Panu Rajala: Lasinkirkas, hullunrohkea

peksumakela

Saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Eläkeläisproffa jatkaa kirjailijoiden elämän esittelyä. Elämäkerrasta ei voi puhua, määrite on: Aila Meriluodon elämästä ja runoudesta. Siinähän toki riittää aihetta yli neljäänsataan sivuun. Hieman kirjoittajan tahti on hiipunut, taannoin Waltaria käsitellyt Unio Mystica oli tuplakokoinen sekä sivuina että kiloina. Punnitsin, kun molemmat on käsillä, kiitos ystävän lahjoituksen.

Pitkän matkan Meriluoto ehti kulkea sekä maantieteellisesti Pieksämäeltä Etu-Töölöön Ruotsin Lapin kautta koukaten, että ilmaisullisesti Lasimaalauksesta proosan ja päiväkirjojen kautta kypsän (ensi vuonna 90 v) iän runoihin.

Tavoilleen uskollisena Panu-pappa antaa paljon tilaa Ailan miessuhteiden esittelyyn ja analysointiin. Päästen itsekin entisten poikaystävien pöytään. Joka ei ole pieni.

Toki pääpaino on ujon hiljaisen kirjojen pariin pakenevan koulutytön kasvu valtakunnan lyriikan kuningattareksi. Pitkä ja kivinen tie, jota avioliitot eivät helpottaneet. Kaikille runoa tai julkkiksia harrastaville on tuttu Meriluodon ja Lauri Viidan myrskyinen muutaman vuoden avioliitto. Dominoiva ja maaninen Viita vaiensi perheen toisen runoilijan liki täysin kuudeksi vuodeksi. Puuhaa rouvalla riitti muutenkin, neljän pikkulapsen arjen pyörittäminen lie liki kokopäivätyö. Viita siinä vielä viidentenä lapsena noin kodinhoidollisessa mielessä. Perusteellisesti Panu Rajala kertoo Viitaakin edeltävät romanttiset suhteet aina nuoreen runoilijattareen perinjuurin lätkähtäneestä, iältään kolminkertaisesta professori V A Koskenniemestä jatkosodan sankarivainajaan. Kiitos näistäkin tiedon- ja tirkistelynmuruista.

Viidan toistuva sekoaminen, avioero ja Meriluodon uuden rakastajan äkillinen kuolema saavat lopulta Ailan taipumaan kutsuun Ruotsin Nilivaaraan. Kirkkoherran sivuvaimoksi, pappilan yläkertaan työskentelemään. Ihmissuhdekuvio on omalaatuinen ja koittelee kirkkoherran virallisen ruustinnan joustavuutta. Maamme runotaiteen onneksi hänen suvaitsevaisuutensa mahdollistaa Ailan keskittymisen vaativaan käännöstyöhön. Harry Martinsonin Aniara on upea lyriikka-scifi, dystopian alalohkoa. Martinson kiitti Meriluodon käännöstä parhaaksi vastaanottaessaan aikanaan Nobelin. Ajoittain vapaalla jalalla oleva Viita löytää tiensä Lapin perukoillekin ja saattaa tupsahtaa keskiyöllä, ilmoittamatta, lapsia tapaamaan ja meuhkaamaan. Kunnes viranomaiset kuskaavat lähimmälle pysäkille.

Muuutaman Lapin vuoden jälkeen Meriluoto muuttaa etelämmäs, yhä Ruotsiin ja pääsee kiinni hyvään työvireeseen. Ihan kaikkia ihmissuhdekiemuroita en paljasta, mutta aiheita niin runoihin kuin proosaan riittää ihan omassa elämässä. Jopa elokuvaksi asti. Ujo koulutyttö ei enää kainostele kertoa liki kaikkea, toki hieman nimiä muutellen. Käännöstyöt tuovat leivän ja Suomen lapset kiittää Vaahteramäen Eemelistä.

Aikanaan Meriluoto ja osa lapsista palaa Suomeen ja luovuus jatkuu, vaikka välillä hän tuskailee erakoitumistaan ja piirien ulkopuolelle jäämistään. Legenda jo eläessään-sarjassa ilmestynyt Lauri Viidan elämäkerta palauttaa hänet taiteen eturiviin. Kirjan vastaanotto on hyvä ja Meriluoto itse pitää sitä parhaimpanaan.

Rajalan kirjoitustapa on poukkoileva. Tavallaan ulkokuoren muodostaa hänen oma tarinansa miten tämä kirja syntyi, siis kuvaus haastatteluista ja tapaamisista. Tämän kehyskertomuksen sisällä näyttäytyvät Meriluodon klaani, koulukaverit, suku, kulttuurielämä. Teokset lainauksineen ovat toinen sisäkertomus ja niiden saama kritiikki ja vastaanotto vielä sisempi tarina. Ailan päiväkirjat muodostavat vertailuaineiston suhteessa muuhun aikalaistietoon ja muistikuviin. Siltä osin kuin Viita ei onnistunut polttamaan päiväkirjoja maanisessa vaiheessa riehuessaan. Paljon Panu on arkistoja penkonut ja löytänyt lainattavaa. Mikä lie hänen oman tekstinsä prosenttiosuus, jää laskematta. Vaan ei liene kovin iso. Oman nimensä esiintymismäärä (160) Meriluodon päiväkirjoissa on tietennii tarkoin Rajalan tiedossa.
Meriluodon viimeisimmän avioliiton loppuvuosista en ehkä näin tarkkaa selontekoa kaipaa.
Sujuvasti Rajala ammattilaisena kirjoitta ja pitää mielessä kohderyhmän. Teksti on selvästi suunnattu massamarkkinoille eikä taiteentutkimuksen sisäisellä slangilla mässäillä, kuten sisäpiirimarkkinoiden kirjoissa monesti.

Rohkenen suositella. Runouden ystäville sekä kulttuurieliitin juonittelusta ja ajan kuvasta kiinnostuneille. Ei meillä montaa sodat kokenutta aktiivirunoilijaa ole keskuudessamme.

6

240

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinen lukija

      Meriluodon oma päiväkirja Tältä kohtaa päihittää mielestäni Rajalan juorulehtitoimittajan tyylin mennen sekä tullen. Rajalan kirjan parasta osuutta ovat lainaukset Meriluodon omista teksteistä, jotka muodostavatkin kirjan paksuudesta varmaan puolet.

      Rajala on minun näkemykseni mukaan julkisuushakuinen tekotaiteellinen pelle.

    • Niinpä. Kovin montaa Rajalan omaa ajatusta ei kirjasta löydy. Ennemminkii tehokkaasti haalittu kokoon muitten kirjoittamaa. No, hyvähän se on kun eläkeläisellä on harrastus. Vaikkapa juorujen kokoaminen.

    • raha ratkaisee

      Rajala on raiskannut henkisesti kirjailijoita ja muita kuuluisuuksia elämäkertatekeleillään. Niin tai näin, kauppa näyttää käyvän.

      • Hyvien ihmisten juhl

        Täällä jotkut näemmä uskoo olevansa parempia ihmisiä kuin muut, kuin vaikkapa Panu Rajala


    • Anonyymi

      Rajalasta meni lopullisesti maku, kun Into K Inhan elämäkerta ilmesty. Pitkiä pätkiä lainattu Inhan omia tekstejä, mitenkään merkitsemättä. Huonoa käytöstä alan miesoletetulta.

    • Anonyymi

      Onko Peksu Mäkelä se Sirolaopistossa opiskellut vanha kommari, joka lyttää hyviä kirjoja, jos ne eivät ole aatteen mukaisia?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      196
      4592
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      261
      2627
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1391
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1293
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1057
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe