkään uimakoulupohjalta kuntouintia harrastavan ongelma.


      • Harrastelija täällä

        Älä lannistu itekin vihaan veden menemistä nenääni ja olenkin koittanut harjoittaa hengitystekniikkaa niin ettei vettä mene sekä toki välillä pidän niskaa korkeammalla. Enemmän kuitenkin puhutaan hengitystyylistä ja sen vaikutuksesta suoritukseen, asiaan perehtynyt näyttäisi olevan paikalla joten kysymys kuuluukin: onko hengitystavalla uidessa merkitystä ja miten sitä voi harjoittaa?


      • ilmanenä

        Se että ui pää pinnan alla, ei tarkoita että vettä menisi nenään. Pitää tehdä jotain todella väärin että menisi. Pää on nenä alaspäin tuossakin videossa, jolloin ilma ei karkaa nenästä eikä vesi tule nenään.

        Meneppä vaikka aikuisten uimakouluun, siellä oppii kaikkea kivaa. Itse kävin huvikseni, vaikka erinomainen uimari olenkin. Se kesti viikon, eli joka päivä illalla töiden jälkeen oli uintia. Pikakurssi.


      • Harrastelija täällä kirjoitti:

        Älä lannistu itekin vihaan veden menemistä nenääni ja olenkin koittanut harjoittaa hengitystekniikkaa niin ettei vettä mene sekä toki välillä pidän niskaa korkeammalla. Enemmän kuitenkin puhutaan hengitystyylistä ja sen vaikutuksesta suoritukseen, asiaan perehtynyt näyttäisi olevan paikalla joten kysymys kuuluukin: onko hengitystavalla uidessa merkitystä ja miten sitä voi harjoittaa?

        Viesti jäi kesän alussa kokonaan huomaamatta. Varsinaisesti hengitystekniikalla ei ole niin suurta väliä rauhallisessa vauhdissa, kunhan vaan on palleahengitystä. Tietysti jos kelluvuus on heikonpuoleinen, niin keuhkot täyttämällä saadaan kelluvuutta parannettua.

        Kilpauimari sitten hengittää vähän hassusti päin, eli sisäänhengitys menee yleensä suun kautta (jotta saadaan mahdollisimman nopeasti eikä päätä tarvitse pitää ylhäällä vedestä kauaa) ja kasvojen ollessa vedessä uloshengitys nenän tai nenän ja suun kautta. (Hengitystä "pidätettäessä" puhalletaan hitaasti nenän kautta ilmaa ulos, jolloin vettä ei mene nenään.) Kovassa suorituksessa on sitten vielä omat niksinsä, ihan kaikki eivät alle kolmenkymmenen sekunnin pyräyksissä hengitä ollenkaan.

        Mikäli hengitys tuntuu hankalalta, niin usein kyse on voimakkaasta kaatumisrefleksistä, eli kroppa reagoi outoon tasapainoasentoon ja kiinteän tuen puuttumiseen. Lisäksi veden osuminen kasvoihin voi osalle aiheuttaa tarvetta pyrkiä voimakkaasti ylös vedestä hengittämään.

        Tasapainoa saa korjattua hyvällä ryhdillä ("kiinteä tuki" vartalosta). Veden pinnasta hengittämiseen pystyy totuttautumaan pitämällä alaleuan kärkeä veden pinnassa ja mahdollisuuksien mukaan aina hengittämään ulos veden alle. (Tämän takia lapsilla puhallutetaan kuplia.) Muutamia muitakin harjoitteita on, mm. laidasta tukea ottaen, jalat pohjassa, kyykistyminen veden alle hengittämään keuhkot tyhjäksi ja sitten hetken päästä mahdollisimman rauhallisesti ylös.

        Eri uintityyleillä on sitten vielä omat niksinsä, miten hengityksen saa parhaiten rytmitettyä.


    • Seis siihen :)

      NENÄKLIPSI! Siinä ratkaisu sekä korvatulpat jos veden menoa rööreihin pelkää.
      Suomen kielisiä videoita näemmä löytyy joista kannattaa vinkit poimia talteen, älä siis lannistu vielä!
      http://elixir.tv/category/uinti_kanava/

    • UintiLikka

      en oo mistään sitä nenä juttua löytäny. :o

      no enpä tiiä.... ku tuntuu ettei se uimine käy kuntoo hirveemmi... kyl se sillee hengästyttää tasasesti, mutta ei niin että pitäis puuskuttaa. :/

      en tiiä. pitäis olla joku joka sitä opettaa sitä oikeenlaista tyylii uida.. :/

      • os..

        Hengitystä voit tehdä vaikka tietokoneen ääressä istuessasi. Se käy yksinkertaisesti vatsaa sisään vetämällä. Siinä tapahtuu uloshengitys.
        Kun vapautat vatsalihakset, tapahtuu sisäänhengitys. Vedessä pitänee hengittää myös suun kautta, vaikka tavallisesti hengitetään vain nenän kautta.
        Vettä ei tule nenään ollenkaan ja jos tulee niin puhalletaan se vain pois uloshengityksellä. Hengitys uidessa on siis tavallista voimakkaampaa, mutta
        puuskuttamista pitää kuitenkin välttää, koska se häiritsee muita uimareita.


      • 12vkilpauimari

        Nenäklipsejä saa melkein jokaisesta urheilukaupasta :)


    • vesipeto!

      Itse ainakin vedän järvellä reippaan pituisia spurtteja täysillä; rintaa tai kroolaten ja sitten välillä palautellen selkää pitempi matka. Uinti on minulle ainakin kunnon tehotreeniä!

    • riitta-rinuli

      Uiminen on hyvästä mutta muutakin liikuntaa tarvitaan jatkossa hyvän ja tasapainoisen lihaksiston ,nivelten jänteiden vahvistumiselle.Uinti yksistään on yksipuolista ja lisäksi tarvitaan loikkaa ja lenkkeilyä eri muodossa.Salia ,max voimaa ja vähemmän pitkää sarjaa.Tietty proteiinit ja hiilarit kuntoon ennen treeniä ja jälkeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1615
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1459
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1358
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      32
      1340
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      41
      1283
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1228
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1126
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1092
    Aihe