Lahjakas lapsi/nuori

Huolestunut äiti

Tyttäreni on nyt lapsuuden/nuoruuden välimaastossa, täyttää joulukuussa 15. Hän on ollut pienestä todella lahjakas urheilija monessakin lajissa ja nyt on valikoitunut se omin laji. Meillä oli talvella/keväällä kriisi perheessä ja uskon sen jättäneen jälkensä jollakin lailla sillä tuntuu menettäneensä kaiken kiinnostuksen lajiinsa. Harjoittelee kyllä tunnollisesti mutta se kipinä tuntuu puuttuvan. Lisäksi ei halua lähteä kotoa minnekään (leirit, pitkät kilpamatkat). Kavereita on, koulu sujuu hyvin, harrastaa lisäksi kuvataidetta. On puhunut jopa lopettamisesta.
Miten innostaa eteenpäin? Hän on todellinen lahjakkuus eikä tämä ole vain ylpeän äidin puhetta vaan sitä ovat sanoneet monet valmentajat ulkomaita myöten. En haluaisi hänen jättävän tätä lajia sillä uskon hänen katuvan sitä myöhemmin. Lisäksi hän menettää harjoituksellisesti ja kilpailullisesti todella paljon kieltäytyessään järjestelmällisesti pitemmistä reissuista.

8

364

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • supermama1

      Vie vaikka matkalle johonkin jossa ei ole tätä harrastustoimintaa, viettäkää perheenä kivaa aikaa yhdessä. Älkääkä puhuko tai painostako asiasta. Meillä käynyt sama juttu oman pojan kanssa, mutta pieni tauko teki ihmeitä, hän on aivan uudessa loistossa. Oppinut uudella innolla lisää.
      Minä en usko, että hän menettää mitään, vaikka on pois. Päinvastoin, hän voi löytää vielä aivan uuden ulottuvuuden.Luota lapseesi, että hän tekee oikeat ratkaisut.

    • meillä lopetti

      Mikä laji kyseesä, sekin vaikuttaa paljon?

      • Huolestunut äiti

        Voimistelu


      • Huolestunut äiti

        Ja ei kai se laji vaikuta lopettamisiin, Yhtä paljon nuoria katoaa joka lajista. Tietyusti tässä vaiheessa se leikinomaisuus on jäänyt pois ja nyt harjoitellaan ja taistellaan paikoista jo paljon tosikommin. Ja harjoituksia on paljon.


      • lopettaneen vanhempi
        Huolestunut äiti kirjoitti:

        Ja ei kai se laji vaikuta lopettamisiin, Yhtä paljon nuoria katoaa joka lajista. Tietyusti tässä vaiheessa se leikinomaisuus on jäänyt pois ja nyt harjoitellaan ja taistellaan paikoista jo paljon tosikommin. Ja harjoituksia on paljon.

        Kyllä se vaikutttaa. Joissakin lajeissa on enemmän kateutta ja vääränlaista kilpailullisuutta, minkä tietää vain ne, joille ko. lajin kulissitkin ovat tutut. Kateus ja siihen liittyvät ikävät lieveilmiöt aiheuttavat etenkin eettisiin arvoihin havahtuvia nuoria miettimään, onko mieltä harrastaa lajia, jossa ei olla reiluja toisia kohtaan. Joissakin lajeissa jopa vanhemmat alkavat "kilpailla" lastensa kautta, mikä on todella epätervettä. On lajeja, joissa julkisivu on kaunis ja hymyileväinen ja yhteishenki näennäisesti hieno,mutta totuus onkin ihan muuta.

        Terveeseen urheiluun kuuluu myös terve ilmapiiri, jossa kannustetaan ja tuetaan kaikkia!


    • Minävaan123

      Jos perheessä oli kriisi ja epäilet sen vaikuttaneen,niin eikö kannattaisi keskustella asiasta tyttäresi kanssa jos se häntä vaivaa ?

    • Meillä jatketaan

      Meillä samanikäinen lapsi/nuori, täytti keväällä 14. Kaikki sujui hyvin, kunnes sairauden vuoksi joutui olemaan kuukauden sivussa. Kipinä katosi. Oli niin mukavaa maata sohvalla ja tuijottaa telkkaria, että harjoitteluintokin katosi. Sovittiin, että jatkaa vielä yhden kauden ja " potkitaan persuksille " treenaamisen suhteen. Ei saa luovuttaa heti, mutta jos kipinä ei palaa, niin sitten on turha jatkaa.

    • Alkuperäinen H Ä

      Täällä näköjään joku on vastannut nimissäni kesällä, laji siis ei ole voimistelu, enkä sitä tässä paljasta. Eikä sillä mielestäni ole merkitystä.

      Niin meillä tyttö päätti jatkaa seuraavan kauden. Pidimme lajista totaalisen 4 kk:n breikin. Valmentaja ei tätä meinannut niellä lainkaan mutta taipui kun toinen vaihtoehto tuntui olevan sitten lopettaminen kokonaan. Kävimme kahdestaan ulkomailla ihan vain rantalomalla ja shoppaamassa. Muutenkin kesä oltiin vapaasti, tyttö treffaili kavereita, oli rannalla, pyöräili, teki mita huvitti. Löysi poikakaverin, joka onneksi on myös itse urheilija.

      Kuvataide lopetettiin, vei aikaa eikä kiinnostusta enää siihen niin kovasti ollut. Sen sijaan uutena harrastuksena tuli musiikkiopisto sekä lemmikkieläin, mitkä tuntuvat tuovan mukavaa vastapainoa kisaamiselle.

      Into sitten syksyn koittaessa oli kova, vaikka leirit eivät innostaneet vieläkään, Minä ihmettelen tätä sillä suuri osa on ulkomailla ja sikäli mielenkiintoisissa ja uusissa paikoissa. Tapaturma myöhemmin syksyllä on nyt estänyt harjoittelun eikä vielä ole varmuutta milloin voi aloittaa taas täysipainoisen treenamisen. Taukojen takia muut vanhemmat nurisevat että tyttöni on valmentajan suosikki; olisi kuulunut jo tippua ryhmästä. Ryhmällä onneksi hyvä yhteishenki vaikka ovatkin suoraan toistensa kilpailijoita ja kisaavat samoista edustuspaikoista ja stipendeistä.

      Nyt alkaa olla masennus: "muut menee ohi, olin liikaa poissa, jos tipun ryhmästä,en jatka, sillä takaisin ykkösryhmään on vaikea päästä..."

      Mentiinköhän tässä ojasta allikkoon?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      452
      4901
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1742
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1478
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1369
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1357
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1248
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1085
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      905
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      62
      894
    Aihe