Vesikiertoinen lattialämmitys

Skanskan loistoidea

Miksi vesikiertoinen kylpyhuoneiden lattialämmitys ei välttämättä ole hyvä ratkaisu kerrostalossa? No siksi, että sen säätäminen saattaa olla vaikeaa tai mahdotonta. Vaikka ihannetilanteessa joka asuntoon saataisiin saman lämpöiset kylppäreiden lattiat on selvää, että jonkun mielestä lämpöä on joko liikaa tai lian vähän. Säädön pitäisi tietysti olla huoneistokohtainen.

Farssi kuitenkin alkaa, kun talohuolto alkaa säätää koko talon kaikkien kylpyhuoneiden lattialämpöön liittyvää perus säätöä aina sen mukaan, kun joku yksittäinen asukas valittaa tällä viikolla kylmää, ja ensi viikolla kuumaa. Säätöä kierretään edes-takas, ja koko talon kaikkien asuntojen lattioiden lämmöt hyppivät sopivasta liian kuumaan ja liian kylmään.

Ratkaisu joka suunnittelupöydällä on ihanteellinen, ei tosielämässä olekaan enää välttämättä se ihanteellisin ratkaisu. Tosielämässä kun säädöt tekee aina ihminen, ei suunnitteluohjelmiston matemaattinen malli paljon lämmitä.

Oletko sinä koskaan kuullut, että jossain kerrostalossa vesikiertoinen kylpyhuoneiden lattialämmitys olisi hyväksi havaittu?

40

7656

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hieno Juttu

      Onhan tuo paljon parempi asia, kuin sähköllä toimiva, sähkön maksaa asukas ja voi olla satoja euroja vuodessa, vesikiertoinen yhtiön kaukolämmöllä, paljon edullisempaa, joten taas aivan älytön narina aloitus, ihmiseltä, joka ei asioita ymmärrä.
      Asun muuten itse kerrostalossa, jossa vesikiertoinen lattialämmitys koko asunnossa, ei siis pattereita ja on hieno asia, huoneiden lämmön saa itse säätää, mutta kylppärissä peruslämpö, jota ei itse säädetä ja sähkönsäästö vuodessa on iso.

      • EeroTapio1

        Kuuleha sie, "Hieno Juttu"! Ihan vaan asunnon lämmityskustannuksista: kyllä ne kaikki maksaa aina asukas. Jatketaan siitä..


      • Jieno Huttu
        EeroTapio1 kirjoitti:

        Kuuleha sie, "Hieno Juttu"! Ihan vaan asunnon lämmityskustannuksista: kyllä ne kaikki maksaa aina asukas. Jatketaan siitä..

        Kuuleha sie, "EeroTapio1"! Ihan vaan asunnon lämmityskustannuksista: kyllä kaukolämpö on aina sähköä edullisempi lämmitysmuoto, maksoi sen kuka maksoi. Jatketaan siitä..


      • Porista!!!!!
        Jieno Huttu kirjoitti:

        Kuuleha sie, "EeroTapio1"! Ihan vaan asunnon lämmityskustannuksista: kyllä kaukolämpö on aina sähköä edullisempi lämmitysmuoto, maksoi sen kuka maksoi. Jatketaan siitä..

        Vaikka olisi kaukolämpö, ei sitä kuulu eikä tervitse tuhlata!

        terveisin hallituksen puheenjohtaja!


      • Porista!!!!
        Porista!!!!! kirjoitti:

        Vaikka olisi kaukolämpö, ei sitä kuulu eikä tervitse tuhlata!

        terveisin hallituksen puheenjohtaja!

        *tarvitse


      • Anonyymi
        Porista!!!!! kirjoitti:

        Vaikka olisi kaukolämpö, ei sitä kuulu eikä tervitse tuhlata!

        terveisin hallituksen puheenjohtaja!

        Lv i auunnitelijat eivä t osaa mitoitaa shuntteja nin etä ne toi m isivat idioottejien. Asumissa huoneis y oissa joku aina keksi tehdä jotain joka kielletty.

        Ideana hyvä mutaa vaatii niin paljon ammattitaitoo n ja sää y öö enmännkuin tetmasin laittaminen

        M u lla om talossa veikirtoinen lan y ialämmitys kokomalossa jaja kyllä ssi m ä säätämistä o n ollut kerrakseen

        Urpo. Vanata


    • Hieno Juttu

      Maksaa mitä maksaa, mutta asukas maksaa mm kylpyhuoneen lattialämmityksestä sähköllä itse kalliin sähkön hinnan itse, kun vesikiertoisessa lattialämmityksessä lämpö otetaan yhtiön moninverroin edullisemmasta kaukolämmöstä. Mikäli eero tapio ymmärrät, niin kaukolämpö on paljon edullisempaa, kuin asukkaan itse maksama sähkö. Tämä on pointti.

    • Mitä sanoo laki?

      Laki kieltää sen, ettei käyttöveden verkkoon liitetä ylimääräisiä vempaimia legionella bakteereiden pelossa. Siksi käyttövettä ei saa kierrättää lattialämmityksessä, saunan lämpöpatterissa tai kylppärin rättipatterissa.

      http://www.finlex.fi/data/normit/28208-D1_2007.pdf

      2.3.8 Määräys
      Lämminvesilaitteisto on suunniteltava ja asennettava siten, että veden lämpötila siinä on vähintään 55 °C.
      Lämminvesiverkoston kiertojohdossa käytettäviä lämmönluovuttimia ei saa suunnitella käytettäväksi rakennuksen lämpöhäviöiden kattamiseen eikä lattialämmitykseen

      Eli:
      Mistä se kylppärin lattialämmitys sitten kesäkaudella saisi lämpimän veden? Olisiko sitä varten rakennettava oma putkiverkosto, sillä patteriverkon vedenkierto menee automaation toimesta likimain nollille kesäkaudella?

      Jos rakentaja haluaa säästää kustannuksissa, niin sähköllä toteutettu kylppärin lattian mukavuuslämpö on helpoin ja halvin vaihtoehto. Varmaan tästä syystä on kerrostalossamme asukkaan kustannuksella ja osittaisella käsiohjauksella toimiva kylppärin lattian mukavuuslämmitys;)

      • Skanskan loistoidea

        Kylppärin lattialla on oma vesikierto. Olet oikeassa.


      • EI käyttövesi...

        Kuka käyttövedestä on puhunut? Käyttövesipatteri, eli käyttöveden kiertoon liitetty rättipatteri on sallittu. Lattialämmityksessä käyttövettä ei saa käyttää.

        Mutta eiköhän tässä puhuttu ihan lämmitysverkostoon liitettävästä lattialämmityksestä.


    • Hieno Juttu

      Kylppärin lattialämmitys on erisellä piirillä, asun siis kerrostalossa, jossa on koko huoneistossa vesikiertoinen lattialämitys ja kylppäri on eri piirillä, eli kylppärin piiri kesälläkin päällä.
      Kyllä se nykytaloissa, joissa patteritkin, saadaan kylppäriin vesikiertoinen lattialämmitys, mutta kun rakentaja säästää, niin laittaa sen halvemman sähköllä toimivan ja näin asukas maksaa kalliin sähkön, kun vesikiertoisessa se lämpö tulee halvemmasta yhtiön kaukolämmöstä.

      • Skanskan loistoidea

        Pointti olikin, miten säätö onnistuu? Valittaako joku asukas koko ajan, että on liian kylmä tai kuuma kylppärin lattia? Käykö talohuolto säätämässä vähän väliä lattian lämpötiloja koko talossa kesällä kuumalle ja syksyllä jääkylmään eli pois?

        Meillä siis tämä SÄÄTÄMINEN tuottaa ongelmaa.

        Se nyt on selvää, että paperilla suunnitteluvaiheessa vesikiertoinen on "paras", mutta tosielämässä se ei sitä enää olekaan, mutta vain ja ainoastaan SÄÄTÄMISEN näkökulmasta.

        Miten säädetään vesikiertoisessa lattialämmityksessä joka asuntoon eri lämpötila juuri silloin, kun asukas sitä haluaa?
        - Vastaus: ei mitenkään.

        Miten säädetään jokaiseen asuntoon se lämpötila lattiaan, mitä asukas haluaa?
        - Vastaus: sähkölämmitteisellä lattialämmöllä, jota kukin asukas ohjaa vaikka joka halvatun päivä juuri siihen lämpötilaan kuin hän haluaa.


    • Asentaja masentaja

      Kyllä jossainpäin asuntoa pitäisi olla huoneistokohtainen jakotukki se voi olla jonkun luukun takana tms: selvitä lvi-kuvista!
      Jakotukista voit säätää eri piirien virtausta!

      • Skanskan loistoidea

        Lienet oikeassa. Vehmasputki selvittää asiaa parhaillaan. Olivat täällä tekemässä "vesityöt" Skanskan alihankkijana.

        Porissa siis ollaan taas!


    • hyväksi havaittu

      > Oletko sinä koskaan kuullut, että jossain kerrostalossa vesikiertoinen kylpyhuoneiden lattialämmitys olisi hyväksi havaittu?

      Vahingosta viisastuu - nykyisessä kämpässä on kylppärissä vain ja ainoastaan vesikiertoinen lattialämmitys. Tämä oli eräs valintakriteereistä...

      Oppirahoja on maksettu tälläviisiin

      - 70-luvun kämpässä amme etulelyvypattereineen vek ja tilalle sähköinen lattialämmitys -> 4 m² tilan lämmittäminen söi sähköä 800 kWh/a (porrashuoneesta viileää korvausilmaa asuntoon ja suoraan eteisestä KPH-lattiaa jäähdyttämään -> sähköä paloi, vaikkei kylppäri ollut ulkoseinällä)

      - vm 2008 talossa vyö ja henkselit eli sähköinen lattialämmitys ja 2 kpl käyttöveteen kytkettyjä rättipattereita (KPH S), joita ei saanut suljettua -> kesällä KPH lämpötila aina väh. 30 °C, nollakeleillä 26 °C ja paukkupakkasilla 24 °C, vaikka sähkölämmitys jatkuvasti pois kytkettynä

      Ex asunnon helvetillisen kuumasta KPH:sta tihkui luonnollisesti lämpöä muuallekin asuntoon, joten vilu ei tullut, vaan piti hommata "mobiilikylmennin" (siirrettävä ilmastointilaite), jonka pyörittämiseen upposi 400-600 kWh/kesä!

      Nykyisessä asunnossa on vesikiertoinen lattialämmitys kylppärissä ja patterit muualla. Kovilla pakkasilla KPH kieltämättä on viileä, kun noihin >26 °C lukemiin oli joutunut totuttelemaan, mutta silti lämpötila pysyy siinä 22 °C mikä on ihan mitoitusohjearvo.

      Siitä nyt vaan ei kertakaikkiaan tule mitään, että lämpöjä aletaan säätelemään joidenkin narisijamummojen mukaan, kun niille ei aina riitä edes 26, vaan pitäisi saada täydet 30 astetta!

      • Skanskan loistoidea

        Myönnän tietysti, että vesikiertoinen lattialämpö on parempi kuin sähkökäyttöinen, mutta ongelma on meillä juuri se, että marisijat "hyppyyttävät" talohuoltoa parin vikon välein ja koko kerrostalon kaikki lattiat säädetään vuoroin kuumaa ja vuoroin kylmään. Ja taas joku valittaa, niin sitten taas liian kuumalle ja seuraavan valituksen jälkeen liian kylmälle...

        Tämä on meidän ongelmamme. Säätäminen.


      • 21 c sopiva

        Ei pidä saada 26 c oleskelulämpötilana sellainen alkaa olla jo tukala. Vesikiertoinen lättialämmitys toimii poikkeuksetta.


    • Nyt tehtiin

      niinsanottu kärpäsestä härkänen.

      • näin meillä

        Meidän talossa aika monesta asiasta tehdään kärpäsestä härkänen. Katsos, eläkeläisillä on aikaa noin 12 tuntia vuorokaudessa liikkua ympäri kerrostalon käytäviä ja löytää ongelmia.

        Ehkä se on naarmu seinässä, tai jonkun kengän pohjasta pudonnut pikkukivi 6. kerroksen käytävän lattialla, jota varten kutsutaan hallituksen kokous koolle tai siivousfirma kriisipalaveriin. Sitten mietitään tunni ajan mitä kivelle tehdään!

        Tai kummastellaan, miten muutoissa tulee kolhuja tai naarmuja käytävien seiniin. Oi joi. Mitähän niillekin tehdään? Ehkä pitää paikkamaalata? Tällaisia asioita saatetaan päivitellä käytävällä TUNNIN AJAN. Ihan oikeasti.

        Pölyä ikkunan sisäkarmilla ala-aulassa on täys poikkeustilan paikka. Taas hallitus koolle!!! Jutellaan asiasta kaksi tuntia.


    • OLEN KUULLUT!

      10 vuotta asunut talossa, jossa ei ole pattereita, vaan on tuo vesikiertoinen lattialämmitys. Talo on Espoon erässä lähiössä.

      Mitään moitetta en voi ko. järjestelystä sanoa, päinvastoin ihmettelen mitä sinä täällä vouhotat. Vesikiertoinen lattialämmitys on alle 50m2 neliöiseen asuntooni todella hyvä ratkaisu. Alussa joihinkin asuntoihin tehtiin säätöjä, se ei vaikuttanut omaan huoneistooni millään tavalla.
      Jos käännän seinässä olevaa termostaattia, saan lämmön nousemaan tai laskemaan.

      TODELLA HYVÄKSI HAVAITTU!

      • ketjun pointti

        No niin, teillä on oma termostaatti, josta saa säädettyä lattian lämpötilaa!!!

        Mitäpä jos kerrostalon jokaisen asunnon lattian lämpötila olisi YHDEN termostaatin takana, jota talohuolto säätäisi - 4 astetta parin viikon välein, riippuen sen viikon valittavista asukkaiden äänistä. Ehkä tällä viikolla lisää lämpöä, ehkä ensi viikolla lämmöt pienelle!

        Miten toimii lattialämmitys ilman asukkaan omaa termostaattia? - Huonosti. Se on tämän ketjun viesti ja pointti!


    • Tepilaari.

      Ketjun avaushan on älytön sinällään, vesikiertoinen lattialämmitys on paras, on halvin asukkaalle ja miellyttävä, joku vielä nurkuu, on juu.

    • Paras ratkaisu

      on kosteissa tiloissa lattialämmitys ainakin omakotitalossa ja vesikiertoinen

      • nyt parempi

        Kyllä se meilläkin toimii, kunhan on oikein säädetty. Ongelma oli vääränlainen ohajuslaitteen säätökäyrä. Se oli lineaarinen. Nyt käyrää on muutettu ja lattian lämpö käyttäytyy paljon paremmin suhteessa ulkolämpötilaan!


      • 6 astetta kerralla
        nyt parempi kirjoitti:

        Kyllä se meilläkin toimii, kunhan on oikein säädetty. Ongelma oli vääränlainen ohajuslaitteen säätökäyrä. Se oli lineaarinen. Nyt käyrää on muutettu ja lattian lämpö käyttäytyy paljon paremmin suhteessa ulkolämpötilaan!

        Talohuolto tosiaan tiputti säätökäytää 6 asteella, joka on aika suuri kertamuutos. 6 astetta pienempi lämpö kylppärin lattiassa tuntuu aika konkreettisesti jalkapohjissa!


    • Herttasen hailee

      Jos siellä kyppärissä on rättipatteri/lattialämmitys kiertovedellä niin se toimii käyttöveden kierrätyksellä. Ei ole mitään erillistä vessan lämmitys verkkoa. Mihin sitä ylipäätään tarvitaan? Eikö pöntöllä voi istua jos lattia ei ole lämmin? Huopatossut on keksitty!

      • tyhmä tynnyri

        Kannattaisko pitää turpa kiinni, jos et mitään tiedä tämän vuosituhannen puolella rakennetuista taloista?


    • Skanskan loistoidea

      Rakkaille miinustajille, ja miksi Skanska mokasi

      Kerrostalomem on siis varustettu Warmian vesikiertoisella lattialämmityksellä, jota EI VOI SÄÄTÄÄ huoneistokohtaisesti asukkaan toimesta. Taki rakennusvaiheessa jakotukista on säädetty järjestelmä asentajan toimesta tasapainoon, mutta ASUKAS EI VOI itse säätää lattiansa lämpötilaa. Skanskalta mieletön MOKA.

      Mitä Warmia sanoo nettisivuillaan? Vesikiertoisen lattialämmityksen PITÄÄ ja KUULUU OLLA ASUKKAAN SÄÄDETTÄVISSÄ.

      http://www.warmia.fi/fi/tuotteet/kerrostalorakentaminen/

      "Asukkaiden erilaisen lämpöaistimuksen vuoksi lämmitysjärjestelmältä vaaditaan joustavuutta."
      - asukkaan pitää siis pystyä itse säätämään lattiansa lämpötilaa. Tämä on täysin ilmeistä. Paitsi SKANSKALLE.

      "Warmian toteuttama huoneistokohtainen suunnittelu ja tarkoitukseen soveltuvat komponentit mahdollistavat asuntokohtaisen lämmönsäädön."

      "Lattialämmitysputket asennetaan erilliseen pintavaluun. Tasalämpöinen, vesikiertoinen lattialämmitys sopii kaikkien pintamateriaalien kanssa. Lisäksi asukas pystyy säätämään lämpötilaa huonekohtaisesti seinälle asennettavan termostaatin avulla. Warmian käyttämät mikroprosessoriohjatut termostaatit toimivat 0,1oC:n tarkkuudella."

      - Rakkaat miinustajat, miski olette miinustaneet aloitustani koskien sitä, että vesikiertoienn lattialämmitys kerrostalossa on aivan susi silloin KUN asukas ei itse voi säätää lattiansa lämpötilaa?
      - Olettehan olleet tietoisia siitä, että vesikeirtoista lattialämmitystä kerrostalossa voi säätää huonesiton omalla termostaatilla, jos grynderi muistaa hankiia "koko paketin" eikä säätää kustannuksissa ja asentaa "vajaata" lattialämmitysjärjestelmää, kuten Skanska nyt on "vahinogssa" tehnyt kovan rahan talossamme.

      Tämän ketjun voi kopioda ja linkin laittaa sähköpostilla Skanskaan. Kiitos.

      • Skanskan loistoidea

        Samalla voi myös korjata näpyttely- eli kirjoitusvirheet.


      • Porin Skanskan pelle

        Onko Porin Skanskan porukkaa, kun täällä miinustelevat oman talon epäonnistumisista kertojia?

        Grynderi on grynderi, vaikka voissa paistaisi. Näin myös Porissa. Katsotaan saatteko linja-autoaseman viereenkään ympärivuotiseen asumiseen sopivaa kerrostalao pystyyn... Eteläpuisto meni jo pieleen, samoin Karjaranta.


      • Anonyymi

        Energia säästö on syy. Kaikki maksavat vastikkeessa lämmityksestä. Myös sen joka haluaa tavallista enemmän lämpöä.


    • jäätävää

      Asun vesikiertoisessa lattialämmitys- kerrostalossa. Ulkona on 1 astetta. Makuuhuoneessani on 12 ja olohuoneessa 14. Lattiat aina kylmät. Asunnossani on säätönapit, ei mitään vaikutusta. Lämpöä ei tule.

    • Täällä ei ole säätöä kylpyhuoneessa, lattia lämpenee sitä kuumemmaksi mitä kylmempää ulkona on. -5C ja etenkin -10C lämpötiloissa eron alkaa jo selkeästi huomata nollakeleihin.

      Mutta tämähän talvi on ollut aivan poikkeuksellinen. Jatkuvaa nollakeliä ja plussaakin tammikuussa ulkona. Kohta pukkaa kevät päälle. Viereinen taloyhtiö valmistui keväällä, siellä on sama järjestelmä ja veikkaan että asunnoistaan maltaita maksaneet ovat aikamoisen ihmeissään. Siellähän lattia ei ole vielä oikeastaan kunnolla kertaakaan lämmennyt...

      • Anonyymi

        > Siellähän lattia ei ole vielä oikeastaan kunnolla kertaakaan lämmennyt...

        Miksi vitussa sen lattian pitää olla niin kuuma, että sillä voi munia paistaa? Jotta lattialla voi paistaa munia? Jotta satunnaisetkin vieraat huomaavat, että on lattialämmitys ja tietävät kadehtia?

        Sen lämmityksen ainoa tarkoitus on mukavuuden parantaminen. 21-22 °C lämpötilassa hyvin lämpöä johtava keraaminen laatta tuntuu paljaaseen jalkapohjaan varsin kylmältä (ryöstää tehokkaasti lämpöä ihon pinnalta). Raajojen kärjissä ihon pintalämpötila on noin 30, joten vaatimus lämpimästä lattiasta = pintalämpötila YLI 30. Se on sitten sama asia, kuin liki 30 °C huonelämpötila... tukalaa, tukalaa tuklaa ja helvetinmoista energiantuhlausta.

        Lisäksi on semmoinenkin juttu, että 30°C pintalämpötila = lattia sisällä vielä pari C korkeampi arvo. Vesieristeeti ei tykkää, niillehän on speksattu, ettei hetkellisestikään saisi mennä lämmöt yli 40/45 °C. Mitä korkemapi lämpötila, sitä nopeammin materiaalit vanhenee = lyhyt käyttöikä = pääsee tekemään KPH remonttia tiuhaan, mikä ei ole ihan halpaa lystiä. Yksillä tutuilla oli OK talossa lattia aina sellainen "paista munasi tässä". Kas kummaa, kaapeli paloi poikki alle 20 vuodessa ja pääsivät uusimaan lattian...

        Jotenka lattian lämpötila pitääkin säätää just niin, ettei se tunnu enää jääkylmältä, mutta sitä ylöspäin ei mennä. Jossain 25-26 kieppeillä siis ihan OK. Paitsi kylmästä nariseville mummoille, mutta mummot nyt narisee kylmästä aina. Mummojen mielestä lämmitetyn lattian pitää olla kuuma. Ihan samoin kuin patterien pitää olla kuumia alareunaa myöten. Keskellä kesääkin. Liian lämmintä ei voi olla. Jos ilma tuntuu tunkkaiselta (=on liian lämmintä), avataan tuuletusikkuna. Jos ikkunaa ei tarkene pitää auki 24/7, patterit eivät ole tarpeeksi kuumia ja pitää laulaa yhtiökokouksessa itkuvirsiä aiheesta "palelee".


    • Asialliseen kommenttiin hyökkäävä vastaus.

      Munia ei tarvitse paistaa kunhan lämpenisi sen verran että tuota voisi kutsua mukavuuslämmitykseksi. Viimeksi eilen kun astelin tuolla kylpyhuoneessa paljain jaloin kylmällä lattialla mietin että on tämä surkeeta, kun keskellä talveakaan ei saa lämpimästä lattiasta nauttia. Ulkolämpötila oli 2C.

      Väitätkö tosissasi että lattialämmitys kylpyhuoneessa ei auta pitämään rakenteita kuivempina?

      • Anonyymi

        Lattialämmitys voi olla se tekohengitys, mikä pelastaa, kun rakenteet on mitä on. Tosin silloin ollaan myös sen varassa, että tilaa käytetään vähän = kerkiää ne rakenteet välillä kuivumaan.

        Kun vesieristys on kunnossa, lämmitystä ei tarvita. Kuin mukavuuden puolesta. Ja silloinkin lämmitetään niin, ettei lattia tunnu jääkylmältä... 25-26 on on vielä ihon pintalämpötilaa alempi, joten sekin tuntuu viileältä.

        Munien paisto eli yli 30 pintalämpötilaan lämmitetty lattia on ihan tolkuton idea. Kaapelit palaa ennen aikojaa poikki, vesieristeet voi hapertua ennen aikojaan, energiaa kuluu ja huonelämpötilakin nousee tolkuttomaksi. Ainakin uudessa talossa, missä ei koko kämpän korvausilmaa oteta ainokaisesta, saunassa sijaistsevasta, korvausilmaventtiilistä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Lattialämmitys voi olla se tekohengitys, mikä pelastaa, kun rakenteet on mitä on. Tosin silloin ollaan myös sen varassa, että tilaa käytetään vähän = kerkiää ne rakenteet välillä kuivumaan.

        Kun vesieristys on kunnossa, lämmitystä ei tarvita. Kuin mukavuuden puolesta. Ja silloinkin lämmitetään niin, ettei lattia tunnu jääkylmältä... 25-26 on on vielä ihon pintalämpötilaa alempi, joten sekin tuntuu viileältä.

        Munien paisto eli yli 30 pintalämpötilaan lämmitetty lattia on ihan tolkuton idea. Kaapelit palaa ennen aikojaa poikki, vesieristeet voi hapertua ennen aikojaan, energiaa kuluu ja huonelämpötilakin nousee tolkuttomaksi. Ainakin uudessa talossa, missä ei koko kämpän korvausilmaa oteta ainokaisesta, saunassa sijaistsevasta, korvausilmaventtiilistä.

        Eilen mittasin infrapunamittarilla kylpyhuoneen lattian pintalämpötilaa kun ulkona oli -14C pakkasta. 27-28 asteen väliä näytti. Ihan riittävän lämpimältä tuntui jalalle.


    • Joku jakotukki tarvitaan ja sitten säätö onnistuu. Rakentaako kukaan sellaista pelkkää vessaa varten, jos muualla huoneistossa on vesikiertopatterit?

      • Anonyymi

        Vessassa nuo säädetään linjasäätöventtiilillä...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vessassa nuo säädetään linjasäätöventtiilillä...

        Ei lämpötilan säätö virtausta kuristamalla oikein toimi. Pitää säätää veden lämpötilaa...

        Joten, ehdottomasti, erillinen kiertopiiri pesutiloille silloinkin, kun koko talossa on lattialämmitys. Jos muut tilat lämmitetään radiaattoreilla, vaihtoehtoja ei olekaan, koska lattiaan ei voi pukata > 40 °C vettä.

        Vaan huoneistokohtainen säätö... eipä onnistu. Siis kunnolla. Sehän vaatisi joka huoneistolle ikioman shunttauksen ja kiertopumpun. Kallista ja turhaa, kun kyseessä on mukavuuslämmitys.

        Se todellinen "tarve" huoneistokohtaiselle säädölle kun on se perinteinen - pitää saada lattia yli 30 lämpötilaan, jotta voi olla varma siitä, että lämmitys toimii. Samasta syystä mummot haluaa, että lämmityspatteritkin hehkuvat kuumina, alareunaa myöten, kesät talvet. Jos sisällä on sen ansiosta tunkkaista (= liian kuumaa), avataan ikkuna. Jos ikkunaa ei tarkene pitää koko ajan raollaan, patteri/lattia ei ole tarpeeksi kuuma -> loogista päätellä, että nyt palelee. Vaikka kämpässä olisi 24... 26.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      140
      10192
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2944
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      204
      2769
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2097
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1566
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1358
    Aihe