Tässä fundeerataan, rakennettaisiinko ensalkuun jokirantaan pohjoiseen sauna / pukuhuone / varasto / halkokatos kesäkatos noin 5x5 metriä, pelkkahirrestä. Emme sauno potkupallojoukkueittain.
Talvikäyttö vähäistä ja rakennus pidetään "kylmänä", pulpettikatto, runsaslumisella alueella, kantovesi. Riittääkö 100 mm vai tarvitaanko 130 mm paksuutta? Vai vielä enemmän.Ei ole tarkoitus olla kunnan kingi materiaalivahvuudessa, vaan haetaan pelkästään järkevää kokonaisuutta.
Eri kokoista petäjää löytyy vanhempien mailta kivasti. Itellä puu kyllä kaatuu.
Olisiko helmikuussa v.8 hyvä kaatoaika poronhoitoalueella puulle?
Kerustellaanko puu heti väljään ristikkoon vai heti sahurille? Koska parkataan?
Koska puu on veistokunnossa. Uskon kylältä löytyvän useitakin veistäjiä, puulle sopivaan aikaan. Itse en ryhdy veistämään.
Kannattaako heti veiston jälkeen siirtää asennuspaikalle ja asentaa vähintään huopakate. Puurakentaminen onnistuu omin voimin muutaman talon kokemuksella runkopystytyksen jälkeen.
Rautakauppaostot kiinnostavat myös. Minkälaisia tuotteita kannattaa käyttää ja kustannustaso?
Ikkunat, ovet, katteet, eristeet, muut. Kiuas hormi on selvillä.
Jos olet murrosikäinen tai jovuksissa, älä vaivaudu vastaamaan.
Jos et tiedä asiasta kuin vaimon tuttavan tyttöystävän kertomana, riittää kun luet vain ; )
Pelkkahirsisauna
8
625
Vastaukset
- sahalainen
Vanha kansa sanoi; kaada sydäntalvella yläkuussa suora, oksaton puu, niin hyvä tulee.
Kuori puu aikaisin keväällä, niin vältyt sisnistymiseltä.
Parhaan saat, jos kuivaat puun ennen pelkkaamista.
Tällöin sahattu puu on jo tehnyt suurimmat jipponsa kuivaustaapelissa. Myös halkeamat ovat tällöin pienemmät.- lmmi
Ei pidä vanhan kansan suuhun laittaa sellaista mitä ne ei ole sanonut. Nimittäin kun vanha kansa sai talvella hakattua rakennushirret nurin, niistä alettiin välittömästi veistämään hirttä seinään, niitä ei siis kuivailtu ennen timpruuta Olen nähnyt vanhoja valokuvia eräältä kirkko ja kansakoulutyömaalta, joissa veistettiin piilukirveillä seinähirsiä tuoreista kuorimattomista tukeistä, siis hirret on perinteisesti kuivaneet seinässä, ei taapelissa.
Kuivasta halkeilleesta tukista pelkkahirren sahaus on riskaapelihommaa, koska halkeama jää hirressä usein sellaiseen kulmaan josta vesi ei pääse pois. Olen nähnyt ko. tapauksia muutaman ja siinä on vitsit vähissä, kun uudehkossa rakennuksessa keskellä seinää oleva hirsi alkaa lahota.
- Mänty ja tukki
Pitkässä juoksussa paksumpi puu toimii kestvämmin. Jälkeenpäin ei lastenlapsilla harmita, jos olet pannut 125 mm pelkan seinää.
Puun valikoinnissa ei voi olla liian huolellinen. Suora, vähäoksainen, vähänkiertävä, mahdollisimman tasapaksu...
Puun voi aisata kuivumaan ennen sahausta ja parkkausta. Tällöin kuivuminen ei ole niin nopeaa ja halkeilu vähenee. Löytyisikö joku tyhjä lato tms. lähialueelta kuivauspaikaksi? Kunnon tuuletus.
Tarkista veistomihen taso livenä. Kiitos vastauksista.
Tässä kuulin jostakin että sinistyminen alkaa yli 5 asteessa. Sehän tarkoittaisi, että parkkaus tulisi tehdä ehkä huhtikuussa.
Samainen tietolähde ojenteli, että jos haluaa tiiviit nurkat, niin salva kuivana, pitkät seinät taas pitäisi varata kosteampana. Revi siitä.
Se tässä on tullut mieleen, että mimmoset kiintokalusteet materiaaleiltaan tulisi hankkia. Vois luulla että umpipuiset kaapit keuhkoaisi pisimpään?
Onko jollakin antaa vinkkiä tähän? Riittääkö lastulevyrunko melamiiniovet?
Pieni tupanen haluttais maalata sisältä, jotta se ei olisi pimeä mörköjen pesä.
Siis millä kannattas eukko panna sutimaan?- rg56y67y
Pelkkahirsirakennus harmaantuu omia aikojaan joten sille ei ravitse tehdä mitään. Sisäpuolelle ei missän tapauksessa kannata mitään maaleja vedellä. Maalata voi sitten joskus jos kellastunut puun väri alkaa vaivaamaan. Itse laitan saunamökkiiini ihan tavalliset melamiinikaapit, ovet taitaa olla mdf-levyä. Käsin tiskaaminen on suurempi vihollinen lastulevylle kuin tasainen kosteus. Luotan myös uusimpaan oivallukseen eli kuivanapitolämmitykseen. Pieni patteri hehkumaan talveksi niin että tuvan lämpötila pysyy koko ajan hieman korkeampana kuin ulkolämpötila.
Ja ilman muuta (vähintään) tuo 5 tuuman hirsi jos käsin veistetään.- Puh ja nasu
Jeps.
Harmaantuuhan se, mutta kun ei kiinnosta mullakaan harmaa arki lomalla.
Jollakin vaalealla pitäisi penslata pöllit. Näkee nääs paremmin tyttöystävää kattella.
Mikä ois sopiva purkki, niin ettei vahigoittaisi puuta?
Joku puhui, että laita sammuttamatonta kalkkia esim. alapohjaan, niin ei hiiret vikisisi. Onkohan totta ja toimiiko ja jos toimii niin mitä se tekee kylmälle rakennukselle? Onko kokemuksia moisesta?
Mietin tota tuota kuivana pitolämmitystä. Futaako se kevättalvellakin?
Ulkonahan on selvästi lämpimämpää päivällä ja viileempää yöllä kuin sisällä.
Ei ummarra. - pelkkaaon
Puh ja nasu kirjoitti:
Jeps.
Harmaantuuhan se, mutta kun ei kiinnosta mullakaan harmaa arki lomalla.
Jollakin vaalealla pitäisi penslata pöllit. Näkee nääs paremmin tyttöystävää kattella.
Mikä ois sopiva purkki, niin ettei vahigoittaisi puuta?
Joku puhui, että laita sammuttamatonta kalkkia esim. alapohjaan, niin ei hiiret vikisisi. Onkohan totta ja toimiiko ja jos toimii niin mitä se tekee kylmälle rakennukselle? Onko kokemuksia moisesta?
Mietin tota tuota kuivana pitolämmitystä. Futaako se kevättalvellakin?
Ulkonahan on selvästi lämpimämpää päivällä ja viileempää yöllä kuin sisällä.
Ei ummarra.mulla on rantasauna 175mm, varasto 125mm ja kesäkeittiö 100mm pelkkaa, ulkonäöllisestikin sanoisin että 125mm on minimi käsinveistettynä.
Keittiökaappeina Ikeasta kokomäntyiset IVAR kaapit, rakennukset kylmillään ja lämmitetään silloin kun mennään.
Sisäpinnoissa ei mitään käsittelyä, ulkona punamultaa (falunpunainen) - Jormaerä
pelkkaaon kirjoitti:
mulla on rantasauna 175mm, varasto 125mm ja kesäkeittiö 100mm pelkkaa, ulkonäöllisestikin sanoisin että 125mm on minimi käsinveistettynä.
Keittiökaappeina Ikeasta kokomäntyiset IVAR kaapit, rakennukset kylmillään ja lämmitetään silloin kun mennään.
Sisäpinnoissa ei mitään käsittelyä, ulkona punamultaa (falunpunainen)Hirren paksuuden voi suhteuttaa myös rakennuksen kokoon.
Saunamökkiin 125 tai 150 mm hirrestä on ihan jees.
Tietääkö joku, minkälaiset patjat toimivat, jos läämitystä ei pidä saunamökissä päällä tai korkeintaan kuivanapitolämmitystä 100-200 w patterilla.
Paikkana on veden äärellä sisämaassa?
Lähinnä tarkoitan haju / homehaittoja.
Kun yön saa nukkua hyvin hyvällä patjalla, jaksaa pätvällä harrastaa paremmin.
Toimiiko joustinpajat, superlonipatjat... vai joku muu?
Mikä patjatyyppi homehtuu helpommin?
Muuta ongelmaa tai huomioitavaa makuuvarusteissa?
Kokemuksia
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Poliisi tutkii murhaa Paltamossa
Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta445299Jos me voitais puhua
Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä243460Jenna meni seksilakkoon
"Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t2992870Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."
Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui582686- 1732365
- 252157
Aku Hirviniemi tekee paluun televisioon Aiemmin hyllytetty ohjelma nähdään nyt tv:ssä.
Hmmm.....Miksi? Onko asiaton käytös nyt yht´äkkiä painettu villaisella ja unohdettu? Kaiken sitä nykyään saakin anteeksi1271899Vielä kerran.
Muista että olet ihan itse aloittanut tämän. En ei silti sinua syyllistä tai muutenkaan koskaan tule mainitsemaan tästä3661865Vain yksi elämä
Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu881771M nainen tiedätkö mitä
Rovaniemellä sataa nyt lunta, just nyt kun lähden pohjoiseen. Älä ota mitään paineita tästä mun ihastumisesta sinuun, ti161401