Vierauluista

Lorena*

Tuli vain mieleeni, on jopa naapuri vierailulle pistäytyessä "varattava aika" ja mistä se johtuu? Tällä kulmakunnalla on yleistä, sanotaan tavatessa, tule käymään, mutta sitä kutsua ei koskaan tule. Joten se on vain sanonta. Vierailuaikaa varatessa saa ajan jolloin voisi mennä, joten se on yhtä sovittelua joten tuleminen jää aina seuraavaan kertaan. Juttelin ystävättären kanssa vierailu asioista ja hän toi samoja näkökohtia esiin. Toteamalla no ihmiset opettelevat olemaan vanhainkodeissa, joissa pitää maata vuoteessa ja tuijottaa valkoista kattoa. Siinä virikkeitä!

Olen tottunut siihen minulla on aina tarjottavaa, ainakin pakasteesta löytyy kahvileipiä jotka eivät ole yliaikaisia. Sen olen huomannut näillä seuduilla vierasvaraa ei monessa huushollissa ole, siksiköhän on niin vaikeaa ottaa vieras vataan vaikka kysymyksessä olisi vain päivän rupatteluhetki.

Uskotaan karjalaiset ovat seurallisia, vierasvaraisia mutta se ei pidä paikkaa. Kahvibaareissa tapaaminen on perempi vaihtoehto varsinkin kun kustantaja on kutsuja. Sitten puhutaan vastavuoroisuus kutsusta, joka jää aina tulematta. Tämä on tämän seudun kulttuuria, vaati aikansa ennekuin opin seudun tapoihin.

Pidän kahvikekkereitä silloin tällöin joihin on kutsuttava ainakin tekstiviestillä, suosittuja ovat kutsut olleet. Se vain aina on jäänyt hampaankoloon kun aletaan keskustelemaan kuka seuraavaksi kutsuu, se kutsu jää puheen asteelle. Sanon usein kutsu tulee taas jonkin ajan kuluttua.

Miksi on niin vaikeaa, vaikka kahvikupin ääressä nokakkain jutella mieltä vaivaavista kysymyksistä. Kerrostaloissa, sen olen todennut asuu paljon eläkeväkeä useat yksinäiset nyhjöttävät seinien sisällä koko päivän tapaamatta livenä ketään. Toljotetaan TV:tä, kuullaan aina negatiivisia uutisia, musa on ainut joka muisteluttaa.

Varmaankin monella muulla on asiat samoin kun minulla, lähipiiri - lapset ja sukulaiset asuvat toisella puolen Suomea, joten tapaamiset jäävät vähille. Hyvä keskustelun aihe kirvoittaa hymyn ja naurun ilmoille, sen on todettu olevan jopa mielen myönteisyyttä avaavaksi.
Jos menet vaikka opistojen keskustelupiiriin, niissä vain aiheen vetäjä puhuu, puhuu ja puhuu, muut istuvat hiljaa ajattelevat vallan muita asioita noin 2 x 45min ajan. Onko kivaa vai ei?

12

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Taitaa olla niin, että pistäytymiset ovat siirtyneet nettiin. On helppoa moikata Facebookin kautta naapuriakin, sillä hänhän voi olla juuri poissa kotoa, kun haluaisimme pistäytyä.
      Onkohan kaikilla nykyisin niin kiire, ettei voisikaan asettua naapurin kanssa kahvikupin ääreen puhumaan niitä näitä. Aina on ohjelmassa jotain kiireellistä.

      Puhelutkin ystävien kesken ovat vähentyneet, koska on niin helppoa vain naputella moikkailut netin kautta.

      Yhteys pelaa.

      • Lorena*

        On hyvä nähkökohta, toiva tavata netin välityksellä, siinä Skype on vallan verraton. Ikääntyvillä on paljon haastetta opetella netin - tietsikan käyttöä.
        Muistan miten 2000-luvun alkupuolella aloitettiin pitämään kursseja ikääntyneille tietokoneen käytöstä. Kurssit ainakin näillä seuduilla tavoittivat juuri eläkkeelle jääneet kansalaiset, mukaan tuli myös jo 80v iän tietämissä olevia ja voin varmuudella sanoa jokainen oppi tietoneen käytön alkeet, pankkipalvelut, tekstin käsittelyä, netin käytön sähköpostin ym.On otettava huomioon kurssin kesto oli 16 kertaa 3 tuntia joka kerralla. Jonkinasteinen vuorovaikutus tilanne on tämäkin istua netin kautta keskustelemassa.

        Uskon tilauksen olevan eläkeläisten keskuudessa, tietokoneen käyttö ja monenlaisissa puhemin viestintävälineissä joita tiuhaan tahtiin ilmestyy markkinoille. Lumian käytön oppimisen tunsin aika haasteelliseksi.


    • Ramoona*

      Meillä on kevään alkajaisiksi tiettynä päivänä ollut kauan avoimien ovien päivä, jolloin naapureita ja paikallisia ystäviä pistäytyy , skoolataan kuohuvalla , tarjotaan pientä suolaista ja makeaa, kahvia myös. Muutama nuorempi perhe täälläpäin pitää pihakirppareita, joissa on kahvia tarjolla, siellä on kiva tavata . Entisten työkaverien kesken treffataan tiettynä kuukauden päivänä kahvilassa tai jossain kulttuuririennossa, kenenkään ei tarvitse emäntänä tai isäntänä hääriä.Erikoissohjelmasta tiedotetaan sähköpostissa.

      Eipä spontaanisti juurikaan enää poiketa naapuriin, aitanaapurille joskus aidan yli ojennellaan lämpimäisiä tai pyydetään niitä kahvin kanssa maistelemaan ihan ex tempore. Pihoillaan puuhailevien kanssa tulee juteltua ja saa toisinaan kutsun tulla katselemaan istutuksia ja maistelemaan puutarhan tuotteita.

      Sisarusten kesken ollaan joskus yökylässäkin, kun matkat ovat pitkät. Toisten nurkissa yöpyminen ei ole ollenkaan mieleeni ja tämä asuntoauto on kätevä, kesäaikana nukutaan siinä karvaa tiputtelevan koiramme kanssa. Pikkuveli oli juuri vaimoineen sunnuntailounaalla, olivat tulleet teatteriin Helsinkiin ja yöpyneet siellä hotellissa.

      Meille kyllä passaa poiketa ilmoittamattakin tai lyhyellä varoitusajalla , on aina perussiistiä ja tarjottavaa löytyy ainakin pakkasesta.Oikeastaan parempikin joskus niin, ei tule emännän paineita. Talo elää tavallaan, vieraat kulkee ajallaan.

    • noh,tämä tälläkertaa

      Vierailut olis tosi mukavia,
      mutta miksi aina pitäisi olla tarjottavaa, miksi aina pitää keittää kahvit,
      eikö voisi vain käydä naapurissa tai sukulaisissa, tuosta vaan kuten ennenvanhaanki,
      ei silloin tarjottu joka kerta kahvia,
      käytiin vaan juttelemassa istuttiin jonkinaikaa, kerrottiin kuulumiset sun muut kylän tapahtumat,
      eikö voisi tarjota vain vesilasin siinä sivussa,
      se minusta olisi kaikein parasta vierailua ja yhteydenpitoa,
      jos ja kun joskus käyn kylässä en yksinkertasesti ole kavia vailla,
      vaan pelkstään tulin tapaamaan ja juoruaa uusimmat juorut, jos kuulumisia nyt jouruiksi voisi karehteerata,

      "aika entinen ei koskaan enää palaa "

      valitettavasti,
      ikäväksemme voimme vain todeta,

      tottukaamme yksinelämiseen, se on väistämätön tulevaisuutemme, ellemme saa äkkikuolemaa,

      • Sitten on

        sekin, kun niitä ihmispoistumia on paljon. Itselle kun tulee ikää, niin samalla kaiken aikaa poistuu sellaisia ihmisiä, joiden kanssa oli jotain yhteistä.

        Kurjaa se on, kun toiset lähtee täältä nuorempina kuin on itse, niin siinä lähtee samalla useita kyläilijöitä. Nekin, jotka joskus kävivät, niin heitä ei ole.

        Niin se oli ennen. Käytiin pikapäiten naapurissa. Kerrottiin kuulumisia ja samalla sitä tuli tarkistettua, miten kaveri voi.

        Yksinäisyys on varmaan ihan nykyajan ongelma niin nuorilla kuin keski-ikäisillä ja vanhemmilla ihmisillä. Totta niin se syy on kyllä nykyteknologian. On puhelimet, on tietokone, on TV, ja,...radiota ei juurikaan tule samalla tavalla kuunneltua kuin aiemmin, sillä netistä sitten kuulee radionkin samalla kun sinne skriivailee.

        Sitä olen ihmetellyt, kun noilla nykynuorilla on paljon ongelmia. Luulisi niin heidän elämänsä olisi helpompaa kuin oli ennen. Rahaa saavat asumiseen ja elämiseen. Monilla yhteiskunnan asunto.

        Mitä tuolla heidän palstojaan olen käynyt tutkailemassa, niin yksinäisyys se sielläkin on, vaikka on niitä nettikavereita.

        Siis, missä vika?


    • -----

      Ei aukea meidän ovi, jos ei ole vierailusta sopittu.

      "Talo elää tavallaan, vieraat käyvät ajallaan"

    • Yks'ainoa on minulla lapsuudenystäväni, joka saattaa tulla piipahtaa oven taakse iloisena. Olen sitten puettu tai kotiasussa,..aina avaan oven. Saahan sitä siinä jutellessa täydentää asuaan jos on tarvis:D

      Koko ystävyytemme aikana on hän säilyttänyt tuo hauskan tavan, joka spontaanisuudessaan yllättääkin mukavasti.

      Onhan nyt koti aina siinä kunnossa, että vastaan voi ottaa, makkari saattaa olla vielä sijaamatta aamupäivällä, mutta eihän sekään tavatonta ole.
      Hän kun itse autolla liikkuu, ja miehensäkin asioidessa lähistöllä, koukkaa sitten vaimonsa paluumatkalla.

      Paljon hommaa teettää kutsua kylään, jolloi ei tee niinkuin kerran käsityökerhossamme, ostin vain 3 hyvää reikäleipää ja voin ja juuston kanssa tarjosin:D Oli nimittäin mennyt niin överiksi tarjoilut, ettei enään mikään herkku puuttunut !!!

      Pöh, kiireisen työajan jälkeen en suostunut väsäämään kaikenmaailman paistoksia niihin aikoihin, ja yllättävän hyvin kelpasi tuo hyvä reikäleipä sinä iltana.
      Aikanaan lopetin koko kerhon kun ei aika ja (matkatkin 40 km) eikä halukaan millään riittänyt kaikkeen.

    • On hyvä,että ihmiset soittavat ensin,ennenkuin tule vat.. Täällä poliisi on varoittanut,että ei kannata avata ovea,jos ei tiedä,kuka on tulossa.. Ikä-ihmisille on sattunut kaikenlaista ikävää.Maalla se on varmaan eriasia,kun ihmiset yovat tuttuja,niin har voin ihan tuntematon soittelee ovikelloa..

    • *Kukkahame*

      Irkun kanssa olen samaa mieltä, minuakin lapseni ovat varoittaneet avaamasta ovea, pitää aina vilkaista ovisilmästä ennen avaamista.
      Meillä on ulko-ovessa koodilukko ja joskus se vaihdetaan kai siihen on joku syy.

      Lapsuudessani vieraita tuli ja joskus vieraalla oli jopa käsityö mukana, joko tarvitsi apua tai neuvoa.
      Syksyisin kun käsitöihin oli aikaa kerittiin langat, ja vaihdettiin kuviomalleja ja mitä milloinkin, kaikissa talouksissa ei ollut ompelutaitoista porukkaa, äitini oli hyvä neuvomaan ja auttamaan.

      No sellaista oli lapsuudessani, ja ne ajat eivät palaa ainakaan minun elinaikanani.

      • Taidan olla tyypillinen karjalainen. Ainakin eräs Mäntästä kotoisin oleva tuttavamme kuittasi kylään kutsuni kysymällä, että onko tuo tosissaan sanottu, vai karjalainen kyläänkutsu.

        Täällä päin on nimittäin tapana sanoa:"Tule käymään!"

        Voi taivahan talikynttilät jos joku tulisikin, ilman sovittua päivämäärää ja kellonaikaa!
        Tähän ollaan tultu televisiomaailmassa.Jos vaikka yllätysvieraan tullessa jäisi jokin saippuasarjan jakso näkemättä.

        Totta puhuen, en juurikaan katso televisiota, mutta muita selityksiä saattaa löytyä, kuten esm. kamalaa kun meillä on nyt niin sotkuista, tai harmi kun ei ole mitään vieraalle tarjottavaa.

        Viimeksi käytin luovuuttani ja sanoin, että nyt paistetaan paljon lettuja. Hilloa on nimittäin aina jääkaapissa:)


    • Olkoon niin

      Nykyaika näyttää olevan paljonkin erilainen kuin ennen. Minä en edes uskalla kutsua ketään, koska vieraat, lähimmäiset ovat niin tarkkoja siivosta ja kaikesta. Paikat pitäisi olla tip top, matonhapsut suorassa, kaikki tiskit tiskattu, verhot ojennuksessa, lehtipino pois eteisestä jne. Kutsuisin todella mielelläni ihmisiä kotiini, mutta miksi ihmeessä nykyään ollaan niin tarkkoja siitä kodin laadusta ym.

      Ja,...sitä kun ei ole niin rikas, että kaiken voisi uusia ja laittaa kotinsa upeaksi.

      Olen monesti miettinyt, mistä se johtuu tämä vaativuus ihmisillä. Ei kelpaa kotini sellaisena kuin se on niille tuttaville, ystäville ja lähimmille, vaan pitää antaa sitä negatiivista palautetta ja huono olo kutsujalle.

      En tiedä, oletteko kokeneet samaa, mutta siinä tulee sitten sellaiseksi ettei enää edes uskalla kutsua omia sukulaisiaan kylään, käymään, kun kokemuksesta jo tietää, mitä siitä seuraa.

      Eräs ystäväni sanoi minulle:" Koteja on niin paljon erilaisia kuin täällä on ihmisiäkin".

      ,..hän lisäsi vielä, " kukin meistä elää omalla tavallaan".

      • Näin on. En minäkään kutsu nirppanokkia. Talohan elää tavallaan.

        En itse koskaan arvostele kenenkään kulahtaneita huonekaluja, mattoja, enkä siivoa, tai sen puutetta.

        Voi lempo kun voisi rentoutua ja viitata kintaalla kaikille Itsetehostajille ja siivoushulluille!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      177
      3938
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      113
      2569
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      324
      2204
    4. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      130
      2165
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      49
      1869
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1485
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      107
      1351
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      30
      1322
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1160
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1051
    Aihe