Madeiran vaellusten perusteella suosituksia Azoreille

Onnistuuko pikaisest

Olen suunnittelemassa matkaa Azoreille. Taidan ottaa äkkilähdön sinne nyt kun matkat ovat nyt todella edullisia ja siksi olisi pikaista kysyttävää teiltä, jotka olette käyneet molemissa. Olen käynyt Madeiralla useamman kerran ja ihastunut luontoon siellä ja siksi Azoritkin kohteena kiinnostaa, varsinkin patikointi. Madeiralla olen mennyt levadoilla matkatoimiston mukana ja pari kertaa kansainvälisellä patikalla.

Nyt mietin, että mitkä olisivat sopivia vaelluksia Azoreilla? En ole kovin vanhakaan vielä, mutta silti ikää myöden on alkanut hieman korkeat paikat hieman huipata, jos on epätasaista alustaa ja ”ilmavia” kohtia ilman kaiteita. Kaiteelliset ja leveät (~ yli 80cm) polut korkeammallakaan eivät ole ongelma. Madeiralla olen kävellyt Ribeiro Frio-Portelan, Boa Mortea, Levada dos Tornosia ja Caldeira Verden, Camacha-Assomadan sekä sen lyhyemmän version, jolla pääsi Picon huipulle.

Aurinkomatkojen Azoreiden vaelluspaketti-infossa painotettiin, että osallistujilla pitää olla varmat jalat ja patikointikokemusta – kuinka hurjia nuo Azoreiden reitit sitten ovat noihin edellä mainittuihin verrattuna? Nyt matkatoimistolla ei ole vaelluspakettia, joten pitää mennä kansainväliseen reissuun - erottuuko joku järjestäjä muista edukseen?

Voitteko suositella jotain vaikkapa Ribeiro Frio – Portelan tasoista tai hieman helpompaa reittiä? En siis hae mitään ekstreme-elämyksiä, vaan haluan päästä kauniiden ja mielellään vaihtelevien maisemien äärelle, mutta ei sen silti ihan puistokävelyäkään tarvitsisi olla.

Millaisia polut yleensä Azoreilla ovat ja millaiset olosuhteet ovat näin kevätkesällä? Pärjääkö hyvillä lenkkareilla? Onko vielä liian viileää lähteä shortseila, jos on hieman palelevainen?

Olen jo etukäteen kiitollinen vastauksista ja muista hyödyllisistä vinkeistä!

8

447

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suomalaisille matkailijoille São Miguelin saari on yhtä kuin Azorit. Lukijoita muistutettakoon kuitenkin, että Azorien saariryhmä käsittää kahdeksan muuta asuttua saarta. São Miguelin vaelluspolut selostetaan melko yksityiskohtaisesti tästä linkistä aukeavalla sivustolla: http://www.trails-azores.com/index.php?ilha=saomiguel.

      Polkujen kunto vaihtelee. Lopputalvi ja alkukevät olivat huomattavasti keskimääräistä sateisempia. São Miguelilla ei nyt ole satanut viimeiseen pariin viikkoon, mikä on luonnollisesti kuivattanut maastoa. Jo muutaman sadan metrin korkeudessa meren pinnasta on viileämpää kuin lähempänä merenpintaa sijaitsevassa Ponta Delgadan keskustassa. Korkeimmilla paikoilla on sumu yleistä, samoin sade sekä tuuli, joiden varalta on pukeuduttava myös keskikesällä. Kerrospukeutuminen on kätevintä. Tarvitaanko vaelluskenkiä vai riittävätkö kunnon lenkkarit, on kiinni paitsi sääolosuhteista myös polkuvalinnasta. On mahdotonta tietää, miten paljon sataa esim. tästä juhannukseen mennessä. Kesäkuun alkupuolella voi olla sateista, mutta vuosien välillä on suuria eroja sademäärissä. Lämpötilat sen sijaan eivät heitä kuin korkeintaa asteella parilla. Ponta Delgadan kesäkuun päivän maksimilämpötila on vajaat 22 C, vastaava yön minimi on hieman yli 15 C. Kesäkuu on vuoden 4. lämpimin kuukausi.

      Azorien pinnanmuodot eivät ole yhtä rajuja kuin Madeiran. São Miguelin saaren jylhin kolkka on Nordeste (jossa on myös vaelluspolkuja). Erittäin vaihtelevaa maastoa löytyy myös Povoaçãosta. Suosittuja ja helpohkoja vaelluspolkuja on Sete Cidadesissa, São Miguelin luoteiskolkassa. Lähinnä Ponta Delgadan keskustaa on Relvassa (Ponta Delgadan keskustasta länteen) kulkeva polku. Suosittua vaeltaminen on myös Furnasissa, johon on hyvät bussiyhteydet ja jossa kuluu helposti koko päivä. Tämän kraatterilaakson nähtävyyksiä ovat mm. kuumat lähteet ja Terran Nostran puutarha.

      Matkatoimiston on todennäköisesti vastuusyistä kerrottava mahdollisista riskeistä vaelluspoluilla ja muualla matkakohteessa. Aurinkomatkoilla on ilmeisesti sopimus paikallisen yrityksen kanssa vaelluspolkuretkistä. Sopimuskumppani saattaisi olla Picos de Aventura tai Geofun. Molemmilla on nettisivut, jotka löytyvät hauilla.

      Azorit ja Madeira kuuluvat Portugalille, kummassakin puhutaan portugalia, tosin eri murteita ja molemmat ovat saariryhmiä, joiden syntyperä on tuliperäinen. Siinä lienevät ne tärkeimmät yhtäläisyydet. Maisemiltaan ja elinkeinorakenteeltaan ne ovat varsin erilaisia. Madeiran pääelinkeino on matkailu, Azoreilla taas maidon ja maitotaloustuotteiden sekä lihan tuotanto. Azoreilla matkailun on osuus kansantuotteesta on 3-5 prosentin luokkaa. Ponta Delgada on pieni maalaiskaupunki (kaupunkikeskustan väkiluku on noin 30 000). Lähimmät lehmälaitumet ovat keskustasta lyhyen kävelymatkan päässä. Matkailu on tuskin mitenkään muuttanut Azorien elämämenoa. Samaa ei voi sanoa Madeirasta.

      Madeiran ja Azorien eroja on tällä palstalla selvitelty muutama otsikko alaspäin. Kerron Azoreista kotisivuillani, jotka löytyvät näpäyttämällä nimimerkkiäni. Vastaan mielelläni mahdollisiin lisäkysymyksiin.

    • Aloittaja_

      Kiitos Masseur perusteellisesta ja nopeasta vastauksesta! Netistä toki löytyy valtavasti tietoa, mutta kaikkeen ei ehdi näin lyhyellä varoitusajalla tutustua, ja aina sitä enemmän luottaa omalla nimellään esiintyvään suomalaiseen, kuin anonyymehin ja ulkomaisiin nettikirjoituksiin tai yritysten mainoksiin.

      Nappasin lähdön jo tälle viikolle! Taidan siis kertomasi perusteella ottaa mukaan gore-takin, mutta vaelluskenkiä mietin vielä. Ajattelin vuokrata autoa ainakin muutamana päivänä, käydä puutarhoissa ja museoissa, valas-/delfiinibongauksella ja osallistua pariin retkeen. Voi olla, että vaellukselle jää viikosta vain päivä tai pari, joten ei haittaa jos lenkkarit sen verran kastuvat. Aurinkomatkojen yhteistyökumppani näyttää olevan Picos de Aventura.

      Osaatko Masseur sanoa onko paikallisissa autovuokraamoissa eroja? Missä kunnossa tiet ovat nyt, onko vielä jotain paikkoja suljettuna maanvyörymien takia ja ovatko vyörymät tällä hetkellä kuinka todennäköisiä? Onko jotain seutuja, joille menemistä yksinäisen naisihmisen kannattaa välttää autoillessa ja muutenkin? Tiedän toki, että siellä on turvallista, mutta ei mikään paikka täysin lintukoto ole. En siis ole erityisen peloissani, mutta omaa turvallisuuttaan voi lisätä ottamalla etukäteen selvää ja pysymällä pois epämääräisemmiltä alueilta, jos sellaisia on.

      Ruokailuasioista sen verran kyselisin, että millainen pukeutumistyyli ehkä hieman paremmissa ravintoloissa on? Voiko mennä esim. siistit farkut ja tennarit jalassa vai olisiko fiksua varata jotain fiinimpää? Korkokengät ja suorat housut tai mekko/hame peräti? Onko pöytävaraus yleensä tarpeellinen? Katsotaanko kieroon, jos nainen menee yksin käymään pubissa?

      • "Ajattelin vuokrata autoa ainakin muutamana päivänä, käydä puutarhoissa ja museoissa, valas-/delfiinibongauksella ja osallistua pariin retkeen. Voi olla, että vaellukselle jää viikosta vain päivä tai pari,..."

        Kerrattakoon vielä, että São Miguelin tärkeimmät luonnonnähtävyydet ovat Sete Cidadesin kraatterialue järvineen, Lagoa do Fogon kraatterijärvi ja Furnasin kraatterilaakso kuuminen lähteineen ja puutarhoineen. Näistä Furnasiin on hyvät bussiyhteydet, Sete Cidadesiin bussiaikataulut saattavat matkailijan kannalta olla hieman hankalat. Taksi yhteen suuntaan alueelle maksaa 25 euroa. Jos haluaa alueella vaeltaa, niin voi menotaksin kanssa sopia paluukyydistä, esim. soittaa, sitten kun vaelluksen loppuvaiheessa. Nettisivuillani on muutamien englantia puhuvien taksinkuljettajien yhteystietoja. Lagoa do Fogon kraatterijärvelle ei pääse muuta kuin yksityisautolla, gtaksimatkan hinta meno paluu on luokkaa 50 euroa (etäisyys yhteen suuntaan 25 km)

        Moniin seudun kuntien keskuksiin (Ribeira Grande, Lagoa, Povoção, Vila Franca do Campo) on Ponta Delgadasta melko hyvät bussiyhteydet (http://www.smigueltransportes.com/). Ribeira Grandessa on useita pieniä museoita (kaupunginmuseo, Casa do Arcano, fransiskaanimuseoa, siirtolaismuseo). Ponta Delgadan museotilanne on tällä hetkellä vaatimaton, sillä maakuntamuseon (Carlos Machado) päärakennus kokoelmineen on yhä suljettu. Avoinna ovat kirkkotaiteen osasto (Arte Scara) ja taidemuseo Recolhimento de Santa Barbara. Ponta Delgadan upein puisto on Antonio Borgesin puisto, joka on perustettu samoihin 1800-luvun puolivälissä kuin Terra Nostran puutarha Furnasissa. Aikaisemmin matkanjärjestäjän retket veivät myös saaren koillliskolkkaan Nordesteen. Nordesten ja Povoaçãon maisemat ovat jylhimmat ja näköalat siten mahtavimmat. Suosittelen bussiretkeä Povoaçãon keskustaan. Bussin ikkunasta näet näkee maisemat huomattavasti paremmin kuin pikkuauton ikkunasta ja niiden ihailuun voi keskittyä kun ei tarvitse ajaa ja tarkkailla tietä ja liikennettä.

        Jäi vielä edellä mainitsematta, että ravintoloissa pöytävaraus on vaatimaton.


    • Matkailijoitten yleisimmin käyttämät tiet ovat hyvässä tai suhteellisen hyvässä kunnossa. Minulla ei ole tietoa, että tällä hetkellä teitä olisi suljettuina maanvyörymien takia. Muutamia sulkemisia sattui lopputalvesta-alkukeväästä, mutta ne olivat hyvin lyhytaikaisia.

      Vaelluksille suositellaan mennä kaverin kanssa. Joillakin alueilla on sosiaalisia ongelmia, mutta matkailija tuskin niillä liikkuu ja niilläkin olo on suhteellisen turvallista. Auto on pysäköitäessä luonnollisesti lukittava huolellisesti ja kaikki mahdollisesti ulkopuolisia kiinnostavat tavarat on pantava piiloon.

      Autovuokraamoja São Miguelilla on runsaasti. Minulla ei ole tietoa niiden paremmuusjärjestyksestä. Ilha Verde, todennäköisesti alan suurin yritys, lienee Aurinkomatkojen yhteiskumppani. Muita Ponta Delgadan keskustan tuntumassa sijaitsevia ovat mm. Varela ja Autatlantis (joista viimeksimainitun omistaja on Viron kunniakonsuli).

      Ravintolapukeutuminen Azoreilla on erittäin vapaata. Ponta Delgadan kaupunkikeskusta ei ole Funchal, vaan pieni rustiikkinen, osittain rapistunut maaseutukeskus, jota ympäröi yhtäältä elävä maaseutu, toisaalta meri kalastajineen. Modernimmat ravintolat sijaitsevat suurelta Portas do Marin satamakeskuksessa, vanhan keskustan ravintolat tarjoavat perinteistä saomiguelilaista menuuta, jonka pohjana on tuhti kotiruoka.

      En ole pubikulttuurin tuntija. Irish Pubeja Ponta Delgadassa ei ole. Paremman tasoiset baarit lienevät hotelleissa. Hinnat niissä ovat suomalaisiin hintoihin tottuneelle matkailjalle varsin kohtuulliset. Yksin drinkkiä juova nainen tuskin herättää huomiota. Tulee mieleeni suosittu baari Portas do Marin satamakeskuksesta nimeltä Baia dos Anjos.

      • Threesome...

        Ilha Verde edustaa mm. Avista ja Europcaria
        http://www.ilhaverde.com/en/partnersilhaverde

        Eli samat autot, vertaa mikä kolmesta on edukkain...
        Ja jos varaat pienimmän mallin, niin todennäköisesti saat hitusen isomman Nissan Micran samaan hintaan, vakuutuksista osaavat pyytää hinnan Micran kokoluokan mukaan.


    • Matkalta palannut

      Kannattaa vuokrata auto, busseja ei kovin tiuhaan kulje ja autolla pääsee näppärästi sinne minne haluaa. Tiet olivat hyvässä kunnossa, vuokrasimme auton Ilha Verdeltä. Sanottakoon vielä että oli ensimmäinen kerta kun reissussa vuokraan auton, yleensä kuljen aina ja kaikkialla julkisilla. Mutta kannatti!

      Kannattaa ottaa vaelluskengät mukaan, haimme itse turisti-infosta vaellusreittejä ja patikoimme itsenäisesti. Kiersimme mm. Cete Cidadesin kraaterijärvet (n.15km) ja Lagoa de Furnasin. kiva reitti oli myös Lagoa de Fogolle, n. 12km.

      Mukava pikkuvaellus oli Faial la Terra kylästä lähtevä vaellus Salto do Prego vesiputoukselle, jossa voi myös uida. Muita vaeltajia ei juurikaan näkynyt viikko sitten kun olimme reissussa.

      Varmaan organisoidut vaellukset ovat myös hyviä, mutta me olimme hyvin tyytyväisiä vuokrattuamme auton viideksi päiväksi. Päätimme aamulla sään mukaan minne menemme ja reitti muuttui matkan varrella monesti :). Hyvin pärjäsi infosta saaduilla reittiopastuksilla. Reitit oli myös melko hyvin merkattu, pari kertaa kävelimme harhaan.

      • Auton tarve on pitkälti kiinni matkailijan mentaliteetista ja vaellusten osalta vaelluspolun valinnasta. Yllä olen kertonut mihin luonnonnähtävyyksiin pääsee busseilla. Olen myös kertonut mahdollisuudesta käyttää saaremme taksipalveluita, jotka ovat melko edullisia ja tekevät liikkumisen vaivattomaksi ja antavat mahdollisuuden pysähtyä missä matkailija vain haluaa. Taksilla voi liikkua ihan juuri niinä päivinä kun sää on hyvä, sillä autoja on saatavissa ja saman kuljettajan voi sopia kaikista liikkumisista matkan aikana.

        Jos ei ole etukäteen Azoreihin ja São Miguelin saareen perehtynyt, kulkemalla saariryhmässä ihan kokonaan ilman opasta jää paljosta vaille ja tulkitsee todennäköisesti monia havaintoja virheellisesti.

        Pienellä saarella, jossa matkailu ei ole pääelinkeino, ei busseja luonnollisetikaan voi kulkea joka tunti joka paikkaan. Moneen kohteeseen niitä kuitenkin menee sen verran usein, että ne matkailijalle rittävät, kunhan vain suunnittelee liikkumisensa niiden mukaan. Aikataulut ja reitit ovat osoitteessa http://www.smigueltransportes.com/.

        Toisin sanoen, auton vuokraaminen ei ole ainoa tapa tutustua vaivattomasti São Miguelin saareen,


      • tiistaina reissuun

        Kiersittekö molemmat järvet Cete Cidalesissa? Vaelluskartassa näkyy järvien ympärillä kaksi vaellusreittiä, mutta toinen reitti päättyy suuremman järven "taakse". Pääseekö sieltä helposti lähtöpaikalle jatkamalla matkaa. Kartasta on melko hankalaa hahmottaa loppumatkan pinnanmuodot ym.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7548
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2822
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2412
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      113
      2129
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1809
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1399
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1337
    Aihe