Lahjakas lapsi/nuori

Huolestunut äiti

Tyttäreni on nyt lapsuuden/nuoruuden välimaastossa, täyttää joulukuussa 15. Hän on ollut pienestä todella lahjakas urheilija monessakin lajissa ja nyt on valikoitunut se omin laji. Meillä oli talvella/keväällä kriisi perheessä ja uskon sen jättäneen jälkensä jollakin lailla sillä tuntuu menettäneensä kaiken kiinnostuksen lajiinsa. Harjoittelee kyllä tunnollisesti mutta se kipinä tuntuu puuttuvan. Lisäksi ei halua lähteä kotoa minnekään (leirit, pitkät kilpamatkat). Kavereita on, koulu sujuu hyvin, harrastaa lisäksi kuvataidetta. On puhunut jopa lopettamisesta.
Miten innostaa eteenpäin? Hän on todellinen lahjakkuus eikä tämä ole vain ylpeän äidin puhetta vaan sitä ovat sanoneet monet valmentajat ulkomaita myöten. En haluaisi hänen jättävän tätä lajia sillä uskon hänen katuvan sitä myöhemmin. Lisäksi hän menettää harjoituksellisesti ja kilpailullisesti todella paljon kieltäytyessään järjestelmällisesti pitemmistä reissuista.

8

307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • supermama1

      Vie vaikka matkalle johonkin jossa ei ole tätä harrastustoimintaa, viettäkää perheenä kivaa aikaa yhdessä. Älkääkä puhuko tai painostako asiasta. Meillä käynyt sama juttu oman pojan kanssa, mutta pieni tauko teki ihmeitä, hän on aivan uudessa loistossa. Oppinut uudella innolla lisää.
      Minä en usko, että hän menettää mitään, vaikka on pois. Päinvastoin, hän voi löytää vielä aivan uuden ulottuvuuden.Luota lapseesi, että hän tekee oikeat ratkaisut.

    • meillä lopetti

      Mikä laji kyseesä, sekin vaikuttaa paljon?

      • Huolestunut äiti

        Voimistelu


      • Huolestunut äiti

        Ja ei kai se laji vaikuta lopettamisiin, Yhtä paljon nuoria katoaa joka lajista. Tietyusti tässä vaiheessa se leikinomaisuus on jäänyt pois ja nyt harjoitellaan ja taistellaan paikoista jo paljon tosikommin. Ja harjoituksia on paljon.


      • lopettaneen vanhempi
        Huolestunut äiti kirjoitti:

        Ja ei kai se laji vaikuta lopettamisiin, Yhtä paljon nuoria katoaa joka lajista. Tietyusti tässä vaiheessa se leikinomaisuus on jäänyt pois ja nyt harjoitellaan ja taistellaan paikoista jo paljon tosikommin. Ja harjoituksia on paljon.

        Kyllä se vaikutttaa. Joissakin lajeissa on enemmän kateutta ja vääränlaista kilpailullisuutta, minkä tietää vain ne, joille ko. lajin kulissitkin ovat tutut. Kateus ja siihen liittyvät ikävät lieveilmiöt aiheuttavat etenkin eettisiin arvoihin havahtuvia nuoria miettimään, onko mieltä harrastaa lajia, jossa ei olla reiluja toisia kohtaan. Joissakin lajeissa jopa vanhemmat alkavat "kilpailla" lastensa kautta, mikä on todella epätervettä. On lajeja, joissa julkisivu on kaunis ja hymyileväinen ja yhteishenki näennäisesti hieno,mutta totuus onkin ihan muuta.

        Terveeseen urheiluun kuuluu myös terve ilmapiiri, jossa kannustetaan ja tuetaan kaikkia!


    • Minävaan123

      Jos perheessä oli kriisi ja epäilet sen vaikuttaneen,niin eikö kannattaisi keskustella asiasta tyttäresi kanssa jos se häntä vaivaa ?

    • Meillä jatketaan

      Meillä samanikäinen lapsi/nuori, täytti keväällä 14. Kaikki sujui hyvin, kunnes sairauden vuoksi joutui olemaan kuukauden sivussa. Kipinä katosi. Oli niin mukavaa maata sohvalla ja tuijottaa telkkaria, että harjoitteluintokin katosi. Sovittiin, että jatkaa vielä yhden kauden ja " potkitaan persuksille " treenaamisen suhteen. Ei saa luovuttaa heti, mutta jos kipinä ei palaa, niin sitten on turha jatkaa.

    • Alkuperäinen H Ä

      Täällä näköjään joku on vastannut nimissäni kesällä, laji siis ei ole voimistelu, enkä sitä tässä paljasta. Eikä sillä mielestäni ole merkitystä.

      Niin meillä tyttö päätti jatkaa seuraavan kauden. Pidimme lajista totaalisen 4 kk:n breikin. Valmentaja ei tätä meinannut niellä lainkaan mutta taipui kun toinen vaihtoehto tuntui olevan sitten lopettaminen kokonaan. Kävimme kahdestaan ulkomailla ihan vain rantalomalla ja shoppaamassa. Muutenkin kesä oltiin vapaasti, tyttö treffaili kavereita, oli rannalla, pyöräili, teki mita huvitti. Löysi poikakaverin, joka onneksi on myös itse urheilija.

      Kuvataide lopetettiin, vei aikaa eikä kiinnostusta enää siihen niin kovasti ollut. Sen sijaan uutena harrastuksena tuli musiikkiopisto sekä lemmikkieläin, mitkä tuntuvat tuovan mukavaa vastapainoa kisaamiselle.

      Into sitten syksyn koittaessa oli kova, vaikka leirit eivät innostaneet vieläkään, Minä ihmettelen tätä sillä suuri osa on ulkomailla ja sikäli mielenkiintoisissa ja uusissa paikoissa. Tapaturma myöhemmin syksyllä on nyt estänyt harjoittelun eikä vielä ole varmuutta milloin voi aloittaa taas täysipainoisen treenamisen. Taukojen takia muut vanhemmat nurisevat että tyttöni on valmentajan suosikki; olisi kuulunut jo tippua ryhmästä. Ryhmällä onneksi hyvä yhteishenki vaikka ovatkin suoraan toistensa kilpailijoita ja kisaavat samoista edustuspaikoista ja stipendeistä.

      Nyt alkaa olla masennus: "muut menee ohi, olin liikaa poissa, jos tipun ryhmästä,en jatka, sillä takaisin ykkösryhmään on vaikea päästä..."

      Mentiinköhän tässä ojasta allikkoon?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe